Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Házasság
  2018-11-04 18:31:06, vasárnap
 
  ,,Valójában az elkötelezettség, a szövetség biztosítja, hogy a házasfelekben kialakuljon a szeretet egymás iránt. Az idő múlásával ismerjük csak meg egymást, és kezdjük el szeretni a másikat - az általa nyújtott érzések és élmények helyett. Az idő segítségével értjük meg, mire van igazán szüksége a másiknak, és miként adhatjuk ezt meg neki. Végső soron közös emlékek egész sorát halmozhatjuk így fel, az érzéseink elmélyülnek, és élvezetet találunk a társunkban. Mindezek biztosítják a keretet a romantikus fellángolások, a szenvedélyes időszakok számára, amelyek továbbra is fontos szerepet játszanak az életünkben."

-Timothy Keller-
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Házasság
  2018-11-04 18:20:05, vasárnap
 
  ,,A házasság nem gyengíti, hanem valójában még erősíti is a szerelmet. Hiszen épp a házasságban létrejött etikai alapú elkötelezettség teszi lehetővé, hogy a felhőtlen romantika megszilárdulhasson és hosszú távon fennmaradhasson."

-Kierkegaard-
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Házasság
  2018-11-04 18:09:36, vasárnap
 
  ,,Ha jó és boldog életre vágyunk, természetesen fontosak az esztétikai szempontok, ám ha ezek uralják az életünket, akkor hatalmas problémákkal kell szembenéznünk. Az esztéta szabad embernek vallja magát. Az élet legyen pezsdítő, legyen tele szépséggel és tűzzel - hirdeti. Ennek érdekében gyakran le kell vetnünk a társadalmi elvárások béklyóját és különféle kötelékeinket... ez téves értelmezése a szabadságnak. Az esztétikus élet híve korántsem önmaga ura: élete valójában meglehetősen véletlenszerű. Teljes mértékben vérmérséklete, ízlése, érzései és impulzusai irányítása alatt áll.
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az esztétikus életet élő embert a körülményei alakítják. Ha a feleség arcbőre veszít ragyogásából, ha a férj fölszed néhány kilót, az esztéta máris szebb partnert keres magának. Ha a házastársat ágynak dönti valamilyen súlyos betegség, az esztéta rögtön értelmetlennek érzi az életét... ezt az embert teljességgel a körülményei irányítják.
Kizárólag akkor lehetünk igazán szabadok, ha érzéseinket egy kötelességhez kapcsoljuk. Akkor élhetünk szabadon, nem pedig holmi külső erők játékszereként, ha jó időben, rossz időben egyaránt elkötelezetten, cselekvő módon szeretjük a másikat, még ha érzéseink és körülményeink hullámzóak is. Ezenkívül csakis akkor állíthatjuk, hogy valóban a másik embert szeretjük, ha akkor is kitartunk a szeretetben, amikor épp nem találjuk különösebben érdekfeszítőnek. Az esztéta valójában nem is az embert szereti, hanem az általa kínált érzéseket, izgalmakat, egómegerősítést, élményeket. Ezt bizonyítja az is, hogy amikor mindezek elmúlnak, az esztétát nem érdekli többé a másik."

-Timothy Keller-
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Elkötelezettség
  2018-11-04 18:07:18, vasárnap
 
  ,,A feltétel nélküli elkötelezettség kifejezetten segíti a szerelem kiteljesedését."

-Timothy Keller-
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Odaadás
  2018-11-04 18:01:13, vasárnap
 
  ,,Minél inkább odaadjuk magunkat az Úr akaratának teljesítésére, annál inkább oda jutunk, hogy szeressük és értékeljük Krisztust, jobban megismerjük és megértsük Őt."

-C. H. Spurgeon-
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Engedelmesség
  2018-11-04 17:59:53, vasárnap
 
  ,,A teljes bizonyossághoz vezető leggyorsabb út a tökéletes engedelmesség."

-C. H. Spurgeon-
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Rosszat jóval
  2018-11-04 16:42:24, vasárnap
 
  Rosszat jóval

Annyi a harc a világban,
gyenge felett ellenerő
vesz hatalmat, s fizet árat
az ártatlan, a szenvedő.

Erőszakkal szembeszállni
értelmetlen, reménytelen.
Sérelemért bosszút állni,
csak mélyíti a sebeket.

Rosszat jóval viszonozni,
szeretni az ellenséget,
látszat vesztes, ám Krisztusi,
lelki fegyver legyőz vétkest.

Schvalm Rózsa
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Az ember bűnös
  2018-11-04 14:03:34, vasárnap
 
  "Ez a férfi vitéz hős volt, de leprás." (2Kir 5,1)

A pogány Naamán a győztes arámi hadsereg fővezére volt. A király nagyra becsülte őt. "Vitéz hős - olvassuk róla -, de leprás."
Naamán történetében Isten az ember általános állapotára mutat rá. Sok jót el lehet mondani az emberről. Sok mindent alkotott, sok mindent elért, feltalált. Nem véletlen, hogy időről időre ismétlődnek azok a korok, amikor az ember önmagát dicsőíti és csodálja. A sok tekintetben kiváló emberről azonban azt is tudni kell, hogy bűnös.
A lepra és a bűn között sok közös hasonlóságot találunk. A lepra halálos, gyógyíthatatlan, ragályos betegség. Kicsi piros folt alakjában jelentkezik, amely aztán az egész testen szétterjed. A leprás élve elrothad. A halál akkor következik be, amikor a betegség már a belső szerveket is elérte. A leprát egy ideig titokban lehet tartani, de aztán láthatóvá válik, és másokra is átterjed. Szegény leprás Naamán, szegény bűnös ember!
Amikor nyilvánvalóvá válik a betegség, a bűn, akkor Isten mindig megmutatja a gyógyulás útját is. Naamán esetében egy kis rabszolgalányon keresztül mutatta meg. A győztes hadvezérnek a háború egyik legkisebb áldozata teszi a legnagyobb ajánlatot. A legyőzött segít a győztesnek. A lenézett vallású kis rabszolgalány Istenéhez való ragaszkodással beszél az Isten emberéről, Elizeus prófétáról. A bűnös embernek Krisztusról kell beszélni. Az emberről akkor mondunk el mindent, ha azt is elmondjuk, hogy bűnös. Az embernek pedig akkor mondunk el mindent, ha elmondjuk, hogy van szabadulás a bűnből Jézus vére által.

* Az alamizsna törvénye - Mt 6,1-8

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Emberfia
  2018-11-04 08:35:35, vasárnap
 
  Emberfia

Szelíd arca földünkre néz,
ragyog a mindenségen át,
szíve maga az alázat:
érettünk mond most is imát.

S ma is hull az áldott vére,
sír, mint Jeruzsálem felett:
dicsőségben nem nyugodhat,
ki érettünk elvérezett!

Létünknek nagy volt az ára!
A tiszta isteni élet,
mely pokol tüzében égett...
De él, mert legyőzhetetlen,
kínban csak megfehéredett,
magát adta a Szeretet.

Venyercsán László
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Szeretni Istent igazán
  2018-11-04 07:46:05, vasárnap
 
  A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy Istent igazán és valóban szerethesse

Semmi sem igazabb, méltóbb és illőbb dolog, mint Istent szeretni. Mert ő legtökéletesebb lélek és ami jó, kívánatos és szeretetre méltó van, mindaz benne megvan mérték, határ, hiba és fogyatkozás nélkül. Ezen kívül minden tőle nyerte és nyeri létét, életét és mindenét, amije van. Azért ha csak egy kevés jóság is, csak egy csekély jótétemény is szeretetre méltó, mely igen méltó hát a szeretetre Isten, akinek jósága végtelen és tökéletes, jótéteményei nagyok és megszámlálhatatlanok.
Istent szeretni nemcsak méltó, hanem múlhatatlanul szükséges is mind mostani, mind jövendő boldogságunkra nézve. Mert bár Isten e mostani életben azoknak is sok jót ad, akik őt nem szeretik, úgy hogy néha még az istenfélők felett is virágozni látszanak, mégis mindig boldogtalanok azok, mert Isten haragja van rajtuk, büntetéstől félhetnek és sokszor meg is bűnhödnek; és ha Istennek valami javával élnek is, az is veszedelmükre szolgál. Ellenben akik Istent szeretik, noha néha szenvednek is e mostani életben és sokszor boldogtalannak látszanak, valójában boldogok, mert az Isten szeretetében vannak, kedvesek és drágák az ő szeme előtt és minden jót bizakodva várhatnak tőle; a nyomorúságok is, amiket megízlelnek, javukra szolgálnak (Róm 8:28) Bizonyos azért, hogy e jelenvaló életre nézve is csak azok boldogok, akik az Istent szeretik. A jövendő életre nézve pedig világos, hogy csak azok jutnak el a vég nélkül való tökéletes boldogság bírására, csak azok lesznek boldog örök életűek, akik ez életben az Istent szeretik. (Jk 1:12, 2:5)
Bizonyos azonban, hogy az Isten iránti igaz szeretet ritkább az emberek között, mintsem gondolnánk. Általában mindenki elismeri annak méltó, illő és szükséges voltát, szájával is vallja, hogy szereti az Istent, de valójában sokan üresek az Isten szeretetétől.
Az Istent igazán szerető keresztyén tulajdonságai és cselekedetei a következők:
1. Szereti azt, amit Isten szeret; gyűlöli, amit Isten gyűlöl.
2. Fél megbántani Istent bűnnel, szántszándékkal és tudva gonoszt nem cselekszik, nemcsak nyilvánosan az emberek előtt, de titkon sem, mikor senki sem látja, és vigyáz, amennyire csak lehet, hogy az meg ne essék.
3. Szereti az Istennel való lelki társalkodást, ami elmélkedés, buzgó éneklés, könyörgés és Isten beszédének olvasása és hallgatása által történik.
4. Ha hirtelenségből, vigyázatlanságból, erőtlenségből valamiben vétkezik mihelyt észreveszi: bánja, fájlalja, bűnbánatot tart és felteszi magában, hogy vigyázóbb lesz.
5. Nehezére esik azt látni, hogy mások Isten bántására vannak és örül, mikor olyanokat lát, akik Istent félik és tisztelik.
6. Nemcsak Isten iránti kötelességeit viszi véghez, hanem felebarátai iránti kötelességeire is gondosan vigyáz.
7. Ha nyomorúságokat, kedvezőtlen dolgokat bocsát reá Isten, azokat azokra való érdemes és bűnös voltának elismerésével béketűréssel, alázattal és Istenben való bizalommal viseli.
Ezek szerint vizsgáld meg magadat, keresztyén ember, és imádkozz gyakran, hogy Isten töltse be szívedet ilyen iránta való igaz szeretettel. Mert Istent sem szeretheted méltóan, ha csak arra is ő maga nem ad kegyelmet neked. Bizony az újjászületettekben is sokszor sok fogyatkozás van az Isten iránti szeretetben, Teljes szívből és mindenekfelett kell szeretni Istent, de milyen keservesen kell tapasztalnunk, hogy milyen erőtelenek vagyunk ebben. Esedezz azért és buzgó szívvel kérd Istent, hogy a te iránta való szereteted erőtlenségeit és fogyatkozásait ne tulajdonítsa neked, hanem orvosolja és vigyen abban nagyobb tökéletességre drága kegyelme által.

Szikszai György
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 666 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 420
  • e Hét: 13994
  • e Hónap: 25869
  • e Év: 213671
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.