Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Mai evangelium - Szent András apostol 11.30
  2018-11-30 14:21:08, péntek
 
  - Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
A hit hallásból fakad, a hallás pedig Krisztus tanításából.
Testvéreim!
Azt mondom: Ha száddal vallod, hogy Jézus az Úr, és szívedben hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, üdvözülsz. A szívbeli hit ugyanis megigazulásra, a szájjal való megvallás pedig üdvösségre szolgál. Az írás ugyanis azt mondja: Senki nem vall szégyent, aki őbenne hisz. Nincs különbség zsidó meg pogány között, mert mindnyájunknak egy az Ura. Ő bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják. Mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül.
De hogyan hívhatják segítségül azt, akiben nem hisznek? S hogyan higgyenek abban, akiről nem hallottak? S hogyan halljanak róla, ha nincs, aki hirdesse? S hogyan hirdesse az, akit nem küldtek? Amint meg van írva: ,,Milyen szép annak a lába, aki jó hírt hoz, aki békét hirdet!"
De nem mindnyájan engedelmeskednek az evangéliumnak. Ezért mondja Izajás: ,,Uram, ki hitt abban, amit hallottunk?" A hit tehát hallásból fakad, a hallás pedig Krisztus tanításából.
De kérdezem: ,,Vajon nem hallották?" Hiszen: ,,Minden földre elhat szózatuk, a földkerekség végéig eljut igéjük."
Ez az Isten igéje. Róm 10,9-18

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Első tanítványok meghívása
Ők azonnal otthagyták hálóikat és követték Jézust.
A Galileai-tenger mentén járva meglátott két testvért: Simont, akit Péternek is neveznek, és Andrást, a testvérét. Éppen hálót vetettek a tengerbe, mert halászok voltak. Így szólt hozzájuk: ,,Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!" Erre azok otthagyták hálóikat, és követték őt.
Amint onnan továbbment, meglátott másik két testvért is: Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Apjukkal, Zebedeussal a hálóikat javították a csónakban. Őket is elhívta. Ők is otthagyták a csónakot és az apjukat, és követték őt.
Ezek az evangélium igéi. Mt 4,18-22

Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Földi életed során mindig tudtad, merre visznek lépteid, s hová vezet az út, amelyen elindultál. Szavaiddal, tanításoddal, igazságoddal utat találtál az emberi szívekhez, s megmutattad az Istenhez, az Atyához vezető utat. Bátran indultál utolsó utadon, a keresztúton. A te életutad végső soron mindig felfelé vitt, Atyád felé, aki örökre magához ölelt a Golgota magaslatán álló kereszten. Jézusom, te követésedre hívsz engem és minden embert. Társad szeretnék lenni utadon, amely a halálon keresztül az örök életre vezet!

Először Pétert és testvérét, Andrást, majd pedig egy másik testvérpárt, Jakabot és Jánost hívja Jézus az ő követésére. Jézus egyszerű embereket, halászokat hív meg. A leírásból kiderül, hogy először találkozik velük, tehát tulajdonképpen semmit nem tud azokról, akiket követésére hív. Az Úr meglát valamit ezekben az egyszerű halászokban és első pillantásra úgy ítéli meg, hogy alkalmasak lesznek követésére, majd pedig a róla szóló tanúságtételre.
Amilyen egyszerűen hangzik el Jézus részéről a meghívás, olyan egyszerűen, olyan természetességgel válaszolnak a meghívottak, nem késlekednek, hanem azonnal mindent otthagynak és tanítványok lesznek. Bár váratlanul éri őket a hívás, nem tesznek fel tisztázó kérdéseket, nem tudakozódnak a rájuk váró feladatokról, hanem rögtön indulnak. Talán nem is tudják még, hogy mire vállalkoznak, mindenesetre olyan megragadó az őket megszólító szó, hogy nem akarnak ellene mondani, megérzik, hogy egy nagyszerű útra, feladatra hívják őket.
Vajon el tudnék-e mindent hagyni, ha egyszer Jézus rám nézne és meghívna? Ha úgy érzed, hogy Isten hív, ne késlekedj és ne várj! Indulj az emberhalászatra!
C. Horváth István Sándor
*

- Magyar kurír oldalon
Amikor András megpillantotta a számára készített keresztet, hangosan fölkiáltott: ,,Üdvözlégy, szeretett kereszt! ... rajtad keresztül az én Uramhoz megyek!"
Képen: Duccio di Buoninsegna: András és Péter hívása (1308-11)
.........


Szent János szerint András, aki halászatból élt, egyike volt annak a két tanítványnak, akik először követték Jézust. Kezdetben Keresztelő János tanítványai közé tartozott, de amikor meggyőződött róla, hogy Jézusban megtalálták a Messiást, hozzá csatlakozott. Ezért vitte el Jézushoz a testvérét, Simon Pétert is (Jn 1,35-42). A kenyérszaporítás előtt András jelentette Krisztusnak, hogy ,,van itt egy fiú, akinek van két árpakenyere és öt hala" (Jn 6,8-9).
Szent Márk evangéliuma szerint Jézus maga hívta meg Andrást Simonnal és Zebedeus fiaival, Jakabbal és Jánossal együtt a Galileai-tó partján (1,16-20; vö. Mt 4,18-22). András jelen volt, amikor Péternek, Jakabnak és Jánosnak az utolsó időkről beszélt Jézus az Olajfák hegyén (Mk 13,3), és Fülöppel ő vitte a pogányokat Jézushoz az utolsó napokban (Jn 13,22).
Az apostolok szétválása után András Kis-Ázsia tartományban a Fekete-tengertől délre fekvő vidéken
András nagy beszédben tárta föl a kereszt által történt megváltást. A helytartó egyre türelmetlenebbül hallgatta, végül börtönbe vettette. Amikor a legválogatottabb kínzások sem törték meg, Aegeas parancsot adott, hogy feszítsék keresztre. Amikor András megpillantotta a számára készített keresztet, hangosan fölkiáltott: ,,Üdvözlégy, szeretett kereszt! Te szépséget és ragyogást nyertél az Úr tagjaitól. Mert mielőtt az Úr fölszállt volna reád, a föld rémülete voltál, most azonban rajtad keresztül az én Uramhoz megyek!"
Miután megfeszítették, két napig függött András a fán, s a legenda szerint ő maga tartotta vissza az embereket attól, hogy levegyék. A harmadik napon véget értek kínjai. Halála pillanatában csodálatos fény ragyogta körül, és Krisztus hűséges vértanúja látta, hogy dicsőségében jön el érte az Úr.
Trákiában és Görögországban hirdette az evangéliumot. Biztosnak látszik a hagyományban élő adat, hogy 60-ban az achaiai Petra városában keresztre feszítették. Keresztjének szárait nem derékszögben, hanem átlósan (X alakban) ácsolták, ezért nevezik András-keresztnek ezt a formát.
Képen: Murillo: Szent András apostol keresztre feszítése (1675-82)
...... ......


Ereklyéit a 4. századtól Konstantinápolyban őrizték, majd 1208-ban erőszakkal átvitték az itáliai Amalfiba. 1964-ben a keleti és nyugati egyház kiengesztelődésének jeleként az apostol ereklyéi visszakerültek Petrába, vértanúsága helyére.

Kérünk Istenünk, legyen közbenjárónk az örökkévalóságban Szent András apostol, aki itt a földön igehirdetője és vezetője volt Egyházadnak. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Képen: Szent András szobra a Szent Péter-bazilikában (Duquesnoy alkotása, 1629-33)
...... ........... .............



- Ferenc pápa mai üzenete: Kérjük az Úrtól a kegyelmet ahhoz, hogy mindent ott tudjunk hagyni az örömhír hirdetéséért és a tanúságtételért, ahogy Péter és András tette.

Népi szokások:
- András-napkor kezdődtek a disznóvágások, ezért nevezték a jeles napot ,,disznóölő Szent András"-nak is.
- András napja a legjelentősebb házasságjósló, varázsló nap. Próbáltak álomból jósolni, és egész nap böjtöltek a lányok.
- A moldvai és gyimesi magyarok ezen a napon a farkasok ellen megfokhagymázták az ajtókat, hogy ne veszítsék el a jószágot. Ugyanebből a célból összekötötték az ollót is, mert ha szárai nyitva maradnának, az azt jelentené, hogy a farkasok elviszik a juhokat.
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Müller bíboros a La Stampának adott nagy interjúja
  2018-11-30 13:48:14, péntek
 
  KURÍR EXKLUZÍV - Müller bíboros a La Stampának adott nagy interjúja.
Jézus Krisztus maga, jóllehet isteni értelmének köszönhetően mindent tudott, meghagyta az áruló, Júdás szabadságát. Mindannyiunk felelős a saját bűnéért.
Müller bíboros: Senkinek sincs joga megvádolni vagy lemondásra felszólítani a pápát!
2018. november 29. csütörtök 22:16
Az olasz vatikanista, Andrea Tornielli (La Stampa, Vatican Insider) a napokban készített interjút Gerhard Ludwig Müller bíborossal. Az interjú fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.
Senkinek sincs joga megvádolni vagy lemondásra felszólítani a pápát!" A támadások és a nyilvános polémia ,,végül az Egyház hitelességét és küldetését sértik". Gerhard Ludwig Müller bíboros, teológus, a Hittani Kongregáció nyugalmazott prefektusa Piazza della Città Leonina-i lakásában fogad bennünket, azokban a termekben, ahol negyed évszázadig maga Joseph Ratzinger bíboros élt. Aggódva tekint az Egyházban uralkodó légkörre, a feszültségekre, a polarizációra és az egymással szemben álló frakciókra.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Szent István Társulat
  2018-11-30 13:43:12, péntek
 
  Szent István Társulat facebook oldalon Link  
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Fehér szent Ostyában, Jézus, Téged látlak,
  2018-11-30 13:35:48, péntek
 
  ...... ..........


- Fehér szent Ostyában, Jézus, Téged látlak, hiszek, bízom Benned, szeretlek, imádlak.
Bánom, hogy Szívedet bűnökkel sebeztem, Ezentúl jó leszek, jöjj hozzám, légy velem!
Kitárom szívemet, térj be hozzám, kérlek, Oly nagyon akarlak szeretni Téged.
Jó Jézusom, gyullaszd fel szívem szeretetre, Hogy meleg lakásod legyen Neked benne.
Tudom, jó Uram, hogy meghallgattál engem, s már lelkileg itt vagy szerető szívemben.
Köszönöm, Jézusom, hogy az enyém lettél, Kérlek, hogy szívemben örök lakást vegyél.
Maradj mindig velem, ne hagyj el már soha, szeretlek, kincsem nincs, kérlek bízva
Szeretettel, hogy minden embernek szívébe is jöjj el.
Ó édes Szűzanyánk, Tégedet is kérünk, Szent Fiad áldását esdjed le minékünk.
Hogy megáldjon minket Ő szeretetével, és neki élhessünk egész életünkben.
Hogyha elérkezik életünk végórája, te vezesd Szűzanyánk, lelkünk mennyországba.
És szeretteinkkel együtt imádhassuk, s Teveled, Szűzanyánk, a Szentháromságot.
...... ........... ........... .....



- Most segíts meg Mária, ó irgalmas Szűzanya, keservét a búnak-bajnak eloszlatni van hatalmad. Hol már ember nem segíthet, a te erőd nem törik meg. Hő imáit gyermekidnek, nem te soha nem veted meg. Hol a szükség kínja nagy, mutasd meg hogy anya vagy.
Most segíts meg Mária ó irgalmas Szűzanya. Te a szeretetnek, a fájdalomnak és az irgalmasságnak anyja könyörögj érettünk. Mindenkor segítő Szűz Mária könyörögj érettünk. Minden testi és lelki bajunkban segíts mindig, segíts bennünket ó Szűz Mária.
Ó, Mária segíts el ne hagyj, hisz te az irgalmasságnak anyja vagy. A te jóságod és hatalmad minden földi bajtól megszabadíthat.
Mert ha a földön nincs remény, szavadra Istentől jön segély. Ó, csodálatos Szent Szűz, mutasd meg hatalmadat. Ámen.

Forrás: /Farkas Erika Éva Csíksomlyói kegytemplom/- Kármel csodái ]
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Életünkben - megkezdődik a Csodavárás
  2018-11-30 13:24:32, péntek
 
  ...... ........... ........


Életünkben holnaptól /advent első vasárnapján/ megkezdődik a Csodavárás.
Advent meggyujt bennünk egy fényt s ez a fény világosabb lesz bennünk napról napra erősebb lessz bennünk a Hit a Remény és a Szeretet!
Szűz Anyácskánk készül világra hozni a mi Kisjézusunkat! Fogadjuk tiszta szívvel tiszta szeretettel tiszta lélekkel!

//Kovács Lajosné, Csíksomlyói kegytemplom/
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Esti ima Déváról - -2018. november 29
  2018-11-30 12:57:17, péntek
 
  Páll Piroska nevelőnő gyerekeivel esti imát mond Déván. Kulturális programmal egybe kötve
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 432 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4185
  • e Hét: 15815
  • e Hónap: 48969
  • e Év: 282716
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.