Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Szép, de veszélyes virág a liliom
  2019-01-29 21:30:03, kedd
 
  Ha a macska liliomot evett...a mérgezés tünetei és kezelése.
...... ........


Aki imádja a növényeket és cicája is van, legyen nagyon óvatos! Hiszen fontos tudnunk, hogy a gyönyörű növények olykor komoly mérgezést okozhatnak kutyáinkban, macskáinkban.
Számos, macskákra veszélyes mérgező növényről tudunk, szeretném azonban külön kiemelni közülük az egyiket kedvelt dísznövényt, melynek sajnos csak kevesen vannak tisztában a veszélyeivel. Ez pedig nem más, mint a liliom, pontosabban a liliomfélék (Liliaceae) és a tűzliliomfélék (Hemerocallidaceae) családjába tartozó virágok.
A liliom szép, de macskákra veszélyes virág
Milyen gyakori, és milyen súlyos a liliom mérgezés?
Ezen növények minden része (beleértve a virágport is!) mérgező macskákra. Egyéb fajokban nem okoz ilyen problémát, így kutyáink biztonságban vannak. Cicákban azonban súlyos, nem ritkán halálos kimenetelű veseelégtelenséget okoznak. Az Egyesült Államokban 2008-ban közel 400 bejelentett liliommérgezést regisztráltak, a legtöbbet márciusban és áprilisban
........


A liliom minden része méreg
Milyen tünetei vannak a liliom okozta mérgezésnek?
Az első tünetek általában hányás formájában jelentkeznek, de a kijáró macskák esetén ez akár el is kerülheti a gazdák figyelmét. Az azonnali kezelés hiányában a betegség 36-72 órán belül gyógyíthatatlanná válik, a kialakuló veseelégtelenség már nem visszafordítható. Ekkor már egyéb tünetek is jelentkeznek, többek közt: bágyadtság, étvágytalanság, vizeletürítés hiánya, idegrendszeri tünetek.. Az első tünetek akár el is kerülhetik a gazdák figyelmét.
Általában elmondható, hogy liliom toxikózis esetén a 18 órán belül ellátásra kerülő macskák túlélési esélye jó, így amennyiben felmerül a gyanú, hogy kedvencünk liliomhoz juthatott (megrágott liliomlevelek, liliomrészek a macska hányásában, gyanús tünetek, és elvi lehetőség arra, hogy a macska liliomhoz közel kerülhetett), azonnal forduljunk állatorvoshoz.
Veszélyes illat
A legfontosabb azonban a megelőzés!
Macskatartók lehetőleg ne tartsanak liliomféléket a lakásban, a kertben (ne feledjük, elég egy kis virágpor, ami az állat szőrére tapad, majd onnan lenyalja), ha pedig tudjuk, hogy olyan helyre megyünk vendégségbe, ahol cicák vannak, ne vigyünk liliomtartalmú virágcsokrot.
Forrás: www.haziallat.hu
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Életének 75. évében elhunyt Andy Vajna
  2019-01-29 15:47:47, kedd
 
  ...... .......


- Ilyen meghatóan búcsúzott Sylvester Stallone Andy Vajnától Link

- Életének 75. évében, budapesti otthonában hunyt el vasárnap Andy Vajna világhírű filmproducer, akinek nevéhez rengeteg kasszasiker köthető. Azóta számtalan sztár és közéleti személyiség búcsúzott el tőle, ahogyan most Sylvester Stallone is.
Egy nagyon-nagyon szomorú nap... Andy Vajna producer, az ember, aki miatt elkészült a Rambo, ma meghalt... Imádtam ennek az embernek a bátorságát - egy úttörő volt. Hitt a Rambo elkészítésében, amikor senki más nem... Ez tényleg összetöri a szívem. Nyugodjék békében.

- Így találtak rá Andy Vajnára vasárnap reggel - megrázó részletek Link
A lap úgy tudja, felesége, Vajna Tímea rögtön repülőgépre ült, hogy hazautazzon Budapestre a Colorado állambeli Aspenből.

- Andrew Vajna - A független fenegyerek, aki meghódította Hollywoodot Link

- Hires filmje: Rambo; Rambo 2.

- A Bors informátora szerint valószínű, hogy szívinfarktus vitte el Andy Vajnát
A ma reggeli hírösszefoglalót természetesen az Andy Vajna elhunytával kapcsolatos fejleményekkel kell kezdenünk.
A névtelen informátor ezen kívül azt tartja valószínűnek, hogy bár a producernek voltak egészségügyi problémái, Andy Vajnát infarktus vitte el:
Szombaton még teljesen jól volt, legalábbis semmi jele nem volt annak, hogy néhány óra múlva halottnak nyilvánítják. Valószínűleg már aznap este, éjszaka szívinfarktust kaphatott, de csak másnap, vasárnap reggel kilenckor talált rá a személyzet.
*
Andy Vajna haláláról megemlékezett továbbá Sebestyén Balázs és Vadon János is a rádióban, többek között azzal, hogy velük a producer mennyire korrekt volt mindig, hozzátéve azonban, hogy ,,jól seggbe rúgna minket, ha most azt mondanánk, hogy most nem csinálunk műsort, nem röhögünk, nem vagyunk vidámak". A hétfő reggeli adást teljes egészében itt hallgathatja meg a Youtube-on. A Mokkában pedig Návai Anikó beszélt Andy Vajnáról, hangsúlyozva, hogy aki ma Hollywoodban valaki, az mind Andy Vajnánál kezdte.

- Zárt körben búcsúztatják Andy Vajnát
Családja kérésére zárt körben búcsúztatják Andy Vajna filmproducert, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost - írja az MTI.
A nevéhez fűződik a filmtámogatási rendszer konszolidációját követően a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Kormánybiztosi időszakában olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK, a filmalap által támogatott magyar filmek pedig több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét.
Andy Vajnát saját halottjának tekinti a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Filmalap is.
Nem engedik be a sajtót Andy Vajna búcsúztatására csütörtökön. A Nemzeti Örökség Intézete tájékoztatta erről az Indexet, azt is hozzátéve: a család kérésére a temetés részletei nem nyilvánosak. Azután fordultunk a temetés megszervezéséért felelős állami szervhez, valamint Havasi Bertalanhoz, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnökéhez, hogy kiderült, a Fiumei úton tartandó szertartáson beszédet fog mondani Arnold Schwarzenegger, sőt az is lehet, hogy Antonio Banderas is részt vesz a csütörtöki búcsúztatáson.

- Schwarzenegger, Rubint Réka és Fenyő Iván is részt vesz Andy Vajna temetésén
Csütörtök 11 órakor kezdődött Andy Vajna temetése a Fiumei úti sírkert 19-es parcellájában. Emiatt Arnold Schwarzenegger már szerdán Budapestre utazott, a Fókusznak pedig sikerült is beszélnie vele. A Story magazin élő közvetítést indított a temetőből, fotósunk pedig képeket küldött a szertartásra érkező hírességekről.
Facebook oldali videó Link

Képek a temetésről 24.hu oldalon Link
*

- Orbán Arnold Schwarzeneggerrel érkezett Andy Vajna temetésére Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Meghalt Bernardo Bertolucci olasz film rendező
  2019-01-29 15:24:25, kedd
 
  Az Oscar-díjas rendező hétfő reggel halt meg - írja a Variety. A 77 éves Bernardo Bertolucci rákos volt, a halálhírt pedig a sajtósa erősítette meg. A rendező hosszú ideje daganatos megbetegedéssel küzdött, és több mint egy évtizede kerekesszékben ült, miután 2003-ban sikertelenül műtötték porckorong sérvvel.
Bertolucci 1988-ban nyert Oscar-díjat Az utolsó császár című filmjéért, a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó szobrot vitte el.
Első filmjét 1962-ben forgatta (La Commare Secca), és Bernardo Bertolucci rendezte az Utolsó tangó Párizsbant, és A kis Buddhát is. Utolsó munkáját, az Én és te című filmet 2012-ben fejezte be. Bernardo Bertolucci az olasz filmek egyik úttörője volt Michelangelo Antonioni, Federico Fellini és Pier Paolo Pasolini mellett, akik mind eljutottak Hollywoodig.
- Bernardo Bertolucci 1941-ben született egy költő és egy tanár gyerekeként, irodalmi környezetben nőtt fel. A rendező apja Pier Paolo Pasolini jó barátja volt, aki fel is vette a 20 éves Bertoluccit asszisztensnek 1961-ben az Accattone című filmje idején.
- Pasolini segítette a nagy áttöréshez is, ő ajánlotta be a La Commare Secca forgatókönyvírójának, így Bernardo Bertolucci megrendezhette az első filmjét. A rendező 1970-től, a A megalkuvó című filmtől dolgozott együtt Vittorio Storaro operatőrrel, amiben a Mussolininek kémkedő Marcello (Jean-Louis Trintignant) a nászútján készül megölni a fasiszták hatalomátvétele után elmenekülő tanárát.
A páros együtt forgatta az 1900-at (Robert De Niro, Gérard Depardieu) 1976-ban és az Utolsó tangó Párizsbant is Marlon Brandóval és Maria Schneiderrel. A film pár éve újra nyilvánosságot kapott, mikor Bertolucci egy interjúban elmondta, hogy az Utolsó tangó híres szexjelenete a színésznő beleegyezése nélkül forgott.

Képen: Bernardo Bertolucci 1971-ben. Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images
...... ........


Az olasz rendező több mint egy évtizede kerekesszékbe kényszerült egy sikertelen műtét után. Menedzsmentje a Guardiannek megerősítette: a művész halálát rák okozta.
Az olasz La Repubblica információi szerint Bertolucci Rómában halt meg, hosszú betegeskedés után.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Mississippiben őshonos lapátorrú tok hal
  2019-01-29 14:59:08, kedd
 
  Az elképedt pecások csak a fejüket vakarták, amikor meglátták a Mississippiben őshonos lapátorrú tokot. Lapátorrú tokot fogtak ki a szegedi Lencsés horgásztóból - írja a Délmagyar.hu. A különleges hal a Mississippiben őshonos, de ma már Kelet-Európában is telepítik tavakba, és a Dunában is megjelent.
.........


,,Pontyoztunk aznap. Először azt hittem, hogy harcsát akasztottunk, olyan erővel húzott. Amikor közelebb ért, láttuk, hogy nem az. Aztán csak lestünk, hogy mégis mi lehet - mondja Farkas István, aki Gombos Attilával és Szűcs Andrással közösen horgászott december 26-án a szegedi Lencsés tavon. - Elfáradni elfáradt, de nem lehetett szákkal meríteni, a nagy orra miatt nem fért bele. Végül kézzel sikerült kiemelni. Nem a szájában volt a horog, mert nem a csalira kapott, csak beleakadt a szerelékbe. Azt hittük, valami mutáns vagy ez egy fölfújt játék, és valaki szórakozik velünk. Jó buli volt. Lefényképeztük, aztán visszaengedtük a vízbe, hadd menjen. 11 kilós."
A szerencsés horgász, aki gyerekkora óta pecázik, persze, utánanézett, mi akadt a horgára. Mint kiderült, korábban két példányt telepítettek ebből a ritka halfajból a tóba, az egyik húszkilós korában elpusztult, a másikról pedig sokáig nem tudták, megvan-e még.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Vidám kislány
  2019-01-29 14:55:24, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Szép estét - verses kép
  2019-01-29 14:53:34, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Pesti oldal télen
  2019-01-29 14:51:26, kedd
 
  ...... ........... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
FIGYELMEZTETÉS! Telefon támadás!
  2019-01-29 14:30:51, kedd
 
  Újra támad a 36-1-814.7848 telefonszám.
Ha felveszed, nem szól bele senki, megszakítják a vonalat, viszont fogsz kapni egy 40-60.000 Ft-os számlát mondván, hogy egy szolgáltatást megrendeltél.
Ezt a szolgáltatást le sem tudod mondani.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb szép virágom van az ablakba.
  2019-01-29 14:13:18, kedd
 
  ...... ........... .............

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
3. évközi hét kedd 01.29
  2019-01-29 13:40:51, kedd
 
  SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Krisztus azért jött a világba, hogy teljesítse Atyja akaratát.
Testvéreim!
Mivel a mózesi törvény csak árnyéka az eljövendő javaknak, és nem a valóság képe, még azokkal az áldozatokkal sem tehette tökéletessé a résztvevőket, amelyeket évről évre megszakítás nélkül bemutattak.
Nemde abbahagyták volna az áldozatok bemutatását, ha a bemutatók az egyszeri megtisztulás után megszabadultak volna a bűntudattól? Ellenkezőleg, éppen az áldozat emlékeztette őket évről évre a bűnre.
Lehetetlen ugyanis, hogy bikák és bakok vére bűnöket töröljön el. Ezért nyilatkozik így Krisztus, amikor a világba lép: Áldozatot és ajándékot nem kívántál, hanem emberi testet alkottál nekem.
Nem kedves előtted az engesztelő és az égőáldozat.
Ezért így szóltam: Íme elmegyek, hogy teljesítsem akaratodat, Istenem, amint a könyvtekercsben rólam írva van.
Először tehát azt mondta: ,,Áldozatot, ajándékot, engesztelő és égőáldozatot nem akartál, nem volt az kedves előtted", jóllehet ezeket a törvény írta elő. Azután így folytatta: ,,Íme, elmegyek, hogy teljesítsem akaratodat." Tehát az előzőket eltörli, hogy helyükbe állítsa az utóbbit. Vagyis Isten akarata szerint Jézus Krisztus testének feláldozásával egyszer s mindenkorra megszentel minket.
Ez az Isten igéje. Zsid 10,1-10

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Azok tartoznak igazán Jézushoz, akik teljesítik a mennyei Atya akaratát.
Egy alkalommal Jézust fölkeresték anyja és rokonai. De nem mentek be a házba, ahol Jézus tanított, hanem hívatták őt.
Akik körülötte ültek, odaszóltak Jézusnak: ,,Anyád és rokonaid kint vannak, és keresnek téged."
Jézus azonban így válaszolt: ,,Ki az én anyám? Kik az én rokonaim?" Aztán végighordozta tekintetét a körülötte ülőkön, és csak ennyit mondott: ,,Ezek az én anyám és rokonaim. Aki teljesíti Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám!"
Ezek az evangélium igéi. Mk 3,31-35

Imádság
Add Uram, hogy lelkem szüntelenül Krisztus békéjének örvendjen! Hogy mindig nyugodtan és tiszta tekintettel nézhessek az emberek szemébe! Hogy számból csak tiszta beszéd, bátorító szó hangozzék, és lépéseim biztosak, útjaim mindig egyenesek, határozottak legyenek! Add, hogy kezemet mindig szívesen nyújtsam, ha adni, segíteni kell, szívem kitáruljon, s az emberek szükségét megérezzem, értelmem éber és friss legyen az igazság csak az igazság befogadására, és akaratom mindig afelé vezesse gondolataimat, szavaimat, tetteimet, ami fölemel!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 399 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1798
  • e Hét: 3568
  • e Hónap: 16244
  • e Év: 249991
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.