|
2/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 16
|
|
|
|
2009-05-16 22:56:42, szombat
|
|
|
Póréhagymás-sonkás galuska
Hozzávalók:
* 7 tojás * 50 dkg liszt 2 bögre víz só 30 dkg füstölt, főtt sonka vagy tarja 5 dkg vaj 1 szép szál póréhagyma egy darabka sajt
Elkészítés:
A vajat egy nagy és mély serpenyő aljába teszem, és a karikára vágott póréhagymát megfonnyasztom rajta, majd az edényemet lehúzom a tűzről. A sonkát kockacukornyi darabokra metélem, és a hagymára teszem.
Egy tálba három tojást ütök, alaposan felhabosítom, egy kis sót adok hozzá, majd a lisztet és a vizet. Ha minden rendben, akkor kellő sűrűségű nokedlitésztát kapok a végén.
Vizet forralok, sót hintek bele. Nokedliszaggatón keresztül apránként a forrongó vízbe eresztem a tésztám. Várok, amíg feljön, leszűröm, és a sonkás póréhagymára teszem. Kicsit átkeverem, majd újabb adag tésztát készítek. Mikor elfogy a tészta, akkor újra tűzre teszem a tálat, a tésztára ráütöm a maradék tojásokat, az egészet alaposan átforgatom, és még egy-két percig főzöm.
Tálaláskor egy kevés sajttal megszórom. Fejes saláta javasolt mellé. |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2009-05-03 14:47:53, vasárnap
|
|
|
Krumplis lángos
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört főtt burgonya, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, cukor, só, olaj.
A többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtasd fel az élesztőt.
A héjában főtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztővel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegőt beledolgozva - dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre), takard le, s hagyd megkelni.
Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bő, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2009-03-12 12:29:05, csütörtök
|
|
|
Most olvastam egyik barátomnál, hát valóban könnyebb finomabb lehet, mint a szokásos...
Próbáljuk ki ...!
25 dkg túró, 3 egész tojás, kicsi só, és annyi liszt, amennyit hozzátéve egy sűrűbb nokedlitésztát kapunk. A túró természetesen villával, vagy még jobb, ha krumplinyomóval összetöretik, a tojás felveretik, és ezután kell a kettőt összeházasítani, majd a liszttel kevergetni. A továbbiak ugyanúgy mennek, ezt nem galuskaszggatóval készítem, hanem deszkáról, késsel szaggatom be a fővő vízbe. Megfő, leszűrés, és meleg vízzel leöblíteni.
Mellé, egy csirke paprikás...hát ? ! Jóétvágyat ! |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2008-11-28 17:22:50, péntek
|
|
|
Tüttyölt Ratyli- magyar étel
Hozzávalók:
- másfél kg nyers ratyli
-egy jókora pese,
2 csobolyó gönyézde
( ha lehet, pöcörgősi )
- három csipet ciháta
Elkészítés:
A nyersratylit fertályórát posvásztjuk,
mig csurmot nem enged.
Szépen höllyén kipicskázzuk, a nyesedékből
pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshatba.
Közben a pocadékot megpeccsentlük,
a ratylit pedig hagyjuk slottyanni.
Tüttyölni csak akkor kezdjük,ha már jó vatyálós.
a pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak töttyentgetjük,
mert hamar odakaphat....ahova nem szeretnénk. (mindenkinek ajánlom )....
|
|
|
1 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2008-07-27 14:30:02, vasárnap
|
|
|
Kefíres sörkifli:
Hozzávalók:75 dkg liszt, 2 egész tojás, 1 dl olaj, 2 dl kefír, 1,5 dl tej, amiben 5 dkg élesztőt elmorzsolunk, megfuttatjuk 2 teáskanál cukorral, sóval. A kenéshez egy ráma, 2 kávéskanál sóval jól lkikeverve, és vagy 15 dkg reszelt sajt.
Az egész hozzávalókból a sós ráma és a sajt nélkül dagasztunk egy jó rugalmas tésztát. Ha lágy lenne, még vagy 5 dkg-nyi liszt mehet hozzá. Én is úgy csináltam.
Amikor megkelt, kiborítottam a gyúrótáblára. Meggyúrtam kissé, 12 db cipót formáztam belőle, a cipókat jó nagy lapostányérnyira ki kell nyújtani, szép kerekre. Három lapos tésztát egymásra teszünk úgy, hogy megkenjük sós rámával az alsót, rátesszük a következőt, majd megint megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal. Amikor rátettük a harmadik lapot, 12 cikkre elvágjuk, 12 átfogó mentén. kapunk ennyi cikket, amit a szélesebb fele felől szépen feltekerünk egyenes kifli formára.
Megkenjük tojással, sajttal, tepsibe teszzük, szép sárgára sütjük, egy kicsit barnásba is hajolhat. Megcsináljuk a többit is, 48 db-nak kell belőle lenni. Mert 12 osztva 3-mal. az négy, és egyenként a 4 egymásrarakottból lesz 12 db, szorozva néggyel, kijön a 48. (mert nem engedek a 48-ból!)
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2008-07-04 15:55:44, péntek
|
|
|
Franciás sültburgonya
4 adaghoz:
50 dkg burgonya (tisztítva)
1 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál frissen facsart citromlé
Só, őrölt feketebors
Melegítse elő a sütőt 170 C fokosra. A burgonyát vágja vékony csíkokra, egy nagyobb edényben keverje össze az olajat a mustárral és a citromlével. Ebben a keverékben forgassa át a burgonyát, majd tegye sütőpapírral kibélelt tepsibe. 16-20 percig süsse, amíg szép világosbarna és ropogós nem lesz. Amikor elkészült, ízesítse kevés sóval és frissen őrölt borssal. Tálalja a sült csirkemell és a párolt brokkoli mellé.
( mondhatjuk, diétás...? )
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 16
|
|
|
|
2018. December
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |
31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
7 db bejegyzés |
e év: |
63 db bejegyzés |
Összes: |
835 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 164
- e Hét: 861
- e Hónap: 1051
- e Év: 10764
|
|
|