Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/12 oldal   Bejegyzések száma: 110 
Epres sütemény
  2018-09-24 21:22:27, hétfő
 
  Epres sütemény







ozzávalók

Hozzávalók egy 20 x 30 cm-es tepsihez:
A tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg zsír (vagy 15 dkg vaj)
5 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
reszelt citromhéj
csipet só
A töltelékhez:
20 dkg eper
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
10 dkg liszt
1/2 citrom leve
A díszítéshez:
félbevágott eperszemek
1 csomag tortazselé (a tasakon lévő leírás szerint elkészítve)



Elkészítés

Elkészítés: A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (vagy vajat), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojás sárgáját és a tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (Ha túl száraz lenne a tészta, akkor még egy kevés tejfölt tehetünk hozzá).

Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe (én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a tepsibe). Előmelegített sütőbe tegyük be, majd közepes hőfokon 15 perc alatt süssük elő a tésztát. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk egy kicsit hűlni.

Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és botmixerrel pépesítsük. A pépesített epret tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá az egész tojás okat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet, és kézi habverővel keverjük simára. Ezután állandó keverés mellett, öntsük hozzá a lisztet, majd szintén keverjük csomómentesre.

Az elősütött és langyosra hűtött tészta tetejére öntsük rá a simára kevert töltelékek. Tegyük vissza a sütőbe, és közepes hőfokon 30-35 perc alatt süssük készre. (A sütési idő felénél takarjuk le sütőpapírral a tetejét, nehogy túlbarnuljon, esetleg megégjen a teteje.)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben félig kihűlni, majd helyezzük egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Ezután tegyük vissza a tepsibe, majd a sütemény tetejét rakjuk ki félbevágott eperszemekkel, és öntsük le tortazselével. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen megdermedni.

 
 
0 komment , kategória:  SÜTEMÉNYRECEPTEK  
Csíkos sütemény
  2018-09-24 21:20:24, hétfő
 
  Csíkos sütemény







Hozzávalók

A tésztához:
10 dkg porcukor
2 db tojás
4 dkg margarin
2 ek méz
1 tk szódabikarbóna
1 ek tejföl
30 dkg liszt
A piskótatekercshez:
8 db tojás
16 dkg porcukor
16 dkg liszt
1 csomag sütőpor
6 ek víz
lekvár
A krémhez:
2 csomag vaníliás puding
7 dl tej
30 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor



Elkészítés

A tésztához a tojás okat a porcukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a kissé megolvasztott margarint, a langyos mézet, végül a szódabikarbónával elkevert lisztet, és jól összedolgozzuk. Kikent, lisztezett, közepes sütőlemezen két vékony lapot sütünk belőle.
Elkészítjük a piskótatésztát, megfelezzük, és külön-külön megsütjük. Sütés után még melegen baracklekvárral megkenjük, feltekerjük. Ha kihűlt, kb. 1 centis szeletekre vágjuk.
A krémhez a vaníliapudingot a tejben megfőzzük, és kihűtjük. A margarint a porcukorral jól kikeverjük, majd összedolgozzuk a kihűlt pudinggal és a vaníliás cukorral.
Az egyik mézes lapot megkenjük a vaníliakrém felével, majd vízszintes sorokban, szorosan rárakjuk a felszeletelt piskótatekercseket. Amikor a tekercseket a krémre rakjuk, legjobb az aljukat egymással szembe illeszteni, kissé laposabbra nyomva. A kimaradt résekbe piskótadarabot teszünk. Erre jön a krém másik vele. Végül befedjük a másik tésztalappal.
Porcukorral meghintve tálaljuk. A süteményt a tekercsekre merőlegesen szeleteljük.
 
 
0 komment , kategória:  SÜTEMÉNYRECEPTEK  
Habos almás sütemény
  2018-09-24 21:17:32, hétfő
 
  Habos almás sütemény







Hozzávalók

A linzertésztához:
25 dkg margarin
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 db tojássárgája
csipet só
1 db citrom reszelt héja
A linzertészta összeállításához:
kevés tej (ha szükséges)
A piskótához:
4 db tojás
10 dkg liszt
10 dkg cukor
A rétegezéshez:
10 dkg őrölt dió
5 evőkanál baracklekvár
A habhoz:
2 db tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 ek baracklekvár
A habra díszítésnek:
7 dkg vágott dió
10 dkg porcukor
A töltelékhez:
50 dkg alma reszelve
2 ek méz
1 mk őrölt fahéj
1 db citrom leve


Elkészítés

A linzertészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél cm-re kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és sütjük.
Közben a töltelék hozzávalóit megpároljuk és kihűtjük.
A piskótát a szokásos módon elkészítjük, és ugyanakkora méretű tepsiben sütjük, mint a linzerünket.
A tojás fehérjéket a porcukorral és 1 evőkanál baracklekvárral kemény habbá verjük gőz felett.
Amikor a két tésztánk kihűlt, kezdődik a rétegezés: linzer-lekvár-piskóta-lekvár-őrölt dió-kihűlt alma, a tetejére kerül a kemény hab.
A díszítéshez a diót és a porcukrot összekeverjük, és közepes lángon megpirítjuk. Egy tányért zsírral vagy margarinnal kikenünk, és a pirított diót ráöntjük. Amikor kihűlt, késsel apróra vagdossuk. Ezután a a hab tetejére szórjuk.
 
 
0 komment , kategória:  SÜTEMÉNYRECEPTEK  
Bögrés almás-fahéjas süti
  2018-09-24 21:15:45, hétfő
 
  Bögrés almás-fahéjas süti







Hozzávalók

2 bögre liszt
2 bögre porcukor
1 bögre olaj
4 bögre szeletelt alma
3 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 mk szódabikarbóna
3 mk fahéj
1 csipetnyi só


Elkészítés

A tojás okat a porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáöntjük az olajat, a sót és a fahéjat. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, majd a masszához keverjük.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és a tetejére halmozzuk a megpucolt és szeletekre vágott almát. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  SÜTEMÉNYRECEPTEK  
Egyszerű szilvás pite
  2018-09-24 21:14:17, hétfő
 
  Egyszerű szilvás pite







Hozzávalók

50 dkg liszt
17 dkg vaj
1,5 dl tej
70 dkg szilva
1 kávéskanál só
1 db tojás + 1 db a kenéshez
3 dkg élesztő
fahéj
10 dkg cukor
zsemlemorzsa
darált dió

Elkészítés

A liszthez adunk egy csipet sót, majd belemorzsoljuk a vajat. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral. Amikor kellően felfutott, hozzáadjuk a tojás t, és az egészet összekeverjük, majd alaposan összegyúrjuk. Fél órára félretesszük pihenni.
A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk. Az egyik felét egy kivajazott tepsibe fektetjük, megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával vagy darált dióval, hogy a szilva sütés közben ne áztassa el.
Ezután a félbevágott szilvákat sorban ráfektetjük, vágott felükkel lefelé. Megszórjuk a fahéjas cukorral, majd betakarjuk a második lappal. A tetejét megkenjük egy tojás sal, majd villával kissé beszúrkáljuk. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  SÜTEMÉNYRECEPTEK  
Csöndes álom....
  2018-09-24 20:57:34, hétfő
 
 




Csöndes álom....


Csöndes álom egyesíti az elfojtott szavakat
Megvallanám szerelmem virágzó szikla alatt
Napsugarak varázsában lázasan csendül a húr,
A vízesésbe szerelem virágzó ága hajol
Csendülő húr varázsában nem hallok mást, csak a zenét
A vágy virágként bontja ki a csönd lázas üzenetét
Álmaim csöndes szirma bontakozik a Napon,
Dallá válik a szívben nem szűnő imádatom
Imádatom titokzatos, akár a szitakötő,
Az én örök imádatom csöndes álomba tűnő
Napsugarak varázsa az álmok kék szárnyain át,
Virágzó szikla alatt vágy csendíti a gitárt
Te vagy nekem a gyönyör, ha csönd üzenete szól
A vízesésbe szerelem virágzó ága hajol
A lágy szelek vallomását a kék szárnyak repítik
Hisz az örök szerelem lehajló ága virít
Álmok nyíló szirmában egyesíti a gyönyört,
A szél mesékbe repíti a kék szárnyú szitakötőt
 
 
0 komment , kategória:  ÁLOM- ÁLOM,ÉDES ÁLOM  
Őszi melódia
  2018-09-24 20:50:43, hétfő
 
 




Őszi melódia


Hüvös és öreg az este.
Remeg a venyige teste.
Elhull a szüreti ének.
Kuckóba bújnak a vének.
Ködben a templom dombja,
villog a torony gombja,
gyors záporok sötéten
szaladnak át a réten.
Elhull a nyári ének,
elbújnak már a vének,
hűvös az árny, az este,
csörög a cserje teste.
Az ember szíve kivásik.
Egyik nyár, akár a másik.
Mindegy, hogy rég volt, vagy nem-rég.
Lyukas és fagyos az emlék.
A fákon piros láz van.
Lányok sírnak a házban.
Hol a szádról a festék?
kékre csípik az esték.
Mindegy, hogy rég, vagy nem-rég,
nem marad semmi emlék,
az ember szíve vásik,
egyik nyár, mint a másik.
Megcsörren a cserje kontya.
Kolompol az ősz kolompja.
A dér a kökényt megeste.
Hüvös és öreg az este.
 
 
0 komment , kategória:  EST - ÉJSZAKA VILÁGA  
Aranyosi Ervin: A mókus készülődik
  2018-09-24 20:47:52, hétfő
 
 




Aranyosi Ervin: A mókus készülődik


Terülj, terülj asztalt kínál a természet,
össze kell gyűjtenem gyorsan az egészet!
Megtelik a kamrám finom élelemmel,
nem kell megbirkóznom téllel, félelemmel!
Az is jó ám ebben, hogy jut mindenkinek,
csak össze kell szedni, mire jön a hideg.
Aztán bevackolom az odúmba magam,
mert a szorgalomnak ilyen jutalma van.
Átalszom a telet, bár felkelek enni,
de ha mindenem van, jó mókusnak lenni!
 
 
0 komment , kategória:  ŐSZI VERSEK  
Tóth Árpád: Őszi alkonyat
  2018-09-24 20:46:54, hétfő
 
 




Tóth Árpád: Őszi alkonyat


Nézem a vén napot, amely a hervadt kerten
S e csüggedt ujjakon pompás aranyszint fen szét,
Ó most minden dolog oly titokzatosan szép
S magános s mozdulatlan... s az illatban s a csendben
A nagyszerű és komoly fák alatt
Sötét arcát kegyetlen és szép öklére hajtván
Szunnyad a bánatom, mint este a szfinx alján
A fantasztikus és fáradt arab.

Ó most buja mosollyal s epedve nyújtja ki
Karját jövőm felé vágyam, mint lomha szultán,
Kinek, szép háremhölgye lágy derekához nyulván
Remegnek parfümös és puha ujjai;
S míg fátylait lebontja alázattal s szelíden
S táncol előttem szűzen s mezítlen a jövő,
Fényes lombok illatja mint arany füstölő
Gőze, úgy részegít s nehéz főm félrebillen...

S egyszerre... újra oly fáradt s levert vagyok
És ébred a szivemben egy-egy bús, régi emlék
Mint ketrecben a rab vad, mely lustán s súlyosan lép
S a szeme a sötétben ijesztően ragyog...
Aztán ennek is vége... elnyúlnak a vadak,
Olykor még egynek-egynek iszonyu talpa moccan
Csendben... s én bámulok a messzeségbe hosszan
S a vén kert körülöttem egyre homályosabb...

És hanyatt terülök a fűben s csendesen
Tünődöm: van-e még az éj tág tengerében
Oly nyomorú sziget, mely oly búsan s setéten
Borong az ég felé, mint most fáradt fejem?
Ó van-e még hegy háta oly kincsrejtőn is árva
Mint dombos homlokom s csillognak e tavak,
Mik finom szépségeknek tükröt úgy tartanak
S mégis oly szomorúak, mint mély szemeim párja?...
 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - TÓTH ÁRPÁD  
Tóth Árpád: Lélektől lélekig
  2018-09-24 20:44:23, hétfő
 
 




Tóth Árpád:
Lélektől lélekig


Állok az ablak mellett éjszaka,
S a mérhetetlen messzeségen át
Szemembe gyűjtöm össze egy szelíd
Távol csillag remegő sugarát.

Billió mérföldekről jött e fény,
Jött a jeges, fekete és kopár
Terek sötétjén lankadatlanul,
S ki tudja, mennyi ezredéve már.

Egy égi üzenet, mely végre most
Hozzám talált, s szememben célhoz ért,
S boldogan hal meg, amíg rácsukom
Fáradt pillám koporsófödelét.

Tanultam én, hogy általszűrve a
Tudósok finom kristályműszerén,
Bús földünkkel s bús testemmel rokon
Elemekről ád hírt az égi fény.

Magamba zárom, véremmé iszom,
És csöndben és tűnődve figyelem,
Mily ős bút zokog a vérnek a fény,
Földnek az ég, elemnek az elem?

Tán fáj a csillagoknak a magány,
A térbe szétszórt milljom árvaság?
S hogy össze nem találunk már soha
A jégen, éjen s messziségen át?

Ó, csillag, mit sírsz! Messzebb te se vagy,
Mint egymástól itt a földi szivek!
A Sziriusz van tőlem távolabb
Vagy egy-egy társam, jaj, ki mondja meg?

Ó, jaj, barátság, és jaj, szerelem!
Ó, jaj, az út lélektől lélekig!
Küldözzük a szem csüggedt sugarát,
S köztünk a roppant, jeges űr lakik!

1923
 
 
0 komment , kategória:  VERSEK - TÓTH ÁRPÁD  
     2/12 oldal   Bejegyzések száma: 110 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1585 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 405
  • e Hét: 2076
  • e Hónap: 12429
  • e Év: 71682
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.