Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
keményítő napra
  2010-07-17 11:26:58, szombat
 
 



Hozzávalók 4 tányérhoz:
1 csokor újhagyma
2 szál fehérrépa
5 gerezd fokhagyma
2 pici cukkíni
2 ek vaj
2 ek olívaolaj
2 ek paradicsom püré
só, bors
1 ek sűrű balzsamecet
friss tárkony

1 babkonzerv
A hagymát vékony karikákra vágjuk, és a zöldjéből is teszünk bele bőven. A répát felkarikázzuk a cukkínivel együtt. Mindet ledinszteljük a vaj és olaj keverékén. Picit sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel, elkeverjük paradicsompürével, és hozzáöntöjük a babot. Legvégén lehet bele tenni citromlevet, chilit is.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítő napra
  2010-07-12 12:36:19, hétfő
 
  Hozzávalók:
1 bögre fagyasztott borsó
1 bögre fagyasztott kukorica
1,5 bögre rizs
kevés olaj

3 bögre forró víz

Elkészítés:
Egy edénybe kb. fél liter vizet öntünk, és a fagyasztott borsót és kukoricát beletesszük, és felfőzzük. Egy másik edényben 3 bögre meleg vizet felforralunk. A harmadik edényben a rizst kevés olajon fehéredésig kevergetjük, majd a felforrt vizet ráöntjük a rizsre. Sózzuk, és befedjük fedővel.

Ha a borsóval és rizzsel felforrt a víz, leszűrjük, a zöldségeket hozzáadjuk a rizshez. Mire a rizs felszívja a vizet, addigra a borsó és a kukorica is megpuhul.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítő napra
  2010-07-02 20:37:56, péntek
 
 



Hozzávalók:
6 szem burgonya
grill fűszer
5-6 paradicsom
1 lilahagyma
pici olívaolaj

Elkészítés:

1.) A burgonyákat megmossuk, félbevágjuk, grillfűszerrel megszórjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 1 óra alatt barnára sütjük.
2.) A paradicsomokat megmossuk, felkarikázzuk, és megszórjuk az apró kockákra vágott lilahagymával. Megsózzuk, és egy pici olívaolajat csepegtetünk rá.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítőnapra
  2010-07-01 21:20:51, csütörtök
 
  Zöldborsós gombapörkölt

Hozzávalók:

40 dkg csiperkegomba,
20 dkg zöldborsó,
2 fej vöröshagyma,
kömény,
majoránna,
pirospaprika,
só,
olaj,
víz
Elkészítés:
A hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a nyers zöldborsót, befűszerezzük. Addig főzzük, míg a gomba megpuhul és a leve besűrűsödik. Tálalhatjuk rizzsel vagy kifőtt tésztával. De krumplipürével is nagyon finom.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítő napra
  2010-06-27 12:03:16, vasárnap
 
 



2 közepes krumlit héjában megfőzünk. Almareszelőn lereszeljük. Sót, borsot, őrölt szerecsendiót , 1 gerezd fokhagymát, fél fej apróra vágott vöröshagymát, 1 evőkanál olvasztott vajat adunk hozzá.
Kissé masszává keverjük. Kivajazott jénaiba tapickoljuk, tetejére kevés vajat darabolunk, majd aranybarnára sütjük.
Lehet Kivajazott teflon serpenyőben is kanálnyi lapított pogácsák formájában kisütni, de ekkor több zsiradékot vesz fel és több a serpenyő mellett töltött idő.

A 90 napos diéta szabályai szerint bármilyen salátafélével lehet tálalni. Paprika, paradicsom, zöldhagyma, zöldsaláta.... Csak kreatívan, gyerekek!

De azért jó étvágyat kívánok hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
Keményítő napra
  2010-06-24 18:41:57, csütörtök
 
  KARFIOL PÖRKÖLT

1 nagy fej karfiol
2 fej hagyma
1 teáskanál só
1 gerezd fokhagyma
1 kicsi paradicsompüré konzerv
2 evőkanál liszt
1 kávéskanál olaj
késhegynyi pirospaprika
vegeta

Elkészítés
A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, és sós vízben 1-2 percig forraljuk. Leszűrjük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és az olajon a karfi ollal megpároljuk. Megszórjuk a liszttel, a pirospaprikával, felengedjük 2 dl-nyi vízzel. Belekeverjük a paradicsompürét, az apróra metélt fokhagymát és a fűszereket. Puhára főzzük, úgy hogy a karfi ol ne essen szét. Hagyományos pörköltkörettel tálaljuk.
Liszt kihagyható vagy helyettesíthető.






GOMBÁS RIZS

a tálaláshoz 1 evőkanál marinált paradicsompaprika-csík
őrölt fekete bors
cukor
ízlés szerint só
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyemzöld
1 kis fej vöröshagyma
1 citrom
25 dkg gyors rizs
40 dkg gomba

Elkészítés
Előkészítése: egy evőkanál olajon sárgára fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd ráteszem az ugyancsak megtisztított és felszeletelt gombát. Megsózom, rászórok egy mokkáskanálnyi reszelt citromhéjat és egy kis őrölt fekete borsot, belekeverem a zúzott fokhagymát és a fi nomra vágott petrezselyemzöldet, majd fedő alatt, saját levében puhára párolva, zsírjára sütöm.
Elkészítése: közben a rizst többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem és a megmaradt olajon üvegesre futtatom. Ezután a gombához keverem, a citrom kicsavart és átszűrt levét rálocsolom, majd annyi vizet öntök rá, amennyi az étel térfogatának a duplája. Felforralom, és az előmelegített sütőbe tolva jól lefedve addig párolom, ameddig a rizs az összes folyadékot fel nem szívja. Tálalás előtt villával óvatosan felkeverem, és ha szükséges, utána sózom. Tálaláskor a paprikacsíkokkal díszítem.





KÖLES ZÖLDRAGUVAL
Hozzávalók :
2 fő részére

8-10 dkg köles
2 db érett paradicsom
2 db zöldpaprika
1 közepes fej hagyma
10 dkg gomba /lehet fagyasztott is/
1 db nagyobb burgonya
20 dkg fagyasztott mexikói zöldköret
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem


oliva olaj
ételízesítő

Elkészítés
A burgonyát megpucolom, kockára vágom, pici sóval kevés ételízesítővel elkezdem főzni, fél fővésben hozzá öntöm a mexikói zöldköretet és tovább főzőm. Közben olíva olajon megfonnyasztom a hagymát, majd a kovkára vágott paprikát, hozzá adom a gombát és "zsírjára pirítom". Ezután a kölest adom hozzá és állandóan kevergetve kissé megpirítom. Ezután felöntöm kevés vízzel, picit sózom és kb. 8-10 percig fedő alatt főzöm, közben többször megkavarom, a köles könnyen leragad. Készre párolom, kb. egyszerre lesz kész a zöldkörettel , amiről leöntök egy kevés lét, majd a köleshez teszem,. A 2 paradicsomot kockára vágva hozzáteszem és még összeforralom az egészet. Félrehúzva a lángról még 5 percig beborítva pihentetem, ekkor még a köles dagad egy kicsit. Ezekután kovászos uborkával tálalom. A nem diétázó családtagok is kedvelik! Jó étvágyat!!


 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítő napra
  2010-06-18 11:44:24, péntek
 
  Krumplilepény hagymásan

Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 1-1 közepes fej vörös- és lilahagyma, 2 evőkanál balzsamecet, só, fehérbors.
Elkészítés: A krumplikat hámozás után fél centi vastag szeletekre vágjuk. Utána egy lábosban előfőzzük a krumpliszeleteket. A hagymákat felkarikázzuk és sóval, borssal kevés olajon picit megpirítjuk. Ráöntjük a balzsamecetet és sűrűre forraljuk. A krumplik mennyiségének felét tűzálló edénybe rakjuk, majd a [...]

Ráncos burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 8 nagyobb méretű burgonya, 4 paradicsom, 4 paprika, 4 közepes fej hagyma, só ízlés szerint.
Elkészítés: Vágjuk karikákra a krumplit és rakjuk tűzálló tálba vagy tepsive. Sózzuk, majd szeleteljük rá a hagymát, a paradicsomot és a paprikát is. Fedjük le, majd előmelegített sütőben süssük puhára.

Makói hagymaleves

Hozzávalók: 1 nagy fej makói vöröshagyma, 1 közepes póréhagyma, 1 gerezd makói fokhagyma, 2 szem krumpli, kevés olaj, só, pirospaprika.
Elkészítés: Vágjuk karikára a hagymákat és kevés olajon pároljuk meg. Öntsük fel vízzel, majd sózzuk és szórjuk meg kevés pirospaprikával is. Tegyük bele a kockára vágott burgonyát és lassú tűzön fél órát főzzük.


 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítő napra
  2010-06-17 20:45:11, csütörtök
 
  Különleges lecsó

Hozzávalók:
1 db közepes felkockázott padlizsán
1 db közepes felkockázott cukkini
1 db közepes, kimagozott, felkockázott tök
3 db közepes felkockázott paradicsom
3 gerezd feldarabolt fokhagyma
1 evőkanál paradicsomsűrítmény
2 levél friss bazsalikom
3 levél friss oregánó
2 szál friss kakukkfű
(a fűszerek persze lehetnek szárítottak is)
pár gramm parmezán
aki szereti, pár szem olíva- és Kapribogyó
kevés olívaolaj (kb. két evőkanál)
aki szereti, egy kis csípős szósz

Elkészítés:
Ezt az ételt wokban készítem, de serpenyőben is megoldható.
Tehát veszem a wokot, belepakolom a felkockázott padlizsánt, tököt, cukkinit, és kevés olíván sütögetem. Közben kavargatni kell, le ne égjen. Hozzáteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olíva- és kapribogyót, kicsit megszórom csípős szósszal. Amikor a zöldségek majdnem átsültek, hozzáteszem a felkozkázott paradicsomot. Azért csak később, hogy ne süljön teljesen szét. Megszórom kevés parmezánnal, hozzákeverek egy evőkanál paradicsomsűrítményt. Ha minden átsült, leveszem a tűzről. Melegen köretként, hidegen salátaként is fogyasztható.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítő napra
  2010-06-16 21:02:45, szerda
 
 



Fojtott krumpli
1 ek olíva olaj
1 fej hagyma
5-6 krumpli
1 ek pirospaprika
só, bors
A fej hagymát nagyon apróra vagdalom, a krumplikat felkarikázom kb 1-2 mm vastagra mintha crisps-et csinálnék és vízfürdőbe vágom, hadd pihenjen. :) Az olajat felforrósítom és barnára sütöm benne a hagymát. Hozzáadom a sót és a paprikát, és gyorsan összekeverem. Érdemes már előtte takarékra kapcsolni, hogy ne égjen meg a paprika és gyorsan beledobálom a krumplit. Vizet nem szabad hozzáadni!!! Max. amennyi belekerül a krumplival míg belerámolom a vízfürdőből. Összekeverem és utána olyan lángon főzöm, hogy ne süljön túl gyorsan. 6-8 perc után már kezd elég jól lepirulni, ekkor kell úgy megkavarni, hogy felkaparni ami lepirult és tovább főzni ugyanúgy lassan fedő alatt, csak ezután már egy kicsit sűrűbben kell felkapirgálni a lepiruló részt. Addig főzöm, míg meg nem puhult a krumpli. Nem diétás korszakban vagy tejföllel tálalom, vagy meggyszósszal, vagy pihe-puha friss és ropogós fehér kenyérrel. Az Utolérhetetlen Kedvenc Kaja kategória koronázatlan királynője a Fojtott Krumpli. :))
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
keményítő napra
  2009-01-10 16:20:35, szombat
 
  FŰSZERES ZÖLDSÉGTÁL


Hány személyre: 1

negyed karfiol
8-10 kelbimbó
2 paprika karikára vágva
1 fej vörös vagy lilahagyma karikára vágva
fél kávéskanál almaecet
fél kávéskanál rozmaringlevél
3 fej gomba szeletelve
A zöltségeket megmossuk, feldaraboljuk, puhára főzzük. Ezután egy kevés olivaolajon megpároljuk. A párolt zöldségeket sóval, borssal, almaecettel és rozmaringgal ízesíthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  keményítő napra  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 36 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 114 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 84
  • e Hét: 2789
  • e Hónap: 3781
  • e Év: 35510
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.