Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
8 gluténmentes recept a lapos hasért
  2015-05-11 15:55:10, hétfő
 
  A Lapos has étrend a hagyományos mediterrán diétán alapul - az étrend csökkentheti a szívbetegségek, a cukorbetegség és néhány rákfajta kialakulásának esélyét. Minden recept tartalmazza a monotelítetlen zsírsavakat.

Gránátalmás-barackos smoothie
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítése: 10 perc
Egészséges zsírsav benne: lenmag
- Hozzávalók:
1 nagyobb barack, meghámozva és felszeletelve
1/3 csésze gránátalma juice
2 teáskanál 0%-os görög joghurt
1 teáskanál lenmag olaj
2 teáskanál méz
4 jégkocka

A turmixgépbe beledobjuk a barackot, a gránátalma juicet, a joghurtot, az olajat, a mézet és a jégkockákat. Addig turmixoljuk, amíg bársonyosan sima lesz. Egy magas pohárba öntjük és szervírozzuk.

Tipp: Öntsük a smoothiet egy termoszba és vigyük magunkkal délelőttre vagy a délutáni uzsonnának. Rázzuk fel jól fogyasztás előtt!

Tápanyagok: 298 kcal, 4 gr fehérje, 43 gr szénhidrát, 14 gr zsír, 1 gr telített zsírsav, 2 gr rost, 24 mg nátrim

Fűszeres lazacos szendvics
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítése: 15 perc
Egészséges zsírsav benne: avokádó
- Hozzávalók:
1 rózsaszín lazac konzerv
¼ csésze gluténmentes, zsírcsökkentett torma-Dijon majonéz
2 gluténmentes, teljes kiörlésű bagett, felszeletelve, megpirítva
1 csésze vegyes bébi zöldség
1 avokádó, meghámozva, felszeletelve
¼ kisebb kígyóuborka (magmentes), vékonyra szeletelve
¼ kisebb vörös hagyma vékonyra szelve
1. Keverjük össze a lazacot és a majonézt egy közepes tálban, törjük össze villával, ameddig el nem keveredik.
2. 4 bagettet készítsünk elő, mindegyik tetejére halmozzuk az ¼-ét zöldségeknek, a lazacnak, az avokádónak, az uborkának és a hagymának.
3. Szervírozzuk

Tápanyag: 431 kcal, 24 g fehérje, 42 g szénhidrát, 19 g zsír, 3 g telített zsírsav,5 g rost, 768 mg nátrium

Házi paradicsom saláta citrom aiolival
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítése: 15 perc
Egészséges zsírsav benne: kanola olaj majonéz
- Hozzávalók:
Negyed csésze canola olaj majonéz
1 teáskanál citrom juice
Fél teáskanál reszelt citromhéj
Fél teáskanál gluténmentes Dijoni mustár
1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
2 közepes házi paradicsom, vékonyra vágva
kisebb vörös hagyma, szeletelve
Negyed csésze bazsalikom levél
2 teáskanál kapribogyó

1. Verjük fel a majonézt a citrom juice-val, a citromhéjjal, a mustárral és a fokhagymával egy kis edényben.
2. Rendezzük el a paradicsmkarikákat 4 salátás tányérra. Használjuk a kanál hátulját, hogy egyenletesen elrendezzük az aiolit a paradicsomokon. Szórjuk rá a hagymát az aiolira. Szórjuk meg egy kis bazsalikommal és kapribogyóval. Szervírozzuk.

Tápanyag 58 kcal, 4 g zsír, 0.5 g telített zsírsav, 1 g fehérje, 5 g szénhidrát, 1 g rost, 176 mg nátrium

Grillezett körte saláta dióval és gránátalma vinaigrette-tel
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítése: 30 perc
Egészséges zsírsav benne: dió
- Hozzávalók:
2 Bosc vagy Anjou körte, elnegyedelve, kimagozva
2 teáskanál cukrozatlan gránátalmalé
1 teáskanál fehér borecet
1 teáskanál olívaolaj
1 tk méz
1 tk gluténmentes mustár
¼ tk só
1 csokor vizitorma, legyalulva
1 fej belga endívia, vékonyra szeletelve
½ csésze dió, megpirítva, összetörve
4 tk gluténmentes kék vagy gorgonzola sajt

1. Üzemeljük be a grill sütőt és melegítsük elő közepes hőmérsékletre.
2. Fújjuk be a körtéket egy kis sütőspray-jel. Tegyük a grillre, és addig süssük mindkét oldalukat 3-3 percig. Rakjuk át a tányérra.
3. Keverjük el a gránátalma levet az ecettel, az olajjal, a mézzel, a mustárral és a sóval egy nagy tálban. Adjuk hozzá a vizitormát és az endíviát
4. Válasszuk szét a vizitormás keveréket a 4 tányér között. Mindegyik tetejére rakjunk 2 körte darabot, 2 tk diót és 1 tk sajtos majd szervírozzuk.

Tipp: A lgjobb ízhatás elérésért győződjünk meg, hogy megfelelően érett a körte. Ha nem, akkor rakjuk egy tálba almával és banánnal és szobahőmérsékleten tároljuk 1-2 napig ,így felgyorsíthatjuk az érést.

Tápérték: 206 kcal, 5 g fehérje, 24 g szénhidrát, 12 g zsír, 2.5 g telített zsír, 5 g rost, 297 mg nátrium

Mentás görögdinnye saláta avokádóval
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítése: 15 perc
Egészséges zsírsav benne: avokádó
- Hozzávalók:
2 tk lime juice
1 tk olívaolaj
Negyed tk só
1 kisebb magozott görögdinnye, amit feldarabolunk
1 avokádó, meghámozva, felszeletelve
Fél vörös hagyma vékonyra szelve
3 tk friss menta felaprózva

Egy nagy tálba összekeverjük a lime juice-t, az olajat és a sót, hozzáadjuk a görögdinnyét, az avokádót, a hagymát, a mentát és lágyan összekeverjük. Hűtve tálaljuk.

Tápérték 204 kcal, 3 g fehérje, 32 g szénhidrát, 9 g zsír, 1 g telített zsírsav,4 g rost, 154 mg nátrium

Shish Kebab citrom-Tahini szósszal
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítése: 25 perc
- Hozzávalók:
3 tk citromlé
2 tk olívaolaj
2 gerezd fokhagyma összetörve
fél tk szárított oregánó
fél kiló bélszín
2 kisebb cukkini, keresztbe félbevágva 1 cm-es darabokra
1 pritamin paprika felvágva 1 cm-es darabokra
fél vörös hagyma, negyedelve
Negyed csésze tahini
Negyed csésze víz

1. Keverjük össze 2tk citromlevet, 1 tk olajat, a fokhagymát, az oregánót egy nagy tálban, adjuk hozzá a bélszínt és süssük kérgesre.
2. Húzzuk nyársra a húst, a cukkinit, a paprikát, a hagymát
3. Készítsük elő a grillsütőt, melegítsük elő. Süssük a nyársokat 8 percig, egyszer forgassuk meg, ameddig a hús átsül és a zöldségek lággyá válnak.
4. Ezalatt egy kis tálban keverjük össze a tahinit, a vizet és maradék tk citromlevet és olajat. Permetezzük be vele a kebabot, majd szervírozzuk.

Tipp: Ne dobjuk el a fel nem használt tahinit: egy jól zárható üvegbe tárolható a hűtőben akár 3 hónapig is.

Tápérték 305 kcal, 27 g fehérje, 10 g szénhidrát, 18 g zsír, 4 g telített zsír, 3 g rost, 71 mg nátrium

Barbecue csirke pizzák
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítése: 20 perc
Egészséges zsírsav benne: olívaolaj
- Hozzávalók:
2 gluténmentes tortilla (8 cm átmérőjű)
2 tk olívaolaj
2 tk gluténmentes barbacue szósz
Negyed csésze darabolt, zsírcsökkentett paprikás Jack sajt
Fél kiló vékonyra felszeletelt csirkemell
2 mogyoróhagyma, vékonyra felszeletelve

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
2. A tortillákat elhelyezzük a sütőfelületen. Mindegyiket megkenjük egy kis olajjal és rátesszük a barbacue szósz felét, a sajtot, a csirkét és a hagymát.
3. 7 percig sütjük, ameddig a feltétek megsülnek és a sajt elolvad. Szervírozáskor a pizzácskákat négybe vágjuk

Tápérték 357 kcal, 21 g fehérje, 25 g szénhidrát, 20 g zsír, 3.5 g telített zsírsav, 6 g rost, 383 mg nátrium

Gyömbéres-áfonyás parfé
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítése: 15 perc
Egészséges zsírsav benne: avokádó
- Hozzávalók:
1 csésze áfonya
1 tk hámozott friss gyömbér
4 tk juhar szirup
1 avokádó, hámozva, felszeletelve
1 csésze részben lefölözött ricotta
4 ág friss menta

1. Keverjük össze az áfonyát, a gyömbért, 1 tk juhar szirupot egy kis tálban és hagyjuk állni 5 percig.
2. Ezalatt egy aprítóba/turmixba berakjuk az avokádót, a ricottát és a maradék 3tk juhar szirupot és összekeverjük.
3. Rétegezzük az áfonyás keveréket a ricottással parfé poharakba vagy desszerpoharakba, és a tetejüket áfonyával díszítjük. Mentával körítjük és szervírozzuk.

Tipp: Az áfonya sokkal több antioxidánst tartalmaz, mint a többi, gyümölcs, sőt sokkal kevesebb növényvédőt is használnak a termesztésekor, mint más növényeknél.

Tápanyag: 217 kcal, 8 g fehérje, 25 g szénhidrát, 10 g zsír, 4 g telített zsírsav,3 g rost, 83 mg nátrium.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Gluténérzékenység-lisztérzékenység
  2015-02-01 21:55:17, vasárnap
 
  A búza, a búzalisztből készített élelmiszerek képezik az európai ember étrendjének alapját. Száz emberből kettőnek viszont ez az alapélelmiszer életveszélyes méreg, ugyanis lisztérzékeny. De vajon honnan tudhatja, hogy fennáll ez a betegség?

A lisztben lévő fehérje, a glutén egyik frakciója, a gliadin olyan káros autoimmun folyamatokat indít el a genetikusan arra érzékeny emberekben, melyek végül a vékonybél, a nyirokrendszer daganatos megbetegedését, cukorbetegséget, magas vérnyomást, mikroelemhiányt, súlyos emésztési panaszokat s akár életveszélyes állapotot eredményezhetnek. A gluténfogyasztás hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Gyakran jelentkezik vashiány a nem diagnosztizált lisztérzékenyeknél. A lisztérzékenységben, a cöliákiában a legnagyobb gond az, hogy tíz betegből ma még csak kettő jut el a helyes diagnózishoz, a többiek akár évekig tünetmentesek, vagy változatos tüneteket mutatnak, amiből sajnos nem derül ki az alapbetegség. A lisztérzékenység örökletes, így ha egy gyermeknél kimutatják a lisztérzékenységet, akkor a családot is célszerű letesztelni. A cöliákia diagnózisához a tünetek értékelése mellett vérből ki kell mutatni a cöliákiára jellemző gliadin elleni antitesteket. Az IgA és IgG szint mellett a transzglutamináz (TTG) szint jelzi a betegséget. A gasztroenterológus vékonybél-biopsziával, szövetminta vételével mutatja ki a bélbolyhok sérülését, a gyulladásban levő sejtek arányát, s ez a döntő a diagnózis kimondásában.

Szinte minden lisztérzékeny saját, egyedi történetet mesél arról, hogy hogyan derült ki a betegsége. Van, aki szédülésre panaszkodott, ami egyre gyakrabban ismétlődött, majd annyira súlyosan állandósult, hogy teljes kivizsgálás vált szükségessé, ami szerencsére felfedte az alapokot, a lisztérzékenységet. Másoknál a serdülőkorban derül ki, hogy a növekedés leállásáért, a menzesz elmaradásáért, a változatos emésztési zavarokért a lisztérzékenység a felelős. A betegeknél pszichés zavarok, csontritkulás, aftás fekélyek, izomgörcsök, száraz bőr, a könyökön, vállon, fenéken kiütések alakulnak ki. Csecsemőknél hasmenés, felpuffadt has, ,,pókhas", zsíros széklet, vagy éppen székrekedés jelentkezik.

Hogyan kezelhető a lisztérzékenység? A terápia egyszerű, de kíméletlen: élethosszig tartó, teljes gluténmentes diéta. A diétának szigorúnak kell lennie. Már a legkisebb mennyiségű glutén elfogyasztása is fenntarthatja a tüneteket. Glutén a búzán kívül a rozsban és az árpában fordul elő, de a zab is gyakran szennyezett ezekkel a gabonákkal, bár önmagában nem tartalmaz glutént.

Mit ehet a lisztérzékeny beteg?
A kukorica, a rizs, a cirok, a köles és az etióp eredetű teff a legfontosabb gluténmentes gabonák. Ezekkel jól lehet helyettesíteni a búzalisztet, és ezekre lehet alapozni a gluténmentes étrendet. Legnagyobb kihívás a kenyér elkészítése, de ma már egészen jó kenyereket készíthetünk burgonyakeményítő, rizsliszt, cirokliszt és kukoricakeményítő felhasználásával, de egy jó recept még mindig igazi kincset ér. A hajdina, guarmag, szentjánoskenyérmag, tápióka, tökmag, szezámmag, napraforgó, sárgaborsó, szója, rizs, kukorica, cirok, köles és már a teff is elérhető alapanyag nálunk is, ízletesek, a legtöbb ételben, süteményben, rántásban, habarásban, rántott ételekben még finomabbak is a búzánál.


Fontos lenne, hogy minden tizenéves fiatalt, aki később serdül, alacsonyabb növésű, és minden hasfájós, emésztési gondokkal küzdő kisgyereket időben szűrjenek lisztérzékenységre, mert egyetlen vérvétellel évek szenvedését lehet megelőzni. A diagnosztizált betegek és a családjuk számára nagyon nagy szükség van olyan receptekre, amelyekből finom gluténmentes ételek készíthetők. Az USA-ban egyre többen állnak át gluténmentes étrendre a nem cöliákiások közül is. A tapasztalatok az mutatják, hogy a gluténmentes diéta a cukorbetegeknek kifejezetten előnyös.
Forrás: WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Gluténmentes fánk
  2014-03-05 03:12:31, szerda
 
  Hozzávalók: 30 dkg rizsliszt, 25 dkg kukoricaliszt, 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor,kb. 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk 2 kávéskanál cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk,.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral.
25-25 dkg lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a kikevert tojást, az élesztőt és összekeverjük. Az élesztős tejet ne öntsük bele egyszerre, csak amennyit a tészta kíván, hogy kissé lágy, de ne folyékony tésztát kapjunk. Keverőgéppel rövid ideig dagasztjuk, közben lassan hozzáadunk 5 dkg olvasztott vajat.
A kissé lágy tésztát langyos helyen megkelesztjük.
Az olajat fölmelegítjük. Kis darab tésztával kipróbáljuk, hogy elég forró-e.
Gyúródeszkát bőven meghintünk rizsliszttel, rátesszük a tésztát, a tetejét is megszórjuk a liszttel, majd óvatosan kinyújtjuk vagy kézzel ellapítjuk kb. ujjnyi vastagságúra.
Kerek formákat szúrunk ki belőle, és megsütjük. Vigyázni kell a sütésnél, mert ha nem elég forró az olaj, a kukoricaliszt magába szívja, ha meg túlforrósítjuk, akkor hamar megbarnul, de belül nyers marad.
Baracklekvárral leöntjük és vágott mandulával megszórjuk.
Forrás:http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=219053
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Gluténmentes gabonák és társaik
  2013-12-04 10:17:31, szerda
 
  GLUTÉNMENTES GABONAFÉLÉK ÉS TÁRSAIK

SOKKAL TÖBB GLUTÉNMENTES GABONAFÉLESÉG LÉTEZIK, MINT GONDOLNÁNK.

Nem minden gabonaféleség tartalmaz glutént. Vannak olyanok is, melyek természettől fogva gluténmentesek, s ennek köszönhetően ezekkel helyettesíthetők gluténtartalmú társaik. A természetesen gluténmentes gabonák közé tartozik a kukorica, a rizs, a köles, a hajdina, az amaránt, a teff és a quinoa. A gluténmentes gabonák süthetősége eltér a gluténtartalmúaktól, mert a glutén nem más, mint a sütést megkönnyítő sikér. A természetes formájukban gluténmentes gabonafélék esetében figyelni kell arra, hogy biztosan nem keveredhettek-e gluténtartalmúval, (pl. az őrlés, a szállítás, illetve tárolás során). A biztonság kedvéért lehetőleg olyan terméket kell választani, amelyen szerepel a ,,gluténmentes" felirat, vagy amelyeket a coeliakiás betegek szervezetei ajánlanak.

Kukorica rizs köles hüvelyesek amaránt libatop hajdina burgonya

A fent említetteken kívül a burgonya és a hüvelyesek (pl. a bab, a lencse) is gluténmentes, s így ezek a kiegyensúlyozott gluténmentes étrend fontos részét képezik. A legjobb, ha a gluténmentes gabonafélék mindegyikét, valamint a burgonyát és a különféle hüvelyeseket felhasználva építjük fel a változatos étrendet. Ez a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás alapja.
Forrás: lisztnix
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
A gluténérzékenységről érdemes tudni
  2013-12-04 08:32:33, szerda
 
  A cöliákia a gluténnal (sikérfehérje) szembeni túlérzékenység miatt kialakuló betegség, mely során a vékonybél nyálkahártyája nagymértékben károsodik. Ennek következtében valamennyi tápanyag felszívódása romlik, s felszívódási zavar jön létre. A gluténérzékenység genetikai adottságokon alapul: a cöliákiás beteg elsőfokú rokonainak mintegy tíz százaléka szintén gluténérzékeny.

A tünetek a lisztes táplálék (gluténtartalmú ételek) bevezetését követően néhány hónap múltán, leggyakrabban 14-18 hónapos korban jelentkeznek először. Minél tovább szopik a csecsemő, annál több idő telik el a tünetek jelentkezéséig. Előfordulhat, hogy a betegség fiatal felnőtt korban vagy idős nyugdíjas kor körül alakul ki.

A betegség tünetei
A lisztérzékenység legjellemzőbb tünete az elhúzódó és ismételten jelentkező hasmenés. Igen gyakori, hogy jó és rossz időszakok váltják egymást, a betegnek egyik nap hasmenése van, a másik napon vagy napokban azonban teljesen kielégítő a közérzete.

Székrekedés szintén előfordulhat. A beteg hasa elődomborodó, feltűnően puffadt. A cöliákiás "pókhas"-nak a fokozott gázképződés, a megnövekedett béltartalom és a hasfali izomzat petyhüdtsége az oka. Cöliákiás gyermek esetén a legszembetűnőbb a fejlődésében való visszamaradás: a hasmenéses időszakok megszűntével sem indul meg a súlygyarapodás, vagy csak igen lassan.
Pszichés tünetek is jelentkeznek: kedvetlenség, ingerlékenység, elfordulás a környezettől. A gyermekek nyűgösek, nem játszanak, figyelmüket nehéz lekötni, fáradtak, kimerültek, legszívesebben fekszenek.

A cöliákiás beteg bőre feltűnően sápadt, a fehérjehiány, valamint a vas és a folsav felszívódási zavara miatt súlyos vashiányos vérszegénység alakul ki, a fehérjehiány következtében néha vizenyő is megjelenik, legtöbbször a végtagokon, ritkábban a szemhéjakon. A gyermekek csontjai - a D-vitamin és a kalcium felszívódási zavara következtében - mészszegények. A K-vitamin hiánya miatt pedig vérzékenység léphet fel.

A megbetegedés heveny szakaszában a hasmenés és a hányás miatti folyadék- és elektrolitveszteség súlyos só- és vízháztartási zavart idézhet elő. Gyors orvosi beavatkozás nélkül a beteg sokkos állapotba - úgynevezett cöliákiás krízisbe - kerülhet.

Vannak a megbetegedésnek tünetszegényebb formái is, amelyek főleg a kisdedkor után jelentkeznek. Hiányozhat a jellegzetes széklet, elmaradhat a haspuffadás, és székrekedés is előfordulhat. Ilyenkor a fejlődésben való elmaradás és a kezeléssel dacoló vashiányos vérszegénység a legállandóbb tünet.

Fontos a táplálkozás
A cöliákia kezelése abból áll, hogy a beteg nem fogyaszthat gluténtartalmú élelmi anyagokat. Glutént főként a gabonafélék - a búza, a rozs, az árpa, a zab - tartalmaznak, de adalékanyagként megtalálható különféle élelmiszerekben is, pl. a tejtermékekben (puding, krémtúró, joghurt, sajtkrém), a húsipari termékekben (konzervek, felvágottak).

Megnehezíti az eligazodást, hogy az élelmiszerekben a 2%-nál kisebb mennyiségben jelen lévő adalékanyagok feltüntetése nem kötelező, és a termék típusa miatt a fogyasztó nem gondol rá, hogy glutént tartalmazhat.

Garantáltan gluténmentesnek azokat az élelmiszereket tekinthetjük, amelyek csomagolásán szöveggel (gluténmentes, gliadinmentes, lisztérzékenyek/cöliákiások is fogyaszthatják) vagy grafikusan (áthúzott búzakalász) jelölik a gluténmentességet. Beilleszthetők a lisztérzékenyek étrendjébe azok a jelöléssel el nem látott termékek is, amelyeknek a gluténmentességét a gyártó cég az OÉTI-vel történt egyeztetés alapján szavatolja.

Mit lehet enni? És mit nem?
- Nem fogyaszthatók a búzából, árpából, rozsból, zabból készült ételek, kenyérfélék, cereáliák, és a köles sem ajánlott. Fogyasztható azonban a rizs, a kukorica, a burgonya, a speciális gluténmentes kenyerek, süteményporok, gluténmentes száraztészták.

- Gyümölcsök, zöldségfélék megszorítás nélkül fogyaszthatók mind friss, mind mirelit vagy konzerv formájában; azonban a kész- és félkész ételek közül csak a gluténmentes termékek.

- A húsok és a tojás otthon elkészítve fogyasztható, azonban már a húskészítmények, a hurkafélék, húskonzervek, húspástétomok, konzervek nagy százaléka nem fogyasztható. Lényeges szem előtt tartani a már elkészült élelmi adatbankot, mely részletesen tartalmazza a gyártók által szavatolt csemegeáruk listáját.

- A száraz hüvelyesek és olajos magvak szabadon fogyaszthatók!
- Ha nem társult a cöliákiával laktózérzékenység, akkor a gyártó által szavatolt tejet, tejtermékeket minden esetben lehet fogyasztani.
- A zsiradékok is szabadon fogyaszthatók! Mennyiségi korlátozásra a heveny szakasz kivételével nincs szükség.
Fogyasztható élelmi anyagok:
- kukoricaliszt, kukoricakeményítő, kukoricadara;
- burgonyapehely, burgonyakeményítő;
- rizsliszt;
- sárgaborsóliszt;
- szójaliszt, szójakocka, szójagranulátum.

Levesek és főzelékek sűrítéséhez gluténmentes lisztet, rántott hús panírozásához gluténmentes kenyérből készült morzsát, töltött hús készítéséhez pedig cöliákiásoknak készült kenyeret használjunk!

Forrás: Patika Magazin illetve stop.hu

Saját megjegyzés : a tünetek főleg idősebb korban nem biztos, hogy egyértelműek viszont fedőtünetei lehetnek más betegségeknek,elváltozásoknak (pl climaxban, stb...) ezért olyan népszerű a paleo táplálkozás mert p:l lisztmentes.
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
Nemcsak lisztérzékenyeknek: gluténmentes diéta
  2013-09-22 01:16:05, vasárnap
 
 


A diétában a búzát, rozst, árpát és zabot tartalmazó élelmi anyagokat és élelmiszereket a beteg nem fogyaszthat. Helyette kukorica-, burgonya vagy rizslisztet, búza-, burgonya- és rizskeményítőt kell használni. Ezeket segédanyagként és sütőanyagként is lehet alkalmazni.

Röviden összefoglalva a diéta lényege: a nem fogyasztható gabonákat helyettesítjük más növényi alapanyagokkal. Az alábbi receptek, alapelvek más diétába vagy fogyókúrába is beilleszthetőek.

A diétában felhasználható
Húsok, húskészítmények, sovány sertés, marha, borjú, baromfi és hal főzve, párolva, sütve, vagy vagdaltnak elkészítve fogyasztható. Lazító anyagként keményítőből készült kenyeret, illetve rizs- és kukoricalisztet használunk. Rántott szelethez, párizsi vagy natúrszelethez csak keményítőből készített kenyérmorzsát szabad használni. A sovány húskészítmények korlátozás nélkül felhasználhatók.
A sok zsírt tartalmazó hentesáruk fogyasztása nem ajánlott. A tojás, illetve a tejtermékek önálló ételként, ételek ízesítésére általában korlátozás nélkül fogyaszthatók, súlyos betegség esetén azonban csak kis mennyiségben. Továbbá főzelékek készítésénél, rántáshoz, habaráshoz keményítőt, vagy a már fent említett lisztféléket. A tészták, sütemények és kekszek mellé, házilag, sodók, krémek sűrítéséhez, csak keményítőt vagy kukoricalisztet használjunk.

Egyszerű receptek:

Kukoricatorta
Nyolc tojássárgáját 24 dkg cukorral habosra keverünk. 24 dkg kukoricalisztet késhegynyi sütőporral elkeverjük, majd 2 citrom levét és végül a tojások felvert habját keverjük hozzá. Kikent formában, előmelegített sütőben sütjük. Tölteni vajkrémmel és lekvárral lehet.
Tordai kuglóf
5 dkg vajat 3 tojássárgájával és 8 dkg cukorral habosra keverünk. Adhatunk hozzá egy kanál mézet is, reszelt citromhéjat, vaníliát és 4 dkg tejben futtatott élesztőt, 40 dkg kukoricalisztet és annyi tejet hogy jól keverhető legyen a tészta. Kizsírozott kuglófsütőben megkelesztjük, és egyenletes tűznél sütjük.
Kukorica pogácsa
30 dkg héjában főtt áttört burgonyát 30 dkg kukoricalisztet, 10 dkg vajat, sót, 1 tojássárgáját, kevés tejben felfuttatott élesztőt jól összegyúrunk. Majd kelesztjük kb. fél órán át, ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojásfehérjével megkenjük és előmelegített sütőben sütjük.
Keményítős kenyér
50 dkg keményítő, 2 dl víz, 3 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 6 dkg margarin, 1 dl tej, 1 tejföl. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk és a többi alapanyaggal együtt a keményítőhöz adjuk. A vizet csak kis mennyiségben adjuk hozzá. A kidolgozott masszát kelesztjük, sütjük.
Burgonyás főtt tészta
50 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg keményítő- vagy kukoricaliszt, 2 tojás, ízesítők. A burgonyát a keményítővel, tojással és az ízesítőkkel jól összegyúrjuk, kinyújtjuk gombóc, vagy nudli formában, majd forró vízben kifőzzük, tetszés szerint ízesítjük.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
A gluténérzékenység 6 jele
  2013-05-26 12:23:48, vasárnap
 
  A gluténérzékenység felismerése és a cöliákia diagnosztizálása nem könnyű feladat, különösen a betegség kezdeti szakaszában. Gyakran a tesztek sem adnak helyes eredményt, pedig a beteg már érzékeli a tüneteket.
A hagyományos vértesztek a 6 polipeptidből csak egyet vizsgálnak, a gliadint. De emellett a betegséget még okozhatja az agglutinin, glteomorphin, gituenin, prodynorphin és az omega gliadin.

A gluténérzékenység hat gyakori tünete:

1, Emésztőrendszeri és emésztési problémák: puffadás, túlzott gázképződés, hányinger, székrekedés, émelygés, hasi görcsök.

2, Fejfájás, migrén.

3, Fibromyalgia: izom és kötőszövet fájdalom.

4, Hangulatváltozás, érzelmi kitörések.

5, Neurológiai tünetek: szédülés, egyensúlyzavar, fáradtság, bizsergés, zsibbadás.

6, Étkezés után jelentkező fáradtság.

Akinél a fenti tünetek jelentkeznek, természetesen forduljon orvoshoz, azonban, ha nem sikerül diagnózist felállítani, érdemes egy 60 napos gluténmentes diétát kezdeni. Ha a diéta hatására a tünetek csillapodnak vagy elmúlnak, átmenetileg vissza kell térni az eredeti étrendre, hogy kiderüljön, valóban az étrend megváltoztatása okozta-e a tünetek múlását.

Ha a betegség kiderül, ez életre szóló gluténmentes diétát jelent. A glutén enteropátia vagy mostani nevén cöliákia ezen felül hajlamosít a rosszindulatú nyirokmirigy betegségek (limfómák) kialakulására is. Gyakran társul vérszegénységgel, fogyással a nem kezelt betegség.

A burgonya, a kukorica nem tartalmaz glutént, de a gabonafélék igen. A nemesített hibrid gabona fajták az előbb említett komponensekből igen sokat tartalmaznak, sokkal többet, mint az ősi búza fajták. Persze az igazi gluténérzékenység nem dózisfüggő, mert morzsányi mennyiség is elég a tünetek kialakulásához. Mégis, a rövid szárú, sok szemsorú gabonák elterjedése óta a betegség gyakorisága oly mértékben megnövekedett, hogy ezt a tényt egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Glutén(lisztérzékenység)  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 39 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 888
  • e Hét: 4466
  • e Hónap: 24328
  • e Év: 200203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.