Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Kovászos uborka – biztos recept, amit lehetetlen elron
  2014-06-16 22:43:42, hétfő
 
  Kovászos uborka - biztos recept, amit lehetetlen elrontani





Egy fiatalnak, aki jártas a konyhában, nem csak sütni - főzni illik, hanem tisztába kell lenni egyéb fortélyokkal is. Ezek egyike a kovászolás, a mi a legegyszerűbb tartósítási módok közé tartozik. Magyarországon, talán a legismertebb kovászolt finomság a kovászos uborka. Szinte mindenhez fogyasztható, de akár önállóan is be lehet nyomni belőle pár darabot.
Majd minden zöldségféle kovászolható, ami cukrot tartalmaz. Így, kis gyakorlattal, nem csak uborkát, hanem cukkinit, padlizsánt, patisszont, tököt, sárgarépát, karfiolt, zöld paradicsomot, dinnyehéjat, és más zöldségeket is kovászolhatunk. Most van a szezonja, mert elérhető áron kaphatunk már uborkát, és a kovászoláshoz elengedhetetlen meleg idő is segítségünkre van. A kovászoláshoz szükség van még keményítőre. Ezt száraz kenyérből, esetleg krumpliból nyerhetjük. A tejsavas erjedés, ha beindul, és jó az idő, pár nap alatt “megérik" az üvegünk tartalma, ami megfelelő tárolással hűtőben több napig eláll, ha jól elzárjuk. Ha nem, akkor pár nap alatt, biztosan nyoma vész.
Többször kipróbált, biztos receptemet írom le, amit szinte lehetetlen elrontani.






5 literes üveghez szükség van 2,6 kg. fürtös uborkára, 1 csokor kaporra, 3 gerezd fokhagymára, 2 kanál sóra, és annyi meleg ( nem forró) vízre, amennyi az üvegbe belefér. Az üveg tetejére kenyeret tegyünk. Krumplival is beindíthatjuk az erjedést, amit előtte szeletekre vágunk, az üveg aljára, közepére, és tetejére is teszünk belőle. A krumplival kovászolt uborka leve kevésbé zavaros, akár ivóléként is fogyasztható hűtve.





Tapasztalatom szerint, az így kovászolt ubi, hosszabb ideig eláll, bár pontosan nem tudtam lemérni meddig, mert mindig elfogyott, mielőtt romlásnak indult volna.
Az uborkákat jól megmossuk, végeit levágjuk, majd hosszában, mindkét végét bevágjuk. Az üvegbe szépen sorakoztatva berakjuk, közé kaprot, néhány fokhagymagerezdet teszünk, esetleg kevés csípős zöld paprikát, vagy csilit, de tehetünk hozzá ízlés szerint 1 fej lilahagymát is. A sót, mielőtt vízzel felöntenénk szórjuk a tetejére. Általános szabály, hogy minden liter vízhez 1 evőkanál só kell, tehát ha kisebb mennyiségben készítjük, ez tartsuk szem előtt. Az öt literes üvegbe két evőkanálnyi só kell. A tetejére tegyük a kenyeret, amit gézbe csomagolunk. Így könnyen kiemelhető 3 - 4 nap múltán, amikor kész a kovászos uborkánk.
Mint írtam, szinte minden kovászolható, így minden további magyarázat nélkül, néhány képet csatolok korábbi műveimből.

Egyszerű, kovászos uborka.






Kovászolt cukkini hagymával, sárgarépával.





Kovászolt karfiol uborkával, sárgarépával, csípősen.





Kovászolás krumplival.





orrás:kezdok-konyhaja.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Kovászos uborka - krumplival érlelt alternatíva
  2014-06-14 23:41:27, szombat
 
  Kovászos uborka - krumplival érlelt alternatíva

Hozzávalók:

apró uborka

fokhagyma
krumpli
kapor
Valamint:
nagy, szélesszájú üveg, lehetőleg a hozzá való zárókupakkal

Elkészítés:

1 darab hámozott idősebb vagy alaposan mosott újkrumplit felszeletelünk, az üveg aljára mehet pár szelet krumpli, 1/2 marék pucolt fokhagyma, kapor, majd az alaposan megmosott uborkák, lehetőleg jó tömören (különben felúsznak később, és ami kilóg, az megpuhulhat). A tetején ismételjük a kaprot és a fokhagymát, és pár szelet krumplival zárjuk a sort.

Szobahőmérsékletű sós vízzel felöntjük az üveget úgy, hogy ellepje a legfelső szelet krumplikat is. Érdemes a biztonság kedvéért valamivel lenyomatni, hogy semmi se kerüljön a felszínre, és letakarni egy kendővel, hogy ne szálljon bele semmi.

Innentől a dolog egyszerű: meleg, félárnyékos helyre állítjuk az üveget. Időjárástól függően akár 1 nap is elég lehet neki. A lényeg, hogy ha az uborkák eredeti levélzöld színe eltűnik, akkor zárjuk le az üveget, és tegyük az egészet a hűtőszekrénybe. Előfordulhat, hogy a felső krumpliszeletek oxidálódnak, ebben az esetben dobjuk ki őket, és úgy zárjuk le az üveget. Ebben az állatpotban sokáig eláll. Ha jól csináltuk, a végeredmény a hűtőszekrényben hamarosan teljesen letisztul, a lé zavarosságtól mentes, az uborkák finom savanykásak, ámde ropogósak maradnak.





Megjegyzés:

Mennyiségeket azért nem írok, mert kinek milyen nagy üveg jut, abba vásároljon annyi uborkát, amennyi belefér. A kenyér teljesen fölösleges dolog a kovászos uborkához, mivel a kenyérben levő keményítőt és cukrokat fogják felhasználni a tejsaverjesztő baktériumok, ugyanakkor élesztőgombák is az oldatba kerülnek, amivel kockáztatjuk, hogy az uborka puha és lottyadt lesz, esetleg túlérik. Az is közkeletű tévedés, hogy a kenyérben levő gombák szükségesek az erjedés beindulásához, ami nekünk igazán kell, az a kapor szárán él, ezért inkább alkalmazzunk friss kaprot. Valamint, a legtöbb recept nagy, kovászolni való uborkákra épít, de sokkal finomabb, esztétikusabb és ropogósabb uborka lesz a végeredmény, ha csemege uborkának való apróságokat használunk fel. Felbontás után még a hűtőben is újra életre kel, tehát utána nem érdemes hosszú ideig tartogatni.

Néhány csepp érett lével *beoltva* gyorsíthatjuk az érési folyamatot.

A receptet Botondkemeny küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Ecetes szilva
  2013-09-17 23:44:15, kedd
 
  Ecetes szilva

Elkészítés:
A teljesen hibátlan, nem túl érett, még kemény szilvákat megmossuk, és üvegekbe rakjuk. Az üvegeket teletöltjük hideg vízzel - így mérjük meg, hogy mennyi lére lesz szükségünk -, majd a vizet leöntjük, beleteszünk literenként 1 dl ecetet, 25 dkg cukrot, 2-3 szegfűszeget és egy darabka fahéjat. Jól felforraljuk, utána langyosra hűtjük, és az üvegekbe tett szilvára szűrjük. A tetejére egy késhegynyi benzoesavas nátriumot teszünk, lekötjük, és mindjárt a helyére tehetjük, nem kell kigőzölni.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Kovászos uborka télire
  2012-07-22 23:56:14, vasárnap
 
  Kovászos uborka télire

Hozzávalók:
uborka
kapor
víz

kenyérszelet
ízlés szerint esetleg fokhagyma

Elkészítés:
A szokott módon elkészítjük a kovászos uborkát. Amikor már jó íze van, leszűrjük a levét egy tálba. Egyenként megmossuk benne a kovászolt uborkákat, és üvegbe tesszük őket. Ha kész, a levet sűrű szövésű anyagon ismét átszűrjük, kevés tartósítószert keverünk bele, és az uborkákra öntjük. Lekötjük az üveget, és kész. Évekig is eláll.

Megjegyzés:
A receptet Etelka66 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
1 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Kétnapos kovászos uborka
  2012-07-22 23:53:08, vasárnap
 
  Kétnapos kovászos uborka

Hozzávalók:
kovászolni való uborka

friss kapor
kenyér csücske

Elkészítés:
Az üveg aljára lerakjuk a kenyér csücskét, egy adag kaprot és elkezdjük rakosgatni a végüktől megszabadított, és nem egészen négybe vágott uborkákat. Majd a tetejére ismét teszünk kaprot, ide már csak az tesz kenyeret, aki úgy gondolja. Az uborkákra rászórunk annyi kanál sót, ahány literes az üveg, és felöntjük meleg vízzel. Teszünk egy tálat az üveg alá és kirakjuk a napra. Nagy melegben akár másnap megkóstolhatjuk, de általában 2-3 nap alatt lesz teljesen jó!





Megjegyzés:
Ez az eredeti recept, és az eredeti íz!
Lehet bele fokhagymát, babérlevelet, ecetet stb. rakni, de minden egyes hozzávaló változtat a ízén. Először érdemes így kipróbálni, majd a magunk ízlésére finomítani. Zárható dobozban, kicsi lével, hűtőben tovább eláll.

A receptet Szyvyke küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Kovászos uborka
  2011-08-14 15:31:53, vasárnap
 
  Kovászos uborka


Hozzávalók:
2,5 kg közepes méretű kovászolni való uborka
6 dkg só
2 csokor kapor
25 dkg kenyér
1 nagy fej fokhagyma
2 l meleg víz
1 db 3 literes befőttes üveg

Elkészítés:
Az üveg aljába teszek egy csokor kaprot. Az uborkákat a mosogatóban vízbe rakom. Mindegyiket alaposan megdörzsölöm a kezemmel, és levágok a két végéből kb. 1-1 cm-t, majd 3 helyen hosszában végigvágom az oldalát, hogy jobban átjárhassa majd a sós víz.

Bepakolom őket az üvegbe, és rádobálom a nagy fej fokhagyma megpucolt gerezdjeit. A tetejére rakom a másik csokor kaprot, felöntöm kb. 2 liter sós meleg vízzel, hogy teljesen ellepje az uborkát, és a tetejére teszem a kenyeret. A vízet mindig megkóstolom, és akkor elég sós, ha olyan, amilyennek a kész uborkát szeretném.

Az üveg tetejére egy kistányért helyezek és kirakom a napra. Éjszakára is kint hagyom. Nagy melegben maximum 3 nap alatt megérik. Ha jónak gondolom, akkor óvatosan kiveszek egy darabot belőle, és megkóstolom. Ha tényleg elég érett, akkor leszedem róla a kenyeret és a kaprot. Az uborkákat műanyag dobozba teszem, ráöntöm a levét egy szűrőn keresztül, hogy kenyér ne mehessen már bele, és rádobálom a fokhagymákat is.





Megjegyzés:
Isteni finom és fele annyira sem bonyolult, mint így olvasva. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!

Ha úgy alakul, hogy elforrja a vizet és kilógnak az uborkák, akkor mindenképp pótoljuk kellően sós vízzel, különben a felső ubik kiszáradnak.

A receptet és a fotót Csuika7 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


Megjegyzésem: Amíg tart az uborka szezon, addig mindig lehet készíteni,
- sőt van egy receptem télre eltett kovászos uborkáról -
előkeresem és majd felteszem.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Karfiolos pritamin...
  2011-08-14 15:21:45, vasárnap
 
  Karfiolos pritamin póréhagymával (savanyúság)


Hozzávalók:
1 karfiol
4 piros pritaminpaprika
3 szál póréhagyma
2 liter víz
1 csomag uborka/savanyúság tartósító
15 dkg cukor
10 dkg só
3 dl 10%-os ecet

Elkészítés:
1.) A zöldségeket megmossuk, felaprítjük, és szépen üvegekbe rendezzük.

2.) 2 l vizet felteszünk melegedni egy lábasban, hozzáadjuk a cukrot, a sót és az ecetet, majd ha felforrt, a tartósítót. 1 percig forraljuk, majd a forró levet a zöldségekre merjük, és lezárjuk az üvegeket. (Mindig egyszerre csak 1 üvegre merjük a levet, és azonnal zárjuk le, így a vákuum jól lezárja az üveget.)





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

További receptek és fotók a Morzsáló blogban!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Ropogós ecetes uborka
  2011-08-14 15:17:49, vasárnap
 
  Ropogós ecetes uborka


Hozzávalók:
nem túl nagy uborkák
torma
csípős paprika (kihagyható)
vöröshagyma
sárgarépa
A feltöltő léhez (nagyobb adaghoz többszörösét lehet számítani):
1 l ecet (9-10 fokos)
2 l víz
5 evőkanál só
5 evőkanál cukor
3-4 babérlevél
fél marék szemes feketebors
kapor
csombor
ízlés szerrint mustármag (kihagyható)
szalicil
Elkészítés:
Az uborkákat megmossuk. Egy nagyobb edényben összekeverjük a vizet, az ecetet, a sót, a cukrot, a borsot, a kaprot, a csombort, a babérlevelet és a mustármagot, majd főni tesszük.

Mikor felfőtt, beledobáljuk az uborkákat, és pár percig a forró lében hagyjuk, amíg megsárgulnak. Kiszedjük, és beföttes üvegbe helyezzük, jó szorosan egymás mellé (itt jó, ha vannak apróbb uborkák is a lyukak betömésére). Az uborkák közé beszúrunk néhány darab tormát, 1-2 vékony szelet hagymát, néhany sárgarépa karikát.

Mikor az üvegek megteltek, a megmaradt levet levesszük a kályháról, hozzákeverünk 1 kiskanál szalicilt, és feltöltjük az üvegeket. Ha lehet, a borsból és babérlevélből is kerüljön az üvegbe. A kupak alá ajánlott celofánt tenni.





Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni másnapig.

Megjegyzés:
Remek, ízletes, ropogós savanyúság. Magában is fogyaszthtó. Ha megmarad lé, más savanyúságokhoz is felhasználható.

A receptet és a fotót Mofa05 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Vegyes savanyúság
  2011-08-14 15:12:22, vasárnap
 
  Vegyes savanyúság


Hozzávalók:
1 kis patiszon
2 db répa
fél fej karfiol
6-8 db apró uborka
10-12 db gyöngyhagyma
1-2 TV paprika
1 cikk káposzta
1 marék zöld koktélparadicsom

A savanyúság levéhez:
2 l víz
10 dkg só
20 dkg cukor
1 kávéskanál szalicil
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál kénpor
3 dl 10%-os ecet
bors
babérlevél

Elkészítés:
A savanyúság levéhez valókat az ecet kivételével feltesszük a tűzre, közben a zöldségeket megpucoljuk, és a kívánt méretű és formájú szeletekre vágjuk, majd beletöltjük a befőttes üvegekbe.

Amikor a lé felforrt, levesszük a tűztől, meg kell várni, míg kihűl, s csak utána lehet ráönteni a zöldségekre. Az ecetet NE rakjuk bele a lébe, amíg az forr, csak amikor már levettük a tűzről, vagy amikor már kihűlt.

Miután nyakon öntöttük a lével, légmentesen lezárjuk az üvegeket, és szépen felsorakoztatjuk a kamra polcára őket. Felbontás után nem kell hűtőben tartani, mert nem romlik meg. Ha marad pluszban a savanyúság levéből - márpedig valószínűleg marad -, akkor akár felhasználható egy másik adag savanyúsághoz.





Megjegyzés:
Hozzávalók tekintetében mindenki annyi zöldséget használ, amennyi savanyúságot szeretne eltenni, s mindenki ízlés szerint tehet bele bármilyen zöldséget!

A receptet és a fotót kvirag82 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Gyors uborkarecept
  2011-08-14 14:17:16, vasárnap
 
  Gyors uborkarecept


Veresegyházi gyors uborkarecept:

Mivel kis üvegekbe teszem, igy apró uborkát szoktam válogatni, hogy az (7 decis üvegbe, nem tudom miért hívják literesnek) üvegbe 2 sort lehessen tenni, de akkr sincs baj, ha csak egy sor van, a felette lévők el vannak fektetve. A kicsi uborkának nem vágom le a végeit, és nem is hasitom be középen, csak ha nagyobbat kapok.

Tehát berakom az üvegbe az uborkát, közé kapor szárat, a mélyhűtöből,(ott mindig van) a friss ugyanolyan jó, mondjuk egy db-ot, és egy nagyobb fokhagymát vékonyra szeletelve 3 üvegbe tettem.

Az üvegeket feltöltöm hideg vizzel szinig, majd visszaöntöm a lábasba és teszek bele sót, cukrot, ecetet, de jó erős legyen, mert csak akkor lesz jó az iz.(volt, hogy kisporoltam valamit, és izetlen lett) és felforralom.

Fém tálcára ( hogy ne repedjen meg) tettem a 3 uborkával töltött üveget, és a lobogó forralt vizet beleontöm a lábasból az üvegekbe teljesen szinig, azonnal lecsavarozm, és fejreállitom. Ugy fejreállitva a konyhaasztalon körbetekerem egy konyharuhával amig ki nem hül.

Másnap ropogos finom uborkát lehet már enni. Ha egyszer kipróbálod, örökké fogod csinálni.

Köszönöm.

Forrás:Szuromi Eszter blogja
Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1963
  • e Hét: 4177
  • e Hónap: 18082
  • e Év: 147789
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.