Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/41 oldal   Bejegyzések száma: 405 
Száz éve született az „imádságos asszony”
  2021-01-10 14:00:33, vasárnap
 
  Erdélyi Zsuzsannára, az archaikus népi imádságok felfedezőjére, a fáradhatatlan néprajztudósra emlékezünk születése centenáriumán.
1968. december 17., Nagyberény, Somogy megye, Babos Jánosné, szül. Ruzics Rozália, 98 éves - az első dátum-hely-név hármasságok egyike volt ez, melyet álmunkból fel­riasztva is tudnunk kellett néprajz szakos egyetemistaként. Adatok, melyek Erdélyi Zsuzsanna nagy erejű felfedezésére utalnak.
A háromkötetes Népdalok és mondákat (1846-48) összeállító Erdélyi János unokája gyűjtőúton járt abban a több mint ötven évvel ezelőtti decemberben Somogyban. És akkor egy öregasszony ,,ismeretlen hosszú szöveget mondott. Imának nevezte, melyet kicsi leány korában édesanyjától tanult." Az idézet a híres Hegyet hágék, lőtőt lépék gyűjteményből, Erdélyi Zsuzsanna lelkes, lendületes, megindítóan szép bevezető tanulmányából származik. És így folytatódik: ,,E szöveg számtalan problémát vetett fel, hosszú könyvtári kutatásra késztetett. Megnyugtató megoldást nem hozott. Az eredménytelenség az írásbeliség területéről a hagyomány világába vitt. Oda, ahonnét az ima elindított, az öregek közé: 1969 őszén terepre mentem."

,,Menny el, menny el a fekete föld szine alá!
Az Ádám maradványai közé."

Így kezdődött tehát: a népdalgyűjtő unokája, aki ekkor már tizenhét éve népzenekutató, egyébként magyar-olasz-filozófia szakos bölcsész, a Gondviselés beláthatatlan útjain járva megérkezett Nagyberénybe, Babos Jánosnéhoz. És ez a találkozás végleg eljegyezte őt a néprajzzal. Azután sok úton járt, sok vidék sok falujában sok-sok Babos Jánosné házába betért. És hírmondó lett, a múlt ,,mélységes mély kútjának" fáradhatatlan, önmagát nem kímélő kutatója. '69 őszén tulajdonképpen versenyfutásba kezdett, az idővel, a halállal... Ahogy Rónay György fogalmazott: ,,elkapni a sír szélén álló öregek ajkáról, kiásni reszketeg emlékezetükből kincseiket."

,,Halld fülem, halld angyalok zengését,
Mert eljött az óra,
Hivat az Úrjézus lelki mennyegzőre.
Tisztíccs, Uram, utat, vitethessünk mennybe,
Isten eleibe!"

Erdélyi Zsuzsanna gyűjtötte az imádságos öregeket, és ők rábízták imáikat. Három év alatt hatezer szöveg gyűlt össze a teljes magyar nyelvterületről. Ezzel a XX. század második felében, abban a bizonyos huszonnegyedik órában, annak is utolsó perceiben új műfaj tárult fel az ősi, a sok ezer éves népköltészetben: az archaikus népi imádságok.

,,Aki ezt a kis imáccságot este-reggel elmondja,
Megnyittatik annak a drága szép mennyország ajtaja...
...... ........... .....


Zsuzsa néni a budapesti néprajz tanszékre is eljött rendszeresen. Nem felejtem, ahogy mesélt, a szavait, hang­lejtését: ,,Teologice, liturgice abszurd szövegek ezek..." Az Egyház tiltotta őket; a nép ezért hallgatásba burkolózott, de szívósan őrizte és mondta imáit. A '70-es évek kezdetén aztán jelentős támogatás érkezett a Katolikus Egyháztól: püspöki körlevelek és az Új Emberben megjelent felhívás szólított gyűjtésre. A hatás nem maradt el, gyűltek a gyönyörűséges szövegek. Melyekről Juhász Ferenc így írt: hallván őket, oly erővel ráz meg népem beszélt nyelvének gyönyörűsége, bátorsága, tisztasága és látomásos­sága."

,,Fődös orrom, vas a testem,
Aczél az én orcám,
Mennyország a sövegem,
Isten az én fegyverem"

A felfedezett szöveguniverzum nem hagyta nyugodni a kutatót. A ,,szedett - vedett, rémségesen szép költészet színei, képei, szavai, stílusjegyei, lüktetése mögött meghúzódó valóságot" kereste. És örök emléket akart adni Babos Jánosnénak, e ,,fekete sorsa fekete füstjében kilencvennyolc évessé szikkasztott öregasszonynak, ki magába és szavaiba szikkasztotta múltját is - de nem csak a magáét..." És örök emléket minden öregasszonynak és öregembernek, akik e borzasztóan szép imádságokat megőrizték, hordozták és átadták.

Cikk folytatása Link

*
- 100 éve született Erdélyi Zsuzsanna, a vallásos néphagyomány világhírű kutatója.
...... ............[kepghttps://www.magyarkurir.hu/img1.php?id=111240&v=0&i >mg=c_erdelyi-zsuzsanna3-talanjo.jpg"


Cikk linkje magyar kurír Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Emlékezés a két éve elhunyt Seregély István nyugalmazott ...
  2020-12-29 16:23:59, kedd
 
  két éve elhunyt Seregély István nyugalmazott egri érsekre.
2020. december 30-án, szerdán a 18 órai szentmisében emlékezünk meg a 2018. december 31-én elhunyt Seregély István egri érsekről. Az Egri Főegyházmegye nyugalmazott főpásztora életének 87. évében a nyíregyházi Fő egyházmegyei Papi Szociális Otthonban szentségekkel megerősítve megtért Teremtőjéhez.
...... ........... ..........


Seregély István 1931. március 13-án született Szombathelyen. Családjával 1940-ben költözött Miskolcra. 1950-ben jelentkezett a szemináriumba. Teológiai tanulmányait Szombathelyen kezdte, majd a szombathelyi szeminárium bezárása után Budapesten a Központi Szemináriumban folytatta és fejezte be. 1955. június 19-én szentelte pappá Kovács Sándor szombathelyi megyéspüspök. 1956-ig kisegítő volt lelkész Budapesten, 1956-1963 között káplánként működött Gyöngyösfalun, Nyőgéren, Bagodvitenyéden, Zalaegerszegen, majd 1963-1974-ig Szombathelyen a székesegyházban. 1960-ban készítette el doktori disszertációját.
19 évi kápláni szolgálat után, 1974-ben Fábián Árpád szombathelyi megyéspüspök nevezte ki plébánosnak Kőszegszerdahelyre, ahol 1980-ban ezüstmiséjét is ünnepelte. II. János Pál pápa 1987. június 5-én nevezte ki egri érsekké, és július 25-én szentelték püspökké az egri fő székesegyházban. Jelmondata: Christus est via veritas et vita (Krisztus az út, az igazság és az élet). 1990-től 2005-ig a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, és ezzel együtt 1992- 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nagykancellárja volt, 1993-tól 2001-ig pedig a CCEE alelnöki tisztét is betöltötte. 2005-ben Fraknói Vilmos-díjjal tüntették ki. 2007. március 15-étől az egyházmegye apostoli kormányzója, 2007-től nyugalmazott érsekként szolgált.

Magyarok Nagyasszonya Főplébánia
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Gájer László írása: Úgy szerette Isten a világot
  2020-12-29 16:05:01, kedd
 
  A francia katolikus filozófus, Jacques Maritain (1882-1973) így ír: ,,Hogyne szeretné Isten a világot, amelyet teremtett? Szeretetből tette. De íme, e világ elvész minden szépségével a teremtménynek, Isten képmásának a szabadsága által, aki Isten elé helyezi önmagát, és a semmit választja."
A szerző a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára.
Isten nagyon szereti a világot. Amikor a teremtés befejeztével rátekintett, jónak találta. Mi, keresztények ezért mindig is sajátos szeretettel fordultunk a világ felé. Tettük ezt annak ellenére, hogy a világ kifejezés a Szentírásban gyakran a bűnös e világot jelenti, amelynek fejedelme a sátán. A világ ugyanis elsődlegesen Isten önközlésének szabadon és szeretetben teremtett címzettje, és csak másodlagosan, a bukott angyalok bűne és az eredendő bűnben született emberek bűnei miatt, ezek következményeként áll szemben Istennel.

Cikk folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Kós Károly 1883 dec 16 született Temesváron
  2020-12-17 19:53:58, csütörtök
 
  Kós Károly 1883 dec 16 született Temesvár, építész, író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár, politikus, a transzilvanizmus gondolatának az atyja - számomra Isten drága ajándéka, kire mindannyian, kik Kárpát medencében élünk büszkék lehetünk! Csaba t.
Kós Károly a transzilvanizmus gondolatát tömören, szépen megfogalmazza: ,,Ezer esztendő alatt Erdély földjén megtörténik az a gyönyörű csuda, hogy három nép és három kultúra éli életét úgy egymás mellett, hogy mindhárom megőrzi - mert megőrizheti - a maga külön való egyéniségét, de amellett közös és minden környező néptől idegen és rokon néptől és kultúrától elütő karaktert is veszen fel" (Erdély. Kolozsvár, 1929. 87-88)
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
1770 december 16 született – Ludwig van Beethoven
  2020-12-16 20:43:52, szerda
 
  1770 december 16 született - Ludwig van Beethoven német zeneszerző.... Isten hatalmas ajándéka!!
...... .......


Hosszú betegség után felgyógyulva a bécsi mester megalkotta az egyik leggyönyörűbb vonósnégyestételt, ami ma, kétszáz évvel később is vigaszt jelenthet nehéz időkben. Hallgassuk meg közösen utolsó előtti kvartettjének lassú tételét! /Nincs hanganyag/
Ludwig van Beethoven életének nehéz időszakát élte 1825-ben. Hangulatingadozásaival elidegenítette magát közeli barátaitól, unokaöccséhez írt levelében dühös szavakkal panaszkodott családtagjaira. Egyik szolgálója visszaemlékezése szerint viselkedése gyakran volt zavaros, mozgása hirtelen - séta közben a kezeit lóbálta, hangosan beszélt, kiabált, miközben füzetébe ötleteket jegyzetelt. Viseltes megjelenése miatt még rendőrök is igazoltatták egy ízben, akik nem ismerték fel a köztiszteletben álló zeneszerzőt.
Még rosszabb következett: áprilisban bélgyulladással kellett orvoshoz mennie, aki eltiltotta a kávétól, az alkoholtól, a badeni fürdőzést javasolt és friss házitejet. Beethovent mindig is lenyűgözte a vidék, de most az életéért aggódott.
Badeni tartózkodása alatt, májusban írta az a-moll vonósnégyesének (op. 132) áhítatosan gyönyörű lassú tételét, amelyhez alcímet - avagy rövid programot - is csatolt: ,,Egy felgyógyult beteg hálaimája az Istenséghez, líd hangnemben". Vagy ahogy németül emlegetjük a tételt: Heiliger Dankgesang.
,,Az örök csatázóvadóc a nyughatatlan lelkű, mindannyiszor a győzelem kivívásáig megállni képtelen hős könnyes hálaadása ez a kvartett tétel. Kíméletlen sorscsapásán - hallása végső elvesztése - igyekezett enyhíteni, segítséget nyújtani az az orvos, aki egy amatőr vonósnégyes primáriusa volt, akinek köszönetként készült ez a gyönyörű kamaramű" - írta a darabról Ungár István karnagy.
A Dankgesang húszperces tétele öt részre osztható. Az első három-négy perc olyan, akár egy fokozatosan olvadó jégtükröt figyelni. Mint egy meditációs gyakorlat. Molto adagio - tehát nagyon lassan játszandó. Hangkészlete a középkori egyházi zenében használt líd hangsor, F-lídben vagyunk. Ezt egy trillákkal fűszerezett, derűs rész ellenpontozza, amely olyan, mint a kinyíló tavasz, 3/8-adban, D-dúrban. ,,Újabb erőre kapva", írta Beethoven a kottába. Ezután kétszer tér vissza a lassú szakasz, egyszer pedig - közötte - az élénk rész.
Beethoven számára kegyelmi pillanat lehetett, hogy felgyógyult betegségéből, az alkotás aktusában pedig megtapasztalhatta azt a lebegő, időn túli állapotot, ami ennek a vonósnégyes-tételnek az utolsó perceiben megjelenik. ,,Doktor, csukja be az ajtót a halál előtt, a hangjegyek megsegítik a szükségben lévőt!" - írta a zeneszerző a szabadidejében hegedülő orvosának.
A Heiliger Dankgesangot hallgatni azóta is megtisztító élmény. Megihlette a leukémiában szenvedő Bartók Bélát, aki III. zongoraversenyének lassú tételében idézi meg elődjét, és nyomokban felfedezhető Arnold Schönberg 1946-os vonóstriójában is.
A lázongó lélek lecsitul a gyógyulás halvány, de valamelyest biztatást adó reményével írja Ungár a zenéről. Most, egy világjárvány - bízva mondhatjuk - végéhez közeledve, jusson eszünkbe Beethoven, aki így adott köszönetet a gyógyulásért. Jobb hely lesz a világ, ha - miután veszteségeinkkel számot vetettünk - ennek csak a töredékére képesek leszünk


2012. okt. 10. Beethoven Film videó Link

Beethoven filmben Link

Beethoven: V. szimfónia (koncert) videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
81 éves korában hunyt el Bergendy István
  2020-12-15 22:12:53, kedd
 
  Koronavírusos betegségben hunyt el. Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője 81 éves korában

Több mint öt évtizede kezdett el alkotni Újbudán, a legtöbb zeneszámuk a Bartók Béla úton született. A Bergendy zenekar az ötvenes évek végén alakult, az alapító nevét 1962-ben vette fel. Olyan slágerek fűződtek a nevükhöz, mint a Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem vagy az Iskolatáska.
Utóbbi sikerdalnak a főhőse, Peti valós személy, Bergendy István unokaöccse. Hosszú éveken át egy nemzetközi filmes folyóirat, a Cinema Magazin hazai főszerkesztője volt, sok tévéműsort és reklámfilmet rendezett és Állítsátok meg Terézanyut! címmel az első nagyjátékfilmjét is elkészítette. Róla, neki írták a De nehéz az iskolatáska című dalt. És nem csak Peti volt kerületi kötődésű, hanem a szívét megdobogtató kislány, sőt, az iskola is. A szóban forgó intézmény ugyanis a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium, amelynek a padját évekig koptatta a sikerdal ifjú hőse.
Bergendy Istvánnal egy újabb zseniális tehetséggel lett szegényebb Újbuda és az egész ország. Részvétünk a hozzátartozóknak!
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
220 éve született Vörösmarty Mihály
  2020-12-02 10:27:27, szerda
 
  Aki megírta a magyar irodalom legnagyobb verssorát
Magyar kurír KULTÚRA - 2020. december 1., kedd
...... ..............


Van egy vers irodalmunkban, és van egy verssor, lassú, fájdalmas sor, ugyanakkor az egyik legnagyobb, legszebb magyar nyelven írt versmondat. És van egy másik vers, amely mintha felelne rá. Költők és versek találkozásának felidézésével emlékezünk az 1800. december 1-jén született Vörösmarty Mihályra.

Bővebben Link

- Vörösmarty Mihály: Most tél van és csend és hó és halál.
Most tél van és csend és hó és halál.
A föld megőszült;
Nem hajszálanként, mint a boldog ember,
Egyszerre őszült az meg, mint az isten,
Ki megteremtvén a világot, embert,
E félig istent, félig állatot,
Elborzadott a zordon mű felett
És bánatában ősz lett és öreg.
(Részlet Vörösmarty Mihály: Előszó c. verséből) Kevesebb jelenjen meg

- Teljes vers
Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég.
Zöld ág virított a föld ormain.
Munkában élt az ember mint a hangya:
Küzdött a kéz, a szellem működött,
Lángolt a gondos ész, a szív remélt,
S a béke izzadt homlokát törölvén
Meghozni készült a legszebb jutalmat,
Az emberüdvöt, melyért fáradott.
Ünnepre fordúlt a természet, ami
Szép és jeles volt benne, megjelent.

Öröm - s reménytől reszketett a lég,
Megszülni vágyván a szent szózatot,
Mely által a világot mint egy új, egy
Dicsőbb teremtés hangján üdvözölje.
Hallottuk a szót. Mélység és magasság
Viszhangozák azt. S a nagy egyetem
Megszünt forogni egy pillantatig.
Mély csend lön, mint szokott a vész előtt.
A vész kitört. Vérfagylaló keze
Emberfejekkel lapdázott az égre,
Emberszivekben dúltak lábai.
Lélekzetétől meghervadt az élet,
A szellemek világa kialutt,
S az elsötétült égnek arcain
Vad fénnyel a villámok rajzolák le
Az ellenséges istenek haragját.
És folyton-folyvást ordított a vész,
Mint egy veszetté bőszült szörnyeteg.
Amerre járt, irtóztató nyomában
Szétszaggatott népeknek átkai
Sohajtanak fel csonthalmok közől;
És a nyomor gyámoltalan fejét
Elhamvadt várasokra fekteti.

/Most tél van és csend és hó és halál.
A föld megőszült;
Nem hajszálanként, mint a boldog ember,
Egyszerre őszült az meg, mint az isten,
Ki megteremtvén a világot, embert,
E félig istent, félig állatot,
Elborzadott a zordon mű felett
És bánatában ősz lett és öreg./

Majd eljön a hajfodrász, a tavasz,
S az agg föld tán vendéghajat veszen,
Virágok bársonyába öltözik.
Üvegszemén a fagy fölengedend,
S illattal elkendőzött arcain
Jókedvet és ifjuságot hazud:
Kérdjétek akkor ezt a vén kacért,
Hová tevé boldogtalan fiait?

Baracska, 1850 - 1851 telén, télutóján
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Balázs Fecó 69 évesen
  2020-11-27 11:51:42, péntek
 
  69 évesen elhunyt Balázs Fecó, a Korál legendája, miután súlyos állapotban kórházba került koronavírus fertőzés miatt.
November 18-án derült ki, hogy az énekes a koronavírus okozta szövődmények miatt kórházba került, állapota válságos volt, intenzív osztályon, lélegeztetőgépen, mély altatásban kezelték.

A hírt az Apostol együttes tette közzé.
Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól.
Balázs Fecó Nyugodj Békében.
Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled.

Azóta Várkonyi Attila is megerősített a fájdalmas hírt: ,,Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, édesapa, férj és kolléga tegnap este távozott. A rengeteg ima és orvosai minden igyekezete ellenére 13 nap küzdelem után feladta a harcot" - közölte a család nevében a Retro Rádió műsor vezetője, Várkonyi Attila. Balázs Ferenc temetéséről később intézkednek.
A zenész hozzátartozói kérik, fájdalmukat és gyászukat tartsák tiszteletben.

Balázs Fecótól meghatóan búcsúzott Orbán Viktor miniszterelnök is, barátjának nevezve a legendás énekest. Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos oldalán búcsúzott barátjától, Balázs Fecótól. Percek alatt több száz hozzászólás érkezett a bejegyzéshez, amelyben Balázs Fecó egyik legszebb balladáját, A csönd éve volt című sláger egyik felvételét tette közzé.
- Balázs Fecó-Keresztes Ildikó:A csönd éve volt. videó Link
*
- Balázs Fecó és Keresztes Ildikó videó klipje 1999-ből. videó Link

- Origó képgaléria Link

- Index oldalon sok videóval Link

- Wikipedia oldalon Link

- Facebook oldala Link

- Facebook oldali videó Link
Mága Zoltán így emlékszik
Szívemben mély a gyász - Elhunyt Balázs Fecó
Mély döbbenet, és még mélyebb gyász van szívemben, hogy a magyar zenei élet egyik legnagyobb kiválósága, akivel családi barátságot ápoltunk, és annyi gálakoncertem, jótékonysági előadásom kiemelt sztárvendége volt, ma feladta a harcot, és lelke a mennyekbe költözött.
Naponta többször imádkoztam Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesünk gyors gyógyulásáért és erre kértem ismerőseimet is, mert sok közös tervünk volt. A "Csönd éve" után egy nagy, világra szóló produkcióval szerettük volna megköszönni hétköznapi hőseinknek az emberfeletti munkát, önzetlenséget, amit a koronavírus miatti veszélyhelyzetben tanúsítottak.
Fecó egyszer már sikeresen győzedelmeskedett és visszanyerte egészségét, de ezúttal ez a harc nem sikerült.
A szomorúság és a fájdalom most embertársaink millióinak tölti el szívét, mert egy ikon, egy legenda hagyott itt minket.
Gyászollak zenészként, barátként, rajongódként, családommal együtt.
Drága Fecó, nyugodj békében! Mága Zoltán

- 77 éves korában elhunyt Benkő László, az Omega legendás billentyűse 2020. nov. 19 videó Link

- Elment egy legenda, meghalt Balázs Fecó
Nyugodjon békében! Őszinte részvéttel, Csaba t.

- EGY ROCKLEGENDA TÁVOZOTT
69 éves korában elhunyt a lírai rock mestere, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész, a Korál együttes alapítója, Balázs Fecó.
Halála kerületi kötődése okán is különösen fájdalmas. A zenész gyerekként sok időt töltött Újbudán, mivel nagyszüleinek Kelenvölgyben, a Péterhegyi út és a Kápolna út közelében volt gyümölcsösük, ahová rengeteget jártak. Szívesen emlékezett vissza a jó levegőre, a sok gyümölcsre és a nyugalomra, ami ott körülvette. Balázs Fecó életének szinte minden fontos, meghatározó eseményét dalban is megörökítette. Gyermekkora emlékét idézi például A kölykök a hátsó udvarból című sláger. Hozzátartozóinak részvétünk! - Újbuda

- Az ,,öröknek" zenélt - Papp Miklós görög katolikus pap így emlékezik Balázs Fecóra
Megindító sorok Papp Miklóstól: “Balázs Fecó gyerekkoromtól a mai napig életem egyik legmeghatározóbb embere, magam sem tudtam, pontosan miért is. Aztán nemrég voltam egy nagy Korál koncerten, ami éppen a húsvéti időbe esett, s ott felfogtam: ez az ember annak élt, ami örök..."
Isten nyugosztalja!
Részletek itt olvashatók Link

- Balázs Fecó utolsó fellépése az A38 Hajón: Érints meg - Akusztik Legendák
Videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Diego Maradona
  2020-11-25 18:38:31, szerda
 
  Minden idők egyik legjobb futballistája szívrohamban halt meg hatvanévesen.
Hatvanéves korában szerdán szívrohamban elhunyt Diego Maradona, minden idők egyik legjobb futballistája - jelentette be a világbajnok argentin játékos jogi képviselője.
A világbajnok labdarúgó a hónap elején agyműtéten esett át, ugyanakkor halálát szívroham okozta.
A Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat, ám 1997-es visszavonulása óta egészségi problémákkal küszködött.
- Több argentin lap tudósítása szerint Diego Armando Maradonának ma megállt a szíve, és 60 éves korában meghalt. Link

*Diego Armando Maradona világbajnok argentin labdarúgó, edző. Tizenöt éves korától profi labdarúgó, az argentin labdarúgó-válogatott volt tagja. 1977-ben 16 évesen mutatkozott be a válogatottban egy Magyarország elleni barátságos mérkőzésen. Wikipédia
Született: 1960. október 30., Lanús
Meghalt: 2020. november 25.
Gyermekek: Diego Sinagra, Giannina Maradona, Dalma Maradonna, Jana Maradona, Diego Fernando Maradona
Mezszám: 10 (SSC Napoli / Középpályás), TOVÁBBIAK
Edzett csapatok: Club de Gimnasia y Esgrima La Plata (Futballcsapat-menedzser, ez óta: 2019.),

- Wikipedia oldalon Link
...... ........... ............



- Origó oldalon Link
Képen Messivel
...... ..............


Messi először játszik Maradona templomában - ezzel a hangzatos címmel harangozta be az egyik spanyol sportnapilap a labdarúgó Bajnokok Ligája mai nápolyi nyolcaddöntőjét.
Nápolyban nem érezni, hogy az ország északi részében elkeseredetten küzdenek a koronavírus ellen. Mindkét csapat a szokásoknak megfelelően edzett a találkozó előtti napon, megtartották a kötelező sajtótájékoztatókat, s továbbra sem vetődött fel, hogy ne mehetne be - várhatóan legalább félszázezer - néző a Stadio San Paolóba.

- Index oldalon Link

- 30 éve törték el Maradona lábát Link

- Nyugodj békében, legenda! - Diego Maradonától búcsúzik a világ Link

- Két nagy ember Argentínából!! Egészen más utakon jártak és mindketten megbecsülést hoztak hazájukba!! Tiszteljük egymást, még ha más pályán is játszunk!! Szeretettel, Csaba t.

- Ferenc pápa tisztettel emlékszik Diego Maradona-ra Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Benkő László az Omega együttes tagja
  2020-11-19 21:49:52, csütörtök
 
  A 77 éves zenész halálhírét az Omega jelentette be
Elhunyt Benkő László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega tagja.
A 77 éves legenda halálhírét most jelentette be a zenekar a hivatalos
- Benkő László (1943-2020)
Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt. A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad.
A temetéséről később intézkednek, de a járványhelyzetre való tekintettel a temetésen mindössze 20 fő lehet jelen. Ezért családja kívánságát tolmácsolva azt kérjük, hogy a háza előtti, tiszteletére ültetett emlékfánál
*
2017-ben derült ki, hogy szervezetét megtámadta a rák, 2020 februárjában újra meg kellett műteni, májusban és júliusban is kórházba került. Benkő László 1943. június 12-én született Szombathelyen. Középiskolás korában kezdett zenélni, rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, ami az Omega egyik elődjének tekinthető.
Képen: Az Omega együttes 1974-ben: balról jobbra Debreczeni Ferenc, Benkő László, Mihály Tamás, elöl Kóbor János és Molnár György.
...... ............


Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. Az együttes első évtizedében Benkő kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. Miután 1968-tól Presser Gábor személyében másik billentyűse lett az együttesnek, Benkő játszott furulyán (Kiabálj, énekelj, Ha én szél lehetnék), trombitán (Trombitás Frédi, Régi csibészek), citerán (Kállai kettős) és időnként zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett. A kezdeti években a zenekar nyugati slágereket dolgozott fel, ekkor Benkő sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményű dalai közül a Rózsafák és a Vasárnap című számokat adta elő. Presser távozása óta kizárólag billentyűs hangszereken játszott, köztük szintetizátoron is, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon.
Benkő László a legendás együttes mellett önállóan és más produkciókban is sokszor alkotott, illetve játszott. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben megjelent első szólóalbuma (Lexikon). Az 1990-es évektől szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is, leginkább Ihos Józseffel együtt. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. 2006-tól rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek. 2009-ben a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője lett. 2013-tól rendszeresen fellépett a Megapolis tribute együttessel, amivel kizárólag az Omega együttes dalait játszották.
Képen: Benkő László 2018 márciusában a Fonogram - Magyar Zenei Díj gálaesten, amelyen az Omega együttes kapta az életműdíjat
...... ........... ...........


Az Omega együttes tagjaival megosztva 1986-ban Liszt Ferenc-, 2013-ban Kossuth-díjjal, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 2011-ben Pro Urbe Budapestért díjjal, 2018-ban Fonogram Életműdíjjal tüntették ki. 2020-ban a Magyar Kultúra Lovagja lett.Benkő László több mint ötven évvel ezelőtt, 23 évesen nősült meg, Zsuzsanna hű társa volt a rákkal folytatott küzdelemben is. Egy fiuk született, Balázs. A zenész 2017 júniusában az ATV-n futó Egyenes beszéd című műsorban jelentette be, hogy rosszindulatú daganattal küzd, májusban áttétes májrákot diagnosztizáltak nála. Tavasszal egészen más okból ment el kivizsgálásra, amikor felfedezték a foltokat a máján. Kemoterápiás kezelést kapott, sokat fogyott, a munkát és a koncertezést azonban nem hagyta abba, csak egyetlen fellépést hagyott ki. Több életmentő műtéten is átesett, az utolsó daganatot 2017 novemberében távolították el a májáról. 2018 januárjában bejelentette, hogy legyőzte a rettegett kórt.
2020 februárjában kontrollvizsgálatra ment, ami után rögtön megműtötték, egy basaliomát, bőrdaganatot vágtak ki a jobb lábából. Kisebb operáció volt, nem is altatták, csak helyi érzéstelenítést kapott.Május végén úgy érezte, nagyon legyengült, ezért a koronavírustól tartva bement a kórházba: ijesztően alacsony volt a vérnyomása, ezért vizsgálatoknak vetették alá, és a belgyógyászaton kiderült, a gyomra és a nyelőcsöve két hónapja vérezhetett, két és fél liter vér hiányzik belőle. Ha nem megy be aznap a klinikára, pár nap múlva bele is halhatott volna.2020 júliusában ismét kórházba került, miután elesett az utcán, és eltört a térde, valamint a bordája. A lábát meg kellett műteni, és bár a beavatkozás jól sikerült, tüdő- és mellhártya-vizesedése lett, a fekvőgipsz miatt pedig ágyhoz lett kötve.
Szeptemberben úgy tűnt, jobban van, akkor egy jótékonysági rendezvényen újra hangszer mögé is ült a Fészek Kulturális Központban. - Jól vagyok. Sőt, tele vagyok energiával, és úgy érzem, már képes lennék végignyomni egy Omega-bulit - mondta akkor a Blikknek. A koronavírus második hulláma az ő életét is megnehezítette. A vírus és bevizesedett tüdeje miatt nem tudott kimenni a szabadba, az pedig, hogy a négy fal közé szorul, megviselte. Legyengült szervezete az időjárás-változásokat is nehezen tolerálta.- Az utóbbi időben már a frontokat is megérzem. Fáj a fejem, de ha melegedés várható nyom a mellkasom. Nagyon kellemetlen tud lenni és tönkreteszi a közérzetemet. Van, hogy egész nap az ágyban maradok, mert úgy elviselhetőbb - nyilatkozta a november 16-án megjelent Riportnak.
*
- Omega - Régi csibészek videó Link Minden ember kívülről tudta a dalt és énekelte.

- Omega - Gyöngyhajú lány /másik nagyon közismert daluk videó Link
Omega 50 Jubileumi Nagy koncert 2012.10.06 Papp László Sportaréna

*
- Wikipedia oldalon Benkő László élete Link

- Index oldalon Link

- Magyar Nemzet oldalon Link

- Benkő László - Emlék videó Link

- Benkő László - Omega (vágatlan) videó Link

- .Adj Uram örök nyugodalmat neki és az örök világosság fényeskedjék neki nyugodjék békében az Úr Jézus szent nevében Amen.
Benkő László ravatala
......

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     2/41 oldal   Bejegyzések száma: 405 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 419 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1378
  • e Hét: 7069
  • e Hónap: 27752
  • e Év: 230665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.