Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/121 oldal   Bejegyzések száma: 1202 
Vöröslencsés, zöldséges vegetáriánus lasagne
  2018-08-02 00:38:55, csütörtök
 
  Vöröslencsés, zöldséges vegetáriánus lasagne

Hozzávalók

12 lasagne lap
1 ek. olíva olaj

1 ek. ghí (vagy olíva olaj)
1 sárgarépa
2 cukkini
250 g vörös lencse
1/4 tk. asafoetida vagy 1 fej hagyma
1 konzerv paradicsom (darabolt)
1 tk nádcukor

bors
bazsalikom
oregano
kakukkfű
csipet rozmaring
20 g vaj
2,5 ek. liszt
2 dl tejszín
szerecsendió
bors



Elkészítés

A répát és a cukkinit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. Egy magasabb falú edényben felmelegítjük a ghít. Beleszórjuk az asafoetidat és egy-két másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket és egy kicsit forgassuk meg, majd hozzáadjuk a vörös lencsét, összepirítjuk a zöldségekkel, majd hozzáöntjük a paradicsomot és beletesszük a fűszereket és a cukrot. Felöntjük egy kis vízzel, majd felforraljuk a szószt, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett főzzük tovább, amíg a lencse megfő, és szépen besűrűsödik.
Fogkeményre főzzük a lasagne lapokat.
A szószhoz egy edényben megolvasztjuk a vajat, majd beleszórjuk a lisztet és a szerecsendiót. Habverővel csomómentesre keverjük, és egy picit megpirítjuk. Hozzáöntjük a tejszín felét, majd simára keverjük, majd beleöntjük a maradék tejszínt is, sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan keverjük, amíg szép, krémes lesz a mártás.
Egy tűzálló edény vagy tepsi aljára egy kis olívaolajat teszünk, majd a lencsés szósz negyedét rákenjük. Ráhelyezünk egy tésztalapot, majd újabb sor lencsés keverék és a szósz következik. Majd újra tészta, aztán lencsés keverék (ebbe a rétegbe nem kerül mártás), aztán tészta, lencse és a tejszínes mártás következik, majd az utolsó réteg tésztára rákenjük a maradék mártást, majd a 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 -30 perc készre sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára pirul.





Megjegyzés

A lasagne egy igen laktató étel, ezért sokan a lasagne-t csak hússal tudják elképzelni. Ezt a receptet nem csak vegetáriánusok, de olyanok akik néha szeretnek egy-egy húsmentes fogást kipróbálni is elkészíthetik. A vörös lencsének köszönhetően nagyon laktató és teljes értékű fehérjéhez juttatja a szervezeted, hiszen minden szükséges aminosav megtalálható benne, ami ahhoz kell, hogy a szervezeted ellásd fehérjével.
vitaik

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tejszínes rakott krumpli
  2018-08-02 00:30:27, csütörtök
 
  Tejszínes rakott krumpli

Hozzávalók

1 kg burgonya

5 dl cukrozatlan habtejszín
1-2 gerezd fokhagyma
bors
őrölt szerecsendió
20 dkg szeletelt bacon
vaj a formához
10 dkg sajt

Elkészítés

A meghámozott burgonyát félpuhára főzzük sós vízben. Ezután leszűrjük és lecsepegtetjük.
A tejszínt megmelegítjük, hozzáadjuk a megtisztított, átnyomott fokhagymát, és egy kevés sóval, borssal, valamint 1-2 csipet őrölt szerecsendióval ízesítjük. További néhány percig melegítjük a keveréket.
Száraz serpenyőben ropogósra sütjük a felcsíkozott bacont, azután összeforgatjuk a felkarikázott burgonyával és a fokhagymás tejszínnel. Megsózzuk, megborsozzuk a keveréket, majd egy kivajazott tűzálló tálba simítjuk, megszórjuk a lereszelt sajttal, és a 180 fokos sütőben 45 percig sütjük.





DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Juhtúrós sztrapacska
  2018-07-28 02:37:54, szombat
 
  Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók:
1 kg krumpli
40-45 dkg liszt
1 teáskanál só
2 tojás
50 dkg juhtúró (juh sajt)
15-20 dkg füstölt szalonna
tejföl


Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, és a reszelő apró lyukán megreszeljük, picit kicsavarjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a tojást, és apránként a lisztet. A krumpli vizességétől függően változhat a liszt mennyisége, annyit tegyünk, amennyitől galuskaszerű tésztát nyerünk.

Lobogó, bő, sós vízbe galuskákat szaggatunk a tésztából, és kifőzzük. A tapasztalatom szerint tovább kell főzni, mint ami után a galuskák feljönnek a víz tetejére, kóstolással ezt meg is lehet állapítani.

A szalonnát apróra kockázzuk, és ropogós-pirosra sütjük, a túrót elmorzsoljuk, a sajtot lereszeljük.

A leszűrt krumplis galuskákat hideg vízzel leöblítjük, és megforgatjuk a szalonnapörcös zsírban és a juhtúróban.

Tejföllel megöntözve tálaljuk.





Megjegyzés

Fokhagymás-chilis uborkasalival mennyei.
sildiko2

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Karfiolrizs, a legdiétásabb köret
  2018-07-26 00:44:22, csütörtök
 
  Karfiolrizs, a legdiétásabb köret

Hozzávalók

1 fej karfiol
3 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma (elhagyható)

petrezselyem

Elkészítés

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és egy aprítógépben összeaprítjuk.
Az apróra vágott hagymát olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a karfiolmorzsát, megsózzuk és 5-6 percig pároljuk, míg a karfiol megpuhul. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy párolt zöldséggel összekeverve, vagy köretként hús mellé.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csilis gombapörkölt nokedlivel
  2018-07-25 00:41:47, szerda
 
  Csilis gombapörkölt nokedlivel

Hozzávalók

A pörkölthöz:
70 dkg csiperkegomba
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db csípős hegyes paprika
2 db csili paprika

őrölt fekete bors
őrölt csípős pirospaprika
csiliszósz
olívaolaj
1 db csípős hegyes paprika díszítésnek
A nokedlihez:
1 db tojás
20 dkg liszt

1,5 dl víz


Elkészítés

A hagymát és a gombát megpucoljuk, felszeleteljük. A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot felkockázzuk, a fokhagymát és a csilit felaprítjuk.
A hagymákat egy serpenyőben kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csilit, a paradicsomot és a gombát. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával.
Közben elkészítjük a nokedlit. Összekeverjük a hozzávalókat, majd a kapott masszát forró, sós vízbe szaggatjuk.
A pörköltet a legvégén meglocsoljuk csiliszósszal, majd tálaljuk a nokedlivel. Felkarikázott hegyes paprikával díszítjük.





Megjegyzés

A hűtőben várakozó gombával kellett valamit kezdeni. Egy egyszerű gombapörköltre esett a választás, mivel nem volt itthon tejföl a paprikáshoz.
hobbychef

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Cukkini zöldséges töltelékkel
  2018-07-22 01:06:37, vasárnap
 
  Cukkini zöldséges töltelékkel

Hozzávalók

2 db közepes cukkini
2-3 db lila újhagyma
1 gerezd fokhagyma
6-8 db paradicsom
1 csésze kukorica
1/2 csésze árpagyöngy (gersli)
10 dkg edami sajt

őrölt bors
bazsalikom
1 dl fehérbor
olívaolaj


Elkészítés

A cukkiniket félbevágjuk, majd kanállal kivájjuk a magokat. Ezután megsózzuk a belsejét, és hagyjuk kicsit állni. Mielőtt beletöltenénk a tölteléket, papírtörlővel felitatjuk a mélyedésben összegyűlt vizet.
Az árpagyöngyöt enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt lila újhagymát, és üvegesre pároljuk.
Ezután hozzáadjuk az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a kukoricát. Ízlés szerint megsózzuk, -borsozzuk, és megszórjuk apróra vágott friss bazsalikomlevéllel. Alaposan összekeverjük, majd aláöntünk kb. 1 dl vizet, és puhára főzzük. (Mire a kukorica megfől, addigra a víz teljesen elpárolog)
A puhára párolt hagymás-kukoricához először hozzákeverjük az alaposan lecsepegtetett árpagyöngyöt, majd az apró kockákra vágott sajtot, és a nagyobb darabokra vágott paradicsomot. Ezután a cukkiniket megtöltjük az elkészült töltelékkel.
Egy tepsibe kevés olajat öntünk, majd egymás mellé helyezzük a megtöltött cukkinicsónakokat. Alá öntjük a bort, majd fóliával lefedjük a tepsit. Előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt puhára pároljuk.
Ezután levesszük róla a fóliát, és megszórjuk a töltelék tetejét reszelt sajttal, majd visszatesszük a sütőbe, és szép pirosra sütjük.





Megjegyzés

A cukkini ezzel az egyszerű zöldséges töltelékkel is nagyon finom és laktató.
kgizike

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Rántott cukkini gluténmentesen
  2018-07-16 23:59:26, hétfő
 
  Rántott cukkini gluténmentesen

Hozzávalók

2 db cukkini

10 dkg rizsliszt
3 db tojás
10 dkg zabpehely (gm)
5 dl olaj
1 doboz tejföl (lm)
1/2 db citrom
2 szál újhagyma
2 szál bazsalikom

Elkészítés

A megmosott és szárazra törölt cukkinit felkarikázzuk és megsózzuk. A szeleteket meghempergetjük a lisztben, majd a felvert tojásban, végül a gluténmentes zabpehelyben. Ezután felhevített olajban kisütjük mindet.
A tejfölhöz hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, a felkarikázott újhagymát és a felaprított bazsalikomot. Megsózzuk, majd botmixerrel pépesítjük. Mártogatósként kínáljuk a rántott cukkini mellé.





Íme a recept videón:
Link

Glutén- és laktózmentes

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Spenótos tortilla zöldségraguval töltve
  2018-07-09 23:57:49, hétfő
 
  Spenótos tortilla zöldségraguval töltve

Hozzávalók

4 db házi spenótos kukorica tortilla
1 csokor friss petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 db piros pritamin paprika
fekete olajbogyó
10 dkg krémsajt
1 db újhagyma
olívaolaj


Elkészítés

Megmossuk és megszárítjuk a zöldségeket. A petrezselymet és a fokhagymát felaprítjuk.Apróra vágjuk az olajbogyót, apróbb kockákra a pritaminpaprikát és karikákra az újhagymát.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, és ha elég forró,a krémsajt és a petrezselyem kivételével beletesszük az összes hozzávalót.
Ha a zöldségek megpuhultak hozzáadjuk a krémsajtot, majd, amikor teljesen elolvadt,beletesszük a petrezselymet is. A petrezselyemből egy keveset meghagyunk a díszítéshez.
Ha kész a krémsajtos, zöldséges töltelék, akkor áttesszük egy tányérba és elöblítjük a serpenyőt, majd szárazra töröljük, majd átmelegítjük benne a házilag készített, spenótos kukoricatortillát.
Amint a tortilla átmelegedett, egy vágódeszkára helyezzük, rákenjük a tölteléket, majd szorosan, hengeresen feltekerjük, és egyforma szeletekre vágjuk.





Megjegyzés

Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.
ChefbagMME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Zöldborsós rizses hús
  2018-07-07 23:53:47, szombat
 
  Zöldborsós rizses hús

Hozzávalók

50 dkg sertés felsál
1 fej vöröshagyma
40 dkg mirelit zöldborsó
1 csokor petrezselyemzöld

1 tk őrölt fehér bors
30 dkg gyors rizs (3 zacsi)
2 ek zsiradék


Elkészítés

A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy nagy evőkanál zsíron megpároljuk.
Hozzáadjuk a kis kockára vágott húst, ízles szerint sózzuk-borsozzuk. Fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára lesütjük.
Hozzá adjuk, még fagyos állapotban a zöldborsót, a frissen vágott petrezselymet és a borsó puhulásig főzzük.
A rizst az előírás szerint megfőzzük, lecsurgatjuk és a zöldborsós raguhoz keverjük. Reszelt füstölt, vagy parmezán sajttal tálaljuk.





Megjegyzés

Elkészíthetjük pulyka- vagy csirkemellből is!
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sajtos rántott cukkini
  2018-07-07 01:04:39, szombat
 
  Sajtos rántott cukkini

Hozzávalók

2 db cukkini
15 dkg sajt ( tetejére is rakhatunk )
3 tojás
4 evőkanál liszt
6 evőkanál zsemlemorzsa

bors
olaj

Elkészítés

A cukkinit meghámozzuk, vastagabb szeletekre vágjuk és lesózzuk. Legalább fél órán át állni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük.
A sajtot vékony szeletekre vágjuk. Két szelet cukkini közé teszünk egy szelet sajtot, majd bepanírozzuk, lisztbe tojásba, zsemlemorzsába. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne csússzanak szét a cukkini szeletek, ha szükséges duplán is panírozhatjuk.
Kiolajozott tepsibe tesszük a bepanírozott cukkinit, a tetejét átkenjük olajjal, és 190 fokos sütőben, 35 perc alatt megsütjük. A sütési idő felénél meg is fordíthatjuk őket, hogy egyenletesen piruljanak.





Wagensommer Alexandra alexandra29

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
     2/121 oldal   Bejegyzések száma: 1202 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1145
  • e Hét: 5659
  • e Hónap: 10697
  • e Év: 140404
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.