Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Virágkonyha
  2015-08-10 22:10:45, hétfő
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: Virágot a kamrapolcra!




Bortésztában sült dália? Rózsalekváros palacsinta virágszirmokkal tarkítva? Körömvirágos pogácsa? A konyhakert a legfinomabb hozzávalókat rejtheti! Enni való szirmokkal érkezik a gasztroforradalom a LifeNetworkön: Virágkonyha Halmos Monikával.

Itt a tökök és társaik ideje. Tökidő, mondhatnánk, és jó nyári ételekkel kényeztethetjük magunkat: rántott tökkel, kapros tökfőzelékkel - kánikulában hidegen. Jöhet a cukkini meg a patisszon töltve, rakva, rántva... ha sok termett a tökből, ha már minden cukkinis receptet kipróbáltunk, akkor elérkezett az idő, hogy e változatos formájú kabakosok átlényegüljenek.

Levendulával és egy kis varázslattal lekvárként születhetnek újjá, mindenki gyönyörűségére! Mert a virágok a befőzésnél is csodát tudnak tenni, íme, egy levendulás példa.
Narancsos-levendulás töklekvár

Hozzávalók: 1 kg tök, patisszon vagy cukkini, 1 nagy csokor friss levendulavirág vagy 3 evőkanál szárított, 1 kg cukor, 1 citrom, 3 narancs, üvegenként késhegynyi tartósítószer






Virágkonyha

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-07-18 22:52:20, szombat
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: bólé virágokkal, virágos jégkockával





A bodzaszörppel sok minden történhet, azon kívül, hogy kellemesen üdít, hűsít és felvidít a nyár eleji napokon. Gyümölcslevest ízesíthetünk vele, könnyű desszertekbe komponálhatjuk. Az ilyen csodás, kánikulai napokon pedig a legjobb gyümölcsös-virágos bólék alapja lehet. Amíg van eper a piacon, házasítsuk őket, de meggyel, málnával, barackkal is kipróbálhatjuk! Alkoholmentes változatban is készülhet.





Hozzávalók 8 személyre:

40 dkg friss eper
4 tenyérnyi bodzavirág
1 liter bodzaszörp
1 üveg pezsgő

Az epret feldaraboljuk, és a lemorzsolt bodzavirággal együtt a bóléstálba tesszük. Ráöntjük a lehűtött bodzaszörpöt, majd a jéghideg pezsgővel feltöltjük. Máris kínálhatjuk. Ha jó előre aprócska virágokat (ibolya, árvácska, borágó stb.) jégkockába fagyasztunk, azzal még jobban feldobhatjuk a bólét.

Az elkészítés módját ITT találod.


Link

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-07-18 22:37:49, szombat
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: Levendula és rózsa desszertbe komponálva




Bortésztában sült dália? Rózsalekváros palacsinta virágszirmokkal tarkítva? Körömvirágos pogácsa? A konyhakert a legfinomabb hozzávalókat rejtheti! Enni való szirmokkal érkezik a gasztroforradalom a LifeNetworkön: Virágkonyha Halmos Monikával.

Levendula, a romantikus, rózsa, a bársonyos, lágy és érzéki. A kettő együtt pedig minden idők legjobb virágos kettőse!






Hozzávalók a borzseléhez, 8 adaghoz:

5 dl félédes fehérbor (muskotályos)
10-12 szál levendula
6 zselatinlap vagy 9 gramm zselatinpor
4-5 evőkanál cukor
néhány csepp citromlé

A rózsakrémhez:
30 dkg mascarpone
2 dl tejszín
2 nagy marék friss rózsaszirom
4 ek. méz

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
15 csodaszép virág, amit meg is ehetsz!
  2015-06-30 20:52:16, kedd
 
  15 csodaszép virág, amit meg is ehetsz!

Tudtad, hogy sok virágot nem csak a szépségéért szerethetünk, hanem azért is, mert akár meg is ehetjük őket? Mutatunk néhányat!

A rengeteg felhasználási lehetőségnek tényleg csak a képzelet szabhat határt! A virágokból készíthetünk belőlük zseléket, lekvárokat, szörpöket, illatosíthatunk vagy színezhetünk velük cukrot, mézet. Megszárítva és porrá őrölve aromaként használhatjuk süteményekbe, krémekbe, melyekben ezek az élénk színű virágok természetes ételszínezőként is funkcionálhatnak. Kiválóak fagylaltokba vagy joghurtokba keverve, és nem csak frissen, hanem kandírozva is díszíthetünk velük tortakákát, pudingokat.


Rengeteg felhasználási lehetőségnek csak a képzelet szabhat határt.

Készíthetünk belőlük zseléket, lekvárokat, szörpöket.

Illatosíthatunk vagy színezhetünk vele cukrot, mézet.

Megszárítva és porrá őrölve aromaként használhatjuk süteményekbe, krémekbe,

melyekben ezek az élénk színű virágok természetes ételszínezőként is

funkcionálhatnak.

Kiváló a fagylaltokba vagy joghurtokba keverve, és nem csak frissen, hanem

kandírozva is díszíthetünk velük tortakákát, pudingokat.

Jégkockába lefagyasztva később hideg limonádét, jeges teát készíthetünk belőlük, de

frissen felhasználva kiváló üdítő ital is készülhet a szirmokból.

Akadnak olyan virágok, melyeket palacsintatésztába mártva kisüthetünk, némelyeket

meg is tölthetünk és kiránthatunk.

Különleges és nagyszerű díszítőelemévé válhat a tányérnak, például salátáknak,

leveseknek, köreteknek, és akár pizzának is.

A virágokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nem minden virág ehető! Csak

olyan virágokat fogyasszunk el, amiknél biztosak vagyunk benne, hogy nem lettek

permetezve, ismerjük származásukat. A forgalmas utak mentén nyíló szennyezett

virágok nem alkalmasak a fogyasztásra, és virágboltban vett virágokat se fogyasszunk.

Csak a kinyílt, friss virágot szedjük, lehetőleg reggel vagy este, hűvösebb időben, és

mihamarabb használjuk fel, addig is hűtőben tároljuk. Ne használjuk nagy mennyiségben

őket, inkább ízesítésre, díszítésre. Allergiásoknak nem ajánlott fogyasztásuk.

A rengeteg színes és ízes virág közül összegyűjtöttem néhányat, melyekhez pár felhasználási

tippet is írtam:

A nagy melegben jégkockába fagyasztva hideg limonádét, jeges teát is készíthetünk belőlük, de
frissen felhasználva kiváló üdítő ital is készülhet a szirmokból. Akadnak olyan virágok, melyeket palacsintatésztába mártva kisüthetünk, némelyeket meg is tölthetünk és kiránthatunk. Különleges és nagyszerű díszítőelemévé válhat a tányérnak, például salátáknak, leveseknek, köreteknek, sőt akár pizzának is.

A virágokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nem minden virág ehető! Csak olyan virágokat fogyassz el, amikről biztosan tudod, hogy nem lettek permetezve és ismered a származási helyüket. A forgalmas utak mentén nyíló, szennyezett virágok semmiképpen nem alkalmasak a fogyasztásra, és a virágboltban vett virágokat se használd fel a konyhában!






Csak kinyílt, friss virágot szedj le, lehetőleg reggel vagy este, hűvösebb időben, és
mihamarabb használd fel, addig pedig hűtőben tárold. Ne használd nagy mennyiségben
őket, inkább csak ízesítésre, díszítésre. Allergiásoknak nem ajánlott a fogyasztásuk! Íme néhány a rengeteg színes és ízes virág közül, ami a tányérodra kerülhet:


Akác virága (Robinia pseudoacacia) - a kérge, magja mérgező - édeskés ízű - díszítésre, palacsintába, lekvárba is kiváló
Articsóka (Cynara scolymus) - ismert ehető virág - párolva, sütve köretként használhatjuk
Árvácska (Viola x wittrockiana) - kandírozva, díszítésként, enyhén mentás íze miatt italokba, gyümölcslevesekbe is kitűnő
Bodzavirág (Sambucus nigra) - könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező - szörpként és palacsintatésztába sütve is kiváló
Büdöske (bársonyvirág) (Tagetes spp.) - gyógyteaként is használják, salátába, rizsbe, fűszervajba keverve is kiváló, színe miatt izgalmas sárgásra festi az ételeinket.•Brokkoli és karfiol - Ezeket a sokak által ismert virágokat, párolva, rántva köretként fogyasztva szeretik a legtöbben.
Hagymafélék virága (Allium) - zamatos ízvilágúak - ízletes lehet a salátákba keverve
Hársfa virág (Tilia cordata) - gyógytea, szörp készülhet belőle
Hibiszkusz (Hibiscus) - ízletes a salátákba keverve, de szép színe miatt díszítőelemként is nagyon jól mutat a tányéron
Ibolya (Viola odorata) - édeskés íze miatt díszítésre is kitűnő, de kandírozva is fogyasztható
Jázmin (Jasminum) - édeskés, aromás ízű - italokba keverve kitűnő
Kakukkfű virága (Thymus) - erős aromás ízű - salátákba, köretekhez használható
Kamilla (Matricaria chamomilla) - aromás ízvilágú, salátákba keverve fogyasztható
Kankalin (Primula) - gyökere mérgező - díszítésre kiváló virág
Kardvirág (Gladiolus) - salátába vagy köretekhez fogyaszthatunk belőle

Pékné Kovács Petra

Forrás: http://www.elixironline.hu/egeszseg/15_csodaszep_virag_amit_meg_is_ehetsz
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Virágkonyha
  2015-05-26 23:45:48, kedd
 
  Virágkonyha Halmos Monikával: Szép Ilonka bodzafánkja


Bodzaszörpöt szinte minden házban kreálnak bodzanyílás idején, ki így, ki úgy: van, aki a mézesre esküszik (pedig mindig megbuggyan, és bodzamurci lesz belőle), van, aki mentával turbózza fel, így kissé fogkrémes feelinget ad neki. És sok helyen sütik a bodzavirágokat palacsintában, bortésztában, mindenféle furfangos bundában.

Nemrégiben egy fesztiválon, ahol csudafinom krumplis ételeket sütöttek-főztek, több helyütt is laska sült a masinán. Nem akartunk nagyon buta "messziről jötteknek" tűnni, gondoltuk, előbb-utóbb úgyis megtudjuk, hogyan sül az a nevezetes laska - és min. Nos, aztán elmesélték, mi is az a laska:

Mi kigombócoljuk a főtt, összetört, liszttel összegyúrt krumplit, kinyújtjuk, megsütjük a tűzhely platniján. Olcsó és egyszerű étel, lekvárral, mákkal, túróval lehet tölteni.






Vagyis egy zsír nélkül sült krumplis palacsintaféleséget tisztelhettünk a laska személyében, ami akkor, ott a fává nőtt bodzák alatt bodzavirággal is sült. Túróval megtöltve zseniális volt! (És stílusosan bodzás sör is akadt mellé a büfében!)

Az én nagyanyám egyszerű palacsintatésztát kavart, abba mártva sütötte ki a virágokat, legjobban azt imádtam, amikor a virág kikandikált a bundából, és szép aranyszínűre, ropogósra sült. A leánykáim nagymamája Matyóföldről hozta magával a bodzavirágos fánk receptjét, ami a gyűjteményemben az ő nevét viseli. Első virágos szakácskönyvemben, a 2000-ben megjelent Varázslatos virágízekben tettem közkinccsé a receptet, azóta sokan átvették, saját képmásukra formálták - de a bodzás fánk most már ezen a néven vonult be a gasztrotörténelembe.

Mindenképpen ki kell próbálni, mert elképzelhetetlenül finom, amikor a lágy fánktésztában megbújó kis virágok tavaszi íze szétomlik a szánkban: egy nagy-nagy falatnyi május, minden mámorával. Kellemes szórakozást hozzá - és ha elmúlt május, akkor se sajnáljuk, mert lesz jövőre is, és ha szép lesz a nyár, augusztus végén egy szép másodvirágzással örvendeztet meg a bodza - akkor pedig mindenképp meg kell sütni Szép Ilonka bodzafánkját!

Hozzávalók:

3 dl tej,
3 dkg élesztő,
50 dkg liszt,
5 dkg vaj,
5 evőkanál cukor,
2 tojássárgája,
csipetnyi só,
8 tenyérnyi bodzavirág,
a sütéshez olaj, a tetejére porcukor

Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél cm vastagra elnyújtjuk és egy közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. (Én egy szép nagy virágformájúra esküszöm). Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük, majd azon melegében, porcukorral megszórva kínáljuk.

Halmos Monika

Forrás: http://www.life.hu/sztarszerzok/viragkonyha
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Ehető virágok? Persze! Elsőként az ibolyáról..
  2015-04-11 23:58:01, szombat
 
  Ehető virágok? Persze! Elsőként az ibolyáról..

A kertünkben már ezerrel virágzik az illatos ibolya (Viola odorata). Ezért itt az ideje, hogy ez ehető virágokról és elsőként az ibolyá (k) ról is összeszedjem a tudnivalókat.

Elég sok kerti és vadon élő növény virága ehető, változatosan elkészíthető, főképpen édességként. Gondoljunk a közismert bodzára vagy akácvirágra. Virágmézek, virágszirupok, szörpök, kandírozott virágok, virágzselé, virágkrémek, pudingok, virágecet, bundában sült virágok és gyógynövénykészítmények is ismertek. Ehető virágokkal kapcsolatban több weboldalt és gasztroblogot is felsoroltam az ajánlott irodalomban, és még bővíteni fogom.






Az illatos ibolya és a a rokonai a kerti árvácskák azok, amelyek gasztronómiai, ill. gyógynövény irodalom ehetőként említ. Több ibolyafaj is él hazánkban, köztük védett fajokkal is. Hogy biztosan mindegyik faj ehető-e (valószínűleg), de erről nem találtam információt egyelőre. Arról sem viszont, hogy valamelyik mérgező lenne. Mindenesetre, aki használja, illatos ibolyát használjon, óvatossságból és persze természetvédelmi szempontból is, mert vannak védett ibolyák is. No és persze a kívánt gasztroélményhez is fontos az illat.

Az illatos ibolya szára levéltelen, csak tőlevelei vannak, levelei szív alakúak, indákat fejleszt, virágai kék színűek, illatosak. Kertekben, bolygatottabb erdőkben és gyepekben is alaposan el tud szapordni, szinte kiírthatatlan.






Az ókorban is használták, ibolyaesszenciaként, szerelmi bájitalok készítésére. Shakespeare Szentivánéji álom című darabjában is ebből készít szerelmi varázsitalt az egyik szereplő. A franciák és az olaszok olajat préselnek a virágokból az illatszeripar számára; leveleiből pedig ibolyalevél-olaj készül. A virág esszenciából készített ibolyaszirup francia találmány, de ugyanezt a szirupot felhasználják Amerikában ibolyás teasütemény és mályvacukor készítésére. A leleményesek sütemények, pudingok, jégkrémek, saláták díszítésére, illatosítására használhatják. Kis fantázia... kísérlezetgetés..... A legötletesebb megoldások között találjuk a jégkockába, vagy egy egyszerű gyümölcstorta felső zselérétegébe zárt ibolyavirágokat dekorációként, esetleg a kandírozott ibolyavirágot, mely Sissi kedvenc desszertje volt. Angliában közkedvelt édesség az ibolyakrémmel töltött étcsokoládé korong is, Franciaországban pedig az ibolyával ízesített likőr, a Creme Yvette. Régi magyar szakácskönyvekben is szerepel már ibolyaecet vagy éppen ibolyazselé receptje. pl.: A magyar gazdasszony teendői között is: itt. Gyógynövényként is ismert. Az ibolyaolaj (külsőleg), az ibolyaszirup és ibolyatinktúra pedig főképp torok- és mandulagyulladásra ajánlott szerek. Régi magyar szakácskönyvekben is szerepel már ibolyaecet vagy éppen ibolyazselé receptje
Fiatal levelei salátaként, levesekben, túróhoz, stb. szintén fogyaszthatók.

Fontos: Túlzásba nem szabad vinni fogyasztását, mert a virága és gyökere nagyobb mennyiségben fogyasztva hánytató, hashajtó hatású.






Én is ki fogom próbálni felhasználását, addig is a fenti fotó tulajdonosa engedélyével (köszönöm) szívesen ajánlom a pszichowellness-konyha.blogot Bányai Gyöngyitől, ahol a kandírozott ibolya elkészítése éppen most olvasható. Olyan gyönyörű, hogy saját készítésű ajándéknak is kitűnő. Jól elkészítve sokáig eláll.

További gasztroblogok az ibolyavirág többféle felhasználásával:

palocprovence.blogspot.com (ibolyaecet, kandírozott ibolya)
Ibolya tea, szörp, és zselé - Kertész leszek
selectfood.blogspot.com (ibolyás cukor, méz, zselé, kandírozott ibolya)
Ibolya minden mennyiségben - kerteszleszek
Én a kandírozáshoz a nyers tojáshasználat miatt, biztos, ami biztos szalmonella mentesnek jelzett tojásokat veszek majd, mert kapható olyan is.

Forrás: http://erdokostolo.blogspot.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Együnk pitypangot, csudafinom!
  2014-06-12 21:56:17, csütörtök
 
  Együnk pitypangot, csudafinom!

Akár egy külvárosi parkban vagy mező szélén, patakparton is megtölthetjük kosárkánkat az ínyenc finomsággal. Lehet, hogy elsőre nem fognak normálisnak nézni a kislányukkal pitypangkoszorút fonó anyukák, de nyugtassuk meg őket, nagyon finom, vigyenek egy pár virágbimbót haza.






A pitypangevés mifelénk nem egy elterjedt dolog, de hogyha egyszer megkóstoljuk, szinte biztos, hogy alig fogjuk várni a következő tavaszt. Leginkább kora reggel vagy késő este ajánlatos gyűjteni, hiszen ilyenkor még nincsen kinyílva, nekünk pedig a bimbóra van szükségünk. Otthon a tálban már nem fog kinyílni. Vagy válasszunk olyan példányokat, amelyek még egészen frissek és még nem voltak soha kinyílva. A következő receptre hálistennek ráakadtunk a hobbikert.hu oldalon, és kipróbáltuk. Nagyon fincsi.

Hozzávalók:

2 fokhagymagerezd,
egy evőkanál reszelt gyömbér,
1 kisebb befőttesüveg gyermekláncfű bimbó,
1 evőkanál mustármag,
1 babérlapi,
1 evőkanál méz,
almaecet,
2-3 evőkanál szójaszósz.

Elkészítés: A gyermekláncfű bimbókat jó alaposan mossuk meg, majd egy szűrőn csepegtessük le. A hozzávalókat sorban tegyük bele egy befőttesüvegbe: a mustármagot, a gyömbért, a lereszelt fokhagymát és a gyermekláncfű bimbókat. Rácsurgatjuk a mézet, hozzáadjuk a szójaszószt, belerakjuk a babérlapit, majd az egészet felöntjük almaecettel.

Kicsit összerázzuk, lecsukva az üveget, majd betesszük a hűtőbe és egy hétig állni hagyjuk. Majd jöhet a kóstoló... Mennyei íze van, önmagában is benasizhatjuk, de sajttal, pizzára, szinte bármilyen formában ehetjük.

(Forrás: twice.hu)

Pitypang jótékony hatásai:

A keserű-anyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövényünk, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel fokozzák a máj és a vesék aktivitását. Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás.

Forrás:http://tudnodkell.info
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Medvehagymás saláták, köretek
  2014-02-11 12:35:02, kedd
 
  Medvehagymás saláták, köretek

Döglesztett, szalonnás medvehagyma saláta
Szalonnát apróra vágva megsütni (nem sokat, de ki, hogy szereti))
Rá az összevágott medvehagymát (sokat) a kisült zsíron megfonnyasztani (megdögleszteni)
Pici só, ecet, cukor, víz ízlés szerint

Meleg saláta (köret) pirított zöldségekből, medvehagymával
1 cékla
1-2 sárgarépa
Fél nagyobb zeller
1-2 nagy csokor medvehagyma
Fűszerek: sok (kb. 2 teáskanálnyi) majoránna, bazsalikom
Sózni nem kell

Elkészítés: A zöldségeket kisebb csíkokra vágom, kevés olajon (teflonban) folyamatos kevergetés mellett roppanósra pirítom. Az elkészítés sorrendje ideje, fontos: répát-zellert a fűszerek felével (majoránna, bazsalikom ill. medvehagyma helyett fokhagyma) elkezdem pirítani majd kb. 1- perccel később megy hozzá a vágott medvehagyma, néhány perc alatt kész (akkor jó, ha még szinte nyersek a zöldségek, mert picit még melegen tovább puhulnak).
Azonnal kiöntöm a forró edényből, mert túlpuhulnak.

Majd a fűszerek másik felével külön pirítom a csíkokra vágott céklát, hogy ne fesse pirosra az összes zöldséget. Tálalás előtt keverem össze a céklát a többi zöldséggel. Nagyon szép sokszínű és nagyon finom saláta. Köretként vagy főételként is kitűnő. A cékla, zeller, répa kiegészíthető fehérrépával, pasztinákkal ill. ezek szabadon variálhatók.

Ugyanez, ha kihűlt, citromlé, olaj, pici méz/cukor keverékével ízesítve hideg salátaként, vagy kefirrel leöntve is finom.






Savanyú káposztás saláta medvehagymával
1 kis marék savanyú káposzta apróra vágva
1 kisebb sárgarépa nagy lyukú reszelőn reszelve
1 kis alma nagy lyukú reszelőn reszelve vagy kis kockákra vágva
1/ 4 cékla nyersen nagy lyukú reszelőn reszelve (aki semmiképpen nem tudja nyersen megenni a céklát főtt céklát használhat, de érdemes kipróbálni, mert egészséges és zöldségkeverékben reszelve más az íze, mint magában)
1 nagy csokor medvehagyma, vagy ha még nincs, 1 gerezd reszelt fokhagyma
1 nagyobb savanyú uborka
Bors
Összekeverni, céklát a legvégén rászórni, mert különben mindent megfest.
Só tilos, de a káposzta és az uborka ad egy sós ízt is

Ha nem elég savanyú a káposztától, balzsamecettel lehet savanyítani
Magában vagy kefirrel leöntve fogyasztható köretként vagy főételként is

Medvehagymás, színes, csípős saláta
2-3 Paradicsom kockára vágva
2-3 paprika (több színű: piros, sárga, zöld) kockára vágva
1-2 kis méregerős apró paprika kimagozva, igen apróra vágva (ez ki is hagyható, de érdemes kipróbálni, mert így az igazi)
1 kisebb kígyóuborka kockára vágva
2 csokor medvehagyma csíkokra vágva

Öntet: 1 pohár tejföl, 1 kanál olaj (olíva vagy hidegen sajtolt napraforgó), sok frissen őrölt bors (kell, hogy intenzíven érezzük borsot a tejfölben), pár levél nagyon apróra vágott, összetört medvehagyma, ízlés szerint még savanyítható citromlével, de a tejföl eleve savanykás.

Medvehagymás rizs/ bulgur saláta
Alap: főtt rizs vagy leforrázott bulgur (búzatöret) kihűtve, amit, párolt vagy nyers zöldségekkel változatosan variálhatunk salátának. balzsamecettel, vagy citromos olajjal ízesíthető.
Variációk pl.:
Rizs/bulgur, apróra vágott medvehagyma, reszelt nyers sárgarépa, almakocka citromos olaj
Rizs/ bulgur, vörös bab (konzervből), medvehagyma balzsamecetes olaj

Medvehagymás krumplipüré
Tört krumplihoz melegen hozzákeverem az aprított medvehagymát, vajjal krémesítem, sózom. /vagy a tört krumplihoz az olajos medvehagymapépet keverem. (lehet csicsókával is keverni a burgonyát)

Kapros - medvehagymás burgonyaköret
Krumplit egészben, héjában megfőzöm.
Fele vaj fele olaj keveréken megfonnyasztom az apróra vágott kaprot és a nagyon apróra vágott medvehagymát. Majd még forrón meghámozva, félbe negyedbe vágva a krumplikat átforgatom a szinte forró olajos fűszeres keverékben. Sózom (Elég sok vaj-olaj kell, mert a krumpli felveszi.). Ha van készen olajos medvehagymapép, akkor azt használom. Isteni, frissen kell tálalni.

Medvehagymás krokett
A főtt, tört burgonyához melegen hozzákeverem az összevágott medvehagymát, utána az előírt módon készítem a krokettet.

Forrás:http://www.erdokostolo.blogspot.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Sokféle zöld leveles, medvehagymás
  2014-02-11 12:30:54, kedd
 
  Sokféle zöld leveles, medvehagymás





Sokféle zöldleveles, medvehagymás. A különféle vadon gyűjtött zöld elvélzöldségek egymással és kertiekkel, pl spenóttal, sóskával egyébbel is helyettesíthetők

Medvehagymás saláták, köretek





Azt hiszem, legalábbis itt délen, idén megint télből a nyárba érkeztünk a napokban. Már néhány éve elmondhatjuk (hallottam valakitől egyszer), hogy "a tavasz az idén egy keddi napra esett". Ez azért baj, mert a tavaszi erdőt is szinte csak egy "keddi" napon csodálhatjuk, miután a hirtelen meleg hatására villámgyorsan minden elvirágzik, és a medvehagyma is gyorsan eltűnik. De amíg van, használjuk ki. Már írtam, hogy kis fantáziával igen sok mindent készíthetünk medvehagymából vagy medvehagymával. Én nem tanultam főzni, csak ellestem és kísérletezgetek, keverek, kavarok, pl. az alábbiakat.. elfogynak.






Alapjuk vagy friss medvehagyma vagy hidegen sajtolt napraforgóolajjal és sóval pépesített medvehagyma levél (persze más olaj is jó, sokan olívaolajat használnak, de én jobban szeretem a napraforgóolaj ízét). Az olajos medvehagymapépet egy kis üvegben, hűtőben tartva tettem el a napokban. Ez gyorsan előkapható ha kell, és nagyon finom, elég sokáig elállna, de erre nincs lehetősége, később hosszú távra is teszek majd el. Annyira finom, hogy vajas kenyérre, sajtos vagy szalámis szendvicsre/be is tehető belőle pici, és már is különleges a szendvics.

Párolt spenótlevelek medvehagymás öntettel
A piacokat most szinte elöntötte a spenót, ami, amellett hogy nagyon egészséges és tavaszi zöld, kitűnően társítható többféle módon is medvehagymával. pl. krémleves, főzelék, szósz, a kettőből együtt. Vagy párolt spenót:

A spenótot megtisztítva, lecsepegtetve, kevés olajon kevés apróra vágott fokhagymával megpárolom. Ez pár perc. Ráteszek néhány kiskanál olajos medvehagymapépet, átforgatom a meleg serpenyőben, kis őrölt bors, és kész, tálalható. Isteni húsokhoz köretként, kiegészítő köretként, vagy reszelt sajttal, pirított zsemlekockával megszórva, magában vacsorára.






Medvehagymás sárgarépa és vagy reteksaláta
Sárgarépa és / vagy retek (bármilyen) reszelve, csíkokra vágva, vagy gyalulva. Öntet néhány kanál medvehagymás olaj magában vagy egy pohár joghurttal kiegészítve.

Medvehagyma saláta
Apróra vágott medvehagyma
Öntet: balzsamecet-olívaolaj- víz (kb. 1-2-1 arány) pici méz/cukor
Vagy: frissen facsart citromlé-olívaolaj keveréke (kb. 1-3 arányban)

(mindegyik öntetből nagyon kevés kell, épp, hogy csak picit bevonja itt-ott a hagymaleveleket, hogy itt-ott ráharapva egy kis kiegészítő íz is előjöjjön). Ebből a salátából csak keveset lehet enni. Nagyon intenzív íze miatt, inkább kiegészítő köret sült párolt húsokhoz, rizs, burgonya stb. mellé.

Medvehagyma-salátaboglárka-alma saláta
Kb. 1/3-1/3 arányban rakom össze a három összetevőt

Medvehagyma, salátaboglárka vágva
Alma apró kockákra vágva.
Öntet: kefir, pici bors, pici olívaolaj
vagy citromos olívaolaj 1/3-2/3 arányban (mézzel édesíthető)






Forrás:http://www.erdokostolo.blogspot.hu
Link
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Az erdő íze
  2014-02-11 12:21:56, kedd
 
  AZ ERDŐ ÍZE

Nemrégen bukkantam egy nagyon aranyas kis mesekönyvre, és hát miről is szólhatna másról, mint az erdőkről, pontosabban azok ízéről és az erdők kis lakóiról. Ajánlom hát mindenkinek kicsiknek és nagyoknak is Császár Levente "AZ ERDŐ ÍZE" c. mesekönyvét:





"Valahol a Mecsek rengetegének közepén, de az is megeshet, hogy valamelyik csücskében (talán éppen az észak-keleti szegletén), létezett egy pirinyó falucska, melyet valamikor manók népesítettek be. Zölderdőfalván mostanság csak három szem manóka éldegélt, akik idejük javarészét azzal töltötték, hogy az ódon, kissé elavult gyárukban mindenféle finomságot készítettek.
A manók közül Borostyán Apó volt a legidősebb - mondhatnánk úgy is, hogy az igazgató -, ő irányította a munkát. A két manó-inas, Boróka Bátyó kisöccsével, Bodzával pedig hűen követte minden utasítását. Nagy ritkán, ha valamire még Borostyán tudományából sem futotta, vagy a féltve őrzött Manó-könyvben sem találtak rá utalást, az erdei forrás jó tündére, Harmatcsepp segítette ki őket. A sűrűben lakó állatkák pedig állandóan ott nyüzsögtek a manók körül. Hol segítették őket, hol útban voltak. Kora tavasztól késő őszig bezárólag folyt a munka, hogy a szörpgyárban elkészült málnákat, lekvárokat, teákat és minden más finomságot Csigavér, a manók fuvarosa majd elszállíthassa az emberek Nagy-piacára, hogy ott aztán jó pénzért túladjon rakományán.
Ez azonban, valamilyen oknál fogva sohasem történt meg. Az a rakomány mindenesetben a kamra polcán maradt. Hogy valóban így esett-e meg, nem tudni, bár igaz lehet.
Legalábbis, az erdő népe ezt beszélte, széltében-hosszában a nagy rengetegnek."

Forrás:http://erdokostolo.blogspot.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 190
  • e Hét: 6991
  • e Hónap: 12029
  • e Év: 141736
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.