Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
A dalai láma, a tibeti buddhisták száműzetésben élő,...
  2020-07-18 08:41:37, szombat
 
 




2020. Július 6.

A dalai láma, a tibeti buddhisták száműzetésben élő, Nobel-békedíjas szellemi vezetője, ma 85 éves

"Ha békében akarsz élni, teremts békét magad körül." - írta az elfogadás, a szeretet és a béke hírnöke Tendzin Gyaco.

1935. július 6-án egy tibeti parasztember fiaként született meg Lhamo Dhondrub, azaz a 14. dalai láma, akiben egy küldöttség a 13. dalai láma reinkarnációját ismerte fel. Állítólag a tibeti uralkodó egy szent tóban látta meg, hogy hol található meg a leendő dalai láma, így ez alapján megkezdődött a felkutatása. Kewtsang Rinpoche, a serai kolostor lámája által vezetett küldöttség Amdoban bukkant rá egy 2 éves fiúcskára, aki csodálatos módon tudta, hogy kik az idegenek és az általuk feltett kérdésekre is hibátlanul megfelelt. Ezután természetesen semmi kétségük sem fért ahhoz, hogy megtalálták a 13. dalai láma utódját, akit két évvel később a tibeti kormány is hivatalosan elismert. Ennek megfelelően az új nevet kapott gyermek, Tendzin Gyaco 1940-ben elfoglalhatta a Dalai Lámák évszázadok óta fennálló trónját.

Az új dalai lámának (a szó jelentése: a tudás óceánja) azonban már fiatal korában a vallási és kulturális kérdések mellett, szembe kellett néznie a Tibetet fenyegető komoly külső nehézségekkel is, hiszen 1950-ben kínai csapatok szállták meg az országot. Hiába próbáltak a tibetiek éveken keresztül megszabadulni a kínai fennhatóságtól, a kínaiak erősebbnek bizonyultak. Az 1959-es felkelés is sok ezer tibeti életébe került és ekkor magának a dalai lámának is - a Himaláján keresztül - Indiába kellett menekülnie.

A száműzetésbe kényszerült dalai láma egy emigráns kormányt hozott létre, és az agresszorokkal szemben Tibet számára nemzetközi támogatást szerzett. 1998-ban egy beszédében hangsúlyozta: ,,Én nem a függetlenséget követelem, hanem - mint ahogyan már oly sokszor elmondtam - csupán azt, hogy a tibeti nép valódi önrendelkezést kapjon, azért, hogy így a saját civilizációját megóvhassa"

A dalai láma politikai filozófiája, hogy a tibeti-kérdést csak békés úton, mindenféle erőszak nélkül szabad rendezni, és az akarat és politikai párbeszéd megoldja majd a helyzetet.

A jelenlegi dalai láma 1989. december 10-én béke Nobel-díjat kapott a tibeti-kérdés megoldásáért folytatott fáradhatatlan erőfeszítéseiért. Kiemelte, hogy legfontosabb cél elsősorban nem Tibet függetlenségének elérése, hanem a tibeti nép kultúrájának, nyelvének, vallásának, életmódjának megőrzése és ápolása.

A 15. századtól a dalai lámák mindegyike megírta önéletrajzát. Tendzin Gyaco is a Száműzetésben - szabadon című önéletrajzi művével lett világszerte ismert író. 1998-ban jelent meg A boldogság művészete című könyve. Nemrég pedig magyarul is megjelent legújabb műve, az Ősi bölcsesség, modern világ.

Mi a népszerűségének a titka?

1. Az egyszerűsége

Az egyszerűségében fogalmazódik meg nagyszerűsége. Legfőbb üzenete az emberek számára a boldogság elérése, ami akkor teljesedik ki, ha teszünk mások boldogsága érdekében

2. Nyitottság és más vallások értékeinek méltatása

A Dalai láma igen karizmatikus személyiség, aki nagyra becsülte II. János Pál pápát és kalkuttai Teréz anyát is. Sikeresen tanulmányozta más vallások tanításait, különösen az együttérzés más vallásokban megmutatkozó formáiból tanult sokat. Elismerően írt a jézusi szeretet és alázat jelentőségéről, a zsidóság hagyományőrzéséről és a müezzinek gyönyörű imára hívó dalairól is.

3. Integratív személyisége együttérzésre tanít

Az 1989-ben Nobel békedíjat kapott vallási vezető több száz kitüntetésben részesült. Képes felkelteni más vallások követőinek figyelmét is azáltal, hogy tanításainak fókuszát az együttérzés gyakorlására helyezi. Még azt is elismerte, hogy ennek gyakorlására nincs szükség ahhoz, hogy vallásosak legyünk, hiszen az együttérzés a mindenkiben meglévő természetes jóság kiteljesedését jelenti.

4. Tanításait saját élettörténete hitelesíti

1959-től kezdve emigrációban él, ez alatt is azonban fontosnak tartja, hogy fenntartsa a hagyományos tibeti kultúrát és oktatást. Ez az emigráns lét és a Tibet szabadságáért folytatott küzdelem a nyugatiak szemében igen megemelik a Dalai láma szavainak értékét.

5. Jótékonyság, erőszakmentesség és béke

Tendzin Gyaco támogatja az SOS Gyermekfalvak szervezetét, közeli barátja Hermann Gmeiner, aki a szervezetet létrehozta. Gyakran látogat el a falvakba, és elismeri, hogy a szervezet világszerte nagy hatással volt a gyermekjólét fejlődésére.

Tibet helyzetét figyelembe véve az egész világ számára példamutató az a hozzáállás, ahogy erőszak nélkül küzd országának függetlenségéért. A szeretet és a béke nagyköveteként mindenki elismeri a jelenleg az egyik legnagyobb spirituális vezetőnek.

Forrás: National Geographic, Huffington Post, Wikipédia

 
 
0 komment , kategória:   14.Dalai Láma  
Megszívlelendő bölcsességek
  2020-07-18 08:34:17, szombat
 
 




Megszívlelendő bölcsességek a ma 85 éves mindíg mosolygós, jó kedélyű dalai lámától Tendzin Gyacótól az életről, boldogságról...

"A következő összetevőket egyszerűen nem lehet kikerülni: eltökéltség, erőfeszítés, idő. Ezek együttesen képezik a boldogság titkát."

"Csak két nap van az évben, mikor semmit sem tehetsz. Az egyik a tegnap, a másik a holnap. Tehát csak a ma a megfelelő nap arra, hogy szeress, hogy higgy és elsősorban, hogy élj!"

"Az emberi természet olyan, hogy ha rettenetesen válságos helyzetbe kerülünk, az emberi elme felébred, és talál valamilyen más alternatívát. Ez emberi adottság."

"Az embernek két nagy tévedése van. Az egyik: hogy valóságnak tartja azt, ami nem az. A másik: hogy nem tartja valóságnak azt, ami az."

"Ha valaki kirekeszt másokat, viszonzásul önmagát találja kirekesztve."

"Erőszak segítségével elérhetővé válhatnak bizonyos célok, de mindig valakinek a kárára, sérelmére. Bár ily módon megszüntethetünk olykor egy problémát, ám mégis teremtünk helyette egy újat. A gondok, a konfliktusok végtelen megoldásában leghatékonyabban az emberi értelem, megértés és a kölcsönös tisztelet segíthet."

"A szenvedéseink feltétlenül hozzájárulnak szellemi életünk minőségének emeléséhez, ha képesek vagyunk a szerencsétlenségből, a balsors csapásaiból utat építeni."

"Ahogy a rozsda, mely magából a vasból származik, semmivé emészti a vasat, úgy szünteti meg önmaga lehetőségeit megfontolatlan cselekedeteivel az ember."

"Egy őszinte mosoly reményt, energiát ad. Ha őszinte mosolyt szeretnénk, akkor először is meg kell teremtenünk a megfelelő alapot hozzá."

"Ha tudsz, segíts másokon. Ha nem, legalább ne árts nekik."

2020.jul.6.

 
 
0 komment , kategória:   14.Dalai Láma  
Az emberi minőség nem vásárolható meg
  2019-12-09 12:43:45, hétfő
 
 




"Az emberi minőség nem vásárolható meg, nem állítható elő technikai leleményekkel, géppel, gyógyszerekkel. A jellemet, a pozitív karaktert, a becsületességet, az egyenességet, a jószívűséget csakis az emberi elme hozhatja létre."

/Dalai láma/



 
 
0 komment , kategória:   14.Dalai Láma  
A Tükör törvényei:
  2019-10-16 08:36:13, szerda
 
 





A Tükör törvényei:


1; Minden, amit a másikban kritizálok - ami ellen harcolok -, az bennem van.

2; Mindaz, amit a másik személy rajtam kritizál - és azt sértőnek találom -, az nincs feldolgozva bennem.

3; Minden, amit a többiek kritizálnak bennem, harcolnak ellene, meg akarják változtatni - és, ha ez engem nem sért -, akkor az az Ő feldolgozatlan problémájuk, tökéletlenségük, melyet rám vetítenek, mert nem tudnak szembenézni vele önmagukban.

4; Minden, amit én a másikban szeretek, az bennem is megvan, magamban szeretem, mert felismerem magam a másik személyében, mivel az egylényegűségünk mutatkozik meg.

"Ha azt gondolod, hogy minden valaki más hibája, akkor sokat fogsz szenvedni. Amikor rájössz, hogy minden Önmagadból ered, akkor megismered mind a békét, mind az örömöt."

- Dalai Láma -

 
 
2 komment , kategória:   14.Dalai Láma  
Dalai Láma mondta
  2019-06-19 15:23:50, szerda
 
 

 
 
5 komment , kategória:   14.Dalai Láma  
Az egyetlen igazi vallás
  2018-10-30 08:53:24, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:   14.Dalai Láma  
Három fontos szabály a boldog élethez
  2018-08-06 16:20:54, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:   14.Dalai Láma  
Minél őszintébbek és nyitottabbak vagyunk
  2018-07-30 08:29:31, hétfő
 
 





"Minél őszintébbek és nyitottabbak vagyunk, annál kevésbé fogunk félni, mert nincs takargatnivalónk mások előtt, ezért azt gondolom, minél őszintébb valaki, annál magabiztosabbá válik."

(Dalai Láma)



Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más."

(XIV. Dalai Láma)







 
 
0 komment , kategória:   14.Dalai Láma  
Dalai Láma: Ha egyetlen hibádat felismered...
  2018-05-28 07:27:26, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:   14.Dalai Láma  
Sokan gondolják, hogy a türelem a gyengeség jele.
  2017-07-22 20:34:01, szombat
 
 





Sokan gondolják, hogy a türelem a gyengeség jele. Szerintem ez tévedés. A gyengeség jele sokkal inkább az ingerültség, a düh. A türelem, a higgadtság pedig az erőé. Például, ha vitatkozik valaki és a véleménye józan érveken alapul, akkor végig nyugodt, magabiztos lesz, még mosolyogni is tud, miközben érvel. Ám ha az érvei hibásak, akkor lassan elveszíti a tekintélyét, majd a türelmét is, dühbe gurul, aztán már csak képtelenségeket beszél. Az emberek ritkán jönnek méregbe, amikor biztosak a dolgukban. A düh leggyakrabban a zavarodottság jele.

Dalai Láma






 
 
0 komment , kategória:   14.Dalai Láma  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 1459 db bejegyzés
Összes: 12932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 885
  • e Hét: 4143
  • e Hónap: 26043
  • e Év: 115653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.