Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/477 oldal   Bejegyzések száma: 4769 
Paul David Tripp Március 25
  2024-03-24 21:56:04, vasárnap
 
  Március 25

Mi gyakran gyorsan haragszunk és lassan szeretünk, de Isten nem olyan, mint mi. Ő lassú a haragra és bővelkedik a szeretetben.

Ismered a jelenetet. Rohansz az élelmiszerboltba, hogy beszerezz néhány fontos dolgot, amire a családodnak szüksége van. Az a terved, hogy a lehető leggyorsabban bejuss és kijuss, amilyen gyorsan csak emberileg lehetséges. Végigsprintelsz a sorokon, összeszeded a dolgaidat, majd a pénztárhoz rohansz, és csak azt veszed észre, hogy az önkiszolgáló sorok javítás miatt zárva vannak, és csak egy eladó dolgozik. Éppen amikor a pénztárhoz érnél, egy nő húz eléd egy 150 termékkel teli bevásárlókocsival. Érzed, hogy a mellkasod összeszorul. Nem elég, hogy a nő lassan átvizsgál minden egyes terméket, ahogy a szalagra teszi, de miután kiürítette a kosarát, 120 kupont húz elő, amelyeket össze kell vetni a megfelelő élelmiszer-árucikkekkel. Kezdesz dühös lenni. Végre véget ér a minden fillér megtakarítására irányuló törekvése, de ekkor rájön, hogy fizetnie kell. Mintha ez egy új fogalom lenne számára. Eddig a pontig egy tapodtat sem mozdult a táskája felé, amely körülbelül akkora, mint egy hatszemélyes kemping sátor. Ahogy elkezdi elővenni a táskájából a sminket, a sütiket és a sok más egyebet, te felhördülsz: "Ugyan már, most viccelsz velem?". Ahogy az üzlet előterében mindenki megfordul, és rád néz, rájössz, hogy hangosabban mondtad, mint tervezted.
Vizsgáld meg velem együtt a pillanatot. Te dühös vagy erre a nőre, de nem szándékosan tartott fel téged. Forrongsz, de csak tíz percet vesztettél a napodból. Fel vagy háborodva, de az egész dolog nevetségesen jelentéktelen. Dühös vagy, hiszen a dühöd közel van a felszínhez. Dühös vagy, mivel a harag természetesebb számodra, mint a türelmes szeretet. Nem szeretted az előtted álló nőt igazán, mert annyira magadra koncentráltál, hogy kevés energiád maradt arra, hogy szeretettel reagálj felé.
Hát nem megnyugtató tudni, hogy Isten a szöges ellentéte annak, amit az imént leírtam? Ő, akinek joga van haragudni ránk, és hatalma van megtenni, amit a haragja kíván, valójában lassú a haragra. A Biblia nem mondja, hogy bővelkedik haragban, viszont gyorsan megnyugtat, hogy bővelkedik szeretetben. Légy ma hálás, hogy Isten nem olyan, mint mi, mert ha az lenne, akkor te és én elkárhoznánk. Légy hálás, hogy hihetetlenül türelmes és örökké jóságos. Légy hálás, hogy gyengéd, szelíd és kegyes. Légy hálás, hogy nem úgy bánik veled, ahogy a bűneid megérdemlik. Légy hálás, hogy Jézus munkája miatt még a legrosszabb napodon is szerető kedvességgel válaszol neked. "Az Úr lassú a haragra, és bővelkedik állhatatos szeretetben, megbocsátja a hamisságot és a vétket" (4Mózes 14:18).

További tanulmányozásra és bátorításra: Zsoltár 104

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Figyeld meg az "én"-t
  2024-03-23 21:42:37, szombat
 
  Március 24

Figyeld meg az ,,én"-t

,,És hogy a kijelentések nagysága miatt el ne bizakodjam, tövis adatott nékem a testembe, a Sátán angyala, hogy gyötörjön engem, hogy felettébb el ne bizakodjam." (2Kor 12:7)

A szenvedés csökkenti az ént. Legalábbis elvileg. Pál apostol ebben a versben arra enged következtetni, hogy a szenvedés azért adatott, hogy ne önmagára, hanem a Megváltóra összpontosítson. Pál azt mondta, hogy amikor ő gyenge volt, Isten erős volt. Hozzátette, hogy szenvedései segítettek neki abban, hogy jobban megismerje Istent. Mi is ugyanezt mondjuk.
Akkor miért vonaglunk, amikor tüskét érzünk a testünkben? Miért kérdezzük folyton, hogy miért? A válasz a kérdésekben rejlik, amelyeket akkor teszünk fel, amikor szenvedünk: "Leszek-e valaha újra boldog?" és "Hogyan illeszkedik ez össze a javamra?". Maguk a kérdések technikai jellegűek és én-központúak. Még ha jó okokat találunk is a miértekre, ezek az okok az énünk köré összpontosulhatnak:

"A szenvedés biztosan segített nekem, hogy összeszedjem magam lelkileg."
"Látom, hogy ez a próba hogyan javítja a jellememet és az imaéletemet."
"Ez a megpróbáltatás igazán megerősítette a kapcsolataimat."

Figyeld meg az összes én-t. Isten is észreveszi. A szenvedés fő célja, hogy jobban megismerjük Istent. A mellékpontok az összes haszon. Soha nem szabad eltávolítanunk Istentől a szenvedésben rejlő Tőle származó hasznokat.
A legtöbben elismerjük, hogy a nehéz idők mérsékelt dózisban jótékonyan hathatnak a lélekre. A szenvedés a keresztény élet fontos része, amelyet mindnyájunknak jobban kellene ismernünk. Csak tartsuk a hőséget kezelhető szinten, gondoljuk. Azonban kiborulunk, ha a szenvedés miatt a kötél végére érünk. Pedig az nem is olyan rossz hely. Ilyenkor kénytelenek vagyunk egy nagyobb szenvedésre gondolni, és a keresztre feszített Krisztushoz fordulni. Ne az "én"-en töprengj, ha fájdalmat érzel ma... gondolkodj a Messiáson.

Taníts engem a nehéz időkben magadról, Uram. Ne én, hanem te légy gondolataim és életem középpontjában.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Március 24
  2024-03-23 21:03:16, szombat
 
  Március 24

Csak Isten gigantikus dicsősége menthet meg téged a teremtett világ minden apró dicsőségétől, amely rendszeresen elcsábítja és elrabolja a szívedet.

Képzeld el, hogy úgy döntöttem, hogy egy év múlva elviszem a családomat a Walt Disney Worldbe. És képzeld el, hogy leülök a számítógép elé a gyerekeimmel, és megmutatom nekik Disney sokrétű látvány- és hangdicsőségét. Képzeld el továbbá, hogy az év során, amikor a gyerekek szem elől tévesztették, hogy mi vár rájuk, és panaszkodtak az áldozatokra, amelyeket meg kellett hoznunk, újra és újra visszavittem őket a Disney weboldalára, hogy emlékeztessem őket a páratlan szórakozási dicsőségre, amely csak ott található meg. Képzeld el most, hogy végre bepakolunk az autóba, és megkezdjük a hosszú utazást erre a dicsőséges helyre. Képzeld el, hogy a gyerekeink türelmetlenek lesznek, és azon tűnődnek, vajon mennyi időbe telik, amíg valóban Disneybe érünk. És képzeld el, hogy sok-sok hosszú órányi utazás után Floridában az autópályán kanyargunk, és meglátunk egy táblát, amin az áll: "Walt Disney World 120 mérföld". Most képzeld el, hogy leparkolok e tábla mellett, és ott nyaralunk. Gondoltad volna, hogy leparkolok e tábla mellett, és ott nyaralunk? Nem. Azt gondolnád, hogy elment az eszem. Pedig emberek milliói teszik ezt minden nap. Össze vagy zavarodva? Hadd magyarázzam el.
Egy dolgot biztosan tudhatsz - a jel nem a dolog, a jel nem a lényeg. A jel azért van, hogy ráirányítsa a figyelmedet a dologra. Nem tudja megadni neked azt, amit a dolog tud nyújtani. A jel csak arra mutathat, hogy hol található a dolog. A Walt Disney World felé mutató tábla soha nem fogja megadni neked azt, amit a Walt Disney World meg tud adni. Így van ez a teremtett világ fizikai dicsőségével is.
A következőt kell megértened: csak kétféle dicsőség létezik - a jel-dicsőség és a végső dicsőség. A jel-dicsőség az Isten által teremtett fizikai világ látványának, hangjainak, színeinek, textúráinak, ízeinek, illatainak és élményeinek csodálatos megjelenése. Ezek a dicsőségek nem arra lettek tervezve, hogy kielégítsék a szívedet. Nem arra lettek teremtve, hogy elégedettséget, békét, értelmet és célt adjanak neked. Nem rendelkeznek azzal a képességgel, hogy életet adjanak neked. A Föld soha nem lesz a megmentőd. Inkább az egész teremtett világ úgy lett megtervezve, hogy egyetlen nagy jel legyen, amely a végső dicsőséggel rendelkező Egyetlenre irányítja figyelmedet, akinek egyedül van hatalma arra, hogy életet adjon neked és kielégítse a szívedet. Egyedül Isten képes arra, hogy életet adjon neked. Egyedül Ő képes arra, hogy megnyugvást adjon a kereső szívednek. Ő úgy tervezte a világát, hogy rá mutasson, nem pedig arra, hogy helyettesítse őt (lásd a 19. zsoltárt).
Hol fogod ma keresni az életet? Úgy fogsz élni, mint az apa, aki az országút melletti tábla mellett nyaral, vagy oda futsz, ahová a tábla mutat? Valóban igaz, hogy a szíved mindig csak akkor lesz elégedett, ha Benne találja meg a kielégülést.

További tanulmányozásra és bátorításra: Jóel 2:21-27

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Magasságok és mélységek
  2024-03-23 00:03:44, szombat
 
  Március 23

Magasságok és mélységek

,,Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, felvitte csak őket külön egy magas hegyre, és szemük láttára elváltozott." (Márk 9:2)

,,Amikor visszament, alva találta őket." (Márk 14:37)

Rejtélyes számodra, hogy egyik nap a világ tetején lehetsz, szerelmes vagy az Úrba, szárnyalsz az Ő Lelkében, olyan hited van, hogy messze látod az örökkévalóságot, és a következő nap már el is buksz? A mélyponton találod magad, a hited kiszáradt, a lelked olyan tompa, mint a mosogatóvíz.
Veled is megtörténik, és velem is megtörténik. És megtörtént az Úr három legjobb barátjával, Péterrel, Jakabbal és Jánossal is. Márk 9-ben a megdicsőülés hegyén voltak. Közelről és személyesen, hóvakságtól elvakítva láthatták az Úr káprázatos dicsőségét, amint olyan módon nyilatkoztatta ki magát, ahogyan azelőtt soha. Térdre estek, tátott szájjal, elképedve a csodálkozástól. Micsoda extázis!
Azt gondolnánk, hogy ez a tapasztalat még évekig elviszi a tanítványokat. De nem sokkal később a Gecsemáné kertben Jézus feltárta önmagának egy másik részét. Megmutatta nekik, hogy milyen mélyen zaklatott és nyugtalan volt. Tudjátok, mi történt ezután: Péter, Jakab és János ásított, majd mélypontra került. Az egész lelki felemelkedés felállt és elment.
Mi sem vagyunk jobbak náluk. A lelkiség valamilyen új szintjére emelkedünk, és újból elkötelezzük magunkat a Megváltó iránti hűség mellett. Aztán megdöbbenünk azon a mélységen, ahová szinte másnap lezuhanunk.
A lelki életed nem függhet a Krisztus iránti elkötelezettségedtől. Ez csak a vereségre készít fel. Inkább dicsekedj az Ő irántad való elkötelezettségével. Naponta jöjjetek hozzá lelki szükségben és erőtlenségben. Ismerd el pillanatról pillanatra, hogy ő az, akinek karjai alattad vannak, amikor felmész a hegytetőre, és ő az, aki megőriz, amikor a másik oldalon leereszkedsz.

Uram Jézus, köszönöm megtartó erődet és örökké tartó karjaidat, amelyekre támaszkodhatok.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Március 23
  2024-03-22 23:36:28, péntek
 
  Március 23

Mivel Isten uralkodik minden helyen, ahol élsz, képes arra, hogy az ígéreteit éppen azok között a körülmények között adja át neked, ahol szükséged van rájuk.

Nem tudom, hogy gondoltál-e már erre, de Isten ígéretei csak annyira jók, amennyire az ő szuverenitása (uralma, hatalma) kiterjed. Csak ott tudja teljesíteni, amire szükséged van, ahol ő uralkodik. Ha az ő uralma nem szilárd és változatlan, akkor az ígéretei sem azok. Úgy gondolom, hogy sokunknak nem sikerül ezt az összefüggést felismerni, és amikor mégis sikerül felismerni, akkor megengedjük magunknak, hogy ünnepeljük az ígéreteit, miközben finoman ellenállunk az uralmának. Ő a te szuverén Megváltód. Ha nem lenne szuverén, akkor nem lenne garancia arra, hogy gyakorolhatja azt a hatalmat, ami ahhoz szükséges, hogy a Megváltód legyen.
Gondolkodjunk el egy pillanatra a bibliai történelem menetén. Gondoljatok arra a sok emberöltőre, amely Ádám és Éva bukása és Jézus Krisztus születése között eltelt. Gondoljatok arra a számtalan helyzetre és helyszínre, ami ezen az időintervallumon belül történt. Gondoljatok az összes emberi kormányra, amely felemelkedett és elbukott. Gondoljatok azokra a kis és nagy döntésekre, amelyeket az emberek hoztak. Gondoljatok a fizikai teremtés állandó élet-halál ciklusára. Most pedig gondoljatok erre: ahhoz, hogy Jézus úgy szülessen meg, ahogyan meg volt ígérve, ahhoz, hogy úgy éljen, ahogyan szükséges volt, és hogy meghaljon és feltámadjon értünk, ahogyan meg volt ígérve, ahhoz Istennek abszolút uralmat kellett gyakorolnia a természeti erők felett, és teljes ellenőrzést kellett gyakorolnia az emberi történelem eseményei felett, hogy éppen a megfelelő pillanatban Jézus megszülessen, éljen, meghaljon és feltámadjon a mi megváltásunkért.
A Mindenható uralma nélkül nem lettek volna próféták, akik megjövendölték volna a Messiás születését, nem lettek volna angyalok, akik bejelentették volna a pásztoroknak, és nem lett volna Mária, aki a jászolban lévő gyermeken csodálkozik. Nem lettek volna csodák Palesztinában. Nem lett volna tökéletesen engedelmes Emberfia. Nem lett volna igazságtalan per és kegyetlen kereszt. Nem lettek volna tanítványok, akik továbbadják nekünk az életadó evangéliumot, nem lett volna Szentírás, nem lett volna egyház, és nem lett volna remény az örök életre.
Ha az evangélium életadó ígéretei után nyúlsz, akkor annak az abszolút uralmát is ünnepelned kell, aki az ő uralma miatt képes átadni neked ezeket az ígéreteket. A reményt nem csupán ezeknek az ígéreteknek a szépségében találod meg, hanem annak a felmérhetetlen hatalmában és tekintélyében, aki ezeket az ígéreteket tette. Nincs remény annak az ígéreteiben, akinek kevés hatalma van azok felett a helyzetek és helyszínek felett, ahol azokat át kell adni. Neked azonban lehet reményed, mert Uradnak teljes hatalma van minden olyan hely felett, ahol szükséged lesz arra, hogy ígéretei valósággá váljanak.

További tanulmányozásra és bátorításra: Jeremiás 32:16-27

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Egyetlen ajándék sem túl kicsi
  2024-03-21 23:46:01, csütörtök
 
  Március 22

Egyetlen ajándék sem túl kicsi

,,Láta pedig egy szegény özvegy asszonyt is, hogy abba két fillért vete. És monda: Igazán mondom néktek, hogy e szegény özvegy mindenkinél többet vete: Mert mind ezek az ő fölöslegükből vetettek Istennek az ajándékokhoz: ez pedig az ő szegénységéből minden vagyonát, a mije volt, oda veté." (Lk 21:2-4)

A közelmúltban szolgálatunk kerekesszékeket szállított afrikai otthonokban és intézményekben élő embereknek, köztük a Ghánai Nyomorék Fiúk Társaságának. Ezek az afrikai fiúk többnyire gyermekbénulás miatt rokkantak le. Kerekesszék nélkül a kezüket használva kell vonszolniuk magukat a földön.
Cipőt vagy tangát viselnek a kezükön. Hétvégéiket koldulással töltik az utcán. Hétköznapokon aztán eljönnek a Társasághoz, és megtanulják, hogyan kell használni a varrógépet, hogy valamilyen szakmai készséget fejlesszenek ki. A Társaság csak néhány salakos kunyhó rozsdás, hullámos bádogtetővel... nincs folyóvíz... néhány csupasz villanykörte. De látnod kellett volna a fiúk mosolyát, amikor három kerekesszéket adtunk nekik (akkoriban csak ennyink volt). Munkájuk közepette megálltak a varrógépeknél, hogy énekeljenek és tapsoljanak nekünk azzal a csodálatos afrikai harmóniával.
Megnéztem azt a néhány széket, amit bemutattunk. Alig karcolták a szükséglet felszínét. Valóban változást értünk el? Volt-e értelme az ajándéknak? Talán csak egy gesztus volt, ami csak frusztrálta őket. Talán olyan kicsi volt, hogy gúnyolódás volt.
De aztán eszembe jutottak egy afrikai lelkész szavai, akivel aznap korábban találkoztam. "Az Úrnak adott ajándék soha nem túl kicsi" - mondta. Ezt a leckét tanultam meg Ghánában, és ezt a leckét nekünk is itt meg kellene tanulnunk. Semmi sem méltatlan az Úrhoz, ha az ő nevében adjuk - különösen, ha ez minden, amink van, mint például a mai igeszakaszban az özvegyasszony által adott két rézpénz. Nincs olyan cselekedet, ami nem fontos, nincs olyan erőfeszítés, ami túl kicsi lenne.
Ma adhatsz valami bátorító ajándékot, valami tettet, egy kis imát. Ne feledjétek, egyetlen ajándék sem túl kicsi.
Özvegyasszony Istene, mutasd meg nekem, milyen apró hozzájárulást tudok ma adni másoknak - egy szót, egy imát, egy kedvességet. Óvj meg attól, hogy visszatartsam azt a mérete miatt.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Március 22
  2024-03-21 23:23:15, csütörtök
 
  Március 22

Az engedelmesség a szabadság bizonyítéka. Jobb követni a Mester tervét, mint azt csinálni, amire nem voltál beprogramozva - uralkodj magadon.

Igaz, hogy amitől neked és nekem a legnagyobb szükségünk van a megmentésre, az mi magunk vagyunk! A legnagyobb veszély, amellyel szembe kell néznünk, az a veszély, amelyet önmagunkra jelentünk. Akiről azt hisszük, hogy mi vagyunk, az egy téveszme, és amit mindannyian hajlamosak vagyunk akarni, az egy katasztrófa. Ezek együttesen csak egy helyre vezetnek - a halálba.
Ha te szülő vagy, akkor ezt látod a gyerekeidben. Nem kellett sok idő, hogy rájöjj, hogy egy kis önfejű uralkodót nevelsz, aki a legmélyebb szinten úgy gondolja, hogy nincs szüksége semmilyen tekintélyre az életében, csak saját magára. Még ha járni vagy beszélni még nem is tud, elutasítja a bölcsességedet, és lázad a tekintélyed ellen. Fogalma sincs arról, hogy mit jó vagy rossz enni, de minden erőfeszítésed ellen küzd, hogy olyasmit tegyél a szájába, amiről úgy döntött, hogy nem akarja. Ahogy növekszik, alig képes felfogni az elektromos konnektor veszélyességét, de megpróbálja beledugni az ujjait, pontosan azért, mert te azt mondtad neki, hogy ne tegye. Teljes ellenőrzést akar gyakorolni az alvása, az étrendje és a tevékenységei felett. Úgy véli, hogy joga van ahhoz, hogy ő irányítsa az életét, ezért harcol a te próbálkozásaid ellen, hogy alárendeld őt a te szerető tekintélyednek.
A kisgyermeked nem csak hogy ellenáll a próbálkozásaidnak, hogy a hatalmad alá helyezd, hanem megpróbál hatalmat gyakorolni feletted. Gyorsan megmondja, hogy mit tegyél, és nem mulasztja el, hogy tudtodra adja, ha olyasmit tettél, ami nem tetszik neki. Ünnepel téged, ha engedelmeskedsz a kívánságainak, és megtalálja a módját, hogy megbüntessen, ha nem engedelmeskedsz a követeléseinek.
Most pedig a következőt kell megértened: amikor egy nagyon hosszú nevelési nap végén vagy, amikor a gyermekeid úgy tűnt, hogy összeesküdtek, hogy különösen lázadóak legyenek, és te kimerülten és csalódottan ülsz az ágyadon, emlékezned kell arra, hogy inkább hasonlítasz a gyermekeidre, minthogy különbözöl tőlük. Mindnyájan uralni akarjuk a világunkat. Mindnyájunknak vannak olyan időszakai, amikor a tekintélyt olyasvalaminek látjuk, ami inkább véget vet a szabadságnak, mintsem megadja azt. Mindannyian azt szeretnénk, ha Isten aláírná a személyes kívánságlistánk alját, és ha így tesz, akkor ünnepeljük a jóságát. De ha nem teszi, akkor elkezdünk azon tűnődni, hogy érdemes-e egyáltalán követni őt. A gyermekeinkhez hasonlóan mindannyian arra törekszünk, hogy olyanná legyünk és olyat tegyünk, amire a Teremtőnk nem tervezett bennünket.
A kegyelem tehát azért jön, hogy lerombolja önállóságunk, önelégültségünk téveszméit. A kegyelem azon munkálkodik, hogy lerombolja az autonómiába vetett veszélyes reményünket. A kegyelem segít, hogy elérjük azt, amire valóban szükségünk van, és alávessük magunkat az Adományozó bölcsességének. Igen, ez igaz, a kegyelem megment minket magunktól.

További tanulmányozásra és bátorításra: Zsoltár 119:1-88

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Kapaszkodj a kegyelembe
  2024-03-20 22:23:09, szerda
 
  Március 21

Kapaszkodj a kegyelembe

,,Ügyeljetek arra, hogy senki se hajoljon el Isten kegyelmétől, hogy a keserűség gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön." (Zsidók 12:15)

Szeretem, amikor a csapat feltűri az ingujját, hogy segítsen a szomszédnak. Ez történt nemrég, amikor egy új család érkezett a gyülekezeti közösségünkbe. A barátok a gyülekezetből egy szombati napot félretettek, felvették a szerszámaikat, és ecseteket, létrákat és festéket hoztak, hogy rendbe hozzák a házat. Ken és én korán érkeztünk, ő fehér festőnadrágban, én pedig egy vödör festékkel az ölemben. De ahogy begurultam a bejárati ajtón, rájöttem, hogy a kerekesszékem akadályt jelent a létrákon és zsámolyokon közlekedő emberek számára.
Volt választásom. Sajnáljam magam, mert nem tudtam részt venni? Vagy hallgatok a Zsidókhoz írt levél 12:15-re, és nem hagyom, hogy a keserűség gyökeret eresszen?
Sóhajtva kapaszkodtam Isten kegyelmébe, és próbáltam kitalálni, hogyan tudnék részt venni benne. Kinéztem a nappali ablakán, és észrevettem egy virágtartót, amiben nem volt semmi. Elég sivárnak néz ki, gondoltam. Fogadok, hogy a barátaim örülnének egy pár muskátlinak. Elmentem egy kertészetbe, megkértem az egyik eladót, hogy segítsen, majd egy zsák földdel és néhány növénnyel tértem vissza. Nem volt nehéz találni valakit, aki ürügyet keresett arra, hogy kiszabaduljon a benti festékgőzökből, és lelkesen ültetni akart. Hamarosan a virágtartóban piros muskátlik üdvözölték az új lakókat.
Minden nap kis döntéseket hozunk a kegyelem tekintetében. Mert minden nap történnek dolgok. A barátod késve érkezik a megbeszélt találkozásra. A kifutófiú elejti a tojásaidat. Egy barátod elfelejti megköszönni az ajándékot, amit adtál neki. A szomszéd kutyája otthagyja a névjegyét a pázsitodon. Hogyan reagálsz?

Talán ma te is e választási lehetőségek elé vagy állítva. Kapaszkodj a Zsidókhoz írt levél 12:15-dik versébe. Válaszd a kegyelmet. Ez mindig a jobb út.

Segíts, Atyám, hogy elengedjem a keserűséget. Aztán tégy képessé arra, hogy megragadjam a kegyelmet - magamért és a körülöttem élőkért.

Joni Eareckson Tada

 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Március 21
  2024-03-20 21:46:04, szerda
 
  Március 21

Nem kell a bűntudat és a bánkódás miatt lebénulnod, mert Isten csodálatos megbocsátó kegyelme már tisztára törölt téged.

Merülj el ma ezeknek az igeverseknek a vigasztalásában:

,,Titeket is, akik egykor Istentől elidegenültetek és ellenséges gondolkozásúak voltatok gonosz cselekedeteitek miatt, most megbékéltetett emberi testében halála által, hogy mint szenteket, hibátlanokat és feddhetetleneket állítson majd színe elé." (Kolossé 1:21-22)

,,Mert ha akkor, mikor ellenségei voltunk, megbékéltettünk Istennel Fia halála által, akkor, miután megbékéltettünk, még inkább üdvözíteni fog élete által." (Róma 5:10)

,,Krisztus megváltott minket a törvény átkától úgy, hogy átokká lett értünk - mert meg van írva: 'Átkozott, aki fán függ' -, azért, hogy Ábrahám áldása Jézus Krisztusban a népeké legyen, és hogy a Lélek ígéretét hit által megkapjuk." (Galata 3:13-14)

,,Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Efézus 2:8-9)

,,Titeket is, akik halottak voltatok vétkeitekben és testetek körülmetéletlenségében, ővele együtt életre keltett, megbocsátva nekünk minden vétkünket. Eltörölte a követeléseivel minket terhelő adóslevelet, amely minket vádolt, és eltávolította azt az útból, odaszegezve a keresztfára." (Kolossé 2:13-14)

,,Nincsen azért most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik Krisztus Jézusban vannak, mert az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől." (Róma 8:1-2)

,,Mivel tehát megigazultunk hitből, békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által. Őáltala járulhatunk hitben ahhoz a kegyelemhez, amelyben vagyunk, és dicsekszünk azzal a reménységgel is, hogy részesülünk Isten dicsőségében." (Róma 5:1-2)

,,Ez a szeretet, és nem az, hogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért." (1János 4:10)

Az üzenet világos! A legvilágosabban a fent említett, vigasztaló, ösztönző Kolossé 2. fejezetéből idézett szakasz fejezi ki. Elméd hadd tegye magáévá e szavak vigasztalását, amely vigasztalást sehol máshol nem találod meg: [Isten] eltörölte a követeléseivel minket terhelő adóslevelet, amely minket vádolt, és eltávolította azt az útból, odaszegezve a keresztfára."
Ha Isten szándékosan eltörölte azt, amihez a bűntudat és a bánkódás által ragaszkodsz, akkor szabadon elengedheted azt. Szabad vagy, hogy ne büntesd magad olyan adósságért, amelyet Isten már eltörölt. Na, ez a szabadság!

További tanulmányozásra és bátorításra: Kolossé 2

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Isten megalázó szava
  2024-03-19 22:40:05, kedd
 
  Március 20

Isten megalázó szava

,,Hogy mered azt mondani: Nem lettem tisztátalan, nem jártam a Baalok után?! Lásd meg, hogyan viselkedtél a völgyben, ismerd be, mit csináltál, te gyors lábú tevekanca, amely összevissza futkos útjain! Olyan vagy, mint a pusztához szokott vadszamár, mely érzéki kívánságában levegő után kapkod. Ki tudná megfékezni gerjedelmét? Senki se fáradjon keresésével: megtalálja a maga hónapjában!" (Jeremiás 2:23-24)

Minden alkalommal, amikor a büszkeségem felüti a fejét, vagy amikor úgy érzem, hogy túlságosan önelégült vagyok, elolvasom Jeremiás könyvét. Mind az ötvenkét fejezetet. Azt mondom: "Szóval azt hiszem, hogy minden rendben van? Nem szennyezett be a bűn szennye?" Aztán belevágok az első fejezetbe. Valahol a Jeremiás 2:23-24 körül a büszkeségem elszáll. Isten Igéje keményen lesújt: a büszkeségem úgy szaglászik a baj után, mint a hőségben a szél után szaglászó szamár. Milyen megalázó!
Igen, Isten Igéje megalázkodást tud kiváltani a szívünkben. Ez azért van, mert egy olyan szakasz, mint a Jeremiás 2:23-24, feltárja a lényeget, hogy kik vagyunk. Ha a büszkeség utat tör magának, a bennünk lévő gonoszság a felszínre tör és mérget terjeszt. A büszkeség gyűlölködővé tesz bennünket, és hogy elkerüljük a Lélek vizsgálatát, fájdalmat okozunk magunknak, és másokat ostorozunk. De ki akar így élni? Inkább hagyom, hogy Isten Igéje megalázzon engem. Igen, nagyon fáj, ha az ember a lénye legmélyéig megsebezve van. Hogy a Lélek elmondja, hogy nem vagyunk olyan bölcsek vagy megnyerőek, szeretetteljesek vagy türelmesek, mint gondoltuk. De amikor a büszkeség álarca lehull, van valami üdítő abban, hogy megismerjük magunkat a lényünk legmélyén.
Amikor bevalljuk az Úrnak a bennünk lévő bűn szennyét, akkor ő az alázatosság lelkületét adja. Megújulva felemelkedünk. Amikor kezdünk egy kicsit önállósodni, a Lélek nyomást gyakorol ránk. Így újra keressük Isten Igéjének megalázását, elpusztítva az önmutogatást. Az alászállás ekkor képes a folytatásra. Isten az alázatosság lelkét kínálja, amikor ragaszkodunk Isten Igéjéhez. Ha eltávolodunk egy olyan szakasztól, mint a mai, és... az alázatosság szétfoszlik.

Alázz meg engem ma a te Igéd által, Uram.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     2/477 oldal   Bejegyzések száma: 4769 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 466 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1219
  • e Hét: 5725
  • e Hónap: 67394
  • e Év: 186486
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.