Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Plakátok a Kádár-korszakból
  2018-07-17 05:27:56, kedd
 
  A Csengeri Helytörténeti Gyűjteményben látható a Plakátok a Kádár-korszakból című kiállítás, melyet dr. Komlódy Miklós, a város alpolgármestere nyitott meg a szép számú közönség előtt. A korabeli tárgyakkal, fényképekkel és hanganyagokkal kiegészített tárlat augusztusig látogatható. (kelet.hu)

Kádár elvtárs plakátjai. A csengeri Helytörténeti Múzeum időszaki kiállítása olyan plakátokat vonultat fel, melyek a szocializmus éveit átéltek számára időutazást ígér, a fiatal generációkat pedig szembesíti a múlt árnyaival. A múzeum igazgatója, Fábián László tapasztalata szerint erre nagy szükség is van, mert az ifjú látogatók szinte semmit sem tudnak sem a ,,kemény", sem a ,,puha" diktatúra évtizedeiről.
(mediaklikk.hu)

Megj.: Azt hiszem egy ilyen kiállítás Mosonmagyaróváron is nagy sikert aratna. Anyag bőven van a lakosságnál (is).
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Körúti képek
  2018-07-16 03:12:25, hétfő
 
  Nyári szünet van. Sokat kerékpározok a városban és lefotózom azt, ami tetszik, vagy ami nem.
Körúti képek címmel nyitottam belőlük egy galériát a facebook oldalamon is, de a gyásztéri képeket inkább nem teszem fel. Elég szomorú nekem látnom az állapotát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Marika Presszó
  2018-07-15 02:40:27, vasárnap
 
  A Mosonvármegye 2018. július 13-ai számában olvastam a Szimplások és különleges törzsvendégek a Marikában c. cikket. A bevezetőjében az alábbi mondatot: A presszó elsősorban a fiatalok kedvenc találkozóhelye volt. A légyottokon kívül sokan itt döntötték el az 1956-os forradalom idején, hogy elhagyják az országot." (?)  
 
0 komment , kategória:  Általános  
A voltról igen, a leszről nem
  2018-07-14 02:27:49, szombat
 
  Olvasom a Mosonvármegye újság 2018. július 13-ai számában, hogy ,, A Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület 2018.06.15-én emlékezett meg Nagy Imre, egykori miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 60., valamint újratemetésük 29. évfordulójáról. A megemlékezésen Gábor Józsefné, az egyesület elnöke mondott beszédet, ezt követően az egyesület koszorút helyezett el a mártírok kopjafájánál."

Szomorú, hogy június 16-a, az 1956-os Mártírok Emléknapja alkalmából Óváron elsősorban nem a város mártírjaira, agyonvertjeire, meghurcoltjaira emlékeznek. De legalább a koszorú elhelyezése ez alkalommal helyes, hisz ezért állítottuk 2014-ben a mártírjaink névre szóló kopjafáját a Gyásztéren.

Szomorú az is, hogy csak a voltról írnak, a leszről valamiért ,,elfeledkeztek". Azaz sehol sem jelentették be/meg, hogy mikor és hol lesz a megemlékezés. Ezzel mindenki más emlékezni vágyót kizártak, kirekesztettek, holott épp az ellenkezője volna a cél.

Ennek következménye az újságban látott képről is lejön, hisz alig vannak tíznél többen.

Nem is értem. Minek kellett ehhez tudósítás képpel? Vagy épp ezért?

Szomorú, ahogy a mártírjaink emlékét "őrzik".



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-os életrajzi lexikon - Mosonmagyaróvár és környéke -
  2018-07-13 03:46:43, péntek
 
  Hogy mennyire szükség volna egy 1956-os életrajzi lexikonra - Mosonmagyaróvár és környéke - én gyakran tapasztalom, mikor valaki után keresek, kutatok a gyűjteményemben.
Jó lenne, ha lenne! Benne lehetne MINDENKI! Az 1956. október 26-ai mosonmagyaróvári sortűz áldozatai, sebesültjei, szemtanúi, mártírjai, az elmenekültek, a megtoroltak, a hátrahagyottak, aztán azok, akik 1989-ben felmerték emelni az eltaposott lyukas zászlót és életük végéig őrizték '56 lángját.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Október 26. Gyásznap Halászin is
  2018-07-12 02:46:43, csütörtök
 
  Halászi október 23-a alkalmából '56-os emlékhelyénél emlékezik, október 26-án, a Gyásznapon pedig az áldozatokért mondott mise után a temetőben Szuhányi József és Sipos Gyula sortűz áldozatok sírjainál tart megemlékezést.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Kult Utca és Én 2013-2017
  2018-07-11 06:27:48, szerda
 
  A facebookra töltöttem fel képeket a 2013-2017 közötti Kult Utcás kiállításaimról. Tartottam az öt év alatt mindenfélét: Iskolatörténet, helytörténet, környezetvédelmis, Trianonos, '56-os, szalvétagyűjteményes stb... 2018-ban nem kérdeztek, nem kértek, nem hívtak. Ezért válogattam egy galériára valót a sok száz fotóból. Emléknek.
Érkezett rá néhány hozzászólás:

Gratulálunk és köszönjük Neked!

Gratulálok! Bízom benne, hogy tartasz még ezekhez hasonló érdekes és tartalmas kiállításokat! Sok erőt, kitartást, és jó egészséget kívánok hozzá. Köszönjük szépen az eddigi munkádat!

Gratulálok! Simon Zsuzsa a kitartásodért, a város és az 56-os történelmének folyamatos feldolgozásáért, az éleben tartott emlékeink megőrzéséért. Tisztelet érte!

Az alábbi "közleményt" írtam hozzájuk:

2018-ban a megszokott, bejáratott, nagy népszerűségnek örvendő Kult Utca rendezvények száma minimálisra csökkent. Eddig három volt. A Szigetköz Szatyor is ezért költözött el a Magyar utcáról. Ezzel megszűnt az oda-vissza hatás. Így a látogatók száma is drasztikusan lecsökkent. Ráadásul az egy plakátra ráírt össz. négy alkalomból a legutóbbi időpontost ( június 28.) meg se tartották. Most csütörtökön lesz ( 07.12.) Kult Utca és lesz egy utcatárlat is. Nem tőlem, bár, ha kérdeztek volna, akkor a témához Sport és egészség, tudtam volna javasolni és rendezni is a város sportegyesületeinek, sportolóinak könyveiből, relikviáiból, képeiből, érmeiből, kupáiból stb ... egy nagyszabású, érdekes és egyedülálló bemutatót, de öt évad, tizenkét kiállítása után a hatodikra nem hívtak, nem kérdeztek. Ami lesz utcakiállítás csütörtökön ( Szigetközi templomok fotói) az is az én ötletemre, javaslatomra kerül oda. Remélem sokan lesznek, akik megnézik!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Közlemény
  2018-07-10 17:32:49, kedd
 
  A Nagy Imre Alapítvány Kuratóriuma aggodalommal szemléli a sajtóban megjelenő, a budapesti Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor esetleges áthelyezésével kapcsolatos híreket, megnyilvánulásokat.

Álláspontunk szerint névadónk, Magyarország miniszterelnöke - munkássága és életútja, a haza és a magyar forradalom ügye melletti egyedülálló és példamutató elkötelezettsége, honfitársai melletti kitartása és a mártírhalál vállalása alapján is - méltóvá lett egy fővárosi köztéri szobor állítására. Mindezen értékek az elmúlt években nem váltak füstté. A túlnyomó részt közadakozásból, Nagy Imre 100. születésnapjára készült szobor helyén maradása társadalmi ügy kell legyen - az emlékmű esetleges áthelyezése nem csupán a mártír miniszterelnök, de a forradalom és szabadságharc valamennyi résztvevőjének és vértanújának emlékét sértené.

Hazánk két nemzeti ünnepe az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére március 15-e, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére október 23-a. Mindkét forradalom miniszterelnökét (gróf Batthyány Lajost és Nagy Imrét) kivégezték. Mi, a Nagy Imre Alapítvány kurátorai egyenlő tisztelettel adózunk mindkettejük emlékének - ennek jegyében testületileg bízunk a Batthyány-örökmécses közelében, a budapesti Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor helyén maradásában.

a Nagy Imre Alapítvány Kuratóriuma

Budapest, 2018. július 10.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amíg újratöltenek
  2018-07-09 07:38:40, hétfő
 
  Nagy örömmel olvastam ma Böröndi Lajos blogjában, hogy " Az '56-os versek gyűjteményének már van címe: Amíg újratöltenek"

Azért is örülök ennek a hírnek, mert Böröndi Lajos költő '56-os verseiből válogattam 2018 március két hetében az 1956-os online kiadvány sorozatom 23. és 24. részeként. Ötvennégy vers került be a két részbe, de ennél többet gépeltem le néhány nap alatt. A versekhez illusztrációként Rudnyákné Németh Csilla mosonmagyaróvári képzőművész egy-egy alkotását illesztettem. A pdf formátum mellett jpg-ben is megvan az össz. 66 oldal és fel is töltöttem mindet a facebook-ra. Akiknek pedig eddig pdf-ben küldtem el a két kiadványt, azok is mind a köszönet és tetszés hangján szóltak róluk.

De jó lenne, ha az idei megemlékezések eseményei között Böröndi Lajos 1956-os verseskötetének a bemutatója is szerepelne!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lehet javaslatot tenni
  2018-07-08 05:58:56, vasárnap
 
  Javaslattételi felhívás "Mosonmagyaróvár Város Civil Társadalmáért" díj adományozására

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 2010 óta adományoz ,,Mosonmagyaróvár Város Civil Társadalmáért" díjat. Ismét eljött az idő az idei kitüntetésre javaslatot tenni.
A díj azon személy vagy szervezet részére adományozható, aki huzamosabb időn át kiemelkedő tevékenységet folytat Mosonmagyaróvár civil társadalma fejlesztéséért vagy kimagasló módon hozzájárul Mosonmagyaróvár közösségi életéhez és a város jó hírének ápolásához.
A díj adományozására beérkező javaslatokat a Társadalmi Kapcsolatok Bizottság bírálja el, és dönt a képviselő-testület elé terjesztendő személyről vagy szervezetről.
A kitüntető díjazásban évente egy személy vagy szervezet részesíthető.
A díj 2018. október 6-án a Mosonmagyaróvári Civil Napon kerül átadásra.
Javaslatot a következő személyek tehetnek:
város polgármestere,
önkormányzati képviselő,
mosonmagyaróvári székhelyű társadalmi és civil szervezetek.
A javaslatokat 2018. augusztus 31-ig kell megküldeni Mosonmagyaróvár Város Polgármesterének címezve (9200 Mosonmagyaróvár, Fő u. 11.).
A részletes javaslatnak tartalmaznia kell az ajánlott személy vagy szervezet pontos adatait, valamint az adományozás alapjául szolgáló tevékenység leírását.
A díj adományozásával kapcsolatosan további tájékoztatást Fehérné dr. Bodó Mariann, Mosonmagyaróvár Város Jegyzője nyújt az 577-802-es telefonszámon.

Mosonmagyaróvár, 2018. június 22.
Fehérné dr. Bodó Mariann sk.
jegyző
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 19
  • e Hét: 510
  • e Hónap: 3908
  • e Év: 21728
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.