Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
Levendulás fűszersó
  2016-06-04 16:03:52, szombat
 
  bárányhúsok fűszerezésére, nagyon jól illik a libamájhoz és sült zöldségekhez.

Hozzávalók:

1 evőkanál szárított bazsalikom
1 evőkanál szárított majoránna
3 szál friss kakukkfű
3 db babérlevél
1 narancs héja
1 evőkanál levendulavirág
1 evőkanál édesköménymag
30 dkg durvaszemcsés só

A narancsot először is nagyon alaposan megkeféltem forró vízben szódabikarbónával, hogy a szennyeződéseket eltávolítsam róla, majd nagyon vékonyan meghámoztam. Az így kapott narancshéjat nagyon kis darabokra kell felaprítani.

A durva sóhozhozzáadtam az összeaprított narancshéjat, és a többi fűszernövényt. Beleszórtam a sót majd darálóval 2 másodpercet megforgattam.

Szárítás utánüvegbe tettem, címkéztem... és új családtag lett a többi fűszersó mellett
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Zöld kardamon mag
  2015-11-19 19:04:44, csütörtök
 
  Kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere.Zöld kardamon A latin nevén Elettaria kardamum nevű fűszernövényt mi csak kardamom, kardamon, kardamomi vagy kardamomum néven ismerjük. Illetve kevéssé ismerjük, inkább speciális ázsiai boltokban vagy bioboltokban lehet hozzájutni, pedig számtalan módon felhasználhatjuk. Indiában ősidők óta fogyasztják, már a szanszkrit írások is említik.



Hogy néz ki?

A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. A 2-3 méter magasra megnövő növény világoszöld termésével15-20 darab kámforos, illóolajokban gazdag magot találunk. Kapható őrölt formában, illetve néha látni a tokból kibontott magok formájában árusított kardamomot is, de legjobb, ha az egyben maradt terméseket választjuk, így nem veszítik el a magok az aromájukat. ízesítünk. Ebben termésenként

Egyesek szerint a friss zöld kardamom a legízletesebb. Elsősorban Indiában termesztik, de mára elterjedt és Dél-kelet-Ázsiában és Guatemalában is találunk kardamom ültetvényeket. Termesztése bonyolult, ráadásul csak kézzel lehet begyűjteni, ezért a kardamom igen drága.



Mire használjuk?

Süteményekhez, a Közel-Keleten kávéhoz. Indiában a tejes teát ízesítik vele, de a forró csokival is jól harmonizál.

Észak Indiában szószok fűszere. A svédek almapudingba teszik, a norvégok hamburgert, kolbászt ízesítenek vele. Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egy új ételt kapunk. Curry porokba is teszik. Japánban is fogyasztják.

Karácsonykor is elővehetjükés megbolondíthatjuk vele a tejberizst, a répatortát és mindenféle chutneyt is.



Gyógyító hatása

Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén. A fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését. Tonizál is, ezért kozmetikumokban is használják.



Fekete kardamom - Black Cardamom

Ez a fűszer Indiából származik, ahol a sáfrány után ezt a fűszert tartják a legértékesebbnek. A hüvelyeket egészben is lehet használni, vagy megtisztítva a héjától, a magokat kiszabadítva a hüvelyből, melyek kissé csípősek, ellenben nagyon fűszeres ízűek. Háromféle formájuk létezik: zöld, fehér és fekete. A zöld és fehér hüvelyűeket használhatjuk édes és savanykás, pikáns ételekhez egyaránt, vagy rizs ízesítéséhez. A fekete hüvelyeket csak savanykás, pikáns ételekhez használják.

forrás:fűszerkalaúz
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Wasabi
  2015-11-19 19:01:39, csütörtök
 
 

Japánban és Ázsia más vizes élőhelyein vadon nő a Wasabia japonica, többbnyire patakok, folyók medrének szélén. Az egyre nagyobb kereslet miatt ma már több helyen termesztik is, amihez hegyi patakok tiszta vizét használják. A wasabigyökér a torma, a mustár és a káposztafélék rokona.

Hívják japán tormának is, mert csípőssége ennek is inkább az orrjáratban, semmint a nyelven érződik. A friss wasabigyökér egyébként lágyabb aromájú a tormánál és az üzletekben kapható wasabipornál és pasztánál is, mely utóbbiak egy része egyébként nem is wasabiból készül, hanem a jóval olcsóbb tormából, amit mustárporral kevernek, ételfestékkel zöldítenek. (A japánok ezt ,,nyugati wasabinak" nevezik.) Igazi wasabigyökeret Japánon kívül nehéz beszerezni, ha sikerül, rendkívül drága.

A wasabigyökérnek (hivatalosan nem is gyökér, hanem ,,rizóma", vagyis földalatti szárrész) a tormához hasonlóan igen kedvezőek az élettani hatásai: jól hat az emésztésre, fertőtlenítő, illatosító. Az antibakteriális tulajdonság nyilván szerepet játszott abban, hogy a japánok hagyományosan majd' minden nyershalas ételhez feltálalják - mely nyers halak régebbi korokban nem mindig feleltek meg maximálisan a mai egészségügyi elvárásoknak. (Japánban egyébként létezik wasabis fogpaszta is.)

A reszelt wasabiból vagy porból készült paszta a szusi-, szasimitálak elengedhetetlen tartozéka. Egyesek a hagyományos dipként szolgáló szójaszószba keverik, mások közvetlenül a halra kenik, azt mártják a szójába. A szusiban persze már eleve van kevés wasabikrém a hal és a rizs között is, hogy illatosítsa a halat, s kis pikantériát adjon neki.

A jó szusi egyszerűnek tűnik, pedig sok apró részletnek kell stimmelnie. Ilyen a halvágás tisztasága, a hal-rizsarány és a hőmérséklet - a jó szusiban a rizs langyosba hajló, a hal pedig hűvös, de nem jégszekrényhideg. A két réteg közt, a halra kenve, hajszálvékony wasabikrém.

A wasabi kellemesen frissíti a salátaöntet is, ilyen formán különösen jól illik tenger gyümölcseiből való salátákhoz. Hagyományosan adják sobatésztához is - dashival és nyers tojással tálalva.

Kiválóan illik - a tormához hasonlóan - a céklához is. Íme egy példa a csúcsgasztronómiából - Heiko Antoniewicz rövid idő alatt klasszikussá vált Fingerfood című könyvéből.

Igen jó csemege a friss wasabilevél is. Enyhébben ugyan, de ,,wasabisan" csíp, s jó garnírung készíthető belőle. Szokták éjszakára ecetes-sós marinádban állni hagyni, vagy röviden szójaszószos vízben blanísírozni. De a levelet tempuratésztába mártva ki is lehet sütni, bő olajban. Hasonlóképpen - adott esetben főzeléknek is - jól felhasználható a retek és a fiatal cékla levele is, melyeket napjainkban méltatlanul borít a feledés homálya.
forrás:fűszerkalaúz
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Virágméz
  2015-11-19 18:56:43, csütörtök
 
 

A mézelő méhek a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át.

Az így kialakult a híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet.

A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad alatt többszörösét is képesek begyűjteni, mint amire a tél átvészeléséhez szükségük van.



Története

Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves Spanyolországisziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol.

Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről.

Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nemcsak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenekcukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer. vele. Az ipari

A 17. században az új világítóanyagok (olaj, paraffin) és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet.

Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme.

A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására, immunerősítőként, roborálóként stb. ajánlja.



Virágpor

Az apiterápia fontos gyógyító terméke. Különböző színű szemcsés anyag, amely magas biológiai értéke folytán jelentős energiaforrás, nemcsak a méhek, de az ember számára is. Mivel a virágport elsődlegesen a méhek, a fiatal méhálcák táplálására használják, így hasznosan segíti az emberi szervezet karbantartását is.

A virágpor tulajdonképpen a virágos növények hím jellegű ivarsejtjeiből áll. Fontos fehérjeforrás, mivel a 22 aminosavbólásványi anyagvas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt található benne. Egyben az apiterápiás termékek legjelentősebb vitaminforrása is.

Serkenti az anyagcserefolyamatokat, a belső elválasztású mirigyek működését. Elősegíti a vérképzést, erősíti a szívizmot. Általános roboráló hatású. mintegy 20-at tartalmaz. Erősítő, roboráló hatása a speciális fehérjetartalmán túlmenően a magas tartalmával is összefügg.



Méz

méz kepA méhek (és az ember) tápláléka. Virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket.

Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C és B vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. A lépes mézben lévő viasz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén.

Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek kezelése. Ellenjavallt: cukorbetegség, pajzsmirigy-túltengés, az agyalapi mirigy túlműködése, allergia és gyomorsav-túltengés esetén.



Méhviasz

A lépsejtek légmentes lezárására szolgál. Védi a begyűjtött mézet a megromlástól.



Propolisz

(vagy méhszurok) Olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen használnak. Növények - főleg nyárfafélék - rügyeiből, egyéb növényi nedvekből származik, melyet a méhek fertőtlenítő, ragasztó, tartósító céllal gyűjtenek, és használnak. Ennek a szurokszerű anyagnak az alkoholos kivonata kerül forgalomba.

Legjelentősebb hatóanyagai: gyanta, balzsam, viasz, illóolajok, flavonoidok, ásványi anyagok.
Erős fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint antioxidáns hatású. A kaptárban a nagyobb testű betolakodó állatokat, miután megölték, a méhek propolisszal balzsamozzák be, így védekeznek a fertőzés ellen.



Méhpempő

A dolgozó méhek hormonváladéka. Ezzel a fehérjekoncentrátummal táplálják a kikelt álcákat 3 napig, illetve a méhanya kizárólagos eledele. Ez alapján lesz a méhanya sokszorosan nagyobb a dolgozó méheknél, és a méhpempő hatására él a méhanya sokszorosan hosszabb ideig (3-5 év), mint a dolgozó méhek. Ugyancsak a méhpempő hatására tud a méhanya óriási reprodukciós feladatot végrehajtani. Általános roboráló, teljesítményfokozó hatású az emberek esetében. Az emberek már ősidők óta csodaszerként fogyasztják. Jótékony hatását a tudomány is igazolta.

Sokáig a különböző tartósító eljárások sem tudták megőrizni a méhpempő biológiai aktivitását.
A méhpempő bioaktív hatása 24-48 óráig tart, azután fokozatosan gyengül és hamar elveszíti hatását. A liofilizálás (fagyasztva-szárítás) technológiájának köszönhetően a méhpempő két évig is megőrzi bioaktív tulajdonságát.
forrás:fűszerkalaúz
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Tárkony
  2015-11-19 18:50:39, csütörtök
 
 

Már a legkorábbi magyar receptgyűjtemények is megemlítik, tarkony hagyományokat legjobban őrző erdélyi gasztronómiának pedig máig kedvelt fűszere. Érdemes újra felfedezni!



Ismerjük meg!

Sokféle néven ismert fűszernövény: tárkonyüröm, estragon, tarragon. Ez a kellemes illatú, finom pikáns ízű fűszernövény Ázsiában, Távol-Keleten honos. A termesztését az egyiptomiaktól előbb a görögök, majd tőlük a rómaiak vették át. Európa - így hazánk is - csak a XVI. századtól kedveli.

Két változata van, a gazdagabb illatanyagú francia tárkony és a könnyebben termeszthető, fagytűrő orosz tárkony. A világ jelentős részén - hazánkban is - a francia tárkonyt termesztik.

Itthon tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon neveken ismert. A tárkony latin nevéből - Artemisia Dracunculus az első tag Artemiszre, a Hold és vadászat görög istennőjére utal, és a kapcsolat valószínűleg a tárkony ezüstös leveleinek köszönhető, melyek mintha holdfényben fürödnének. A második tag a sárkányokra utal, és oka, hogy a tárkonyt sokáig kígyómarás ellenszerének tartották, a kígyó és a sárkány sok nyelven ugyanaz a szó.

Magas érdes szárú, felezetlen lándzsa alakú sima levele van, és kicsi sárga virágú. A fiatal levelek május végén, június elején a legaromásabbak. A francia tárkonyt tőosztással szaporítják (igen ritkán érnek be magjai!).

Illata kissé az ánizsra emlékeztet, íze inkább csípőskés mint édes. Leveleit ecetben elrakva, ételek ízesítésére, szárait szintén ecetben eltéve tárkonyecetként ételek ízesítésére használjuk. Szárítva őrleményként is forgalomban van.



Miért jó?

Elsősorban fűszernövény, de jó hatású gyógynövényként és illatszerek alapanyagaként is számon tartják. A föld feletti részei illóolajat, flavonoidokat és kumarinokat tartalmaznak. Étvágygerjesztőként, emésztést serkentőként ismerik, teája vesetisztító, epehajtó, hatású. A népi ,,orvoslás" hurutos megbetegedésekre, a magas vérnyomás ellenszereként alkalmazza.



Hogyan fogyasszuk?

Friss fűszerként a hajtásvégeit illetve a leveleit használjuk. Frissen, szárítva és fagyasztás után egyaránt fogyasztható. Salátákhoz, mártásokhoz, ízesítőszerekhez (mustár), páclevekhez, savanyúságok készítéséhez használjuk. Bárány-, ürü-, borjú-, továbbá vad- és szárnyas húsból készült ételek kiváló ízesítője. A zöldbabból készült ételek kiváló zamatot kapnak tőle. Előnyös tulajdonsága még, hogy más fűszerek aromáját is fokozottan kiemeli.

forrás:fűszerkalaúz
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Szezámmag
  2015-11-19 18:47:37, csütörtök
 
  Szezámmag

Az ősi Kínában, a legínségesebb időkben is kaptak egy adag szezámmagot a várandós asszonyok és a gyermekes anyák. Szezámmag

Az egyik legrégebbi ismert fűszernövény, több mint ötezer éve termesztik. Egyiptomban III. Ramszesz idején már termesztették. Afrikában és a Közel-Keleten vadon él, betakarítása nehézkes, mert a magok könnyen a földre hullanak.

Az ázsiai konyha alapfűszere, a legtöbb szezámmagot Kínában és Indiában termelik. Az üzletekben a leggyakoribb a hántolt szezámmag, de vásárolhatjuk hántolatlan formában is. Kevésbé gyakori, de nagyon különleges és finom a fekete szezámmag.

A korai orvostudomány és a népi gyógyászat sok jó tulajdonsággal ruházta fel. Az agy, az idegszövetek és a szívizom erősítőjének tartották. Ezért krónikus fáradság, álmatlanság, szívbetegségek és a szexuális vágy csökkenése esetén ajánlották.

Több kalciumot tartalmaz, mint a tej, és a magvak közül a legnagyobb fehérjeforrásként tartják számon. Aminosavakban is rendkívül gazdag, de vasat és proteint is nagy mennyiségben tartalmaz. Erősíti a szívizmot és az idegrendszert. Székrekedés esetén is jól használható, de máj- és epebántalmakat is enyhít, sőt a koleszterinszintet is csökkenti. Kimutatták, hogy a rosszindulatú sejtek burjánzását megakadályozó hatása is van.

Olaját masszírozáskor bázisolajként is használják, rendkívül jó hatással van a bőrre, sok E-vitamint tartalmaz.

Gátolja a melenoma malignum (festékes anyajegyből kiinduló rosszindulatú daganat) sejtjeinek növekedését.
Már az Ájurvéda ajánlotta a szezámolaj rendszeres használatát. E szerint a bőrre kenve segít egészségünk megőrzésében.

Napjainkban tudományos kísérletek keretében vizsgálták ki az emberi rosszindulatú bőrdaganat sejtjeinek növekedését. Különböző olajok hatását összehasonlítva, a szezámolaj bizonyult a legeredményesebbnek a daganatos sejtek növekedésének megakadályozásában. Csökkenti a vér-koleszterinszintet.

Mindezek mellett gyakran használjuk sütés-főzéshez is. A szezámmagot nagyon sokféleképpen tudjuk alkalmazni. Tehetjük salátára, köretre, süthetjük kenyérbe, péksüteménybe és húsok zöldségek panírjába.
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Sáfrányos szeklice
  2015-11-19 18:46:06, csütörtök
 
  Sáfrányos szeklice

A kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfrányos szeklice trópusi sáfrányos-szekliceafrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett. Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. Reneszánszát éli gasztronómiai felhasználása is.

Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék adják a fűszert. Szárított állapotban vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer. A virágból kinyerhető két festékanyag a vízben oldódó szaflórsárga és a vízben nem oldódó szaflórvörös.

Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, de sajtok, gyógyteák és italok, színezésére, ízesítésére használják. Használják még, főleg színezésre, a borászat, gyógyszerészet, és ízjavító hatása miatt a cukrász iparban is. Felhasználásakor a vörös szín eléréséhez jóval többet kell használni, mint a sárgához.

A melegebb fekvésű talajokat kedveli, magját ősszel, vagy tavasszal 40-50 cm-es, vagy ennél kisebb 15-20 cm-es sor, és tőtávolságra áprilisban vetik. Különösebb gondozást nem igényel. Virágját folyamatosan szedik és árnyékos helyen szárítják.

Mind a szárazanyag, a szín és hatóanyag megvédése érdekében jól zárható, nem átlátszó üveg, porcelán, fa, vagy esetleg bádogdobozban ajánlott tárolni.
forráa:fűszerkalaúz
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Sáfrány
  2015-11-19 18:44:20, csütörtök
 
  Sáfrány

A sáfrány (Crocus) a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség, Sáfrány a nemzetséghez tartozó egyes fajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjének elnevezése. Szárleveleik nincsenek, a keskeny tőlevelek és a néhány centiméteres szár csúcsán álló virág a föld alatti hagymából ered.



Származása, jellegzetességei

Az emberiség legősibb fűszereinek egyike. Már a Biblia és egyes ó-indiai írások is említik. Európába a 8. század táján arab hódítókkal került az Ibér-félszigetre. Valaha mi magyarok is nagy sáfránytermesztők és -fogyasztók voltunk. Mátyás király környezetéről szólván Galeotto Marzio a legfontosabb fűszerek közt említi a borssal és a gyömbérrel együtt.Még a 19. század elején megjelent szakácskönyveinkben is magától értetődő hozzávaló, de idővel szinte teljesen eltűnt a látókörünkből.

A szárított sáfrány bibe 5-8 mm hosszú, vöröses-barnás, tű alakú. Termesztése és begyűjtése rendkívül fáradságos, munkaigényes. A középkorban ára az aranyéval vetekedett és hamisítóit halállal büntették. Ma sem tartozik az olcsó fűszerek körébe.

A sáfrányfajok bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi. Régi fűszernövény, már az egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére. A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért rendkívül drága. Az őshonos hazai fajok védettek, tehát a bibék gyűjtése törvénybe ütközik! (Arról nem is beszélve, hogy sem ezek, sem a dísznövényként termesztett sáfrányhibridek nem alkalmasak fűszernek.)



Konyhai felhasználása

Hatásos lehet a szívinfarktus megelőzésében, krocetin nevű anyaga csökkenti a koleszterinszintet. Sáfrányos szeklicével helyettesítik, de ez pusztán színezésre alkalmas, enyhén kellemetlen, kesernyés íze a valódi sáfrány mennyei aromájával össze sem hasonlítható.

A Krúdy által sokszor megírt és fogyasztott híres húslevesek is tőle nyerték aranyló színüket. Édes tészták (kalács sárgító), rizsételek, mártások, főzelékek, vaj- és sajtkémek festésére is kiválóan alkalmas. Nagyon jól használható a korhely halászlé főzésekor.

Fél kilogramm sáfrányhoz körülbelül 250.000 virágból kell bibét gyűjteni! Éppen ezért igen drága, azonban egy kevés sokáig elég. Ízét kiemeli, ha szárazon kissé megpirítjuk, majd egy evőkanál tejben eldörzsöljük a szálakat. Görcsoldó, festő, szemgyógyító hatását ismerik.

Igen fontos, hogy légmenetesen zárva, sötétben tároljuk, mert könnyen kifakul és megfogyatkozik az illóolaj-tartalma, vagyis elveszti legjobb tulajdonságait.
forrás:fűszerkalaúz
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Rozmaring
  2015-11-19 18:39:28, csütörtök
 
  A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből rozmaring(rosmarini folium) kapjuk.

A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt.
A honfoglaló magyarok a Pannóniában élt népektől vették át.

Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.

Morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni.

Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít.
forrás:füszerkalaúz
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
Római kömény
  2015-11-19 18:32:32, csütörtök
 
  Nyugat-Ázsia,
Ahol már a bibliai idők óta termesztik. Napjainkban a fő romai India, Irán, Indonézia, Kína, és a dél-mediterrán térség.

A római kömény az egyik legnépszerűbb fűszer a világon, különösen Latin-Amerikában, Észak-Afrikában és Ázsia szerte, de a legkevésbé Európában, annak ellenére, hogy elterjedt fűszerféleség volt a római korban. Manapság a római köményt Európában szinte csak sajtok ízesítésére korlátozták Hollandiában és Franciaországban.

A római kömény India számára az egyik legtipikusabb fűszer, különösen a déli területeken. A termését egészben használják, előtte zsiradékban sütik (gyakran hagymával együtt) vagy szárazon pirítják.

A hüvelyeseket, különösen a lencsét általában vajban pirított római köménnyel ízesítik. Ezek a magok fontos alkotóelemei a curry por-nak és a bengáli fűszerkeveréknek, a panch phoron -nak. Utoljára említhetjük, hogy a római kömény alapvető az észak-indiai tandoori ételek elkészítéséhez. A pirított római kömény illata, jellemzően a korianderrel együtt, a legmeghatározóbb ismertetőjegye az dél-indiai és sri lankai konyhának.

Egy másik fontos indiai fűszerkeverék, amely római köményt tartalmaz a garam masala (“forró keverék"; ahol a “ forró", a testünkre ható melegítő hatásra utalóan). Garam masala tartalmazhatja szinte az összes indiai fűszerféleséget, de rendes körülmények között a pörkölt római kömény, a pörkölt koriander, a fekete bors, és az indiai babérlevel kell, hogy megadja az alapízét, és az édes fűszerek kisebb mennyiségben (fahéj, szegfűszeg, kardamom mag és szerecsendió) adják a finom, aromatikus illatát.

Az összes hozzávalót együtt porrá őrlik. Az Észak-Indiai Birodalmi konyhában (szokták még a Mogulok konyhájának, vagy Muglai) ez a keverék (melyet itt muglai garam masala-nak hívnak) túlnyomóan édes-aromás anyagokat tartalmazó fűszerféleségekből készül. Ezt a fűszerkeveréket csak ritkán használják főzéshez, sokkal gyakrabban az elkészült ételre hintik tálaláskor.

Dél-Indiában egy különösen népszerű fűszerkeverék a sambaar podi (sambaar por), melyet a híg lencse curry-k ízesítésére készítenek, melyeket hagyományosan palacsintaszerű, néha kelesztett kenyérrel (dosai-val) kínálnak. A sambaar podi alapvető alapanyaga a lencse, vagy apró babok (urad dal), melyeket szárazon megpörkölnek, vagy pirítanak, amíg elveszítik nyers ízüket.

Ezeket más pörkölt fűszerféleségekkel keverik össze (többnyire római köménnyel, korianderrel és görögszénával /fenugreek/), valamint fekete borssal, esetleg pörkölt mustármaggal, szárított és esetleg megpirított chilivel és ördöggyökérrel (asafoetida). A porrá őrölt fûszerkeveréket egyszerûen a forrásban lévő lencséhez, vagy zöldséges currykhez adják a friss curry-levelekkel együtt.

A római kömény nagyon kedvelt Ázsia nyugati és középső vidéke közötti területeken (Egyiptomtól Kis-Ázsiáig), a római köményt tartalmazó említésre méltó fűszerkeverékek erről a területről a jemeni zhoug, a szaud-arábiai baharat. Végül megemlíthető, hogy a római kömény használata jellemző az arab behatású észak-afrikai húsos, párolt ételekben, a tagine-kben.

Délkelet-Ázsiában és Kelet-Ázsiában a római kömény kevésbé kedvelt és csak ritkán használt fűszerféleség; de a római kömény nagyon fontos szerepet tölt be a burmai konyhában, valamint a tájföldi és indonéz konyha stílusának kialakításában is közreműködik.

A közép- és dél-amerikai konyhaművészetben a római kömény egyike a nagyon fontos fűszerféleségeknek (például alkotóeleme a mexikói fűszerkeverékeknek is).
forráa:fűszerkalauz
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerkalauz  
     2/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 802 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 58
  • e Hét: 610
  • e Hónap: 11997
  • e Év: 49745
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.