|
2/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 66
|
|
|
|
2022-03-21 11:22:26, hétfő
|
|
|
50 dkg gesztenye massza,
25 dkg darált keksz,
5 dkg margarin,
2 rumaroma
1 csomag babapiskóta
kis tej,ha kell.
A fenti anyagokat összegyúrod. Közepes méretű tepsibe folpackot teszel úgy, hogy a két végén kilógjon annyira, hogy ki tudd emelni majd a sütit! Bele nyomkodod a masszát.
2 csomag vaníliás pudingot és 5 dl tejet megfőzöd és lehűtöd.
Amíg hűl, kikeversz 25 dkg margarint, 20 dkg porcukorral. Ha kihűlt, összekevered a kettőt.
A krém felét a gesztenyére kened.
Az 1 rumaromát kb. 1-2 dl tejjel összekevered, az 1 csomag babapiskótát egyesével beledobod, megfordítod, és kirakod vele a krém tetejét. Rákened a krém másik felét. Tetejére 2 dl tejszínből készített tejszínhabot simítod. Csoki forgáccsal megszórod.
Nagy-lyukú reszelőn csinálhatod. Pár órára a hűtőbe teszed.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2021-12-28 20:10:23, kedd
|
|
|
Hozzávalók
25 dkg finomliszt
3 db tojássárgája
12 dkg margarin (vagy 8 dkg zsír )
2 ek tejföl
25 dkg gesztenyemassza
1 ek rum (ízlés szerint)
2 ek margarin (olvaszott vagy zsír a kenéshez)
3 ek porcukor (a forgatáshoz)
1 csomag vaníliás cukor (a forgatáshoz)
Elkészítés
A lisztből, tojásból, margarinból/ zsírból annyi tejföllel, amennyit felvesz, tésztát gyúrunk. 2 fele vágjuk, vékonyra kinyújtjuk és olvasztott zsírral megkenjük. Megszórjuk egy kis liszttel és szorosan feltekerjük. Ezután fél órát pihentetjük a hűtőben.
A gesztenyéhez ízlés szerint adhatunk rumot és porcukrot.
Mindkét rudat 25-25 szeletre vágjuk. A szeleteket oválisra kinyújtjuk kicsit, megtöltjük a gesztenyemasszával és feltekerjük. Kis kifliket formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg kicsit meg nem barnul. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Sütés hőfoka: 180 °C
Sütés módja: hőlégkeveréses |
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2021-11-17 15:40:31, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
10 dkg margarin
3 db közepes tojás,ha kicsi akkor 4 db
55 dkg finomliszt
15 dkg langyos,olvasztott méz
20 g szódabikarbóna
25 dkg porcukor
1 kk i tört fahéj
1 kk tört szegfűszeg
vagy 1 ek mézeskalács fűszer
A bevonathoz:
3 tojás fehérje
24 dkg porcukor
10 dkg olvasztott csokoládé
3 kocka fehér csokoládé
Elkészítés:
Sütés előtti napon állítjuk össze a tésztát!
Az olvasztott mézet a porcukorral,margarinnal,tojásokkal habosra keverjük.
A lisztet a fűszerekkel,szódaporral elkeverjük.
Egy tálba tesszük és a kikevert masszával összegyúrjuk.
Folpacba csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap ,enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk.
4 részbe vágjuk.
Egyenként hosszú rudakat sodrunk,majd kb 1.5 centiméterenként átvágjuk.
Minden darabból diónyi nagyságú gombócokat formázunk.
3 nagy sütőlemezt sütőpapírral befedjük.
A kis golyókat rátesszük,ujjunkkal benyomjuk egy kicsit ellapítjuk.
3 cm távolságra tesszük,mivel sütés közben térfogató megnő.
A többi rudakkal is így járunk el.
190 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
A talpa világos legyen,a teteje csaknem még puha,de már kivehető a sütőből.
Ha túl sütjük,akkor kemény lesz.
Ebből az adagból 80 db puszi sült ki.
¼ részét csokoládéval vontam be. a többit cukormázzal.
A fehérjéket a porcukorral kézi mixerrel jó sűrűre kevertem,majd vízgőzre téve jól felvertem.
A kihűlt mézeseket egy nagy tálba tettem ,a cukormázat ráöntöttem.
Egy fakanállal jót átforgattam úgy,hogy a sütemény teteje és az alja is mázas legyen.
Ezután egyenként rácsra tettem.
Kb 5 óra alatt megszáradt.
Selyempapírral rétegezve dobozba tettem. |
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2021-11-07 16:58:51, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
10 dkg darált keksz
10 dkg darált dió
4 ek sárgabaracklekvár
Bevonáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 ek kakaópor
1 ek tej
Elkészítése:
Az összetevőket összedolgozzuk és golyókat formázunk belőle. Tartsuk hűtőben a golyókat minimum 1 órán át, hogy összeérjenek az ízek, majd a kakaós bevonóhoz valókat egy lábasban kezdjük el forralni.
Amikor már forr, akkor lekapcsoljuk és egy kanál segítségével belemártogatjuk a golyókat. Természetesen, ha egy kis pálcikát használunk hozzá, akkor nem lesz talpa, de így meg még van egy kis “csak csoki" rész is benne.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2021-06-27 15:21:30, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók / 12 adag
8 bögre finomliszt
1.5 bögre porcukor
3 teáskanál szódabikarbóna
2.5 dl méz
30 dkg vaj
3 db tojás
3 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés-
Az átszitált lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket jól összekeverjük.
A mérce egy 2.5 dl- es bögre.
A mézet és a vajat megmelegítjük, de csak éppen hogy.
Majd hozzáöntjük a liszthez, és a tojásokat is beleütjük.
Egy villával kissé összedolgozzuk, csak annyira, hogy egy kicsit elvegyüljenek az anyagok.
Ezután kézzel egynemű tésztát gyúrunk.
Mikor ez kész, becsomagoljuk folpackba, és 10-15 percre betesszük a hűtőbe, hogy a vaj visszahűljön.
Három részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk, és formázzuk.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 4-es fokozat).
A kiszúrt formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 10 PERC (NEM TÖBB!) alatt megsütjük. Tényleg nem szabad tovább sütni, mert akkor kemény lesz. Ez a kulcs!
Díszíteni szabad, de nekem már ne fért bele.
Ne tegyük zárt dobozba, hadd szívja be a levegő páráját, és akár egy hónapig is puha marad. |
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2021-06-23 21:55:18, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
50-60 dkg liszt (minőségtől függően)
20 dkg margarin
2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
1 teáskanál só
csipet cukor
1 dl meleg tej
1,5 dl tejföl
2,5 dkg élesztő
A hajtogatáshoz:
5 dkg olvasztott margarin
A tetejére:
1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
kömény
reszelt sajt
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha ragadna még, akkor adjunk hozzá kevés lisztet. A tésztának puhának, de nem ragacsosnak kell lennie.
Liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen kb 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük olvasztott margarinnal. Képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk a tésztát és a bal szélét ráhajtjuk a közepére, majd a jobb szélét is. A felső részét középre hajtjuk, majd az alsót felhajtjuk. Az egészet megfordítjuk, letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
A hajtogatást még kétszer megismételjük, de ekkor már margarinos kenés nélkül, csak a hajtogatást végezzük el!
A harmadik hajtogatás után 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, éles késsel berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, egymástól távolabb, tetejüket felvert tojással megkenjük, sajttal és köménymaggal megszórjuk, majd 190 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Könnyű tésztája van, nem morzsolódik. |
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2021-03-23 23:24:02, kedd
|
|
|
Hozzávalók
1.35 dkg finomliszt
2.1 késhegynyi szódabikarbóna
3.25 dkg szobahőmérsékletű vaj (vagy margarin)
4.20 dkg reszelt sajt
5.1 teáskanál só (ízlés szerint)
6.1 kis doboz tejföl
A tetejére:
7.1 tojásfehérje
8.5 dkg reszelt sajt
9.szezámmag ízlés szerint
Elkészítés módja
1. A lisztben elkeverjük a sót, a szódabikarbónát, a reszelt sajtot, majd elmorzsoljuk a vajjal és végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Lehet, hogy nem kell hozzá az egész doboz tejföl.
2. Az összeállított tésztát kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk.
3. Tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk.
4. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk.
5. Tojásfehérjével lekenjük, majd megszórjuk reszelt sajttal és szezámmaggal.
6. 200 fokon előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2021-02-11 18:46:59, csütörtök
|
|
|
Köszönöm még egyszer a receptet Vanilin!
Hozzávalók:
Tészta:20 dkg liszt
10 dkg őrölt dió
4 tojás
10 dkg vaj
14 dkg natúr joghurt
fél csomag sütőpor
egy csipet só
18 dkg cukor (nálam nád)
Reszelt narancshéj, csokicsepp (opcionális)
Díszítés:
kevés porcukor
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a dióval, a sütőporral és a sóval.
A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és azzal is habosra keverjük. Ebbe a tojásos-vajas részbe belekeverjük a joghurtot, végül a lisztes keveréket a csokicseppekkel.
Zsírozott-lisztezett kuglófformába öntjük a tésztát. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk a süteményt és kb. 50 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a kuglóf.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve tála
teller-cake
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2021-02-11 18:39:19, csütörtök
|
|
|
Hozzávalók
6 - 8 adag
3 db inkább nagyobb, mint közepes tojás
18 dkg liszt (sima)
18 dkg cukor (kristály)
1 db nagyobb citrom leve, és lereszelt héja
1 dl olaj (ét)
1 dl víz
12 g sütőpor
10 g vaníliás cukor
1 marék mazsola, (csoki, vagy darabos dió (opcionális!!!!))
Elkészítés
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Amikor elkészült, a cukrot a tojássárgával, a vaníliás cukorral, a citrommal, az olajjal, a vízzel, valamint az előzetesen sütőporral összekevert liszttel habosra keverjük.
A keményre vert habot fakanállal óvatosan a masszába keverjük. A vajjal kikent (én megszórom prézlivel is) 1 nagy, vagy 2 kisebb kuglófformába öntjük.
180 C fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük. Csak tűpróba után vesszük ki!!!!
A tetejét porcukorral meghintve, vagy még melegen (forrón) citrom jammal, vagy citrus zselével megkenve (is) nagyon finom.
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2020-11-13 15:03:49, péntek
|
|
|
Sós rágcsát óhajtok! :-)
Ez az apróság nagyon finomra sikeredett, szerettem rágcsálni.
Jó omlós-roppanós volt, s kívül-belül sajtos.
Az egész meg egy faltnyi csupán.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
30 dkg zsír
30 dkg reszelt trappista sajt + a tetejére
1 dl tejszín
2 teáskanál só
1 tojás
Így készült:
Előbb a lisztet, sót (csapott teáskanállal mértem) elmorzsoltam a zsírral, majd hozzáadtam a többi belevalót és összegyúrtam. 2-3 órai pihentetést követően kinyújtottam a tésztát, apró pogácsaszaggatóval korongokat vágtam belőle, tepsibe pakoltam.
Mindegyik tetejére 1-1 csipet reszelt sajtot tettem.
180 fokos sütőben világosra sütöttem
. Fotó is csak sütés után készült róla, úgy, ahogy kipakoltam a tepsiből a tálba.
De még jó, hogy akkor megörökítettem! :-)
Tényleg finom volt, a gyengéim ezek a ropogós sósak! :-)
Gerdisütü blogspot.com
|
|
|
0 komment
, kategória: Apró tea sütik |
|
|
|
|
|
2/7 oldal
|
Bejegyzések száma: 66
|
|
|
|
2018. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
94 db bejegyzés |
e év: |
802 db bejegyzés |
Összes: |
8743 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 542
- e Hét: 1712
- e Hónap: 3607
- e Év: 54398
|
|
|