Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Aranyosi Ervin: Március 15. – Itt és most
  2019-03-20 11:36:05, szerda
 
  ...... ............


Mit ünnepelsz ma drága népem?
Egy letűnt kor hős fiait,
akik még tudták, akkor, régen,
egy honfiszívben mi lakik?

Kik nem tűrték tovább a láncot,
mit idegen rájuk rakott,
nem akarták a szolgaságot,
nem maradtak tovább rabok!

Fellázadtak, utcára mentek,
és hallatták a hangjukat!
Legyünk végre egy szabad nemzet,
mely létével példát mutat!

Ők vajon elérték a céljuk,
s Mi végre szabadok vagyunk?
Vagy ugyanazt a létet éljük,
s a Földön nyomot sem hagyunk!

Győzött a túlerő, a zsarnok,
mi meg önként hajtunk fejet?
Más népek árnyékában élni,
rabszolgaként ma sem lehet!

De mindig kell, ki megvezessen,
kihez tartozni akarunk!
És tartozunk kamattal, pénzzel,
életre valók sem vagyunk?!

Hiába elménk gazdagsága,
a magyar földnek kincsei,
másnak fűlik már foga rája,
s megszerzi, ami nincs neki!

Fillérekért visz mindent tőlünk,
s drágán ad mocskot, szemetet.
Mi meg csak bárgyún nézelődünk:
- Azt adott, amit lehetett?!

Látszólag minket támogatnak,
s viszik hazánkból, ami jó,
és dübörög a gazdaságunk,
erről szól tévé, rádió.

Hóhér kezébe adunk pallost,
ítélkezzen fejünk felett!
Apró ügyekről szól a harc most,
csak, ami éppen fáj neked?

Mindenkinek van sérülése,
amiért önként síkra lép.
Senkinek nincs lelkébe vésve,
hogy szétszakítva él a nép!

Nem tud egymásért mind kiállni,
csak saját baja létezik!
Nem tud igaz nemzetté válni,
ki szabadságra éhezik.

Megbűnhődtük saját jövőnket?
Tán ez a lánc, mely fogva tart?
A bűntudatunk egyre nőhet,
így tartják féken a magyart!

Még mindig szabadságra vágyunk,
de gondolkodni sem merünk!
Készítik már halálos ágyunk,
s szűkítik az életterünk!

Mit ünneplünk? Egy forradalmat,
mely a mának példát mutat?
Csak azért van vége a dalnak,
mert elhagytuk a járt utat?

Ma inkább hordunk rozsdás láncot,
nyögünk az átok súly alatt,
magunkban oltjuk ki a lángot,
és már a lelkünk sem szabad...


Aranyosi Ervin © 2019-03-15.
A vers megosztása, másolása,
csak a szerző nevével és a vers címével
együtt engedélyezett. Minden jog fenntartva
 
 
0 komment , kategória:  Március15  
Dr. Székely János és Ferenc pápa a képen
  2019-03-20 11:30:30, szerda
 
  Képen a Csíksomlyói gyors vonat, Dr. Székely János és Ferenc pápa
Nagyobb kép Link

...... .........

 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Csoda szép naplemente a Balatonon
  2019-03-20 11:27:20, szerda
 
  ...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Gizella Boldog és királyné
  2019-03-20 11:17:10, szerda
 
  A fiatal Gizella bajor hercegnő szívében megszületett az elhatározás, hogy kolostorba vonul, amikor 995-ben megérkezett hozzá a hír: a ,,barbár" magyarok fejedelme megkérte a kezét fia számára.
Bár eleinte apátnő nagynénje is ellenezte a frigyet, Gizella megértette, nagyobb szolgálatot tesz, ha segíti egy nép Isten felé terelését, mintha kolostorban éli mindennapjait. Szent István feleségeként hatalmas érdeme volt Magyarország megtérésében.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Mindszenty József bíboros 1956-os beszéde
  2019-03-20 11:06:26, szerda
 
  Videó Link
Szeretettel osztjuk meg Veletek Mindszenty bíboros 1956-os beszédét. 🤓
Adjunk hálát a bíboros életért születésnapján, Csehimindszenten!
Mindszenty József bíboros hercegprímás, esztergomi érsek miután kiszabadult hosszú fogságából, rádióbeszédében a magyar haza valamennyi gyermekéhez szólt 1956. november 1-én.
"Senkivel szemben nincs gyűlölet szívemben!"

(A kommunista hatalom súlyos támadásokat indított az egyházak ellen, amely támadásokat Mindszenty igyekezett következetesen visszaverni, mígnem 1948. december 26-án letartóztatták és az Andrássy út 60-ban megkezdték kínzását és kihallgatását. Pszichotróp szerek hatása alatt az összes ellene felhozott vádat elismert. Legfőbb kínzója Décsi Gyula volt. Számos jegyzőkönyvet Sulner László írásszakértő és felesége írt alá, de Mindszenty saját kezűnek feltüntetett vallomásait is ők hamisították. A Budapesti Népbíróság a IX. 254/1949 számon lefolytatott koncepciós perben Mindszentyt életfogytig tartó fegyházra ítélték (1949. február 8.), de betegsége és a nyugati nyomás miatt később házi őrizetbe került Püspökszentlászlón, majd Felsőpetényben.
Innen szabadult 1956. október 30-án, amikor Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagy Rétságra, majd Budapestre vitte. Az 1956-os forradalom utolsó napjaiban rádióbeszédeket mondott, budavári rezidenciáján fogadta a külföldi delegációkat, és azonnal fölmentette hivatalukból a kommunistákkal kollaboráló papokat. 1956. november 4-én a Parlamentből, ahová Tildy Zoltán hívta be, kénytelen volt az amerikai követségre menekülni, mert Budapestet ellepték a szovjet tankok, és vérbe fojtották a forradalmat. Mindszenty az egyik kiemelt közellenséggé vált.)
 
 
0 komment , kategória:  1956 október 23  
XVI. Benedek emeritus pápa védőszentjét is ünnepeljük ma
  2019-03-20 10:51:08, szerda
 
  2019. március 19. , kedd | 19:55
Szent József, Szűz Mária jegyese, Jézus csendes nevelőapja számos formában adott ösztönzést az elmúlt évszázadban a pápák péteri szolgálatához. A Vatikáni Rádió Szent József ünnepe kapcsán összeállított egy rövid történeti áttekintést.
Szent József álomba merülő, fekvő alakja Ferenc pápa íróasztalán, amelynél az egyetemes Egyház ügyeivel foglalkozik, emlékezteti Róma püspökét arra, hogy egy álomban is elrejtőzhet Isten hangja... XVI. Benedek emeritus pápának pedig egyenesen a védőszentje a mai nap ünnepeltje.
Szent József álomba merülő, fekvő alakja Ferenc pápa íróasztalán, amelynél az egyetemes Egyház ügyeivel foglalkozik, emlékezteti Róma püspökét arra, hogy egy álomban is elrejtőzhet Isten hangja. Jorge Mario Bergoglio mindig, pápává választása előtt is a szobájában tartotta az alvó Szent József szobrát.
...... .......


Jézus nevelőapjának ez az ábrázolása Latin-Amerikában sokkal elterjedtebb, mint Európában. Az alvó Józsefet mintázó szobor világszerte azután lett népszerű, hogy Ferenc pápa 2015-ben, a manilai családok világtalálkozóján elmesélte: amikor egy problémával vagy nehézséggel találkozik, leírja azt egy cédulára, és beteszi Szent József szobra alá, hogy a szent álmodhasson róla. Ez a gesztus azt jelenti, imádkozik a probléma megoldásáért.
...... .......


Az elmúlt száz évben számos pápa kapta a József nevet a keresztségben. Ezáltal a férfi, akit arra rendelt az Atya, hogy Jézust óvja, mintha útitárs lenne az Egyház oltalmazására hivatást kapott pápák számára. A 20. század elején Szent X. Piusz (Giuseppe Melchiorre Sarto), majd Szent XXIII. János (Angelo Giuseppe Roncalli), Szent II. János Pál pápa (Karol Józef Wojtyła), valamint XVI. Benedek (Joseph Ratzinger) is ezt a nevet kapta a keresztségben. Március 19-én tehát XVI. Benedek névnapját is ünnepeljük. Isten éltesse sokáig az emeritus pápát!

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Zenit; Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Márciusi (tavaszi) nap-éj egyenlőség
  2019-03-20 10:40:54, szerda
 
  A 21. században 2011 volt az utolsó olyan év (közép-európai idő szerint), amikor március 21-én következett be ez az időpont, innentől a század végéig mindig korábban lesz.] 2011-ben ugyanis még március 21-ére esett a csillagászati tavasz kezdete, de mivel 2012 szökőév volt, ezért ebben az évben 20-án reggel következett be. Ezt követően, mivel 365 napos évek jönnek, a nap-éj egyenlőség időpontja ismét egyre későbbre kezdett tolódni, de 2015-ben is még március 20-ára esett, nem sokkal éjfél előtt köszöntött be a csillagászati tavasz. Ezután, mielőtt még újra elérte volna a 21-ét, ismét szökőév jött, ezért 2016-ban a nap-éj egyenlőség március 20-án reggelre került vissza. A négyévenkénti 45 perces csúszás azt eredményezi, hogy 2012-től 2047-ig minden évben - közép-európai idő szerint - március 20-ára, 2048-tól viszont már 19-ére esik a jeles nap, a tavasz kezdete - csillagászatilag. Mivel 2100-ban kimarad (az egyébként négyévente esedékes) február 29., így 1 napot előrefelé mozdul el a folyamat, és 2102-ben már - a 22. században először - ismét 21-én következik be a természet újjászületésének e fontos szimbóluma.
Viszont mivel a Földön mindenhol ugyanabban az időpillanatban következik be, és csak időzónánként változik az időpontja, ez azt is jelenti, hogy 2050-ben a legkeletebbre található időzónában helyi idő szerint (UTC+14) március 21-én, 0 óra 20 perckor következik be, tehát ott még a század közepéig kell várni a 21. század utolsó 21-ei nap-éj egyenlőségére.
Az északi félgömbön tavaszi nap-éj egyenlőségnek, a délin őszi nap-éj egyenlőségnek nevezik. A két féltekén ez a csillagászati tavasz, illetve a csillagászati ősz kezdete is egyben.
Az időnként előforduló eltérés a naptári és csillagászati számítás között abból adódik, hogy a római katolikus egyház annak érdekében, hogy a húsvét időpontját egyszerűbben meg lehessen határozni, a nap-éj egyenlőség időpontját mindig március 21-ére teszi.

A nappal hossza a nap-éj egyenlőség időpontjában
A nap-éj egyenlőség idején a Nap és a Föld középpontját összekötő egyenesre merőlegesen, a Föld középpontjában állított sík a földfelszínből a terminátornak nevezett gömbi főkört metszi ki, amely ekkor az egyenlítőre és minden szélességi körre merőleges; ezeket felezi, amiből következik, hogy az egész Földön nap-éj egyenlőség van.
A geometriai magyarázattól eltérően a nappal és az éjszaka hossza a definícióból adódóan ekkor sem azonos. Az egyenlítőn a nappal megközelítőleg 12 perccel hosszabb az éjszakánál, és az eltérés az egyenlítőtől távolodva egyre jobban növekszik: a pólusoknál fél évig tart a nappal, és fél évig az éjszaka
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Útravaló – 2019. március 20.
  2019-03-20 10:18:14, szerda
 
  Szent Cecília bazilika
...... ........


Az evangéliumban a Zebedeus-fiúk anyjára figyelmünk, aki helyet kér gyermekei számára Isten országában. A mai stáció ugyanis Szent Cecília (250) bazilikájában van, annál a szentnél, aki szüzességi fogadalmat tett, majd elvezette vőlegényét, valamint annak testvérét a keresztség felvételére és a vértanúságra. A szűz, aki így a hitben anya lett, az Egyház képe, és egyben a Zebedeus-fiúk anyjának szívébe ültetett vágy igazi megvalósítója, mert ő az Úr parancsa szerint a váltságul ajánlott élet vállalására vezette el a nekiadottakat. Bár régiónkban manapság békés időket élünk, de így sem tagadhatjuk le, homályosíthatjuk el magunk vagy a keresztségre készülők előtt, hogy a vértanúság a keresztény élet egy tényleges formája, aminek vállalása ott van a keresztségi fogadalom kimondásában, megújításában, a szentek vágyakozásában.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Ferenc pápáért adtak hálát Budapesten.
  2019-03-20 10:15:08, szerda
 
  Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak!
019. március 19. , kedd | 21:50
Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.
A szertartáson koncelebrált Erdő Péter bíboros, prímás; Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; Ternyák Csaba egri érsek, valamint az MKPK megjelent tagjai.
...... .....


Az apostoli nuncius a szentmise elején - Szent Józsefnek, Szűz Mária jegyesének, Urunk Jézus Krisztus nevelőapjának és az egyetemes Egyház patrónusának főünnepén köszönetet mondott az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének, elsősorban Erdő Péter bíborosnak és Snell György segédpüspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának, hogy együtt imádkozhatnak Budapesten abból az alkalomból, hogy hat évvel ezelőtt kezdte meg pápai szolgálatát Ferenc pápa. A pápai nuncius külön köszöntötte a kormány képviselőit és a hazánkba akkreditált diplomáciai testület tagjait, a keresztény egyházak és a zsidó közösségek képviselőit. A szentmisén együtt ünnepelt Darák Péter, a Kúria elnöke és Tarlós István főpolgármester.
*
Ferenc pápa Szent Péter 266. utódja, az egész Egyház pásztora. Ő az első latin-amerikai és az első jezsuita a pápák sorában. Mióta a világ megismerte Jorge Mario Bergogliót, azaz Ferenc pápát, tapasztalhatjuk, hogy ő mindenhol és minden időben a szeretet, a testvériség üzenetét hordozza. Karizmája, közvetlen és egyszerű természete a világ minden pontján érthető és világos üzenetet hordoz, az evangélium üzenetét.
...... .....


- Ferenc pápa Jorge Mario Bergoglio 1936. december 17-én született Buenos Airesben, olasz bevándorló munkáscsaládban. Vegyészipari középiskolát végzett, majd a papi hivatást választotta. A szeminárium elvégzése után, 1958-ban belépett a jezsuita rendbe. Chilében végezte humán tanulmányait, majd 1963-ban visszatért Buenos Airesbe, ahol filozófiából szerzett diplomát a San José Egyetemen.
1973. július 31-én megválasztották Argentína jezsuita provinciálisának - ezt a tisztséget hat éven át töltötte be. 1980-tól szemináriumi rektor volt. 1997-ben Buenos Aires koadjutor érsekévé nevezték ki; 1998-ban, Antonio Quarracino bíboros halála után az argentin főváros érseke lett. 2001-ben kreálta bíborossá II. János Pál pápa. A 2001-es rendes püspöki szinódus főrelátora, majd 2005 és 2011 között az argentin püspöki konferencia elnöke volt. Jorge Mario Bergoglio 1936. december 17-én született Buenos Airesben, olasz bevándorló munkáscsaládban. Vegyészipari középiskolát végzett, majd a papi hivatást választotta. A szeminárium elvégzése után, 1958-ban belépett a jezsuita rendbe. Chilében végezte humán tanulmányait, majd 1963-ban visszatért Buenos Airesbe, ahol filozófiából szerzett diplomát a San José Egyetemen. 1964-65-ben irodalmat és pszichológiát tanított Santa Fében, a Szeplőtelen Szűzanya Intézetben, majd Buenos Airesben. 1969-ben szentelték pappá.

Forrás Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
2. nagyböjti hét szerda 03.20
  2019-03-20 09:55:39, szerda
 
  OLVASMÁNY Jeremiás próféta könyvéből
A gonoszok mindig üldözik a jókat, de Isten végül igazságot szolgáltat.
Miközben Jeremiás az Úr parancsát teljesítette, így fondorkodtak egymás között ellenségei: ,,Rajta! Szőjünk összeesküvést Jeremiás ellen, mert nélküle sem vész ki a törvény a papnál, sem a tanács a bölcsnél, sem a beszéd a prófétánál! Gyertek, vádoljuk be őt, és gondosan figyeljük meg minden szavát."
Jeremiás ekkor így imádkozott: ,,Figyelj rám, Uram, és halld meg ellenségeim szavát! Vajon rosszal szokás-e fizetni a jóért? Miért ásnak hát vermet nekem? Emlékezzél! A színed elé álltam, hogy közbenjárjak értük, és elhárítsam a haragodat róluk."
Ez az Isten igéje. Jer 18,18-20

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Az Emberfia nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon mindenkinek.
Jézus Jeruzsálembe indult. Útközben magához hívta tizenkét tanítványát, és bizalmasan közölte velük; ,,Most fölmegyünk Jeruzsálembe. Ott az Emberfiát a főpapok és írástudók kezére adják, halálra ítélik, majd kiszolgáltatják a pogányoknak, megcsúfolják, megostorozzák és keresztre feszítik, de harmadnapra feltámad."
Ekkor odalépett hozzá a Zebedeus-fiúknak (Jakab és János apostoloknak) anyja, fiaival együtt, és leborult előtte, hogy kérjen valamit. Jézus megkérdezte tőle: ,,Mit kívánsz?"
Ő azt felelte: ,,Intézd úgy, (Uram,) hogy az én két fiam országodban melletted üljön: az egyik jobbodon, a másik pedig bal oldaladon."
Jézus így válaszolt nekik: ,,Nem tudjátok, hogy mit kértek. Készek vagytok-e arra, hogy kiigyátok azt a kelyhet, amelyet nekem ki kell innom?"
,,Készek vagyunk!" - felelték.
Jézus erre így folytatta: ,,A szenvedések kelyhét velem együtt kiisszátok majd. De hogy ki üljön mellettem jobb és bal felől, azt nem én döntöm el. Azok ülnek majd ott, akiket mennyei Atyám erre kiválasztott."
Amikor a többi tíz (apostol) ezt meghallotta, méltatlankodni kezdett a testvérpár viselkedése miatt. Jézus magához hívta őket, és így szólt hozzájuk: ,,Tudjátok, hogy a pogányoknál hogyan hatalmaskodnak a vezető emberek: akinek nagyobb a rangja, érezteti a hatalmát. Nálatok ne így legyen! Aki köztetek nagyobb akar lenni, legyen a szolgátok! És aki első akar lenni, legyen a cselédetek! Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másoknak, és odaadja életét váltságul mindenkiért."
Ezek az evangélium igéi. Mt 20,17-28

Imádság
Nagyböjt köznapjaira II.
Pap: Testvéreim! Kérjük mennyei Atyánkat, hogy a nagyböjti szent időben készségesen hallgassuk az ő szavát, és azt meg is valósítsuk életünkkel!
Lektor: 1. Az evangélium világossága űzze ki az emberek szívéből a bűn sötétségét!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Megváltónk jósága és emberszeretete az Egyházon keresztül áradjon ki az egész világra!
Hívek: Kérünk téged...
3. Krisztus békéje szüntesse meg a népek közötti gyűlölködést és viszálykodást, hogy a nemzetek békében munkálkodhassanak!
Hívek: Kérünk téged...
4. A nagyböjti szentbeszédek szítsák fel a hívekben a bűnbánat és a megtérés kegyelmét!
Hívek: Kérünk téged...
5. A kegyelem ereje segítsen minket, hogy a kísértéseknek mindenkor ellenálljunk és a jóban állhatatosan megmaradjunk!
Hívek: Kérünk téged...
Pap: Mindenható, örök Isten, irgalom Atyja! Fordulj felénk jóságosan, amikor bűnbánattal és bizalommal közeledünk hozzád, és újítsd meg kegyelmedet népedben. Krisztus, a mi Urunk által.
Hívek: Ámen
*
Uram, Jézus, a te küldötted vagyok, ezért mindenkor a te örömhíredet akarom továbbadni és rólad akarok tanúságot tenni. A te szereteted és irgalmad jele szeretnék lenni a világban, naponta gyakorolva az irgalmas szeretet cselekedeteit. Mindent a te nevedben akarok tenni, hogy te győzz a rossz és a gonosz felett. Vezess engem Szentlelked által, aki indít és megerősít engem és az egész Egyházat a küldetésben!

Az evangélium azzal kezdődik, hogy Jézus megjövendöli szenvedését és halálát. Ez már a harmadik eset, hogy erről beszél apostolainak. A vallási vezetők egyre inkább megnyilvánuló ellenséges magatartásából világos számára az elutasítás. Nem fogadják el, hogy ő a mennyei Atya küldötte, nem hisznek abban, hogy ő az Isten Fia. Az írástudókkal folytatott viták során kiderül, hogy nézeteit, törvényértelmezéseit és a vallási életet megújítani szándékozó tanítását felforgatónak, lázítónak minősítik. Ellenségeskedésük azonban nem változtat semmit Jézus hozzáállásán, hiszen ő annak tudatában tesz mindent, hogy az Atya akaratát teljesíti. Küldetésétől nem térítheti el az emberi szembenállás, kész feláldozni életét is. Meggyőződését az ószövetségi idők prófétáinak és Keresztelő Jánosnak a sorsa csak megerősítette. Jézus tudatosan szembenéz sorsával, vállalja a szenvedést és a halált, mert tudja, hogy mindez nem az emberi önkény eredménye, hanem ezzel szerzi meg a megváltást az emberek számára.
Miközben Jézus világosan látja, hogy messiási küldetése a szenvedésben és a halálban éri el csúcsát, az apostolok versengése azt tanúsítja, hogy ők földi királyságot, uralkodást várnak tőle, amelyben kiváltságos helyet szeretnének maguknak biztosítani. Jézus nem is az egymással való versengésük miatt lehet csalódott, hanem azért, mert még mindig nem értik az ő messiási küldetését.
Tudom-e az Úr példája szerint szolgálni embertársaimat?
C. Horváth István Sándor

Képen: Nardo di Cione: Szent János evangélista, Keresztelő Szent János és Jakab (1363-65)
...... ........... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2019.03 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 506 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2049
  • e Hét: 7740
  • e Hónap: 28423
  • e Év: 231336
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.