Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Már nézegethető
  2018-01-14 16:31:44, vasárnap
 
  Egész hét végén dolgoztam a könyvön, végül 1919-ig fölpakoltam pdf fájlban a honlapomra. (mosonvarmegy.eoldal.hu)
A címe: Mosonmagyaróvár. Pista ezt gondolta, törölte a korábbi variációimat. A most látható borító csak próba, ez biztosan nem lesz a végleges változat. Kollégám dolgozik rajta.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Száznál is több levél
  2018-01-13 05:51:44, szombat
 
  Találtam egy vaskos dossziéban a pincében több tucat levelet Fodor Andrástól, Tüskés Tibortól, Bárdosi Németh Jánostól, Grábics Frigyestől, Lőrinczy Hubától, Sárándi Jóskától, Cseh Karcsitól, s persze Weörestől. Aztán Kovács K. Zoltántól, Csányi Lacitól, Nagy Gáspártól.
Micsoda érték! Arra gondoltam,. hogy a Tüskés leveleket a szántódi könyvtárnak ajándékozom, róla nevezték el.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csütörtök
  2018-01-11 10:46:35, csütörtök
 
  Ez a kedvenc napom a kedd után. Most 10-re jöttem, s egykor megyek haza. Alkalmas ez néhány kötelező gyakorlat elvégzésére, pihenésre.
Ma 11-e van, holnap utalnom kell a járulékokat, 20-án áfabefizetés. S remélhetőleg az e havi kiadásoknak vége. (A nagyobbaknak.) Sok melóval jár egy cég működtetése, főként, ha nem csak ezt csinálja az ember.
Közben folyamatosan olvasok is, a Gulag szigetcsoport második kötetét fejezem be hamarosan. Most olvasom harmadszor. Lassan, szépen. Először mohó voltam, majd még mindig kapkodva olvastam. Most XXI. századi szemmel. Levetközve minden naivitást.
Olvasni jó. Ha ősszel nyugdíjba megyek, talán több idő jut erre is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Utolsó simítások
  2018-01-11 10:27:19, csütörtök
 
  Folyik a monográfia korrektúrázása. Az utolsó fejezetet is befejeztem, elsimítottam a túlzásokat, aránytalanságokat. Egy elősző kell hozzá, én Nagy Pistára gondolok, egy kis vallomásfélére. 2011-ben ő találta ki az egészet, majd szedtük össze a stábot, bíztuk meg Tuba Lacit annak összefogására. Lassú munka volt, volt, aki visszaadta a megbízást. Végül az anyag 2014-re elkészült. Össze kellett volna szerkeszteni. Ezt csak félig-meddig csinálta meg Laci, nem igazán mert hozzányúlni az anyaghoz, húzni kellett volna. Javított becsületesen, de így is vannak benne párhuzamosságok. A fotók válogatása sem volt bátor, sok internetes fotót el kellett hagyni végül.
Eltelt pár év, Pista államtitkár lett, az anyagot végül "parancsára" magamhoz vettem, s elkezdtem a valódi kiadványszerkesztést. A fotókat átrostáltam, a ritkaságokat nagyban hozzuk, a csak illusztrációnak valók zömét elhagytam. Itt-ott a szövegből is húztam. Hárman olvastuk el, s a negyedik Laci. Így állt végül össze az anyag.
Olvasókönyvnek szántuk Pistával.
Én az első szervezői lépésektől kísértem figyelemmel a munkát, s igyekeztem, hogy a szerzőket kifizessük.
Pista egyszer már szerzett a kiadásra pénzt, azt azonban végül másra fordították. Nekem ősszel szólt, hogy tegyünk a dolog végére pontot.
Így készült el a nyomdai pdf, amit összefűzök, s egy "lebutított" fájlban fölteszek majd a honlapomra.
Amint az anyagiak összeállnak, megjelenik könyvalakban. Hamarosan címlap variációkat is kapok.
Ennyi a története egy fontos könyvnek, ami esetleges esetlegességei ellenére is Mosonmagyaróvár fontos könyve lesz. Egy ideig bizonyára az "utolsó".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Téli álom
  2018-01-10 06:14:32, szerda
 
  Az elmúlt másfél két hónap kedvetlenül telt el. Nem csak a szürkeség az oka ennek, hanem a monotonság is. Mondom ezt én, aki a fél világot bejárta közben. El tud az ember lustulni, ha hagyja. Meg persze a sok adminisztráció sincs kedvemre, most is számlák fölött bambulok. Van ebben a dologban egyfajta kiégés is. Hogy zsidó könyvet befejeztem, valami óriási űr maradt bennem. Most a városmonográfia végén újból ezt érzem.
A borítót tervezzük, ehhez válogatok fotót. Tegnap betettem egy képekkel teli dévédét a gépbe, aztán ennyi.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Talált tárgy- Játék határok nélkül
  2018-01-09 19:12:32, kedd
 
  A pincében leltem egy levelet, amelyben megköszönik segítségemet a kilencvenes évek közepén szervezett orbitális baromsághoz.
Részt vett Portugáliában ezen Mosonmagyaróvár is, sok pénzt elszórva. A levelet a műv ház igazgatójának címezték, Gombosi Lilla írta, aki akkor éppen főállásban a kulturális központban regnált, s az éppen aktuális polgármester "tanácsadója" volt.
Ja, ha lesz kedvem, fölhozom a levélkét, a s bemásolom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Folytatódik
  2018-01-07 15:57:36, vasárnap
 
  Eltelt az első hét, semmi január hangulat. Az idő is inkább február végi. Az egyhangú teendők lehangolnak, bár volt szép is ebben a hétben, de egészében kedvetlenség uralta. Elkezdődött az iskola is, teszem a dolgomat. Már nyugdíjas lehetnék, de év végéig vállaltam a dolgot.
Járt kint Pista is, néhány dolgot megbeszéltünk, s végül úgy néz ki, hogy a magyar-ukrán szótárt is megcsinálom. Még a városmonográfia utolsó simításai várnak rám. Jelentős könyv lesz, Mosonmagyaróvár a címe és 450. oldalas. Összesimítottam benne a városrészeket, figyeltem, hogy az egyházak súlyuknak megfelelően szerepeljenek benne. S 56-ra is figyeltem, hogy ne nyomja agyon a város újkori történelmét, de jelentőségének megfelelően szerepeljen. Törlöm a nevemet a szerkesztők közül, még akkor is, ha az egész könyv az én szemem. A kiadó a Mosonvármegye Könyvkiadó lesz. Ma még egy fillér sincsen a nyomdára, de valószínű tavasszal megjelenik. Nagy Pista szava nálam az aranyfedezet.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
... és Drezda
  2018-01-05 10:56:40, péntek
 
  Nagyon szép város, egy évben többször is megfordulunk itt, lévén itt lakik a nászasszonyunk. Az első este otthon maradtunk, beszélgettünk, pihengettem. Korán fekvő vagyok, most mégis reggel hétig aludtam. Délelőtt - 31-én - elmentem sétálni Zsókával, leltünk egy katolikus templomot, ahol éppen mise volt. Egy kis időt eltöltöttünk benne. Az ünnepek alatt hiányzott az istentisztelet, most beértük ezzel a csöpp misedarabbal.
Ahogy hazaértünk megjött Renáta és Daniuela. Danit két hete menekítette ki a német nagykövetség Paraguáyból. Hosszú történet, vagy tíz éve ment oda a fiújával. Most minden papír nélkül új életet kell itthon kezdeni. Sokat mesélt, kicsit zaklatott volt, s nagyon örült nekünk.
Ebéd után elmentünk a temetőbe. Jó séta volt.
Én lefeküdtem pihenni, de tíz órakor felébredtem a lövöldözésre. Nagy tüzijáték volt. Reggel aztán gyors csipegetés, majd autóban, Hofon, Nürnbergen keresztül Köschingbe, ahol letettük a leányt, ettünk, s kocsiba és haza. Ez 1000 kilométeres nap volt.
Aztóta próbálom kiheverni az ünnepek alatt megtett 2850 kilométert.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Beszámoló1.
  2018-01-03 09:13:18, szerda
 
  Az a három nap, míg unokám itt volt, hamar elszelelt, Terveztem, hogy elmegyünk Sopronba, de semmi nem lett belőle. Beszélgettünk, dolgozgattam. Aztán 30-án elindultunk Drezdába Sigridhez. Nem siettem, de nem is lehetett. Év vége lévén nem kapta, Szlovákiában cseh matricát, két helyen is megpróbáltam. Aztán a határon ige. 17 Euróért. Fosztogatni a csehek is tudnak, hisz rozoga pályájuktól előre kiütést kap az ember. Egy kicsit javult a helyzet, de Prágáig azért megrázta a lelkünket. A szélvédőre ragasztott matricák alapján úgy hetedszer mehettem át az idén a városon. Szép hely, de én az utat figyeltem. Semmi tájékoztató tábla, de tudom, hogy a Vltaván átmenvén azonnal jobbra, s már az Argentinska utcán vagyok. Ennek a végén van először kitéve Dresden neve. Addig átjöttem a város közepén, a pályaudvar s a Vencel tér mellett.
Végül az idő is elromlott, az utolsó alagút német oldalán havazni kezdett. Sandra örült neki egyedül.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Drezda-Kösching-itthon
  2018-01-02 07:48:30, kedd
 
  31-án elindultunk Drezdába. Ott szilvesztereztünk, majd hazavittük Szandrát Köschingbe és haza. December 25-én nulláztam le a számlálót a kocsiban, miután este leálltam idehaza 2850 kilométert mutatott. Összefoglaló a tavalyi évről, s beszámoló később.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 189 db bejegyzés
Összes: 3554 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 134
  • e Hét: 463
  • e Hónap: 12747
  • e Év: 44412
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.