Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Cukorbetegen egészségesen - rajtunk (is) múlik!
  2018-09-25 20:20:37, kedd
 
 


Cukorbetegen egészségesen - rajtunk (is) múlik!


A cukorbetegséget okozó hasnyálmirigy és a rosszul működő inzulintermelő sejtek nagyon kis helyet foglalnak el a testünkben, mégis az általuk okozott problémák az egész szervezetünkre kihatnak. A szövődmények számos életfontosságú szervünket és testrészünket érinthetik, azonban az időben elvégzett szűrővizsgálatokkal korán kimutathatók a szervekben, szövetekben jelentkező eltérések, így a szövődmények megelőzhetők, megfelelő kezeléssel lassíthatók illetve megállíthatók.

Az alábbiakban érdemes átolvasni, hogy milyen szűrővizsgálatokra van mindehhez szükség, és következő lépésként nagyon fontos, hogy ezeket be is illesszük az életünkbe.

Szemek szemek

A magas vércukorszint a szemekben lévő kisereket és egyéb szöveteket is károsítja. Ennek az lehet a következménye, hogy folyadék szivárog a retinába és új, gyenge kiserek túlburjánzásához vezethet. Ezt nevezzük diabéteszes retinopátiának. A súlyos retinopátia látásvesztést is okozhat. Az 50 évnél idősebb korú magyar lakosság körében a cukorbetegség az egyik leggyakoribb oka a vakságnak. A 800 ezret is meghaladó magyar cukorbeteg közül több, mint 32.000 vak vagy súlyos látássérült. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára, Prof, Dr. Németh János felhívta a figyelmet arra, hogy a cukorbetegek között 25-ször több a vak, mint az átlagnépesség esetében.
Tünetek: Gyakran nincsenek tünetek az állapotromlás előrehaladtáig, ezért is rendkívül fontos a rendszeres szűrővizsgálat. A retinopátia fokozódására utalhat a homályos látás is.

Szív és érrendszer

A magas vércukorszint károsíthatja a vérerek hálózatát, amely érszűkülethez vezethet, vagyis az erek beszűkülnek a szívben, agyban és a végtagokban. Ennek következménye pedig sok esetben szívroham vagy sztrók. Az inzulin rezisztencia, a magasvérnyomás, a magas koleszterinszint és a dohányzás szintén szívbetegségekhez vezethetnek.
Tünetek: mellkasi nyomás (amely kisugározhat a nyakba, állkapocsba és a karokba), nehéz légzés, fáradság, verejtékezés, émelygés és szédülés. Azonban maga a betegség egészen a szívrohamig vagy a sztrók megtörténtéig rejtve is maradhat.

Elhízás

A túlsúlyosság vagy a kövérség növeli a szív-és érrendszer megbetegedés és a diabétesz kockázatát és a szövődményeket is súlyosbítja. A súlycsökkenés javít az inzulinrezisztencián, a vércukorszinten és a vérnyomáson is.
Tünetek: nehéz légzés, fáradság, ízületi fájdalom

Vesék

A krónikusan magas vércukorszint károsíthatja a veséket, így azok nem tudják megfelelően megszűrni a vért és eltávolítani belőle a felesleges anyagokat. Ez az állapot a diabéteszes nefropátia.
Tünetek: Valószínű, hogy nem lesznek tünetek egészen a veseprobléma előre haladtáig, de erre utaló jelzés lehet az emelkedő vérnyomás vagy ha a lábfejünk megduzzad.

Magas vércukorszint

A magas vércukorszint valamennyi cukorbetegség esetén jellemző. A krónikusan magas vércukor károsítja a sejteket és egy egész sor olyan folyamatot indít el a szervezetben, amely szövődményekhez vezet. A jól karbantartott diabétesz az egyetlen módja annak, hogy elkerülhetővé váljanak a súlyos és gyakran maradandó egészségkárosodást okozó komplikációk.
Tünetek: Gyakran egyáltalán nincsenek tünetei, de előfordulhat mérhetetlen szomjúság, gyakori vizelés és homályos látás is.

Lábak lábak

Ahogy a diabétesz hatással van a erekre, amelyek a szívhez és az agyba szállítják a vért, a lábakban futó ereket is befolyásolja. Perifériás artériás betegség (PAD) néven ismert az a szövődmény, amely során az erek beszűkülnek vagy elzáródnak, és amelynek következtében a vér nem jut el az alsó lábszárakba és a lábfejekbe.
Tünetek: Mivel nem jut elegendő vér a lábakba, gyengeség és fájdalom jelentkezhet a lábszárakban, amely pihentetés követően elmúlik. A lábakon lévő sebek nagyon lassan gyógyulnak.


A magas vércukorszint okozta idegi károsodás perifériás neuropátiához vezethet, ami elsősorban az alsó lábszárakban és a lábfejekben jelentkező fájdalom és/vagy zsibbadás. A lábfejek esetében történő érzékvesztés különösen nagy problémát okozhat: ha nem érezzük, hogy megsérül a lábfejünk vagy valamelyik lábujjunk, akkor a keletkező seb elfertőződhet anélkül, hogy tudnánk a létezéséről.
Tünetek: éles, hasogató fájdalom, bizsergés, égető érzés és/vagy zsibbadás a lábfejekben és lábujjakban.



 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
A cukorbetegség és az alvászavar
  2018-09-25 20:16:44, kedd
 
  A cukorbetegség és az alvászavar









Időszakosan jelentkező, visszatérő alvászavar az emberek 30-40%-ánál fordul elő, a krónikus vagyis gyakorlatilag állandóan fennálló alvászavar gyakorisága pedig 14%! Az alvászavar a cukorbetegek között nem ritka probléma. Maga a cukorbetegség megnöveli az alvási apnoe és a nyugtalan láb szindróma kialakulásának kockázatát. A cukorbetegséggel együtt járó egyéb egészségügyi problémák, mint például a szívbetegség, a krónikus fájdalom vagy a depresszió szintén jelentősen befolyásolják az alvást.

A legtöbb dolgot, amit az alvással kapcsolatban tudunk az elmúlt 25 évben derítették ki a tudósok, de a java még hátravan. Mindenesetre az eddigi felfedezésekből számos meglepő dolog derült ki.

Tudta-e, hogy
- az emberek 12%-a teljesen fekete-fehérben álmodik? Ez főleg az idősebbek körében van így, a fiatalok nagyobb arányban álmodnak színesen.
- az ember életének egyharmadát alvással tölti? Természetesen kortól függ, de az átlag az egyharmad.
- napi 7 óránál kevesebb alvás csökkenti a várható élettartamot? Szépségünk megőrzése mellett az egészségünk érdekében is jó, ha megadjuk szervezetünknek a kellő éjszakai pihenést.
- dysaniának hívjuk azt az állapotot, amikor képtelenek vagyunk felkelni reggel az ágyból? Ez a helyzet bizonyára mindenkivel előfordult már az élete során, azonban az ezzel a problémával küzdők helyzete leginkább a krónikus fáradság szindrómájához hasonlít.
- a hold állapota jelentősen befolyásolja az alvást? Újhold ideje alatt javulást tapasztalhatunk, teliholdkor pedig nehezebben jön álom a szemünkre és az alvás minősége is romlik.
- mielőtt feltalálták az ébresztőórákat, kopogtató emberek jártak az ügyfeleket felkelteni? A kopogtatók - angolul “knocker-up"- a kirendelt helyszínnél az ablakon kopogtattak hosszú botokkal, amíg az illető fel nem kelt.

Az elegendő és megfelelő minőségű alvás hiánya befolyásolhatja egészségünket, kedvünket és életminőségünket. Bár az alvásigény mindenkinél más, sőt bizonyos élethelyzetekben, életkorban is változhat, a napi nyolc óra alvás tekinthető ideálisnak. Sajnos azonban tény, hogy felgyorsult világunkban nagyon kevesen mondhatják el, hogy elegendő időt tudnak minőségi alvással tölteni.

Mi történik alvás közben?

Az alvás rendkívül fontos a fizika és mentális egészségünk valamint életminőségünk szempontjából is. Alvás közben agyunk és szervezetünk is ,,pihen", felkészül a következő napra. A stresszhormonok szintje alvás közben alacsony, ami csökkenti a vérnyomást, így a szív is tud pihenni. A nap folyamán jelentkező terhelések után az izmok helyreállítását a növekedési hormon segíti, amely szabadon működhet a mély alvás során.



Ha néhány éjszakán keresztül nem alszunk eleget vagy nem elég jól, akkor

fáradtak vagy álmosak leszünk,
ingerlékenyebbekké válunk,
nem tudunk koncentrálni és új dolgokat megtanulni,
magasabb lesz a vérnyomásunk,
magasabb lesz a vércukorszintünk.



A több éven át alvászavarral küzdők között nagyobb a kockázata

a hízásnak,
a cukorbetegség kialakulásának,
a szívbetegség kialakulásának,
a gyakoribb megbetegedéseknek,
a rövidebb élettartamnak.

Mindezen felül a nem elegendő alvás befolyásolja a saját és mások biztonságát, főleg, ha gépjárművet vezet vagy bármilyen gépet üzemeltet.

Az alvászavar okai

A cukorbetegeknél számos oka lehet az alvászavar kialakulásának. Okozhatja többek között alvási apnoe szindróma, nyugtalan láb szindróma, perifériás neuropátia, túlzottan magas vagy alacsony vércukorszint, depresszió, nyugtalanság, stressz.
Obstruktív alvási apnoe szindróma

Obstruktív alvási apnoéról akkor beszélünk, ha a torok vagy a felső légutak elzáródása miatt a légzés az alvás alatt többször is ideiglenesen kimarad. Az agy érzékeli a problémát, ezért a beteg többször is felébred az éjszaka folyamán. Ébredést követően a légzés visszaáll a normál ütemre. Az alvási apnoe fontosságát bizonyítja, hogy most már a jogosítvány meghosszabbításánál erre fokozottabban odafigyelnek az orvosok.

Az alvási apnoe leggyakoribb tünetei

horkolás
gyakori megébredések az éjszaka folyamán
reggeli fejfájás
ingerlékenység, depresszió
fáradságérzés a nap folyamán
magas vérnyomás

A legtöbb alvási apnoeval küzdő ember nem is tudja, hogy ilyen problémája van, hiszen a probléma alvás közben jelentkezik, és gyakran egy családtag veszi észre a tüneteket először. A szokásos vizsgálatok során sem igazán szokott kiderülni a probléma és vérvizsgálattal sem lehet kimutatni.

Az alvási apnoe miatt az oxigénszint lecsökken, ami nagyobb megterhelést okoz többek között a szív számára. Emiatt az alvási apnoeval küzdőknél nagyobb a sztrók és a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Az alvási apnoe kialakulását segítő tényezők

túlsúly
40 feletti kor
dohányzás
már volt alvási apnoe a családban
gyomorégés vagy emésztési zavar okozta reflux betegség (GERD)
orr-vagy homloküregi probléma

Az alvási apnoe kezelése

egészséges étkezés
rendszeres testmozgás
szükség esetén fogyás
alkoholtartalmú italok mellőzése lefekvés előtt
hason vagy oldalt fekvés a háton történő alvás helyett

Súlyosabb esetben az alvási apnoet egy olyan készülék segítségével kezelik, amely alvás alatt az orra helyezett maszkon keresztül folyamatosan levegőt juttat be a légutakba. A készülék segítségével a légutakban uralkodó nyomás mindig egy kicsivel magasabb, mint a környező levegő nyomása, ezáltal nyitva tartja a felső légutakat, megakadályozza az apnoet és a horkolást.
restlessleg



Nyugtalan láb szindróma

Sokak életét megkeseríti, mégis csak ritkán sikerül azonosítani a nyugtalan láb szindrómát. Egyes becslések szerint a felnőtt lakosság legalább 10 százalékát érinti, és bizonyos tényezők hajlamosíthatnak is a tünetegyüttesre. A nőknél nagyobb arányban jelentkező probléma nem tartozik a könnyen beazonosítható és kezelhető alvási rendellenességek közé, hiszen nem olyan feltűnő, mint például a horkolás. A nyugtalan láb szindrómások maguk is nehezen tudják leírni azt a furcsa, bizsergő érzést, ami lefekvéskor vagy alvás közben megjelenik a lábszárukban. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a panaszok mögött betegség húzódhat.

A nyugtalan láb szindróma legjellemzőbb tünete, hogy nyugalmi helyzetben a végtagokban, leggyakrabban a lábakban kellemetlen, furcsa érzés jelentkezik, ami a végtag megmozgatására megszűnik. A tünetek a reggeli időszakban általában nem jelentkeznek, azonban a nap folyamán elsősorban nyugalmi helyzetben egyre gyakrabban megjelennek, és az esti, éjszakai órákban válnak a legintenzívebbé, megakadályozva a pihenést, alvást.

Mi okozza a nyugtalan láb szindrómát?

A pontos kiváltó okok nem ismertek. Lehet örökletes, és előfordul, hogy a dopamin nevű anyag által az agyban és az idegrendszerben okozott probléma váltja ki. Bizonyos gyógyszerek szintén előidézhetik vagy éppen súlyosbíthatják a tüneteit. Cukorbetegeknél gyakrabban alakul ki, főleg, ha már szövődményként jelentkezik perifériás neuropátia vagy vesebetegség.

A nyugtalan láb szindróma kezelése

Vannak életmódbeli és gyógyszeres kezelési lehetőségek a nyugtalan láb szindróma enyhítése érdekében:

koffein, alkohol és dohányzás csökkentése
a lábak nyújtása lefekvés előtt
torna napközben
a tünetek súlyosbodását okozó gyógyszerek lecserélése

Amennyiben az életmódbeli változások ill. az alapbetegségek kezelése nem szünteti meg a panaszokat, speciális gyógyszeres terápiára van szükség. Ennek felírása és a betegség alakulásának rendszeres kontrollja szomnológus feladata.
Perifériás neuropátia

A cukorbetegség egyik igen gyakori szövődménye a perifériás neuropátia elnevezésű idegkárosodás, amely a leggyakrabban a kezeknél és a lábaknál érzéketlenséggel, remegéssel és fájdalommal jelentkezik. Kialakult neuropátia esetén olyan dolgok is fájdalmat okozhatnak, amelyek normális esetben semmilyen érzést nem váltanak ki. Ilyen például, ha a lepedőhöz ér a láb. A perifériás neuropátia nagyon megnehezíti az elalvást és magát az alvás folyamatát is. A neuropátia gyógyszeres kezeléssel enyhíthető.
Magas és alacsony vércukorszintdcont

A jól kezelt cukorbetegeknél is előfordulhat időnként, hogy az ideálistól eltérő vércukorértéke van. Problémát jelenthet a magas, de az alacsony vércukor is.

A magas vércukorszint egyik legjellemzőbb tünetei a folyamatos szomjúság, a feltűnően sok folyadékfogyasztás és ennek hatására a nagyon gyakori vizelési inger. Ez a folyamat alaposan megzavarja az éjszakát és a többszöri ébredés megakadályozza a nyugodt alvást.

Az alacsony vércukorszint (3.9mmol/L) is megzavarhatja az alvást. Bár előfordulhat, hogy az alacsony vércukorszintnél nehezen ébreszthető - súlyos esetben ébreszthetetlen - a beteg, ami ,,túl jó, túl mély alvásnak tűnhet a hozzátartozó számára! Bizonyos, a diabétesz kezelésében alkalmazott gyógyszerek (inzulin, szulfanylureák) növelhetik a túlzottan alacsony vércukorszint kockázatát. Az alacsony vércukorszintre jellemző tünetek lehetnek az idegesség, izzadás, zavartság, remegés. Ezek a tünetek nagyon kellemetlenek lehetnek és megakadályozzák a nyugodt alvást. A tünetek jelentkezésekor azonnal meg kell mérni a vércukorszintet és szükség esetén gyorsan felszívódó szénhidráttartalmú ételt/italt (pl. tej, 100%-os gyümölcslé) kell fogyasztani.
Depresszió, idegesség, stressz

A depresszió, idegesség és a stressz gyakori a cukorbetegek között, amely jelentősen befolyásolhatja vércukorszintjüket. A diabétesz kezelésével kapcsolatos folyamatos odafigyelés, szorongás alvászavarhoz vezethet, amely tovább fokozza az idegességet, a stresszes állapotot és jelentősen rontja a cukorbetegséget. A stressz az élet velejárója, a túl sok stressz viszont felborítja a vércukorszintet, állandó idegességhez, depresszióhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezet.

A stresszkezelés módjai:

Egészséges étkezés és rendszeres testmozgás
Elegendő alvás
Rendszeres és élvezetes kikapcsolódás
Rendszeres beszélgetés barátokkal, családtagokkal

Az egészség és a jó életminőség nélkülözhetetlen része a megfelelő alvás. A legtöbb ember számára 7-9 órányi alvásra van szüksége minden éjszaka. Az alábbiak segítségével magunk is elősegíthetjük a nyugodt alvást:

Minden nap - még szabadnapon és ünnepnapokon is - keljünk fel ugyanabban az időben. A túl sokáig történő alvás megváltoztathatja a belső óránkat és megnehezítheti az elalvást.
Ne használjuk már a számítógépet, telefont legalább két órával lefekvés előtt.
Ne tornázzunk közvetlenül lefekvés előtt.
Ne szunyókáljunk túl sokat napközben.
Aludjunk hűvös, sötét szobában, és szükség esetén használjunk füldugót és szemtakarót.
Feküdjünk le, amikor álmosnak érezzük magunkat.

 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Mire ügyeljenek a cukorbetegek?
  2018-09-21 23:26:20, péntek
 
  Mire ügyeljenek a cukorbetegek?







Amikor valaki azt a diagnózist hallja az orvosától, hogy cukorbeteg, akkor az első reakció általában a teljes megsemmisülés. Hiszen ez egy nagyon komoly betegség, amely teljes életmódváltást kíván. Nem kell azonban megijedni, hiszen ha valaki betartja az orvos utasításait és odafigyel az étkezésére, akkor a jövőben is teljes értékű életet élhet. A cukorbetegeknek tehát elsősorban az étkezésükre kell ügyelniük. Fontos, hogy csökkentsék a testsúlyukat, aztán pedig szinten tartsák azt. A jövőben ügyelniük kell a vércukorszintjükre és arra, hogy ne alakuljanak ki szövődmények, illetve az egészséges és változatos táplálkozást kell preferálniuk. Milyen szövődmények alakulhatnak ki? Ilyen például a szürkehályog, keringési elégtelenség vagy gyomorfekély. A cukorbeteg személyeknek éppen ezért fokozottabban kell arra ügyelniük, hogy pótolják a szervezetükből kiürült vitaminokat és ásványi anyagokat.

A cukorbetegeknek nem pusztán a cukorfogyasztásra kell odafigyelniük, hiszen itt jóval összetettebb problémáról van szó. Az valóban nagyon fontos, hogy kerüljék azokat az élelmiszereket, amelyek nagymértékben és gyorsan megemelik a vércukorszintet. Ilyenek például a cukrozott üdítőitalok, az édes és cukrozott befőttek, édességek, de az aszalt gyümölcsök és a méz fogyasztása is kerülendő. Ezek helyett olyan ételeket és italokat fogyasszon, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe, és amelyek a vércukrot nem emelik meg drasztikusan, illetve rohamtempóban. Ilyen ételek például a korpás müzli, egyes zöldségfélék (saláták, cékla, retek, paprika, borsó) vagy a lencse.

Milyen ételek közül válogathatnak azok, akik ebben a betegségben szenvednek? Nem kell megijedni, nagyon sokféle ételt fogyaszthat egy cukorbeteg személy is, csupán azok helyes elkészítését kell elsajátítani. Lehet enni teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret és péksüteményeket. A zöldség- és a gyümölcsfogyasztás is megengedett, hiszen tele vannak vitaminokkal, flavonoidokkal és antioxidánsokkal. Lényeges, hogy ezeket elsősorban nyersen fogyassza! Húsfogyasztásnál a zsírszegény húsokat szükséges előnyben részesíteni. Ilyen szempontból megfelelőek a szárnyasok és a halak. Tejtermékek közül is legfőképpen a sovány és zsírszegény sajtok, túró vagy joghurt szerepeljenek a menüben. Főzés és sütés során figyeljen arra, hogy csak kevés zsiradékot használjon. Fogyasszon főtt vagy párolt ételeket.

Amennyiben valakinél cukorbetegséget diagnosztizálnak, fontos, hogy a kezelőorvosával alaposan beszélje meg, hogy pontosan mire kell ügyelnie a jövőben, vagy milyen étrendet kell követnie. Kérjen egy listát a fogyasztható ételekről és azok elkészítési módjáról. Nem szabad bátortalannak lenni, hiszen sokan azért nem étkeznek változatosan és egészségesen, mert sok ételt kiiktatnak az étrendjükből, pedig erre egyáltalán semmi szükség sincsen. Tulajdonképpen, ha az emberek olyan ételeket fogyasztanának, mint a diétás étrendet követő, ebben a betegségben szenvedő betegek, akkor sokan mondhatnák el magukról, hogy egészségesen táplálkoznak. Mert hiszen a cukorbetegek diétája valójában semmilyen lemondással nem jár, csak jelzi, hogy egyfajta egészségesebb életmódra, táplálkozásra váltottak.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Néhány szó a cukorbetegek diétájáról
  2018-09-21 23:24:32, péntek
 
  Néhány szó a cukorbetegek diétájáról







Amikor valaki megkapja a diagnózist az orvosától, vagyis megtudja, hogy cukorbeteg, az első reakció általában a teljes megsemmisülés. Sokan ugyanis el sem tudják képzelni, hogyan lehet élni ezzel a betegséggel. Pedig lehet, mindössze arra van szükség, hogy néhány alapvető szabályt betartsunk. Ha valaki követi az orvosa utasításait és rendszeresen részt vesz ellenőrző vizsgálatokon, akkor szinte ugyanolyan életet élhet, mint korábban, vagyis nem kell rettegnie az állapotrosszabbodástól. A cukorbetegséggel küszködő személyeknek az első és legfontosabb lépés, amit meg kell tenniük, az az életmódváltás, pontosabban a diéta kialakítása és annak követése. Miért van szükség diétára? Nos, a diéta biztosítani tudja a megfelelő kalóriabevitelt, ami segítséget nyújt a normál testsúly kialakításban és annak megtartásában. Ha valakinek sikerül megszabadulni a súlyfeleslegétől, akkor sokkal nagyobb lesz a teherbírása, ami nagyon fontos, hiszen erőre és energiára van szükség a napi teendők ellátásához. A normál testsúly azt is elősegíti, hogy ,,csak" a cukorbetegséggel kelljen foglalkozni, vagyis nem kell még attól is rettegni, hogy a cukorbetegség szövődményei is megkeserítik az életünket. A helyes diéta továbbá elősegíti a normális vércukorszint és vérzsírszint kialakulását, illetve a megfelelő anyagcserét is el lehet általa érni.

A cukorbetegeknek minél több rostot lenne szükséges fogyasztaniuk, ugyanis ez jelentősen lecsökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet, de a rostok - legfőképpen a zöldségekben lévő rostok - csökkentik a vércukorszintet is. Ha valaki egészségesen táplálkozik, akkor teljesen szükségtelen emellett még vitaminokat és ásványianyag-kiegészítőket is szednie. A cukorbetegségben szenvedő betegeknek minimalizálni szükséges az alkoholt, hiszen az alkoholos italok is tartalmaznak kalóriát, és a rendszeres gyógyszerfogyasztás is kizárja az alkoholfogyasztást.

A diabetikus ételekről nem bizonyosodott be egyértelműen, hogy valóban hasznos a cukorbetegek számára, hiszen sok esetben nem lehet tudni, hogy miből is állnak, illetve mennyi kalóriát is tartalmaznak, nem beszélve arról, hogy meglehetősen drágák is. Sok szakember inkább azt javasolja, hogy a cukorbeteg személyek saját maguk készítsenek édességet, süteményt vagy desszertet, és ilyenkor használjanak olyan édesítőszereket, amelyet szervezetük tolerál és elfogad.

Az energiabevitel körülbelül 10-20 százaléka tartalmazzon fehérjét, amelybe természetesen az állati és növényi fehérje is beleértendő. Cukorbetegnek is lehet telített zsírokat fogyasztani, de elsősorban a többszörösen telítetlen zsírsavak beviteléről kell gondoskodni, azonban ezek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. Az arány attól is függ, kinek mennyi a testsúlya, illetve mennyire kell vigyáznia, hogy ne billenjen ki ismét a mérleg nyelve. A vércukorszintre is ügyelni kell. Elsősorban az összetett cukrokra szükséges koncentrálni, vagyis több zöldséget és hüvelyest kell fogyasztani, mint például egyszerű cukrot, vagyis gyümölcsöt.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
A cukorbetegség megakadályozása...
  2018-08-22 11:22:02, szerda
 
  A cukorbetegség megakadályozása a főzési módszerek egyszerű megváltoztatásával







Az, hogy egy étel mennyire marad egészséges, nagyban függ attól is, hogy milyen főzési technikát alkalmazunk. A minimálisan feldolgozott vagy nem agyonfőzött élelmiszerek segítenek megakadályozni a cukorbetegséget és csökkentik a glükózszintet, szabályozzák a testsúlyt és megnövelik az élettartamot. Ezzel szemben kutatások igazolják, hogy a magas hőmérsékleten elkészített vagy a feldolgozott élelmiszerek káros glikációs végterméket és mutagéneket szabadítanak fel.

A magas hőmérsékleten kezelt ételek glikációs végtermékei (AGE) a szövetek működésének elvesztését idézik elő. Ezek a sejtes elváltozások károsítják a DNS-t és megnövelik a rák kialakulásának a kockázatát.

A hőkezelt és a roston sült húsok a legmagasabbak glikációs végtermékekben, amelyek nagyon mérgező anyagoknak számítanak. Hiszen ha az ételeket magas hőmérsékleten kezelik, akkor olyan kémiai változások következnek be, amelyek óriási károkat generálnak a sejtekben. Például azoknál a férfiaknál, akik hetente 1,5 adagnál több grillezett húst fogyasztanak, 50 százalékkal nagyobb a prosztatarák kialakulásának a kockázata.

Akik nem magas hőmérsékleten kezelt ételeken élnek, nemcsak elkerülhetik ezeket a betegségeket, de még fogyhatnak is. Nem beszélve arról, hogy a koleszterin- és a vércukorszintjük is csökkenhet.

A főzési módszerek ezért kulcsfontosságúak az egészségre nézve és még a cukorbetegséget is megakadályozhatjuk, ha nem sütjük agyon az ételeinket. Az alacsony hőmérsékleten kezelt ételek csökkenti a káros glikációs végtermékeket és megakadályozzák a DNS-t károsító toxinok és karcinogének képződését.

Nagyon fontos, hogy mindenki elegendő figyelmet szenteljen a főzési módszerekre, hogy elkerülje a cukorbetegséget, a rákos betegségeket és a felgyorsuló öregedési folyamatokat. A nyers étkezés lenne az ideális választás, de már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, ha sok friss és nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, illetve egészségesen elkészített szárnyas és halételeket fogyasztunk és csak minél kevesebb grillezett és feldolgozott táplálékot veszünk magunkhoz.

Az egészséges főzési módszerek - párolás, gőzölés, alacsony hőfokon való főzés - is sokat segíthetnek a glikációs végtermékek csökkentésében. A marinálás is jó döntés. Ilyenkor az ételeket az elkészülésük előtt savas kémhatású folyadékban pácoljuk. De ez csak akkor egészséges, ha ez a savas kémhatású folyadék valamilyen biocitrusfélének a frissen préselt leve.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Eperfagyi (cukormentes recept)
  2018-07-22 15:48:28, vasárnap
 
 




Eperfagyi (cukormentes recept)


Hozzávalók

30-40 dkg eper
10 dkg eritrit
3 dl natúr joghurt
2 dl habtejszín


Elkészítés

Az epernek leszedjük a zöldjét, megmossuk, leszárítjuk és botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük az eritritet és a joghurtot is.
A tejszínt habbá verjük. A tejszínt és az epres masszát összeforgatjuk.Kivesszük a fagylaltgép tartályát a fagyasztóból és elindítjuk a keverőlapátot. A betöltő nyíláson át belecsurgatjuk a keveréket. Kb. 40 perc alatt éri el a kívánt állagot. Ízlés szerint eperrel, tejszínhabbal kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Diabetikus sárgabarackos sütemény
  2018-07-17 18:44:15, kedd
 
  Diabetikus sárgabarackos sütemény






Hozzávalók

1,5 dl napraforgóolaj
2,5 dkg sütésálló édesítőszer + a szóráshoz
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
1/2 db citrom leve
3 db tojás (L méretű)
17,5 dkg búzafinomliszt
17,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 tk sütőpor
1/2 tk őrölt fahéj
3-4 ek tej
75 dkg sárgabarack vagy 2 kis doboz (nettó 235 g-os) sárgabarackbefőtt



Elkészítés

Az olajat kikeverjük az édesítőszerrel, a vaníliás cukorral, a sóval és a citromlével, majd egymás után hozzáadjuk a tojásokat. A kétféle lisztet elvegyítjük a sütőporral és a fahéjjal, majd adagonként, a tejjel váltogatva a tojásos masszába dolgozzuk. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük.
A megmosott sárgabarackot kimagozzuk. (A lecsepegtetett konzerv gyümölcsről konyhai papírtörlővel leitatjuk a nedvességet.) A tésztát sűrűn kirakjuk a fél barackokkal, és 180-190 fokra előmelegített sütőben sütjük 35-40 percig. Miután kihűlt, minimális cukorszórással díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Isteni cukormentes málnatorta
  2018-07-13 14:06:05, péntek
 
  Isteni cukormentes málnatorta







Hozzávalók az alaphoz:

fél bögre mandula (helyettesíthető dióval vagy pekándióval)
fél bögre kimagozott datolya
csipet só

Hozzávalók a krémhez:

másfél bögre natúr kesudió éjszakára beáztatva
2 citrom leve
1 ek vanília esszencia
1/3 bögre nyers kókuszolaj
1/3 bögre méz (helyettesíthető agavésziruppal is)
1 bögre málna

Elkészítés:

A torta alapjának hozzávalóit aprítóval dolgozzuk ragadós masszává, és ha kellőképpen összeállt, akkor egy kapcsos tortaformában egyenletesen oszlassuk el. Ez lesz a tortánk alja.

A kókuszolajat és a mézet alacsony hőfokon olvasszuk fel. A málna kivételével az összes hozzávalót egy nagy teljesítményű turmixgépben dolgozzuk krémesre. A krém 2/3-át kanalazzuk ki, és egyenletesen oszlassuk el a tortaalapunkon. A turmixgépben maradt masszához öntsük hozzá a málnát, ezt is turmixoljuk össze, majd az így kapott masszát öntsük az első krémréteg tetejére és egyengessük el. Az így kapott tortánkat rakjuk hűtőbe néhány órára, amíg meg nem dermed.

Ha kész, díszítsük egész málnaszemekkel.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Epres-rebarbarás sütemény - cukormentesen!
  2018-06-04 18:36:03, hétfő
 
  Ebből büntetlenül falhatsz: epres-rebarbarás sütemény - cukormentesen!







Rebarbarás-epres sütemény

Hozzávalók:
(kb. 25x30 cm-es tepsihez)
7 db M-es tojás
20 dkg vaj vagy 15dkg kókuszzsír
6 evőkanál por eritrit
1 mokkáskanál vanília őrlemény
1/2 kezeletlen citrom héja és leve
1 mokkáskanál szódabikarbóna
10 enyhén púpos evőkanál manióka liszt
1 jó marék pucolt, feldarabolt rebarbara
2 marék darabolt eper
egyéb bogyós gyümölcs 1 marék

1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tegyük, amiben majd habbá is tudjuk verni. A fehérjéhez hozzáadjuk a citrom levét, és elkezdjük felverni. Amikor már kezd habosodni 1 evőkanál eritritet adunk hozzá, úgy verjük tovább, majd fokozatosan még két evőkanálnyit a habosítás közben.

2. Amikor kész, a szobahőmérsékletű vajat 3 evőkanál eritrittel, a vaníliával és a citrom héjával is kihabosítjuk, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat is.

3. A manióka liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát. A kész vajas habhoz hozzáadjuk a fehérje 1/3-át, és egy szilikon lapáttal vagy kanállal óvatosan összeforgatjuk úgy, hogy a manióka liszt 1/3-át is közben hozzáadjuk. A fehérje és a manióka liszt maradékával is az előzőek szerint teszünk.

4. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és óvatosan elterítjük. A gyümölcsöket és a rebarbarát a tetejére szórjuk. Nem kell belenyomkodni, mert magától bele fog egy kicsit süllyedni a tésztába. 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, míg szép színe lesz a tésztának.

5. Amikor megsült, 10 percet hagyjuk a tepsiben pihenni, majd papírostul kiemeljük egy rácsra, hogy az alja ne vizesedjen be. Ha már teljesen kihűlt, felszeleteljük, a tetejét por eritrittel meghinthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Csokis-narancsos keksz
  2018-04-21 00:30:52, szombat
 
 




Csokis-narancsos keksz (tej-, cukor-, és gluténmentes recept)


Hozzávalók

15 dkg vaj (vagy 5 dkg ghee és 10 dkg kókuszzsír)
5 dkg kókuszvirág cukor
10 dkg eritrit vagy xilit
1/4 tk vaníliaőrlemény
1 db M-es tojás
18 dkg manióka liszt (vagy 5dkg tápióka keményítő és 13 dkg darált mandula, dió, kókuszliszt)
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 db kezeletlen narancs reszelt héja
2 tk citromlé
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés

A szobahőmérsékletű lágy vajat, az édesítőket, a vaníliát, a citromlét és a narancshéjat kihabosítjuk, majd a tojást is hozzákeverjük.
A lisztet a szódabikarbónával és az apróra darabolt csokoládéval összekeverjük. A lisztkeveréket egy fakanál, vagy spatula segítségével jól elkeverjük a vajas résszel.
A masszából, egy kávéskanál segítségével kis golyókat formálunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsin úgy helyezzük el őket, hogy 5 cm-re legyenek egymástól. Nem kell lenyomkodni.
200 fokra előmelegített sütőben 10-11 percig sütjük, majd rácsra pakolva hűtjük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1988 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 636
  • e Hét: 1414
  • e Hónap: 5447
  • e Év: 64700
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.