Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Szent István Napok itthon
  2018-08-19 03:53:47, vasárnap
 
  Négynapos idén Mosonmagyaróváron a Szent István Napok, Szigetköz legnagyobb összművészeti fesztiválja. És tényleg az, de nemcsak azért, mert fél Mosont napokra lezárják, hanem a fellépők miatt is. Jómagam két kiállításra voltam kíváncsi és nem is bántam meg, hogy ebben a kánikulában a megnyitókra elmentem. Az ünnepeken különben a könyvtárból kivett újságokat olvasgatom.Mit mondjak, van élet a kerítésen túl is.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
17 album, 217 kép
  2018-08-17 05:58:01, péntek
 
  Nagy lendülettel készülök a Gulyás Lajos Kollégium épületének 45. évfordulója alkalmából rendezendő kollégiumtörténeti kiállításra. Rengeteg szkennelés, másolás, tablók készítése, stb .... Cikkírás, előadásra készülés. Mellette szervezem a facebookon a kollégiumi közösséget is. 17 album van már fenn 217 képpel. Imádják. S közben várom, hogy írják is a kedves volt koleszosok, kollégák a visszaemlékezéseiket kollégiumi éveikre.

Bőven van mit bemutatni az 1956-os emlékmegőrző múltunkból is.
Ilyenkor látszik, hogy mennyire egyedülálló, amit csinálunk, immár tíz éve.
S erre nagyon büszke vagyok!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lenin, Sztálin, Rákosi
  2018-08-16 04:18:39, csütörtök
 
  Június 23-án nyitották meg a Mosonvármegyei Múzeumban ( Szent István király u.1.) a ,, jó arcok válogatás a Hansági Múzeum portrégyűjteményéből" című kiállítást, benne egy ,,enteriör" Lenin, Sztálin, Rákosi beemelésére a jó arcok közé, helyi elvtársaik nagy örömére.
A kialakított irodabelső tartalmaz egy íróasztalt, széket, szőnyeget és két falrészt. Kihelyezve posztamensen Lenin szobor, a nagyobbik falon nagyméretű Lenin portré, a kisebbik falon Rákosi portré, az asztalon Sztálin büszt, Sztálin nyomat keretben, üveglap alatt vannak még ezek a ,, jó arcok" bélyegeken, újságban, oklevélen és még egy vaskos könyv is került az asztalra, Rákosinál kinyitva.

Leírva is, nemhogy látva, jól érzékelhető ezen ,,jó madarak" túlsúlya a többi kiállított jó archoz képest.
Leírva is, nemhogy látva, jól érzékelhető, hogy mennyire kilógnak ezek a ROSSZ ARCOK az őket körbevevő jó arcokból.

Semmi keresnivalójuk nincs ezeknek itt!

Hogy történhetett ez meg?!
Kinek az ötlete és kivitelezése volt, hogy ezek, és nem további mosonvármegyei büszkeségeink kerüljenek bemutatásra?
Nem találtak a múzeum portrégyűjteményében további mosonvármegyei jó arcokat?
Nem tudtak volna más korszakból enteriőrt kialakítani?

Dehogynem! Találtak volna és tudtak is volna!

Hisz jómagam is tudnék és találnék, nemhogy azok, akik a múzeum raktárából összeszedték most a kiállítás anyagát.

Nem! Ez nem további méltó portrék hiányából alakult így, ahogy.

Akkor mi ez?
Provokáció? Le tudjuk ennek a sokat szenvedett városnak a torkán nyomni ezt is?
Ez egy tudatos választás volt?
Túlzott igyekezet?
A valakiknek való megfelelni vágyás, törleszkedés, hízelgés?
Az egyéni orientáció tárgyiasulása?

Tíz tárgy is ezen törmeggyilkosok, bűnözők, gazemberek kiemelését, piedesztálra helyezését, helyénvalóságát, elfogadottságát hirdeti, bizonygatja.

Elfogadhatatlan. Innen is tiltakozom. S, ha senki más, én akkor is.

Ezeket el kell onnan takarítani és a városhoz, annak polgáraihoz is ténylegesen méltó jó arcokat kell bemutatni!







 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elkészült és be is került
  2018-08-15 16:13:57, szerda
 
  Nagy örömömre elkészült és be is került a Moson Megyei Életrajzi Lexikon online - ba a Paukovits László szócikk. Köszönet a lexikon szerkesztőjének, Kimlei Péternek, a Huszár Gál Városi Könyvtár helytörténeti könyvtárosának.

Paukovits László
Ják 1933. február 10. - Mosonmagyaróvár 2016. november 28.

Foglakozása(i):
gépésztechnikus
politikus

Az általános iskolát szülőfalujában végezte, szerszámkészítő szakmáját Szombathelyen tanulta. 1963-ban érettségizett, majd gépésztechnikusi oklevelet szerzett a győri Jedlik Ányos Gépipari Technikumban. 1952-ben költözött Mosonmagyaróvárra. Óvónő feleségével két lánygyermeket neveltek. Negyven év munkaviszony után a Mosonmagyaróvári Fémszerelvénygyárból ment nyugdíjba. 1995-ben lépett be a Magyar Igazság és Élet Pártjába. 1997-ben a MIÉP Mosonmagyaróvári Városi szervezetének elnökévé választotta a tagság. Politikai pályafutása során önkormányzati - és országgyűlési képviselőjelöltje is volt pártjának. Közéleti tevékenységének két kiemelkedő és maradandó eredménye volt. Az egyik a Gyásztérre ültetett fák és egy kihelyezett emléktábla, ,, Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére ültette e fákat a MIÉP Mosonmagyaróvári Szervezete 2001. okt. 26." felirattal, a másik a 2003. június 4-re Magyaróváron állított Trianon kettős kereszt és kétszázötven darab Trianon képeslap. Ezek az emlékek ma már nem találhatók meg a városban. Míg a gyásztéri fákat és az emléktáblát időpontja ismerete nélkül eltüntették, addig a közadakozásból és számtalan nehézség árán, az akkori városvezetés ellenében megvalósított Trianon keresztet, annak állítása tizenötödik évfordulójára egy másikra cserélték. Paukovits László a Trianon kereszt állítása során keletkezett teljes iratanyagát (dokumentumokat, leírásokat, leveleket, fotókat, újságcikkeket, képeslapokat) az utókornak való megőrzésre 2003. július 31-én adta be a helyi levéltárba. Mintegy tíz évig rendezte és szervezte is a Trianoni megemlékezéseket az evangélikus templom kertjében álló keresztnél. 2005-ben ő tartotta a megemlékező beszédet is. Az Országházban Magyar Zoltán országgyűlési képviselő (Jobbik), 2016. december 13-án napirend utáni felszólalásában búcsúzott tőle ,,Paukovits László emlékére" címmel. Síremléke Mosonmagyaróváron, a Feketeerdei úti Új Köztemetőben található.

A szócikkhez használt forrás(ok):
Simon Zsuzsanna: Trianon emlékezete Mosonmagyaróváron
Mosonvármegye: Mosonmagyaróvár és Környékének Lapja Mosonmagyaróvár, 1997- 15. évf. 2011. 12. sz. 15. p.
Paukovits László: Keresztre feszíttetik az igazság?
Mosonvármegye: Mosonmagyaróvár és Környékének Lapja Mosonmagyaróvár, 1997- 15. évf. 15. sz. 14. p.

A szócikk szerzője:Simon Zsuzsanna


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Gyásztér igaz története
  2018-08-15 06:21:12, szerda
 
  Jövőre lesz 30 éves a Gyásztér
Ha minden igaz szeptemberben és még később is előadást tarthatok erről a harminc évről.
Címe "A Gyásztér igaz története" lesz.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2006-os Pro Urbe Díjasok
  2018-08-14 04:44:18, kedd
 
  2006-ban a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület ( az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek kutatásáért és feltárásáért, az emlékek ápolásáért és a szervezet érdekképviseleti tevékenységéért.) és az akkor 68 éves Palkovits Gusztáv ( a város életének különböző területein működő társadalmi szervezetekben több évtizede végzett aktív munkájáért, a köz érdekében kifejtett önzetlen, lelkiismeretes és áldozatos tevékenységéért) részesült Pro Urbe Mosonmagyaróvár díjban.

Palkovits Gusztáv a Mozgáskorlátozottak Egyesületében, a Városközpontiak Egyesületében és a Mosoni Polgári Körben is gazdasági feladatokat látott el, de elnöki babérokra is vágyott (volna).

A napokban olvastam a kisalfold.hu-n az alábbi gyászhírt:

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata fájdalommal értesült arról, hogy
PALKOVITS GUSZTÁV
Mosonmagyaróvár Város PRO URBE díjasa életének 81. évében elhunyt. Temetésére 2018. augusztus 13-án, hétfőn 15 órakor Mosonmagyaróváron a magyaróvári köztemetőben, polgári szertartás keretében kerül sor.

Azért én megjegyzem, hogy Dr. Thiesz József a Mozgáskorlátozottak Egyesületének kezdettől fogva elnöke viszont csak posztumusz lehetett Pro Urbe Díjas Mosonmagyaróváron, 2017-ben. R.I.P.







 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felhívás jeles magyaróváriak sírjainak öntözésére
  2018-08-13 06:53:33, hétfő
 
  Kedves Lokálpatrióta Ismerőseim!

Augusztus 14. kedd délután 6 órára óvári temetői locsolásra invitállak benneteket.

Ha hétfőn és kedden nem esne az eső, akkor kedd délután öntözzük meg a "Jeles Magyaróváriak sírjain" a növényeket, akiknek nincs hozzátartozójuk vagy mivel már nem magyaróváriak a leszármazók messze laknak és max mindenszentekkor járnak erre.

Kannákat hozzatok magatokkal, mert a temetőben kevés van és foglaltak szoktak lenni.

Néhány sír amelyet gondoltam: Hőnel, Ruff, Kumpf, Cselley, Soós J., Króner, II. vh. és 56-os emlékhely, Szekeres Richárd, Manninger kripta, Nyugat-Magyar felkelőké és a Hősi emlékhely stb. ...

Beregszászi Balázs
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróvár 80 - Mesélő terek
  2018-08-12 16:03:52, vasárnap
 
  Budapest 100 - Mesélnek a terek című ismeretterjesztő sorozat egyik részét láttam a tévében vasárnap (08.12.) az Ozone Network csatornán. A neten utána lehet nézni a budapestiek eme rendezvénysorozatának.

A film nagyon tetszett és már fordítottam is Mosonmagyaróvárra. Itthon, a városegyesítés 80. évfordulójára (1939-2019) se lenne érdektelen egy hasonló sorozat ( különböző témákban) készítése, melynek egyik fejezete például Mosonmagyaróvár 80 - Mesélő terek címet kaphatná (akár több részben).

Tereink:

'48-as tér
Akadémia tér
Czéh Sándor tér
Deák Ferenc tér
Erzsébet tér
Gyász tér (1956-os emlékpark)
Kápolna tér
Kühne Ede tér
Masch Antal tér
Régi vámház tér
Ruff Andor tér
Sőtér Ágost tér
Szent László tér
Városkapu tér

Az 1956-os Gyász tér filmes bemutatása különösen aktuális lenne, mert kialakítása 1989-ben kezdődött, így jövőre lesz harmincéves.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elment a kultúrharcos
  2018-08-12 13:10:54, vasárnap
 
  Emlékeim Kerényi Imre ( 1943-2018) miniszterelnöki megbízottal kapcsolatban.:

1. A Nemzeti Könyvtár sorozat, melyet minden közintézmény megkapott, kivéve talán a Városi Kollégiumot, hiába kértem többször is. Az Október 23. címűt azért megvettem.

2. A Magyar Krónika folyóirat, melyben többször ajánlottam a mosonmagyaróvári sortűz emlékezetét megjelentetni, de mindig leráztak.

3. A Hősök, királyok, szentek - A magyar történelem képei és emlékei c. festménykiállítás, melyet személyesen láttam Budapesten és nagyon szerettem volna, ha Mosonmagyaróváron is bemutatják, ( Sopronba elkerült) de eredménytelenül.

R.I.P. Kerényi Imre



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elment az utolsó orvos is
  2018-08-12 03:08:27, vasárnap
 
  91. életévében elhunyt Dr. Kiss András, az utolsó helyi kórházi orvos, aki az 1956. október 26-ai mosonmagyaróvári sortüzet követően még részt vett a sérültek ellátásában. 2010-ben a Hansági Múzeumba adta be az 1956. október 26-án készített fotóit.

Link

Temetése 2018. aug.15-én, szerdán lesz 15 órakor az óvári temetőben.
Nyugodjék békében!



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 47
  • e Hét: 97
  • e Hónap: 559
  • e Év: 22612
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.