Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Ferenc pápa katekézise:
  2019-03-10 09:19:38, vasárnap
 
  Jézus nem félelmet vagy bűntudatot akar kelteni bennünk!
Jézus arra tanít, hogy a sátánnal ne beszélgessünk, nem szabad beszélni vele, csak Isten szavával válaszoljunk neki.
2019. március 6. szerda, 20:20
Március 6-án a Szentatya folytatta az Úr imájáról szóló katekézissorozatát. A Miatyánk második kéréséről elmélkedett: ,,Jöjjön el országod!"

Ferenc pápa katekézisének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Ha szívem fáj - vallásos vers
  2019-03-10 09:12:22, vasárnap
 
  Ha szívem fáj és kétely lakik bennem,
A csüggedés oly közel jön hozzám.
Én várok rád s Te mellém ülsz a csendben,
Megvigasztalsz a jelenléteddel.

Te erőt adsz, ha megfárad a lelkem
Erőd adod, velem vagy, nem hagysz el.
Felemelsz, tovább viszel az úton,
(Te) erőt adsz, mely nem fogy el sosem.

Te erőt adsz...

A szívem már csak Nálad lelhet békét,
Nem élhetek Tenélküled tovább.
Nézlek és lelkem megtelik csodával,
Az életem fényed ragyogja át.

Te erőt adsz...

Oly erőt adsz, mely nem fogy el sohasem.
Nem fogy el sosem.

Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Vasárnapi gondolatok a napi evangélium alapján .....
  2019-03-10 09:05:12, vasárnap
 
  Vasárnapi gondolatok a napi evangélium alapján Kiss Ulrich atyával
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Nagyböjt 1. vasárnap 03.10 Csíksomlyó
  2019-03-10 09:04:14, vasárnap
 
  Videó Link

...... ........... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Benedekffy Katalin: Ott, ahol zúg az a négy folyó
  2019-03-10 09:01:53, vasárnap
 
  Videó Link

Dal szövege:
Most a rónán nyár tüzében ring a délibáb,
Tüzek gyúlnak, vakít a fény, ragyog a világ.
Dombok ormain érik már a bor,

S valamennyi vén akácfa menyasszonycsokor.
Zöld arany a pázsit selyme, kék ezüst a tó,
Csendes éjen halkan felsír a tárogató.

Refrén:
Ott, ahol zúg az a négy folyó,
Ott, ahol szenvedni jó,
Ott, ahol kiömlött annyi drága vér
Egy ezredévről mond mesét a szél.

Búg a kürt az ősi vár fokán
Honvéd áll a Hargitán,
Erdély szent bércére zúgva száll,
Visszaszáll, a magyar turulmadár.

Ott, ahol zúg az a négy folyó,
Ott, ahol szenvedni jó,
Hol csodás tündéri tó felett kacag,
S nézi benne tűzarcát a nap.

Hol regék születnek, száll a dal
Búg a kürt az ős szilaj,
S merre Erdély kéklő bérce áll
Zúgva száll a magyar Turulmadár.
Ott, ahol zúg az a négy folyó,
Ott,...

Másik változat Link
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Szegedet is körülfonják a leveles-indás életfaága
  2019-03-10 08:42:22, vasárnap
 
  Új állomásra érkezett a missziós kereszt
2019. március 9. szombat, 20:59
A Szeged-Csanádi Egyházmegyébe érkezett március 9-én a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a missziós kereszt.
.........


Bővebben Link
*
- A missziós kereszt és országjárása ablak lehet az égre, olyan ablak, amilyen Ozsvári Csaba munkássága is volt; e kifejezés is szorosan összefonódott az ő nevével.
- A Missziós keresztről itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
A Lélek ösztönzése
  2019-03-10 08:35:01, vasárnap
 
  2019. március 9. szombat.
Jézus ,,a Lélek ösztönzésére a pusztába vonult negyven napra" (Lk 4,1). Már az előző várakozási időben, adventben is találkoztunk egy pusztába vonuló emberrel: Keresztelő Jánossal, aki azért jött, hogy utat készítsen az Üdvözítőnek. Most pedig maga az Isten Fia vonul ki a pusztába, hogy messiási küldetésére lélekben felkészüljön. Egyedül, de mégsem magányosan, hiszen később azt mondja: ,,nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van" (Jn 16,32). Jézusnak, az Isten Bárányának, ,,aki elveszi a világ bűneit" (Jn 1,29), nyilvánvalóan nincs mitől megtisztulnia: böjtje által inkább velünk vállal közösséget, s a visszavonulás megszentelt csöndjében megnyitja szívét a mennyei Atya hívó szava előtt. A Lélek ösztönzi őt erre, s kíséri mindvégig: istenemberi személyében a teljes Szentháromság jelen van akkor is, amikor a kemény böjttől igénybe vett testét és a kísértések által megpróbált lelkét szemléljük.
-Ugyanaz a Lélek bennünket is ösztönöz: legyünk mi is készek elhagyni lelki komfortzónánkat, és negyven napon át visszafogottabban élni, a ,,pusztába vonulni", hogy rátaláljunk Istenre, ő pedig miránk. De senkit ne érjen meglepetés: aki egy kicsit is komolyan gondolja, hogy találkozni akar Istennel, az a kísértővel is találkozni fog. A gonosz már az ősszülők életében is megjelent, felajánlva nekik, hogy ha rá hallgatnak, olyanok lesznek, mint Isten. A mi igyekezetünk is hasonló: egyre hasonlóbbakká szeretnénk válni Istenhez. Ám ez korántsem a ,,hazugság atyjának" (Jn 8,44) praktikáival valósul meg, hanem a Krisztust követő lelki élettel.
- A Lélek ösztönzésével vonul a pusztába Jézus. A Lélek az, aki kezdeményez, aki éltet, kísér, vezet, vigasztal, eltölt kegyelemmel. Nekünk is a Lélekre van szükségünk, mielőtt a ,,pusztába vonulnánk", azaz megkezdenénk a szent negyven nap lelki zarándokútját. Ne is várakoztassuk őt, hiszen már kopogtat szívünk ajtaján: jönne, hogy átformáljon, gyógyítson, hogy eltöltsön új erővel és jóra törekvő igyekezettel. Hadd lépjen be az életünkbe, hadd tevékenykedjék: már most, a böjti idő elején hívjuk be életünkbe megtisztító lángját, hogy a bűnbocsánat szentsége által igazán szabaddá vált emberekként élhessük meg e megszentelt időszakot! És hogy mire is hív igazán a Lélek az idei év nagyböjtjében? Meg fogja súgni, ha az imádság csendjében közel lépünk hozzá, ha kitartóan járjuk ezt a rögös utat, ha az elcsendesedett szív most még állhatatosabban keresi Jézus arcát. Az istenarcot, amely e szent negyven nap vége felé egyre meggyötörtebben áll majd előttünk, de élő remény számunkra: az ő útján járni minden áldozatot megér.
- A nagyböjti időszakot - az adventihez hasonlóan - nem túlélnünk kell, hanem lélekben mélyen megélnünk Krisztussal, hogy aztán vele örvendhessünk feltámadásának ünnepén. A megkísértett, megkínzott, ,,értünk, emberekért, a mi üdvösségünkért" a halált is valóságosan megízlelő, de végül győztes Üdvözítő diadala vezessen most a lélek pusztáján át, hogy megtapasztalhassuk életünkben és halálunkban a húsvét szabadító valóságát!

Kovács Zoltán - Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Esterházy János boldoggá avatásáért imádkoztak Budapesten
  2019-03-10 08:31:30, vasárnap
 
  Esterházy János boldoggá avatásáért imádkoztak Budapesten
2019. március 9. szombat, 18:03
Gróf Esterházy János boldoggá avatásáért mutatott be szentmisét március 9-én a Szent István-bazilikában Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, majd emlékünnepség keretében átadták a felvidéki mártír sorsú politikusról elnevezett díjakat.
Az emlékmisén nemcsak Esterházy János boldoggá avatásáért imádkozunk, hanem a népek kiengesztelődéséért is. A felvidéki politikus személye lelki kapocs lehet a szlovák és a magyar nép között - mutatott rá Veres András a szertartás kezdetén, amelyen mások mellett Snell György Esztergom-budapesti segédpüspök és a boldoggá avatási eljárás posztulátorává tavaly decemberben kinevezett, Miskolcon szolgáló minorita szerzetes, Paweł Cebula is koncelebrált.
.........


Az 1901. március 14-én Nyitraújlakon született Esterházy János vértanú a magyar kisebbség jogainak szószólójaként kezdett el politizálni az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után, 1918 novemberében Csehszlovákia részévé vált felvidéki területeken.
Az Országos Keresztény Szocialista Párt elnökeként bekerült a csehszlovák parlamentbe. Kapcsolatai és családi összeköttetései segítségével - apai ágon magyar, anyai ágon lengyel arisztokrata család leszármazottja volt - a második világháború idején segítette a Szlovákián, majd Magyarországon és Románián át nyugatra menekülő lengyeleket. A lengyel menekülteknek nyújtott segítségéért Lengyelország köztársasági elnöke, Lech Kaczyński posztumusz Polonia Restituta Érdemrenddel tüntette ki.
A háború idején Esterházy folyamatosan segítette a szlovákokat és a zsidókat is, 1942-ben pedig a zsidók deportálása ellen szavazott a szlovák parlamentben. A háború után a szovjet titkosszolgálat szibériai kényszermunkára ítélte. Három év múlva visszaküldték, mivel időközben a csehszlovák kormány a németekkel való együttműködés vádjával halálra ítélte. A közvélemény nyomására végül az ítéletet életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták. 1957-ben a mirovi börtönben hunyt el. Testét egy közös sírveremben temették el. Földi maradványait halála után hatvan évvel találták meg.
2018 júliusában a területileg illetékes csehországi Olomouc érseke lemondott a boldoggá avatással kapcsolatos hatásköréről, így a Krakkói Főegyházmegye folytatja le a pert. A Szentek Ügyeinek Kongregációja jóváhagyta az eljárás elindítását, így a hívek már most is kérhetik a vértanú politikus közbenjárását.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Útravaló – 2019. március 10., nagyböjt 1. vasárnapja
  2019-03-10 08:26:18, vasárnap
 
  Kénen: Róma Szent Péter bazilika
...... .....


Rómában már a VI. századtól kezdődően minden nap egy-egy úgynevezett stációs, kijelölt templomban gyülekezett össze e szent időben az Egyház. A megszentelt hely vértanú patrónusa, lelkisége sokszor befolyásolta és értelmezte a nap evangéliumát, liturgiáját. Márciusban mi is ezekre a római bazilikákra utalva és vértanúiknak példája, közbenjárása által kísérve közeledünk megváltásunk ünnepéhez, hiszen a szentek különféle élethelyzeteiben a Lélek újraolvassa számunkra Krisztus misztériumát.
* * *
A nagyböjti szent időszak évenként visszatérő gyakorlatai által egyre jobban megismerjük Krisztus életének titkait - halljuk a mai nap misekönyörgésében. Az Egyház ezzel kijelenti, hogy a böjt, az imádság és a jó cselekedetek nem csupán jámborsági gyakorlatok, hanem olyan eszközök, amelyek segítségével ténylegesen közel kerülünk Krisztushoz. Ez azért lehetséges, mert az Úr Jézus maga is böjtölt, egyedül az Atyát imádta, és nem fitogtatta hatalmát, hanem mások üdvözítésére használta. Így, amikor a keresztény ember ugyanezeket gyakorolja, Krisztushoz válik hasonlóvá.
- Kezdetben nagyböjt első vasárnapjával kezdődött a szent negyven nap, amelynek útjára a Lateráni bazilikában, a keresztény közösség főtemplomában lépett rá a római egyház, és ide tért vissza húsvét éjszakáján a keresztség szentségének kiszolgáltatására. E liturgikus idő lényege ez az egyedül Üdvözítő Krisztus diadala alatt történő útra indulás, a vele való azonosulás, hogy eltanuljuk a Mestertől a helyes, evangéliumi életvitelt, és ezáltal elkezdődjék bennünk a belső pusztaság, az istennélküliség világának szent földdé alakulása. A teremtés ezen helyreállított jóságában merítkeznek meg a keresztelendők húsvét éjszakáján, amikor az Atya ismét a Fiúban látja őket, ők pedig a Fiú által látják az Atyát, és ennek elevenné tételét akarjuk, kérjük a magunk számára a keresztségi fogadalom megújításával.
- Jézus életét mintegy keretbe foglalja a kísértés világa. Küldetésének kezdetén ugyanis nem azzal támadja őt a gonosz, hogy vitatja emberségét vagy isteni hatalmát, hanem ,,a kísértő arra igyekszik rábírni, hogy isteni hatalmát egyre nagyobb mértékben használja föl az üdvösség művére, de közben adja fel önátadásban élt egzisztenciáját" (H. Urs von Balthasar). Ugyanez ismétlődik meg passiójában, amikor a gonosz pusztai szavait már emberek visszhangozzák: Heródes csodára akarja bírni, a főtanács elítéli, mert náluk nagyobbnak, Isten Fiának mondja magát, a katonák és a lator pedig újból felszólítják: ha te vagy a Krisztus, a zsidók királya, szabadítsd meg magad, szállj el a keresztről! Ebből értjük meg a kísértés hazug voltát, azt, ami már az első emberpárban is megpróbálta lerombolni Isten művét: az Istentől kapott gazdagságok Isten nélkül vagy vele szemben való használata - ez teszi pusztasággá a teremtett lét állapotát. Az ennek való ellentmondás, az ezzel járó következmények vállalása pedig maga a megújulás.
- Jézus az ember kirekesztettségét veszi magára embersége, de különösképpen is halála által, miként Márk evangéliumában erre utalnak végső szavai: Istenem, Istenem, miért hagytál el engem! Az Atya legnagyobb Gazdagsága az Atya világából mintegy kivetve érzi magát, amivel áthidalja az Isten és a bűnös ember közötti távolságot. Mi keresztények éppen ezért merünk szembenézni saját pusztaságunkkal, Isten nélküli életterünkkel, mert ezeket az Úr már felkereste, magára vette, sőt, szembenézett velük. Amikor tehát ide eljutunk, mi magunk is Krisztus-követésben járunk, hiszen ő előttünk és velünk járja be az ember és a szent negyven nap pusztaságát.
- A teremtés sátán által megrontott világából - ha most, a nagyböjt elején merünk szembesülni azzal, ami bennünk Isten nélküli és pogány, ha felismerjük értékeinket, amelyeket Istentől kaptunk, de őt kihagyva használunk -, eljuthatunk az újjáteremtettség állapotára. Számbavételük a húsvét felé vezető út első lépése, amely során az ima, a böjt és a jó cselekedetek által jobban megismerjük az előttünk haladó Krisztus életének titkát, és így valóra válik bennünk is III. Ince pápának, a Lateránban Assisi Szent Ferencről látott álma: a kicsiny és lenézett ember vállaival megtartja az omladozó Egyház falát, és ezzel lesz építőköve az Egyház megújulásának.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 506 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10329
  • e Hét: 21959
  • e Hónap: 55113
  • e Év: 288860
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.