Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
töltött fánk
  2011-01-15 20:11:11, szombat
 
 


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 4 tojássárgája, csipetnyi só, 5 dkg olvasztott vaj, 1 kk. rumaroma, 2,5 dl tej.
Töltelékhez: 3 dl tej, 1 cs. csokoládés pudingpor, 3 ek. kristálycukor.

Elkészítése:
1,5 dl tejet meglangyosítunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, pici lisztet szórunk a tetejére, és felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a porcukrot, a csipetnyi sót.
A tojássárgájához hozzákeverjük a rumaromát, az olvasztott vajat és a maradék langyos tejet. Ha felfutott az élesztő, beleöntjük a lisztbe, majd a tojásos tejjel alaposan kidagasztjuk.
A tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk konyharuhával, majd meleg helyen duplájára kelesztjük, közben elkészítjük a pudingot.
A pudingport összekeverjük a cukorral, majd csomómentesre a tejjel. Sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Feltesszük az olajat forrósodni.
A tésztát kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a fele mennyiségű karikákra teáskanálnyi pudingot teszünk. Befedjük egy-egy tésztával, a széleit villával alaposan lenyomkodjuk, hogy nehogy sülés közben kifolyjon a puding.
Forró olajban arany barnára sütjük, majd fahéjas vagy sima porcukorral megszórjuk.
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
kocsonya
  2011-01-11 16:37:49, kedd
 
 


Hozzávalók:
1, 5 kg kocsonyahús (köröm, fül, farok, fejrész, bőrök)
0,5 kg sovány sertéscomb
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
3 fej vöröshagyma
2 babérlevél

bors
6 gerezd fokhagyma
pirospaprika
Elkészítés:

1.) A kocsonyának való anyagokat alaposan megtisztítjuk: a bőröket lekaparjuk, a szőröket leperzseljük, a húst több vízben megmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk.
2.) Egy nagy lábasban, annyi vízben, ami ellepi, a zöldséggel, a hagymákkal, fokhagymával, sóval, babérlevéllel és a borssal nagyon lassú tűzön kezdjük el főzni a húsokat. Amikor felforrt a lé, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd 3-4 órán keresztül főzzük - egészen addig, amíg a csontról a hús és a bőr könnyen leválik. Ha a víz leapadt, annyival pótoljuk, hogy a húsokat jól ellepje.
3.) A tűzről levéve szedjük ki a húsokat egy tálra, és 1 deci hideg vizet öntsünk a léhez, hogy a zavarosság leülepedjen benne. Hűtsük ki a levet, és szedjük le a tetejéről a zsírt - csak akkor kell leszedni, ha túl sok van rajta! A húsokat válasszuk le a csontokról, és tegyük tányérokba (vagy átlátszó jénai edényekbe) a bőrös részekkel felfelé, majd szűrőn vagy nyeles szitán át öntsük rá a kocsonyalevet.
4.) Hideg helyre (hűtőbe, kamrába) tegyük alvadni. Ropogós kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.


KOCSONYA CSAK CSÜLÖKBŐL




Hozzávalók:
6 adaghoz:
1 nagy nyers csontos csülök
1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
20 szem egész feketebors
2 kávéskanál fűszerpaprika

Elkészítés:
A csülköt megmosom, ha szükséges, szőrtelenítem, és a megpucolt hozzávalókkal, hideg vízben, lassan forralva, 3 órát főzöm, fedő alatt.

A húst kiemelem, és elosztom 6 részre, majd a tálakba elrendezem. A levét egy kicsit hagyom leülepedni, majd merőkanállal rászedem a tálakra. Hűvös helyre teszem, hagyom megdermedni.



 
 
0 komment , kategória:  farsang  
farsang
  2011-01-11 15:58:22, kedd
 
  Farsang

A farsangi ünnepkör legfeltûnőbb mozzanata a jelmezes-álarcos alakoskodás.
A XV. század óta szólnak az adatok a férfi-női ruhacseréről,
álarcviselésről, az állatalakoskodások különböző formáiról. A királyi
udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. A XVI. századtól
említik Cibere és Konc, vagyis a Böjti Ételek és a Húsételek tréfás
küzdelmét is.


Napjaink leglátványosabb farsangi alakoskodása a Mohácson lakó délszlávok
csoportos busójárása. E busók fából faragott álarcokban jelennek meg,
mozgásuk, viselkedésük rituálisan meg van szabva. A busóálarcot eredetileg
csak a felnőtt sokác férfiaknak volt szabad felölteniük, a legények
másfajta álarcot viseltek.

Az farsangi alakoskodók általában kis párbeszédes jeleneteket is előadnak,
ilyenkor kerül színre a tréfás halottasjáték vagy lakodalom is. A farsangi
lakodalmas játékok közül leglátványosabb a nyugatdunántúli rönkhúzással
összekötött mókaházasság. A kidöntött fát húzták végig az úton a
leányokból, legényekből álló párok. A menet közben bohókás esküvő
játszódott le. A rönkhúzást olyankor rendezték meg, mikor a községben
abban az évben nem volt lakodalom.

Régebben az ország sok részén szokás volt húshagyókedden a pártában maradt
leányokkal tuskót húzatni.

Szokásos volt a farsang idején a lányok, asszonyok külön farsangolása is.
A farsang gondolatköre elsősorban a házasság témája körül forgott. Azokat
a lányokat, akik pártában maradtak, farsang végén szokás volt kicsúfolni.
Szatmárban pl. kongóztak: húshagyókedden a pártában maradt lányok ablaka
alatt pléhdarabokat ütögettek a fiúk. Zoborvidéken a farsang utolsó előtti
vasárnapját Talalaj-vasárnapnak (talalaj-vasárnapi énekek), míg farsang
vasárnapját Sardó-vasárnapnak nevezték (sardózás).
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
svájci csőröge
  2011-01-11 15:35:59, kedd
 
 


Hozzávalók:
kb. 16 darab csörögéhez:
5 friss tojás
5 dkg cukor
1 csipet só
50 dkg liszt
6 dkg olvasztott vaj
1 késhegynyi sütőpor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
A sütéshez:
5 dl étolaj
A tetejére:
2-3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1. Az egész tojásokat, a sót, a cukrot egy tálba tesszük, és fehéredésig keverjük (robotgéppel kb. 20 percen át).

2. A liszt felét egy késhegynyi sütőporral együtt hozzáadjuk a felvert tojásokhoz, összedolgozzuk, majd az olvasztott vajat, a maradék lisztet, a narancs és a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk.

3. Legalább 2 órát (de akár egy éjszakát is) szobahőmérsékleten pihentetjük letakarva.

4. Kis golyókat formázunk a tésztából, egyenként kinyújtjuk, lehetőleg olyan vékonyra, hogy szinte már átlátszó legyen.

5. Meleg (de nem forró) olajban mind a két felét megsütjük a lepénykéknek, lecsepegtetjük, és még melegen megszórjuk porcukorral, vaníliás cukorral.
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
sonkás fánk
  2011-01-10 11:48:06, hétfő
 
 



Fánkhoz:
30 dkg főtt burgonya
30 dkg liszt
4 dl tej
1db tojás
2 dkg élesztő
3 dl olaj

Töltelékhez:
2-3 ek tejföl
20 dkg füstölt sonka

Áfonyás tormahabhoz:
2 ek frissen reszelt torma
2 ek áfonyalekvár
2 ek tejszín

elkészítés

A főtt burgonyát áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a langyos tejben felfuttatott élesztővel és a tojással.
Megsózzuk, és annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk.
Jól kidolgozzuk, és letakakarva, langyos helyre téve megkelesztjük.
Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egyik felére tejföllel elkevert, apróra vágott füstölt sonka halmokat teszünk, egyenlő távolságra.
Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval, a tölteléket a közepére helyezve, kiszúrjuk.
Ezután langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró olajban megsütjük.
Az áfonyás tormahabhoz az áfonyalekvárt összekeverjük a tormával, valamint a tejszínnel, és habverővel felverjük, a sonkás fánkok mellé kínáljuk.

 
 
0 komment , kategória:  farsang  
ricotta fánk
  2011-01-10 11:44:48, hétfő
 
 



hozzávalók 6 főre
250 g ricotta
250 g liszt
3 tojás
175 g tejföl
1 kk szódabikarbóna
4 ek kristálycukor
1 cs vaníliáscukor
csipet só
olaj
sárgabarack lekvár

elkészítés

Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük (először a ricottát a tojásokkal és a tejföllel, majd a kristálycukor, vaníliáscukor, só következik, a szódabikarbónával elkevert lisztet a végén dolgozzuk a masszába.)
Magasabb falú serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk, amikor az olaj eléri a megfelelő hőfokot (próbaként beledobunk egy pici masszát), teáskanálnyi kupacokat teszünk a serpenyőbe, és a fánkgolyókat egyenletesen aranybarnára sütjük.
Felmelegített házi készítésű sárgabarack lekvárral kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
tejfölös fánk
  2011-01-10 11:35:23, hétfő
 
 



hozzávalók 12 főre
44 dkg rétesliszt
1 tk só
1cs szerecsendió
1ek sütőpor
2 közepes tojás (100g)
25 dkg porcukor
20 dkg tejföl
3 ek zsíros tej
45 g olvasztott vaj
1 ek átszűrt narancslekvár
2 tk reszelt narancshéj
mogyoróolaj

elkészítés

A lisztet, a sütőporral, a sóval, és szerecsendióval kétszer átszitáljuk.
Majd egy habverővel addig keverjük a tojásokat, kanalanként hozzáadva a cukrot, míg krémes-fehér nem lesz.
A tojásos masszába belekeverjük: a tejfölt, a tejet, vajat, lekvárt, a narancshéjat, és összedolgozzuk.
Ehhez adjuk kanalanként a lisztet, és egy lapáttal összeforgatjuk, hogy egynemű masszát nyerjünk. Lisztes kézzel formázzuk cipóvá.
Hűvös helyen pihentessük 20 percen keresztül.
Kb. 5 centi vastagon -lisztezett deszkán- kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokos olajban kisütjük, mindegyik oldalát kb. másfél percig.
Papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat.
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
csurgatott fánk
  2011-01-10 11:31:46, hétfő
 
 


hozzávalók 4 főre
1,3 dl tej
1,3 dl víz
5 dkg vaj
1 csipet só
1 ek cukor
1 citrom reszelt héja
1 mk fahéj
20 dkg liszt
6 db tojás
3 ek rum
0,75 liter olaj a sütéshez

elkészítés

A tejet a vízzel és a vajjal együtt felforraljuk, beleszórjuk a sót és a cukrot.
Miután felforrt hozzáadjuk a lisztet és még a tűzön hagyva erőteljesen keverjük, addig míg összeáll és elválik az edény falától.
A forró masszát langyosra hűtjük, majd gépi habverővel egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
Hozzáadjuk a citromhéjat, a fahéjat és a rumot.
Egy mélyebb serpenyőben felforrósítunk jó két ujjnyi olajat.
A masszát csőrös habzsákba szedjük és kócos csigákat nyomunk az olajba. Amikor egy csigával elkészültünk, befogjuk a csőr végét, nehogy szétfolyjon a massza mielőtt új csigát kanyarintunk. Kb. 4 csiga fér el egyszerre egy nagyobb serpenyőben.
A csigákat mindkét oldalán szép pirosra sütjük kb. 2-2 perc alatt.
A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj felitatódjon róla.
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
sajtos pogácsa
  2011-01-10 11:22:07, hétfő
 
 



Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg zsír(én felesen margarinnal készítettem)
3 dkg élesztő
1 kk. só
2 dl tejföl
1 db tojás

Tetejére:12 dkg reszelt sajt
A krémhez:
10 dkg margarn
4 kocka Medve sajt
1-2 ek. tejföl
pici só

Elkészítés:
A lisztet a zsírral,élesztővel,tejföllel és a sóval könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.
Kinyújtjuk, kb 4 mm-re,pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,majd minden 2. darab közepét kisebb szaggatóval kiszúrjuk.
Tojással megkenjük,majd egy-egy egész és lyukasztott lapot összeragasztunk.
Kivajazott tepsiben világos színűre kisütjük.
Krém:
A margarint a kockasajtokkal,kevés sóval,1-2 ek. tejföllel jól összedolgozzuk és a krémmel megtöltjük a pogácsákat.
Tetejükre reszelt sajtot szórunk.
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
levesek
  2011-01-08 12:20:42, szombat
 
  Levesek

Gombás korhelyleves

hozzávalók: 25 dkg füstölt hús, 10 dkg füstölt kolbász, 40 dkg savanyú káposzta, 10 dkg gomba, egy fej vöröshagyma, egy csokor petrezselyem, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, őrölt bors, pirospaprika, só

A hagymát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk, majd rátesszük a kockákra vágott húst, és pirospaprikával szórjuk meg, majd pedig hozzáadjuk a savanyú káposztát. Erre aztán annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és fedővel letakarva főzzük. Közben a vékonyra szeletelt gombát kevés olajban megpirítjuk, vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A pirított gombát a káposztához keverjük, felengedjük, és felforraljuk. Világos rántást készítünk, ezzel a levest besűrítjük. Végül beletesszük a felkarikázott kolbászt, valamint a tejfölt, és még 2-3 percig forraljuk.

Savanyú becsinált leves

hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, egy csokor petrezselyem, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál olaj, ecet és só

A kisebb kockákra vágott sertéshúst kevés olajban megpirítjuk, majd megsózzuk, és felengedjük körülbelül 1,2 l vízzel. Amikor a hús félig puhára főtt, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, a vágott petrezselymet, és puhára főzzük. Ezután a levest levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgájával elhabart tejfölt, végül pedig kevés ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.
 
 
0 komment , kategória:  farsang  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 114 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 878
  • e Hét: 2777
  • e Hónap: 7181
  • e Év: 38910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.