Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/105 oldal   Bejegyzések száma: 1048 
Orsótészta póréhagymás szósszal
  2018-07-23 23:59:15, hétfő
 
  Orsótészta póréhagymás szósszal

Hozzávalók

5 dkg vaj
2 dkg durva szemű zsemlemorzsa
2 szál póréhagyma (kb. 75 dkg)
10 ág friss vagy 1,5 tk szárított kakukkfű
15 dkg félkemény sajt (pl. trappista, óvári, edami)
20 dkg spiráltészta (fusilli)

bors
1 dl fehérbor
1,5 dl habtejszín
szerecsendió

Elkészítés

Serpenyőben felolvasztunk 2 dkg vajat, és kevergetve aranybarnára pirítjuk rajta a morzsát. A megtisztított és megmosott póréhagymát kb. 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. A leöblített friss kakukkfű levélkéit finomra vágjuk, a sajtot durvára reszeljük.
A serpenyőt a morzsa kiszedése után kitöröljük, és felolvasztjuk benne a maradék 3 dkg vajat. Rádobjuk a pórét és a kakukkfüvet, majd közepes tűzön dinszteljük kb. 5 percig. Fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát a csomagolásán olvasható leírás szerint kifőzzük.
A pórét felöntjük a borral, és közepes tűzön, fedő nélkül kissé sűrűbbre főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk, majd közepes tűzön, fedő nélkül besűrítjük kb. 3 perc alatt. Végül beleforgatjuk a sajt felét, és gyenge tűzön felolvasztjuk. A szószt megsózzuk, megborsozzuk, és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
A leszűrt tésztát 1,5 dl főzővízzel együtt a sajt szószhoz adjuk. Jól összeforgatjuk, megszórjuk a maradék sajttal, és fedő alatt, gyenge tűzön hagyjuk szétolvadni 3-4 perc alatt. A vajas morzsával megszórva tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sorrentói paradicsomos tészta
  2018-07-20 00:22:06, péntek
 
  Sorrentói paradicsomos tészta

Hozzávalók

30 dkg penne tészta
5-6 db paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
14 dkg sűrített paradicsom

bors
8 dkg mozzarella
1 csokor friss bazsalikom
12,5 dkg sajt
1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés

A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint sós vízben al dentére főzzük, leszűrjük, majd a fazékba visszatéve melegen tartjuk.
A paradicsomot kockára vágjuk és a zúzott fokhagymával együtt az olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a feldarabolt mozzarellát, végül pedig friss bazsalikomleveleket tépkedünk bele.
A tésztát összekeverjük a paradicsomos-mozzarellás szósszal, tűzálló tálba tesszük, majd bőven megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg megolvad a tetején a sajt, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Lecsókrémes hamburger
  2018-07-20 00:13:35, péntek
 
  Lecsókrémes hamburger

Hozzávalók

A bucikhoz:
15 dkg burgonya
50 dkg liszt
1 csomag instant élesztő
1 tk só
4 ek sűrű tejföl
1 dl tej
1 db tojás
2 ek szezámmag
A lecsókrémhez:
5 dkg húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg paradicsom
20 dkg t. v. paprika
8 dkg paradicsompüré

bors
A húspogácsához:
80 dkg darált sertéshús (kétszer darált)
olaj (a sütéshez)

bors
A tálaláshoz:
salátalevelek
uborkakarikák
lilahagyma-karikák

Elkészítés

A meghámozott, felkockázott burgonyát puhára főzzük kb. 3 dl vízben. Félreteszünk 1,5 dl főzővizet, majd leszűrjük a krumpli t, burgonya nyomóval krémesre törjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
A lisztet összekeverjük az instant élesztővel, a sóval, a tejföllel és a tejjel, majd hozzáadjuk a burgonyát. Alaposan összedolgozzuk az egészet, azután apránként hozzáöntjük a félretett főzővizet, és sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
Ezután átgyúrjuk a tésztát, 14 egyenlő részre osztjuk, és mindből gombócot formázunk. A bucikat sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük, és letakarva további 30 percig kelesztjük. Végül megkenjük a zsemlék tetejét az egy kevés vízzel elhabart tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
A lecsókrémhez a felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, majd rádobjuk a meghámozott, finomra vágott vöröshagymát, és megdinszteljük. Ráreszeljük a megtisztított fokhagymát,hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot, a megmosott, felkarikázott paprikát, a paradicsompürét, továbbá egy kevés sót és borsot. Közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcs és a zöldségek megpuhulnak. Ha szükséges, közben pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Ezután nagy lángon sűrűre forraljuk a ragut, azután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. Végül botmixerrel krémesre törjük.
A darált húsból 14 db lapos pogácsát formázunk, és alufóliába csomagolva fagyasztóba tesszük 15 percre. Ezután felforrósítunk egy kevés olajat, és forgatva aranyszínűre sütjük rajta a húspogácsák mindkét oldalát. Közben megsózzuk és megborsozzuk mindet.
Vízszintesen félbevágjuk a zsemléket, és forró, száraz serpenyőben kissé megpirítjuk a vágott felüket. Az alsó felükre néhány salátalevelet, uborka- és lilahagyma-karikát, továbbá 1-1 db húspogácsát rétegezünk, végül azokra simítjuk a lecsókrémet, és mindre rátesszük a tetejét.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tejszínes-citromos spagetti
  2018-07-17 23:47:23, kedd
 
  Tejszínes-citromos spagetti

Hozzávalók

50 dkg spagetti
1/2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
10-12 dkg reszelt parmezán
2-3 dl főzőtejszín
1 db citrom (reszelt héja és leve)

bors
olívabogyó


Elkészítés

A fokhagymával alaposan bedörzsölünk egy tálat. A tejszínt besűrítjük a parmezánnal és a citrom kifacsart lével, majd megsózzuk, megborsozzuk.
Forrásban lévő sós vízben al dentére, azaz fogkeményre főzzük a tésztát, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
A tésztát a fokhagymás tálba tesszük, majd ráöntjük a citromos szószt. Megszórjuk a reszelt parmezánnal és a lereszelt citromhéjjal. Ízlés szerint olívabogyóval díszíthetjük.





Megjegyzés

A verseny előtt pár nappal készítettem először, de nem utoljára. Érdemes kipróbálni.
Cintia24

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Túrókrémes palacsinta málnaszósszal
  2018-07-16 23:57:25, hétfő
 
  Túrókrémes palacsinta málnaszósszal

Hozzávalók

30 dkg liszt
2 db tojás
1 csipet só
4 dl tej
3 dl szóda
25 dkg túró
1/2 pohár joghurt
1/2 pohár tejföl
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
5-8 szem friss málna
30 dkg friss málna
5 dkg porcukor
1/2 db citrom leve
pár levél menta

Elkészítés

Egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval. A közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojásokat majd ráöntjük a tejet és a szódát is. Alaposan összedolgozzuk. Akkor jó, ha a tésztamassza sűrű és krémes.
Egy 16-18 cm-es serpenyőt felforrósítunk. Egy kevés olajjal megkenjük, majd beleadagolunk kb. egy merőkanálnyit a tésztából úgy, hogy a massza az egész serpenyőt kitöltse. Közepes lángon az egyik oldalát addig sütjük, amíg a széle el nem válik a serpenyő aljától. Ekkor késsel vagy szilikonlapáttal megfordítjuk, a másik oldalát is aranyszínűre sütjük, és tányérra csúsztatjuk.
A krémhez a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot, tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a friss málnaszemeket, majd krémesre keverjük.
A málnaöntethez egy keverőedényben botmixerrel összeturmixoljuk a málnát, a citrom levét, a mentát és a porcukrot. Így is fel lehet használni, de ha valakit zavar, akkor át is lehet passzírozni egy szűrőn, hogy a magok ne kerüljenek bele.
A palacsintákat megtöltjük a túrókrémmel, feltekerjük és a málnaszósszal leöntjük. Friss málnaszemekkel, porcukorral és menta levelekkel díszíthetjük.





Nézd meg az elkészítést videón:
Link

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Szicíliai zöldséges tészta (Pasta alla Norma)
  2018-07-13 23:36:00, péntek
 
  Szicíliai zöldséges tészta (Pasta alla Norma)

Hozzávalók

1 ek fenyőmag
80 dkg érett, húsos paradicsom
3 db padlizsán (kb. 70 dkg)
1 db piros csili paprika
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
5 dl olaj
6 szál bazsalikom
40 dkg tészta (pl. penne, rigatoni, spagetti)
4 dkg forgácsolható sajt (pl. parmezán, pecorino)

frissen őrölt bors


Elkészítés

Serpenyőben a fenyőmagot zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk, majd félretesszük. A paradicsomokat kereszt alakban bevágjuk és forrásban levő vízbe dobjuk 10-15 másodpercre. Szűrőkanállal kiemeljük, jéghideg vízbe merítjük, majd lehúzzuk a héjukat. Ezután a negyedelt paradicsomok magos részét eltávolítjuk, és a húsukat apróra kockázzuk.
A megtisztított padlizsánokat 3-4 mm vastagon felszeleteljük. A szeleteket tálcán egymás mellé helyezzük, besózzuk, és állni hagyjuk 30 percig.
Közben a kicsumázott csilipaprikát, valamint a megtisztított fokhagymát apró kockákra vágjuk, és a lábosban felhevített olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, közepes tűzön sűrűbbre főzzük 6-8 perc alatt, majd félretesszük.
A besózott padlizsánszeleteket két tiszta konyharuha között szárazra nyomkodjuk vagy konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a nedvességet. Mély serpenyőben vagy lábosban felforrósítjuk az 5 dl olajat, majd a padlizsánt 3-4 adagban aranybarnára sütjük, és konyhai papírtörlőn leitatjuk.
A padlizsán felét a paradicsomszószba forgatjuk, és közepes tűzön főzzük 2-3 percig. Megsózzuk, megborsozzuk, a 4 szál bazsalikom lecsipkedett, finomra aprított leveleivel ízesítjük, és melegen tartjuk.
A tésztát a csomagolásán olvasható utasítás szerint forrásban levő sós vízben haraphatóra (al dente) főzzük, majd leszűrjük és a paradicsomszószba forgatjuk. Adagonként előmelegített tányérokra halmozzuk, megszórjuk a félretett padlizsánnal, valamint a fenyőmaggal, és sajtot forgácsolunk rá. A maradék bazsalikom lecsipkedett leveleivel díszítve kínáljuk.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Burgonyás kocka (krumplis tészta, házi tésztából)
  2018-07-12 23:36:38, csütörtök
 
  Burgonyás kocka (krumplis tészta, házi tésztából)

Hozzávalók

1 kg burgonya
1 db paradicsom
1 db zöld paprika
1 db nagyobb vöröshagyma
olaj

fűszer paprika (piros paprika)
őrölt bors
A tésztához:
4 db tojás
40 dkg liszt

0,5 dl víz
(vagy 50 dkg kész kockatészta)


Elkészítés

Egy nagyobb lábosban olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát,majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és paprikát. A krumpli t megpucoljuk, és egészen apró kockákra vágjuk. Kevés vízben állni hagyjuk addig, amíg a hagymás alap készül.
A hagymás alapot lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát és a borsot, elkeverjük, rögtön ráöntjük a krumpli kockákat a vízzel együtt, majd vissza tesszük a tűzre, és közepesen lángon főzzük tovább. Néha megkeverjük, és hagyjuk, hogy jó sűrű, szaftosra főjön a krumpli .
Ezután elkészítjük a házi tésztát. Először egy jó nagy edényben sós, olajos vizet teszünk fel forrni. A tésztához egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, kézzel alaposan összegyúrjuk addig, hogy teljesen elváljon az edény falától. Kivesszük, tálra tesszük, és vékonyabb korongokat vágunk belőle. Minden korongot lisztbe forgatunk, hogy könnyebb legyen a végén elvágni (a tésztába nem teszünk több lisztet, mert akkor kemény lesz).
A tésztagépen átengedjük mindegyik korongot, először 1-es fokozaton, azután mindegyiket a 2-esen, és így tovább, egészen a 6-os fokozatig. (Jó már az 5-ös is, de még lágyabb a tészta a 6-os fokozatnál.)
Az így kapott vékony csíkokat (ha pihentetnénk, akkor egymásra téve is fel lehetne vágni) egyenként felkockázzuk, tálcára szórjuk, majd amikor mindegyikkel készen vagyunk és a víz is forr, beleszórjuk a tésztát, és 2 percig forraljuk.
Ekkor leszűrjük, egy kevés hideg vízzel átöblítjük, lecsurgatjuk, és hozzáadjuk a krumpli s alaphoz. Jól összekeverjük, és tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Túrógombóc az erdélyi nagymama szerint
  2018-07-05 23:57:20, csütörtök
 
  Túrógombóc az erdélyi nagymama szerint

Hozzávalók:
50 dkg túró
4 tojás
2 kanál liszt
4 kanál búzadara
2 kanál cukor
2 kanál zsemlemorzsa
1 kanál vaj
1 kanál kukoricadara
2 csomag vaníliás cukor
Valamint:
zsemlemorzsa
cukor
vaj


Elkészítés: A búzadarát, a cukrot és a kukoricadarát összekeverjük a túróval. Állni hagyjuk kb. fél órát.

Majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet, a vajat és a tojásokat. Jó alaposan elkeverjük, és ismét negyed órát hagyjuk pihenni.





Lisztes kézzel, kis gombócokat formálunk, és bő, sós vízben kb. 5 percig főzzük, amíg a felszínre nem jönnek.





Közben a zsemlemorzsát cukorral és egy kis vajjal megpirítjuk.

A kifőtt gombócokat kivesszük, egyenesen a zsemlemorzsába tesszük, beleforgatjuk.

Az elkészült gombócokat, cukros vagy vaníliás cukros tejföllel tálaljuk, kis porcukorral meghintve. Jó étvágyat!





Megjegyzés

Igazi házias íz, amit sokszor kerestem a neten, de nem találtam. Nagymamám receptjei között viszont megtaláltam.
szilagyis

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Hamis túrógombóc (kölesgombóc)
  2018-06-28 23:36:25, csütörtök
 
  Hamis túrógombóc (kölesgombóc)

Hozzávalók

20 dkg köles
3 dl kókusztej
2 db citrom
nyírfacukor
5 ek kukoricadara
2 ek kókuszzsír vagy olaj
15 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés

A kölest egy órára beáztatjuk, majd vízbe feltesszük főzni.
Amikor kezd puhulni és elfövi a levét, akkor 3 deci kókusztejet öntünk hozzá. Belefacsarjuk a citromok levét, a héját pedig belereszeljük és hozzáadjuk a cukrot (ízlés szerint) és a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve puhára főzzük.
A kihűlt masszából kisebb gombócokat formázunk.
A zsemlemorzsát a zsiradékon megpirítjuk, a gombócokat beleforgatjuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Túrós-meggyes palacsinta
  2018-06-27 23:51:44, szerda
 
  Túrós-meggyes palacsinta

Hozzávalók

12,5 dkg túró
10 dkg meggy vagy meggybefőtt
10 dkg barack (elhagyható)
1 pohár joghurt
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
kevés fahéj
kb. 20 db palacsinta


Elkészítés

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük a meggyet (és az apróra vágott barackot), vagy mellé tálaljuk. A palacsintákat megtöltjük a krémmel.
Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, vanília- vagy csokisodóval kínáljuk.





Megjegyzés

Nagyon finom, kiadós desszert. Vendégváró, de másodiknak is kiváló, pl. gulyásleves után. Nyáron finom igazán, hűtő hidegen. Persze bármilyen más gyümölcsöt is rakhatunk bele, barackot, ananászt, epret is, ami éppen van. Mi meggyel szeretjük legjobban.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     2/105 oldal   Bejegyzések száma: 1048 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 187 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 822
  • e Hét: 3036
  • e Hónap: 16941
  • e Év: 146648
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.