Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Hm...
  2019-03-21 12:03:48, csütörtök
 
  Még egy van egy könyv amit régebben el kezdtem gépelgetni szintén, az hogy hogyan kapcsolódik a többihez, mindenkire rábízom, találja ki, nem lesz nehéz...

Azt is elkezdem gépelgetni, aztán majd párhuzamosan a többivel folytatom, alakulni fog az összkép.

Még mielőtt nem felejtem el...

Az Enneagram kicsit pihentetős fázisban van, mert meguntam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Grave Digger - The Bruce
  2019-03-21 11:55:28, csütörtök
 
  He came in the dark night
Few men at his side
Black Douglas' arm for the Bruce
They could not loose
Stab Red Conym down
He won't wear a crown
Fight and kill we will
Win the Battle of Louden Hill

The heart of a lion
The blood of kings
A sword like thunder
Death he will bring

[Chorus:]
I am The Bruce - The King The Lion
I am The Bruce - The Master of war
March against me - pay in blood
I rule forevermore

The Bruce was crowned at Scone
His glory shone
Still the English are marching
We'll meet them at Sterling

One 'gainst three we stand
Fight for your land
The Battle of Bannockburn
A lesson they did learn



Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dűne kronológia
  2019-03-21 11:30:31, csütörtök
 
  (Frank Herbert hat regénye alapján)

* ???

Kutatók érkeznek az Arrakisra, hogy felderítsék, érdemes-e a bolygót gyarmatosítani. Botanikai kísérleti állomásokat létesítenek a bolygón. (A Dűne: A Butleri dzsihad)

* L.e. 1287

Tlalok megpróbálja felrázni az Óbirodalom elkényelmesedett lakóit. Sikertelenségét látva Tlalok vezetésével húsz ambiciózus ember (a Húsz Titán) hozzálát, hogy meghódítsa a birodalmat. Az egyik Titán, Andrew Skouros felveszi az Agamemnón nevet.

Megkezdődik a Titánok Ideje. A Titánok emberi agresszivitást és hatalomvágyat programoznak a számítógépekbe és robotokba, és azok segítségével megdöntik az Óbirodalmat, majd felosztják maguk közt. Az Óbirodalom peremén néhány rendszer ellenáll a Titánoknak.

A Salusa Secundus vezetésével megalakul a Nemesek Szövetsége, és sikerrel veszi fel a harcot a Titánokkal szemben. Az arrakisi kutatók elhagyják a bolygót. (A Dűne: A Butleri dzsihad)

* kb. L.e. 1280

Tlalok meghal egy balesetben. A Titánok a halandóságtól félve Agamemnón vezetésével kimekké (kiborggá) alakíttatják magukat. (A Dűne: A Butleri dzsihad)

* kb. L.e. 1192-1183

Az első Hrethgir Lázadás kitörése a Titánok uralma ellen a Walgison. A bolygó ura, Ajax brutálisan leveri a lázadást, majd néhány év alatt kiirtja a Walgis teljes lakosságát. Hekaté, Ajax párja a mészárlást követően "lemond" Titán voltáról, és agyát egy mélyűri hajótestbe telepítve elhagyja az emberek lakta űrt.

A Hrethgir Lázadás ideje alatt a felkelés kiterjedésétől félve az egyik Titán, Xerxész teljes egészében a helyi számítógépekre bízza a rend fenntartását saját bolygóin. (A Dűne: A Butleri dzsihad)

* L.e. 1182

Xerxész túlzott önállóságot kapott, agresszív, hódításra vágyó számítógép-hálózata Omnius néven átveszi az uralmat az általa felügyelt bolygó felett, majd rövid idő alatt a Titánok összes bolygójára kiterjeszti uralmát, létrehozva a Összehangolt Világokat. A Titánok Omnius szolgáivá válnak.

A Nemesek Szövetségében beszüntetik a mesterséges intelligenciával (öntudattal) rendelkező számítógépek használatát, és erősen korlátozzák a kevésbé fejlett komputerekét is. (A Dűne: A Butleri dzsihad)

* L.e. 1182 után

Omnius újabb és újabb támadást indít a Nemesek Szövetsége ellen, de az sikerrel veri vissza a gondolkodó gépeket.

A buddiszlám hitűek a gondolkodó gépek hatalomátvételét a jövendölések Kralizecének hiszik, és nem veszik fel a harcot, hanem menekülnek.

A buddiszlám vándorlás tovább folyik, zömében a Szövetségen Kívüli Bolygókra. Később egyes szövetségi bolygókon buddiszlám rabszolgákat kezdenek dolgoztatni a bonyolult eszközök és számítógépek helyett. (A Dűne: A Butleri dzsihad)

Magyarázatok:

1. Az L. e. rövidítés Liga elöttöt, az L. sz. Liga szerintet jelent.

2. ??? jelzi történés! sorrendbe szedve azokat az eseményeket, melyeknek a pontos dátuma nem ismert. Ezek mindig abba az intervallumba esnek, melyet az elöttük és utánuk legközelebb található dátum határol. A késöbb bövülö kronológiában ezen események akár dátumot is kaphatnak, és esetenként elöfordulhat, hogy sorrendjük megváltozik az elkövetkezö regények által közölt pontosítások függvényében.

3.() jelzi, hogy az adott eseményre melyik regényben található hivatkozás.

4. Egy dátum alatt néhol sorkihagyással több eseményt is említek. Ezek értelemszerüen ugyanabban az évben történnek a leírás sorrendjében követve egymást.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Batman666/D%C5%B1ne_kronol%C3%B3gia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak szigorúan!
  2019-03-21 11:05:46, csütörtök
 
 

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar históriák - Időrendi áttekintés
  2019-03-21 11:01:02, csütörtök
 
  Hertelendy Csaba: Törökvész - Magyarország története 1526-1686
Katus László: A kétfejű sas karmában - Magyarország története 1686-1825

1526. augusztus 29.

II. Lajos megsemmisítő vereséget szenved I. Szulejmán szultán seregétől. A törökök szeptemberben földúlják Budát, majd kivonulnak az országból.

1526. november 11.

A fehérvári országgyűlésen királlyá koronázzák Szapolyai János erdélyi vajdát.

1526-1540

I. Szapolyai János uralkodása

1526. december 16.

A Pozsonyban összegyűlt főurak Habsburg Ferdinándot megválasztják magyar királynak.

1526-1564

I. Ferdinánd országlása

1538

I. Szapolyai János és Habsburg Ferdinánd megköti a váradi békét.

1541. augusztus 29.

I. Szulejmán janicsárjai csellel elfoglalják Budát. Az ország három részre szakad.

1551. december 17.

Császári zsoldosok meggyilkolják Fráter Györgyöt.

1552

A nagy oszmán hadjárat során elesik Veszprém, Temesvár, Szolnok, de a hódítók Eger falai alatt kudarcot vallanak.

1559

I. Szapolyai János özvegye, Izabella halála után fia, János Zsigmond kormányozza Erdélyt.

1564-1576

I. Miksa ül a magyar trónon.

1566. szeptember 7.

A Bécs ellen vonuló török sereg elfoglalja Szigetvárt. A védők élükön Zrínyi Miklós horvát bánnal megadás helyett a hősi halált választják. Az ostrom idején hal meg I. Szulejmán szultán is.

1570

János Zsigmond és Miksa megköti a speyeri egyezményt.

1571-1586

Erdély fejedelme Báthori István, akit 1575-ben a lengyel rendek is királyuknak választanak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar históriák
  2019-03-21 10:52:13, csütörtök
 
  A kétfejű sas karmában - Magyarország története 1686-1825

"Pro patria et libertate"

A hazatérő II. Rákóczi Ferencet néhány száz hitványul fölfegyverkezet bujdosó várta a határon. Alig néhány hétbe telt, s a tízezresre duzzadt rebelllishad megvívta első győztes csatáját. Miközben váltakozó sikerrel folyt a háborúskodás, megszületett a "kuruc állam". Az ónodi gyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását, a trencséni vereség azonban megpecsételte a szabadságharc sorsát.

A királynő reformjai

A magyar nemesek "életüket és vérüket" ajánlották az ifjú királynőnek, érte harcoltak a hétéves háborúban is. Mária Terézia a felvilágosult abszolutizmus jegyében, reformok sorával kísérelte meg felzárkóztatni birodalmát a fejlettségben jócskán előbbre járó nyugati világhoz. Kiadta a parasztok terheit enyhítő úrbéli rendeletét, az oktatást átfogóan szabályozó Ratio Educationist, s a "közjót" szem előtt tartva még a betegekről, árvákról is igyekezett gondoskodni. "Uralkodása alatt csendesség, bőség volt egész Magyarországon."

A birodalom első szolgája

A hagyományokkal mit sem törődő "kalapos király" II. József előtt egyetlen cél lebegett: egységes, modern állammá összekovácsolni a Habsburgok országait. Megszüntette az örökös jobbágyságot, polgári törvénykönyvet alkotott, a hivatali ügyintézésben a latin helyett bevezette a németet, s tervbe vette a nemesek megadóztatását is. Halálos ágyán egy "nevezetes tollvonással" szinte valamennyi rendeletét visszavonta.

"Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!"

A felvilágosodás eszméi legelőbb a bécsi "testőrírókat" vonták bűvkörükbe, s megérintették a világlátott, művelt nemeseket meg a korabeli értelmiséget is. Ők lettek a társadalmi reformok, a nemzeti szellemű irodalom és kultúra felvirágoztatásának elkötelezett hívei, a nyelvújítás szószólói. A reformkor nemzedéke őket és a magyar jakobinus mozgalom vezéralakjait tekintette példaképének.


Katus László
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
x'D
  2019-03-21 10:44:42, csütörtök
 
  Ez is megvan nekem, mennyi "cuccom" van...

Könyv diller leszek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar históriák
  2019-03-21 10:44:10, csütörtök
 
  Törökvész - Magyarország története 1526-1686

Összefoglaló

Csak annak a népnek van jövője, amelyik ismeri múltját - a régi mondást szem előtt tartva lép az iskolás olvasóközönség elé új sorozatával a Gulliver Kiadó. A Magyar históriák nyolc kötetének lapjain az ősidőktől napjainkig elevenedik meg a magyarság története, felidézve a régi mondákat és hagyományokat, a gyakran legendák övezte tragikus vagy dicső eseményeket, a messzi távolba vesző századok és a közelmúlt történéseit.
A TÖRÖKVÉSZ tudósítás a mohácsi tragédia után darabjaira hullott Magyar Királyság túlélésért vívott százötven éves küzdelméről, a keresztény világ és a hódító török nagyhatalom drámai egymásnak feszüléséről. A kötet mesél a végvári vitézek és a janicsárok élet-halál harcáról, a Hódoltságban élők kiszolgáltatottságáról, Erdély aranykoráról, a reformációról. Elbeszéli, hogyan lett a magyar föld a Habsburgok országa, és miként vetett véget Buda visszavételét követően az európai összefogás az oszmánok uralmának.


Hertelendy Csaba
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ooOoo
  2019-03-21 10:15:37, csütörtök
 
  - Piká, piká, piká... Chu! Hapci, remélem nem fáztam meg, az űr fekete hidege, biztos...



Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Oroszlán és Sas - A harmincéves háború 1618-1648
  2019-03-21 09:49:58, csütörtök
 
  A franciáknak szerencséje volt, mert a bíboros munkáját tanítványa, egy szintén kiváló főpap, az olasz származású Mazarin vette át, így a francia politikában nem történt törés. A király nemsokára követte nagy miniszterét, 1643. május 15-én reggel megkondultak Párizs harangjai, hírül adva XIII. Lajos halálát.

Az öreg király, akinek halálos ágyán ott állt az Condé herceg, így szólt hozzá: "- Monsieur, azt álmodtam, hogy a fia nagy győzelmet aratott." Állítólag ezek voltak az utolsó szavai.

Ebben az időben a huszonkét éves Louis Condé, mint a picardiai hadsereg parancsnoka, erőltetett menetben hajszolta hadseregét, hogy felmentse Rocroi erődjét, amelyet Melo, az új németalföldi helytartó vett ostrom alá. Melo csapatai a spanyol hadsereg krémjének számítottak. Magját tapasztalt vallon és német pikások, valamint spanyol és itáliai muskétások képezték, és szerencsés módon szakmailag kiváló parancsnokai voltak, akik közül sokan alacsony sorból küzdötték fel magukat a ranglétrán, mint például Fontaine, egy kocsmáros fia, vagy Beck, aki korábban pásztor volt.

Condé ahogy hírt kapott arról, hogy a spanyolok ostrom alá vették Rocroi erődjét Franciaország és Spanyol-Németalföld határán, azonnal ellenük vonult. Elhatározta, hogy döntő ütközetet erőszakol ki, annak ellenére, a királytól jött utasítások a következőképpen szóltak: "derítse fel az ellenség haditerveit, és hiúsítsa meg azokat, de semmi olyan akcióba ne kezdjen, amelyról előbb nem bizonyosodik be, hogy Őfelsége seregének becsületét öregbíti." Condé nem volt hajlandó az ekkor már a halálán lévő XIII. Lajos óvatoskodó szavait követni. Ehelyett egy Franciaország számára új és fényesebb korszak felé tekintett.

Rocroi erődje az Ardennek kiterjedt erdőségében vágott tisztásra épült, és mocsaras sík talaj vette körül.


Földi Pál
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2019.02 2019. Március 2019.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 216 db bejegyzés
e év: 868 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 339
  • e Hét: 1259
  • e Hónap: 1872
  • e Év: 12806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.