|
2/27 oldal
|
Bejegyzések száma: 265
|
|
|
|
2018-09-27 15:15:34, csütörtök
|
|
|
H.Kohut Katalin: Töltött tök
A nyár nem múlhat el finom zöldségek, vitaminok nélkül. A tököt többféleképpen lehet felhasználni, lereszelve főzeléknek, fasírtnak, vagy tölteni. Mostani receptem fogyókúrásoknak, diétásoknak kedvező, de bátran készítheti mindenki ízlése és kedve szerint.
Hozzávalók:
2 kg-os tök
15 dkg szójagranulátum
2 tojás
só ízlés szerint
pirospaprika ízlés szerint
bors ízlés szerint
jó nagy fej vöröshagyma
4 cikk fokhagyma
tejföl ízlés szerint
reszelt sajt ízlés szerint
A tököt meghámozom, kettévágom, a magját kivájom. Beáztatom a szójagranulátumot Delikátos vízbe, s amikor magába szívta, kifacsarom a víztől, beleteszem egy tálba, ráütöm a tojásokat, ráteszem a pirospaprikát, borsot, sót ízlés szerint, hozzáteszem az apróra vágott vöröshagymát, hozzányomom fokhagymanyomóval a fokhagyma cikkeket, jól összekeverem, s a kettévágott két tök közepébe helyezem a masszát. Tejföllel jól meglocsolom a tetejét és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 25 percig puhítom alufóliával lefedve. Ellenőrzöm villával, s amikor puha a tök, leveszem az alufóliát, megszórom reszelt sajttal, visszahelyezem a sütőbe. Csak addig hagyom sülni, míg megolvad a sajt. Pirított burgonyával, félbevágott apró újburgonyával hagymával, tepsiben pirítva tálalom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
2017. július 29. |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2018-09-27 15:14:36, csütörtök
|
|
|
H.Kohut Katalin: Kelkáposzta főzelék
A főzelék elengedhetetlen a heti étrend összeállításában, legalább kétszer be kell iktatnunk. A kelkáposzta főzelék nagyon gyorsan elkészül, laktató.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg-os kelkáposzta
3-4 db burgonya
ízlés szerint őrölt köménymag
ízlés szerint só
5 cikk fokhagyma
1 db vöröshagyma
2,5 kanál liszt
kevés olaj
pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés:
A kelkáposzta felsőbb leveleit leszedjük, a többit nagyobb késsel apróra vágjuk egy nagy lábasban, majd hozzávágjuk hosszúkás formában a burgonyát, a hagymát, a fokhagyma cikkeket. Megsózzuk, megszórjuk bőven őrölt köménymaggal, majd odatesszük a tűzre puhulni annyi vízzel, hogy majdnem elfedje a főzeléket.
Mikor megpuhult a kelkáposzta is, levesszük a tűzről, készítünk a liszttel és olajjal halvány zsemleszínű rántást, megszórjuk pirospaprikával, felengedve vízzel berántjuk vele a főzeléket, amit visszateszünk a tűzre és felrottyantjuk.
Megkóstoljuk, ha szükséges, utána sózzuk, tehetünk még bele őrölt köménymagot. Nagyon finom főzelék, lecsókolbász feltéttel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
2017. augusztus 10. |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2018-09-27 15:13:18, csütörtök
|
|
|
H.Kohut Katalin: Almás muffin
Hozzávalók:
16 dkg liszt
12 dkg cukor
2 tojás
½ cs. sütőpor
½ kocka Ráma vaj
citromhéj ízlés szerint
8 csokidarabka
2 reszelt alma
fahéj ízlés szerint
kevés darált dió
1 db vaníliacukor
Elkészítés:
Felmelegítjük a fél vajat egy lábasban a cukorral. Mikor lehűlt, hozzákeverjük a 2 db tojást, jól felverjük, majd a lisztet a sütőporral, ezt is kikeverjük dagasztógéppel Citromhéj nem fontos, ha van otthon, reszelünk bele. Majd hozzátesszük a darált diót, a fahéjat, a vaníliacukrot, a két reszelt almát, jól összekeverjük, kanállal belehelyezzük őket a 8 db muffinformába, melyeket előzőleg a muffinsütőbe helyezünk. A csokidarabkákat megolvasztjuk, meglocsoljuk vele a sütemények tetejét és betesszük őket az előmelegített sütőbe. Kb. húsz perc sütés elég, kivesszük, lehűlés után fogyasztjuk.
Az én gázsütőm mini, 1971-es kivitelű, nem fér bele a boltban kapható muffin sütők egyike sem, ezért a papír muffinformákat szorosan egymás mellé elhelyeztem egy kis tepsiben.
Jó étvágyat kívánok!
2017. augusztus 28.
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2018-09-27 15:12:03, csütörtök
|
|
|
H.Kohut Katalin: Rakott kelkáposzta
hétfő
Pár éve készítem a rakott zöldségeket, de két dolgot nem jól tettem: Miután külön elkészítem a zöldséget, a rizst, összekeverem, hogy jól összevegyüljenek az ízek, akár a töltött káposzta tölteléknél, s beleütök tojást, hogy szét ne essen az ételkocka tálaláskor. A mai rakott kel nagyon jól sikerült ezzel a módszerrel.
Hozzávalók:
1-1,5 kg-os kelkáposzta
1/2-1 kg hús, vagy pótléknak szójagranulátum
olaj
pirospaprika
2 fej hagyma
3-4 cikk fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
kb. 20 dkg rizs
1-2 db tojás, a hús mennyiségétől függően
2 nagy pohár tejföl
Elkészítés:
A kelkáposzta felső héjait leszedem, a többit apróra vágva egy nagy fazékban sós vízben, annyiban, hogy ellepje odateszem puhulni. Ha megfőtt a kelkáposzta, leszűröm.
A szójagranulátumot beáztatom Delikátos vízbe. A hagymákat apróra vágva megfonnyasztom az olajban, lehúzva beleteszem a pirospaprikát, majd beleteszem a darált húst, melyet sózok, borsozok, belenyomom fokhagymanyomóval a fokhagymákat. Addig kavargatom a húst, míg fehérré nem válik, meg nem fő, utána felöntve kevés vízzel hozzáteszem a szójagranulátumot kinyomkodva, leszűrve, de ezt el is hagyhatjuk, ha rendelkezünk elegendő hússal.
A rizst kevés olajon üvegesre párolom, megsózom és felöntöm majdnem háromszoros mennyiségű vízzel, legalsó hőfokon fedő alatt megpuhítom, addig főzve, míg a víz teljesen le nem fő róla.
Ezt követően összekeverem a főtt rizst a darált hús pörkölttel, összekeverem a nyers tojással.
Miután előkészítettem mindent, egy kiolajozott tepsiben rétegesen kezdem el lerakni a rakott kel hozzávalóit: Alulra a kelkáposztákat helyezem rá, rá a darált húst rizzsel, majd tetejére tejfölt. Aztán ismét a kelkáposzta következik, darált hús rizzsel és a tetejére jó sok tejföl. Beteszem az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt készre pirítom, akkor jó, amikor a tejföl kicsit besárgul, megsül a tetején.
Ugyanígy készíthetünk rakott karfiolt, zöldbabot, sárgarépát, brokkolit, karalábét, gombát, zellert, patisszont, káposztát.
Jó étvágyat kívánok a finomsághoz!
2017. október 9 |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2018-09-27 15:10:36, csütörtök
|
|
|
H.Kohut Katalin: Krémes sütemény sütés nélkül
Hozzávalók:
25 dkg darált keksz
2 kanál kakaó
2 cs. gesztenyemassza
10 dkg kristálycukor
12 dkg porcukor
2 cs. habtejszín /5 dl/
2 cs. habfixáló
30 dkg vaj
1 cs. vaníliás puding
5,5 dl tej
1 rumaroma
Elkészítés:
Megfőzöm a 4 dl tejben a vanília pudingot a 10 dkg kristálycukorral sűrűre, majd kihűtöm.
Összekeverek 20 dkg vajat 10 dkg porcukorral, ízlés szerint, majd a kihűlt pudinghoz keverem. Ez lesz a krém.
Egy lábasban megolvasztom a 10 dkg vajat, hozzáöntök kb. 1,5 dl tejet. Beleteszem a kekszet, majd a két gesztenyemasszát, 2 kanál kakaót, kézzel jól összegyúrom. Ha száraz, még önthetek hozzá kevés tejet, vagy langyos vajat.
Egy kisméretű tepsibe alufóliára, vagy téglalap alakú porcelántálra nyomkodom a gesztenyés alapot, kézzel elsimítom. Erre megy a hűtőben jól lehűtött krém.
Habverővel 2 dkg porcukorral, 2 vaníliacukorral, 2 habfixálóval jól felverem a két tejszínt, ráhelyezem a krém tetejére. Végül csokoládét reszelek rá, vagy megszórom kakaóporral, hűtöm.
Jó étvágyat kívánok!
2017. december 24. |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2018-09-27 15:09:34, csütörtök
|
|
|
Sajtos, köménymagos rudacskák
Hozzávalók:
30 dkg liszt
22 dkg margarin, vagy 16 dkg zsír
2 dkg élesztő
1 egész tojás
½ cukor
só
kevés tej
Köménymagoshoz:
ízlés szerint köménymag
só
Sajtoshoz:
20 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
Az élesztőt ½ dl langyos tejben ½ dkg cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, tojást, sót, kevés tejjel összegyúrjuk. Nem szabad lágynak lennie. Ceruzavastagságúra kinyújtjuk, 8-10 cm-es rudakra vágjuk. Felvert egész tojással megkenjük.
Köménymagoshoz sóval, köménymaggal megszórjuk, a sajtoshoz reszelt sajttal.
A sütőlemezen 2-3 cm-re rakjuk egymástól. Középmeleg sütőben világosbarnára sütjük.
Jó étvágyat kívánok!
2017. december 29. |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2018-09-27 15:00:14, csütörtök
|
|
|
H.Kohut Katalin: Oldalas pörkölt
Hozzávalók:
80 dkg húsos oldalas
2-3 fej hagyma
4 cikk fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
olaj ízlés szerint, vagy zsír
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés:
A húsokat a csontozat mentén feldaraboljuk, jól megmossuk. A hagymákat összevágjuk a fokhagymákkal, olajban kicsit megfonnyasszuk, megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a paradicsomot felvágva, a paprikát kicsumázva, majd csontozattal felfelé elhelyezzük a hússzeleteket. Sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel felöntjük és fedő alatt kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Ha kell, kevés vizet öntünk rá, a végén zsírjára sütjük.
Burgonyapüré és vöröskáposzta illik hozzá, vagy gyümölcsmártás, mint a köszméte, birsalma szósz.
Jó étvágyat kívánok!
2018. február 3. |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2018-09-27 14:59:15, csütörtök
|
|
|
H.Kohut Katalin: Parajfőzelék
Hozzávalók:
2 cs. Mirelit paraj (25 dkg-osok)
4 dl főzőtejszín
5-6 cikk fokhagyma
só
ételízesítő
olaj ízlésé szerint
3,5 kanál liszt
Elkészítés:
A Mirelít parajokat mély, nagy lábasban kevés tejjel felengedjük, ha még nem tettük meg. Hozzátesszük a fokhagymákat fokhagymanyomó segítségével, sózzuk, fűszerezzük Delikáttal. Az olajon megpirítjuk kissé a lisztet, beleöntjük a főzelékbe, majd főzőtejszínnel összeforraljuk.
Tükörtojással tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
2018. február 5. |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2018-09-27 14:58:26, csütörtök
|
|
|
H.Kohut Katalin: Fokhagymás sertéskaraj
Hozzávalók:
8 szelet sertéskaraj
15 dkg sertészsír
1 fej hagyma
1,5 fej fokhagyma
1 paprika csumázva
1 kisebb fej paradicsom
só
bors
Elkészítés:
A karajszeleteket kissé kikloffoljuk, jól megmossuk. A fokhagymákat és a vöröshagymát összevágjuk apróra, odatesszük a zsírral egy lábasban. Kissé megfonnyasszuk a hagymákat, belehelyezzük a kicsumázott paprikát, az összevágott paradicsomot, felöntjük kevés vízzel és belehelyezzük a karajszeleteket. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük. Kb. másfél óra kell a puhuláshoz, időnként felemeljük a fedőt, ha lefőtt a víz, pótoljuk, közben meg is forgatjuk a hússzeleteket. Ha megpuhultak, lefőzzük a vizet és kikapcsoljuk alatta a tüzet.
Illik hozzá pirított burgonya uborkasalátával, vagy burgonyapüré vöröskáposztával.
A megmaradt, megfagyasztott pecsenyezsírt kenyérrel fogyasztjuk. Nagyon ízletes!
Jó étvágyat kívánok! |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2018-09-27 14:57:28, csütörtök
|
|
|
H.Kohut Katalin: Gulyásleves
Hozzávalók:
½ kg sertéscomb
olaj, vagy zsír
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
pirospaprika
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
1 nagy darab babérlevél
ízlés szerint őrölt köménymag
1 db TV paprika
1 db paradicsom
40 dkg burgonya
2 db sárgarépa
1 nagyobb darab petrezselyemgyökér
kis darab zellergyökér
kis fej karalábé
1 db kisebb gulyáskrém, vagy gulyáskocka
1 cs. petrezselyemzöldje
1 db tojás
kb. 10 dkg liszt
Elkészítés:
A zsíron, vagy olajon megfonnyasszuk a 2 db apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel. Hagyjuk puhulni a hagymákat, lefőni a vizet. Utána belepakoljuk a kis kockákra vágott sertéscombot, megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrült köménymaggal, fekete borssal, beletesszük a babérlevelet, kicsumázott paprikát, paradicsomot, belenyomjuk a gulyáskrémet, a felvágott fokhagymákat, megkeverjük, majd fedő alatt időnkénti kevergetés mellett a húst puhára puhítjuk.
Hozzátesszük ekkor a kockákra vágott zöldségeket és a burgonyát, felöntjük annyi vízzel, hogy elfedje, belevágjuk a petrezselyemzöldjét, majd fedő alatt puhára pároljuk a zöldségeket is.
Ezt követően felöntjük annyi vízzel, amennyi levesre van szükségünk, ha kell utána sózzuk, s ha forr, beleszaggatjuk az 1 db tojásból, lisztből, csipet sóból, vízzel elkavart nokedlit. Amikor megfőtt a tészta, készen van a nagyon ízletes gulyásleves.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
2018. május 19. |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek |
|
|
|
|
|
2/27 oldal
|
Bejegyzések száma: 265
|
|
|
|
2018. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
265 db bejegyzés |
e év: |
421 db bejegyzés |
Összes: |
7233 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1217)
- Belső kör (6)
- Család (6)
- Munka (10)
- Haverok (2)
- Iskola (4)
- "Darabokra hullik a Biblia..:" (25)
- A lélek rajza (12)
- A Nagy Karola-rejtély (18)
- A sánta Jézus -Edom Talmud (30)
- Állaatokról (54)
- Beat, Hippi, Punk, Rock (21)
- Dalok (92)
- Egészség, betegség (155)
- Éjszakáim, álmaim (124)
- Élők, vigyázzatok (2)
- Emberi bölcsesség és ami marad (646)
- Érzelmek (102)
- Esti, Jó éjszakát versek (23)
- Fejezetek a szexualitás ... (1)
- Filmajánló (60)
- Füzes László (53)
- Földönkívüliek (7)
- Gyermekeknek (25)
- Halottak napja (8)
- Horoszkópok (9)
- Hozzátok szólok, magyarok! (18)
- Idézetek (398)
- Időjelek - Leplezés (76)
- Ismeretterjesztő (139)
- Játék a tűzzel (advent) (17)
- Karácsonyi versek (33)
- Kelet örökségek (181)
- Kéz analízis (1)
- Kínzások és büntetések (1)
- Kodály Zoltán: Forr a világ (1)
- Kohut Katalin (1633)
- Könyvajánló (35)
- Köztársaság tér 1956 (21)
- Le nem fordított versek (7)
- Lélekemelő írások (216)
- Magyar nyelv (24)
- Magyarország harmoniakártyája (37)
- Marketing (16)
- Meditációk (4)
- Napi harmoniakártyáim (369)
- Napi jóslás (87)
- Névnapok eredete, versek (18)
- Nyugati örökségek (10)
- Otthoni munka (4)
- Receptek (160)
- Rock Évkönyv 1981. (37)
- Számmisztikai elemzések (12)
- Szépség, fitness (45)
- Szólások, mondások (1)
- Szórakozás (13)
- Történetek, novellák (58)
- Újévi köszöntők (19)
- Vas-Forgószél 1945-től (65)
- Versek (356)
- Viccek (249)
- Viselkedés kultúra (10)
- Ünnepek (121)
- Zirkuli Péter: Katalin (29)
|
|
|
|
- Ma: 185
- e Hét: 593
- e Hónap: 12298
- e Év: 51299
|
|
|