Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/13 oldal   Bejegyzések száma: 129 
Frissítő gyömbéres ital
  2016-09-30 19:17:14, péntek
 
  Frissítő gyömbéres ital

Hozzávalók

Hozzávalók 2 nagy pohárhoz:
5 cm-nyi gyömbér 4-be vágva
5 dl víz
2 evőkanál méz
mentalevél
jégkocka
ásványvíz

Elkészítés: A gyömbért 20 percig főzzük a vízben. A kész lét leszűrjük, belekeverjük a mézet, kihűtjük. 4 dl-es pohárba töltjük a felét, felengedjük szénsavas ásványvízzel, jégkockát teszünk bele, mentával díszítjük.





Hajós Ágnes

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Piszke, piszke, ribiszke
  2016-07-04 22:15:30, hétfő
 
  Piszke, piszke, ribiszke

Jókai Mórról az a hír járta, hogy csak a kimagozott ribizlidzsemet volt hajlandó elfogyasztani. De tudunk ennél érdekesebbet is a ribizliről. Összefoglaló...

Ribizli

Júniusban hozza gyümölcsét a másfél méter magasságú ribizlicserje, mely Nyugat-Európában őshonos, a Kárpát-medencétől keletre nem terjedt el. Belgiumban és Franciaországban az 1600-as évektől nagy mennyiségben termesztették. Nálunk főleg a Duna-kanyar környékén és a Nyugat-Dunántúlon vannak nagy ribizli-termőhelyek, de a Fertő-tó környékén vadon is megterem. Rokona a piszke, vagy ahogy nevezik még büszke, egres.





Van ribizli tüske nélkül

Fehér, piros, fekete

Fehér és fekete ribizli is létezik, de leggyakrabban a piros ribizlivel találkozhatunk a piacokon. A fehér ribizli nálunk viszonylag ritka, holland ribizlinek is nevezik.





Feketeribizli


Hogy a legjobbat vegyük, figyeljük a ribizli szárának frissességét, és ellenőrizzük, hogy a szemek nincsenek-e összenyomódva. A hűtőszekrényben 1-3 napig áll el. Jól fagyasztható, és a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan gurulósr ribizlit fogyaszthatunk télvíz idején, ha tálcán előfagyasztjuk, és csak ezután dobozoljuk, zacskózzuk.

A ribizli tisztítása egy villa segítségével egyszerű, így könnyen le lehet fésülni a szemeket a szárakról. Az apró darabokat, levélmaradványokat letisztíthatjuk, ha a ribizliszemeket egy nedves konyharuhával leterített tálcán görgetjük a tálba.
Ribizlis ételek és italok

Frissen magában, esetleg egy kis cukorral nagyon finom, a leggyakrabban ribizlilekvárt, dzsemet készítünk belőle. Alfred Hitchcock és Victor Hugo szívesen fogyasztotta a híres francia Bar-le-duc zselét, mely albínó (fehér) vagy piros ribizliből készül, és Lorraine zseléként is lehet vele találkozni magasabb színvonalú éttermekben libamáj kiegészítőjeként.





Ribizlidzsem

Finom a ribizliből készült leves is, és fanyarsága miatt kiváló salátákba. Nagyon jól lehet vele díszíteni, egy-egy fürt ribizli bármilyen koktélt feldob. Mini pavlovákon savanyúsága miatt is kiváló.

A ribizlibor nagyon finom ital, télen vitaminokban gazdag védőital.
A hagyományos angol vasárnapi báránysült gyakran készül ribizlizselével.
Skandináviában gyümölcslevesek készülnek belőle, és a híres Rote Grütze (piros kása, észak-európai gyümölcsös édesség) is tartalmaz ribizlit.





Díszítésre is kiváló a ribizli

Miért együnk sok ribizlit?

A ribizlinél csak a csipkebogyó gazdagabb C-vitaminban, de A-, B-, E-vitaminok is vannak benne, emellett vas- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, mangánt is. Erősíti a csontokat és az immunrendszert, gyulladásgátló, fokozza az anyagcserét, sőt még torokfájás esetén is jó, hiszen serkenti a nyálképződést.

A feketeribizlit - a fentieken kívül - ízületi bántalmak és sárgaság kezelésére is ajánlják.

Ribizlileves

Hozzávalók:
40 dkg piros ribizli
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
1.) A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és hozzáadjuk a cukrot, majd annyi vízben, amennyi bőven ellepi, felforraljuk.
2.) A pudingporral és a vaníliás cukorral simára kevert tejjel besűrítjük, és még egyszer felfőzzük. Lefedve behűtjük. Tejszínhabbal, citromfűlevelekkel, ribizliszemekkel díszítve tálaljuk.

Mandulás sült sajt ribizlipürével

Hozzávalók:
4 doboz camembert sajt (á 12,5 dkg)
1 tojás
3 evőkanál tej
1 evőkanál liszt
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg mandulaforgács
A sütéshez:
bőven olaj
A ribizlipüréhez:
40 dkg ribizli
1 dl rozé bor
4 dkg cukor
3 levél bazsalikom

Elkészítés: A ribizlit megmossuk, és a szemeket egy villa segítségével lehúzzuk a szárakról (tál felett dolgozzunk!). A sajtokat kettévágjuk.

SB Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Rumos ribizliszörp főzés nélkül
  2016-07-04 22:08:38, hétfő
 
  Rumos ribizliszörp főzés nélkül

Hozzávalók

5 kg piros ribizli
3 l víz
1,5 dkg citromsav
4 kg cukor
1 kk nátrium-benzoát
0,5 dl rum


Elkészítés

A ribizlit megmossuk, lecsepegtetjük, és a villával lehúzott szemeket alaposan összezúzzuk vagy ledaráljuk. Ráöntjük a vizet, belekeverjük a citromsavat, és a letakart edényben hűvös helyen 1 napig állni hagyjuk.
Másnap a keveréket szűrőbe öntjük, és alaposan kinyomkodjuk. A felfogott levet lemérjük, literenként 1 kg cukrot adunk hozzá, és a cukor teljes feloldódásáig keverjük.
A nátrium-benzoátot a rumhoz adjuk, majd alaposan összekeverjük a szörppel. Csavaros üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.





Megjegyzés

Forrás: Hargitai György: Befőzés, savanyítás, Príma Szakács sorozat, Kuckókönyv Kiadó
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Az üvegekre érdemes dupla celofánt is kötni.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Málna, te drága!
  2016-07-04 22:05:14, hétfő
 
  Málna, te drága!

Boldogasszony csipkéjének is nevezik, és a német ,,Himbeer" név alapján himpér néven is ismert gyümölcsünk.

Málna, te drága

Hazánkban is őshonos, Európában a legészakibb területeken és Portugálián kívül mindenhol terem málna. Fehér, sárga, lila és fekete is létezik, a leggyakoribb a piros málnaszem.





A legegyszerűbb vaníliapuding is megbolondítható néhány marék málnával!

Latin neve rubus idaeus, a ,,rubus" pirosat, az ,,idaeus" pedig Ida hegyéről származót jelent. A Kréta szigetén lévő Ida hegyről származik állítólag a málna, de egy másik legenda szerint az Ida nevű erdei nimfa vére színezte meg az eredetileg fehér gyümölcsöt, melyet a síró, kisgyermek Jupiternek akart szedni.

A középkortól nagy mennyiségben gyűjtötték erdős területek szélén, tisztásokon, irtásokon, és kolostorokban termesztették, nemesítették.
Milyen málnát vegyünk?

Az egyik legnehezebben szállítható és tárolható gyümölcs. A puha, érzékeny málnaszemek a legapróbb nyomásra is összetöppednek, ráadásul a málna gyorsan penészedik is.





A málnaszemek különösen érzékenyek, nagyon sérülékenyek

Előnye, hogy jól bírja a mélyhűtést, ha tálcán előfagyasztjuk, igazi gurulós málna lehet a jutalmunk.

A málnaszedés körülményes munka, az ágak szúrósak, a szemek leszedését pedig fontos jól időzíteni, mert túléretten lepotyognak. Vacokkúpnak hívják a termést tartó apró pöcköt, mely a málnavesszőn marad, miután a málnaszemet lehúztuk róla.





Piros és sárga málna

Mi készüljön belőle?





A kissé sérült málnaszemekből isteni turmix készülhet

Gyerekek kedvence a málnaszörp , de finom a jó házi málnalekvár vagy különleges dzsem, jólesik a reggeli mellé.

Aromáját süteményekben is jól megőrzi, linzerbe, tortákba is nagyon kellemes, de különféle pohárkrémek vagy trifle alkotóeleme is lehet. Sőt: lehet belőle málnazselé és öntet is, utóbbi palacsintához, vargabéleshez, gofrihoz vagy egyszerűbb muffinokhoz is nagyon sikeres kiegészítő, különleges, friss ízével feldobja az ételt..

Könnyű nyári gyümölcslevest is készíthetünk málnából, de remek turmixba vagy smoothie-ba is. A málnás csokiszufflé egyenesen felejthetetlen, de minden csokis desszerthez jól illik a málna aromája, és ha vendégvárásra műalkotást szeretnétek készíteni, próbáljátok ki ezt a leveles tésztás, bogyós gyümölcsös finomságot, akár minden szinten málnából.





Krémekkel, pudinggal rétegezve is nagyon finom a málna

Málnalevél tea

Szinte minden kismama ismeri a málnalevélteát, melyet a terhesség utolsó néhány hetében érdemes naponta fogyasztani, mivel tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Ér- és pórusösszehúzó, antibakteriális hatású is. Megfázás esetén is jól lehet használni a málnalevélből készült főzetet, hiszen csökkenti a gyulladásokat.





Vaníiliapuding málnaöntettel

Hideg málna- vagy szederkrémleves

Hozzávalók:
50 dkg málna vagy szeder (lehet vegyesen is, úgy még finomabb)
1 pohár natúr joghurt
kevés fahéj
ízlés szerint méz
kevés víz

Elkészítés: A gyümölcsöket - nyersen! - leturmixoljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magja ne kerüljön a levesbe. Érdemes vele időt tölteni, sokat javít az élvezeti értékén. Az átpasszírozott gyümölcskrémhez hozzáadjuk a joghurtot, a fahéjat, a mézet, valamint annyi vizet, hogy még krémes állagú maradjon. A kész levest betesszük a hűtőbe. Fogyasztás előtt díszítjük egy kiskanál joghurttal, amit villával csiga formára meghúzhatunk. Ha maradt a gyümölcsből, néhány szemet beleszórunk, és már fogyaszthatjuk is.

Málnaszörp egyszerűen

Hozzávalók:
érett málna
víz
cukor

Elkészítés: A megtisztított, megmosott málnát összezúzzuk, és egy nagy uborkás üvegbe tesszük. Másnap vászonruhán leszűrjük, jól kinyomkodjuk, és minden liter tiszta gyümölcsléhez 5 dl vizet és 1 kg cukrot adunk. Összekeverjük, felforraljuk, és 5 perc főzés után forrón palackozzuk, majd száraz gőzben kidunsztoljuk.





A málna és a csokoládé jól illenek egymáshoz

SB Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Nyersen eltett málnaszörp
  2016-07-04 21:55:23, hétfő
 
  Nyersen eltett málnaszörp

Hozzávalók

2 kg málna
1,2 l víz
1 kk borkősav
1 kk tartósítószer
2 kg cukor


Elkészítés

A málnát megmossuk, kissé összetörjük, és a vízzel, a borkősavval, valamint a tartósítószerrel összekeverjük. Ezután fél napig pihentetjük, majd tüllzacskóba töltjük, és lecsepegtetjük.
A felfogott levet lemérjük, és a súlyával azonos mennyiségű cukorral annak feloldódásáig keverjük. Végül a szörpöt üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.





Megjegyzés

Kizárólag egészséges málnaszemeket használj! Nem baj, ha kicsit összenyomódtak, az a fontos, hogy ne legyenek penészesek.

A borkősav veszélytelen anyag, több gyümölcs természetes alkotóeleme, lényegében mennyiségi korlátozás nélkül használható.

A tartósítószerek közül a szalicilt a nagyipari termelésben már betiltották. A nátrium-benzoát a megadott csekély mennyiségben gyakorlatilag veszélytelen. A kálium-szorbát, amelyet lebont a szervezetünk, teljességgel ártalmatlan.

Egy kevés szörpre tölts szódát vagy buborékos ásványvizet, majd keverd fel. Hidegen a legfinomabb. Jégkockával és néhány szem gurulós málnával partiitalnak is kitűnő.
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

A szűrőben maradt málnavelőt összeturmixolhatod egy kevés mézzel, és légmentesen lezárt üvegben a hűtőben tárolhatod kb. 1 hónapig. Kitűnő turmixok, shake-ek ízesítéséhez vagy pohárdesszertekre, fagyira, parféra csorgatva.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Ribizliszörp főzés nélkül
  2016-07-04 21:51:11, hétfő
 
  Ribizliszörp főzés nélkül

Hozzávalók

1 kg ribizli (piros- vagy feketeribizli)
6 dl víz
1/2 kávéskanál szalicil
1 kávéskanál borkősav
annyi kg cukor, ahány liter a szűrt lé

Elkészítés

A ribizlifürtöket megmossuk, a szemeket lehúzzuk a szárakról. Az így előkészített gyümölcsöt megmérjük. Ezután rászórjuk a szalicilt és a borkősavat, majd alaposan összetörjük a gyümölcsöt. Végül felöntjük a vízzel, és az így kapott elegyet állni hagyjuk 1-2 napig, vagy rögtön tüllkendőbe tesszük, és hagyjuk alaposan kicsepegni (a tüllből batyut kötünk, ráakasztjuk egy fakanál nyelére, és hagyjuk az alátett edénybe lecsöpögni). Nyomkodni nem kell, így is nyugodtan állhat 1-2 napig.
Ezután a leszűrt lével arányos mennyiségű cukrot teszünk bele. Hagyjuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Ez akár 2 napig is eltarthat, közben többször megkeverjük a szörpöt.
Szaliciles vízzel kiöblítjük az üvegeket,majd egy szűrőn át megtöltjük őket a kész szörppel.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Levendulás málnaszörp
  2016-07-04 21:48:48, hétfő
 
  Levendulás málnaszörp

Hozzávalók

1 kg málna
1 ág levendula
45 dkg kristálycukor (kb.)


Elkészítés

A málnát átválogatjuk, és egy lábosba tesszük. 3 dl vízzel felöntjük, és kis lángon 10-15 percig főzzük. Közben néhányszor megkeverjük. Akkor jó, ha a gyümölcs kissé összetörik. Ezután hozzáadjuk a levendula lecsipkedett virágait, és 30 percig pihentetjük.

Burgonyanyomóval alaposan összetörjük a málnás-levendulás keveréket. Gézkendőre kanalazzuk, majd egy tál fölé akasztva néhány óra vagy egy egész éjszaka alatt lecsöpögtetjük.

A kicsepegett lét lemérjük, és 1 dl-enként hozzáadunk 5 dkg cukrot. Állandó kevergetés mellett addig melegítjük, amíg a cukor meg nem olvad. Azután felforraljuk, majd a hőfokot mérsékeljük, és a szörpöt 10 percig főzzük. Tiszta üvegbe töltve hagyjuk kihűlni. A hűtőben tároljuk!





FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő

Csak olyan levendulát használjunk, amelyet biztosan nem permeteztek vegyszerekkel.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Házilag készített bodzaszörp
  2016-05-24 22:10:47, kedd
 
  Házilag készített bodzaszörp

Hozzávalók:
1 l víz
1 kg kristálycukor
1 db alaposan megmosott, vékony karikákra vágott citrom
10 db szép fejlett bodzavirág
1 dkg citromsav


Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Mi 3-5 literes üvegekben szoktuk ezt véghezvinni, megsokszorozva az alapanyagok mennyiségét. 5 napig állni hagyjuk, lehetőleg fénymentes, hűvös helyen, majd palackokba töltjük. Fóliával lezárjuk a tetejüket, majd kupakokat csavarunk rájuk.

A sötét pincében hónapokig eláll, még pár hete is ittunk belőle.





Megjegyzés

Tavaly végre a spanyolviaszt is feltaláltuk a szörp palackozásakor, a szörpkészítés során keletkező hulladék egy részének hasznosításával. Ugyanis a citromszeletek beköltöztek a fagyasztószekrénybe, és finom bodzalimonádé keletkezik belőlük apránként.
Nagy Márta

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Tea
  2016-01-19 21:59:04, kedd
 
  Egy kis esti teázás



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Almakompót
  2015-11-25 18:21:19, szerda
 
  Almakompót

Hozzávalók:
50 dkg alma
2-3 liter víz
1 marék cukor és fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés: Az almát meghámozod, kockára vágod, s odateszed főni vízben. Annak függvényeben, hogy mennyire savanyú az alma, keversz a vízbe cukrot is, és teszel bele 1 kiskanál őrölt fahéjat, aztán megfőzöd. Ennyi az egész :D





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
     2/13 oldal   Bejegyzések száma: 129 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 186 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 1812
  • e Hónap: 6850
  • e Év: 136557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.