Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Cr. Ronaldó karácsonyi videója
  2018-11-23 17:27:52, péntek
 
  Adj több életet a karácsony Ronaldo videója a facebook oldalon Link  
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Lukács Miklós mutatta be Bella Máté cimbalomversenyét .....
  2018-11-23 17:13:40, péntek
 
  Lukács Miklós mutatta be Bella Máté cimbalomversenyét Németországban.
Kép linkje Link
...... ..........


Zajos sikert aratott Bella Máté zeneszerző, Dobszay Péter karmester és Lukács Miklós cimbalomművész Németországban.
A bemutatóról az alkotókat kérdeztük.
A Theater & Philharmonie Thüringen több éven és több országon átívelő, nagyszabású koncertsorozatának részeként 2018 őszén a magyar zene került fókuszba. Bartók, Kodály, Weiner és Brahms kompozíciói mellett Bella Máté nagyzenekarra és cimbalomra írt műve, a Sounds of Generation Y Part II csendült fel két német városban, Altenburgban és Gerában november 14-én, 15-én és 16-án. A darab egy korábbi zenekari kompozíció folytatása, amely a Magyar Rádió felkérésére készült 2015-ben.
Bella Máté cimbalomversenye úgy emeli be a mai könnyűzene elemeit a komolyzene hangzásvilágába, ahogyan azt Bartók Béla és Kodály Zoltán tette a népzenével.
,,Úgy vélem, hogy a kortárs zene óriási problémákkal küzd: elöregedett a közönsége, és úgy nőtt fel az utóbbi néhány generáció, hogy nem sokat tudnak az elmúlt száz év klasszikus zenéjéről. Azon gondolkodtam, hogy miként lehetne megszólalni az Y, Z és az alfa-generációkat, akik már interneten keresztül jutnak információhoz, és fogyasztanak kultúrát" - avatott be Bella Máté a darab születésébe. - ,,Ezt a generációt nem érdeklik a szakzsargonok, egyetlen dolog érdekeli őket: hogy működjön, amit hallanak." A zeneszerző szerint ők azok, akik rögtön más tevékenységbe kezdenek, ha nem tudják követni a zenét.
A két részre osztott, nagyméretű zenekaron a puha effektusoktól az egész koncerttermet betöltő, nagyszabású akkordtömbökig, a hangszínskála minden árnyalata megszólal. A cimbalomszóló Lukács Miklós kivételes adottságait kihasználva mutatja meg, hogyan illeszkedhet a hangszer egy friss, mai zenei nyelvezetbe. ,,Kifejezetten neki komponáltam a művet" - mondta Bella Máté. - ,,A németországi felkérés egy cimbalomversenyre, a magyar kultúra eklatáns hangszerére szólt, de ezúttal el akartam kerülni annak folklórszerű karakterét, inkább úgy gondoltam rá, mint egy szintetizátorra."
- Dobszay Péter karmester így fogalmazott az ősbemutatóval kapcsolatban: ,,Két dologban rejlik a sikere: óriási dinamikai és hangszínskálát használ, illetve feszes, tömör a mondanivalója átadásában." A koncertsorozatot november 18-án egy kamarazenei koncert zárta, amelyen Horváth Balázs Playlist für meine Reise nach Gera című klarinétötösének ősbemutatójára is sor került. A kompozíció a Gera környékén alkotó klasszikuszene-szerzők korábbi műveinek részleteit dolgozza fel. Ezt követően előadást tartott a magyar zenéről Prof. Dr. em. Fontana Eszter, amelyet egy pódiumbeszélgetés zárt az összes magyar résztvevővel. ,,Érdeklődő közönséget találtunk mindhárom koncerten, illetve az előadáson is, amely egészen Tinóditól a jelen korig mutatta be a magyar zenét" - összegezte Dobszay. A beszélgetésen Lukács Miklós beavatta a hallgatókat a cimbalom történetébe, amely ma már nem csak a folklórnak, hanem a jazznek és a kortárs klasszikus zenének is a része.
Képen: Dobszay Péter karmester
...... ...........



- Cimbaliband feat. Lukács Miklós - Két Cimbalom videó Link

- Lukács Miklós - Zöld az erdő (cimbalom) videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dobszay Péter karmester  
Valdemar Poulsen - mágnes hangrögzítés elterjedését
  2018-11-23 16:53:53, péntek
 
  Találmányai tették lehetővé a mágnes hangrögzítés elterjedését, de azt is neki köszönheti az emberiség, hogy már több mint egy évszázada tudunk nagyon nagy távolságokból kommunikálni. Valdemar Poulsen dán mérnök százhúsz éve megalapozta a jelenünket. Mutatjuk azt a hangfelvételt is - a világ legrégebbijét -, melyen Ferenc József hangját rögzítette, 1900-ban.
Valdemar Poulsen napra pontosan 149 éve, 1869. november 23-án született Koppenhágában. Előtte tiszteleg most a kereső főoldalán látható különleges logójában a Google.
- Poulsen először orvosnak készült, majd műszaki vonalon belépett a koppenhágai telefontársasághoz. Itt dolgozta ki a 19. század utolsó éveiben a mai értelemben vett magnó elődjét: az elektromágnesesség jelentését hasznosító fonográf fél órányi hangzóbeszéd rögzítését tette lehetővé. Találmányát elvitte az 1900-as párizsi világkiállításra, ahol nem csak egy fődíjat érdemelt ki, hanem az a megtiszteltetés érte, hogy rögzítette Ferenc József osztrák császár és magyar király hangját - a mai napig ez a legrégebbi, jelenleg is rendelkezésre álló rögzített hangfelvétel a világon.
A világkiállításon kapott elismerés után céget alapított találmánya piacra dobásához, de kora nem értékelte igazán a találmányt, ami így kereskedelmi bukássá lett.
Ez nem szegte Poulsen kedvét, a mérnök ugyanis nem sokkal később megalkotta úgynevezett ívadóját, mellyel előbb pár kilométert, majd némi továbbfejlesztés után több száz, végül több ezer kilométeres távolságot is sikerült áthidalnia - a kommunikáció határai sosem látott mértékben kitolódtak.
A feltaláló mérnök elismertségére jellemző, hogy több állami és műszaki tudományos elismerése mellett a Lipcsei Egyetem az orvostudományos tiszteletbeli doktorává fogadta.
1942. július 23-án halt meg

...... ........... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Krisztus az Alfa és az Omega
  2018-11-23 16:39:53, péntek
 
  már 34 ország csatlakozott a világméretű szentségimádáshoz!
2018. november 22. csütörtök 20:57
2018. november 24-én, Krisztus Király ünnepének előestéjén ismét világméretű szentségimádásra hívnak mindenkit.
Megmozdul Magyarország és egyre többen a világ nemzetei közül. Már harmincnégy országból jelentkeztek a november 24-i szentségimádásra, ami Krisztus Király főünnepének előestéjén lesz. A szervezők célja, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztust.

Ahogy a felhívás hirdeti:
,,Jézus Krisztus a kezdet és a vég, az Alfa és az Omega, a világmindenség Királya. Őt fogjuk dicsőíteni az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson 2020-ban Budapesten. Erre az ünnepre készülve 2018. november 24-én, Krisztus Király előestéjén ismét világméretű szentségimádásra hívunk mindenkit. (...) Segíts a szentségimádás létrejöttében a plébániádon, közösségedben, és
Ne felejtsük el értesíteni külföldön élő barátainkat, ismerőseinket! Mindez idáig csatlakoztak már Kazahsztánból, Kanadából, Belgiumból, Törökországból, Tunéziából és Ausztráliából is. Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának vezetője videós üzenetben biztat mindenkit a közös szentségimádásban való részvételre és a jelentkezésre: ,,Ha Jézus a Te Királyod is, akkor tarts velünk!"

Világméretű szentségimádás - Krisztus Király - 2018.11.24. videó Link
Képen: Dr. Fábry Kornél atya
...... .....

 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Szent Kolumbán apát 11.23
  2018-11-23 16:36:27, péntek
 
  - Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Meglátja a föld minden határa, szabadítást szerez Istenünk.
Milyen szép a hegyeken annak a lába, aki jó hírt hoz, aki békét hirdet, örömhírt hoz, kikiáltja a szabadulást, aki azt mondja Sionnak: ,,Királlyá lett a te Istened" Figyelj csak! Őrszemeid felemelik hangjukat, és mind ujjonganak, mert szemtől szembe látják, hogy visszatér az Úr Sionra.
Ujjongva énekeljetek mindnyájan, Jeruzsálem romjai, mert az Úr megvigasztalja népét és megváltja Jeruzsálemet. Az Úr felemelte szent karját minden nemzet szeme láttára, és meglátja a föld minden határa, hogy szabadítást szerez Istenünk.
Ez az Isten igéje. Iz 52,7-10

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Követlek téged, bárhová mégy.
Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, útközben valaki így szólt hozzá: ,,Követlek, bárhová mégy." Jézus így válaszolt: ,,A rókának van odúja, az ég madarainak fészke, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania."
Egy másikat Jézus szólított fel: ,,Kövess engem!" Az így válaszolt: ,,Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat." ,,Hagyd a holtakra, hadd temessék el halottaikat - mondta neki -, te pedig menj, és hirdesd az Isten országát."
Egy harmadik ezt mondta neki: ,,Uram, követlek téged, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól." Jézus így válaszolt: ,,Aki kezét az eke szarvára tette, és mégis hátratekint, nem alkalmas az Isten országára."
Ezek az evangélium igéi. Lk 9,57-62

- Katolikus oldalon Link
Bobbióban máig él a legenda, amely szerint a kolostor építésekor két ökör egy nagy gerendát vontatott kifelé az erdőből. Egyszer csak rájuk rontott egy hatalmas medve, és az egyik ökröt leütötte, majd fölfalta. Kolumbán akkor megparancsolta a medvének, hogy álljon be az ökör helyére - és a vadállat engedelmeskedett. Attól fogva engedelmes háziállatként segített mindenben a kolostor lakóinak.

- Katolikus Network oldalon:
Az ír vándorszerzetes bejárta egész Európát: Angliában, Bretagne-ban, a Rajna völgyében, majd Lombardiában hirdette az igét. Monostorokat alapított, melyeket szigorú regulával vezetett. Korának kiemelkedő apostolának tartották, aki új lendületet adott a lanyhuló keresztény életnek. Észak-Olaszországban, a Bobbiói kolostorban halt meg 615-ben. Földi maradványait az ottani székesegyház kriptájában őrzik. Az 1940-es években avatták szentté.
,,Ha elveszed az ellenfeleket, nincs többé harc,
harc nélkül pedig nincs győzelmi koszorú.
A harccal együtt jár a bátorság,
a virrasztás, a türelem, a hűség, a bölcsesség és a kitartás.
De ha valakitől elveszed a szabadságát, a méltóságától fosztod meg."
(Kolumbán levele luxeuil-i szerzeteseihez)
Születése előtt édesanyjának látomása volt: mintha a napot hordta volna méhében, amely bevilágította az egész földet. Columbanus 543 körül született Írország középső, keleti vidékén, Leinster tartományban. Nagy műveltségre tett szert; az egyházi és világi tudományokban is jártas volt. Szent Kolumbánt ábrázoló freskó a Brugnatói templomban Fölismerve, hogy számára a világ túl sok veszedelmet rejt magában, a magányban és az imádságban keresett menedéket. Amikor világossá vált előtte, hogy Isten szerzetesnek hívja, elhagyta otthonát, s először Cluain-Inisbe ment, ahol Sinell apát tanítványa lett. Később az északabbra fekvő Ulsterben, Bangor híres kolostorában lett szerzetes. Bangor apátja úgy tekintett novíciusára, mint akire később rábízhatja a kolostort. Kolumbánt azonban más célok vonzották: ír szerzetesek nyomában a kontinensre akart menni, hogy vezekléséhez zordabb körülményeket találjon, és a népvándorlás következtében újra elpogányosodott vidékeken hirdesse az evangéliumot. Az apát beleegyezésével tizenkét társával útnak indult: először a Brit sziget legdélibb pontján, Cornwallban kötöttek ki. Angliában, később Galliában (a mai Franciaországban) Bretagne-ban; majd a Rajna völgyében s végül Lombardiában hirdették az evangéliumot.

- Magyar kurír oldalon Link
Európában csak akkor lehet testvériség, ha megnyílunk Istenre - írja Ferenc pápa üzenetében, amelyet a Szent Kolumbán halálának 1400. évfordulójára
...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Szent I. Kelemen pápa és vértanú 11.23
  2018-11-23 16:16:14, péntek
 
  - Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
Legeltessétek az Istennek rátok bízott nyáját!
Szeretteim!
Akik közületek elöljárók, azokat mint magam is elöljáró és Krisztus szenvedéseinek tanúja, s egyszer majd nyilvánvalóvá váló dicsőségének is részese, kérem: legeltessétek az Istennek rátok bízott nyáját; viseljétek gondját ne kényszerből, hanem önként, az Isten szándéka szerint; ne haszonlesésből, hanem buzgóságból. Ne zsarnokoskodjatok a választottak fölött, hanem legyetek a nyájnak példaképei. Ha majd megjelenik a legfőbb Pásztor, elnyeritek a dicsőség hervadhatatlan koszorúját.
Ez az Isten igéje. 1Pét 5,1-4

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Te Péter vagy, azaz kőszikla, és én erre a sziklára építem Egyházamat.
Abban az időben amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: ,,Kinek tartják az emberek az Emberfiát?" Ezt válaszolták: ,,Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának."
Ő tovább kérdezte őket: ,,Hát ti, kinek tartotok engem?" Simon Péter válaszolt: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." Erre Jézus azt mondta neki: ,,Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám. Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is."
Ezek az evangélium igéi. Mt 16,13-19

- Wikipedia oldalon Link
Szent I. Kelemen pápa a hajósok, kalaposok, márványfaragók, tengerészek védőszentje, oltalmát kérik zivatar, hajótörés, gyermekbetegségek ellen
...... ........... ..............


A Liber Pontificalis vértanúként tartja számon. Passiója szerint, amelyet a 4. században írtak, Traianus császár, az uralkodása alatt kirobbant keresztényüldözés során a Krím-félszigetre, Kherszonba száműzte. Kelemen kétezer keresztényt talált ott, akik hozzá hasonlóan kényszermunkára lettek ítélve. Panaszkodtak, hogy nagyon messzire kell vízért járniuk. Ekkor Kelemen a többiekkel együtt imádkozni kezdett vízért. Ekkor meglátott egy Bárányt, a lábával kapart egy helyen. Kelemen odament és a megjelölt helyen szerszámát belevágta a földbe. Olyan bővízű forrás fakadt, hogy patakként folyt tovább. A környék lakói úgy megrendültek az eseménytől, hogy megkeresztelkedtek. Amikor ez a császár tudomására jutott, elrendelte, hogy kössenek követ Kelemen nyakába és fojtsák a tengerbe. Végül horgonyt kötöttek a nyakába és a tengerbe vetették, ezért a horgony lett az attribútuma.
...... ...........


Miután vértanú lett, a legenda szerint a tenger több mérföldre visszahúzódott, hogy a hívek a holttestét kivihessék a szárazra. A hullámok mint márvány mauzóleum vették körül a szent testét.

- Katolikus oldalon Link

- Szent Kelemen plébánia oldalon Link
Templomunk védőszentje, I. Szent Kelemen pápa és vértanú, Róma püspöke, feltehetően a negyedik római pápa volt, Kr. u. körülbelül 88-tól a haláláig. Több európai város, a Krím-félsziget, valamint többek között a márványfaragók és tengerészek védőszentje. Ünnepnapja november 23-a.
...... ........... ............



- szynaxarion_wordpress oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
33. évközi hét péntek 11.23
  2018-11-23 16:09:06, péntek
 
  SZENTLECKE a Jelenések könyvéből
Jelképes látomásában Jánosnak le kell nyelnie a könyvet, vagyis teljesen meg kell értenie Isten határozatait, hogy közölhesse embertársaival.
Én, János, égi hangot hallottam, amely így szólt hozzám:
,,Menj, vedd át a kibontott könyvtekercset az angyal kezéből, aki a tenger és a föld felett áll!" Odamentem az angyalhoz, és kértem, hogy adja át a könyvtekercset. Ő hozzám fordult: ,,Fogd a könyvtekercset, és nyeld le! Gyomrodban ugyan keserű lesz, de a szádban olyan édes, mint a méz."
Átvettem a könyvtekercset az angyal kezéből, és lenyeltem. Számban édes volt, mint a méz: amikor azonban lenyeltem, a gyomrom keserű lett tőle.
Aztán ezt az utasítást kaptam: ,,Ismét jövendölnöd kell a nemzetekről, a különböző nyelvet beszélő népekről és királyokról."
Ez az Isten igéje. Jel 10,8-11

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
A templom az imádság háza.
Amikor Jézus Jeruzsálemben tartózkodott, bement a templomba, és kiűzte onnan a kereskedőket. Ezt mondta nekik: ,,Írva van: - Az én házam az imádság háza. Ti pedig rablóbarlanggá tettétek."
Ott tanított azután mindennap a templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek. De nem tudták eldönteni, hogy mit tegyenek vele, mert az egész nép odaadó figyelemmel hallgatta (tanítását).
Ezek az evangélium igéi. Lk 19,45-48
.........



Imádság
Urunk Jézus Krisztus! Te az utolsó vacsorán úgy rendelted, hogy életed folytatódjon tanítványaid, követőid életében, a mi életünkben. Szent tested az Atyának szóló áldozat és nekünk adott ajándék, amely által áldozatod naponta megújul és életed bennünk folytatódik. Az általad adott csodálatos kenyér keresztény életünk forrása. Élj bennünk! Táplálj minket! Segíts, hogy áldozatodhoz kapcsolódva mi is felajánljuk életünket a mennyei Atyának.

Jeruzsálembe érkezvén Jézus kiűzi a kereskedőket a templomból. Olyan határozottsággal és magabiztossággal cselekszik, hogy senki sem próbálja őt megakadályozni ebben. E cselekedetével Jézus mintegy birtokba veszi a templomot, az ő Atyjának lakóhelyét, az imádság házát és visszaadja azt eredeti rendeltetésére. Ugyanennél a jelenetnél János evangélista kiemeli Jézus szavait: ,,Ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká!" (Jn 2,16). Jézus felhatalmazva érzi magát arra, hogy rendet teremtsen a templomban, mert ez az ő Atyjának a háza, majd pedig itt kezd el tanítani, mert neki joga van ehhez. Cselekedetének köszönhetően újra az egyetlen Isten iránti tisztelet, a vele való találkozás és az imádság háza lesz a templom.
Templomaink szintén az Istennel való találkozás helyei, ahol az Oltáriszentségben jelenlévő Úr Jézus vár minket. Bármikor betérhetünk hozzá, hogy kifejezzük tiszteletünket. Bármikor betérhetünk, hogy az imádságban hozzá emeljük lelkünket. Ide jövünk, hogy a szentmisében hallgassuk az Úr tanítását és áldozatával együtt magunkat is felajánljuk Istennek és lelkileg egyesüljünk az Úrral a szentáldozásban. Ide jövünk, hogy kifejezzük azt, hogy az Egyház közösségéhez tartozunk és testvérként tekintünk a velünk együtt ünneplőkre. Mert a templom nem csak az Isten háza, hanem a mi otthonunk is.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Zalaegerszeg múltja képekben
  2018-11-23 15:14:21, péntek
 
  Hogyan festett Zalaegerszeg a II. világháborúban? Milyen volt a munka a frissen átadott kórházban? Utazz velünk vissza az időben és fedezd fel a megyeszékhely nagy pillanatait egészen a 2000-es évek elejéig! Az MTI fotóarchívumából válogattunk egy csokorra való régi felvételt, szörnyű, örömteli és történelmi jelentőségű pillatokról egyaránt. Kellemes nosztalgiázást kívánunk!
Zalaegerszeg múltja képekben Link

- 1956. július 15.: A Zalaegerszegi Ruhagyár Dolgozó Ifjúság Szövetségének (DISZ) szervezete által szervezett divatbemutató és közönsége. A Zalaegerszegi Ruhagyár egykor több száz embernek volt a munkahelye. Környékbeli falvak lakóinak biztosított állást. Férfi öltönyöket gyártottak exportra az 1950 - 60 - 70 - 80-as években. Tehát nem lehetett veszteséges a termelése. Apukám is itt dolgozott kalkulátor beosztásban.
- 2018. 09. 05. 11:30 68 évvel ezelőtt tették le az alapkövét, egy év múlva ontotta a lódenkabátokat, 20 év múlva Közép-Európa egyik legmodernebb ruhagyára volt,10 évre rá a francia Biedermannak is dolgozott, 40 évesen beférkőzött a japán piacra, 52 évesen felszámolták.
A feszes szalagrendszerben dolgozó nagyüzemben?
- Elsősorban a biztonság. Lehet, hogy csak egy kis csavar voltál a gépezetben, de érdemes volt igyekezned, nem maradtál észrevétlen. Ruhagyári alapelv volt: a dicsőségből (és a pénzből) jusson mindenkinek! A vezetők a gyárban nevelődtek, ,,közülünk valók" voltak, ettől voltunk olyanok, mint egy nagy família, amely összetartó kis családokból állt - fogalmazott Simon Lívia a ruhagyári randevúk ötletgazdája és szervezője.
- Kustos Lajosné, Piri néni volt a gyárban az oktatási felelős, úgy bánt velünk, mint az édesanyánk, gardírozott bennünket, noszogatott, hogy sportoljunk, művelődjünk. Vittek minket tanulmányútra, kirándulni, nyaralni, s amiért most nagy pénzeket fizetnek a szülők, mi ingyen megkaptuk. Eleve munkakönyvvel vettek fel bennünket, a két osztályban 19 fiú és 21 lány 3 nap iskola, 3 nap munka rendszerben tanulta a férfiszabó szakmát.
1951 év végén már több mint 1150 dolgozónak adott munkát a ruhagyár,
A hatékony termeléssel ráadásul a legmagasabb minőségre volt képes a gyár, a legkényesebb igényű nyugati megrendelők számára dolgoztunk, s a 1990-es évek második felében benn voltunk a japán piacon - és nem 50-100 darabbal, hanem 35-40 ezres megrendeléssel. Szakmailag, emberileg egy védő burkot jelentett dolgozóinak a gyár, ahol kibontakozhattál, s ha igyekeztél, előre léphettél. Világhírű cégeknek terveztünk, mi szerkesztettük például az Alain Delon márkájú férfiingek és zakók középméretű modelljét, amiből a kisebb-nagyobb méretű szériák készültek.
Annyira sokkolt a gyár megszűnése, hogy utána két évig képtelen voltam betenni a lábam a Platán sorra, s először idén tavasszal léptem át az épület küszöbét. - Bódy Anita
Horváth Tiborné szerencsésnek mondhatta magát, 41 évet dolgozhatott a Zalaegerszegi Ruhagyárban...
1. Kép linkje Link
...... ........... ........... ........... .....



2. kép linkje Link
...... .............



- Képen: GYÖNYÖRŰ PARK ÉS AZ OLLÓT TARTÓ NŐI ALAK A GYÁR ELŐTT.
3. kép linkje Link
...... ........... ......



4. kép linkje


...... ............



5. kép linkje
Link
.......



6. kép linkje Link
...... ..........


A képhez tartozó videó Link
Ruhagyár Zalaegerszeg arckönyvébe

- Fénykorában kisfilm is készült a gyárról Tóth Sándor videója Link

- Bezár a gyár Tóth Sándor videója Link
*
Az enyészeté lett a világhírű gyártó/szalag/ sor 7. kép Link
...... ...........



- Ruhagyár Zalaegerszeg 2013 Józsa Zsolt videója Link
Megjegyzésem a videóhoz:
Olyan érzés támadt bennem, mintha bomba támadás érte volna a világhírű Ruhagyárat. Ezt a videót a GYÁSZ kategóriában sorolom.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Telelnek a gólyák l
  2018-11-23 14:47:16, péntek
 
  Három kontinensen, mintegy 8 ezer kilométeres vonalon szétszóródva telelnek a magyarországi fehér gólyák - derül ki a rajtuk elhelyezett műholdas jeladók adatainak elemzéséből. Három kontinensen telelnek a magyarországi gólyák Miközben néhány kockázatot vállaló madár Magyarországon fagyoskodik a régen látott hidegben, többségük a szokott módon Afrika középső régiójában, elsősorban Csádban és Szudánban telel. Két jeladós gólya azonban kétszer ilyen messze, a Dél-Afrikai Köztársaságig repült, ami több mint 8 ezer kilométeres odautat jelent - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az MME tájékoztatása szerint ezek a pontos információk annak köszönhetők, hogy az egyesület munkatársai hatvan fehér gólyára szereltek műholdas jeladót az elmúlt öt évben. Sokatmondó adat azonban, hogy ezek közül jelenleg kevesebb mint tíz adó aktív, azaz az eszközök esetleges meghibásodásának esélyét is figyelembe véve már csak a megjelölt gólyák mintegy 20 százaléka lehet életben - figyelmeztet az MME.

Forrás: A Cultura Magazin
Bővebben Link

- Áttelelő fehér gólyák, Tápiógyörgye videó Link
A videóhoz tartozó cikk Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Lazúrcinege a nádasban
  2018-11-23 14:44:04, péntek
 
  ...... ........... ........... .....


Sándorfalva térségében, a szegedi Fehér-tó nádasában, egy hazánkban eddig nem bizonyított madárfajt, lazúrcinegét figyelt meg néhány madarász.
Egy Magyarországon eddig nem bizonyított madárfajt, lazúrcinegét (Parus cyanus) figyelt meg és fotózott le három madarász vasárnap reggel Sándorfalva térségében, a szegedi Fehér-tó nádasában - tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője hétfőn az MTI-t. Orbán Zoltán közölte, hogy megjelenését és viselkedését tekintve a lazúrcinege a Kárpát-medencében is gyakori kék cinegére hasonlít, de farka hosszabb, a “sapkája" kék és a test alsó részének sárga színét pedig fehér helyettesíti. Ezért ez a világos megjelenésű madár már távolról is feltűnő. A lazúrcinege alapvetően ázsiai elterjedésű faj, Magyarországhoz legközelebb Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén fészkel egy jelentős kiterjedésű, szigetszerű állománya. A hazai cinegékhez hasonlóan fészkelőterületén ez a madár is állandó, ritka kóborló példányai Európa-szerte fel-feltűnnek, van megfigyelési adata a volt Jugoszlávia területéről is. Ezeknél a tiszta vérvonalú kóborlóknál gyakrabban fordulnak elő kék cinege-lazúrcinege hibridek. Ezek rendszertani besorolása többször is változott, Pleske-cinege (Pleske Tit) néven hol önálló fajként, hol alfajként szerepelt. Magyarországon eddig legalább három ilyen madarat láttak, legutóbb a mostani megfigyelési helyhez közel, a Fehér-tavi Ornitológiai Tábor egyik hálójában 2008. november 6-án A lazúrcinege-megfigyeléssel 418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma, ami az Európában eddig előfordult 780 körüli madárfajszámot, az ország földrajzi elhelyezkedését és méretét figyelembe véve, igen jónak számít. Észak-európai megfigyelések alapján a lazúrcinege sem idegenkedik az ember közelségétől, így amennyiben a faj nagyobb létszámú kóborlásáról van szó, a következő hetekben, hónapokban, országszerte akár az etetőkön is feltűnhet egy-egy példány.
........


Bizonyító felvételek a madárról Barkóczi Csaba madarész készítette.

Forrás: A Cultura Magazin .
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 432 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1206
  • e Hét: 3387
  • e Hónap: 36541
  • e Év: 270288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.