Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/17 oldal   Bejegyzések száma: 160 
H.Kohut Katalin: Rántott burgonya
  2018-09-27 15:18:33, csütörtök
 
  H.Kohut Katalin: Rántott burgonya



Szívesen készítek két napra olyan köretet, mely kihűlés után is friss marad. Rántotthúshoz ajánlom a rántott burgonyát, akár kismama látogatásra is finom húsleves kíséretéhez, salátával.

Hozzávalók 4 személyre:

4 db nagyobb burgonya
3-6 tojás
liszt
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
só ízlés szerint

Elkészítés:

A burgonyákat sós vízben héjában megfőzöm. Puhulás után leöntöm a vizet róla, majd leszedem a héját. Kb. fél centiméteres karikákra vágom őket egy tálba, kihelyezve az asztalra külön-külön tányérba a tojásokat felverve, a zsemlemorzsát és a lisztet. Egyenként megforgatom a burgonyakarikákat először a lisztben, majd a tojásban és a zsemlemorzsában. Közepes forróságú olajban mindkét oldalát pirosra sütöm.

Jó étvágyat kívánok!

2017. május 14.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Szilvalekváros párnácska
  2018-09-27 15:17:31, csütörtök
 
  H.Kohut Katalin: Szilvalekváros párnácska



Hozzávalók két személyre:

20 dkg liszt
1 dl tejföl
13 dkg vaj
csipet só
Szilvalekvár

Elkészítés:

A lisztet összekeverem a sóval, hozzáteszem a darabokra vágott vajat, ezzel összegyúrom, majd a tejföllel. Hűtőbe teszem pár órára, vagy egy éjszakára.

Kinyújtom lisztezett deszkán négy milliméteresre a tésztát, majd a szélén kezdem a lekvárral történő megkenését. Behajtom a megkent részt, levágom, apró rudakra vágva sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom. Ugyanígy járok el a következő sorokkal is. 170 fokon sütöm addig, míg színe kezd lenni. Kiszedés után porcukorral megszórom. Nagyon laktató és finom sütemény!

Jó étvágyat kívánok!

2017. május 27.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Szójával töltött cukkini
  2018-09-27 15:16:36, csütörtök
 
 
H.Kohut Katalin: Szójával töltött cukkini


Akinek kevés a pénze, az sem vonhatja meg magát az egészséges zöldségektől, finomságoktól. Szójából sok mindent készíthetünk, töltött tököt, káposztát és paprikát is. Most a cukkinivel próbálkoztam.

Hozzávalók:

Kb. 15 dkg szójagranulátum
kevés petrezselyemzöldje
pirospaprika

bors
Delikát
3 cikk fokhagyma
kis fej vöröshagyma
1 tojás
2 nagyobb darab cukkini
5 dkg sajt

Elkészítés:

A szójagranulátumot Delikátos vízbe áztatom. Közben egy tálba téve összevágom a vöröshagymát, belenyomom fokhagymanyomóval a fokhagymákat, hozzájuk teszem a kinyomott szóját, majd egy tojást, petrezselyemzöldet, pirospaprikát, borsot, jól összekeverem.

A hosszában és keresztben kettévágott cukkinik belsejét kivágom, sütőpapírra helyezem egy kisebb tepsibe őket. Közepükbe helyezem a tölteléket, megszórom a tetejüket reszelt sajttal, majd lefedve alufóliával előmelegített sütőbe helyezem. Kb. 20 perc kell a cukkinik puhulásáig, amit egy villával ellenőrzök kivétel előtt.

Én megtisztítottam 3 db burgonyát, hosszában felvágva kisütöttem őket forró olajban köretnek. Tálalás előtt készítettem egy pohár joghurtból és készen vásárolt coopos kapormártásból egy finom mártást, ezzel együtt tálaltam. Két főnek elegendő. Ha esetleg marad egy kis szójamassza, áztatott zsemlét facsarok hozzá, kisütöm fasírtnak.

Jó étvágyat kívánok!

2017. július 7.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Töltött tök
  2018-09-27 15:15:34, csütörtök
 
  H.Kohut Katalin: Töltött tök


A nyár nem múlhat el finom zöldségek, vitaminok nélkül. A tököt többféleképpen lehet felhasználni, lereszelve főzeléknek, fasírtnak, vagy tölteni. Mostani receptem fogyókúrásoknak, diétásoknak kedvező, de bátran készítheti mindenki ízlése és kedve szerint.

Hozzávalók:

2 kg-os tök
15 dkg szójagranulátum
2 tojás
só ízlés szerint
pirospaprika ízlés szerint
bors ízlés szerint
jó nagy fej vöröshagyma
4 cikk fokhagyma
tejföl ízlés szerint
reszelt sajt ízlés szerint

A tököt meghámozom, kettévágom, a magját kivájom. Beáztatom a szójagranulátumot Delikátos vízbe, s amikor magába szívta, kifacsarom a víztől, beleteszem egy tálba, ráütöm a tojásokat, ráteszem a pirospaprikát, borsot, sót ízlés szerint, hozzáteszem az apróra vágott vöröshagymát, hozzányomom fokhagymanyomóval a fokhagyma cikkeket, jól összekeverem, s a kettévágott két tök közepébe helyezem a masszát. Tejföllel jól meglocsolom a tetejét és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 25 percig puhítom alufóliával lefedve. Ellenőrzöm villával, s amikor puha a tök, leveszem az alufóliát, megszórom reszelt sajttal, visszahelyezem a sütőbe. Csak addig hagyom sülni, míg megolvad a sajt. Pirított burgonyával, félbevágott apró újburgonyával hagymával, tepsiben pirítva tálalom.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

2017. július 29.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Kelkáposzta főzelék
  2018-09-27 15:14:36, csütörtök
 
 
H.Kohut Katalin: Kelkáposzta főzelék


A főzelék elengedhetetlen a heti étrend összeállításában, legalább kétszer be kell iktatnunk. A kelkáposzta főzelék nagyon gyorsan elkészül, laktató.


Hozzávalók 4 személyre:

1 kg-os kelkáposzta
3-4 db burgonya
ízlés szerint őrölt köménymag
ízlés szerint só
5 cikk fokhagyma
1 db vöröshagyma
2,5 kanál liszt
kevés olaj
pirospaprika ízlés szerint


Elkészítés:

A kelkáposzta felsőbb leveleit leszedjük, a többit nagyobb késsel apróra vágjuk egy nagy lábasban, majd hozzávágjuk hosszúkás formában a burgonyát, a hagymát, a fokhagyma cikkeket. Megsózzuk, megszórjuk bőven őrölt köménymaggal, majd odatesszük a tűzre puhulni annyi vízzel, hogy majdnem elfedje a főzeléket.
Mikor megpuhult a kelkáposzta is, levesszük a tűzről, készítünk a liszttel és olajjal halvány zsemleszínű rántást, megszórjuk pirospaprikával, felengedve vízzel berántjuk vele a főzeléket, amit visszateszünk a tűzre és felrottyantjuk.

Megkóstoljuk, ha szükséges, utána sózzuk, tehetünk még bele őrölt köménymagot. Nagyon finom főzelék, lecsókolbász feltéttel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

2017. augusztus 10.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Almás muffin
  2018-09-27 15:13:18, csütörtök
 
  H.Kohut Katalin: Almás muffin

Hozzávalók:

16 dkg liszt
12 dkg cukor
2 tojás
½ cs. sütőpor
½ kocka Ráma vaj
citromhéj ízlés szerint
8 csokidarabka
2 reszelt alma
fahéj ízlés szerint
kevés darált dió
1 db vaníliacukor

Elkészítés:

Felmelegítjük a fél vajat egy lábasban a cukorral. Mikor lehűlt, hozzákeverjük a 2 db tojást, jól felverjük, majd a lisztet a sütőporral, ezt is kikeverjük dagasztógéppel Citromhéj nem fontos, ha van otthon, reszelünk bele. Majd hozzátesszük a darált diót, a fahéjat, a vaníliacukrot, a két reszelt almát, jól összekeverjük, kanállal belehelyezzük őket a 8 db muffinformába, melyeket előzőleg a muffinsütőbe helyezünk. A csokidarabkákat megolvasztjuk, meglocsoljuk vele a sütemények tetejét és betesszük őket az előmelegített sütőbe. Kb. húsz perc sütés elég, kivesszük, lehűlés után fogyasztjuk.

Az én gázsütőm mini, 1971-es kivitelű, nem fér bele a boltban kapható muffin sütők egyike sem, ezért a papír muffinformákat szorosan egymás mellé elhelyeztem egy kis tepsiben.



Jó étvágyat kívánok!

2017. augusztus 28.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Rakott kelkáposzta
  2018-09-27 15:12:03, csütörtök
 
  H.Kohut Katalin: Rakott kelkáposzta

hétfő



Pár éve készítem a rakott zöldségeket, de két dolgot nem jól tettem: Miután külön elkészítem a zöldséget, a rizst, összekeverem, hogy jól összevegyüljenek az ízek, akár a töltött káposzta tölteléknél, s beleütök tojást, hogy szét ne essen az ételkocka tálaláskor. A mai rakott kel nagyon jól sikerült ezzel a módszerrel.

Hozzávalók:

1-1,5 kg-os kelkáposzta
1/2-1 kg hús, vagy pótléknak szójagranulátum
olaj
pirospaprika
2 fej hagyma
3-4 cikk fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
kb. 20 dkg rizs
1-2 db tojás, a hús mennyiségétől függően
2 nagy pohár tejföl

Elkészítés:

A kelkáposzta felső héjait leszedem, a többit apróra vágva egy nagy fazékban sós vízben, annyiban, hogy ellepje odateszem puhulni. Ha megfőtt a kelkáposzta, leszűröm.

A szójagranulátumot beáztatom Delikátos vízbe. A hagymákat apróra vágva megfonnyasztom az olajban, lehúzva beleteszem a pirospaprikát, majd beleteszem a darált húst, melyet sózok, borsozok, belenyomom fokhagymanyomóval a fokhagymákat. Addig kavargatom a húst, míg fehérré nem válik, meg nem fő, utána felöntve kevés vízzel hozzáteszem a szójagranulátumot kinyomkodva, leszűrve, de ezt el is hagyhatjuk, ha rendelkezünk elegendő hússal.

A rizst kevés olajon üvegesre párolom, megsózom és felöntöm majdnem háromszoros mennyiségű vízzel, legalsó hőfokon fedő alatt megpuhítom, addig főzve, míg a víz teljesen le nem fő róla.

Ezt követően összekeverem a főtt rizst a darált hús pörkölttel, összekeverem a nyers tojással.

Miután előkészítettem mindent, egy kiolajozott tepsiben rétegesen kezdem el lerakni a rakott kel hozzávalóit: Alulra a kelkáposztákat helyezem rá, rá a darált húst rizzsel, majd tetejére tejfölt. Aztán ismét a kelkáposzta következik, darált hús rizzsel és a tetejére jó sok tejföl. Beteszem az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt készre pirítom, akkor jó, amikor a tejföl kicsit besárgul, megsül a tetején.

Ugyanígy készíthetünk rakott karfiolt, zöldbabot, sárgarépát, brokkolit, karalábét, gombát, zellert, patisszont, káposztát.

Jó étvágyat kívánok a finomsághoz!

2017. október 9
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Krémes sütemény sütés nélkül
  2018-09-27 15:10:36, csütörtök
 
 
H.Kohut Katalin: Krémes sütemény sütés nélkül

Hozzávalók:

25 dkg darált keksz
2 kanál kakaó
2 cs. gesztenyemassza
10 dkg kristálycukor
12 dkg porcukor
2 cs. habtejszín /5 dl/
2 cs. habfixáló
30 dkg vaj
1 cs. vaníliás puding
5,5 dl tej
1 rumaroma

Elkészítés:

Megfőzöm a 4 dl tejben a vanília pudingot a 10 dkg kristálycukorral sűrűre, majd kihűtöm.
Összekeverek 20 dkg vajat 10 dkg porcukorral, ízlés szerint, majd a kihűlt pudinghoz keverem. Ez lesz a krém.

Egy lábasban megolvasztom a 10 dkg vajat, hozzáöntök kb. 1,5 dl tejet. Beleteszem a kekszet, majd a két gesztenyemasszát, 2 kanál kakaót, kézzel jól összegyúrom. Ha száraz, még önthetek hozzá kevés tejet, vagy langyos vajat.

Egy kisméretű tepsibe alufóliára, vagy téglalap alakú porcelántálra nyomkodom a gesztenyés alapot, kézzel elsimítom. Erre megy a hűtőben jól lehűtött krém.

Habverővel 2 dkg porcukorral, 2 vaníliacukorral, 2 habfixálóval jól felverem a két tejszínt, ráhelyezem a krém tetejére. Végül csokoládét reszelek rá, vagy megszórom kakaóporral, hűtöm.

Jó étvágyat kívánok!

2017. december 24.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sajtos, köménymagos rudacskák
  2018-09-27 15:09:34, csütörtök
 
 
Sajtos, köménymagos rudacskák

Hozzávalók:

30 dkg liszt
22 dkg margarin, vagy 16 dkg zsír
2 dkg élesztő
1 egész tojás
½ cukor

kevés tej

Köménymagoshoz:

ízlés szerint köménymag


Sajtoshoz:

20 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:

Az élesztőt ½ dl langyos tejben ½ dkg cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, tojást, sót, kevés tejjel összegyúrjuk. Nem szabad lágynak lennie. Ceruzavastagságúra kinyújtjuk, 8-10 cm-es rudakra vágjuk. Felvert egész tojással megkenjük.

Köménymagoshoz sóval, köménymaggal megszórjuk, a sajtoshoz reszelt sajttal.

A sütőlemezen 2-3 cm-re rakjuk egymástól. Középmeleg sütőben világosbarnára sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

2017. december 29.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Oldalas pörkölt
  2018-09-27 15:00:14, csütörtök
 
  H.Kohut Katalin: Oldalas pörkölt



Hozzávalók:

80 dkg húsos oldalas
2-3 fej hagyma
4 cikk fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
olaj ízlés szerint, vagy zsír
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
pirospaprika ízlés szerint

Elkészítés:

A húsokat a csontozat mentén feldaraboljuk, jól megmossuk. A hagymákat összevágjuk a fokhagymákkal, olajban kicsit megfonnyasszuk, megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a paradicsomot felvágva, a paprikát kicsumázva, majd csontozattal felfelé elhelyezzük a hússzeleteket. Sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel felöntjük és fedő alatt kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Ha kell, kevés vizet öntünk rá, a végén zsírjára sütjük.

Burgonyapüré és vöröskáposzta illik hozzá, vagy gyümölcsmártás, mint a köszméte, birsalma szósz.

Jó étvágyat kívánok!

2018. február 3.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     2/17 oldal   Bejegyzések száma: 160 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 421 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 873
  • e Hónap: 12578
  • e Év: 51579
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.