|
2/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 63
|
|
|
|
2017-11-20 12:57:21, hétfő
|
|
|
ÉP nagy mákimádó, a baracklekvárért is rajong, így főztem neki 2 in 1, mákos baracklekvárt egy kis mandulával, vaníliával és baccardival megspékelve. Luxus a köbön.
Hozzávalók:
1250 g kajszibarack (tisztán, hámozás-magozás után mérve)
350 g nádcukor cukor
1 csomag Haas 2:1 lekvár zselésítő
5 ek darált mák
100 g aprított (vagy szeletelt) mandula
1 vanília rúd
fél citrom leve
egy kupica fehér rum (baccardi)
Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.
A barackokat megmosom, max. 10 másodpercre gyöngyözve forró vízbe teszem, szűrőkanállal kiveszem, azon melegében (gumikesztyűben) lerántom a bőrét és cafatokra szedem, kidobom a magokat. Rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral, a lekvárzselésítő porral (pektin) és beledobom a kettéhasított vanília rudakat, amiből kikapartam a magvakat (természetesen azok is a lekvárba kerülnek), a darált mákot, a mandulát, majd 5 -8 percig főzöm. Hozzáadom a citromlevet, belelöttyintem a rumot és még 1-2 percig kevergetve hagyom főni, majd kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem a lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig rájuk sem nézek, aztán mennek a kamrapolcra.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.
|
|
|
0 komment
, kategória: lekvárok-befőzése,szörpök |
|
|
|
|
|
2017-11-15 18:45:37, szerda
|
|
|
-Padlizsánlekvárt nem feltétlenül tél derekán kell főzni, de most találtam a receptjét, azonnal meg akartam kóstolni a mai ebédre készülő malacsülthöz! Ígérem, nyár végén - padlizsán szezonban - megismétlem. Érdemes!
Hozzávalók:
1 kg padlizsán
20 dkg alma
1 db narancs
1 db citrom
50 dkg befőző cukor 2:1
Mossuk meg, hámozzuk le a padlizsánt, majd vágjuk kis kockákra. Tegyük egy tálba, öntsük fel hideg vízzel, majd hagyjuk állni egy órán keresztül. Egy óra állás után öntsük le róla a vizet, majd ismét öntsük fel, és hagyjuk állni megint egy órán keresztül.
Mossuk meg alaposan a narancsot és a citromot és hámozzuk le vékonyan. Facsarjuk ki a levüket. Vágjuk kis kockára a meghámozott és kimagozott almát.
Csepegtessük le a beáztatott padlizsánt és tegyük egy nagy vastagaljú lábasba. Adjuk hozzá az almakockát, a citrom és narancs vékonyra felmetélt héját, a levét és a befőző cukrot.
Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd főzzük fél órán keresztül. Botmixerrel pürésítsük, majd újra forraljuk fel. Töltsük sterilizált üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, majd állítsuk fejre pár percre. Pár perc elteltével fordítsuk vissza, és máris tehetjük az éléskamránkba.
Finom kiegészítője a sertésből és pulykából készített sülteknek, pástétomoknak. Egyszerűen mennyei!
Update: azóta minden évben főzöm.
Kaldeneker György receptje alapján. |
|
|
0 komment
, kategória: lekvárok-befőzése,szörpök |
|
|
|
|
|
2017-10-11 13:45:27, szerda
|
|
|
Hozzávalók
4 kg csipkebogyó,
1 kg kristálycukor,
üvegenként 1 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés
A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
Egy nagy fazékba feltesszük főni megtisztított bogyókat és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Lassú tűznél, lángelosztóval forrástól számítva egy órán keresztül főzzük. Gyakran megkavarjuk, mert könnyen leragad.
A megfőtt csipkebogyókat egy finom lyukú szűrűn át egy fakanál segítségével átpasszírozzuk. Mivel a csipkebogyó belsejében található apró szőröktől szeretnénk megszabadulni, ezért passzírozzuk át még egyszer egy kisebb lyukú szűrőn.
Előkészítjük az üvegeket és a pépet feltesszük főni. Amikor felforr a pép, akkor adjuk hozzá a cukrot. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. |
|
|
0 komment
, kategória: lekvárok-befőzése,szörpök |
|
|
|
|
|
2017-10-11 13:43:46, szerda
|
|
|
Hozzávalók
1 kg galagonya
50 dkg kristály cukor
Elkészítés
Szeptember végén szedjük, a reggeli fagyok előtt. Ne hagyjuk, hogy megcsípje a dér.
Az előkészített galagonyát nagyon alaposan mossuk meg, nyomkodjuk szét, öntsünk fel harmadáig vízzel egy nagyobb lábasban és főzzük puhára.
Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a galagonyát. Sűrű húsa miatt nehézkes a munka, de nagyon megéri a fáradtságot. Az átnyomott gyümölcshöz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább állandó keverés mellett. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért viszonylag hamar besűrűsödik.
Az így elkészült mártást használhatjuk vadételek mellé, üvegekbe téve pedig eltehetjük lekvárként is.
|
|
|
0 komment
, kategória: lekvárok-befőzése,szörpök |
|
|
|
|
|
2017-10-11 13:42:32, szerda
|
|
|
Hozzávalók
1 kg kökény
50 dkg kristály cukor
Elkészítés
Nagyon finom lekvár készíthető ebből a vadon termő, kissé fanyar gyümölcsből.
Október végén szedjük, amikor a dér már kicsit megcsípte. Az előkészített kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben kb. 10 perc alatt 1,5 dl vízzel összefőzzük.
Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a kökény húsát. Ez a művelet kissé macerás, de megéri a fáradtságot. A gyümölcshöz képest nagy a magja, ezt kiborítjuk. Az átnyomott gyümölcshúshoz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért nem kell sokáig főzni, mert hamar besűrűsödik.
Készíthetjük mézzel is cukor helyett.
Ha kellően besűrűsödött tisztára mosott kicsi üvegekbe töltjük és lezárjuk. 5 percre állítsuk fejre az üveget, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihűlni.
Készíthetünk lekvárt házi kökényből is. Ennek kicsit sötétebb a színe. Mindkettőből készítettem, de nekem az erdei ízlik jobban. Az erdei kökény kissé fanyarabb, pikánsabb. Nagyon finom pirítóssal.
|
|
|
0 komment
, kategória: lekvárok-befőzése,szörpök |
|
|
|
|
|
2017-10-10 12:18:33, kedd
|
|
|
Hozzávalók
2 kg érett szilva,
20 dkg cukor,
2 tk fahéj,
0,5 dl rum.
Elkészítés
Bármilyen szilvát használhatsz, de legfinomabb szilvareszter a népiesen elnevezett veresszilvából készül.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, húsdarálón ledaráljuk. Forrástól számítva kb. 1 órát főzzük lassú tűzön a fahéjjal. Gyakran kavarjuk meg, nehogy odaégjen. Belerakjuk a cukrot és még 1 órát főzzük. Forrón kisebb üvegekbe töltjük (max. 3 dl, mivel nincs benne tartósítószer), minden üveg tetejére teszünk 1 teáskanál rumot, kupakkal lezárjuk és szárazdunsztba rakjuk. 2 napig hagyjuk, addig kihűl, majd végleges helyére állítjuk.
Hideg téli estéken igazi csemege magában is, de öntetként használhatod pudingokhoz, ízesítheted vele a gyümölcslevest.Link |
|
|
0 komment
, kategória: lekvárok-befőzése,szörpök |
|
|
|
|
|
2017-10-07 18:06:48, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg angolzeller
40 dkg alma
3 ek citromlé
20 dkg dr5ker befőzőcukor 2:1
1 mk őrölt gyömbér
A zellerszárat és az almát megmosom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy rozsdamentes edényben a befőző cukorral felteszem főni, ha felforrt, hozzáadom a citromlevet, a gyömbérport és kb 25 percig főzöm. Sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom, majd fejtetőre állítom pár percre. Felhasználáskor durvára őrölt, pirított dióval keverem és így már Waldorf lekvár.
Kalinkáék receptje alapján. |
|
|
0 komment
, kategória: lekvárok-befőzése,szörpök |
|
|
|
|
|
2017-06-08 18:19:07, csütörtök
|
|
|
Elkészítésükkel télen is élvezhetjük az eper és a málna ízét, persze ha kitart addig az elkészített remekmű.
Az eper szörp készítésénél a megmosott, megmért gyümölcsöt keverjük el feleannyi cukorral, hagyjuk állni legalább 2 napot, tehetünk egy pici tartósítót bele, hogy biztosabban elálljon. A gyümölcsöt úgy szedjük ki a keletkezett szörpből, hogy ne nagyon szűrjük le, aztán egy kevés ideig főzzük, dzsem tartósítóval még egy percet főzzük, lezárjuk és dunsztoljuk előírás szerint.
Nagyon különleges az ilyen eperdzsem, jó kedvre derít,ha fagyos téli reggelikor a vajas pirítósra kenjük, könnyebben kivárjuk a következő tavaszt. A fennmaradó szörpöt forraljuk fel, tegyünk bele tartósítót, de ne sokat, üvegezzük és bátran kínálhatjuk a forró nyári napokon jéggel dúsítva üdítőként.
A málnaszörp készítésénél a megmosott málnát fele annyi súlyú vízzel összetörjük, egy napig hagyjuk állni, majd szűrőruhában lecsurgatjuk a levét. Az érettségtől függően keverjünk bele kg-onként 30-50 dkg cukrot, ha elolvadt forraljuk fel és kevés tartósítószerrel üvegezzük, ,,szárazdunsztoljuk".
Téli hétvégéken nagyon kellemes színfolt a vajas pirítósra a málnadzsem, amelyhez a megmosott gyümölcsöt a dzsemfix-en lévő előírás szerint szoktam készíteni:
az epret megmossuk, jól lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, kicsire vágjuk, megmérjük. A gyümölcsöt egy edénybe rakjuk, a befőzőcukrot, és a citromsavat hozzáadjuk, jól elkeverjük. Az elegyet nagy lángon, állandó keverés mellett felforraljuk, 1 percig forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. Még párszor megkeverjük, üvegekbe töltjük, lezárjuk, 5 percig fejjel lefelé állni hagyjuk.
Mindig finom és évekig eláll, ha el nem fogy egy év alatt.
Jó étvágyat!
|
|
|
0 komment
, kategória: lekvárok-befőzése,szörpök |
|
|
|
|
|
2016-06-17 21:45:09, péntek
|
|
|
hozzávalók:
500 g málna
2 citrom leve
1 tk. szárított levendulavirág
100 g Nature Cookta Eritritol
10 g Nature Cookta special Pektin
A dzsem elkészítése:
A málnát megmossuk. Citromlével és a levendulával együtt lábasba tesszük, folyamatosan - közepes lángon - kevergetve felforraljuk. A pektint elkeverjük az eritritollal és a gyümölcshöz adjuk. A dzsemet további 5 percig forraljuk, majd csírátlanított üvegekbe töltjük. Az üvegeket 5 percig fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ez a mennyiség kb. 2 db 2,5 dl-es üveghez elegendő. |
|
|
0 komment
, kategória: lekvárok-befőzése,szörpök |
|
|
|
|
|
2016-06-07 14:41:47, kedd
|
|
|
Koronás befőző cukorral minden lekvár!
Málna,sárgabarack, nektarin, alma, őszibarack körte, meggy, áfonya ,szilva, fekete szeder,egres.
Hozzávalók:
1,5 kg eper
0,5 kg Koronás Befőzőcukor 3:1
Elkészítés:
Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, szárait levágjuk. Ízlés szerint felaprítjuk, vagy összeturmixoljuk. Összekeverjük a Koronás Befőzőcukorral, majd forrástól számítva 8-10 percig főzzük. A kész lekvárt azonnal üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
Elkészítési idő: 30 perc |
|
|
0 komment
, kategória: lekvárok-befőzése,szörpök |
|
|
|
|
|
2/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 63
|
|
|
|
2018. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
27 db bejegyzés |
e év: |
802 db bejegyzés |
Összes: |
8763 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (65)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (93)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 225
- e Hét: 1211
- e Hónap: 12598
- e Év: 50346
|
|
|