Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/56 oldal   Bejegyzések száma: 559 
Szabó Szebasztián saját magát is meglepte az ISL-ben
  2020-11-03 22:25:10, kedd
 
  Szabó Szebasztián saját magát is meglepte az ISL-ben nyújtott teljesítményével
Szabó Szebasztiánnak még saját magát is sikerült meglepnie azzal, hogy a Duna Arénában zajló Nemzetközi Úszóliga (ISL) versenyein eddig milyen nagyszerűen teljesített: legutóbb hétfőn 21.86 másodperccel újabb országos csúcsot állított fel 50 méter pillangón.
...... ..............


z úszó az M1-nek nyilatkozva kifejtette: bár számított a jó időeredményekre magától az ISL-versenyeken, mégsem úgy érkezett az úszók részére létesített buborékba, hogy rögtön az elején már országos csúcsra lesz képes. Hozzátette: 50 méter pillangó mellett ráadásul 100 méter gyorson és pillangón is jól ment neki az úszás, versenyről versenyre képes volt javítani.
,,Miután a csapatom valószínűleg nem jut tovább, így már csak egy versenyem maradt, ahol még szeretném kipróbálni, mire vagyok most képes, és javulni egy kicsit mindenben" - nyilatkozta.
Szabó Szebasztián hangsúlyozta: nagyon rövid leállásuk volt tavasszal, ami számára pihenésnek tökéletes volt, utána viszont az edzésekkel próbálták meg elterelni a figyelmüket a megváltozott versenyszezonról. A gyakorlások során a fordulókra és a gyorsításra helyezték a hangsúlyt, aminek szerinte meg is látszódott az eredménye.
,,Nagyon akartam a világcsúcsot, amitől 11 századdal maradtam el, de nem sajnálom. Tudom, hogy most elég jó formában vagyok, de azt is tudjuk, hogy még van bennem elég sok, és reméljük, sikerül majd kihoznom magamból. Ezek a versenyek nagyon jók voltak arra, hogy megnézzük, hol tartunk, min kell többet dolgozni, mit kell esetleg máshogy csinálni. Persze nagyon jó volt közel egy év után megint versenyen vízbe ugrani, már nagyon kellett" - mondta.
A buborékról elárulta, hogy számára az első két hét tűrhető volt, a most elkezdett negyedik hétre viszont már kezd unalmassá válni. Hozzátette: amikor versenyezhetnek, azt viszont még így is nagyon szereti, élvezi és várja is, ellenben az immár unalmassá váló edzésekkel, amelyeket csak alkalmankénti margitszigeti séták tesznek változatossá, ha az időjárás kegyes és kedve van hozzá a fárasztó gyakorlások után.
,,De minden rosszban van valami jó, így, hogy nem jutunk tovább, legalább korábban tudunk hazamenni" - nyilatkozta.

Forrás: M4 sport hírek
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Hosszú Katinka a buborékról:
  2020-11-03 22:17:46, kedd
 
  Nekem majdnem ez a komfortzónám.
Hosszú Katinka jól érzi magát a Nemzetközi Úszóliga (ISL) budapesti versenyei miatt kialakított ,,buborékban", és teljesítménye ugyan eddig elmarad legjobbjától, azért érzi a javulást.
A háromszoros olimpiai bajnok úszó az M1-nek nyilatkozva elmondta: a buborékban igazi élsportolói életmód zajlik. Hozzátette: ezek a hetek számukra csak az edzésekről, a pihenésről és a versenyekről szólnak, folyamatosan be van osztva az idejük, ami igazából egész gyorsan telik.
,,Én azért egy kicsit tartottam attól, hogy majd ennyi időre be kell költözni, és nekünk magyaroknak talán még egy picit furcsább is, hogy egy köpésnyire lakunk, és mégis itt kell lennünk. Mégis nagyon jó dolog ismét találkozni és együtt lenni az úszóvilággal, meg versenyezni a legjobbakkal, így nagyon gyorsan telik az idő" - nyilatkozta. Kiemelte: így, hogy végre vannak versenyek, újra érzi azt a ,,fókuszt és koncentrációt", amit egyébként szokott a felkészülés során, csak az elmúlt fél évben neki és másnak sem adatott meg.
,,Nekem majdnem ez a komfortzónám, hogy egy ilyen helyre be vagyok zárva. Alapvetően mi úszók egyébként is ezt szoktunk csinálni világversenyeken, nincs nagy városnézés és mászkálás össze-vissza. Akkor mindenki az edzésre, a versenyre és a pihenésre koncentrál, szerintem nekünk úszóknak itt egy ilyen buborékban nem annyira furcsa a helyzet" - mondta.
Kiemelte: a csapatok gyakran csinálnak közös összejöveteleket, játékokat, sétákat, hogy még jobban megismerjék egymást és összekovácsolódjon a társaság.
Hosszú Katinka hozzátette: neki személy szerint azért is hiányoztak nagyon a versenyek, mert ő kimondottan úgy, versenyről versenyre szeret készülni. Az elmúlt hat hónapban viszont ez kiesett az életéből, amire pályafutása alatt még nem volt példa.
,,Sejtettem, hogy amikor elkezdek újra versenyezni, akkor nem leszek életem formájában, sőt... Ez aztán be is igazolódott. Természetesen ettől függetlenül még odateszem magam, mert nagyon fontos, hogy a csapatomnak a pontokat hozzam. Most csütörtökön lesz a harmadik meccsünk, nagyon remélem, hogy azt a javuló tendenciát, amit nyújtottam az első és a második meccsünkön, azt folytatni tudom. Esetleg még egy kicsit nagyobb léptékben is annál" - közölte
Hosszú kifejtette: érzi, hogy egyre inkább visszakerül abba az állapotba, amikor egymás után jönnek a versenyek, de neki még az eddigieknél is többre lenne szüksége, hogy a legjobbját elérje.
,,Azért is óriási eredmény, hogy sikerült ezt az egészet most így az őszre leszervezni, mert még egy ilyen nagy verseny nem lesz már az idén. Ezért szeretném felhasználni ezt a sorozatot arra is, hogy lendületbe kerüljek, amit megtartok a tokiói olimpiáig" - hangsúlyozta.
Az úszó kiemelte: ezt sorozatot ilyen formátumban és ilyen rövid idő alatt sehol máshol a világon nem tudták volna megrendezni. Hozzátette: mindezt a Duna Arénában, amely világviszonylatban is szinte páratlan, így a kettőt ötvözve a budapesti helyszínnél jobb helyet nem is találhattak volna.
A sorozat második szezonja a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött, tíz csapat részvételével a Duna Arénában zajlik. A Magyarországra érkező sportolóknak az amerikai sportligákhoz (NHL, NBA) hasonlóan úgynevezett buborékban kell élniük. Tíz fordulót rendeznek az alapszakaszban, ezt követően kerül sor az elődöntőre és a döntőre.

Forrás M4 sport hírek
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Kiss Norbert nyerte a kamionosok második futamát
  2020-10-18 13:47:04, vasárnap
 
  Kiss Norbert, a Révész Truck Racing Team kétszeres Európa-bajnok versenyzője nyerte a gyorsasági kamion Eb magyarországi állomásának második futamát a Hungaroringen zárt kapuk mögött zajló Super Racing Festival szombati napján.
A 35 éves szombathelyi pilóta a hetedik helyről rajtolva diadalmaskodott a kétszer is félbeszakított és újraindított viadalon. Kiss mögött a cseh Adam Lacko ért célba másodikként, míg a francia Teo Calvet harmadikként.

,,Jó verseny volt, örülünk a győzelemnek, de nem azért vagyunk itt, hogy a fordított rajtrácsos futamokat megnyerjük, ezért az esős beállításokon még dolgoznunk kell" - mondta Kiss az MTI-nek. Hozzátette, vasárnap már nem várható eső, a száraz aszfalt pedig várhatóan jobban fekszik majd a versenykamionjuknak.
Az első futamot Kiss Norbert óriási csatában a második helyen zárta, azt a versenyt a cseh Adam Lacko (Freightliner) nyerte, harmadikként a címvédő német Jochen Hahn (MAN) zárt.
Kiss a délelőtt rendezett időmérő edzésen ötödik lett, hátránya két másodperc volt a pole pozíciót megszerző Lackóval szemben.
...... ...........


A kamion Eb magyarországi állomása vasárnap egy újabb időmérő edzéssel, valamint további két futammal folytatódik.

Az 1. futam dobogósai:
1. Lacko 29:08.719 perc
2. KISS 24.537 mp h.
3. Jochen Hahn (német, Iveco) 28.733 mp h.

2. futam:
1. KISS NORBERT (MAN) 18:27.410 perc
2. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 14.873 másodperc hátrány
3. Teo Calvet (francia, Freightliner) 19.764 mp h.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Megvédte címét a Dunaújváros a női vízilabda Magyar Kupában
  2020-09-08 21:11:48, kedd
 
  A fináléban az első negyed után még az újpestiek vezettek 3-0-ra, innen sikerült fordítani az újvárosiaknak.
Címét megvédve a Dunaújváros nyerte a BENU női vízilabda Magyar Kupát, miután a keddi fináléban háromgólos hátrányból fordítva 7-6-ra legyőzte az UVSE együttesét.
...... ..........



...... ........


BENU Női Magyar Kupa (Hajós Alfréd Sportuszoda):
döntő:
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics - UVSE-Hunguest Hotels 7-6 (0-3, 4-1, 2-1, 1-1)
gól: Garda 3, Szilágyi, Mahieu, Mucsi, Gurisatti 1-1, illetve Parkes, Keszthelyi 2-2, Szegedi, Faragó
A két legjobb hazai csapat összecsapásán gyorsan háromgólos előnybe került az UVSE, a címvédő dunaújvárosiak azonban a második negyed közepére kiegyenlítettek és innentől kezdve rendkívül izgalmassá vált a találkozó.
A zárófelvonásra egygólos dunaújvárosi vezetéssel fordultak a csapatok, Gurisatti Gréta akciógólja után pedig az UVSE-nek már "rohannia" kellett az eredmény után, Magyari Alda a kapuban azonban magabiztos volt és csak a szépítésre maradt ideje a fővárosiaknak.

A harmadik helyet a BVSC szerezte meg, miután a keddi bronzmérkőzésen nagy csatában, egy góllal legyőzte a Ferencvárost.
a 3. helyért:
BVSC-Zugló - FTC-Telekom 10-9 (4-2, 0-2, 2-3, 4-2)
gól: Leimeter 3, Kele, Farkas T. 2-2, Mészáros, Alaksza, Gémes 1-1, illetve Tóth Csabai 3, Illés 2, Pőcze, Kövesdi, Kuna, Valentin 1-1
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Tour de Hongrie 2020
  2020-09-03 22:58:33, csütörtök
 
  Valter Attila nyerte a Magyarországon rendezett kerékpár körversenyt
...... ..........


M4 sport media videó Link

Forrás: Origo sport hírek
- Valter Attila nyerte a 2020-as Tour de Hongrie-t, miután szerdán megnyerte a kékestetői hegyi befutós szakaszt. A 22 éves versenyző 2005 után az első magyar kerékpáros, aki sárga trikós tud lenni a legrangosabb hazai viadalon. Az igazság napja, avagy a királyetap. Így szokták nevezni azt a szakaszt, amikor egy többnapos verseny eldől. Az idei Magyar Körverseny hazánk legmagasabb hegyén, a Kékesen dőlt el. A mezőnyre az ötödik, utolsó napon 188 kilométeren és 3259 méter szintemelkedés várt.
A zárónapnak az Északi-középhegység mesebeli tájai adták a körítést. A rajt helyszíne Miskolc volt, ahonnan először Lillafüred és Hollóstető érintésével a Bükköt csodálhatták meg a versenyzők. Egy gyors ereszkedés után Eger, majd Egerszalók, és kb. 30 kilométer a Mátraalján, majd megkezdődhetett az első mászás a 24-es főúton.Első alkalommal csak Mátraházáig kellett felmenniük a bringásoknak, hogy a Mátrát megkerülve Gyöngyösről már teljesen feltekerjenek a Kékestetőre. Ez utóbbi alkalommal 11 kilométert kellett megoldaniuk felfelé tekerve. Ennek a legnehezebb része az utolsó három kilométer volt, aminek az átlagos meredeksége 10 % felett volt.
A rajt után Hollóstetőre Koen Bouwman ért fel elsőként, mögötte Roland Thalmann érkezett. Ők ketten tudtak a bükki lejtmenetben elszakadni a mezőnytől. Előnyük szűk két perc is volt már. Egerbe végül csak Thalmann ért be a mezőny előtt, mert Bouwman úgy döntött, hogy egy technikai szünet után bevárja a mezőnyt. A Team Vorarlberg Santic versenyzője Abasáron már három perccel volt a mezőny előtt, az első mátrai mászást 2:15-ös előnnyel kezdhette meg. Még Mátraházán is ő láthatta meg először, hogy a munkanap ellenére rengetegen kijöttek az utak mellé. A mezőny innen tovább ment a 24-es úton, a drukkerek pedig jobbra vették az irányt, hogy legközelebb a befutónál, Kékestetőn találkozzanak velük ismét.Az első körben az összetettben vezető Kaden Groves mögött csupán 12 másodperc hátrányban lévő két magyar favorit, Dina Márton és Valter Attila még megbújtak a mezőnyben. A lejtmenetben is vigyáztak egymásra az ezúttal is az élen félelmetes átlagot tekerő World Tour-csapatok. A tempót a sárga trikós diktálta Mátrafüredig, majd 11 kilométerrel a vége előtt véget ért Groves feladata. Mivel az ausztrál inkább a sprintekben jeleskedik, ezért nem számít akkora meglepetésnek, hogy Mátrafüreden kiállt a csapat éléről, és saját tempóval folytatta a mászást.
Sástóhoz érve a Jumbo-Visma ragadta magához a kezdeményezést, ekkor nem lehettünk biztosak benne, hogy ez mennyire zökkenti ki Valtert és Dinát az előzetesen eltervezett forgatókönyveikhez képest. A CCC Teamből Valternek már csak egyetlen segítője maradt. A mátraházai jobbos utáni 10-12 %-os részen a Mitchelton-Scottból Damien Howson váltott ritmust ülve. Az ausztrál versenyző kb. öt-tíz másodperces előnyt tudott kiépíteni Valterrel és Dinával szemben. Másfél kilométerrel a cél előtt még mindig szemmel látható távolságban volt a magyaroktól.
Aztán az utolsó kilométeren eljött az a pillanat, amire mindenki számított: Valter támadott! Ilyen támadást magyar versenyzőtől nem mindennap látunk, mint ahogyan a 22 éves versenyző megindult. Pár méter alatt utolérte Howsont, és szédületes sebességre kapcsolt. Az utolsó, már-már egészségtelenül meredek bal kanyarban már tudni lehetett, hogy a szakaszgyőzelmet már nem lehet elvenni tőle.
Mivel az etapsikerért tíz másodperces időjóváírás is járt, ezért az összetett győzelem is az övé lett.
Valter Attila megnyerte a 2020-as Tour de Hongrie-t.
2005 és Lengyel Tamás után ő az első magyar, akinek ez sikerült.

Az első helyezett az MTI-nek leszögezte: a rengeteg munka fizetődött ki, hiszen a támadásáig azt érezte, nem megy nyélen. Versenyt csak így lehet menni, amikor látjuk a nagyokat a TV-ben, amikor megindulnak a végén, hogy addig nem nyomják. Most én is azt éreztem, hogy addig a tempóig elvoltam, ott pedig... az ország feltolt - mondta Valter, utalva ezzel a rengeteg emberre, aki kilátogatott az utakra.
...... ...........


Tour de Hongrie, 5., utolsó szakasz
Miskolc-Kékestető, 188 kilométer, hegyi befutó
1. Valter Attila (lengyel, CCC Team) 4:35:15 óra
2. Quinn Simmons (amerikai, Trek-Segafredo) 10 mp h.
3. Damien Howson (ausztrál, Mitchelton-Scott) 12 mp h.
24. Dina Márton (magyar, Kometa-Xstra) 1:46 p h.
28. Filutás Viktor (magyar, Giotti Victoria-Savini Due) 2:57 p h.

Az összetett végeredménye:
1. Valter Attila (lengyel, CCC Team) 18:45:55 óra
2. Quinn Simmons (amerikai, Trek-Segafredo) 12mp h.
3. Damien Howson (ausztrál, Mitchelton-Scott) 16 mp h.
21. Dina Márton (magyar, Kometa-Xstra) 1:51 p h.
28. Filutás Viktor (magyar, Giotti Victoria-Savini Due) 4:05 p h.

A gyorsasági pontversenyben:
1. Jakub Mareczko (olasz, CCC Team)
A hegyi pontversenyben:
1. Valter Attila (magyar, CCC Team)
A legjobb magyar versenyző:
1. Valter Attila (magyar, CCC Team)

*
- Tour de Hongrie 2020 weblap Link

- Nemzetisport Link

- Index oldalon Link

- A verseny programja: volt videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Faragó Tamás hivatalosan is a Nemzet Sportolója
  2020-08-01 13:27:52, szombat
 
  A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is meghatározó szerepet töltött be a magyar sportéletben.
.....


A Magyar Közlönyben csütörtökön jelent meg, hogy a kormány a sporttörvény alapján - megismerve és tudomásul véve a Nemzet Sportolóinak javaslatát - Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó részére a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot adományozza.
A 67 esztendős sportoló háromszor állhatott dobogóra olimpián, 1976-os aranyérem mellett 1972-ben ezüst-, 1980-ban pedig bronzérmet szerzett a magyar válogatottal, amellyel 1973-ban vb-t, 1974-ben és 1977-ben pedig Európa-bajnokságot nyert.
A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György június 17-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.
A választásra jogosult tizenegy tag múlt szerdán döntött arról, hogy kit választ új tagnak, közülük kilencen jelentek meg személyesen a sportállamtitkárság Hold utcai székházában megtartott ülésen, Bíróné Keleti Ágnes és Balczó András telefonon adta le szavazatát, de a voksolás titkos volt.
A döntés után Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tájékoztatta a sajtót a jelölt személyéről, kiemelve, hogy már az első körben eldőlt a szavazás, hiszen Faragó Tamás megkapta a szavazatok több mint ötven százalékát.
A szavazás napján Faragó Tamás az M1 aktuális csatornán úgy nyilatkozott: a díj nemcsak neki, hanem elsősorban a kilenc olimpiai bajnokságot szerző magyar vízilabdasportnak szól. Hozzátette, bár a választások többsége szubjektív, reményei szerint most objektív döntés született.
"Én mindig a nemzet sportolója voltam, de most már papírom is lesz róla. Ez most egy címet jelent számomra, amivel a családom és a gyerekeim tiszteletét is kivívhatom" - mondta a Vasas SC egykori kiválósága. "Lelkileg, gondolatilag és fizikailag számomra azt jelenti a Nemzet Sportolójának lenni, hogy magyarnak születtem, és mindig büszke voltam arra, hogy a magyarságnak örömet szereztem."

- A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Faragó Tamás, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Monspart Sarolta, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Varga János.

 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Fölényes magyar sikerrel zárult a Négy Nemzet Úszóverseny
  2020-07-26 21:20:34, vasárnap
 
  Képen: Hósszú Katinka és Milák Kristóf
Nagyobb kép Link
...... ............



Harmadik nap eseménye + videó Link

A viadalt egy ,,vicces váltó" zárta: a válogatott nyolc ásza három-három fiatallal - mindannyian a Jövő Bajnokai program résztvevői - alkotott egy-egy váltót, amely 4x50 gyorson ügyességi feladatokkal fűszerezett versenyt vívott (az utolsó hosszot például a nagyok teljesítették, pólóban); végül Rasovszky Kristófék nyerték a futamot.

*
Összesítve a három nap úszó helyezések
Első helyen
Késey Ajna 1500 m gyors 16:30.35 idővel
Késey Ajna 400 m gyors 4:10.31
Szilágyi Lilien 100 m mellúszás 59.70 Idővel
Békési Eszter 200 m mellúszás 2:29.48 idővel
Hosszú Katinka 400 m vegyes úszás 4:42.56 idővel
Hosszú Katinka 200 m vegyes 2:18.93 idővel
Burján katalin 100 m hátúszás 1:00.69
Burján Katalin 200 m hátúszás 2:10.04 idővel
Kapás Boglárka 200 m pillangó 1:55.01 idővel
Videó Link
Telegdy Ádám 100 m hátúszás 54.75 idővel
Telegdy Ádám 200 m hátúszás 1:58.55 idővel
Videó Link
Milák Kristóf 100 m pillangó 1:55.01 idővel
Milák Kristóf 200 m pillangó 1:55.01 idővel
Milák Kristóf 50 m pillangó úszás 23.48 idővel
Videó Link
Verrasztó Dávid 400 m vegyesúszás 4:14.40 idővel
Kós Hubert 200 m vegyes úszás 1:59.06 idővel
Kalmár Ákos 1500 m gyors úszás 14:52.00 idővel
4x100 m férfi vegyes váltó Magyarország 3:37.87
Videó Link



Második helyezettek
Kós Hubert 400 m vegyes úszás 4:15.77 idővel
Nyirádi Réka 400 m vegyesúszás 4:47.08
Nyirádi Réka 200 m pillangó 2:11.30 idővel
Ollé Mónika 50 m mellúszás 26.86 idővel
Verrasztó Evelin 100 m gyors 55.84 idővel
Kenderesi Tamás 200 m pillangó 1:58.19 idővel
Kalmár Ákos 400 m gyors 3:49.78 idővel
Milák Kristóf 100 m gyors 48.77 idővel
4x100 női gyors váltó 3:45.72 idővel
4x100 férfi gyors váltó 3:20.23 idővel
4x100 m női vegyes váltó Magyarország 4:07.72 idővel

Harmadik helyezettek
Késely Ajna 200 m gyors 2:00.66 idővel
Kapás Boglárka 100 m pillangó 1:00.29 idővel
Fábián Fanni 400 m gyors 4:12.36 idővel
Ugrai Fanni 200 m vegyes 2:18.83 idővel
Szabó F. Eszter 200 m hátúszás 2:11.92 idővel
Rasovszky Kristóf 400 m gyors 3:51.91 idővel
Horváth Dávid 200 m mellúszás 2:14.16 idővel
Kovács Benedek 200 m hár úszás
Gál Olivér 50 m mellúszás
Magyarország 4x100 m mixed gyorsváltó 3:34.94 idővel

*
- Legjobb egyéni teljesítmények (FINA-pontok alapján)
Férfiak
Kalmár Ákos - 1500m gyors, 14.52.00 - 942 pont

Nők
Caroline Pilatsch (osztrák) - 50m hát, 28.03 - 900 pont

*
További információ a verseny harmadik napjáról Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Négy Nemzet úszóverseny 3 nap eredményei
  2020-07-25 20:51:41, szombat
 
  Első nap Link
és másik weboldalon Link
Országok Ősz pontszámai
.........



Második nap Link M4 sport oldalon videókkal.
és másik weblapon Link
Országok Ősz pontszámai
...... ........... .......



Harmadik nap Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Az Aranycsapat három játékosára és az '54-es vb-döntőre
  2020-07-09 17:57:29, csütörtök
 
  Az Aranycsapat három játékosára és az '54-es vb-döntőre emlékeztek
Budai II Lászlóra, Buzánszky Jenőre, Kocsis Sándorra, valamint az 1954-es svájci labdarúgó-világbajnokság berni döntőjére emlékezett csütörtökön az Aranycsapat Testület.
Idősebb Lomnici Zoltán, a testület elnöke kiemelte: a visszaemlékezésre az Aranycsapathoz kapcsolódóan a közelmúltban több évforduló adott okot. Hozzátette: az Aranycsapat Testület három esztendővel ezelőtt jött létre, azóta a közreműködésével, valamint társadalmi összefogással a Kárpát-medence magyarlakta településein több mint háromszáz megemlékezésre, kupára, kiállításra, ankétra került sor.

,,Buzánszky Jenő, a klasszikus Aranycsapat legtovább élt tagja azt kérte tőlem, hogy szervezett formában oldjuk meg és koordináljuk az emlékeik ápolását. Végül hat évvel ezelőtt, július 15-én jelentettük be hivatalosan is, hogy vállalom a felkérést, és megkezdjük a tevékenységet. A terv az volt, hogy a megemlékezések Buzánszky Jenő 90. születésnapján kezdődnek meg, de azt sajnos nem érte meg, bár korához képest remek fizikai állapotban volt, 2015. január 11-én meghalt" - közölte.

Emlékeztetett: végül 2017. április 1-én, Puskás Ferenc születésnapjának apropóján hirdették meg azt az emlékévet, amelynek még a mai esemény is az egyik része.
Idősebb Lomnici Zoltán hozzátette: a közelmúltban megkeresés érkezett hozzájuk, hogy vegyék fontolóra, illetve támogassák azt a kezdeményezést, mely szerint Puskás Ferenc, a legismertebb magyar labdarúgó mellett az Aranycsapat is kerüljön be a Hungarikumok közé.
Bajkai István, a testület alelnöke kiemelte: szerinte július hónap az Aranycsapat szempontjából szomorú hónap.

,,1983. július 2-án tért vissza a mindenhatóhoz Budai László, akit a sportsajtó Budai II néven említett, és jobbszélsőként volt az Aranycsapat erőssége" - mondta, majd emlékeztetett, hogy a játékos - társaihoz hasonlóan - óriási életművet hagyott maga után. Játszott a helsinki olimpián, amelyen 1952-ben aranyérmes lett, pályára lépett 1953-ban az Évszázad mérkőzésen, amikor a magyarok 6:3-ra legyőzték a házigazda angolokat a Wembleyben, Magyarországon pedig a Ferencváros és a Kispest játékosaként ötször volt bajnok.
Kiemelte: az Aranycsapat egyik sajátossága volt, hogy mindent poszton világnagyság játszott, az akkori kor egyik, ha nem a legjobb labdarúgója szerepelt benne.
,,Emellett pedig csapatként tudtak összedolgozni, ami a sikerük másik titka volt. Utóbbi üzenete ráadásul a mai világban is, annak bármely területén példaértékkel bír" - emelte ki.

Bajkai István ezt követően Kocsis Sándorra emlékezett, aki 1979. július 22-én hunyt el.
,,Itthon mindenki csak Kockának hívta, akinek fantasztikus gólérzékenységéről mindent elmond, hogy még Puskás Ferencet is felülmúlta a válogatott meccsein szerzett több mint egygólos átlaggal, míg az 1954-es vb-n öt meccsen szerzett 11 góllal lett gólkirály, a 2,2-es gólátlaga pedig azóta is rekord a vb-k történetében" - mondta.
Végezetül megemlékezett a 66 évvel ezelőtt, Svájcban történtekről is, mindenekelőtt a június 30-án lejátszott Magyarország-Uruguay elődöntőről.
,,A szakma és a közvélemény még nagyobb mérkőzésnek és győzelemnek élte meg a 4:2-es magyar sikert, mint a londoni 6:3-as diadalt. Uruguay a magyarok mellett a vb másik abszolút esélyesének számított. Minden sportszerető és sportelemző számára azt jelentette, hogy az erőviszonyok ismeretében a magyarok az elődöntőben vívták meg a döntőt" - nyilatkozta. Majd kitért a július 4-én lejátszott berni döntőre is, amelyben a magyarok 3:2-re kikaptak a nyugatnémetektől.
,,Hiába volt a magyaroké a vb legjobb csapata, nem tudták megnyerni a döntőt, így a vb-t sem. Mi viszont mégis Aranycsapatként emlékezünk rájuk és tiszteljük őket. A német sajtóban azóta is berni csodaként emlegetik a csatát, hiszen csoda kellett a magyarok legyőzéséhez. A vereség egyik oka lehet, hogy az Uruguay elleni fényes győzelem kihatással volt a vb-döntőre, hiszen ott minden erejét kiadta a csapat" - emelte ki.
...... ........... .............



Forrás: M4 sport hírek
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
NB I. RangAdó díjátadó gála 2019/2020 év
  2020-07-03 22:12:18, péntek
 
  Idén nem a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hagyományos RangAdó gáláján kerül sor a legjobbak teljesítményének elismerésére, hanem az M4 Sport stúdiójában, a RangAdó Díjátadó keretében három este során.
Az elismerő díjat Nyilasi Tibortól, az MLSZ elnökségi tagjától, a szakmai bizottság vezetőjétől vehették át.
- Legjobb játékvezető: Berke Balázs
........



- Legjobb fiatal labdarúgó /Az év felfedezettje Bolla Bendegúz ZTE 20 éves hátvédje kirobbanthatatlan volt a kezdőből és kiemelkedő teljesítményt nyújtott a most véget ért NB I-es idényben.
........



- Legjobb edző: Szerhij Rebrov FTC
Szerhij Rebrov, akinek az irányításával a Ferencváros megvédte címét és a nemzetközi porondon is eredményesen futballozott, köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette őt a munkájában.
"A legfontosabb, hogy jól kommunikáltam a játékosokkal és a stábtagokkal" - válaszolt arra a kérdésre, hogy mi volt a titka a sikeres szereplésnek. Ugyanakkor hozzátette: a futballistákon múlt a legtöbb, mert eredményesen akartak játszani.
Ugyancsak kérdésre válaszolva kiemelte: a CSZKA elleni moszkvai győzelem nagy siker volt.
"Ez adott hitet és kedvet a játékosoknak, hogy ilyen focit játsszanak" - tette hozzá.
Az Európa-liga-szereplés egészéről úgy vélekedett, hogy a csoportszakaszban mind a hat mérkőzés színvonalas volt és még az utolsóra fordulóra is maradt esély a továbbjutásra.
.......



- Legjobb - A bajnoki cím mellett a fair play díjat is a Fradi zsebelte be



Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a díj átvételekor az M4 Sport stúdiójában elmondta, a klubnál nagy hangsúlyt fektetnek a Fair Play-re, mivel az ország legnépszerűbb egyesületeként felelősséggel is tartoznak a társadalomnak, edukációs szerepet is betöltenek. ,,Úgy gondolom, a Ferencvárosban most olyan a légkör, hogy nem véletlenül nyertük meg ezt a megtisztelő díjat."
A sportvezető szerint a sportszerű hangulatban az új stadionnak is nagy szerepe van. ,,Új milliőt hozott a Groupama Aréna, nyilvánvaló, hogy egy ötcsillagos szállodában nyilván máshogy viselkedik az ember, mint egy háromcsillagosban. Egy kifejezetten európai hangulatú stadionunk van, amely egyedülálló Európában. Nagyon ritka, hogy ilyen biztonság mellett ilyan hangulat van."
Orosz Pál hozzátette, a mentalitás megváltozásához a stadion mellett az eredményességnek is szerepe van, ennek fenntartása érdekében további erősítéseket terveznek a következő idényre. A vezérigazgató úgy véli, az FTC jelen pillanatban egy ,,klasszikus Európa-liga-csoportkörös" csapat, ahhoz ugyanakkor, hogy a Bajnokok Ligájában csoportkörbe kerüljön, nagy szerencse is kell. Az Európa-liga elérhető dolog, szeretnénk elérni, bár az egymeccses selejtezők miatt sok fog múlni a szerencsén."

- OTP Bank Liga gólkirályi címét 13 góllal elhódító Radó András



A műsorban díjazták az OTP Bank Liga gólkirályi címét 13 góllal elhódító Radó Andrást is, aki elmondta, a bajnokság leállásakor a Zalaegerszeget még fenyegette a kiesés, de jó szériában volt a csapat, így félő volt, hogy megtörik a lendület. Ehhez képest az együttesnek és neki is jól ment a játék az újraindulást követően. ,,Szerencsére a csapat továbbra is nagyon jól szerepelt, nyilván ezért tudtam én is pluszban gólokat szerezni és gólpasszokat adni, a kettő nem ment volna egymás nélkül.
Radó András utalt arra, hogy volt már a mostaninál gólerősebb szezonja, az akkori 14 találat azonban csak a góllövőlista harmadik helyére volt elég. ,,Nem szoktam úgy nekiindulni a szezonoknak, hogy eldöntöm, mennyi gólt várok magamtól, ebben a szezonban sem úgy indultam, hogy gólkirály akarok mindenképpen lenni. Aztán ahogy elindult a szezon, egyre inkább reális cél lett. Remélem, minimum ennyit a következő szezonban is sikerül szerezni.
...... ........




- OTP Bank Liga legjobb játékosa Cseri Tamás Mezőkövesd játékosa
.......


A Mezőkövesd 32 bajnokin 7 gólt és 4 aszisztot jegyző karmesterét az NB I-es klubok vezetőedzői, csapatkapitányai, legfiatalabb és legidősebb játékosainak szavazata alapján választották a 2019/20-as szezon legjobbjának
,,Én ebben az évben éreztem azt, hogy teljes mértékben fel kell vállalnom, hogy a csapat húzóembere legyek, örülök, hogy ez sokszor sikerült" - fogalmazott Cseri, aki hét góllal zárt az idényben, a Mezőkövesd pedig története egyik legjobb szezonját zárta azzal, hogy negyedik lett a bajnokságban és kupadöntős volt.

*
- - OTP Bank Liga legszebb gólját lőtte Babati Benjamin ZTE játékosa
...... ............


Videó a gólról Link
A díjat Nyilasi Tibor adta át Babatinak, akinek pontot érő, látványos találatát - ami egyben a szezon utolsó ZTE-gólja is volt - biztosan sokáig ismétlik majd.

*
- A RangAdó Díjátadó győztesei:
Fair Play-díj: Ferencvárosi TC
Az NB I gólkirálya: Radó András (ZTE FC)
Az NB I legjobb edzője: Szerhij Rebrov (Ferencvárosi TC)
Az NB I felfedezettje: Bolla Bendegúz (ZTE FC)
Az NB I legszebb gólját lőtte: Babati Benjamin (ZTE)
Az NB I legjobb játékosa Cseri Tamás (Mezőkövesd)
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
     2/56 oldal   Bejegyzések száma: 559 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 339 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3682
  • e Hét: 10372
  • e Hónap: 23048
  • e Év: 256795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.