Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
anti-Candida kenyér
  2013-11-12 21:03:15, kedd
 
 



Hozzávalók

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy teljes kiőrlésű rozsliszt
4 dl víz
8 evőkanál olaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál kömény
1 teáskanál tárkony
1 teáskanál fokhagyma-granulátum

Elkészítés

Alaposan összekeverjük a lisztet a sóval és a szódabikarbónával, majd a keverék felét másik tálba mérjük. Az egyik részt a pirospaprikával és a köménnyel, a másikat a tárkonnyal és a fokhagymával ízesítjük. Tálanként hozzáadunk 2-2 dl vizet és a 4-4 evőkanál olajat, majd külön-külön alaposan összegyúrjuk mindkét részt. Egymásra tesszük a két réteget, és kicsit összenyomkodjuk őket.

Kiolajozott, kilisztezett formában 180 fokra melegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.


http://falatnyiorom.blogspot.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
anti-Candida lepénykenyér
  2011-02-20 21:44:15, vasárnap
 
 


Hozzávalók:

50 dkg bármilyen teljes kiőrlésű liszt
1 tk só
egy teáskanál szódabikarbóna, vagy sütőpor
3 dl joghurt
1-1,5 dl víz (liszt függvénye)
kb. 1 dl olívaolaj
olajos magvak,
zöld fűszerek
Elkészítése:

A lisztet összekeverjük a sóval, és apránként hozzáadjuk a joghurtot.
Elkezdjük dagasztani, folyamatosan adagoljuk a joghurtot és a vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Akkor jó az állaga, ha lágy és rugalmas.
Tetszés szerint magokkal, zöld fűszerekkel (újhagyma, bazsalikom, oregánó) ízesítjük, de akár el is hagyhatók ezek.
A tésztából teniszlabda nagyságú golyókat formálunk, és 10 percig pihentetjük őket.
A golyókból kb. 1 centi vastag lepényeket formálunk, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.



 
 
0 komment , kategória:  Candida  
brokkolis töltött paprika
  2011-02-20 15:00:20, vasárnap
 
 



Hozzávalók:
1 vastag húsú paprika
20 dkg brokkoli
2 evőkanál szezámszósz (tahini)
1 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé
kevés víz
csipet só
csipet pirospaprika

A brokkolit apró rózsákra szedjük. Elkészítjük a szószt: minden hozzávalót simára keverünk egy tálban. Hozzáadjuk a brokkolit, és jól átforgatjuk.
A paprikát vastag cikkekre vágjuk, és beletöltjük a brokkolit. Ami kimarad, azt rátesszük a tányérra.
Salátával, csírákkal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
sós gofri
  2011-02-13 22:03:38, vasárnap
 
  Anti-candida recept

Sós gofri

Hozzávalók:

4 evőkanál kölesliszt vagy zabliszt
2 evőkanál hajdinaliszt
2 evőkanál olaj
1 mokkáskanál köménymag

A hozzávalókat jól keverd el, adj hozzá vizet, majd 1 óra hosszát hagyd állni. Sűrűnek kell lennie, mint a nokedlinek. A formában süsd ki, kend meg fokhagymával. Csurgass rá szójaszószos olajat, és fogyaszd nyers zöldséggel.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
anti-Candida recept
  2011-02-13 22:01:29, vasárnap
 
  Sült cukkíni citromos öntettel

Hozzávalók:

5 darab közepes méretű cukkíni
5 gerezd fokhagyma
fél citrom
olívaolaj
bazsalikom

bors
A megmosott cukkínit szeleteld hosszában ujjnyi vastagságúra. Mértékletesen sózd meg, hagyd állni körülbelül 20 percig, majd töröld szárazra, és süsd ropogósra mindkét oldalát. Tedd papírszalvétára, hogy az olaj eltávozzon. Keverd össze az olívaolajat, a bazsalikomot, a borsot, az összezúzott fokhagymát és a citrom levét. Öntsd a keveréket a cukkínire. Tálalhatod azonnal pirítóssal, de hagyhatod kicsit hűtőben is állni, hogy az ízek jobban összeérjenek.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
dió tejföl
  2011-02-11 14:27:33, péntek
 
 



Diótejföl vegáknak, candidásoknak és tejcukor érzékenyeknek

Sokan nem is tudják, hogy a "tej nélküli tejek" mintájára különböző olajosmagvakból milyen kiváló "vegitejföl" készíthető, amely nem csak magában finom, hanem bátran sűríthetünk vele főzeléket vagy levest is.

Nekem a diótejföl a kedvencem.

Hozzávalók:

1 csésze kesudió
kb. 1/3 csésze dió
2 csésze tisztított víz
1 evőkanál hidegen sajtolt dióolaj (ha nincs, akkor olívával helyettesíthető
1 pici só
Elkészítése:

Előző este a magokat beáztatjuk a vízbe.
Másnap botmixerrel összeturmixoljuk, apránként hozzáadva az olajat.
Végül picit megsózzuk, vagy tovább ízesítjük és adalékoljuk:
habaráshoz teljes kiörlésű tönkölyliszttel zöldbab és tökfőzelék sürítéséhez a fenti liszten kívül citromlével és/vagy biológiai erjesztésű almaecettel, lencse sűrítéséhez a liszten kívül mustárral és fokhagymával,
salátaöntethez citromlével, fokhagymával, mézzel, borssal, egyéb fűszerekkel ízlés szerint.

Kicsit csúnyább a színe, mint a valódi tejből készült tejfölnek, az íze sem olyan, de érdemes kipróbálni, mert bizonyos ételek sokkal finomabbak vele, mint tejföllel.

Fogyasztása javasolt vegánoknak, tejcukor érzékenyeknek, candida diétán lévőknek, tejfehérje érzékenyeknek, és mivel egyáltalán nem tartalmaz kazeint, érdemes beiktatni a rákbetegek étrendjébe is.

Ezt a vegitejfölt bármilyen olajos maggal érdemes kipróbálni, vagy a dió mellé lehet bele tenni azokból is.


 
 
0 komment , kategória:  Candida  
Candida
  2011-01-10 11:27:25, hétfő
 
 



Diéta Candida fertőzésekben

Mit kell tudni a candidáról?
Candida
A Candida (Candida albicans) egy teljesen hétköznapi emésztőgomba, a sarjadzó gombák osztályának leggyakoribb faja. Minden ember emésztőrendszerében ott él, bekerülhet már a csecsemőkori szájpenésszel is, de normális esetben nem okoz semmilyen problémát, jelenléte hozzátartozik a normális bélflórához.
Az egészséges szervezetben a candida gomba a bél baktériumflórájának ellenőrzése alatt áll, (a bélben letelepedett gombák szaporodását szabályozza) de ha az károsodik, vagy tönkre megy, a belekben élő candida gomba elárasztja, eláraszthatja a szervezetet (az emésztő rendszert és nemi szervek nyálkahártyáját).
A baktériumflóra sérülhet az antibiotikumok túlzott alkalmazásától, fogamzásgátlószerektől, stressztől, lelki problémáktól. A candidafertőzés viszont csak akkor jön létre, ha a szervezet immunrendszere legyengült állapotban van.
A candida a bél nyálkahártyájának immunrendszerét támadja meg, beépül a bél hámsejtjeibe, megnöveli a sejfalak áteresztőképességét, ezzel bejuthat a véráramba, és gyakorlatilag bárhol megtelepedhet.

A gomba kimutatása nem egyszerű, mert szorosan összefonódva, telepszik meg a bélfalon, ezért a székletvizsgálat nem megbízható, a vérvizsgálat sem biztos, mert a legyengült immunrendszer ellenanyagszint vizsgálatának eredménye nem mutatja ki. A gomba jelenlétére utalhat viszont a magas májenzimérték és a magasabb koleszterinszint is.

A XXI. sz-ra a candidiasis a szegényebb országokban alig ismert, míg a fejlett országokban szinte népbetegséggé vált, nyugodtan aposztrofálhatjuk jóléti betegségnek is, előfordulása leginkább a helytelen táplálkozásra vezethető vissza.
Az egészségtelen táplálkozás első negatív hatása ugyanis az immunrendszert éri.
A betegség elterjedtsége ellenére nyugati orvoslás nem ismeri el a candidiasist komplex problémának, gyógyításával leginkább a természetgyógyászat foglalkozik. Sokszor a betegek sincsenek tisztában a problémájukkal, a különböző tüneteikre különböző orvosoktól várják a segítséget, pedig a panaszok összefüggnek.

A betegség tünetei:
A candida gomba olyan tüneteket hozhat létre (krónikus, és akut), melyek minden embernél mások és mások is lehetnek, és csak nagyon ritkán mutatnak összefüggést egymással, és bármiféle gombás megbetegedéssel. A tünetek nem jellegzetesek, sőt gyakran egyéb betegségekre utalnak.
Nevezhetjük bátran ezerarcú betegségnek amely képes a legjobb szakembereket is megtéveszteni. A "saját" tünetein kívül más betegségek tüneteit is képes súlyosbítani.

* allergiás reakciók: élelmiszer-allergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység
* allergiás tüneteket
* álmatlanság, alvászavarok, lidérces-üldözéses álmok
* asztmás megbetegedés
* bizonytalan hasi panaszok
* bizonytalanság, határozatképtelenség
* bőrkiütések
* bőrtünetek: csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, ekcéma ...stb.
* éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét
* emésztőrendszeri problémák(hasmenés, székrekedés, puffadás)
* fáradékonyság, fáradtság érzet
* fejfájás (migrén)
* feledékenység, emlékezetzavar (memóriazavar), szétszórtság, koncentrációképesség- csökkenés (fiatalkorban is)
* férfiaknál makacs prosztatagyulladás
* folyás és a szeméremajkak indokolatlan megduzzadása, érzékenysége
* gondolkodási képtelenség (mintha nem ezen a bolygón élne), képtelen magán uralkodni,
* gyakori felfázás, hólyaghurut
* gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek, gyakori felső légúti és középfülgyulladások, bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság...stb.
* gyomorégés, haspuffadás (kellemetlen, fájdalmas), gázképződés, hasfájdalom
* hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás
* hasmenés vagy székrekedés
* hólyaghurut
* ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia.
* ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve izületi bántalmak
* kimerültség, letargia
* krónikus fejfájás
* különféle izom-és izületi fájdalmak
* különféle szívpanaszok
* látásromlás: kettőslátás, homályos látás, szikrázó látás ...stb,
* libidó csökkenés vagy szexuális vágy elvesztése,
* méhnyálkahártya-gyulladás, visszatérő petefészekciszták, vagy gyulladások, petevezeték-gyulladás, meddőség
* menstruációs zavarok, prementruális feszültség, PMS tünetek
* nőknél a gyakori hüvelyi gombás fertőzés
* pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alulműködése
* prosztatagyulladás
* rossz körérzet
* rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam
* sorulás vagy krónikus hasmenés
* tartós hőemelkedés
* testsúlycsökkenés vagy elhízás
* torokfájás
* vaginális panaszok: folyás, égő érzés, viszketés
* vastagbélgyulladás
* végbélviszketés
* vesemedence-gyulladás

Amennyiben e tüneteket, nem támasztja alá szervi elváltozás, leginkább a Candida albicans gomba elszaporodása gyanakodhatunk.

A Candida kimutatása:
A Candida albicans kimutatása történhet nyelvkaparékból, torokváladékból, hüvelykenetből, de főként a vérsavóban lévő candida antitestek jelenlététől.



Kit támadnak a gombák, milyen okok vezethetnek a Candidiasis kialakulásához:



* Egészségtelen táplálkozás.
A túlzott cukor, keményítő, fehérliszt, élesztő, feldolgozott és finomított élelmiszer, tartósítószer fogyasztás. A vitaminban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás.
Mindezek rombolják az immunrendszert, utat engednek a fertőzéseknek.
* A baktériumölő-szerek.
A túlzásba vitt sterilitás hajszolásával elpusztulnak a bőrön élő védő baktériumok is, így természetes "ellenség" hiányában könnyen szaporodik a candida gomba.
* Az antibiotikumok túlzott alkalmazása.
Az antibiotikumok elpusztítják a belek normál baktériumflóráját, ezzel gyorsul a candida szaporodása.
Másrészt az antibiotikumok által elpusztított mikroorganizmusok remek táptalajul szolgálnak a gombáknak.
* A szintetikus ruhaneműk használata, amely megakadályozza a bőr légzését.
* A stressz, amely legyengíti az immunrendszert.
* Immunrendszer gyengesége.
* Fogamzásgátlók, hormon készítmények és szteroidok szedése.
* Cukorbetegség.
* Szénhidrátban (édesség) dús táplálkozás.
* A terhesség és a havi ciklus alatt történő hormonszint ingadozás.





A Candidiasis kezelése:
A candida szénhidráttal táplálkozik, ezért ezt kell megvonni tőle, illetve a szervezetünktől.
Az eredményes terápia minimum 3, de akár 6 hónapig is tarthat. Legfőbb cél a bél eredeti flórájának visszaállítása, amely összetett feladat. Ki kell irtani a gombát, majd vissza kell "telepíteni" a bél jóindulatú baktériumait.
Mindez legegyszerűbben, és legkíméletesebben táplálkozással, a megfelelő diétával valósítható meg. Egyszerűen szólva nem eszünk olyat amit a gomba szeret, és mindent megeszünk amit a gomba nem szeret.

A megfelelő táplálkozást ajánlatos kiegészíteni bélmosással, (colon hidroterápia), hogy a pusztulófélben lévő gombák által termelt veszélyes toxinokat hatástalanítsuk.

Ezek mellett természetesen az immunrendszer erősítését, valamint a lélek kezelését sem szabad elfelejteni.

Asztrológiai megközelítésben a gomba a Plútóhoz tartozik. A Plútó jelentése váltás, változás, tehát a betegnek el kell gondolkodnia az életében, életvitelében szükséges változások megtételén.



A legkeményebb az első két hónap, ekkor kell a legszigorúbb diétát tartani. Ezután már kicsivel könnyebb lesz, szinte csak a szervezet lúgosítására kell figyelni.
Soha nem szabad éhezni, mert az a savasodás felé nyomja a szervezetet, és puffasztja a hasat.







Tiltott élelmiszerek



* Alkohol tulajdonképp cukor, kerüljük el!
* Amerikai mogyoró
* Aszalt gyümölcsök
* Barbecue-szószok
* Befőttek
* Burgonya
* Búza
* Cikória
* Cukor
* Cukorkák
* Cukrozott üdítőitalok, szörpök
* Cseresznye
* Csokoládé
* Csokoládé
* Datolya
* Dinnye
* Dió
* Ecet
* Ecet, ill. ecetes élelmiszerek
* Édességek
* Élesztő
* Élesztős termékek
* Élesztővel készült élelmiszerek
* Endívia
* Erjedt, illetve erjedéssel készült termékek
* Fehér rizs
* Fehérkenyér, zsemle, kifli
* Feles borsó
* Fermentált, (erjesztett) ételek
* finomított cukor
* Finomított ételek
* Finomított olajok
* Gesztenye
* Gomba
* Gyümölcslevek
* Kakaó
* Kechup, majonéz, mustár
* Kefír
* Kesudió
* Kész mártások (pl. Worchester)
* Kész salátaöntetek
* Koffein
* Kókusz
* Kukorica
* Kukoricakeményítő
* Mazsola
* Mustár
* Nutella
* Padlizsán
* Penészgombás termékek
* Pisztácia
* Rebarbara
* Sajt (a legtöbb fajta) különösen a penészes sajtok
* Sör, bor, pezsgő
* Sütőpor
* Szárított gyümölcs
* Szénhidrátok, vagyis a cukor, keményítő
* Szilva
* Szójatermékek
* Szőlő
* Tehéntúró
* Tejföl
* Tejszín





A szigorú diétában tiltott, de később fogyasztható



* Alma
* Avokádó
* Bab
* Banán
* Borsó
* Cseresznye
* Kopasz barack
* Könnyű sajtfélék, amik nem penészképződéssel, gombás érleléssel készültek
* Körte
* Kukorica
* Szőlő (max. 12 szem naponta)
* Tej


Szabadon fogyasztható élelmiszerek
* Adzuki bab
* Áfonya
* Agar agar
* Alma
* Amarant
* Ananász
* Articsóka
* Ásványvíz
* Avokádó
* Bab (vörös, tarka, fekete, mungó, adzuki)
* Babcsíra (csak főzve)
* Bambuszrügy
* Barnarizs
* Bazsalikom
* Bifidus-os joghurt
* Borsó (csak 1 hónap után)
* Brokkoli
* Cékla
* Citrom
* Cukkíni
* C-vitamin
* Csemegepaprika
* Csicseriborsó
* Csicsóka
* Csírák (bab, lucerna, hagyma, de csak főve!)
* Egres
* Élesztő mentes kenyér
* Fehérkáposzta (csak főve)
* Fehérrépa
* Fokhagyma
* Fűszerek: kakukkfű, bazsalikom, majoránna, kömény, ánizsmag, szegfűszeg, kapor, petrezselyem, paprika, fahéj, kardamom, karob
* Grapefruit
* Gyógynövények: kakukkfű, diólevél, bazsalikom, cickafark, apróbojtorján, körömvirág, citromfű, orbáncfű
* Gyümölcs
* Hagyma (vörös, fehér, póré)
* Hajdina (csak főve)
* Hidegensajtolt olajak
* Joghurt (natúr)
* Juhtúró
* Káposzta (csak főve)
* Karalábé
* Karfiol (csak főve)
* Kecsketej
* Kelbimbó (csak főzve)
* Kelvirág (csak főve)
* Kiwi
* korpatermékek
* Kökény
* Köles
* Lencse( vörös, barna, szürke, de csak főve)
* Lenmag
* Lenolaj
* Mandula
* Mángold
* Metélőhagyma
* Napraforgómag
* Növényi olajok
* Paradicsom
* Paszternák (csak főve)
* Pekándió
* Petrezselyem
* Quinoa (csak főve)
* Retek, fehér, fekete
* Ribizli
* Rozs
* Saláta (római, ruccola, batávia radicchi)
* Sárgarépa
* sárgarépa
* Sóska
* Spárga
* Spenót
* Sütőtök
* Szeder
* Szezám
* Szója készítmények (csak 2 hónap diéta után)
* Teák
* Tejcukor, egyedül a tejcukor az engedélyezett, mivel a laktózt a gombák nem tudják lebontani, így az nem szolgál számukra táplálékul.
* Tofu (csak megfőzve)
* Tojás
* Torma
* Tök
* Tökmag
* Tönköly
* Uborka
* Vöröskáposzta
* Zab
* Zeller
* Zöldbab
* Zöldborsó
* Zöldbúzafűlé

Amiket a Candida utál:

* Fahéj
* Fokhagyma
* Tárkony
* Vöröshagyma

A diéta legjobban személyre szabottan működik. Természetesen keretek között, de van akinek ez, van akinek más hat. Kezdésnek, változtatásnak mindenképp jó, és a saját tapasztalatok alapján a diétát lehet, sőt kell is finomítani.

A gyümölcsöket csak frissen, legalább 20 perccel étkezés előtt, a zöldségeket lehetőleg frissen, minél inkább nyersen fogyasszuk.
Különösen hasznos a grapefruitmagolaj! Ez egy olyan vegyületet tartalmaz, melynek gombaölő hatása van.
Nagyon fontos a sok ásványanyag, a sok vitamin, melyeket lehetőleg friss zöldségekből, gyümölcsökből szerezzünk be!
B1, B3, B6, C, E-vitamin, folsav, biotin, magnézium, kálcium, réz, króm, litium, cink.l

Amit a szigorú diéta ideje alatt tilos fogyasztanod: édességek, szárított gyümölcs, élesztő, élesztővel készült termékek, finomított lisztből készült kenyér, tejföl, sajtok, ketchup, majonéz, mustár, készen kapható salátaöntetek, szószok, gomba, sör, bor, pezsgő, gyümölcslevek.

Amit az első két-három hét után már szabad: könnyű, nem gombás érleléssel készült sajtfélék, tej, bab, borsó, kukorica, barack, szőlő, cseresznye, narancs, citrom, grépfrút, alma, körte, avokádó.

Amit mindvégig szabad: gombaölő fűszerek - sáfrány, kurkuma, koriander, köménymag, bazsalikom, curry -, Graham-kenyér, rozskenyér, korpás kenyér, sovány húsok, hal, natúr rizs, hajdina, árpa, köles, lencse, lenmag, mustármag, zab, zabtermékek, tojás, élőflórás natúr joghurt, juhtúró, zöldségek minden mennyiségben, dió, tökmag, hidegen sajtolt olajok, szezámmag, kávé, ásványvíz, teák.

 
 
0 komment , kategória:  Candida  
Xilitol
  2010-11-28 23:43:26, vasárnap
 
  Anti-Candida diiétában csak ez a cukor használható, és egyébként is nagyon egészséges az elhízás és a cukorbetegség megelőzésére.

Xilit, angolul Xylitol, nyírfacukor néven is forgalmazzák

Először nyírfák nedvéből vonták ki francia és német tudósok, majd népszerűsítették Európában olyan természetes édesítőszerként, melyet várandósak, gyermekek és cukorbetegek is fogyaszthatnak.
* 100%-ban természetes édesítőszer
* Génmanipuláció-mentes
* Glikémiás indexe csupán 7, mely lassú, elnyújtott felszívódást eredményez
* 40%-kal kevesebb kalóriát, 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a finomított cukor (240 kcal/100 g)
* A baktériumok nem bontják
* Késlelteti az éhségérzetet
* Kizárólag fa alapanyagból, hidrolízis útján készül
* Európai (Finnország) termelésből és gyártásból készült kristályosított cukor
* 1:1 arányban kiváltható a hagyományos cukor

Kiknek javasoljuk a használatát?

* Egészségesen táplálkozóknak
* Fogyókúrázóknak, diétázóknak
* Cukorbetegeknek
* Paleolit étrendet követőknek
Mire használhatjuk?

* Sütni, főzni
* Befőzni, eltenni
* Hideg-meleg italokat édesíteni
* Fogszuvasodás ellen
* Egészségmegőrzésre
Felhasználási lehetőségei nagyjából megegyeznek a hagyományos kristályosított cukrokkal. Befőzéshez, sütéshez, főzéshez, hideg-meleg italokhoz (teához, kávéhoz) kiválóan alkalmazható. 1:1 arányban válthatjuk ki hagyományos cukrunkat, így édesség érzetben és térfogatban is ugyanazt az eredményt érhetjük el, és mindezt mellékíz nélkül.
Előnyei közé tartozik azon tulajdonsága is, mely szerint a baktériumok nem tudják bontani, így nagyban elősegítheti száj-higiéniánkat; bár ugyanezen okból, nem tudjuk alkalmazni kelt tészták készítéséhez.

Hidrolízissel, vegyszerek nélkül előállított, növényi alapú ugyanúgy, mint a stevia, ellenben nem érezhető az édesítőket jellemző mellék-, vagy utóíz. Tapasztalatom szerint egy kis "hűvösség" érezhető az édes íz mellett.

Jelenleg ez az egyetlen természetes édesítőszer, melyet minden forrás megbízhatónak, mennyiségi megkötések nélkül szabadon fogyaszthatónak tekint.

Miért a Xukrot válasszuk?

A cikk írásakor Magyarországon az egyetlen olyan xilit termék, mely fa alapanyagból és az Európai Unióban készül (Finnország). Ezzel garantálva a minőséget. A megfelelő szakhatósági engedélyekkel és GNO mentességi bizonyítvánnyal rendelkezik, és mindez verhetetlen áron! A piacon megtalálható további xylitol termékek a gazdaságosság jegyében kukorica-alapanyagból készülnek és többnyire kínai, vagy jelöletlen származásúak.
Miért nem ezt használja mindenki?

Mert bár lassan 2 évszázada ismerjük, nálunk kevéssé ismert. És mivel kevesebb fogy belőle, mint a hagyományos cukrokból, ezért az ára jóval magasabb. De van egy jó hírünk, nálunk olcsón hozzájuthat.
Bár mennyiségi korlátot nem szabnak meg a felhasználás során, aki érzékeny az édesítőkre általában, kisebb adagokkal szoktassa hozzá magát.

Miből és hogyan készül?

Ellentétben sok édesítőszerrel, egyetlen alkotóeleme a xylitol, magyar nyelven xilit, vagy nyírfacukor (mindkét kifejezés egyben termékek neve is). Ha találkozunk a boltokban ezekkel a nevekkel, ne lepődjünk meg, mind ugyanazt a cukor-alkoholt tartalmazza, minimum 99,95 %-os tisztaságban.
A nyírfacukor (xilit, xylitol) öt szénatomos cukoralkohol, egy olyan természetes szénhidrát, amely számos növényben előfordul (például a gyümölcsökben). Sőt, az emberi anyagcsere folyamatok során is keletkezik.

A szerves kémia az 1890-es évek óta ismeri a nyírfacukrot. Német és francia kutatók voltak az elsők, akik több mint 100 évvel ezelőtt felfedezték. Kezdetben nátriumamalgám segítségével D-xilózból (természetes facukor) állították elő.

Elsőként népszerűsítették Európában biztonságos édesítőként, cukorbetegséggel küzdők számára, mivel nincs kiugró hatása az inzulinszintre. A fogászati jelentőségét az 1970-es évek elején kutatták Finnországban, Turku Universitynél, ahol jelentős fogászati előnyöket igazoltak. Jelenleg hidrolízissel állítják elő keményfából, illetve a kukorica különböző részeiből.

Élettani hatások

Alacsony glikémiás indexe (7) és alacsony szénhidrát tartalma ajánlottá teszi mind cukorbetegek, mind az egészséges táplálkozást folytatók számára. 40%-kal kevesebb kalóriát, 75%-kal kevesebb felszívódó szénhidrátot tartalmaz, mint a finomított cukor (240 kcal/100 g).
Mivel a fogszuvasodás esélyét csökkenti - a baktériumokkal szembeni ellenállóságának köszönhetően - előszeretettel használják fogkrémek alapanyagának is. A nemzetközi és hazai egészségügyi szervezetek véleménye alapján korlátlan mennyiségben fogyasztható, mellékhatása több évtizedes használati tapasztalat után sem ismert. Ellenben, mint minden cukoralkohollal, így a xilittel is mértékletesség szükséges. Az arra érzékenyeknél, az első fogyasztáskor bevitt 40g feletti mennyiség hasmenést okozhat.

Mire nem jó?

Mivel antibakteriális hatású, így az élesztogombák sem bírják a társaságát. Ezért le kell mondanunk a kelt tésztákhoz való használatáról.
A kutyáknak, mint bármely cukor, ez sem adható.
Mindezeket figyelembe véve elmondható, hogy ha cukor, akkor Xukor (xylitol) a legkézenfekvőbb választás.

Nézzetek be erre a linkre, itt lehet kedvezményesen rendelni is.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
sajtos magvas muffin
  2010-11-22 16:55:26, hétfő
 
  Hozzávalók:

10 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
10 dkg teljes kiörlésű liszt
1 csomag sütőpor
1 kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
kis örölt kömény
5 evőkanál magkeverék (lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag)
2 tojás
10 dkg vaj
1 evőkanál tökmagolaj
2 dl tejföl
10 dkg reszelt kecskesajt

Elkészítés:
A lisztet a sütőporral, a sóval, a borssal és a magokkal összeforgatjuk. A tojást az olvasztott, de nem meleg vajjal és a tejföllel felverjük, majd a magvas liszttel és a reszelt sajttal összedolgozzuk. Egy közepes muffinsütőt muffin papírral kibélelünk, a masszával a háromnegyedükig töltjük. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. A legvégén kevés reszelt sajtot tehetünk a muffinok tetejére. A formában hagyjuk kb. 10 percig, majd a muffinokat melegen vagy langyosan tálalhatjuk.



 
 
0 komment , kategória:  Candida  
cukkini krémleves
  2010-11-01 09:36:32, hétfő
 
 



Anti-Candida recept

Hozzávalók:

- 2 db nagyobb cukkini, 1 fej vöröshagyma, 1 db tejföl,
- 1 leveskocka, olaj, 2 evők. teljes kiörlésű liszt, só, bors,
- 3 gerezd fokhagyma, fokhagyma-granulátum.

Elkészítése:

A cukkinikat uborkareszelőn lereszeltem. Kevés olajon elkezdtem dinsztelni a vékonyra szelt vöröshagymát és rádobtam a cukkinikat, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a préselt fokhagymákat és együtt pirítottam őket.
Majd bő másfél liter vízzel felengedtem és felfőztem. Amikor felfőtt, akkor tettem bele a leveskockát és kis gázon főztem tovább.
A tejfölt kikavartam a liszttel és ha már puhák a cukkinik, akkor hozzákevertem a leveshez. Ezzel is felfőztem, majd levettem a tűzről és botturmixal krémszerűvé kevertem.
Mi levesgyöngyel és reszelt sajttal ettük, de lehet bele tenni sült szalonnát, füstölt sajtot is.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
     2/6 oldal   Bejegyzések száma: 52 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 114 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 80
  • e Hét: 954
  • e Hónap: 5358
  • e Év: 37087
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.