Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/11 oldal   Bejegyzések száma: 105 
Az ősz kincse: napraforgómag
  2018-09-21 23:28:02, péntek
 
  Az ősz kincse: napraforgómag







A napraforgómag nagyon egészséges, hiszen értékes tápanyagokat és esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Ebben az aprócska magban van E-vitamin, tiamin, réz, foszfor, szelén, de B-vitaminokban is rendkívül gazdag. A napraforgómag egy kiváló rostforrás, olyan értékes aminosavat is tartalmaz, mint a triptofán. Fitoszterolokban és fehérjékben is bővelkedik. A benne lévő esszenciális zsírsavak is hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, hiszen ezek rendszeres fogyasztása egészséges szív- és érrendszert eredményez, elősegíti a stabil, egészséges testtömeg elérését, de a szervezetben kialakuló gyulladásokat is csökkenteni tudja.

A napraforgómagban megtalálható zsírok a sejtmembránok építőkövei, amelyek lehetővé teszik a szervezet számára, hogy egyensúlyba hozza a hormonokat, illetve fontos zsírban oldódó vitaminok - A-, D-, K- és E-vitaminok - hordozói is.

A napraforgómag nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns E-vitamint, amely csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat, ami különféle betegségekhez vezethet. A kutatók azt már tudják, hogy a gyulladás magas szintje a szívbetegségek fokozott kockázatával korrelál, de a stroke, a rák, a cukorbetegség és más súlyos neurodegeneratív betegségek kialakulásáért is felelőssé tehető.

A rendszeresen fogyasztott napraforgómag segít a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek elleni védekezésben. A napraforgómag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag, ezek pedig csökkentik a káros oxidatív stresszt és a szabad gyökök jelenlétét a szervezetben.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, vagyis zsírral kell fogyasztani annak érdekében, hogy felszívódjon. A napraforgómag azért is olyan egészséges, mert eleve tartalmaz esszenciális zsírsavakat.

Ma egyre többen szenvednek valamilyen pajzsmirigybetegségben. Ennek a betegségnek a legfőbb oka a nagyfokú szelénhiány. A pajzsmirigy felelős a testhőmérséklet, a pulzusszám, illetve a fehérjetermelés és az anyagcsere szabályozásáért. A pajzsmirigy-rendellenesség többek között okozhat fáradtságot, súlygyarapodást, rendellenes testhőmérsékletet. A pajzsmirigybetegségek elkerülésének érdekében a megfelelő mennyiségű szelén- és jódbevitel alapvető fontosságú kellene, hogy legyen.

A napraforgómag nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, többek között magnéziumot is. Magnéziumra szükségünk van a szív- és érrendszer egészségéhez, illetve a vérnyomás szabályozásához. A magnézium részben felelős a csontok egészségének megőrzéséért és segíthet megakadályozni - más vitaminokkal és ásványi anyagokkal karöltve - a csontritkulás kialakulását. A magnézium ezeken kívül segíthet a krónikus migrénes fejfájás, a fáradtság, a székrekedés és a hangulati rendellenességek leküzdésében. A napraforgómag magnéziumot is tartalmaz, de B-vitaminokat is, amelyekre az egészséges idegrendszer fenntartásához van nagy szükségünk.

A napraforgómagban található antioxidáns E-vitamin elősegíti a fiatalos és egészséges bőr megőrzését is. Az E-vitamin védelmet nyújt a napfény okozta károsodásokkal szemben. Mindemellett a bőrünk ragyogó és hidratált lesz, ha rendszeres fogyasztjuk ezt az aprócska magot.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
16 tipp pollenallergiásoknak
  2018-09-03 17:12:08, hétfő
 
  16 tipp pollenallergiásoknak







Igaz, hogy a pollenek már kora tavasztól megjelennek és igen kellemetlen tüneteket okoznak az allergiásoknak, mégis a legveszélyesebb a nyáron ,,garázdálkodó" parlagfű. Ez az allergiás megbetegedés akkor alakul ki, amikor a beteg lélegzetet vesz, hisztamin szabadul fel a szervezetében, és ez allergiás reakciót vált ki nála. Az allergiás megbetegedés tünetei: könnyezés, szemviszketés, orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, de akár még nehézlégzés is kialakulhat. A tünetek enyhülhetnek a patikákban kapható allergia elleni készítményekkel, azonban vannak olyan praktikák, amelyek szintén élhetőbbé teszik a nehezebb hónapokat.

Amennyiben nem biztos benne, hogy a panaszait allergia okozza, mindenképpen keressen fel egy allergológust, aki felállítja a diagnózist, és így a kezelést is mihamarabb el lehet kezdeni.
Akkor sem árt szakorvoshoz fordulni, ha tisztában van azzal, hogy allergiától szenved, de az eddigi kezelés nem hozott javulást, főleg ha emellett még éjszakai köhögés, orrdugulás, nehézlégzés gyötri, vagy esetleg sípoló légzéssel is küzd.
Jó, ha beszerez egy pollennaptárt, vagy mindennap megnézi az időjárás-jelentést, hogy tudja, mikor van pollenszezon.
A legjobb, ha száraz és meleg időben minél kevesebb időt tölt odakint, hiszen ilyenkor a legmagasabb a pollenkoncentráció. Ha mégis ilyenkor szeretne sportolni vagy kerékpározni, akkor minden esetben legyenek önnél az allergia elleni készítményei, és az sem árt, ha védőfelszerelést - napszemüveg, pollenszűrős szájmaszk - is visel ilyenkor.
Nemcsak a természet jelenthet veszélyt, hanem akár a belváros is, hiszen a pollenek kipufogógázzal találkozva még erőteljesebben irritálhatják a nyálkahártyát. Amennyiben autóval közlekedik, akkor minden esetben húzza fel az ablakokat. Érdemes pollenszűrőt szereltetni a kocsiba, és ha melege van, akkor használja a légkondicionálót.
A kerti munkát bízza másra, ha ezt nem teheti meg, akkor mindig használjon kesztyűt, maszkot és védőszemüveget. Ügyeljen arra, hogy a házhoz közel ne ültessen virágos növényeket.
A lakásban csak este és hajnalban szellőztessen, ilyenkor van ugyanis a legkevesebb pollen a kinti levegőben.
A lakás virágzó, cserepes növényeit telepítse a kertbe vagy a teraszra.
Kimosott ruháit ne az udvaron szárítsa, hiszen az allergiát okozó anyagok szinte tapadnak a nedves ruhákhoz.
Pollenszűrőt a lakás ablakaira is szereltethet.
Mosson gyakran ágyneműt, a ruháit cserélje naponta, a cipőit szintén törölgesse át mindennap.
Ajánlatos mindennap hajat mosni és naponta többször is felfrissíteni, megmosni az arcot. A szemeket és az orrüreget is tanácsos rendszeresen öblíteni vagy tiszta vízzel, vagy öblítő spray segítségével.
Vannak olyan ételek, amelyek fogyasztása az allergiaszezonban keresztreakciókat válthatnak ki. Például feketeürüm-allergia esetén a zeller, nyírfapollen idején a cseresznye, a mogyoró és az őszibarack, míg parlagfűszezonban a dinnye fogyasztása esetén jelenhetnek meg a kellemetlen tünetek.
A mézek és a hazánkban termelt gyógynövényekből készített teák is tartalmazhatnak pollent, így ezeket se fogyassza.
A dohányzás csak fokozza az allergiás reakciókat, így jobb, ha leszokik káros szenvedélyéről.
Jobb, ha nyáron a pollenszezonban veszi ki a megérdemelt szabadságát, amit vízparton vagy a hegyekben tölt el, mert ezeken a helyeken a frissebb levegő jóval kevesebb pollent tartalmaz.

Ha szeretné elkerülni a ,,pollentámadást", vagy nem szeretné, hogy az egész nyara csak a tüsszögésről és a szem, illetve az orr törölgetéséről szóljon, akkor jobb, ha már a pollenszezon előtt hetekkel megkezdi a kezelést. Nagyon sokféle kúra létezik, ilyen például a só inhalációs kúra vagy az orális immunterápia.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
A boldogság szimbóluma: oregánó
  2018-09-03 17:10:33, hétfő
 
  A boldogság szimbóluma: oregánó







Az oregánóolaj az egyik legjobb termék, ha természetes gyógymóddal kívánjuk orvosolni a betegségeinket. Ez a gyógynövénykivonat antivirális és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Az oregánóolaj csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is hatékonyan csillapítja. Már az ókori rómaiak és görögök is előszeretettel alkalmazták különféle gyógyászati célokra. Az oregánót a boldogság szimbólumának tekintették, nemhiába koronázták meg a mennyasszonyt és a vőlegényt oregánóból font koszorúval az esküvőn.

Felső légúti fertőzéseket számtalan dolog okozhat. Ide tartoznak a vírusok, a baktériumok, az allergiák, az asztma és a belélegzett szennyező anyagok is. A tünetek nagyon sokfélék lehetnek. Ezek az anyagok okozhatnak légzési nehézséget, de irritálhatják a tüdőt, a torkot és még az orrot is. Ha belépünk az allergiaszezonba és szeretnénk felkészülni rá, jól tesszük, ha beszerzünk valamilyen természetes anyagot, például oregánóolajat, melynek nagyon sok előnye van. Az egyik ilyen, hogy alkalmazható bőrfertőzések ellen, de emésztési zavarok esetén is hatásos. Erősíti az immunrendszert, segít fejleszteni az izmok és az ízületek rugalmasságát és a légúti egészséget is javítja.

Az oregánóolaj gazdag karvakolban, flavonoidokban és terpénekben, amelyek a legjobb duzzanatcsökkentők az anyatermészet kínálatából. Ezek a vegyületek nagyon jó hisztaminredukáló szerek is. Ha pollen, por, vegyszer, gomba vagy baktérium kerül a szervezetünkbe, hisztamin szabadul fel, amelynek tünetei lehetnek az orrdugulás, a fokozott nyáltermelés és a tüsszögés. Az oregánóolaj rozmaringsavat tartalmaz, amely gátolja az allergiával összefüggő gyulladást.

Az oregánóban timol is van, amely antiszeptikus és gombaölő hatással bír. Ez a vegyület erősíti az immunrendszert, segít a szöveti károsodás megelőzésében és ösztönzi a gyógyulást.

A karvakrol a bakteriális fertőzések ellen is nagyon hatásos. A terpének antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, a rozmaringsav pedig egy kitűnő antioxidáns, amely megakadályozza a szabad gyökök okozta károsodást. Ígéretesnek mutatkozott az allergiás asztma és az érelmeszesedés gyógyításában. A béta-caryophyllne gátolja a gyulladást és segíthet a csontritkulás, illetve a metabolikus szindróma megelőzésében. Az oregánóolajban olyan tápanyagok találhatók, mint A-, C- és E-vitamin, illetve magnézium, kálium, kalcium, cink, vas, mangán, réz, bór és niacin.

Az oregánóolaj leginkább az immunrendszer és a légzőszervek egészségét védelmezi. Segít megküzdeni a fertőzésekkel, például a baktériumok által okozott húgyúti fertőzésekkel. De a légúti, a gombák és a paraziták okozta fertőzésekkel szemben is eredményesen veszi fel a harcot.

Az oregánó olaját használhatjuk bedörzsölőszerként. Ebben az esetben enyhíthetjük a rovarcsípéseket, csökkenthetjük a korpásodást és gyógyíthatjuk a bőrbetegségeket. Masszázsolajként enyhíti az izom- és ízületi fájdalmat, a rheumatoid arthritist és a ficamokat.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Hatékony és természetes antibiotikumok
  2018-09-03 14:45:58, hétfő
 
  Hatékony és természetes antibiotikumok







Nem titok, hogy az antibiotikum-rezisztencia a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi veszélye. Sok hozzáértő úgy véli, hogy kezdünk visszatérni a sötét középkorba, hiszen az antibiotikumok egyre kevésbé képesek ellátni a feladataikat.

A kókuszolaj legalább 50 százalék laurinsavat tartalmaz, amely erős antibakteriális és antivirális hatással rendelkezik. A szervezet monogliceriddé alakítja a laurinsavat, amely nagyon hatékony az antibiotikum-rezisztens staphylococcus és streptococcus elleni küzdelemben. Antifungális és vírusellenes hatást is kifejt egyes vírusokkal szemben, mint például az influenza és a herpesz. A kókuszdióban megtalálható MCFA-k és származékaik nagyon hatékonyak a lipidbevonatú baktériumok megsemmisítésével szemben. Például hatásosak lehetnek olyan baktériumok ellen, amelyek gyomorfekélyt, fogszuvasodást és húgyúti fertőzéseket okoznak.

Az antibiotikum-rezisztens baktériumok elterjedésének megakadályozása érdekében nagyon fontos lenne, hogy az emberek főleg organikus táplálékokat vegyenek magukhoz, vagyis ne fogyasszanak például antibiotikummal kezelt állatokat.

A kókuszolaj kiválóan alkalmas mindenféle bőrfertőzése kezelésére. Hatékony ekcéma ellen is.

A nyers méz tele van aminosavakkal, B-vitaminokkal ásványi anyagokkal, enzimekkel, antioxidánsokkal és antimikrobiális vegyületekkel. A nyers méz egy kiváló természetes antibiotikum, amely segít megerősíteni az immunrendszerünket. Segíthet bennünket a köhögéscsillapításban. Gyorsítja a gyógyulást cukorbeteg lábfekélyeknél. A nyers méz hatásos lehet az MRSA, azaz a húsevő baktérium elpusztításában, legalábbis egyes feltételezések szerint.

Az oregánóolaj antibakteriális, vírusellenes, gombaellenes és antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Segít megszabadulni az emésztőrendszerben felszaporodó parazitáktól. Influenzaszezonban mindenképpen érdemes beszerezni belőle egy üveggel.

A fokhagyma egy teljes spektrumú antimikrobiális gyógynövény, amely antibiotikumként számos előnnyel rendelkezik. A fokhagyma és a belőle készített fokhagymaolaj hatékony gombás fertőzések ellen. Nátha és influenza esetén is be lehet vetni, hiszen felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, illetve enyhíti a betegség tüneteit. Fogyaszthatjuk mézzel is, így sokkal hatékonyabb lesz. Bizonyos gyógyszerekkel együtt nem lehet fogyasztani, ezért kérdezze meg az alkalmazása előtt a kezelőorvosát ezzel kapcsolatban.

A bíbor kasvirág antibakteriális, antiszeptikus és vírusellenes hatásokkal rendelkezik. Immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatást gyakorol a szervezetre. Leginkább felső légúti fertőzéssel járó tünetek enyhítésére alkalmazható. Általában ellenjavalt autoimmun betegségben szenvedőknél.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Az ellenállhatatlan gyömbérszörp
  2018-09-02 18:55:28, vasárnap
 
  Az ellenállhatatlan gyömbérszörp







A gyömbért egyre többen ismerik és használják az utóbbi időben. Talán nem véletlenül, hiszen nemcsak a konyhában vehetjük nagy hasznát sütés és főzés során, hanem önmagunk gyógyítására is használhatjuk. A gyömbér tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Megtalálható benne az A-, B-, C- és E-vitaminok mellett a kalcium, a kálium, a foszfor, a magnézium, a cink, a vas, de tartalmaz még szilíciumot és béta-karotint is. A gyömbér görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fertőtlenítő hatásokkal rendelkezik, de a köhögést és a hányingert is csillapítja.

A gyömbért talán sokan csak úgy ismerik, mint egy emésztést segítő szert. Valóban segít megnyugtatni a gyomrot, de bevethetjük haspuffadás vagy bélgörcsök esetén is. A gyömbér mindezek mellett enyhíti a hasmenés kellemetlen tüneteit és csökkenti a teltségérzetet is. Ha étkezés után úgy érzi, hogy kicsit többet evett a kelleténél, akkor rágcsáljon el egy kis gyömbérdarabot, de a gyömbértea is jó választás lehet.

A gyömbérnek télen, a megfázásos időszakban is hasznát vehetjük, hiszen erősíti az immunrendszert, méregtelenít és segít megszabadulni szervezetünknek a kórokozóktól. Megfázás esetén nemcsak teaként fogyaszthatjuk, hanem inhalálhatunk is a belőle készült főzettel.

A gyömbér a nőknek is segítséget jelentet, hiszen jelentősen képes lecsökkenti a menstruáció során jelentkező kellemetlen tüneteket, amely fájdalomcsillapító hatásának köszönhető. A gyömbér jól jöhet, ha fejfájás gyötör bennünket, de az ízületi fájdalmakat is csillapítani képes. A gyömbér egyes ásványi anyagai - kálium, mangán - védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri problémák ellen, és a magas koleszterinszint csökkentésében is segítséget adhat. Mindemellett a gyömbér a vércukorszintet is csökkenteni képes.

A gyömbérből készülhet szörp. Azonban mivel tartósítószert nem tartalmaz, így csak hűtőben tárolható. Igaz, annyira finom, hogy nem is igen kell aggodalmaskodni, hogy megromlik, mivel valóban nagyon gyorsan elfogy. Hogyan készítsük? Hámozzon meg és szeleteljen fel két nagyobb gyömbért, majd tegye azt egy edénybe. Szeleteljen fel négy nagyobb biocitromot, majd ezt is tegye az edénybe. Öntsön a gyömbérekre és citromkarikákra annyi vizet, amennyi ellepi, fedje le, majd hagyja állni legalább 24 órán keresztül. Másnap tegye fel főni, de adjon még hozzá egy liter vizet és egy kilogramm nyírfacukrot. Főzze addig, míg a gyömbértől és a citromtól besűrűsödik az ízletes itóka. Amikor elkészült a szörp, töltse alaposan kimosott és megszárított üvegekbe, majd állítsa azokat legalább 5 perce fejtetőre. Tárolja az elkészült szörpöt hűtőszekrényben.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Nem csodaszer, mégis gyógyít: gyömbér
  2018-09-02 17:14:47, vasárnap
 
  Nem csodaszer, mégis gyógyít: gyömbér







A gyömbér talán az egyik legegészségesebb fűszer- és gyógynövény szerte a világon. Az eredetileg Ázsiában őshonos növényt már több mint 2000 éve használják nem csupán étkezési, hanem gyógyászati célokra is. A gyömbérnek számtalan előnye és haszna van az emberi egészségre nézve, így érdemes ezt a csodálatos növényt rendszeresen fogyasztani, akár vízbe keverve, akár teának elkészítve.

Alzheimer-kórban legfőképpen a hatvanöt évnél idősebb személyek szenvednek szerte a világon. Azonban ez ellen a betegség ellen is védelmet élvezhetünk, amennyiben rendszeresen gyömbért fogyasztunk. Kutatások igazolják, hogy a gyömbér le tudja lassítani az agysejtek pusztulását, és kitűnő antioxidánsként védelmet nyújt az időskorban bekövetkező szellemi hanyatlással szemben, vagyis megerősíti az agyi funkciókat.

A gyömbér az IBS-ben szenvedő betegeknek is hathatós segítséget nyújthat, ugyanis jelentősen lecsökkenti a betegség tüneteit, úgy mint görcsök, gázképződés, hasmenés, székrekedés és puffadás. Naponta egy-két csészényi gyömbértea az emésztőrendszer működésére is kedvező hatást gyakorol.

Sokan szenvednek gyomorégéstől, azonban a patikákban kapható pirulák többet árthatnak, mint amennyit használnak. Gyomorégésnél is nagy hasznát vehetjük a gyömbérteának, de még az egyik legveszélyesebb baktériummal, a Helicobacter pylorival is eredményesen veszi fel a harcot.

Az elhízás olyan betegségeket képes okozni, mint szívroham, cukorbetegség, rák, magas vérnyomás és magas koleszterinszint. A gyömbér a súlyvesztésben is a segítségünkre lehet, hiszen zsírégető hatással rendelkezik és az anyagcserét is felpörgeti. Az éhségérzetet is csökkenti, így sokkal kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, mint korábban, ezért rendszeres fogyasztása jelentős súlyvesztést eredményezhet.

A gyömbér a vércukorszint beállításában is segítséget nyújt, ami nagyon fontos, hiszen ha sokat ingadozik a vércukorszintünk, akkor ez okozhat súlynövekedést, de még energiahiányt is. Érdemes minden étkezéskor egy-egy darabka gyömbért elrágcsálni vagy egy-egy csésze gyömbérteát inni, ami öt óra hosszán keresztül biztosít energiát az emberi szervezet számára.

Várandós hölgyeknek is javasolt a gyömbér rendszeres fogyasztása, ugyanis jelentősen lecsökkenti a reggeli rosszulléteket. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a terhesség kezdeti szakaszában jelentkező hányingert a gyömbér orvosolni tudja.

A gyömbér egy csodálatos gyógynövény, hiszen az ízületi gyulladás kellemetlen és sok esetben fájdalmas tüneteit is enyhíteni képes.

A gyömbérnek keringésjavító hatása van, ez pedig még egy indok arra, hogy a hideg téli reggeleken és természetesen máskor is egy forró gyömbérteával indítsuk a napot.

A testünkben megbújó gyulladás sok esetben okoz fájdalmat. A gyömbér azonban fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, ezért gyógyszerek helyett mindenképpen érdemes először a gyömbért kipróbálni és csak azután az orvosságokhoz nyúlni.

A gyömbérnek leheletfrissítő hatása is ismeretes. Ha valaki a munkahelyén ebédel és nincs ideje fogat mosni vagy nem szeretne rágózni, akkor csak nyugodtan rágcsáljon el egy gyömbérdarabkát, mert a gyömbér elpusztítja a szájban megtanyázó baktériumokat, ezáltal képes kellemes leheletet biztosítani.

Az egyik leghasznosabb immunerősítő gyógynövény a gyömbér. Szakértők szerint a gyömbér a nyirokrendszert is alaposan képes megtisztítani a különféle kórokozóktól.
Link
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
A káprázatos Aloe vera
  2018-09-02 17:11:36, vasárnap
 
  A káprázatos Aloe vera, amely szemet gyönyörködtetővé varázsol







Az Aloe vera már több száz éve több kultúrában is ismeretes gyógynövény, amelyet nemcsak önmagában, de krémek, kenőcsök, hajszeszek alkotórészeként is használnak, illetve más kozmetikai cikkekben is előfordul, sőt a leégés egyik legnépszerűbb gyógyítójaként is ismeretes. Hagyományosan hidratáló és sebgyógyító krémként is alkalmazzák. Sokan a pattanások kialakulása ellen is eredményesen használják. Ez a gyógynövény táplálékként is fogyasztható, hiszen számtalan előnye van az egészségre nézve. Most nézzünk néhány olyan használati módját az Aloe verának, amely talán eddig Ön előtt még nem volt ismeretes.

Az Aloe verának immunrendszert támogató hatása van. Az immunrendszer egészséges működéséhez elengedhetetlen az oxigénben dús vér. Ez a gyógynövény elősegíti, hogy a vér oxigéndús maradjon. Az Aloe verát az adaptogén gyógynövények közé sorolják, amely segít bennünket megóvni a stressztől, pontosabban a stressz által okozott negatív hatásoktól, így immunerősítő hatását ily módon is kifejti. Köztudott ugyanis, hogy a stressz alaposan legyengíti az immunrendszert.

Az Aloe vera bőséges forrása a poliszacharidoknak, amelyek szintén képesek megtámogatni az immunrendszer működését és ezt kutatások is igazolják. A gyógynövény antioxidánsokban is rendkívül gazdag, amelyek a szabad gyökök károsító hatásait képesek kivédeni.

Az Aloe vera az emésztést is képes megtámogatni, és ebben a benne lévő enzimek nyújtanak hathatós segítséget. Az Aloe vera az emésztőszervek működésére is pozitív hatással van, ugyanis alaposan képes a bélrendszert a felhalmozódó méreganyagoktól és salakanyagoktól megszabadítani. Akiknek túl sok a gyomorsavuk, szintén kipróbálhatják ezt a gyógynövényt, mivel csökkenti a savasodást, és így képes a kellemetlen tüneteket is megszüntetni.

Ez a gyógynövény a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknek is enyhülést hozott. Egy klinikai kísérletben 30 vastagbélgyulladásban szenvedő betegnek rendszeresen Aloe verát adtak. A páciensek 80 százaléka jelentős javulásról számolt be.

Kutatások bizonyítják, hogy az IBS-ben szenvedő betegek tüneteit is enyhíteni képes ez a gyógynövény. Ilyen például a kellemetlen bélgézképződés, a hasi diszkomfortérzés, a székrekedés vagy éppen a hasmenés.

Az Aloe vera tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és értékes antioxidánsokkal. A-vitaminra szükségünk van, hogy a fogaink, a szemeink, a bőrünk és a csontjaink egészségesek maradjanak. A C-vitaminnak az energiatermelésben van kiemelkedő szerepe, de az immunrendszerünknek és a bőrünknek is szüksége van rá. Az E-vitamin védelmet nyújt a bőrünk számára a káros UV-sugarakkal szemben. A B12-vitamin az agysejteket és idegeket tartja egészségesen. A folsav is megtámogatja az energiatermelést, de az agyi funkciókat és a máj működését is elősegíti. A kolin az anyagcsere-folyamatokat támogatja meg, de a jó memóriát és a pozitív hangulatot is neki köszönhetjük. A gyógynövényben van még kalcium, króm, réz, szelén, magnézium, mangán és cink. Ezek az ásványi anyagok szükségesek az immunrendszer működéséhez, az energiatermeléshez és a kiegyensúlyozott hormonműködéshez.

Az Aloe vera szupertápláléknak is tekinthető, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de enzimeket is, amelyek szintén megtámogatják az energiatermelést, a hormonfunkciókat, az emésztést, illetve a méreganyagok szervezetből történő kiürülését.

Az Aloe vera a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszik, mégpedig a benne lévő fitoszteroloknak köszönhetően. A fitoszterolok a koleszterinszint és a vércukorszint beállításában játszanak kiemelkedő szerepet.

Az Aloe vera a fogak és a fogíny egészségéről is gondoskodni képes, sőt a szájban megtelepedő baktériumoknak is nagy ellensége, de a rettegett Candida gombát is elpusztítja.

A gyógynövény anti-aging, azaz öregedésgátló hatásokkal is bír. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a gyógynövényt 45 éves hölgyeken tesztelték kilencven napig. Az Aloe verának köszönhetően a hölgyek bőre sokkal fiatalosabb, üdébb lett és a ráncaik mélysége is jelentősen lecsökkent.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
A tápanyagokban gazdag szilvalé
  2018-09-02 14:50:01, vasárnap
 
  A tápanyagokban gazdag szilvalé







A szilvalének sokan csak egyetlenegy pozitívumot tulajdonítanak, mégpedig azt, hogy segít a székrekedés leküzdésében, pedig ennél jóval több egészségügyi előnye létezik. A szilva tele van hasznos tápanyagokkal, antioxidánsokkal, fitokemikáliákkal, amelyek mind az emberi egészséget szolgálják. Ha természetes módon kívánja megtámogatni az emésztést, a csontnövekedést, a vastagbélfunkciót, a szív egészségét, akkor mindenképpen fogyassza rendszeresen ezt a gyümölcsöt, illetve a belőle préselt levet.

A szilvában és így a szilvalében is sok hasznos és szervezetünk számára fontos tápanyag megtalálható. Vannak benne bőségesen vitaminok, ásványi anyagok és polifenolok. Van benne B2- és C-vitamin, illetve kálium, vas és magnézium. Héjának élelmirost-tartalma jelentős, inulintartalma is kiemelkedő, amely prebiotikumként táplálja a hasznos probiotikus bélbaktériumokat. Ezáltal olyan környezetet teremt a bélben, amely elősegíti a kalcium felszívódását. Antocián színanyagokat és flavonoidokat, rutint és kvercetint is tartalmaz nagyobb mennyiségben. Ezeknek a hasznos tápanyagoknak köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét és védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Antioxidáns fenoljai semlegesítik a káros szabad gyököket és védelmet nyújtanak a sejtfalak számára.

A szilva tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat, illetve gazdag egy szorbitol nevű vegyületben, amely a székrekedés ellen nagyon hatásos, mivel székletlágyító hatással rendelkezik. A szilvalé a vastagbél egészségét is elősegíti, mivel a vastagbél sejtjeinek működésére fejt ki pozitív hatást.

A csontritkulás elég nagy probléma szerte a világon. Sokan nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek, csak egy-egy csonttörés hívja fel rá a figyelmet. A szilva rendszerszeres fogyasztásával megőrizhetjük csontjaink egészségét, hiszen tartalmaz kalciumot, magnéziumot, bórt és K-vitamint is.

A szilvalé pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet, a vérnyomást és megakadályozza a plakkok kialakulását az artériás falakon, így a szív- és érrendszer egészségét tudja biztosítani. Természetesen ebben a K-vitamin és káliumtartalma, illetve az antioxidánsok is szerepet játszanak.

A szilvalé felpörgeti az anyagcserét, így a fogyásban is a segítségünkre lehet. Mindemellett a vércukorszintet is karbantartja.

A szilva egyes tápanyagai a normális májműködést is biztosítani tudják. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válhatnak a májhoz kapcsolódó egészségügyi problémák.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
A gyaloglás hasznos ...
  2018-09-02 14:48:39, vasárnap
 
  A gyaloglás hasznos a szívbetegségek megelőzésére és szívbetegeknek is







A szívbetegség kockázata jelentősen megnő, amennyiben valakinek magas a koleszterinszintje, a vérnyomása vagy a vércukorszintje. Akkor is nagy esély van valamilyen szívbetegség kialakulásra, ha valaki túlsúllyal küzd, mozgásszegény életmódot folytat és emellett még dohányzik is. A szívbetegségek megelőzése érdekében érdemes minél hamarabb elkezdeni sportolni. A testedzést a gyaloglás is biztosítani tudja, viszont ügyelni kell arra, hogy ne csak hébe-hóba, hanem rendszeresen mozogjunk, azaz gyalogoljunk. A szívet ugyanis éppen úgy meg kell minden egyes nap dolgoztatnunk, mint minden más izmunkat. A gyaloglás segít kizárni az életünkből a szívbetegség rizikófaktorait.

A gyaloglás az érrendszert is megerősíti és fokozza az erek rugalmasságát, csökkenteni tudja a szervezetben felhalmozódó stresszhormonok mennyiségét. A stresszhormonok negatívan hatnak a szívműködésre, így jó, ha ügyelünk arra, hogy naponta csak kevés stressz érjen bennünket, vagy megtanuljuk levezetni azt valamilyen módon. Erre az egyik legjobb tevékenység a rendszeres testmozgás.

A mozgással a szívbetegségeket előzhetjük meg, de azoknak is mozogniuk kell, akik már valamilyen szívbetegségben szenvednek. Nyilván mindig az adott betegség határozza meg, hogy milyen intenzitással és mennyit mozogjunk. Ebben mindenképp a kezelőorvos véleményét és tanácsát szükséges kikérni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy jelen esetben a gyaloglásba is hogyan vágunk bele, vagyis mennyire terheljük meg a szervezetünket. Arra mindenképpen ügyelni kell, hogy a szívbeteg személy pulzusa mindig egy bizonyos tartományban maradjon. Éppen ezért lényeges, hogy a szívproblémákkal küzdő személy ne valamilyen megerőltető mozgásformát válasszon, hanem például a gyaloglást, amelyet lassan és kényelmes tempóban is lehet végezni.

Amennyiben a szívbeteg személynek új gyógyszert kell szednie, azt is beszélje meg orvosával, hogy ez milyen hatással lesz például a mindennapos gyaloglásra. A legjobb, ha az állapotának megfelelő edzéstervet készít, főleg ha azt tapasztalta edzés után, hogy nem jobb, hanem rosszabb lett a közérzete. Mindenképpen nagyon fontos, hogy fokozatosan emelje az edzés intenzitását. Ha az első nap csak öt percet tud gyalogolni, akkor csak annyit gyalogoljon, hiszen a szervezetének hozzá kell szoknia az új életmódhoz. Ha kitűzött maga elé egy célt - például azt, hogy a lakásától elsétál a közelben lévő boltig -, de a megtett táv felénél elfárad, akkor nyugodtan üljön le egy padra és pihenjen. Várja meg, míg újra nyugodtan tud lélegezni, majd folytassa a gyaloglást.

Minden olyan esetben, amikor valamilyen rendellenességet tapasztal - mellkasi fájdalom, gyengeség, szédülés, mellkasi nyomás -, feltétlenül beszéljen az orvosával, nehogy valamilyen komoly baj történjen. A konzultáció során aztán a kezelőorvosával változtathatnak az edzésterven.
 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
Aszalt szilva...
  2018-09-02 14:46:44, vasárnap
 
  Aszalt szilva: megoldás az csontritkulás megelőzésére és a csontok egészségének javítására







Az oszteoporózis elkerülése, vagy legalábbis a csontok egészségének javítása sokkal egyszerűbb is lehetne, állítják ezt a legújabb kutatások. Kutatók tényként írták le, hogy az aszalt szilva például kedvező hatással van a csontsűrűségre. Nők esetében a menopauza idején növekszik meg a csontritkulás kialakulásának a kockázata. Férfiak is szenvedhetnek benne, de a nőket fokozottabban sújtja ez a betegség.

Az aszalt szilva csonterősítő hatásával kapcsolatban vizsgálat is folyt. Posztmenopauzás nőket két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai mindennap tíz szem aszalt szilvát kaptak, míg a másik csoport tagjainak nem kellett aszalt szilvát fogyasztaniuk. Viszont mindkét csoport tagjai kaptak kalcium- és D-vitamin-kiegészítést is. A vizsgálat fél éven keresztül zajlott. Javulást azoknál a tagoknál tapasztaltak elsősorban, akik mindennap aszalt szilvát is fogyasztottak. A vizsgálatot még más aszalt gyümölccsel is megismételték, de csupán az aszalt szilva fogyasztása esetén tapasztaltak jelentős és pozitív változásokat a csontok egészségében.

Az idősebb nőknél kialakulhat egy olyan állapot, amikor a csontsejtek növekedése leáll és a regeneráció nem következik be. Az aszalt szilva rendszeres fogyasztása azonban egy lehetőséget biztosít azok számára, akik ezen problémával kénytelenek szembenézni. De nemcsak az idősebb hölgyek, hanem bárki javíthatja a csontjai egészségét ezzel a természetes megoldással.

A nők csontjainak sűrűsége átlagosan 3-5 százalékkal csökken évente. Ez a csökkenés a menopauza időszakára érvényes. A férfiaknál a csontok egészségének csökkenése és a csontsűrűség romlása 65 éves kor után kezdődik.

A szakértők szerint soha nem szabad megvárni, míg a csontritkulás állapotáig eljutunk, hiszen ilyenkor már nem sok mindent tehetünk, sőt fokozottan ki vagyunk téve a csonttörés veszélyeinek is. Érdemes étrendünkbe cukormentes aszalt szilvát is beiktatni, hiszen ezzel jelentősen javíthatunk csontjaink állapotán.

A csontritkulás elleni küzdelemben és a csontok egészségének megóvásában nagy segítségünkre lehet tehát az aszalt szilva, viszont egyéb előnyei is vannak ennek a gyümölcsnek. A szilva tele van antioxidánsokkal, amely nemcsak a sejtek egészségét, hanem az immunrendszert is megtámogatja. Az aszalt szilva segít szabályozni a koleszterinszintet, megakadályozza az elhízást, emellett kihat a szív- és érrendszerre is.

Az aszalt szilva jó hatással van az elektrolit egyensúlyra, az idegrendszer működésére, de részt vesz a vér egészségének védelmében és a véralvadás szabályozásában. Emellett az emésztési zavarban szenvedőknek is javasolt a fogyasztása, hiszen nagyon hatásos székrekedés ellen.

 
 
0 komment , kategória:  GYÓGYSZER NÉLKÜL  
     2/11 oldal   Bejegyzések száma: 105 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1988 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 481
  • e Hét: 2345
  • e Hónap: 8619
  • e Év: 58277
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.