Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 56 
Ha jól gondozod a növényeidet, te is tudod....
  2018-06-30 15:44:59, szombat
 
 





Ha jól gondozod a növényeidet, te is tudod, miért kell gyufaszálat tenni a cserépbe!


A szobanövények csodaszépek és még a levegőt is tisztítják. Időnként azonban megbetegszenek, sajnos nem tudni miért, még akkor is ha különleges odafigyeléssel gondozod. Van amikor másként kell gondozni a virágokat ahhoz, hogy egészségesek legyenek.

A virágokat akár a kártevők is megbetegíthetik, csak úgy, mint a legyek. Ezek a kártevők annyira aprók, hogy sokszor szabad szemmel alig láthatóak. Van egy könnyű módszer, amellyel meg lehet szabadulni ezektől a kártevőktől.


Ha a cserepes virág levelei elsárgulnak, lekókadnak, vagy legyek lepték el, tégy pár szál gyufát a cserepébe, a gyufafejével lefelé fordítva dugd a földbe. Majd locsold meg. Kétnaponta locsold meg. A gyufaszálakat csak akkor vedd ki, amikor a növények helyrejöttek.

A gyufában lévő anyagok kioldódnak és megvédik a növényt a rovarokkal szemben.
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Hat növény, ami segít hűvösen tartani a lakásunkat
  2018-06-06 12:29:28, szerda
 
  Hat növény, ami segít hűvösen tartani a lakásunkat


Egyre melegebb van, akiknek van légkondicionálója, azok már csak-csak bekapcsolják, de ennél van sokkal környezetkímélőbb módja is a lakás hűvösen tartásának, ami a levegőt is tisztítja. Ráadásul sokkal olcsóbb is a fenntartása, mint egy légkondinak.

Ezek a szobanövények, a simplemost.com hatot sorol fel ezek közül A Vermonti Egyetem professzora, dr. Leonard Perry alapján:







Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának becslése szerint a növények megfelelő használata képes egy iroda hőmérsékletét 10 fokkal is csökkenteni.Ráadásul az ilyen növények által kibocsátott nedvesség segít a beltéri páratartalmat 30-60 százalékon tartani, valamint megakadályozza, hogy az olyan anyagok, mint a fa megrepedjenek, mikor kiszáradnak.

Tehát a hat növény:

aloe vera (a formaldehidet is eltávolítja a levegőből),aranypálma (tisztítja a levegőt a benzoltól, formaldehidtől és a triklór-etiléntől),fikusz,páfrány (a NASA szerint az egyik legjobb légtisztító növény),szobai szanszeviéria, azaz az anyósnyelv,hegyescsúcsú futóka.


 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Még a kertész barátomtól tanultam: gyönyörű lesz a muskátlid
  2018-06-06 12:21:53, szerda
 
  Még a kertész barátomtól tanultam: gyönyörű lesz a muskátlid, ha ezt csinálod vele





Mindenki a csodájára jár majd!

1. Gyógytea

Megmaradt a gyógynövényekből készült teádból fél bögrényi? Ne öntsd ki, locsold meg vele a muskátlit, hálás lesz érte

2. Tojás főzővize

Ha keménytojást készítesz só nélküli főzővízben, akkor a levét hagyd kihűlni, és öntsd a muskátlid tövébe. Szuper tápanyag!

Önts egy pohár sört egy liternyi locsolóvízhez, és a sör magas vitamintartalma miatt egyenesen burjánzásnak indul majd a növény. Alkalmazd akár heti két alkalommal is.

4. Banánhéj

Normál esetben a szemetesbe dobnád, de ezentúl inkább alkalmanként áss kicsit belőle a muskátliföldbe. Új életre kel tőle a virágod, és ontja magából a bimbókat.

5. Mazsola és hüvelyesek áztatóleve

Amikor mazsolát áztatsz, borsót vagy babot puhítasz, akkor a megmaradó levet locsolásra használd, ne a mosogatóba öntsd. Tele van értékes kinccsel, ragyogni fog a növényed.

6. Kávézacc

Ne dobd a kukába! Hétről-hétre adj belőle keveset a muskátlidnak, hogy meseszép burjánzással köszönje meg.

 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
A fokhagyma valódi kincs az orchidea számára!
  2018-06-02 22:48:12, szombat
 
  A fokhagyma valódi kincs az orchidea számára! Egy hónap alatt kivirágzott az orchideám!







Még egy gyermek is tudja, hogy a fokhagyma rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Viszont nem minden orchidea tulajdonos tudja, hogy a növényének is jót tehet. A fokhagyma elősegíti az orchidea virágzását.

Ahhoz, hogy az orchidea rengeteg fantasztikus virággal lepjen meg, készíts számára egy oldatot, amiben sok fontos tápanyag megtalálható, amire a növénynek szüksége van. Ahhoz, hogy elkészítsd az oldatot, vízre és fokhagymára lesz szükséged.







Hogyan készíts fokhagymás tápoldatot:

1 liter víz
3 gerezd fokhagyma

A vizet forrald fel és hagyd teljesen kihűlni. A fokhagymát tisztítsd meg és zúzd össze, vagy vágd apróra. Tedd a vízbe és hagyd állni legalább 1 napig.







Majd szűrd le és öntsd egy tálba. Az orchidea cserepét tedd bele a tálba és hagyd, hogy felszívja a szükséges nedvességet. Majd vedd ki a tálból, hagyd lecsepegni és tedd a helyére.







Alkalmazd ezt a módszert havonta egyszer. A fokhagymás vizet ne használd fel többször, mindig készíts frisset. Az orchidea nevelése nem olyan nehéz, ha nem virágzik a növényed, érdemes kipróbálnod ezt a tippet.

Link
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Az anyósnyelv gondozása, szaporítása
  2018-05-30 12:11:34, szerda
 
  Az anyósnyelv gondozása, szaporítása







Link
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Miért nem virágzik az orchidea???
  2018-05-24 16:17:58, csütörtök
 
  Miért nem virágzik az orchidea és mit tehetsz, hogy gyorsabban virágozzon?

Az orchidea phalaenopsis az egyik legszebb szobanövény. Általában kivirágozva vásároljuk meg. Azonban a szirmok egy idő után lehullanak és mi...





Az orchidea phalaenopsis az egyik legszebb szobanövény. Általában kivirágozva vásároljuk meg. Azonban a szirmok egy idő után lehullanak és mi feltesszük magunknak a kérdést, hogy mit nem csinálunk jól, miért nem virágzik újra az orchidea?

Ez a fajta orchidea általában 3 hónapon keresztül virágzik. Évente kétszer - háromszor hoz virágokat, de két virágzás között hónapok is eltelhetnek.
Mutatunk néhány tippet, hogyan gyorsíthatod fel az orchidea virágzását

Biztosíts neki különböző hőmérsékletet. Éjjelre tedd hűvös helyre, de ne legyen hidegebb 15 foknál.
A tápoldata legyen foszforban gazdag, fontos a virágzáshoz.
A magas páratartalom jót tesz neki.
Az orchideát tedd sötét helyre 5 napra. Három hét után el kell kezdenie virágozni, de ez csak az egészséges orchideák esetében működik.
A locsolás helyett tegyél a cserepébe néhány jégkockát, ezzel is virágzásra ösztönözheted.
A nem virágzó orchideáknak időnként hihetetlen tempóban nőnek a gyökerei és a levelei, ha a te virágoddal is ez a helyzet, akkor ne ijedj meg, ez azt jelenti, hogy fejlődési periódusban van, ezután virágzani fog.

Link
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Hogyan mentsük meg az elhervadt orchideát?
  2018-05-21 16:05:25, hétfő
 
  Hogyan mentsük meg az elhervadt orchideát?

Az orchidea a kedvenc virágaink közé tartozik, ezért ajándéknak is megfelelő, csak sajnos sokan nem tudják, hogyan kell helyesen gondozni.

Sokak számára az orchidea kényes virág, pedig ha odafigyelünk rá, akkor rájövünk, hogy nem is olyan bonyolult a gondozása. Az orchidea szereti a fényt, ezért olyan helyre tegyük, ahol kap elég fényt, de nem égetik a napsugarak. A legkedvezőbb számára az átlátszó cserép, de semmikép se ültessük át túl gyakran, mert az nem lesz jó hatással az orchideára.

Ha az orchidea hirtelen hervadni kezd, akkor ennek az egyik oka lehet a sűrű öntözés, mert amikor a növény túl sok vizet kap, akkor az megakadályozza az oxigén bejutását a gyökerekbe. Ezenkívül a túl sok nedvességtől elrothadnak a gyökerei.

Az első jele annak, hogy a növény túl van öntözve a leveleken látható, ilyenkor a levelei egyre nehezebben fejlődnek és megsárgulnak. Ha az orchideának még van egészséges gyökere, akkor ebben az esetben megmenthetjük az elpusztulástól.







Mit kell tennünk, hogy megmentsük az elhervadt orchideát?

- fordítsuk az oldalára a cserepet, amelyben a növény van azért, hogy tudjuk kivenni belőle a gyökereket, majd tisztítsuk le róla a földet.
- vegyünk elő egy metszőollót, fertőtlenítsük, vágjuk le vele az elrothadt gyökereket.
- tisztítsuk meg kívül, belül alaposan a cserepet amelyben az orchidea volt és a tányért is, amely a cserép alatt volt,
- vegyünk elő egy szitát és ezen keverjük össze az orhideának előkészített speciális földet vízzel, majd hagyjuk, hogy a fölösleges víz lecsorogjon.
- tegyünk a cserépbe 3 centiméternyit a vizes földből, helyezzük bele a növényt, a végén pedig tegyünk komposztot a gyökereire.
- tegyük az orchideát a megszokott helyére és vigyázzunk, hogy csak akkor öntözzük meg, amikor az első réteg föld száraz.

Azért, hogy az orchidea ne hervadjon el, figyeljünk oda hogyan öntözzük, pontosabban nyáron hetente, télen pedig 10 - 11 naponként is elég.

Ha szeretnétek, hogy az orchideátok hosszú ideig egészséges maradjon és gyakran virágozzon, akkor tegyétek olyan helyre ahol fényt kap és öntözzétek helyesen!

Link
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
12 szobanövény
  2018-05-21 15:59:46, hétfő
 
  12 szobanövény, amelyek a lakás legárnyékosabb pontján is jól érzik magukat és alig igénylik a törődést!





Azok a szobanövények amelyeket ma szeretnénk bemutatni nektek, igazi kincsek lehetnek egy olyan helyiségben, ahol kevés a fény. Ezek a növények nem a virágaikkal, hanem a leveleikkel nyerik el a tetszésünket. Az árnyékos helyet szeretik és nem igényelnek túl sok törődést.

Zebralevél

Ennek a növénynek a nagyméretű levelei elragadóak. Ne tegyük olyan helyre ahol a napsugarai rásütnek, mert nem tesz jót neki, ez a növény a félig árnyékos helyet szereti.

Buzogányvirág

Ez a növény a szétszórt fényt szereti, ezért a legjobb hely számára az a hely ahol a függöny védi a napsugaraktól. A buzogányvirág tavasszal és nyáron a legszebb, mert ilyenkor jelennek meg az új, világos színű levelei.

Tarka sárkányfa

Ha egy ilyen növényt teszünk a dolgozóasztalunkra, egy egzotikus sarkot hozhatunk létre. Tartsuk távol a napsugaraktól, mert ártalmas lehet a számára, az árnyékos hely a legmegfelelőbb ennek a növénynek.

Zöldike

Nagyon sokan szeretik, mert nem igényel különleges gondoskodást, hosszú ideig bírja fény nélkül és tökéletesen tisztítja a levegőt.

Párnafű

Ennek a növénynek kicsi levelei vannak, ezért felaggatható cserépbe is tehetjük vagy magas növésű növény mellé. A párnafűnek sok nedvességre van szüksége, ezért locsoljuk gyakrabban.

Páfrány

A páfránynak kb. 2000 olyan fajtája létezik, amely alkalmas arra, hogy a lakás dísze legyen. Ezek a trópusi növények fény nélkül is bírják, de nedvesség nélkül nem. A leveleire gyakran kell vizet permetezni, főleg a fűtési szezon alatt.

A cikkről többet megtudhatsz a linkre kattintva:
Link
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Minden amit tudnod kell az orchidea virágzásáról!
  2018-05-09 18:37:17, szerda
 
 


Minden amit tudnod kell az orchidea virágzásáról!


Az orchidea számtalan hölgy kedvenc virága, sokan bármit megtennének azért, hogy az orchideájuk sűrűn virágozzon. Egyesek tápoldatot, mások sokkterápiát alkalmaznak úgy, hogy a növényt sötét helyre teszik egy időre, mindenki más módon próbálkozik az orchidea gondozásával. Ma néhány hasznos praktikát mutatunk az orchidea gondozásáról, hogy egész évben csodálhassátok ezt a gyönyörű virágot.

Hogyan gondozd az orchideát?
1. Először is tudni az orchidea életkorát

Ha orchideát vásároltatok és nem virágzik akkor valószínű, hogy túl fiatal a növény. Ahhoz, hogy ezt megtudjátok meg kell számolnotok az orchidea leveleit. A jól kifejlett orchideának amely készen áll a virágzásra 5-8 levele kell legyen. Ha hamarabb virágzik, akkor nincs ereje szépen fejlődni.
2. Ne változtasd meg az orchidea helyét

Találjatok egy megfelelő helyet az orchidea számára és arról a helyről ne költöztessétek el, mert ha más helyre teszitek az valóságos stressz állapotot jelent a számára. Az orchidea szereti a fényt, ezért ha mégis el kell tegyétek a növényt a megszokott helyéről, akkor az új helyen is figyelni kell arra, hogy ugyanaz az oldala legyen az ablak irányába, mint az előző helyén. Így nem érzékel nagy mértékű változást.
3. Figyeljétek a gyökereit

Mindenki tudja, hogy ez a növény aktívan fotoszintetizál, ezért helyezzük az orchideát egy átlátszó edénybe, nem pedig kerámiából készült cserépbe.







4. A napfény a legfontosabb a számára

A napsugarai befolyásolják a legnagyobb mértékben az orchidea virágzását, ezért napi 10 - 12 órán keresztül fényre van szüksége, különben nem fog virágozni. A hideg hónapokban amikor alig van napsütés, az orchidea számára biztosítani kell a fényt speciális lámpával. Ha nincs rá lehetőségetek, hogy speciális lámpát vásároljatok, akkor bármilyen másfajta lámpa megfelelő, csak fehér fényű legyen, mert ez a fajta égő nem melegszik fel és nem tesz kárt az orchideában ha néhány centivel a növény fölé helyezitek.

5. Jót tesz neki a hőmérséklet különbség

A kismértékű hőmérséklet különbség hozzásegíti az orchideát a virágzáshoz, az éjszakai hőmérséklet 5-6 fokkal kevesebb kell legyen a nappali hőmérsékletnél, amit a téli időszakban nem könnyű megoldani. Tavasz végétől - ősz elejéig az orchideát tarthatjuk kültéri helyen a szabad levegőn is. Téli időszakban többször kell szellőztetni azt a helyiséget ahol az orchideát tartjuk, de vigyázzatok ne csináljátok huzatot, mert azt az orchidea nem szereti.

6. A locsolásra figyelni kell

Az orchidea öntözése egy valóságos rituálé, ez a növény azt szereti, ha akkor locsolják amikor a földje már teljesen száraz. Az orchidea öntözéséhez az esővíz a legideálisabb. Ha csapvízzel locsolod, először főzd fel a vizet, majd hűtsd ki és ezzel locsold.

Gondozzátok a növényeket szeretettel, ők meghálálják a csodálatos virágaikkal.


Link
 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
Tíz tipp, hogy mire használd a levendulát!
  2018-02-19 10:41:24, hétfő
 
 




Tudtad, hogy a levendula az egyik legsokoldalúbban felhasznált gyógynövény, hiszen az illatosításon kívül számos gyógyászati felhasználása is ismert? Pont ezért ha csak egy illóolajat használsz az mindenképp a levendula legyen! Leggyakrabban a nyugtató hatásáról ismert, a pihentető illata segít a lazításban, de az előnyös tulajdonságai itt nem érnek véget...



1. Izomfájdalom
Egy hosszú fárasztó nap, vagy épp edzés után minden izmod fáj, vegyél egy levendulás fürdőt. Csak pár csepp levendulaolaj a vízbe és már indulhat is a nyugtató fürdő! Az izmaid biztosan hálásak lesznek! ;)

2. Nyugtalanság
A levendula főként a nyugtató hatásáról ismert. Ezt pedig a következőképp tudod a legyegyszerűbben kiaknázni: Cseppents pár csepp olajat a tenyereidbe és hajolj fölé mélyeket lélegezve. Egyszerűen pár percig vegyél jó mély levegőket....

3. Álmatlanság
Egy kutatás igazolta, hogy azok a betegek akik altató helyett levendula olajat használtak, jobban aludtak és napközben éberebbek voltak, mint az altatót használó társaik. Szóval ha nem megy az alvás, csak tegyél pár csepp olajat a párnádra elalvás előtt. Így belélegezve a levendulát biztos könnyen álomba szenderülsz.

4. Fülfájás
A levendulás forró fürdő mellett, pár csepp illóolaj fül és orr környékén való elmasszírozása is nagyon jó hatással van a fülgyulladásra és fülzúgásra is.







5. Szúnyogcsípés
A szúnyogok kifejezetten utálják a levendula illatát. Tehát nincs más dolgod mint a szabad bőrfelületeken pár cseppnyi illóolajat elkenni, hogy annak illatával elriasszad a szúnyogokat és így elkerüld a csípéseket és az azt követő folyamatos vakarózást.

6. Fejfájás
Levendulás borogatással is enyhítheted a fejfájást! Hideg vízzel nedvesíts be egy textil zsebkendőt, majd cseppents rá pár csepp levendulaolajat, amit helyezz a homlokodra. Ha szükséges nedvesítsd be újra...

7. Sérülések
Pár csepp levendula olaj segít elpusztítani a baktériumokat ezzel megtisztítva a sebeket.

8. Ekcéma
Keverj össze levendula olajat más illóolajakkal (olíva, szezám, stb), majd masszírozd be az érintett területre. Nyugtató hatása segít csökkenteni az ekcémával járó bőrpirosodást és kellemetlen érzést is.

9. Pattanás
A levendula az egyik legjobb természetes megoldás a pattanások ellen. Adj pár csepp illóolajat egy sima krémhez és használd hetente párszor, hogy kezeld és megelőzd a pattanásokat!

10. Bőr és száj szárazság
Kifújta a szél bőrödet? Masszírozz, dörzsölj be pár csepp olajat a kiszáradt területre és máris sokkal hidratáltabb lesz!




 
 
0 komment , kategória:  NÖVÉNY KALAUZ  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 56 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 188 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 774
  • e Hét: 2445
  • e Hónap: 12798
  • e Év: 72051
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.