Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/80 oldal   Bejegyzések száma: 792 
Fagyasszuk vagy tegyük el lekvárnak? Mindent a cseresznyéről
  2018-05-29 23:50:58, kedd
 
  Fagyasszuk vagy tegyük el lekvárnak? Mindent a cseresznyéről

A ropogós gyümölcsszemeket érdemes eltenni télire, hogy akkor is élvezhessük zamatukat!

Így marad friss

Hűtőben 2-3 napig eláll, utána érdemes felhasználni, vagy nyersen megenni, különben összeesik és meglágyul.

Fagyasztva

A cseresznye jól fagyasztható, felengedés után szinte ugyanolyan ízletes és lédús, mint a fáról szemezgetve. Mielőtt betesszük a mélyhűtőbe, válogassuk ki az egészséges példányokat, szedjük le a szárukat, majd alaposan mossuk meg és csöpögtessük le a gyümölcsöt. Magozzuk is ki a szemeket, aztán osszuk szét akkora adagokra, amekkorákra majd szükségünk lesz, például 300 g a leveshez, 200 g a süteményhez.





Lekvárként

A befőzőcukroknak hála, manapság már nem nehéz finom házi lekvárt készíteni. Ehhez tisztítsuk és mossuk meg a cseresznyét, majd magozzuk ki és pürésítsük. 1,2 kg-nyi péphez adjunk 500 g befőzőcukrot, valamint 1 db citrom átszűrt levét. Az egészet főzzük fel, kevergetve forraljuk kb. 15 percig, majd töltsük befőttesüvegekbe. Ízlés szerint bodzavirággal vagy vaníliaaromával is ízesíthetjük.

+1 Tipp

A piacon csak érett cseresznyét vásároljunk, ugyanis nem ,,utánérő", vagyis ha leszedéskor zöld és éretlen, akkor az is marad.
Érdekességek

Gondoltad volna, hogy az ókorban ez volt az egyik legkedveltebb szomjoltó gyümölcs? Nem véletlenül, hiszen kb. a 75%-a víz. A kutatók már egy i. e. 4. századból származó kelta sírban is találtak cseresznyemaradványokat.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Itt az ellenállhatatlan cseresznye! Tuti tippek, mire...
  2018-05-29 23:42:51, kedd
 
  Itt az ellenállhatatlan cseresznye! Tuti tippek, mire használd

Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.

A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye.





Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!
Lucullus tudta

A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az ,,istenek eledelét". A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-ben), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.

A fajták a nevüket településekről-területről, névadó hírességről és/vagy jellegzetességről egyaránt kapták, például Májusi korai, Münchebergi korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszúszárú, Jaboulay, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi, Hedelfingeni, Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapokról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye. Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye. Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ).





A szedd magad akciókban jobb áron juthatunk a cseresznyéhez...

Tanács vásárláshoz

Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz a szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!





Sok-sok ásványi anyag és vitamin van benne

Csupa egészség

A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.

Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.





Túrótortához is jól illik a cseresznye

A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.

Salátától pálinkáig

Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. A friss gyümölcs fogyasztása kézenfekvő, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tehetjük pitébe, rétesbe, piskótába, pohárkrémekbe, kompót készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk. Finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban közismert csemege.





Frissen a legjobb, de lefagyaszthatjuk, főzhetünk belőle lekvárt, készíthetünk kompótot

Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az EU-ban védett magyar termék az egri cseresznyepálinka. Francia különlegesség, hogy az erjedő cseresznyéhez hozzáadják az összetört magok egy részét, így a pálinka a mandulához hasonlatos mellékízt kap. Magja egyébként nyersen enyhén mérgező, de olajként (a magot összetörve, vizesítve és desztillálva) a keserű mandulaolaj helyett használható egyéb ételek elkészítésénél. Leveleit fehérborba áztatva különleges aperitif.





A cseresznyés pite a nyár sztárdesszertje

Fontos!

Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.

Vigyázat! A nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket produkálhat.





Tölthetünk vele pitét, rétest... beleszórhatjuk piskótába...

Cseresznyeleves nagykorúaknak

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darabka citromhéj, kis darabka fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só

Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget 5 dl vízbe szórjuk, 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet visszaöntjük a lábosba. A lisztből és a tejszínből habarást készítünk. A cseresznyét a fűszerezett lébe tesszük, és hozzáöntjük a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínes habarást, megint öt percig forraljuk, végül a bort is beleöntjük, és levesszük a tűzről. Kihűlve tálaljuk.

Sült hús cseresznyés vöröskáposztával

Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 35 dkg cseresznye, 1 fej vöröskáposzta, 1 dl száraz bor, 3 darab savanykás alma, 2 fej hagyma, citromlé, babérlevél, olívaolaj, borókabogyó, só, őrölt feketebors, ecet, cukor

Elkészítés: Az almát és a káposztát csíkokra vágjuk, összedolgozzuk, és meglocsoljuk citromlével. A kockára vágott hagymát pici olajon megpároljuk, hozzákeverjük a káposztás almát. Ehhez adjuk a bort, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót, a borsot, és körülbelül egy órán át az egészet lassú tűzön pároljuk. Az utolsó pár percben hozzáadjuk a cseresznyét, végül a cukrot és az ecetet. Eközben a sertésszeleteket sóval, borssal natúr megsütjük. Főtt burgonyával tálaljuk.





Minden idők legfinomabb fülbevalója! :)

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
3 ok, amiért imádjuk a cseresznyét
  2018-05-29 23:30:37, kedd
 
  3 ok, amiért imádjuk a cseresznyét

Ki tudna ellenállni a fákon és a piaci standokon kacsintgató piros gyümölcsszemek biztatásának: szedj le, vegyél meg! Egyél minél több cseresznyét, mert nemcsak az ízét, de jótékony hatásait is élvezheted.

1. Nyersen és feldolgozva is megunhatatlan

Kínában már 3000 éve ismerik ezt az édes gyümölcsöt. A legenda szerint az első cseresznyefát az ínyencként elhíresült Lucullus római hadvezér hozta magával egy kis fekete-tengeri kikötőből Európába. A hazai fajták júniusban a legfinomabbak. A piroson kívül sárga és egészen sötét, szinte már fekete fajták is léteznek. A frissen szedett egészséges szemek fényesek, ropogósak. A cseresznye kiváló desszertekbe, gyümölcslevesbe és szószba vagy turmixokba, továbbá elteheted lekvárnak, befőttnek.





2. Lefagyasztható a téli hónapokra

A leszárazott gyümölcsöt hideg folyó víz alatt alaposan mosd meg, majd konyharuhán vagy konyhai papírtörlőn hagyd megszáradni. (Máskülönben a vizes szemek összefagynak egy tömbbe.) A száraz cseresznyét vékony rétegben terítsd el egy tálcán, és tedd a fagyasztóba. Minél gyorsabban, minél alacsonyabb hőmérsékleten fagyasztod, annál kisebb jégkristályok keletkeznek benne és annál kevésbé roncsolódik a gyümölcshús, vagyis felengedéskor kevesebb levet fog engedni. Miután megfagyott, nejlontasakban tárolhatod a mélyhűtőben.





3. Szépít és fogyaszt

A cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint antioxidáns hatású vitaminokat, amelyek hozzájárulnak bőröd szépségének megőrzéséhez. Vízhajtó hatása miatt hasznos a szív- és érrendszer karbantartásához, továbbá ideális táplálék fogyókúra idején, mert jóllakottság érzetet kölcsönöz. Magas cukortartalma miatt ne legelj le egy egész fát, de fél kilót megehetsz belőle naponta, vagy kifacsarhatod 1 kg gyümölcs levét (kb. 1/2 l lesz), amit elkortyolhatsz a nap folyamán. A cseresznyeszárból vízhajtó, méregtelenítő és emésztésszabályozó teát főzhetsz a diéta idejére.






Török Zsuzsa - Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Zsázsa, a tavasz fűszere
  2018-04-26 23:48:12, csütörtök
 
  Zsázsa, a tavasz fűszere

A zsázsa a tavasz érkeztével hamar megjelenik. Mustáros-tormás ízével tökéletesen illik a húsvéti ünnepkör ételeihez, de ünneptől függetlenül is nyugodtan fogyaszthatjuk ezt az aromás és igen egészséges növényt.

A zsázsa Délnyugat-Ázsiában őshonos és már régóta kedvelt fűszernövény. A zsázsa nyomaira számos indoeurópai nyelvben rátalálhatunk, de Xenophón görög katonaorvos leírásaiban is nyomára bukkanhatunk, aki a perzsák fontos élelmiszereként írja le. A perzsákon kívül az egyiptomiak, a görögök, a spártaiak és természetesen a rómaiak is kedvelték csípősségét, a spártaiak kenyérrel ették a friss hajtásokat, a rómaiak előszeretettel fogyasztották salátákban, s az ünnepi alkalmak fogásaiban is gyakorta megtalálható volt a zsázsa.

A római mezőgazdász és író, Lucius Julius Moderatus Columella a De re rustica könyvfolyamának 9. kötetében hosszabban ír a kerti zsázsáról, tanácsot adva, hogy mikor vessük, hogyan kezeljük és mikor arassuk.




A zsenge, friss hajtásokban rengeteg íz és egészség van

A perzsa indulás és a római népszerűség után nem meglepő, hogy a középkorban főleg a mediterrán, spanyol vidékeken volt ismert és kedvelt a zsázsa. A középkor andalúz agronómusai előszeretettel foglalkoztak a zsázsával, megosztva tudásukat az olvasókkal. Írásaikból arra is fény derül, hogy a középkorban gyógynövényként is számon tartották. Maimodinész, a középkor egyik leghíresebb rabbijának orvosi feljegyzéseiben is találkozhatunk a kerti zsázsa jótékony tulajdonságaival. A zsázsát ekkortájt skorbut elleni szerként alkalmazták, és serkentő hatását is dicsérték.

Ibn al-Awwam arab mezőgazdász szerint a zsázsa rovarcsípések ellen is használható, sőt a rovarok riasztására, távol tartására is alkalmas. Más szerzők étvágyserkentésre, gyomorpanaszok kezelésére, egyéb emésztőrendszeri probléma kezelésére is ajánlja a kerti zsázsát. Ezen kívül a zsázsa magjait - az ókori Rómához hasonlóan - Iránban és Marokkóban afrodiziákumként használták, Abesszíniában olajat sajtoltak belőle, Eritreaban pedig festékalapanyagként alkalmazták.





A legegyszerűbb ételt is tavasziassá teszi a friss zsázsa

A középkorban azért nem csak gyógyszerként használták a zsázsát. Akárcsak a rómaiaknál, a középkori úri asztalokon is gyakorta helyt kapott a zsázsa, aromás, enyhén csípős ízének köszönhetően.

Gabriel Alonso de Herrera spanyol agrármérnök írásaiból tudni, hogy a XV. századra a kerti zsázsa igen széles körben fogyasztott zöldséggé vált Kasztíliában. A zsázsamagok Angliában is népszerűvé váltak, csípősségük okán a szegény ember borsa néven emlegették. A XVI. században az Újvilágban is megjelent a zsázsa, s Kasztília után már egész Spanyolországban és Franciaországban igen elfogadottá és kedveltté vált.





A csírákhoz hasonlóan rengeteg jó tulajdonsága és karakteres íze van a zsázsának

A kerti zsázsa magas C-vitamin tartalommal bír, emellett még A-, E- és K-vitamin is található benne. Ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható: található benne kén, króm, kálium, mangán, magnézium és kalcium. Magas a vas- és a fehérjetartalma, éppen ezért ideális élelmiszer terhes- és szoptatós anyukák számára is. Torokfájás, asztma és fejfájás esetén érdemes néhány magot elrágni, hogy enyhüljenek a tünetek. Ezen kívül a zsázsa olyan vegyületet is tartalmaz, amely bizonyítottan segít leküzdeni a fogszuvasodás okozó baktériumot.

Zsázsa vásárlásakor egészséges, dús, zöld levelű növényt vegyünk, olyat, amelyen nincs nyoma száradásnak, nem koszos és nincs elszíneződve. Legjobb, ha frissen fogyasztjuk, de dobozba zárva, hűtőben tartva néhány napig eláll. Ha igazán friss zsázsára vágyunk, akkor legegyszerűbb, ha magunk termesztjük otthon.





Egyszerűen csíráztatható otthon is a finom, karakteres zsálya

A zsázsát nyersen használjuk, leggyakrabban szendvicsek és saláták ízesítésére, gazdagítására, de krémlevesekhez, főzelékekhez is adható. A zsázsa nagyon jó társa a túrós, tojásos fogásoknak, mustáros-tormás ízének köszönhetően a húsvéti asztalon is jó helye lehet. Keverhetjük különféle öntetekbe, olajokba, illetve nyugodtan ízesíthetünk vele különféle krémeket is. A főtt fogásokhoz csak tálaláskor adjuk hozzá, így textúráját és beltartalmát is teljes egészében meg tudja őrizni.





Húsvéti asztalra készülhet zsályás, elcsipegethető dekoráció is

A zsázsa otthoni termesztése könnyen megoldható: táptalaj nélkül, vizes környezet biztosításával is nevelhetünk saját zsázsát. A nedvesített papírtörlőre vagy vattára szórt zsázsamagok hamar kicsíráznak, s ha elérik a kívánt magasságot, semmi más dolgunk nincs, mint egy konyhai ollóval levágni a zsenge hajtásokat.

A zsázsa friss hajtásait együk, a teljesen kifejlődött levél már nem igazán finom. A csíráztatásnál arra ügyeljünk, hogy a földbe vagy itatósra elvetett magokat az első néhány napban sötét helyen tároljuk, de legegyszerűbb, ha a zsázsának otthont adó edényt lefedjük, s csak akkor engedünk nagyobb mennyiségű napfényt a növénynek, amikor már megjelentek a levelei. Ha folyamatos zsázsatermést szeretnénk magunknak biztosítani, akkor 10-12 naponta újabb adag magot kell elvetnünk.

Abban az esetben, ha több zsázsánk teremne, mint amennyit fel tudunk használni, nyugodtan le is fagyaszthatjuk a hajtásokat.





Leggyakrabban szendvicsbe kerül a zsázsa, de salátákat is nagyon fel tud dobni

Zsázsás zöldségkrémleves

Hozzávalók:
2 l zöldségalaplé
1 nagyobb szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
3 közepes krumpli
1 dl tejszín

frissen őrölt fekete bors
friss zsázsa

Elkészítés: A póréhagymát és a fokhagymát vékony karikákra vágom. A hagymát kis olajon üvegesre dinsztelem, s amikor már majdnem jó, hozzáadom a szintén felaprított fokhagymát, majd a kis kockákra vágott krumplit is. Felöntöm az alaplével, és addig főzöm, amíg a krumpli meg nem puhul. A végén hozzáadom a zsázsát és a tejszínt, majd botmixerrel elkrémesítem.





Sose főzzük, mindig csak a legvégén adjuk a zsázsát az ételhez

Zsázsás tojássaláta

Hozzávalók:
6 tojás
4 evőkanál majonéz
1 fej vöröshagyma

frissen őrölt fekete bors
friss zsázsa

Elkészítés: A tojásokat lobogó vízbe teszem, és 9 percig főzöm. Ezután hideg víz alá tartom az edényt, és hagyom, hogy a tojások is kihűljenek. Lehántom a héjukat, és a tojásszeletelő lantjával egyszer, kétszer, háromszor felvágom. Közben mindig fordítok rajta, s ha ügyesen csináltam, akkor pont apró kockákra fog széthullani az egész. Ezt még ötször megismétlem. A tojásmorzsát tálba teszem, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát, finoman sózom, borsozom, majonézt és zsázsát adok hozzá, majd elkeverem.

WESSELY MÁRTA - Zöldfűszer

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Itt a medvehagyma!
  2018-04-22 01:44:30, vasárnap
 
  Itt a medvehagyma!

A végsőkig lecsupaszított piacon végre megjelenik a tavasz első hírnöke: a medvehagyma (allium ursinum). A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával.

Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény.






Ha piacon látunk medvehagymát, feltétlenül vegyünk belőle!

Hol juthatunk hozzá?

A medvehagyma erdőkben, ligetes területeken nő. Virágzás előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyűjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bioboltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A levelek formája hasonlít a gyöngyvirág leveleire, ami viszont mérgező, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkről, akkor nem tévesztettük el!






Erdőben magunk is szedhetünk medvehagymát

Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.

Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.

Hogyan használhatjuk fel?

A legegyszerűbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belőle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze.

Főzeléket is készíthetünk belőle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípős, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani a főzeléket. Én úgy készítem, hogy a medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt főzöm. Mikor megfőtt, botmixerrel krémesítem, tejszínnel finomítom, sózom, borsozom és tálalom.






Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves

Leveshez nem kell társítani más leveles zöldséggel, ebben az esetben a medvehagymát vajon megfonnyasztom, alaplével felöntöm, majd behabarom. Sózom, borsozom.

Húsokhoz is nagyon jól megy a medvehagyma. Tökéletesen helyt áll a fasírtban, a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fűszervajon készül.

A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de a nokedlitésztába is bele lehet dolgozni. Ha salátát csinálunk belőle, érdemes a megmosott medvehagyma leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.






Fűszerolajat is készíthetünk medvehagymával

A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni.

Medvehagymás-sajtos rúd





Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2-3 evőkanál tejföl
5-6 levél medvehagyma

őrölt bors
sajt

Elkészítés: A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd vékonyra kinyújtjuk, ha előnyújtott tésztát használunk, azt már nem kell nyújtani.
A tejfölt ízlés szerint sózzuk, megszórjuk őrölt borssal, és jól összekeverjük. A medvehagymát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A vékonyra nyújtott leveles tészta egyik felét megkenjük az ízesített tejföllel, majd ízlés szerint megszórjuk az apróra vágott medvehagymával. A tészta másik felét ráhajtjuk, hogy teljesen befedje a tölteléket. Ezután éles késsel vagy derelyevágóval ízlés szerinti méretű rudakra vágjuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a töltött rudakat, majd mindegyik tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített forró sütőbe toljuk, majd pár perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.
Tálalás előtt hűlni hagyjuk, majd akár egy finom krémleves mellé, vagy sós ropogtatni valóként kínáljuk.

Medvehagyma-krémleves





Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
1 db póréhagyma
1 nagyobb krumpli

színes bors
szerecsendió
1 db zöldségleveskocka
3 dkg margarin
2 evőkanál olívaolaj
2 dl tejszín
7 dl víz

Elkészítés: A póréhagymát vékonyra szeleteljük. A krumplit vágjuk kisebb kockákra. A medvehagymát vágjuk fel apróra.
Egy edényben hevítsük fel a margarint és az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt pórét, és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen. Ezután adjuk hozzá a medvehagymát, majd szórjuk meg a fűszerekkel, és pároljuk tovább, hogy a medvehagyma is kicsit összeessen. Végül adjuk hozzá a krumplit, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.
Amikor a krumpli megfőtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Végül forraljuk ki, de főzni már nem kell tovább.





Friss, üde íz az első tavaszi levelekben!


WESSELY MÁRTA - Zöldség

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
5 bombajó tipp kedvencünkhöz, a medvehagymához
  2018-04-22 01:35:46, vasárnap
 
  5 bombajó tipp kedvencünkhöz, a medvehagymához

A virágzás előtti hetekben szedett zsenge medvehagyma a legaromásabb. Bánj kíméletesen a növénnyel, ha magad gyűjtöd, és tövenként csak egy levelétől foszd meg, hogy jövőre is kihajtson. Könnyen megkülönböztetheted a mérgező gyöngyvirágtól: ha a levél dörzsölésre fokhagymaillatot áraszt, az apró fehér virágok pedig csillag alakúak, biztosan medvehagymát szedtél.

Te sem tudsz betelni a fokhagymaillatú zöld levelekkel? Használd ki a szezont, de ne csupán pestót, krémlevest és pogácsát készíts!






Tudtad?

Medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet. A vonatkozó előírások szerint maximum 2 kg szedhető naponta. A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni! Emellett, ha valaki magánerdőben akar ,,vadfokhagymát" gyűjteni, ahhoz engedélyt kell kérnie. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén tájékozódhatsz
Forrás: NÉBIH

1. Fogyaszd nyersen!

A legegyszerűbb, ha finomra vágva vajas kenyérre, szendvicsekre, rántottára szórod. Mutatós előételt vagy partifalatot készíthetsz, ha sajtdarabkákat medvehagymalevélbe göngyölsz, majd koktélparadicsommal váltogatva nyársra húzod. A nyers medvehagyma friss zöldséges saláták ízesítésére is kiváló - fokhagyma helyett. Mértékkel adagold, máskülönben minden mást elnyom az aromája!






2. Variálj vele hideg szószokat!

Tegyél nyers medvehagymát a zöldségrudacskákhoz kínált mártogatósba vagy akár tzitzikibe és majonézbe is.

Medvehagymás tadziki
Metélj vékony csíkokra 5 dkg leszárazott medvehagymát. Keverd össze 15 dkg görög joghurttal, valamint 25 dkg zsírszegény túróval, és ízesítsd sóval, borssal. Reszelj durvára 40 dkg meghámozott salátauborkát a magos részének eltávolítása után, majd forgasd a medvehagymás keverékbe.






Medvehagymás majonéz
Főzz keményre 3 db tojást. Apríts durvára 6 dkg leszárazott medvehagymát, és turmixold össze 1 dl napraforgó- vagy repceolajjal. A meghámozott kemény tojások kiszedett sárgáját tedd magas falú keverőpohárba. Adj hozzá 1 tk mustárt és 1 dl natúr joghurtot, pépesítsd botmixerrel, és közben csorgasd hozzá a medvehagymás olajat. Végül ízesítsd 1 ek fehérborecettel és sóval.

3. Készítsd el fűszervajnak!

A hűtőben 1 hétig tárolhatod, és kenyérre vagy sült húsokra kenheted.

Medvehagymás bagett
2 adaghoz kézi mixerrel keverj habosra 10 dkg puha vajat kb. 5 perc alatt. Adj hozzá 1/2 tk sót, és dolgozz bele 5 dkg leszárazott, finomra aprított medvehagymát a legalacsonyabb fokozaton. Vagdoss be ferdén 1 db nagyobb vagy 2db kisebb bagettet, és kend a fűszervajat a nyílásokba. Csomagold a kenyere(ke)t alufóliába, és süsd a 200 fokra előmelegített sütő alsó harmadában 10 percig.






4. Lépj túl a krémlevesen!

Finomra aprított medvehagymával zöldségleveseket és főzelékeket is feldobhatsz.

Medvehagymás krumplileves
2 adaghoz piríts üvegesre 2 fej felkockázott hagymát 3 ek olívaolajon, majd párold tovább 60 dkg meghámozott, felkockázott krumplival egy rövid ideig. Öntsd fel 8 dl zöldségleves-alaplével, ízesítsd 2 tk reszelt biocitromhéjjal és sóval, borssal, majd forrald fel, és főzd fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. 20 percig. Végül forgass bele egy csokor csíkokra metélt medvehagymát, és melegítsd össze 2-3 perc alatt. Tálald 2-3 ek tejföllel.






5. Helyettesítsd vele a spenótot!

A medvehagyma nyersen és hőkezelve is kiválthatja a parajt. Érdemes porciózva lefagyasztani.

Medvehagymás gnocchi
4 adaghoz főzz puhára 30 dkg héjas burgonyát sós vízben kb. 25 perc alatt. Közben botmixerrel turmixolj össze 3 dkg csíkokra metélt medvehagymát 1 db tojással. Keverd hozzá a meghámozott, présen átnyomott burgonyát, majd dolgozd össze 4 ek liszttel, 2 ek búzadarával és 1 csipet sóval. Hengereld ujjnyi vastag rúddá, vágd fel 2 cm vastag szeletekre és formázd meg villával. Végül főzd ki a gnocchikat forrásban levő sós vízben néhány perc alatt.






Forrás: Mindmegette.hu - Alapételek
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Cupcake, a különleges muffin
  2018-04-10 23:08:53, kedd
 
  Cupcake, a különleges muffin

A cupcake erősen emlékeztet a magyarok által ismert és nagyon megkedvelt muffinra, mégsem az. Pontosabban annyival több, mint egy muffin, hogy kiérdemelt egy saját, külön kategóriát.

A cupcake és a muffin közötti különbségtételben szerepet játszik a méret, a dekoráció, illetve a tésztához használt alapanyagok aránya. A cupcake a legtöbb esetben kisebb, mint a klasszikus muffin, azzal ellentétben hatalmas cukros krémkoronát visel és homogénebb, különféle extra alapanyagoktól mentes tésztán alapul, viszont több benne a tojás, és a muffinhoz zsiradékot biztosító olaj helyett a legtöbb esetben vajjal készül.





A cupcake nem gyors süti, a díszítéssel bőven bíbelődhetünk

Amíg a muffin a hétköznapok gyors desszertje, addig a cupcake egy falatnyi drága pillanat, szülinapi tortácska, leánybúcsúztatóra készített partifalat, a családi, baráti összejövetelek megkoronázásaképp jelenik meg.





Díszíthető egyszerűen is, így is mutatós a cupcake!

A muffint az alap kevert tésztához adott magok, gyümölcsök és egyéb kiegészítők hangolják, teszik egyedivé, a cupcake-nél a lényeg nem elsősorban a tésztában rejlik, hanem a rajta pihenő krém hordozza magában.

További különbséget generál az is, hogy amíg a muffint gyakorta készítjük közel egészséges alapanyagok felhasználásával, addig a luxus érzetével kecsegtető cupcake esetében ez szinte elképzelhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy a muffin nem csak egészséges, hanem sós is lehet, míg a cupcake kizárólag édes változatban létezik.

A muffinnál nem számít a tökéletes kidolgozottság sem, a cupcake-nek darabonként kell kiállnia a tökéletesség próbáját, amit főleg a tészta tetejére halmozott krém és annak dekorációja képvisel. A legtöbb esetben a tészta külön ízesítés nélküli, kevés vaníliával, csipetnyi citromhéjjal elkevert alap-piskóta, azonban a krém ízesítésének csak a képzelet szabhat határokat.

A vajból vagy adott esetben sajtkrémből készített édes krémcsúcsok lehetnek csokoládésak, gyümölcsösek, fűszerekkel gazdagított krémek, s ezeket a krémeket megannyi módon púpozhatjuk a sütemény tetejére. A habnyomó különböző formázó csőreivel különféle mintákat, formákat készíthetünk. A krémet tovább dekorálhatjuk pirított csonthéjasokkal, csokoládépöttyökkel, különféle reszelékekkel, tésztamorzsával, marcipándíszekkel, kandírozott, esetleg szárított gyümölcsökkel, vagy akár színes szórócukorkákkal. A krémre kerülhet nem ehető díszítés is, ilyen esetekben ügyeljünk arra, hogy könnyedén, egyben eltávolítható legyen, ne rontsa a sütemény élvezhetőségét.





Amerikai huncutság, jó sok cukormázzal :)

A kisült piskóta azonban nem csak dekorálható, hanem tölthető is. Ha a kész sütemény tetejének közepén lukat fúrunk és némi tésztát kiemelünk, akkor - akár a tetején lévő krémtől eltérő ízvilágú, de azzal harmonizáló krémmel - meg is tudjuk tölteni ezeket a pici süteményeket.

A cupcake-ből érdemes egyszerre több ízesítést is készíteni, ennek legegyszerűbb módja, ha többféle krémmel bolondítjuk meg az azonos alapokon nyugvó tésztát. Cupcake-ből összeállíthatunk születésnapi vagy esküvői tortákat is, de nagyon jó megoldást nyújt, ha a gyerekeink számára tartott különböző összejövetelekre ilyen minitortákat készítünk.
A cupcake, mint bögresüti

Azok, akik már régebb óta olvasgatnak angolszász gasztronómiai oldalakat, magazinokat, megszokhatták, hogy a desszertek esetében mindig bögrényi mértékegységben adják meg a hozzávalókat. Ez sok esetben valóban megkönnyíti a dolgunkat, de a folyékony, vagy épp csak félfolyós alapanyagoknál a metrikus skála bizony sokkalta célravezetőbb, és kevesebb összekent mérőedényt vagy bögrét eredményez. A bögrés módszer száraz anyagok esetében azonban kiváló. A bögre használata alapesetben kiváltja a mérleget, egységes alapra helyezi az alapanyagok arányát, így ha nem kifejezetten ragaszkodunk egy bizonyos mennyiségű édesség elkészítéséhez, akkor bármilyen bögre vagy pohár megteszi.





Ünnepi - akár szülinapi, akár esküvői, a díszítés az alkalomtól függ

Ha viszont szeretnénk az eredeti receptnek megfelelő mennyiségű süteményt elkészíteni, akkor érdemes beszerezni egy vagy két beskálázott mérőpoharat, ami sokban megkönnyítheti a dolgunkat, lévén, hogy könnyedén mérhetünk vele negyed vagy fél bögrényi dolgokat is. A bögrével való mérés alapszabálya, hogy soha ne lapogassuk bele az alapanyagokat. Ha túl sok felesleges levegő szorul az edénybe, akkor finoman ütögessük hozzá a fenekét a konyhapulthoz, de kanállal soha ne nyomkodjuk bele az alapanyagokat a pohárba, bögrébe.

Az így kimért alapanyagokat aztán a recept leírásának megfelelően kell összeállítani. A cupcake esetében a tészta homogenitása fontos szempont, hiszen ez is része az esztétikus süteménynek. Legkönnyebben akkor jutunk hibátlan tésztához, ha robotgépet vagy legalább egy kézi mixert alkalmazunk. Az így kapott tésztát azután a muffin formába, vagy az annál kisebb lukakkal megáldott cupcake-formába ültetett papírkapszlikba kell kanalazni úgy, hogy a tészta maximum a kapszli háromnegyedéig érjen.





Kész cukordíszekkel egyszerűbb a dekorálás

A bögrés mérési mód valószínűleg több kontinensen is megjelent már a korábbiakban, de az egységesítésben egy bizonyos Fannie Merritt Farmer nevű hölgy járt élen, aki a XIX. század utolsó negyedében megalkotta a The Boston Cooking School-Cook Book című művét, amiben a receptek hozzávalóit már kizárólag csak mérőkanálnyi, bögrényi mennyiségekben adta meg. Azonban arra ügyeljünk, hogy az amerikai és az angol bögre között akadnak eltérések. Az amerikaiak bögréjének űrtartalma 250 ml, míg az angoloké csak 240 ml.





Gyerekzsúron nagy sikere lehet a habos muffinnak ilyen édes halacskákkal...

Cupcake alaprecet

Hozzávalók:
4 tojás
1 bögre nem túl kemény vaj
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 bögre rétesliszt
1,5 bögre finomliszt
2 teáskanál vaníliás cukor
csipetnyi só
1 csomag sütőpor

Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat. Ezután beleöntöm a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd folyamatos keverés mellett - tejjel felöntve - homogén tésztává alakítom. A kész tésztát a muffin sütőbe illesztett papírkapszlikba töltöm, és 180 fokon aranyszínűre sütöm.





Ez az egyszerű, de mutatós kategória, de kész kellékek szükségeltetnek hozzá

Baileys-krém

Hozzávalók:
1 bögre nem túl kemény vaj
2,5 bögre porcukor
3 evőkanál Baileys likőr

Elkészítés: A vajat a porcukorral és a likőrrel simára keverem, majd habzsákkal a tészták tetejére nyomom, tálalásig hűtőbe teszem a kész tésztákat.

Citrusos krém

Hozzávalók:
1 bögre nem túl kemény vaj
2,5 bögre porcukor
1 evőkanál lime-lé
½ lime reszelt héja
½ narancs reszelt héja

Elkészítés: A vajat a porcukorral és a lime levével alaposan kidolgozom, majd hozzáreszelem a lime és a narancs héját. Ezzel is átforgatom, végezetül a krémet habzsákból a süteményekre nyomom. A süteményeket tálalásig a hűtőben tartom.





Türelmes és kézügyes konyhatündéreknek!


WESSELY MÁRTA - Desszert

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
5 húsvéti hagyomány, amit eddig nem ismertél!
  2018-03-31 00:43:45, szombat
 
  5 húsvéti hagyomány, amit eddig nem ismertél!

Miért eszünk húsvétkor bárányt és sonkát? Miért "kötelező" ilyenkor a főtt tojással kínálni a vendégeket? És miért a nyúl hozza a tojást? Húsvéti szokásaink izgalmas olvasmányt kínálnak!

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: e napon ünnepeljük Krisztus feltámadását. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is: húst veszünk újra magunkhoz.

1. A húsvéti bárány

A húsvét áldozati étele, a húsvéti bárány, amely Krisztust jelképezi. A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás, ami az újjászületést szimbolizálja. A sonka pedig a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már jellegzetes húsvéti eledellé.






2. Miért nyúl hozza a tojást?

A tojást hozó nyúl hagyománya Magyarországon nagyjából 120 éve terjedt el. A szapora nyúl - a tojás mellett - a termékenységet szimbolizálja. Az egyik magyarázat szerint egykor húsvétkor gyöngytyúkot adományoztak egymásnak az emberek. A gyöngytyúk jelentése németül Haselhuhn, amit Haselnek becéznek. A nyúl német megfelelője pedig a Hase, tehát az a legvalószínűbb, hogy egyszerű félreértésből a németek egy idő után tyúk helyett nyulat cseréltek az ünnepen.






3. Főszerepben: a tojás

A kereszténység elterjedésével vált szokássá, hogy amikor megünnepelték Jézus Krisztus mennybemenetelét, azaz a húsvétot, a hívők a feltámadást jelképező tojást ajándékoztak egymásnak. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan alkotója, sokféle módon lehet felhasználni. A hidegtálakon szerepelve díszítéshez, illetve reggelik alkotójaként szinte minden ünnepi asztalon megtalálható.






4. A kötelező sonka

A sonka szinte nélkülözhetetlen szereplője a húsvétnak. Fogyasztják hidegen, tormával, szendvicsként, de lehet belőle villásreggelit, vagy meleg főételt is készíteni különféle tekercsek, illetve sültek formájában. Mivel a füstölt sonka elég sós, ezért meleg ételként történő elkészítése során plusz só hozzáadása már nem szükséges.






5. Csak mi eszünk kalácsot húsvétkor?

Magyarországon a hagyomány szerint kaláccsal, retekkel fogyasztják, a régi magyar konyhában pedig almával vagy körtével is kedvelt volt. A déli, mediterrán országokban hagymával, paradicsompürével, ketchuppal, fűszerolajokkal, illetve déli gyümölcsökkel, aszalt, porcukros datolyával, az északi országokban pedig hagymás burgonyasalátával is fogyasztják. A lengyeleknél jellemző, hogy a sonkához hideg babsalátát esznek, az olaszok pedig a pármai sonkát sárgadinnyével fogyasztják.






Forrás: Mindmegette.hu - Húsvét
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Húsvéti lakoma sonkás, tojásos, medvehagymás finomságokkal!
  2018-03-31 00:19:09, szombat
 
  Húsvéti lakoma sonkás, tojásos, medvehagymás finomságokkal! - válogatás

A húsvéti menüsor összeállításakor elsőként mindenkinek a főtt sonka jut eszébe, ám a hidegtálakhoz készíthetünk göngyölt húst, egybesült fasírtot és salátát is. Kínáljunk mellé medvehagymát akár pestoként, esetleg nyersen, vagy pogácsába sütve. Hogy tökéletes legyen a húsvéti lakoma, 150 kipróbált receptet válogattunk össze, amellyel biztosan sikert aratsz majd.


Link

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Sonka kenyértésztában
  2018-03-31 00:16:37, szombat
 
  Sonka kenyértésztában

Hozzávalók

1 dkg friss élesztő
40 dkg liszt + a munkalapra
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 tk kristálycukor

1 dl szoba-hőmérsékletű sör
1 db tojásfehérje
1 kg kötözött sonka
25 dkg friss torma
2 ek citromlé


Elkészítés

Az élesztőt 2 dl langyos vízbe morzsoljuk és kevergetve feloldjuk. A kétfajta lisztet összegyúrjuk a cukorral, 1 tk sóval, a sörrel és a tojásfehérjével, majd ruganyosra dagasztjuk 3-4 perc alatt. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztjük legalább 60 percig.
Közben a sonkát egy fazékban felöntjük vízzel, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük a forrástól számított 30 percig, vagy ameddig megpuhul. Az edényből kivéve hűlni hagyjuk 10 percig, majd lecsepegtetjük, és a kötözést eltávolítjuk.
A tésztát átgyúrjuk, és lisztezett felületen kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk. A rövidebb végéről derelyeszaggatóval levágunk 6 db 5 mm széles csíkot, és félretesszük. A közepére helyezzük a sonkát, és becsomagoljuk. (Ehhez a tésztát a sonkára hajtjuk, és az előzőleg vízzel megnedvesített tésztaszéleket összenyomkodjuk.)
A sonkát az illesztéssel lefelé sütőpapírral leterített tepsibe fektetjük. A tésztaburkot vízzel megkenjük, és a félretett csíkokkal berácsozzuk. Meleg helyen kelni hagyjuk legalább 60 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit a sütő legalsó sínjére toljuk, és a kenyértésztát aranybarnára sütjük kb. 60 perc alatt. A sütőből kivéve azonnal megkenjük hideg vízzel, ettől ropogós lesz a héja.
A tormát megtisztítjuk, lereszeljük, és összekeverjük a citromlével, valamint 1 csipet sóval. A kenyértésztában sült sonkát felszeleteljük, és a tormával kínáljuk.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
     2/80 oldal   Bejegyzések száma: 792 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 187 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1507
  • e Hét: 4379
  • e Hónap: 9417
  • e Év: 139124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.