Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/302 oldal   Bejegyzések száma: 3015 
Májegészségért máriatövissel
  2024-03-09 21:14:03, szombat
 
 



Az emberi májra rengeteg feladat hárul és rendkívül sok funkciót tölt be. Elsősorban biztosítja a zsírok, szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjét, de a szervezet méregtelenítése is a feladatai közé tartozik.

A máriatövis elsősorban a mediterrán országokban őshonos, de ma már sok európai országban termesztik, többek között a szilimarin nevű hatóanyaga miatt, amelyet mára már gyógyító hatású vegyületnek kiáltottak ki.

A gyógynövény rengeteg előnnyel bír az egészségünk szempontjából. A máriatövis lassítja, de meg is akadályozhatja az életkorral összefüggő agyi betegségek vagy memóriazavarok kialakulását. Mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, így védelmet jelenthet az agy neuronjai számára, illetve megakadályozhatja az állapotromlást olyan betegségek esetében, mint amilyen az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.

A szilimarin vegyület csökkenti az agysejtek oxidatív károsodását és csökkenti azoknak az amiloid plakkoknak a létrejöttét, amelyek felelőssé tehetők az Alzheimer-kór kialakulásáért. Ezek a plakkok azért is veszélyesek, mivel felhalmozódhatnak az idegsejtek között, ami megakadályozza nemcsak az egymás közötti kommunikációjukat, hanem az egészséges működésüket is.

A máriatövisben olyan vegyületek is megtalálhatók, amelyek hasonlóképpen működnek, mint egyes 2-es típusú cukorbetegségre szedett gyógyszerek, ily módon javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet. Ha azonban cukorbeteg és gyógyszert is szed, semmiképpen se kezdje el a máriatövis szedését, mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával!

Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a máriatövisben található szilimarin nevű vegyület stimulálhatja a csontok mineralizációját és ezzel segíthet ellensúlyozni a csontritkulás hatásait. Ez különösen nagyon kedvező hatás azon nők számára, akik a posztmenopauza szakaszába léptek.

A gyógynövény nemcsak a máj egészségét védi, de abban az esetben is fordulhatunk hozzá bizalommal, ha már bekövetkezett a májkárosodás. Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy javítani tudja a májbetegségben szenvedő betegek májfunkcióit. A gyógynövény ezen kívül csökkentheti a szervezetben és a májban felhalmozódó szabad gyököket, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a máj metabolizálja a toxinokat.

A gyógynövénnyel kapcsolatban az is igazolódott, hogy nagyon hatékony az emésztési zavarok természetes kezelésében.

Sok tanulmány számolt be arról is, hogy a máriatövis csökkenteni tudja a koleszterinszintet, ily módon minimalizálhatja a szívbetegségek kockázatait.

A krónikus gyulladás számos betegség kialakulásában játszik kulcsszerepet. Okozhat cukorbetegséget, szívbetegséget, allergiákat és ízületi gyulladást is. A máriatövis azonban elnyomja a sejtek gyulladását, ugyanis szabályozni tudja a citokineket, amelyek felelősek a szervezet gyulladásos válaszaiért.

A máriatövis erős antioxidáns hatással rendelkezik. A kutatók szerint ez a remek tulajdonság olyan állapotokat is kezelhet, mint hepatitisz, cukorbetegség, szívbetegségek vagy depresszió, azonban ennek százszázalékos kijelentéséhez még további vizsgálatokra lehet szükség.

A gyógynövény azokon a személyeken is segíthet, akik az úgynevezett metabolikus szindrómában szenvednek, amely állapot növeli a szívbetegségek, a cukorbetegség és a stroke kockázatait. Kutatások szerint a máriatövis-kivonat csökkentheti a vércukorszintet, az összkoleszterinszintet, a trigliceridszintet, ami jelentős védelmet jelenthet a metabolikus szindróma kialakulása ellen. A gyógynövényből készülhet tea, de kapszula és tabletta formájában is szedhetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A makuladegeneráció ellen is jó a fekete áfonya és a lutein
  2024-03-09 20:13:40, szombat
 
 



A makuladegeneráció egy olyan szembetegség, amely negatívan hat a látásra és ezzel a szem egészségére. Azoknál, akik ebben a betegségben szenvednek, a látott képek először csak elmosódnak, majd torzulnak, illetve egy idő után sötétek és foltosak is lehetnek.

A betegséget ugyan természetes módszerekkel sem lehet meggyógyítani, de sokat segíthetnek a folyamat lassításában és a tünetek enyhítésében. Mindenképpen szükség van azonban a hagyományos terápiára is, az itt felsorolt módszerek és lehetőségek csakis kiegészítő kezelésként alkalmazhatók, amit minden esetben meg kell beszélni a kezelőorvossal.

A tünetek csökkentésében sokat segíthetnek a gyulladáscsökkentő táplálékok, a karotinoidokban, az antioxidánsokban bővelkedő ételek. Ide tartoznak a sárga és narancssárga zöldségek, mint például a sütőtök, a sárgarépa vagy az édesburgonya.

Sokat segíthetnek a bogyós gyümölcsök, mint például az áfonya. Az áfonya ugyanis antociánokban bővelkedik, amelyek szintén remek antioxidáns hatásokkal rendelkeznek.

Érdemes a szivárványétkezést folytatni, hiszen a színes zöldségek és gyümölcsök gazdag forrásai az A-, E- és C-vitaminnak, amelyek szintén erős antioxidáns hatással bírnak.

A rendszeres vízfogyasztás is nagyon lényeges, hiszen segít abban, hogy mindig hidratáltak maradjunk, márpedig a szem hidratációja is elemi, hogy csökkentsük a tüneteket.

A fekete áfonya nemcsak antociánokat tartalmaz, hanem flavonoidokat is, amelyek fokozzák és javítják a véráramlást és biztosítani tudják a szem megfelelő működését.

Az omega-3 halolaj és a csukamájolaj is sokat segíthet azoknak, akik makuladegenerációban szenvednek, mivel csökkentik a szemben kialakuló nyomást, azaz a szemnyomás mértékét minimalizálják.

Az asztaxantin antioxidáns hatással rendelkezik, csökkenti a szemben a szabad gyökök mennyiségét, és ezzel a retinakárosodás előzhető meg.

A szemnek zeaxantinra is szüksége van, ugyanis hatására lassulnak az öregedési folyamatok a szemben, és még az oxidatív stressz mértéke is jelentősen lecsökkenhet.

A lutein egyes zöldségekben és gyümölcsökben lelhető fel. Nagy szerepe van az oxidatív stressz csökkentésében, hiszen erős antioxidáns hatással rendelkezik.

Az omega-3 zsírsavak szintén fontosak a szem egészsége szempontjából. Minden kagyló és hal tartalmaz omega-3 zsírsavat. Törekedjünk arra, hogy hetente legalább két alkalommal hal is szerepeljen az étrendben.

A cink és a réz közvetlenül és közvetve is hozzájárul a szem egészségéhez. Például a cink segít a szervezetnek felszívni az antioxidáns hatásokkal rendelkező A-vitamint, és szabályozza a sejtek működését is. Sok cinket tartalmaznak a húsok, a kagylók, a hüvelyesek és a csicseriborsó. Rézforrások: diófélék, leveles zöldségek, magvak, hüvelyesek, tojás.

Az olyan antioxidánsok, mint az A-, C- és E-vitamin, segítenek a szervezetnek a sejtkárosodás elleni küzdelemben. Az A-vitamin főleg a piros és narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben lelhető fel. Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék, míg a magvak és a növényi olajok az E-vitamin gazdag forrásai.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógynövények, amelyek jók isiászra
  2024-03-06 23:52:05, szerda
 
  Az isiász súlyos fájdalmat jelent az ülőidegben, amely a test legnagyobb idegének számít. A fájdalom a hátból indul a csípők és a lábak irányába.

Ezt a betegséget gyakran összetévesztik a derék- és a lábfájdalommal. Tudnunk kell, hogy az isiász többnyire csak a test egyik oldalát érinti. A testben, elsősorban a lábakban jelenhet meg a gyulladás, a zsibbadás és a fájdalom, ami az elviselhetetlenségig is fokozódhat, amennyiben nem kezelik.

Nemcsak a gyógyszerek segíthetnek isiász esetén csökkenteni a gyulladást és csillapítani a fájdalmat, hanem egyes gyógynövények is. Mutatunk is ezek közül most néhányat.

A fokhagyma jól ismert a szívre gyakorolt pozitív hatásairól, mivel kulcsszerepet játszik a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában, azonban csak kevesen tudják, hogy a gyógynövény nagyon hatékony a fájdalom csillapításában is. A fokhagyma gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és hatékonyan enyhíti az isiász fájdalmát is. Hogy kiévezzük a fájdalomcsillapító előnyeit, rendszeresen kell fogyasztanunk. Vagy önmagában együnk meg mindennap 1-2 gerezd fokhagymát, vagy pépesítsünk két gerezd fokhagymát, keverjük el egy pohár meleg tejben és ily módon fogyasszuk el.

A kamilla illóolajat tartalmaz, amely összetett vegyületekből, például flavonoidokból és növényi savakból áll. Ezek a vegyületek erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásokkal rendelkeznek. A kamilla-illóolajat is használhatjuk a gyulladás csökkentésére és a fájdalom enyhítésére. Hogyan használjuk? Egy evőkanál hordozóolajban, például kókuszolajban keverjünk el pár csepp kamilla-illóolajat, majd masszírozzuk ezzel az érintett területet. Naponta 3-4 alkalommal is megismételhetjük ezt a kezelést.

Az Aloe vera gazdag glikozidforrás, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok segítenek a fájdalom enyhítésében és a gyulladás csökkentésében. Alkalmazzuk közvetlenül az érintett területre naponta egy-két alkalommal.

A szerecsendió a szaponinok és az illóolajok gazdag forrása, amelyek segítenek enyhíteni a reuma és az isiász okozta fájdalmakat. Hatóanyagai gátolják a gyulladásos mediátorok felszabadulását, és blokkolják a fájdalmat okozó vegyi anyagokat, éppen emiatt is segítenek csökkenteni mind a gyulladást, mind a fájdalmat azoknál az embereknél, akik isiászos panaszokkal küzdenek. A szerecsendió olaja külsőleg használható valamilyen hordozóolajjal elkeverve.

A macskagyökér relaxáns tulajdonságokkal rendelkezik. Segít az izmok ellazításában, ami már alapból megkönnyebbülést nyújthat. A gyógynövény az illóolajok gazdag forrása is, amelyek segítenek enyhíteni a krónikus izom- és idegfájdalmat. Fogyaszthatjuk tea és kapszula formájában is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Étvágytalanságra
  2024-03-06 23:48:27, szerda
 
  Ezek a gyógynövények jók étvágytalanságra

Nagyon sokféle állapot és betegség okozhat étvágytalanságot, például mentális problémák vagy testi betegségek. Azonban ha ez az állapot túl sokáig tart, akkor fogyás és ezzel együtt alultápláltság is kialakulhat. Éppen ezért mindig meg kell találni az étvágytalanság okát, hogy aztán a tüneteket kezelve, az okokat megszüntetve ismét visszatérjen az étvágy.

Számos olyan körülmény létezik, amely oka lehet az étvágycsökkenésnek. Ide tartoznak a vírusos és bakteriális fertőzések, amelyek megfázáshoz vagy influenzához vezetnek. Ilyen állapotokban szintén nem esik jól az étel, azonban a betegség megszűnésével az étvágy is visszatér, és a finom falatok ismét jobb ízűvé válnak.

Az étvágycsökkenés hátterében pszichés okok is meghúzódhatnak, amelyeknek különböző formái vannak. Az étvágy csökkenhet, ha szomorúak vagy depressziósak vagyunk, ha éppen gyászolunk vagy valamilyen nagy trauma ért bennünket. A stressz és a szorongás is oka lehet az étvágycsökkenésnek.

Léteznek olyan egészségi állapotok, amelyek szintén előidézhetik, hogy nem kívánjuk az ételt. Ilyen például a krónikus májbetegség vagy vesebetegség, a szívelégtelenség, a pajzsmirigy-alulműködés. Vannak esetek, amikor a rákos megbetegedések is étvágytalanságot okoznak, különösen ha a vastagbélben, a gyomorban, a petefészekben vagy a hasnyálmirigyben alakul ki a betegség.

A csökkent étvágy kezelése mindig a tényleges októl függ. Amennyiben az ok bakteriális vagy vírusfertőzés, akkor nem igényel kezelést, hiszen ahogy véget ér a fertőzés, úgy az étvágy is visszatér.

Léteznek természetes gyógymódok is az étvágytalanságra. Az egyik ilyen gyógynövény a gyömbér, amely nagyon jól orvosolja az emésztési zavarokat, és az étvágyat is segíti, ösztönzi. A gyömbér a gyomorfájdalmat is nagyon jól enyhíti.

A fekete borsot gyakran használja az ájurvédikus gyógyászat is emésztési zavarok kezelésére, az étvágy növelésére, a gyomor- és bélrendszeri problémák megszüntetésére. A fekete bors megnyugtatja a gyomrot és csökkenti a bélgázképződést is. Ezen kívül stimulálja az ízlelőbimbókat, ami viszont növeli a savszekréciót a gyomorban, ezzel pedig az emésztést javítja. A fekete bors egy piperin nevű vegyületet is tartalmaz, amely elősegíti az olyan tápanyagok felszívódását, mint a szelén, a béta-karotin vagy a B-vitaminok.

A kardamom szintén jó emésztési zavarokra, a savasság enyhítésére, az étvágy javítására, mégpedig az emésztőnedvek szekréciójának stimulálásával.

A pitypanggyökér ugyancsak szabályozza az étvágyat, és nagyon jót tesz az emésztésnek. Segít az epe- és májproblémák kezelésében is, és enyhe vízhajtóként is működik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Emésztésre és vírusok ellen : kurkuma
  2024-03-06 23:45:10, szerda
 
 



Jót tesz az emésztésnek és a vírusok ellen is véd: kurkuma
két kurkumás-sárgarépás elixír megfázás és influenza ellen

A kurkuma Indiában az egyik legnépszerűbb fűszernek számít. Nemcsak az ételeik ízesítésére használják, nemcsak sokféle indiai desszert remek ízesítőjeként szolgál ez a fűszer, amelyet egyébként a fűszerek királynőjeként is emlegetnek, hanem a gyógyászati tulajdonságait és hatásait is kihasználják. Már évezredek óta fogyasztják rendszeresen. Mutatjuk is, hogy Indiában mi mindenre használják ezt a különleges ízvilágú fűszert!

A kurkuma egyik legjelentősebb hatása, hogy nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében. Az ájurvédikus orvoslásban nemcsak a testben kialakult gyulladás esetén vetik be ezt a fűszert, hanem hisznek abban is, hogy az ízületi gyulladást is gyógyítja, még ha nem is szó szerint kell ezt értenünk. Annyi azonban bizonyos, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztása csökkenti a tünetek fellángolásának az esélyét azoknál a személyeknél, akik ízületi gyulladásban szenvednek.

A kurkuma bioaktív vegyülete annyira hatékony a gyulladás csökkentésében, hogy nemcsak ízületi gyulladás esetén vetik be az indiaiak, hanem gyomor- és bélrendszeri gyulladásokat és még gyomorfekélyt is orvosolnak ennek a fűszernek a segítségével.

A kurkumin nevű vegyület gyulladáscsökkentő hatása miatt nagyon pozitívan hat az emésztésre is. Olyan emésztési zavarok esetén használhatjuk, mint fokozott bélgázképződés, puffadás, de a gyulladásos bélbetegségeket is nagyon eredményesen kezeli ez a fűszer.

A kurkumának nagy a szerepe a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében, ezzel pedig sokat javul a szív egészsége, illetve jelentősen lecsökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek esélye, akár még a szívroham kockázata is csökken.

A kurkuma egyik aktív összetevője a kurkumin, amely nagyon eredményes a vércukorszint csökkentésében. Ez a folyamat nemcsak a cukorbetegség megelőzését segíti elő, hanem a 2-es típusú cukorbetegek szövődményeinek elkerülését is.

Mivel antioxidáns hatással rendelkezik, így nagyon hatékony a szabad gyökök semlegesítésében is.

A kurkumin fokozni tudja az antitestválaszokat a szervezetben, azaz segíti a szervezetet a vírusokra adott válaszok kialakításában. Emiatt és gyulladáscsökkentő hatása miatt is nagy szerepe van az immunrendszer fokozásában.

A téli megfázás ellen két remek turmixitalt is készíthetünk belőle, mutatjuk a recepteket!

Gyömbéres-kurkumás sárgarépa-elixír hozzávalói:
2 sárgarépa,
1 alma,
2 evőkanál reszelt gyömbér,
fél citrom,
1/4 teáskanál kurkumapor,
1/4 teáskanál őrölt fekete bors,
1/4 teáskanál Cayenne-bors,
3 csésze víz,
méz.

Elkészítése:
Szeleteljük fel a sárgarépát és az almát, majd tegyük a turmixgépbe, mint ahogy a citromlevet és a fűszereket, illetve vizet is. Pépesítés után öntsük egy kancsóba, majd a nap folyamán igyuk meg. Remek vírusellenes hatásokkal rendelkezik.

Narancsos-kurkumás-sárgarépás ital hozzávalói:
3 sárgarépa,
1 narancs,
egy nagyobb ujjnyi gyömbér lereszelve,
1/2 teáskanál kurkuma.

Elkészítése:
Daraboljuk fel a sárgarépát, a narancsot hámozzuk meg, és a narancscikkelyeket, illetve a sárgarépát tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá a gyömbért és a kurkumát, illetve a vizet is. Turmixoljuk le és már fogyaszthatjuk is. Ez az elixír megfázás és influenza esetén is nagyon hatékony.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
6 tény a szezámolaj gyógyhatásáról
  2024-03-02 22:09:41, szombat
 
 



Ez az olaj nagyon gazdag linolsavban, amely egyike annak a két esszenciális zsírsavnak, melyeket a szervezetünk nem tud előállítani.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy fontos szerepet töltenek be a vérnyomás szabályozásában, és a koleszterin szint szabályozásában, jótékony hatása van a szívre, vesére, valamint rendkívül jó a kiszáradt bőr ápolására is.

Cukorbetegség: 2011-ben publikált tanulmány szerint (Clinical Journal of Nutrition) a szezám olaj javítja a gliclazide hatását, mely nem más, mint egy szájon át bevehető gyógyszer, kettes típusú cukorbetegség esetén. Egy másik tanulmány szerint (2006, Journal of Medicinal Foods) csökkenti a vérnyomást valamint a glükóz szintet hipertenzív cukorbetegség esetén.

Magas vérnyomás: 2006-ban készült tanulmány szerint (Yale Journal of Biological Medicine) hatásos komplementer gyógyírnek is alkalmazható hipertóniás betegek esetén. Továbbá, az összes, háztartásban előforduló olaj kiváltása a szezám olajjal jótékony hatással lehet a vérnyomás normális szintre állításában.

Fogbetegségek: A szezám olaj, a fogbetegségekre gyakorolt jótékony hatását már az Ayurvédikus gyógyászatban már régóta ismert. A módszer lényege nem más, mint a lehető leghosszabb ideig öblögetés a szezám olajjal. Kutatások szerint a szezám olaj képes csökkenteni a fogínygyulladást valamint használata által csökkenthető a fogkő keletkezése.

Masszázs szezám olajjal: 2000-ben készült tanulmány szerint (Indian Journal of Medical Research) újszülöttek esetén a szezámolajjal történő masszázs elősegíti a csecsemők növekedését valamint nyugodt alvást biztosít.

Sclerosis multiplex: Klinikai tesztek szerint, az állatok esetében (egér) a szezám olaj képes csökkenteni a betegség kifejlődését, valamint pozitív hatással van a Huntington kór esetén is.

Antibiotikumtól származó veseelégtelenség: A szezám olaj laboratóriumi patkányok esetében csökkentette az oxidatív sérüléseket, melyeket antibiotikum szedése váltott ki a vese esetén.

Egyéb érdekességek a szezám olaj kapcsán: Az esszenciális zsírsavak segítik a táplálék életenergiává alakulását és áramlását a szervezetben.

Az olajak finomítási eljárásai miatt, esszenciális zsírsav hiány mutatkozik. A linolsav hiány okozhat hajhullást, bőrkiütéseket, hangulatváltozást, ízületi gyulladást, a fertőzésekre való fogékonyságot, lassabb sebgyógyulást.

A kutatások, végzett kísérletek szerint az olajban levő szezamin phytoösztrogén, csökkenti a szívbetegségek és vesebetegségek kockázatát.

A finomítatlan olaj tartalmaz egy szezamolnak nevezett antioxidánst, amely megköti a szabad gyököket.

Japánban végzett tanulmány szerint a szezamol védi a DNS-t a szabad gyökök ártalmas hatásaitól.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A bazsalikom csillapíthatja az ízületi fájdalmakat is
  2024-03-02 21:45:58, szombat
 
 



Néhol a zöldségek királyaként emlegetik, sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít. Lássuk, hogy ennek a sokak által nagyra tartott növénynek milyen jótékony hatása van az egészségünkre.

A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) dísz-, fűszer-, és gyógynövény. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors.

Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.

Bazsalikom történelem
Általában az élettel és a halállal hozták kapcsolatba, így ez az aromás illatú növény nem csupán az ételek fűszerezésére, vagy gyógyításra szolgált, hanem például az indiaiak hite szerint a következő életbe való eljutást segítette. Annak ellenére, hogy már az ókori ázsiai kultúrák gyógynövényként és fűszerként használták, Európában csak a XVI. században terjedt el.

Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű.

Az ajakosak családjába tartozó Ocimum nemzetség 50-60 faja Afrika, Ázsia, Amerika trópusi tájain honos. A Dél-Ázsiából származó O. basilicum a legjobban elterjedt és termesztett faj, amely a mérsékelt égövi klímát is elviseli. Ismerete és termesztése hazánkban több száz éves.

Származás, illetve levélnagyság alapján hazánkban két nagyobb típushoz tartoznak a termesztett változatok: a nagy levelű dél-európai típus és a kisebb levelű afrikai, amely utóbbi illóolajában a linalol helyett kámfor van.

A bazsalikom felhasználása
A bazsalikomot évszázadok óta használják Indiában (Ayurveda) és Európában egyaránt, mivel felfedezték kiváló gyógyító tulajdonságait.

A bazsalikom nyersen, salátához adva képes olyan betegségek kezelésére, illetve a tünetek enyhítésére, mint az artritisz, asztma, bronhitisz vagy bizonyos bőrbetegségek.

Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.

Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. Különösen az olasz ételek ízesítésére (leves, pizza, saláta, tojásos ételek, babételek) fűszerezésére, ecetkészítésre alkalmas és uborka savanyításánál ad kellemes ízeket és illatokat.

Szárított leveleit légmentesen lezárt fűszertartóban, fénytől védve tárolhatjuk. Ugyanakkor lefagyasztva vagy kevés só-ecet-olívaolaj keverékben eltéve is megmarad kellemes, gyógyító hatása.

Igazi bio-növény, mivel csak a gyomoktól kell megvédeni őket. Betegségek és kártevők elleni vegyi védelemre nincs szükség.

A bazsalikom gyógyhatása
A bazsalikomnak számos fajtája létezik. Ezek közül soknak olyan gyulladás csökkentő hatása van, mint bizonyos szintetikus készítményeknek, gyulladás csökkentő gyógyszereknek.

A bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontásra, étvágytalanságra, idegnyugtatóul, szélhajtóul, vizelethajtóul használják. Hatásos bélférgek hajtására, pattanásos bőr kezelésére és az immunrendszer erősítésére. Jó idegerősítő. Antibakteriális hatása miatt toroköblögetésre kitűnő.

A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást.

A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

A bazsalikom képes csökkenteni a vér glükóz szintjét, tehát vércukor problémák orvosolásában is kiváló segítőtárs.

Fürdővízbe téve kiváló nyugtató és stresszoldó.

Ízületi gyulladásos betegeknél csökkenti a duzzanatot és a gyulladást.

A bazsalikom jótékony tulajdonságáért, erőteljes illatáért és gyulladás csökkentő hatásáért a benne található eugenol nevű olaj a felelős.

Intelmek a bazsalikommal kapcsolatban!
Terhes nők csak fűszermennyiségben fogyaszthatják. Menstruáció elősegítésére használható. Gyógyszermennyiségben csak az orvossal történt megbeszélés szerint alkalmazzuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Olyan, mint a ginseng, de annál sokkal jobb
  2024-03-01 21:35:41, péntek
 
 


Kínában azt mondták róla, hogy olyan, mint a ginseng, de annál sokkal jobb

Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy e gyógynövény pozitívan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra, erősíti az immunrendszert és gátolja a daganatok kialakulását. A jiaogulan igen erős gyógyhatással rendelkezik.

A jiaogulan vagy másik nevén a Gynostemma pentaphyllum egy lágyszárú, kúszó szőlőfajta, indák segítségével bárhová felfut. Kisebb cserepekbe ültetve is figyelemreméltó nagyságúra nő. Szobában nevelve egész évben fejlődik.

A növény Kína, Észak-Vietnam, Dél-Korea és Japán területein őshonos, ahol úgy tekintenek rá, mint a halhatatlanság növényére, hiszen magas antioxidáns és adaptogén hatásának köszönhetően állítólag még az élettartamot is képes növelni.

Jiaogulan történelem
A növény szó szerint annyit jelent, mint “kígyózó futóorchidea". A növény első leírása a Krisztus utáni 1406-os évből származik, mikor Zhu Xiao ismertette és illusztrálta e gyógynövényt. A növény gyógyászati felhasználásáról először Liu Shi-Zhen gyógynövényes könyve számol be az 1578-as évben megjelölve a jiaogulan által kezelhető betegségeket. A könyv szerint a jiaogulan kiválóan alkalmazható a különböző vérzéseknél, az ödémák kezelésére, a torokfájás csillapítására és a trauma megszüntetésére.

A növény modern, a kínai világon kívüli elismerését az édesítőszereket övező kutatás hozta el. Az 1970-es években dr. Masahiro Nagai szintetizált néhány kémiai alkotóelemet, gyógyhatású anyagot, melyek megtalálhatóak e növényben. Ezután dr. Tsunematsu Takemoto felfedezte, hogy a jiaogulan szaponint is tartalmaz. A következő évtizedben 82 szaponint azonosítottak e növényben.

A dél-kínai területeken a jiaougulanra serkentőként tekintettek. Munkába indulás előtt mindig megitták az e növényből készített teát, hogy jobban bírják a terhelést. A munka befejeztével pedig azért ittak belőle, hogy megszüntessék a kimerültséget. A fiatalság megőrzőjének nevezték, mivel egészségüket is ezzel a teával óvták. A megfázásra és a tüdőbajra is kiváló szernek bizonyult.

Az első tudományos kutatást e növénnyel kapcsolatban 1972-ben végezték. 537 krónikus hörgőgyulladásban szenvedő beteget vizsgáltak meg. Megállapították, hogy a jiaogulannal kezelhető e betegség.

A jiaogulan jótékony hatásai
A jiaogulant napjainkban egyre nagyobb érdeklődés veszi körül. Egyre népszerűbb a termék mind a kínai orvoslásban, mind a nyugati gyógyításban. Ennek pedig nem más az oka, mint hogy ez a csodálatos gyógynövény rengeteg gyógyhatással bír.

A jiaogulan antioxidáns hatással bír,

lassítja az öregedési folyamatot,

normalizálja az idegrendszert, megnyugtat és elűzi a depressziót, megszünteti az álmatlanságot,

szabályozza a vérnyomást,

serkenti a szívműködést,

a jiaogulan csökkenti az LDL, rossz koleszterinszintet és növeli a HDL, jó koleszterinszintet,

serkenti a fehérvérsejtek szaporodását, így a kemoterápián résztvevők hamarabb felépülnek,

szabályozza a limfociták termelődését és növeli aktivitásukat. Immunserkentő hatású,

javítja az 1-es típusú diabéteszt,

kezelhető vele a Hepatitis B is,

megvédi a májat különböző mérgező anyagoktól, mint például a szén-tetraklorid,

a bronchitis is kezelhető vele,

kutatások kimutatták tumorképződést gátló hatását,

a jiaogulan megakadályozza az erek elmeszesedését és így a szívinfarktus is elkerülhető a segítségével,


Hogyan használhatod ezt a gyógynövényt?
A jiaogulant a legegyszerűbben tea készítésére használhatod fel. Teát a frissen szedett, vagy a kiszárított levelekből egyaránt készíthetünk.

2,5 dl forralt vizet öntünk 1 teáskanálnyi (1 grammnyi) jiaogulan levélre. Lefedve hagyjuk állni 3-5 percig, hogy kioldódjanak belőle a hatóanyagok. A teát nem kell leszűrnünk, hiszen az édes levelek önmagukban is élvezhetőek.

E növénynek igen különleges a zamata, íze enyhén édes és a medvecukorra emlékeztet, de ezt a csapvízben levő vegyszerek könnyen elronthatják. Ezért az a legjobb, ha a tea készítéséhez tisztított forrásvizet használsz. A legtöbb teával ellentétben a jiaogulan nem lesz keserű, ha hosszabb ideig áll. Minél tovább áll a tea, annál édesebb lesz.

A Jiaogulan tea hűtve is kitűnő.

Főzet készítése a jiaogulanból
Ha igazán aromás italra vágyunk, akkor érdemes forrázatot készíteni. Megdöbbentő, hogy mennyivel intenzívebb íz hatás érhető el ilyen módon. Készíts forrázatot úgy, hogy a leveleket 1-3 percig főzöd a zubogó, tiszta vízben. Ezután vedd le a tűzről és fedd le az edényt. Ily módon elkészítve a teát egész nap kortyolgathatod.

Az este fogyasztott jiaogulan segíti az anyagcserét és a zsírok lebontását. Ázsia azon területein, ahol fogyasztják, a 100 éves kort elérő emberek száma átlagon felüli.

Semmilyen mérgező hatása nem ismert.
Forrás : Link

 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A cukorbetegség egyik ellenszere a fügelevél
  2024-03-01 21:29:25, péntek
 
 



A fügelevél egyik ismert cukorbeteg gyógyító alapanyag, jelentős antidiabetikus tulajdonsággal rendelkezik.

Nem csak cukorbetegeknek ajánlott, mivel sok más jótékony hatása is van.

A fügelevél kivonat alkalmazása mellett kevesebb inzulin beadására lehet szükség.

A kivonatot a cukorbetegeknek ajánlott a reggelivel együtt bevenni.

Egyszerűen elkészíthető teának is.

Frissen vízzel felforralva, szűrve fogyasztható.

Alkalmazható hörghurut, genitális szemölcsök, májzsugorodás, magas vérnyomás, bőr problémák és fekélyek kezelésére is. A legtöbb fügelevelet tartalmazó orvosság annak levét vagy a fa nedveit használja. A füge tinktúrát vagy borogatást azonnal fel kell használni és naponta frissen készíteni.

Jótékony hatásai :
Az egyik legjobb rost és kalciumforrás,

kálium és rosttartalmának köszönhetően segít stabilizálni a vérnyomást,

tartalmaz antioxidánsokat és hashajtó hatása van,

ezen kívül található benne , magnézium, réz, mangán, kalcium, A-, B-, C- és K-vitamin, folsav, nátrium és cink,

a benne található kalcium, kálium és oldható rostok segítenek a koleszterin csökkentésében,

antidiabetikus és daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezik,

a füge elősegíti a jó alvást és véd az álmatlanság ellen,

növeli az energiát, támogatja a csontok erősségét, hashajtó hatása miatt alkalmas székrekedés kezelésére,

leveleit pépesítve pattanás és mitesszer elleni bőrtisztítóként használható,

csökkenti a gyomorsav mennyiségét, így kiváló terhes nőknek,

elősegíti a hosszú élettartamot és jó egészséget.

A füge leveleinek felhasználása
Hörghurut esetén - Tegyünk 2-3 fügelevelet és egy kevés piloncillot (mexikói cukor) fél liter vízbe és forraljuk 15 percen át. Távolítsuk el a leveleket és igyuk meg a teát.

Szív- és érrendszeri-, vagy daganatos betegségek esetén - Minden nap fogyasszunk friss fügeteát és egy kevés gyümölcsöt is.

Genitális szemölcsök esetén - használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.

Aranyér esetén - a már említett módon főzzünk fügelevél teát, hagyjuk kihűlni, majd alkalmazzuk az érintett területeken, vagy készítsünk belőle ülőfürdőt.

Májzsugorodás esetén - alaposan mossunk meg négy fügelevelet, zúzzuk össze egy cukorkával, öntsük fel egy pohár vízzel és naponta kétszer fogyasszuk.

Magas vérnyomás esetén - készítsünk teát három fügelevélből és fogyasszuk naponta.

Gombás fejbőrfertőzés, szemölcsök és kelések gyógyítására - használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.

Övsömör gyógyítására - 3-4 levélből készítsünk teát, hagyjuk kihűlni és távolítsuk el a leveleket. Áztassunk be egy rongyot és mossuk át az érintett területeket.

Fekély gyógyítására - rágjunk el két fügelevelet naponta. Előrehaladott fekély esetén ezt reggel, éhgyomorra tegyük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Rendkívül erős és sokoldalú természetes antioxidáns
  2024-03-01 21:19:53, péntek
 
  A legerősebb antioxidáns, amely megakadályozza a visszértágulást, és pár óra alatt méregteleníti a szervezetet.

A következőkben egy olyan fantasztikus antioxidánst ismerhetünk meg, amely az összes típusú véreret képes megvédeni az elmeszesedéstől, és a szívre is jótékony hatással van. Egyszóval a teljes keringési rendszer egészségének megőrzésében szerepet játszik.

Ez nem más, mint a pycnogenol, amely egy 98%-ban természetes eredetű étrendkiegészítő, és amellett, hogy nagyszerűen óvja az érhálózatot, még hatásosan gyógyítja a magas vérnyomást is, de aki az asztmától, allergiától szenved, annak is jót tesz.

A pycnogenolt a francia tengerparton növő fenyő, a Pinus maritma kérgéből nyerik ki. Ez a rendkívül erős antioxidáns kitűnően semlegesíti a méreganyagokat. A kutatások szerint a pycnogenol a C-vitaminnál 20-szor, az E-vitaminnál 50-szer hatásosabb. Nagyon könnyen felszívódik, és kiürüléskor még a szervezet C-vitamin készletét is aktiválja. A leggyakrabban olyan országokban alkalmazzák a pycnogenolt, mint Svájc, Argentína, Dél-Korea, Szingapúr, Olaszország, Németország, Hollandia, Finnország, Franciaország, és újabban az Egyesült Államok.

Hatásosságát több mint 190 kutatásban bizonyították be az elmúlt 35 év alatt. Napjainkban a pycnogenol az egyik legkutatottabb természetes összetevő. A publikált kutatások szerint a pycnogenol jó hatással van többek között a szív-és érrendszerre, a bőrre, a mentális funkciókra, a gyulladásokra, az asztmára és a menstruációs panaszokra is.

A pycnogenol csökkenti az alsó végtagok dagadását, megszünteti az erős allergiás tüneteket, javítja a sejtek vitalitását, erősíti a vérerek falát, rugalmasabbá téve azokat, csökkenti a stresszt, segít megelőzni a visszérgyulladást, a cukorbetegséget, a prosztatagyulladást. Emellett szerepet játszik a bőr rugalmasságának megtartásában is.

A pycnogenol hatékony lehet a krónikus vénás elégtelenség, és az ebből fakadó fekélyesedés ellen is. A kutatások arra is utalnak, hogy a pycnogenol a diabétesszel összefüggő betegségek egész sorára jó hatással lehet.

Egy gramm pycnogenol gyártásához kb. 600 g fenyőfakéreg szükséges.

A szabad gyökök jelentős szerepet játszanak a sejtek öregedésében, valamint sok betegség kialakulásában. A pycnogenol megköti a káros szabadgyököket, amelyek olyan betegségekért is felelősek, mint az Alzheimer-, vagy éppen a Parkinson-kór, de a rákos sejtek elburjánzásának kialakulásában is nagy szerepük van.

A szabad gyökök túltermelését kiválthatja:
UV sugárzás (pl. intenzív napozás),

szennyezett levegő,

dohányzás,

helytelen táplálkozás (pl. magas hőmérsékletre hevített étrendi zsírok),

nem ellenőrzött cukorbetegség (diabetes),

fizikális, valamint az érzelmi stressz,

túlzottan kimerítő testedzés.

Milyen mellékhatásai lehetnek a pycnogenolnak?
A pycnogenol természetes anyag, az eddigi kutatások során semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.
Forrás : Link

Kapható tabletta formában is ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/302 oldal   Bejegyzések száma: 3015 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 107 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1472
  • e Hét: 5050
  • e Hónap: 24912
  • e Év: 200787
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.