Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/27 oldal   Bejegyzések száma: 265 
H.Kohut Katalin: Töltött tök
  2018-09-27 15:15:34, csütörtök
 
  H.Kohut Katalin: Töltött tök


A nyár nem múlhat el finom zöldségek, vitaminok nélkül. A tököt többféleképpen lehet felhasználni, lereszelve főzeléknek, fasírtnak, vagy tölteni. Mostani receptem fogyókúrásoknak, diétásoknak kedvező, de bátran készítheti mindenki ízlése és kedve szerint.

Hozzávalók:

2 kg-os tök
15 dkg szójagranulátum
2 tojás
só ízlés szerint
pirospaprika ízlés szerint
bors ízlés szerint
jó nagy fej vöröshagyma
4 cikk fokhagyma
tejföl ízlés szerint
reszelt sajt ízlés szerint

A tököt meghámozom, kettévágom, a magját kivájom. Beáztatom a szójagranulátumot Delikátos vízbe, s amikor magába szívta, kifacsarom a víztől, beleteszem egy tálba, ráütöm a tojásokat, ráteszem a pirospaprikát, borsot, sót ízlés szerint, hozzáteszem az apróra vágott vöröshagymát, hozzányomom fokhagymanyomóval a fokhagyma cikkeket, jól összekeverem, s a kettévágott két tök közepébe helyezem a masszát. Tejföllel jól meglocsolom a tetejét és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 25 percig puhítom alufóliával lefedve. Ellenőrzöm villával, s amikor puha a tök, leveszem az alufóliát, megszórom reszelt sajttal, visszahelyezem a sütőbe. Csak addig hagyom sülni, míg megolvad a sajt. Pirított burgonyával, félbevágott apró újburgonyával hagymával, tepsiben pirítva tálalom.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

2017. július 29.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Kelkáposzta főzelék
  2018-09-27 15:14:36, csütörtök
 
 
H.Kohut Katalin: Kelkáposzta főzelék


A főzelék elengedhetetlen a heti étrend összeállításában, legalább kétszer be kell iktatnunk. A kelkáposzta főzelék nagyon gyorsan elkészül, laktató.


Hozzávalók 4 személyre:

1 kg-os kelkáposzta
3-4 db burgonya
ízlés szerint őrölt köménymag
ízlés szerint só
5 cikk fokhagyma
1 db vöröshagyma
2,5 kanál liszt
kevés olaj
pirospaprika ízlés szerint


Elkészítés:

A kelkáposzta felsőbb leveleit leszedjük, a többit nagyobb késsel apróra vágjuk egy nagy lábasban, majd hozzávágjuk hosszúkás formában a burgonyát, a hagymát, a fokhagyma cikkeket. Megsózzuk, megszórjuk bőven őrölt köménymaggal, majd odatesszük a tűzre puhulni annyi vízzel, hogy majdnem elfedje a főzeléket.
Mikor megpuhult a kelkáposzta is, levesszük a tűzről, készítünk a liszttel és olajjal halvány zsemleszínű rántást, megszórjuk pirospaprikával, felengedve vízzel berántjuk vele a főzeléket, amit visszateszünk a tűzre és felrottyantjuk.

Megkóstoljuk, ha szükséges, utána sózzuk, tehetünk még bele őrölt köménymagot. Nagyon finom főzelék, lecsókolbász feltéttel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

2017. augusztus 10.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Almás muffin
  2018-09-27 15:13:18, csütörtök
 
  H.Kohut Katalin: Almás muffin

Hozzávalók:

16 dkg liszt
12 dkg cukor
2 tojás
½ cs. sütőpor
½ kocka Ráma vaj
citromhéj ízlés szerint
8 csokidarabka
2 reszelt alma
fahéj ízlés szerint
kevés darált dió
1 db vaníliacukor

Elkészítés:

Felmelegítjük a fél vajat egy lábasban a cukorral. Mikor lehűlt, hozzákeverjük a 2 db tojást, jól felverjük, majd a lisztet a sütőporral, ezt is kikeverjük dagasztógéppel Citromhéj nem fontos, ha van otthon, reszelünk bele. Majd hozzátesszük a darált diót, a fahéjat, a vaníliacukrot, a két reszelt almát, jól összekeverjük, kanállal belehelyezzük őket a 8 db muffinformába, melyeket előzőleg a muffinsütőbe helyezünk. A csokidarabkákat megolvasztjuk, meglocsoljuk vele a sütemények tetejét és betesszük őket az előmelegített sütőbe. Kb. húsz perc sütés elég, kivesszük, lehűlés után fogyasztjuk.

Az én gázsütőm mini, 1971-es kivitelű, nem fér bele a boltban kapható muffin sütők egyike sem, ezért a papír muffinformákat szorosan egymás mellé elhelyeztem egy kis tepsiben.



Jó étvágyat kívánok!

2017. augusztus 28.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Rakott kelkáposzta
  2018-09-27 15:12:03, csütörtök
 
  H.Kohut Katalin: Rakott kelkáposzta

hétfő



Pár éve készítem a rakott zöldségeket, de két dolgot nem jól tettem: Miután külön elkészítem a zöldséget, a rizst, összekeverem, hogy jól összevegyüljenek az ízek, akár a töltött káposzta tölteléknél, s beleütök tojást, hogy szét ne essen az ételkocka tálaláskor. A mai rakott kel nagyon jól sikerült ezzel a módszerrel.

Hozzávalók:

1-1,5 kg-os kelkáposzta
1/2-1 kg hús, vagy pótléknak szójagranulátum
olaj
pirospaprika
2 fej hagyma
3-4 cikk fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
kb. 20 dkg rizs
1-2 db tojás, a hús mennyiségétől függően
2 nagy pohár tejföl

Elkészítés:

A kelkáposzta felső héjait leszedem, a többit apróra vágva egy nagy fazékban sós vízben, annyiban, hogy ellepje odateszem puhulni. Ha megfőtt a kelkáposzta, leszűröm.

A szójagranulátumot beáztatom Delikátos vízbe. A hagymákat apróra vágva megfonnyasztom az olajban, lehúzva beleteszem a pirospaprikát, majd beleteszem a darált húst, melyet sózok, borsozok, belenyomom fokhagymanyomóval a fokhagymákat. Addig kavargatom a húst, míg fehérré nem válik, meg nem fő, utána felöntve kevés vízzel hozzáteszem a szójagranulátumot kinyomkodva, leszűrve, de ezt el is hagyhatjuk, ha rendelkezünk elegendő hússal.

A rizst kevés olajon üvegesre párolom, megsózom és felöntöm majdnem háromszoros mennyiségű vízzel, legalsó hőfokon fedő alatt megpuhítom, addig főzve, míg a víz teljesen le nem fő róla.

Ezt követően összekeverem a főtt rizst a darált hús pörkölttel, összekeverem a nyers tojással.

Miután előkészítettem mindent, egy kiolajozott tepsiben rétegesen kezdem el lerakni a rakott kel hozzávalóit: Alulra a kelkáposztákat helyezem rá, rá a darált húst rizzsel, majd tetejére tejfölt. Aztán ismét a kelkáposzta következik, darált hús rizzsel és a tetejére jó sok tejföl. Beteszem az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt készre pirítom, akkor jó, amikor a tejföl kicsit besárgul, megsül a tetején.

Ugyanígy készíthetünk rakott karfiolt, zöldbabot, sárgarépát, brokkolit, karalábét, gombát, zellert, patisszont, káposztát.

Jó étvágyat kívánok a finomsághoz!

2017. október 9
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Krémes sütemény sütés nélkül
  2018-09-27 15:10:36, csütörtök
 
 
H.Kohut Katalin: Krémes sütemény sütés nélkül

Hozzávalók:

25 dkg darált keksz
2 kanál kakaó
2 cs. gesztenyemassza
10 dkg kristálycukor
12 dkg porcukor
2 cs. habtejszín /5 dl/
2 cs. habfixáló
30 dkg vaj
1 cs. vaníliás puding
5,5 dl tej
1 rumaroma

Elkészítés:

Megfőzöm a 4 dl tejben a vanília pudingot a 10 dkg kristálycukorral sűrűre, majd kihűtöm.
Összekeverek 20 dkg vajat 10 dkg porcukorral, ízlés szerint, majd a kihűlt pudinghoz keverem. Ez lesz a krém.

Egy lábasban megolvasztom a 10 dkg vajat, hozzáöntök kb. 1,5 dl tejet. Beleteszem a kekszet, majd a két gesztenyemasszát, 2 kanál kakaót, kézzel jól összegyúrom. Ha száraz, még önthetek hozzá kevés tejet, vagy langyos vajat.

Egy kisméretű tepsibe alufóliára, vagy téglalap alakú porcelántálra nyomkodom a gesztenyés alapot, kézzel elsimítom. Erre megy a hűtőben jól lehűtött krém.

Habverővel 2 dkg porcukorral, 2 vaníliacukorral, 2 habfixálóval jól felverem a két tejszínt, ráhelyezem a krém tetejére. Végül csokoládét reszelek rá, vagy megszórom kakaóporral, hűtöm.

Jó étvágyat kívánok!

2017. december 24.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sajtos, köménymagos rudacskák
  2018-09-27 15:09:34, csütörtök
 
 
Sajtos, köménymagos rudacskák

Hozzávalók:

30 dkg liszt
22 dkg margarin, vagy 16 dkg zsír
2 dkg élesztő
1 egész tojás
½ cukor

kevés tej

Köménymagoshoz:

ízlés szerint köménymag


Sajtoshoz:

20 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:

Az élesztőt ½ dl langyos tejben ½ dkg cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, tojást, sót, kevés tejjel összegyúrjuk. Nem szabad lágynak lennie. Ceruzavastagságúra kinyújtjuk, 8-10 cm-es rudakra vágjuk. Felvert egész tojással megkenjük.

Köménymagoshoz sóval, köménymaggal megszórjuk, a sajtoshoz reszelt sajttal.

A sütőlemezen 2-3 cm-re rakjuk egymástól. Középmeleg sütőben világosbarnára sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

2017. december 29.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Oldalas pörkölt
  2018-09-27 15:00:14, csütörtök
 
  H.Kohut Katalin: Oldalas pörkölt



Hozzávalók:

80 dkg húsos oldalas
2-3 fej hagyma
4 cikk fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
olaj ízlés szerint, vagy zsír
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
pirospaprika ízlés szerint

Elkészítés:

A húsokat a csontozat mentén feldaraboljuk, jól megmossuk. A hagymákat összevágjuk a fokhagymákkal, olajban kicsit megfonnyasszuk, megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a paradicsomot felvágva, a paprikát kicsumázva, majd csontozattal felfelé elhelyezzük a hússzeleteket. Sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel felöntjük és fedő alatt kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Ha kell, kevés vizet öntünk rá, a végén zsírjára sütjük.

Burgonyapüré és vöröskáposzta illik hozzá, vagy gyümölcsmártás, mint a köszméte, birsalma szósz.

Jó étvágyat kívánok!

2018. február 3.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Parajfőzelék
  2018-09-27 14:59:15, csütörtök
 
 
H.Kohut Katalin: Parajfőzelék

Hozzávalók:

2 cs. Mirelit paraj (25 dkg-osok)
4 dl főzőtejszín
5-6 cikk fokhagyma

ételízesítő
olaj ízlésé szerint
3,5 kanál liszt

Elkészítés:

A Mirelít parajokat mély, nagy lábasban kevés tejjel felengedjük, ha még nem tettük meg. Hozzátesszük a fokhagymákat fokhagymanyomó segítségével, sózzuk, fűszerezzük Delikáttal. Az olajon megpirítjuk kissé a lisztet, beleöntjük a főzelékbe, majd főzőtejszínnel összeforraljuk.

Tükörtojással tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

2018. február 5.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Fokhagymás sertéskaraj
  2018-09-27 14:58:26, csütörtök
 
  H.Kohut Katalin: Fokhagymás sertéskaraj

Hozzávalók:

8 szelet sertéskaraj
15 dkg sertészsír
1 fej hagyma
1,5 fej fokhagyma
1 paprika csumázva
1 kisebb fej paradicsom

bors

Elkészítés:

A karajszeleteket kissé kikloffoljuk, jól megmossuk. A fokhagymákat és a vöröshagymát összevágjuk apróra, odatesszük a zsírral egy lábasban. Kissé megfonnyasszuk a hagymákat, belehelyezzük a kicsumázott paprikát, az összevágott paradicsomot, felöntjük kevés vízzel és belehelyezzük a karajszeleteket. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük. Kb. másfél óra kell a puhuláshoz, időnként felemeljük a fedőt, ha lefőtt a víz, pótoljuk, közben meg is forgatjuk a hússzeleteket. Ha megpuhultak, lefőzzük a vizet és kikapcsoljuk alatta a tüzet.

Illik hozzá pirított burgonya uborkasalátával, vagy burgonyapüré vöröskáposztával.

A megmaradt, megfagyasztott pecsenyezsírt kenyérrel fogyasztjuk. Nagyon ízletes!

Jó étvágyat kívánok!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
H.Kohut Katalin: Gulyásleves
  2018-09-27 14:57:28, csütörtök
 
  H.Kohut Katalin: Gulyásleves


Hozzávalók:

½ kg sertéscomb
olaj, vagy zsír
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
pirospaprika
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
1 nagy darab babérlevél
ízlés szerint őrölt köménymag
1 db TV paprika
1 db paradicsom
40 dkg burgonya
2 db sárgarépa
1 nagyobb darab petrezselyemgyökér
kis darab zellergyökér
kis fej karalábé
1 db kisebb gulyáskrém, vagy gulyáskocka
1 cs. petrezselyemzöldje
1 db tojás
kb. 10 dkg liszt

Elkészítés:

A zsíron, vagy olajon megfonnyasszuk a 2 db apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel. Hagyjuk puhulni a hagymákat, lefőni a vizet. Utána belepakoljuk a kis kockákra vágott sertéscombot, megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrült köménymaggal, fekete borssal, beletesszük a babérlevelet, kicsumázott paprikát, paradicsomot, belenyomjuk a gulyáskrémet, a felvágott fokhagymákat, megkeverjük, majd fedő alatt időnkénti kevergetés mellett a húst puhára puhítjuk.

Hozzátesszük ekkor a kockákra vágott zöldségeket és a burgonyát, felöntjük annyi vízzel, hogy elfedje, belevágjuk a petrezselyemzöldjét, majd fedő alatt puhára pároljuk a zöldségeket is.

Ezt követően felöntjük annyi vízzel, amennyi levesre van szükségünk, ha kell utána sózzuk, s ha forr, beleszaggatjuk az 1 db tojásból, lisztből, csipet sóból, vízzel elkavart nokedlit. Amikor megfőtt a tészta, készen van a nagyon ízletes gulyásleves.

Jó étvágyat kívánok hozzá!


2018. május 19.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     2/27 oldal   Bejegyzések száma: 265 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 265 db bejegyzés
e év: 421 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 185
  • e Hét: 593
  • e Hónap: 12298
  • e Év: 51299
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.