Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek
  2018-10-10 20:15:28, szerda
 
 


10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek


Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a természetes szerekkel való gyógyítás, legyen szó kisebb vagy akár súlyos betegségekről. Tulajdonképpen tele van a konyhánk olyan élelmiszerekkel, amelyeknek lenyűgöző gyógyhatásai vannak.

10 konyhai élelmiszer, amely orvosságként is működik:

1, Kurkuma

Ezeket az ételeket nem csak a napi menühöz vagy az ételek ízesítéséhez használhatjuk. Ez a sok hozzávaló több különböző egészségügyi problémára és betegségre lehet gyógyír, ráadásul mellékhatások nélkül. Ezen felül megspórolhatjuk magunknak az időt, energiát és pénzt, amit a rendelőbe látogatásokra és a drága gyógyszerekre költenénk.

A kurkuma az egyik legnépszerűbb konyhai fűszer. Fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt alkalmazható megfázás, köhögés, ízületi gyulladás, felsértett bőr, akné, pattanások és különböző gyomorbántalmak kezelésére. A kurkuma ezen kívül segít megelőzni az Alzheimer-kórt, minimalizálni a máj károsodását túlzott alkohol- vagy rendszeres fájdalomcsillapító-fogyasztás miatt, valamint fertőtleníteni a kisebb vágásokat és égéseket. Bizonyított tény, hogy azhatóanyagainak köszönhetően a kurkuma többfajta rák kezelésében is hasznosnak bizonyulhat, legyen az mell-, vastagbél-, tüdőrák vagy leukémia.

2, Gyömbér

A gyömbérnek gyulladáscsökkentő, görcsoldó, gombaölő, fertőtlenítő, antibakteriális és antivirális hatásai vannak, valamint erős természetes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító. Ez a növény magas kálium-, mangán-, szilícium-, foszfor-, nátrium-, vas-, cink-, kalcium- és béta-karotinforrás, és tartalmaz A, C, E és B-komplex vitaminokat is. A gyömbér használható felkavart gyomor, emésztési zavar, hányinger, szédülés, testi fájdalmak, ízületi gyulladás, megfázás, köhögés vagy más légzési zavar, láz, gyomorégés és menstruációs görcsök kezelésére. A gyömbér ezen felül lassítja a petefészek rákos sejtjeinek növekedését.

3, Fahéj

A fahéjnak antioxidáns, fertőtlenítő, antidiabetikus, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan ásványokban is gazdag, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a cink, a vas, a réz, a nicain, a piridoxin és az A-vitamin. A fahéjat megfázás, felfúvódás, emésztési zavar, gyomorégés, hányinger, hasmenés, ízületi fájdalmak és menstruációs görcsök csillapítására használják. Rendszeres fogyasztásával szabályozható a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.

4, Fokhagyma

A fokhagymát sokan szupertápláléknak tartják a vízhajtó, izzasztó, köptető, élénkítő, antibakteriális, gombaölő, antivirális és fertőtlenítő hatásai miatt. Ráadásul tele van vitaminokkal és tápanyagokkal: van benne fehérje, kálium, kalcium, cink és még sok más ásványi anyag. A fokhagyma jó orvosság az asztma, a rekedtség, a köhögés, a krónikus hörghurut, a fülgyulladás, a torokgyulladás, a felfúvódás, a menstruációs görcsök, a sömör, a gyomorfájás, a bélgörcsök, a fogfájás, a rovarcsípések és az emésztési zavarok ellen. Még a koleszterinszintet is csökkenti, és megelőzi a stroke-ot is. Ez az erős illatú növény csökkenti a szívbetegségek és több rákfajta kialakulásának kockázatát.

5, Szegfűszeg

A szegfűszeg antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni hatásokkal rendelkezik, és sok vitamin, ásvány és rost van benne. A szegfűszeg használható lábgomba, kisebb égések, horzsolások, malária, kolera, felfúvódás, fogfájás, ízületi gyulladás, szájüregi fekélyek, ínygyulladás, izomfájdalmak, emésztési zavarok, hányinger és hányás kezelésére. A szegfűszegolaj gőzölésre is használható különböző légzési problémák, például megfázás, köhögés, arcüreggyulladás, asztma, hörghurut vagy tuberkulózis kezelésére. Habár általában biztonságos a fogyasztása, a szegfűszeg néhány emberben allergiás reakciókat válthat ki.

6, Kardamom

Ez az illatos növény nem véletlenül viseli a ,,fűszerek királynője" nevet. Szélhajtó, antioxidáns, fertőtlenítő, görcsoldó, vízhajtó és köptető hatásai vannak, és tele van káliummal, kalciummal, rézzel, vassal és magnéziummal. A kardamom bevált orvosság gyomorgörcsök, emésztési zavarok, felfúvódás, asztma, hörghurut, gyomorégés, rossz lehelet, szájüregi fekélyek, hányinger, húgyúti fertőzések és légzőszervi allergiák ellen. Mindemellett növeli az étvágyat, csökkenti a stressz szintjét és feloldja a feszültséget az izmokban. Habár a kardamomnak nincs ismert mellékhatása, terhesség alatt nem ajánlott a fogyasztása.

7, Köménymag

A köménymag gyulladáscsökkentő, szélhajtó, antioxidáns és felfúvódás elleni hatóanyagokkal rendelkezik. A magok gazdag rostforrások, ezen kívül tartalmaznak vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént és cinket is. Emésztési zavarok, felfúvódás, gyomorfájás, hasmenés, reggeli rosszullétek, hányinger, megfázás, köhögés, láz, torokfájás, bélgörcsök, amnézia és álmatlanság kezelésére szokták használni. Fellendíti az anyagcserét, és megkönnyíti a tápanyagok felszívódását a szervezetben. Egy nem rég zajlott kutatás szerint a köménymagfogyasztás elősegíti a terhes nőknél a fejlődő magzat egészségét és fejlődését, valamint lelassítja a mellrák és vastagbélrák rákos sejtjeinek növekedését.

8, Méz

A méznek antivirális, gombaölő, fertőtlenítő, antimikrobiális és parazitaölő hatóanyagai vannak, valamint tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot, klórt, rezet, vasat, mangánt, ként, cinket és foszfátot. Köhögés, torokfájás, húgyúti fertőzések, reggeli rosszullétek, gégegyulladás, ekcéma, gyomorfekély, ínyvérzés, kisebb sebek és égések, bőrfertőzések és ágybavizelés kezelésére használják. Természetes szénhidrátforrás, így a méz azonnal fellendíti a teljesítményt és a kitartást, valamint csökkenti a sportolók izmainak fáradtságát. Néhány rákfajta és a szívbetegségek kockázatát is csökkenti. A nyers mézet a férfiak impotenciájával és a nők termékenységével kapcsolatos problémákra is javasolják.

9, Vöröshagyma

A hagyma kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibiotikum, szélhajtó és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Magas a C, K, B1 és B6-vitamin-, biotin-, króm-, kalcium-, rost- és folsavtartalma. A vöröshagyma rendkívül hatásos gyógyír a tüdőgyulladásra, a krónikus hörghurutra, a rovarcsípésekre, az asztmára, a szénanáthára, a cukorbetegségre, az érszűkületre, a gyomorfertőzésekre, a hányingerre, a hasmenésre, a megfázásra és a köhögésre. A sokféle rákellenes hatóanyagai jelentős szerepet játszanak többfajta rák kialakulásának megelőzésében. A vöröshagymában ezen kívül króm is van, amely segít szabályozni a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét.

10, Citrom

A citrom az antioxidáns, rákellenes, gyógyító és immunjavító hatásairól híres. Rengeteg B- és C-vitamint, foszfort, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. A citromot számtalan probléma gyógyítására használják, például fejfájás, ízületi gyulladás, tüdőgyulladás, kisebb vágások, torokfertőzések, emésztési zavarok, székrekedés, fogproblémák, láz, korpa, belső vérzés, reuma, kisebb égések, elhízás, légzőszervi betegsége, kolera, vesekő és magas vérnyomás kezelésére. Ha rendszeresen fogyasztják, a citrom több olyan súlyos betegség megelőzésében is segít, mint a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák több fajtája.

Ha már ezek a mindennapi élelmiszerek ott vannak a konyhánkban, amelyeknek ennyi jótékony hatását ismerjük, fontos, hogy megpróbáljuk őket beépíteni a napi étrendünkbe, hogy ezzel egészségesebb életet élhessünk.


 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
A banán jótékony hatásai a bőrre, a hajra, és az egészségre
  2018-10-08 20:59:36, hétfő
 
 




A banán jótékony hatásai a bőrre, a hajra, és az egészségre


A banán egy rendkívül egészséges étel, amelynek számos jótékony hatása van. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, A-, B-, C-, és E-vitaminokat, és ásványi anyagokat, mint a kálium, cink, vas, és mangán. Fogyasztásával biztosítja szervezetének a szükséges tápanyagokat a megfelelő egészség és a jó alak eléréséhez, külsőleg alkalmazva haját és bőrét is rendbe hozza.

Tápanyagtartalom

A banán tápanyagtartalma nagyon magas, természetes cukrokat tartalmaz, mint a glükóz, a fruktóz, és a szukróz. Vitamin- és ásványi anyag tartalma kiemelkedő, B6-, C-, A-vitamin, kálium, élelmi rost, biotin, szénhidrát, magnézium, riboflavin, és mangán tartalma kifejezetten magas.

A banán egészségre gyakorolt hatásai:

Azonnali energiaforrás

A banán, a már természetes úton magról nem tud szaporodni, ezért nagyon sérülékeny, kórokozók által veszélyeztetett gyümölcs. 1928-ban már majdnem kipusztult, de akkor a Cavendish banánfajta révén még megmenekült. Napjainkban azonban ismét komoly veszély fenyegeti ismét a banán ültetvényeket.

A benne található természetes cukrokat a szervezet azonnal energiává alakítja, emiatt fogyasztják a sportolók előszeretettel. A napi szükséges energiát is biztosítja, ezért felnőtteknek és gyermekeknek is tökéletes reggeli.

Vérnyomás

A kálium rendben tartja a vérnyomást, a nagyobb mennyiségű kalcium, kálium, és magnézium bevitel pedig csökkenti a magas vérnyomást. A banánban mindhárom elem megtalálható, ezért tökéletes gyógymódja a vérnyomásproblémáknak.

Koleszterinszint csökkentő

A banánban található pektin rost csökkenti a koleszterinszintet. Kutatások bizonyítják, hogy a vízben oldódó rostok, mint a pektin, a pszilium és a béta-glükán csökkentik az LDL (káros) koleszterin szintet, miközben a HDL (hasznos) koleszterin szintjét nem befolyásolják.

Renális egészség

Magas kálium tartalmának köszönhetően, rendszeresen kis mennyiséget fogyasztva a banán javítja a renális egészséget. A Nemzetközi Rákkutató Magazin állítása szerint a banán magas fenol tartalma, amely erős antioxidáns, káposztával és gyökeres növényekkel fogyasztva hatékonyan védik a veséket.

Javítja az idegfunkciókat és segíti az agyműködést

B-vitamin tartalma miatt segíti az idegfunkciókat, kálium tartalma pedig karban tartja a mentális folyamatokat és javítja a tanulási képességeket.

Csökkenti a stroke kockázatát

A rendszeres, napi banánfogyasztás magas káliumtartalmának köszönhetően csökkenti a stroke kockázatát.

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Magas antioxidáns és élelmi rost tartalma miatt a banánfogyasztás csökkenti a rákos megbetegedések, különösen a végbélrák kialakulásának kockázatát.

A csontok egészsége

A banánban található probiotikus baktériumok javítják a szervezet kalcium felszívó képességét, ily módon a banánfogyasztás segíti az egészséges csontrendszer fenntartását.

Az emésztés segítése

A banánban található fruktooligoszacharid, amely egy probiotikus (egészséges) baktérium, segíti az emésztőrendszerben található egészséges baktériumok szaporodását és működését, valamint olyan enzimeket termel, amelyek segítik a tápanyag felszívódást, így segítik az emésztést és meggátolják a kártékony baktériumok szaporodását.

Gyomorfekély elleni harc

A banánfogyasztás stimulálja a gyomor belső védőrétegét alkotó sejtek képződését, amely így vastagabb rétegként tud szemben állni a gyomorsavval. A gyomorfekélyt okozó baktériumot is elpusztítja, így sikeresen védi meg a gyomrot a károsodástól és a fekélytől.

Hasmenés gyógyítása

A nyers banán természetes összehúzó szer, amely megszünteti a hasmenést, valamint a folyadékháztartást is szinten tartja.

Székrekedés kezelése

A banánban található pektin megszünteti a székrekedést és javítja a bélfunkciókat.

Aranyér gyógyítása

A bélrendszeri mozgást rendben tartó hatása miatt az aranyeret is gyógyítja.

Vérszegénység

Magas vastartalma miatt a banánfogyasztás javítja a vér hemoglobin termelését, ily módon gyógyítja a vérszegénységet.

Gyomorégés

Savmegkötő hatása miatt azonnal enyhíti a gyomorégést.

Allergia

Aminosav tartalma miatt hatékony az allergia elleni harcban.

Dohányzás

B6-, és B12-vitamin tartalmának, valamint magnézium és kálium tartalmának köszönhetően csökkenti a nikotin utáni vágyat és a nikotin függőséget, így segíti a leszokást.

Másnaposság

Mézzel és joghurttal elfogyasztva remek gyógyír a másnaposságra.

Hízás

A tej és a banán együttes fogyasztása segíti a hízást, hiszen a banán a szükséges cukrokkal látja el a szervezetet, a tej pedig a fehérjét biztosítja.

Fogyás

A banán rengeteg élelmi rostot tartalmaz, zsírtartalma alacsony, és könnyen emészthető. 100 grammja nagyjából 90 kalóriát tartalmaz. Jótékony hatásai miatt kis mennyiségekben mindenképp építse bele étrendjébe.

Álmatlanság

Triptofán nevű aminosav tartalma segíti a melatonin (alvási hormon) termelését, ezért lefekvés előtt pár órával fogyasztva a banán biztosítja a nyugodt alvást.

Szúnyogcsípés

A szúnyogcsípés okozta viszketést és gyulladást is megszünteti, ha bedörzsöli a banánhéj belsejével.

Egyéb jótékony hatások

A reggeli rosszullét hatékony ellenszere, kis mennyiségekben fogyassza a nap folyamán.

A PMS, a hangulatingadozások, és a depresszió ellen hatékonyan küzd B6-vitamin, szerotonin, triptofán, és dopamin tartalmának köszönhetően.
A bőrre gyakorolt hatásai:

A banán olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a bőr számára. C- és B6-vitamin tartalma segít a bőr erősségének és rugalmasságának fenntartásában, antioxidáns és mangán tartalma pedig meggátolja a szabad gyökök bőröregítő hatását. A banán 75 százaléka víz, ezért hidratálja is a bőrt, meggátolva a kiszáradástól és a hámlástól.

Természetes hidratáló

A-vitamin tartalmának köszönhetően visszaadja a bőr hidratáltságát, és meggyógyítja a sérült, száraz, fakó bőrt. Az azonnali hidratáláshoz nyomjon szét egy banánt és 20-25 percre kenje arcára, majd langyos vízzel mossa le. Bőre azonnal puha és életteli lesz.

Amennyiben bőre extrán száraz és hámlik, mézet is tehet az arcpakolásba. A mézes-banános arcpakolás a bő elszíneződéseit is gyógyítja.

Egy másik arcpakolás elkészítéséhez egy fél banánt keverjen el egy evőkanál joghurttal és egy teáskanál E-vitamin olajjal. Kenje megtisztított arcbőrére, majd fél óra elteltével mossa le.

Fénylő bőr

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segíti az egészséges, fiatalos bőr fenntartását.
Törjön össze egy fél banánt és keverje el egy evőkanál szantálfa porral és fél teáskanál mézzel. 20-25 percig hagyja arcán, majd langyos vízzel mossa le. Az olajos bőr gyógyítására alkalmas, hiszen a szantálfa eltávolítja a felesleges olajat, míg a banán hidratálja a bőrt.

Egy banánt törjön össze és keverje el egy citrom levével, 25 percig hagyja hatni. C-vitamin tartalmának köszönhetően megszünteti a fakó bőrt, valamint elmulasztja a pattanásokat és kiütéseket.

Banános bőrradír

Antioxidáns tartalma miatt a banán, egyéb anyagokkal keverve sikeresen frissíti fel bőrét és szabadítja meg az elhalt hámsejtektől.

Csupán konyhájában megtalálható alapanyagokból remek arcmaszkokat készíthet.

Egy összetört banánt keverjen el egy evőkanálnyi cukorral, és körkörös mozdulatokkal masszírozza arcába. A banán hidratálja bőrét, cukorszemcsék pedig megszabadítják bőrét az elhalt hámsejtektől.

Egy összetört banánt keverjen el 2-3 evőkanál zabpehellyel, egy evőkanál mézzel, és egy evőkanál tejjel. Kenje arcára, hagyja 5 percig hatni, majd lassan masszírozza bőrébe. Hideg vízzel mossa le. Ha nagyon száraz a bőre, a tejet friss tejszínnel helyettesítheti.

Egy fél banánt keverjen el egy evőkanál kókuszolajjal, két evőkanál nyers rizzsel, majd finoman masszírozza bőrébe és hideg vízzel mossa le.

Testradír készítéséhez két banánt és 4-5 szem epret turmixoljon össze, majd keverjen bele 3 evőkanál cukrot, és fürdés közben alkalmazza.

Bőrfiatalító

A banán segíti a ráncok kialakulásának késleltetését és bőrét fiatalon tartja. A bőrfiatalító arcmaszk A- és E-vitamin tartalmának köszönhetően puhává varázsolja bőrét. Keverjen el egy banánt és egy avokádót, 25 percig kenje bőrére, majd mossa le. Az avokádó E-vitamin tartalma és a banán tápanyagtartalma kombinálva megköti a szabadgyököket és meggyógyítja a sérüléseket.

Egy másik hatásos arcpakolás elkészítéséhez keverjen el ¼ banánt, amíg krémes állaga nem lesz, és adjon hozzá egy teáskanál rózsavizet. Kenje arcára és nyakára, majd fél órával később mossa le.

Lába ápolása

A banán, hidratáló hatása miatt sikeresen megszünteti a sarok bőrének repedezettségét. Lábkrém készítéséhez pépesítsen össze két banánt, és kenje tiszta, száraz lábára. Tíz percig hagyja hatni, majd öblítse le. A bőr mélyére hatolva meggyógyítja a repedezett, száraz bőrt, puha és rugalmas bőrt hagyva maga mögött.

Puffadt szemek

Egy fél banánt törjön össze és kenje szeme köré. 15-20 percig hagyja hatni, majd hideg vízzel mossa le. A banán kálium tartalma elvonja a szervezetből a felesleges vizet és azonnal csökkenti a puffadást.

Banánpép helyett a banán héját is szemeire helyezheti. Ezt a trükköt akkor is bevetheti, amikor bármilyen arcpakolás alkalmazása közben uborkaszeleteket helyezne szemeire.
A banán hajra gyakorolt jótékony hatásai:

Magas kálium, természetes olaj, szénhidrát, és vitamin tartalmának köszönhetően a banán puhítja a hajat, és megóvja természetes rugalmasságát, így megelőzi a haj töredezését. Könnyen kezelhetővé és fényessé varázsolja a hajat, segíti a haj gyorsabb növekedését, és megszünteti a korpásodást. A banános arcpakoláshoz hasonlóan, amely azonnal fénylővé varázsolja az arcbőrét, a banános hajpakolás is azonnali változást okoz.

Hajpuhító pakolás

Keverjen össze banánt és avokádót, adjon hozzá egy kevés kókusztejet, kenje be vele haja teljes hosszát, majd hagyja 15-20 percig hatni. Hidratálja a sérült hajat, és puhítja haját. Avokádó helyett kakaót is hozzáadhat, amely erősíti haja természetes színét.

Fény és egészség

Egy banánt turmixoljon össze ¼ csészényi olívaolajjal és egy tojás fehérjével. 15 percig hagyja haján, majd a szokásos módon mossa meg samponnal és balzsammal.

Hajhullás ellen

Hajhullás kezelésére keverjen össze egy pépesített banánt joghurttal, kenje fejbőrére, hagyja hatni 15-20 percig, majd hideg vízzel öblítse le.

Száraz hajra

Ahogyan a mézes-banános pakolás ápolja a száraz arcbőrt, ugyanúgy jó hatással van a hajra is. Három kanálnyi mézet keverjen össze egy banánnal és kenje még vizes hajára. Hagyja hatni 15-20 percig, majd mossa meg haját.

Száraz és töredezett hajra

Keverjen el egy pépesített banánt néhány cseppnyi mandulaolajjal, majd hajára kenve hagyja 10-15 percig hatni. A banán A- és C-vitamin tartalmának, valamint a mandulaolaj E-vitamint tartalmának köszönhetően haja selymes, fényes, hidratált, és puha lesz.

A fent említett hajpakolások használatakor mindenképp figyelembe kell vennie néhány dolgot, hogy hajmosás után ne maradjanak banándarabok a hajában. Először is, bármelyik hajpakolást is készíti el, mindenképpen figyeljen oda, hogy a banán pépes legyen, darabok nélkül. Másodszor, soha ne hagyja, hogy a maszk teljesen megszáradjon haján, így könnyebben eltávolíthatja hajáról, mint a már megszáradt banánt, amely ragacsos lesz. Száradás közben lehet, hogy haját kicsit merevnek fogja érezni, de a teljes száradás után érezni fogja jótékony hatását.
A banánhéj arcbőrre gyakorolt jótékony hatásai:

Mivel a banán héja is rengeteg antioxidánst tartalmaz, ezért hatékonyan alkalmazhatja otthoni gyógymódokhoz.

Pattanás űző arcpakolás

Vágjon le egy kis darabot a banán héjából és a héj belsejével finoman masszírozza át az érintett bőrfelületet. Nagyjából 5 percig végezze, amíg a banánhéj belseje barna nem lesz. A pattanásos területet körülvevő bőrt tisztítsa meg langyos vízzel, de a pattanásos felületen hagyja megszáradni a banánt. Naponta háromszor végezze el ezt a műveletet, pattanásai és mitesszerei egy héten belül eltűnnek.

A viszkető bőr kezelésére

Ha bőre viszket és duzzadt, kenje be az érintett bőrfelületet a banánhéj belsejével, azonnal elmulasztja a panaszokat.

Ráncok ellen

Naponta 15 percig tegyen bőrére egy darab friss banánhéjat, hatását hetek múlva fogja tapasztalni.

Szemölcsök és pikkelysömör kezelése

Naponta kétszer óvatosan masszírozza 10-12 percig az érintett bőrfelületet egy darab friss banánhéjjal. Habár hatását később tapasztalja, mint ha gyógyszertárakban kapható krémekkel keni, de hosszabb ideig gyógyítja a betegséget.

Banán és az alvás

Köztudott, hogy az elegendő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen a bőr és a haj egészségéhez. A melatonin hormon segíti az egészséges alvást, amelynek termeléséhez triptofán nevű aminosavra van szükség. A banán nem csak nagy mennyiségű triptofánt és szerotonint tartalmaz, de magas szénhidrát tartalmának köszönhetően segíti az aminosavak munkáját a melatonin előállításában. Tehát ha pár órával lefekvés előtt banánt eszik, nagyban segíti szervezetét a legegészségesebb alváshoz szükséges állapotba juttatni.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
Aloe Vera: felhasználása, haszna és története
  2018-10-08 20:42:23, hétfő
 
 




Aloe Vera: felhasználása, haszna és története


Az Aloe verát (más néven a ,,halhatatlanság növényét") már az ókortól kezdve sokféle célra használták.

Vitamin és ásványi anyag tartalma

Az Aloe vera A, B1, B2, B6 és B12, C és E-vitamint, folsavat (vagyis B9-vitamint) és niacint (más néven B3-vitamint) tartalmaz. Ezeken kívül számos ásványi anyag is található benne, mint például réz, vas, nátrium, kalcium, cink, króm, magnézium és mangán. Ezen anyagaiból kifolyólag az Aloe verának számtalan felhasználási módja van.

Ez az Afrikában őshonos növény a pozsgások rendjébe tartozik, a vizet leveleiben tárolja és kis csapadékmennyiségű, száraz területeken is megél. Az Aloe vera szár nélküli növény, levelei lándzsa alakúak és fűrészes szélűek.

Az Aloe vera egészségre gyakorolt pozitív hatása

Az Aloe verát főleg dísznövényként ültetik, de gyógyító hatása és nyugtató tulajdonságai miatt is sokak kedvelt választása. Sokféle egészségügyi probléma kezelhető vele. Az Aloe vera egészségre gyakorolt pozitív hatásai a következők:

1. Az Aloe vera fogyasztása segíti az emésztést és hatékonyan tisztítja a bélrendszert. Az Aloe vera hashajtó tulajdonságai miatt élénkíti a bélmozgást, ezért a növény kiválóan alkalmas a székrekedés kezelésére. Az Aloe vera ital rendszeres fogyasztása segít méregteleníteni a szervezetet, mely eredményeképp a bélmozgás is javul. Csökkenti a test savasodását, enyhíti a gyulladást és csillapítja a bélhurut tüneteit.

2. Ez a növény tele van antioxidánsokkal, amelyek köztudottan természetes immunitásfokozók. Ez a testben lévő szabad gyökök elleni harcot is segíti. A szabad gyökök olyan súlyos problémákat és betegségeket is okozhatnak, melyek felgyorsítják az öregedési folyamatot. Az Aloe vera ital rendszeres fogyasztása azonban erősíti az immunrendszert.

3. Az Aloe vera ital olyan anyagokat tartalmaz, melyek mellékhatások nélkül akadályozzák meg és lassítják le a sérülések okozta gyulladást. Az Aloe vera ital rendszeres fogyasztása csillapítja a feldagadt és fájdalmas ízületeket, illetve növeli a csontok rugalmasságát. Kiválóan alkalmas sebek, égési sérülések, és vágások kezelésére, továbbá nyugtatja a sebeket/vágásokat és elpusztítja a sebek elfertőződéséért felelős baktériumokat is. A növény hűsítő hatása segít az új sejtek létrehozásában és a károsodott szövet helyreállításában.

4. Az Aloe vera frissítőként való fogyasztása kiválóan hat a női nemi szervekre: segít a méh megfiatalításában.

5. Ez a sokoldalú növény igen hasznos légzőszervi megbetegedések kezelésére és különösen hatásos azoknak, akik folyamatosan küzdenek megfázással, influenzával, hörghuruttal, orrfolyással vagy más légzőszervi megbetegedéssel.

6. Az Aloe verából készült szárított zselé csökkenti a vér cukortartalmát (nem csak az inzulin-rezisztenciát, de a máj és a plazma triglicerid szintjét is), így segít a cukorbetegség kezelésében.

7. Az Aloe vera ital növeli az energiaszintet és segít az egészséges testsúly fenntartásában. Az Aloe vera ital rendszeres fogyasztása serkenti az anyagcserét és hozzájárul a szervezet gyorsabb kalória-égetéséhez.

8. Az Aloe vera ital segít az egészséges íny és száj fenntartásában. Természetes antibakteriális hatása elősegíti a sejtnövekedést és -gyógyulást. Számos fogkrémben használnak Aloe vera zselét, ami megakadályozza a vérző íny és a szájfekély (afta) kialakulását. Ezen kívül gyorsan enyhíti az égő száj szindróma tüneteit. Gombaölő tulajdonságai kiválóan segítenek a szájpenész, az afták és a szájzugi gyulladás kezelésében.

Az Aloe Vera jótékony hatása a bőrre

Az Aloe verának számos olyan tulajdonsága van, melyekkel hatékonyan kezelhetőek a különböző bőrtípusok (mint például a száraz bőr), a haj és fejbőr problémák. A hajra és bőrre gyakorolt jótékony hatása miatt az Aloe vera egyre népszerűbb és az egyik legfőbb hozzávalója sok szépség- és bőrápolási terméknek. Annak érdekében, hogy a bőrben hosszan tartó hatás alakuljon ki, az Aloe verát naponta alkalmazni kell: a legjobb, ha a növényből készült zselét azonnal fürdés után visszük fel a bőrre.

9. Az Aloe vera antiallergén tulajdonságai miatt hasznos lehet olyan bőrbetegségek kezelésében, mint például az ekcéma, pikkelysömör, bőrviszketés, stb. Ezen kívül segít a hólyagok, rovarcsípések és más allergiás reakciók eltüntetésében is. Az Aloe vera arcpakolás kitűnő az érzékeny bőrtípusú embereknek.

10. Az Aloe vera ital olyan alapvető tápanyagokkal látja el a szervezetet, amelyek segítenek az egészséges bőr kialakításában és megőrzésében. Segíti az elhalt sejtek eltávolítását és új sejteket hoz létre, így a bőr ragyogóvá válik.

11. Az Aloe vera gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt mérsékli a pattanások megjelenését. Nem szünteti meg teljesen a pattanásokat, de nagymértékben csökkenti a bőr gyulladását és pirosságát, illetve megelőzi a pattanások kifakadását. A növény nedve vagy a belőle készült zselé közvetlenül felvihető a bőrre. Aloe vera arcpakolás is készíthető, ha Aloe vera leveleket vízben felforralunk, majd a belőle készült krémhez néhány csepp mézet adunk. A krémet 15 percig kell az arcon hagyni, majd vízzel le kell mosni.

12. Az Aloe vera zselé kétféle növényi hormont tartalmaz: auxint és gibberellint, melyek hozzájárulnak a sebgyógyuláshoz és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik vannak. Már Nagy Sándor és katonái is használták a sebesülések gyógyításában igen jó eredménnyel. Az Aloe vera a napégés kezelésében is segít, méghozzá a felhámrétegben fejti ki hatását. Védőrétegként óvja a bőrt és gyorsan gyógyítja. After shave balzsamként is használható borotválkozás után, mivel a kisebb vágásokat könnyedén lehet vele kezelni. Sebek gyógyításánál a hegek megjelenését is csökkenti.

13. Az Aloe vera bőséggel tartalmaz olyan antioxidánsokat, mint a béta-karotin, C- és E-vitamin, melyek növelik a bőr természetes feszességét. Hidratálja a bőrt és fokozza a bőr rugalmasságát, így minimalizálja a ráncok megjelenését; a bőr frissebbnek, fiatalabbnak és ragyogóbbnak tűnik tőle.

14. A sima és ragyogó bőrért dörzsöljön Aloe vera zselét az arcára. Az Aloe vera világosítja a bőr tónusát, a napbarnulást, illetve a pigment foltokat.

15. Az Aloe vera zselé rendkívül jótékony hatással van a száraz bőrre. Az Aloe vera természetes hidratáló krém, mivel a nedvességtartalom magában a zselében található. A zselé nem csak hidratálja és növeli a rugalmasságát, de oxigénnel is ellátja a bőrt, amely erősíti a bőrszövetet, így a bőr egészségesebb lesz. A zselé tökéletesen alkalmazható zsíros bőrre is. Amint a bőrre felvitték, természetes vitaminokat és enzimeket bocsát ki, amelyek mélyhidratálnak, illetve visszaállítják a bőr pH egyensúlyát.

Az Aloe vera jótékony hatása a hajra

16. Az Aloe vera használata kopaszodás ellen az ókori Egyiptom idejére vezethető vissza. Az Aloe vera olyan enzimeket tartalmaz, amelyek elősegítik a hajnövekedést. Ilyen például a proteolitikus enzim, ami segít megszabadulni a fejbőrön található elhalt sejtektől. Az Aloe vera keratolitikus hatása miatt hozzájárul a faggyú és az elhalt sejtek lebontásához, lúgos hatása miatt pedig kiegyenlíti a fejbőr és a haj pH szintjét, mely eredményeképp a haj tovább nő és a fejbőr visszanyeri hidratáltságát.

17. Az Aloe vera segít megszabadulni a viszkető és száraz fejbőrtől. Enyhíti az olyan viszketéssel járó betegségeket, mint a pikkelysömör vagy az ekcémás fejbőr, és bizonyos tulajdonságai miatt képes eltüntetni a fejbőrön túlzott mértékben megjelent elhalt bőrsejteket. Csökkenti a fejbőr pirosságát, hámlását, viszketését és gyulladását, így a hajra is jótékony hatással van.

18. Az Aloe vera korpásodás ellen is használható. A benne található természetes enzimek nyugtatják és hidratálják a fejbőrt, így megszüntetik a fejbőr szárazságát, ami a korpát okozza. Gombaölő tulajdonságai is csökkentik a korpásodást, illetve a száraz és viszkető érzést, ami a korpás és zsíros hajat kísérik. Az Aloe vera felfrissíti és nyugtatja a fejbőrt.

19. Az Aloe vera kiváló kondicionáló, amely simává, selymessé teszi a hajat, és visszaadja annak fényét és ragyogását. Az Aloe vera leveleiben található zselé-szerű anyag kémiai felépítésében hasonló a keratinhoz, ezért könnyen áthatol a fejbőrön és beszívódik akár 7 réteg mélyen. Továbbá az Aloe verában lévő aminosavak erősítik és ragyogóbbá teszik a hajat, illetve segítenek a göndör haj megzabolázásában is.

20. A benne található fontos tápanyagok és vitaminok miatt az Aloe vera nélkülözhetetlen a samponokhoz és kondicionálókhoz, amik segítenek, hogy a haj visszanyerhesse erejét és természetes szépségét. Ha kókuszolajjal és jojobaolajjal keverik, az Aloe verából revitalizáló sampont is lehet készíteni.

21. Aloe verával kitűnően leöblíthető a zsíros haj. Keverjen össze egyharmad Aloe vera levet két harmad citromlével és a keverékkel öblítse le haját a hajtöveknél. A citrom savassága (a vegyszerek káros hatása nélkül) megszabadítja a hajat a felesleges zsírtól, míg az Aloe vera leve meggátolja a száraz haj kialakulását.

22. Az Aloe vera zselé rövid idő alatt rendbe hozza a száraz, töredezett hajat. Az Aloe vera nagy mennyiségben proteint tartalmaz, amely az egészséges haj fenntartásához szükséges. Ha a hajtöveknél dörzsölik be, az Aloe zselé megerősíti a hajszálakat és a haj külsőbb rétegeit is. Puhítja, ellenállóbbá teszi és megfiatalítja a fejbőrt, mivel letisztítja a koszt és a baktériumokat róla.

23. A foltos kopaszodás az a hajprobléma, amellyel a férfiaknak leggyakrabban szembe kell nézniük. Ez a fajta hajhullás a fej bizonyos részein következik be és teljes hajvesztéshez is vezethet. Ez a fejbőr probléma azonban csökkenthető az Aloe vera rendszeres használatával, mivel az Aloe vera megfiatalítja a hajhagymákat és csökkenti a hajhullást.
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
A bazsalikom bőrre, hajra és egészségre ...
  2018-10-08 18:43:07, hétfő
 
 




A bazsalikom bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása


A bazsalikom kivonattal számos betegség gyógyítható, mint például a megfázás, gyulladás, malária, szívbaj, stb. A bazsalikom gazdag vegyületekben és erős antioxidánsokat tartalmaz, valamint antibakteriális, vírusölő, adaptogén és immunerősítő hatású. Adaptogén tulajdonságának köszönhetően stabilizálja a szervezetben végbemenő folyamatokat és segít a szervezetnek a stressz feldolgozásában. Erős aromája miatt az Ajurvédikus gyógyászatban az ,,élet elixírjének" tartják, mely meghosszabbítja az élettartamot.

A bazsalikom jótékony hatása

Indiában sok rágcsálnak nyers bazsalikom levelet, mivel azok energiával töltik fel és megfiatalítják a szervezetet.

A bazsalikom latin neve Ocimum Tenuiflorum és általában a levelét, magját és szárított gyökereit használják fel.

Ezenkívül felfrissíti az agy működését is.

1. Láz és megfázás:

A bazsalikom levelével kezelhetőek a láz különböző típusai.
• A felfőzött bazsalikomlevél megakadályozza a malária és a náthaláz kialakulását.
• Az akut láz esetén, a levelekből készült főzetet főzze fel őrölt kardámommal egy fél liter vízben, és keverje össze cukorral és tejjel, ami így hatékonyan leviszi a lázat.

A bazsalikom jó fertőtlenítő anyag, amely megvédi a szervezet a vírusos fertőzésekkel szemben.

2. Köhögés és légzőszervi problémák:

Rágcsáljon bazsalikomlevelet, így megszüntetheti a köhögést és a megfázást. Továbbá a bazsalikom jó hatással van a nyálkahártyára a hörghurut és asztmás fulladás esetében. A levelekből készült főzet mézzel és gyömbérrel hatékony házi orvosság a hörghurut, asztma, influenza és megfázás ellen. A levelekből készült főzet, a fokhagyma és a só is enyhíti az influenza tüneteit.

A bazsalikomlevéllel felforralt víz jó hatással van a torokfájásra - fogyassza a keveréket vagy gargalizáljon vele, hogy enyhítse a fájdalmat. A bazsalikomot gyakran használják a köhögés elleni szirupok és a köptetők elkészítésénél.

3. Epekövek:

A bazsalikom levele erősíti a veséket. A vesekövek esetében a bazsalikomlevelekből készült főzetet fogyassza mézzel, így megszabadulhat a vesekövektől. A bazsalikom méregtelenít és csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben.

4. Szívbaj:

A bazsalikommal hatékonyan megelőzhető a szívbaj kialakulása és az ebből eredő gyengeség. Ezenkívül csökkenti a vérben a koleszterinszintet. A bazsalikom C-vitamint és olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint az eugenol, amely megvédi a szívet a szabadgyökök káros hatásaitól.

5. Gyerekek számára:

• Az általános gyermekgyógyászati problémák, mint a köhögés, megfázás, hasmenés és hányás jól kezelhető a bazsalikom főzettel.
• A mézzel fogyasztott bazsalikomlevél távol tartja a bárányhimlőt.
• Ha a kisbaba fogínyét rendszeresen bekenik bazsalikomfőzettel és mézzel a fogzást megelőzően, a fogak könnyebben nőnek ki.
• A mézes bazsalikomfőzet enyhülést nyújt a gyerekek köhögésére és fájó torkára.
• A meleg bazsalikomfőzet megszabadít a bélférgektől.

6. Fogak:

A bazsalikom levelével a fogproblémák is kezelhetőek. Szárítva és őrölve megtisztítja a fogakat, mustárolajjal keverve pedig fogkrém készíthető belőle. Segít a fogíny egészségének megőrzésében és megszabadít a rossz lehelettől, fogínysorvadástól és más fogproblémáktól. Fogkrémként dörzsölje a fogínyre, így csökkentheti a fogíny gyulladását. Továbbá a bazsalikom szájvíz használva enyhíti a fogfájást, és kiváló szájfrissítő és -fertőtlenítő, mivel a szájban található baktériumok és kórokozók 99%-át elpusztítja. Ezen tulajdonságaiból kifolyólag az olyan szájfertőzések is megszüntethetők vele, mint az afta.

7. Fejfájás:

A bazsalikom levele jó hatással van a fejfájásra. Az őrölt levelek szantálfa krémmel elkeverve enyhítik a fejfájást - csak kenje a krémet a homlokára.

8. Szemproblémák:

A bazsalikomfőzettel hatékonyan kezelhetőek a fáradt szemek és a farkasvakság, amelyet az A-vitamin hiány okoz. Elég két csepp bazsalikomfőzet: nem csak nyugtatja a szemet, de a stresszt is csökkenti. Véd a kötőhártya-gyulladás és más szemproblémák kialakulása ellen, amelyek bakteriális vagy gombás fertőzés útján jönnek létre. Ezek megelőzése érdekében mossa meg a szemét bazsalikomfőzettel.

9. Gyomorproblémák:

A bazsalikomlevéllel kezelhetőek az olyan gyomorbántalmak, mint a savasság, székrekedés és a puffadás. A bazsalikom serkenti az emésztést és csökkenti a puffadást. Ezenkívül enyhíti a hányást és növeli az étvágyat is.

10. Cukorbetegség:

A bazsalikom szabályozza a vércukorszintet.

11. Fájdalomcsillapító:

A bazsalikom enyhíti a fájdalmat, mivel a benne található vegyületek csökkentik a gyulladást és az idegi fájdalmat, továbbá, nincs semmiféle mellékhatásuk. A bazsalikommal kezelhetőek a fekélyek, vágások és sebek is, mivel fertőtlenítő és gyógyító hatású.

12. Meggátolja a rák kialakulását:

A bazsalikom rákellenes hatású, ezért a rák néhány formája hatékonyan kezelhető vele, például a mellrák. A bazsalikom beszűkíti azokat az ereket, amelyek a tumorokat táplálják, valamint gátolják a szájban lévő rákos sejtek növekedését, amelyet a cigizés okoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bazsalikom önmagában nem használható a rák kezelésére.

13. Enyhíti a stresszt:

A bazsalikomban lévő antioxidánsok segítenek a szervezet különböző folyamatainak szabályozásában. A bazsalikom kivonat napi fogyasztása nyugtatja az idegrendszert és enyhíti a stresszt.

14. Tüdőproblémák:

A bazsalikomban található vegyületek, például a C-vitamin, a kamfén és eugenol jó hatással van a tüdőre, mivel enyhítik a dohányzás okozta károkat, mint például a tuberkulózist.

15. Rovarcsípés:

A bazsalikom enyhíti a rovarcsípéseket is. Egy teáskanál friss bazsalikom főzetet vigyen fel az érintett területre, majd néhány óra elteltével megint vigyen fel egy kis főzetet. A rovarcsípésekre a friss bazsalikomgyökérből készült krém is hatásos.

16. Segít a dohányzásról való leszokásban:

A bazsalikom sokat segíthet, ha szeretne leszokni a dohányzásról. Tartson néhány friss bazsalikomlevelet a zsebében, és ha vágyat érez arra, hogy rágyújtson, rágcsáljon egy kis bazsalikomlevelet. A bazsalikom leve felfrissíti a torkát, mint a mentolos cukrok, a rágás pedig elvonja a figyelmét - az antioxidánsok pedig helyrehozzák a károkat, amiket a dohányzás okozott.

A bazsalikom bőrre gyakorolt jótékony hatása

A bazsalikom segít az egészséges bőr és fényes haj fenntartásában. Fertőtlenítő és tisztító tulajdonságainak köszönhetően megelőzi a bőrbetegségek kialakulását.

17. Bőrproblémák:

A bazsalikom jó hatással van az ekcémára és pattanásra, ezért sok szépségipari termékben megtalálható. A bőrápoló szerekben az antibakteriális hatása a legkiemelkedőbb. Akik rühességgel vagy ekcémával küzdenek, fogyasszanak bazsalikom főzetet.

18. Pattanások:

A bazsalikom jótékony hatással van bőrre, akár nyersen fogyasztja a levelét, akár külsőleg használva a bőrére keni. Nyersen fogyasztva megtisztítja a vért a méreganyagoktól és megakadályozza a pattanások kialakulását. A bazsalikomlevelek felfőzésével tonikot is készíthet. A főzetet hagyja 15 percig hűlni, majd vigye fel a pattanásos területekre. A tonik nem csak eltünteti a pattanásokat, de azonnal ragyogóvá és puhává teszi a bőrt.

19. Elhalványítja a sebhelyeket és szépséghibákat:

A csicseriborsós és bazsalikomos arcpakolás elhalványítja a sebhelyeket, megtisztítja a bőrt és egyenletesebbé teszi a bőrszínt. A csicseriborsó világosítja a bőrt, ezért elhalványítja a sebhelyeket és a szépséghibákat. Ezenkívül a bazsalikom elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek a pattanások kialakulásához vezetnek.

20. Ragyogóvá teszi az arcot:

Dörzsölje be az arcát finomra őrölt száraz bazsalikommal, így az őrlemény ragyogóvá teszi az arcát és eltünteti a szépséghibákat.

21. Gyulladásgátló:

A bazsalikom levele antibakteriális és gombaölő vegyületeket tartalmaz. A bazsalikomlevelek szantálfa krémmel és rózsavízzel keverve olyan krémet képeznek, amely az arca felkenve megakadályozza a gyulladás kialakulását.

22. Friss és fiatalos bőr:

A bazsalikomban lévő antioxidánsoktól a bőr felfrissül és fiatalosabb lesz. Ezenkívül a bazsalikom hidratálja a bőrt és a hajat is.

23. Összehúzza a pórusokat:

A bazsalikomlevél hatékonyan eltünteti a szépséghibákat. Készítsen arcpakolást egy tojásfehérjéből és bazsalikomlevelekből. Ezzel a keverékkel aztán gyengéden dörzsölje be az arcát, különösen az érintett területeken. Az arcpakolást 20 percig hagyja fent, majd óvatosan dörzsölve az arcát mossa le. A tojásfehérje összehúzza a pórusokat, míg a bazsalikom fertőtleníti a bőrt és megelőzi a pattanások kialakulását.

24. Megszabadít az ótvartól:

A bazsalikomkrém és citrom megszabadít az ótvartól.

25. Bőrbetegségek:

Az őrölt bazsalikomgyökér és -levél fogyasztásával kezelhetőek a bőrbetegségek.

26. Gyorsítja a gyógyulást:

A bőrbetegségekre jó hatással van a mustárolajban megfőzött bazsalikom - főzze, míg az olaj meg nem feketedik. Hagyja kihűlni, szűrje le az olajat, és vigye fel az egész testére a téli időszak alatt. Az olaj gyorsítja a gyógyulást.

27. Enyhíti a bőrirritációt:

Vigyen fel bazsalikomkrémet a borotválkozás utáni irritált bőrre.

28. Gyógyítja a sebeket, vágásokat és égéseket:

Árnyékban szárítsa ki a bazsalikomot, adjon hozzá timsót, majd őrölje meg, és tegye egy tiszta, üveg tartóba. A porral hintse be a sebeket és vágásokat. Az égés okozta fájdalom enyhíthető bazsalikomos főzet és kókuszolaj keverékével.

29. Enyhíti a viszketést:

Dörzsöljön bazsalikomlevelet a viszkető területekre, így azonnal enyhítheti a viszketést. A viszketést a bazsalikom és citromlé keveréke is elmulasztja.

A bazsalikom hajra gyakorolt jótékony hatása

A száraz és károsodott haj problémája sok embert érint. A városok szennyezettsége és egyéb más faktorok együtt gyengítik és egészen a tövéig károsítják a hajat. Ezért kifejezetten fontos, hogy a szervezet hidratált maradjon, és sokféle tápanyaghoz jusson hozzá, mivel csak így lehet megszabadulni a hajproblémáktól. Inkább válassza a házilag készített pakolásokat és gyógynövényeket, mivel a szépségipari termékek sok vegyszert tartalmaznak. A bazsalikommal a haj fényes és egészséges lesz.

30. Korpásodás és száraz fejbőr:

A hajhullás egyik legfőbb oka a korpásodás és a száraz fejbőr. Adjon egy kis bazsalikomolajat olyan hordozóolajhoz, mint például a kókuszolaj, és jól masszírozza a keveréket a fejbőrébe. A bazsalikom serkenti a vérkeringést és enyhíti a fejbőr viszketését, valamint csökkenti a korpásodást és segíti a haj növekedését. Bazsalikomkrémet is használhat, ami megtisztítja a fejbőrt és távol tartja a korpát.

31. Az egészséges fejbőrért:

A bazsalikom, hibiszkusz és indiai margosolaj leveleiből készült krémet vigye fel a hajára, így az egészséges marad és a viszketés is távol marad.

32. Energetizálja a hajat:

Masszírozza át a fejbőrt rendszeresen bazsalikomolajjal, így energetizálja a hajat.

33. Erősíti az immunrendszert:

A bazsalikom erősíti az immunrendszert, valamit adaptogéneket és antioxidánsokat tartalmaz, ezért a hetente alkalmazott bazsalikomfőzettől a fejbőr egészséges és hidratált marad.
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
A megfázás legyőzésének 10 egyszerű, természetes módja
  2018-10-08 18:27:58, hétfő
 
  A megfázás legyőzésének 10 egyszerű, természetes módja







Állandó köhögés, orrfolyás, fejfájás, ez csak néhány a megfázás rengeteg kellemetlen tünete közül, amely betegség esetén megkeseríti a mindennapokat. A patikákban kapható gyógyszerek helyett miért nem próbálja ki inkább a felsorolt természetes gyógymódokat?

Védekezzen természetes módon a megfázás ellen, próbálja ki a természet patikáját.

1.) D- vitamin

A betegség megelőzésében és gyógyításában is fontos szerepe van, napi fogyasztása ajánlott.2000IU/nap dózisban, ha mellékpajzsmirigy betegsége nincsen.


2.) Almaecet

Vírusos megbetegedésekkor a szervezet elsavasodik, ilyenkor nehezebben küzd az immunrendszer a kórokozók ellen, ezért nagyon fontos a megfelelő lúgosítás. Néhány evőkanálnyi almaecetet keverjen el meleg vízben, mézzel és citrommal, és fogyassza naponta többször. A hígítás aránya 1:10-hez.

3.) C- vitamin

Immunerősítő hatása miatt a megfázás megelőzésében és gyógyításában is fontos szerepe van. Betegség esetén napi 1000 mg szedése ajánlott.

4.) Méz

Nyugtató és gyógyító hatása mellett antioxidáns, antibakteriális és vírusölő tulajdonsága is ismert.

5.) Gyömbér

Nyugtató, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatású növény. A megfázáskor gyakori gyomorbántalmakra és emésztési problémákra is gyógyír. Melegítő hatása miatt javítja a vérkeringést, és segít a méreganyagok eltávolításában. Egy teáskanálnyi lereszelve és mézben elkeverve vagy teában kitűnő hatású.

6.) Cink

Gyógyítja a köhögést, tüsszentést, és szipogást. Immunerősítő, és az emésztőrendszert is egészségesen tartja.

7.) Echinacea

Egy 2007-es connecticuti egyetemi kutatás bizonyítja, hogy szedésével 50%-kal csökkenthető a megfázás valószínűsége, valamint betegség esetében napokkal csökkenti a gyógyulási időt.

8.) Neti pot

Ha eldugult orrtól szenved, ez a leghatékonyabb gyógymód. Töltse fel az edényt meleg vízzel és keverjen el benne egy evőkanál tengeri sót, majd öntse be egyik orrlyukán. Nem csak az orrüreget tisztítja meg, de a baktériumokat is eltávolítja.

9.) Oregano olaj

Sebgyógyulást és immunrendszert erősítő olaj, meggátolja a vírusok elszaporodását. Gyulladáscsökkentő, és a káros patogének ellen is hatékonyan küzd.

10.) Kókuszolaj

A legerősebb természetes vírusölő, a vírus belülről, a vírussejtbe hatolva pusztítja el. Napi két evőkanállal fogyassza, így meggátolhatja a betegség kialakulását.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr.TIHANYI LÁSZLÓ   
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 87 db bejegyzés
e év: 15094 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 262
  • e Hét: 1426
  • e Hónap: 7700
  • e Év: 57358
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.