Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Mi, Palkók…-érdekes történet
  2019-04-07 08:10:03, vasárnap
 
  Budapesten lakott a család. Apa és felnőtt fia, Palkó, ritka harmonikus kapcsolatban éltek, szinte már barátok voltak, többször még cinkostársak is, főleg, ha Palkó édesanyjának bosszantása került napirendre. Ezt a harmóniát törte apró darabokra egy hatalmas veszekedés, ami odáig fajult, hogy Palkó nagyon megsértette az apját, aki pedig azt vetette a fia szemére, hogy képtelen megállni a saját lábán. Palkó azonnal összecsomagolt és elment, elköltözött otthonról. A régi közös csínytevések, a nevetés és az öröm helyét átvette a csend, ami csak egyre nőtt és nőtt. És nem történt semmi, csak néma csend, és üresség, és egyre tátongóbb űr két olyan ember között, akik egyébként összetartoztak. Egy ilyen komor, csendes napon született meg az elhatározás az apa szívében, hogy ez nem mehet így tovább. Nem tudta, hol van Palkó, hová költözött és mit csinál, csak azt tudta, hogy nagyon hiányzik neki, és nem bírja így tovább. Semmi más ötlete nem volt, mint hogy felad egy hirdetést egy országos lapban. Meg is írta és fel is adta az üzenetet: ,,Palkó! Mindent megbocsátok, kérlek, gyere haza! Találkozzunk vasárnap a Hősök terén, délután 4-kor! Apa." A hirdetést lehozták, s az apa szívdobogva indult el azon a vasárnap délutánon a térre, ahol több mint negyven Palkó álldogált a megadott időpontban, és várta az apját, a kiengesztelődést és az újrakezdést.
A házasságtörésen ért asszony ezt az újrakezdést tapasztalta meg. Az írástudók és a farizeusok Jézusnak akartak csapdát állítani, hiszen a törvényben rögzített halálra kövezés rendeletét csak a rómaiak jóváhagyásával lehetett végrehajtani. Ez volt a helyzet Jézus perével is. Nem is annyira az asszony bűne érdekelte őket, hanem Jézus, aki, ha elveti a mózesi törvényt, szembekerül a vallásossággal, ha pedig követ ragad, akkor a rómaiak kezére adható. De teljesen másként alakult a helyzet. Jézus a bűnbocsánat, az újrakezdés, a kiengesztelődés a ,,menj és többé ne vétkezz" saját élete árán történő meghirdetését teljesíti, amire mi, Palkók valamennyien a legmélyebben vágyakozunk. A porba írt szavakra és az ,,az vesse rá az első követ, aki közületek bűn nélkül van" parancsára csendet kell teremtenünk a mai világban is, és végképp el kell oszlatnunk a szívünkből a harag és a bosszúvágy minden árnyékát, hogy Palkók és Palkók is találkozhassanak.

Pék Sándor Magyar kurír
*
Jézus a bűnbocsánat, az újrakezdés, a kiengesztelődés a ,,menj és többé ne vétkezz" saját élete árán történő meghirdetését teljesíti, amire mi, Palkók valamennyien a legmélyebben vágyakozunk.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Útravaló – 2019. április 7., nagyböjt 5. vasárnapja
  2019-04-07 07:58:12, vasárnap
 
  Képen: Szent Péter apostol bazilikája
...... .......


Miközben Jézust fokozatosan sarokba szorítják üldözői, Ő igaz ítéletet kér az Atyától a szentmise kezdőénekében: ,,Szolgáltass nekem igazságot, Istenem...", az evangéliumban pedig a Mester az Olajfák hegyéről érkezik a templomba. Megkezdi saját szenvedésének és a templom áldozatának összefűzését, hogy az Atya akaratára mondott igenje végleg szétfeszítse az ószövetség keretét, és helyére lépjen újszövetségi papsága: ő lett az Oltár, a Pap és az áldozati Bárány - énekeljük a húsvét prefációjában. Szent Péter apostol bazilikájába zarándokol ma az Egyház, itt éli át, hogy a bűnös asszony ő maga, akinek szánalomra méltósága irgalomra indítja Urát.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Nagyböjt 5. vasárnap 04.07
  2019-04-07 07:52:24, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Új dolgot visz végbe az Isten: vizet fakaszt népének a pusztaságban, és megnyitja számára a kegyelem forrását.
Ezt mondja az Úr: aki egykor utat készített a tengeren át és ösvényt a nagy vizekben, aki kivezette a harci szekereket és lovakat, a hadsereget és a hőst: elbuktak és nem keltek föl többé, odavesztek, és kialudtak, mint a mécses lángja:
,,Most már ne arra gondoljatok, ami régen történt, és ne a múlt dolgaira figyeljetek! Nézzétek: én valami újat viszek végbe, és már sarjadóban is van, nem látjátok? Valóban, utat készítek a pusztában, és folyókat a sivatagban.
Dicsőíteni fog a mező minden vadja, a sakálok és a struccok, mert vizet fakasztok a pusztában és folyókat a sivatagban, hogy inni adjak népemnek, az én kiválasztottamnak. A nép, amelyet magamnak alkottam, hirdetni fogja dicsőségemet."
Ez az Isten igéje. Iz 43,16-21

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a filippiekhez írt leveléből
Tekintsünk Krisztusért mindent értéktelennek, és így hasonlóak leszünk hozzá a halálban.
Testvéreim!
Krisztus Jézusnak fönséges ismeretéhez mérten mindent hátránynak tartok. Érte mindent elvetettem, sőt szemétnek tekintek, csakhogy Krisztust elnyerhessem és hozzá tartozzam. Hiszen nem a törvény útján váltam igazzá, hanem a Jézus Krisztusba vetett hit révén. Isten ugyanis a hit által tett igazzá, hogy megismerjem őt és feltámadásának erejét, de a szenvedésben is vállaljam vele a közösséget. Így hasonló akarok lenni hozzá halálában, hogy ezáltal eljussak a halálból a feltámadásra is.
Nem mintha már elértem volna, vagy már a célban lennék, de futok utána, hogy magamhoz ragadjam, ahogy Krisztus is megragadott engem.
Testvéreim, nem gondolom, hogy máris magamhoz ragadtam, de azt igen, hogy elfelejtem, ami mögöttem van, és nekilendülök annak, ami előttem van. Futok a kitűzött cél felé, az égi hivatás jutalmáért, amelyre Isten meghívott Krisztusban.
Ez az Isten igéje. Fil 3,8-14

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!
...... ......


Abban az időben Jézus kiment az Olajfák-hegyére. Kora reggel újra megjelent a templomban. A nép köréje sereglett, ő pedig leült, és tanította őket.
Az írástudók és a farizeusok egy házasságtörésen ért asszonyt vittek eléje. Odaállították középre, és így szóltak hozzá: ,,Mester, ezt az asszonyt házasságtörésen érték. Mózes azt parancsolta a törvényben, hogy az ilyet meg kell kövezni. Hát te mit mondasz?" Ezt azért kérdezték, hogy próbára tegyék, és vádolhassák.
Jézus lehajolt, és az ujjával írni kezdett a földön. Ők azonban tovább faggatták. Erre fölegyenesedett, és azt mondta nekik: ,,Az vesse rá az első követ, aki közületek bűn nélkül van!" Aztán újra lehajolt, s tovább írt a földön. Azok meg ennek hallatára egymás után eloldalogtak, kezdve a véneken, s csak Jézus maradt ott a középen álló asszonnyal.
Jézus fölegyenesedett és megszólította: ,,Asszony, hol vannak, akik vádoltak téged? Senki sem ítélt el?"
,,Senki, Uram" - felelte az asszony.
Erre Jézus azt mondta neki: ,,Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!"
Ezek az evangélium igéi.Jn 8,1-11

Imádság
Irgalmas Jézus! Te nem a bűnös asszony múltjára voltál kíváncsi, ezért nem faggattad őt. Ő nem állt neki mentegetőzni, nem akarta titkolni bűnét és nem volt szándékában személyes felelősségét kisebbíteni. A te figyelmed a múlt helyett a jövőre irányul. A bűnt helyteleníted, elítéled, de az embert nem akarod elítélni. Te azért jöttél, hogy megmentsd a bűnösöket és megtérésre indítsd őket. A te isteni irgalmasságod túllép a mi bűnös múltunkon és elindít minket a remény, a megigazulás útján. Elismerjük, hogy az emberi ítélkezések a porba alázzák a másik embert, de a te irgalmasságod felemel, talpra állít, lehetőséget ad egy új életre.

Az irgalmas Isten előtt
A házasságtörő nő nem a maga akaratából, hanem az őt elítélők kényszerítése miatt találkozik Jézussal, és az ő személyén keresztül Isten irgalmával. A történet olyannyira szép üzenetet fogalmaz meg az irgalmasságról, hogy nem is János evangéliumába illik, hanem Szent Lukács művébe, aki az evangélisták közül a legnagyobb figyelmet szenteli az isteni irgalmasság bemutatásának Jézus példabeszédei és más tanításai során. Lényeges, hogy nem egy példabeszédről, nem egy kitalált történetről van szó, hanem egy olyan esetről, amely a valóságban is megtörtént.
A történet hátterét röviden mutatja be János evangélista. Jézus napközben tanít a templomban, az emberek szívesen hallgatják. Estére kimegy az Olajfák-hegyére, majd reggel visszatér a templomba. Újra köré gyűlnek az emberek, hogy hallgassák tanítását. Ekkor jelennek meg az írástudók és a farizeusok, akik magukkal hozzák a megvádolt asszonyt. Jézushoz intézett szavaikkal nyomban feszültséget keltenek. Olyan érzésünk támad, mintha teljesen mindegy volna nekik, hogy mi lesz az asszony sorsa, halálra kövezik vagy életben marad, nekik most az a fontos, hogy Jézus szavaiban kifogásolnivalót találjanak. Kérdésükben szembeállítják a mózesi törvényt és Isten irgalmasságát, amelyről Jézus oly sokat tanít. Mózes törvénye ugyanis úgy rendelkezik, hogy halált érdemel az a nő, aki házasságtörést követ el, meg kell őt kövezni. Ezt a törvényt idézik fel Jézusnak, aki persze az emlékeztető nélkül is jól ismeri a törvény rendelkezését. A farizeusok szándékosan keltenek feszültséget a törvény előírása és az irgalmasság között, szándékosan hoznak létre kérdésükkel egy csapdahelyzetet. Ha Jézus helyesli az asszony megkövezését, akkor azzal vádolhatnák, hogy az irgalmasságról, a megbocsátásról hirdetett tanítása üres és álszent. Ha pedig felmenti az asszonyt, akkor az a vád éri, hogy nem tartja tiszteletben a vallási és társadalmi élet alapjául szolgáló mózesi törvényt. Jézus azonnal átlátja a helyzetet, felismeri a kérdezők rossz szándékát, ezért nem válaszol azonnal, nem felel indulatból. Írni kezd a föld porába, hogy mindenki elgondolkozzon közben és megnyugodjon. A kérdezőket nem érdekli, hogy Jézus mit ír a porba, hanem tovább faggatják, választ sürgetnek tőle. És meg is kapják a feleletet: ,,Az vesse rá az első követ, aki közületek bűn nélkül van!" Ez a válasz kifejezi, hogy nem akarja eltörölni, megszüntetni a törvényt, ugyanakkor jelzi azt is, hogy senkinek nincs joga ítélkezni a másik ember felett, mert valójában mindenki bűnös, és az ítélkezés Istenre tartozik.
Ez a válasz már elgondolkodtatja az írástudókat és a farizeusokat, ők is jól tudják, hogy nem vonhatják majd ki magukat az isteni ítélkezés alól. És a válaszból mi is megértjük: ha az igazságosságot tartjuk a legfőbb elvnek emberi kapcsolatainkban, akkor velünk szemben is az ő igazságosságát fogja érvényesíteni Isten, azaz megkapjuk majd tőle a bűneinkért járó büntetést. De ha az igazságosság könyörtelen hangoztatása helyett teret engedünk a megbocsátásnak, akkor mi is számíthatunk Isten irgalmára.
A történet Jézus bátorításával fejeződik be: ,,Menj, de többé ne vétkezzél!" Az irgalom új lehetőséget ad. Amikor megbocsátok embertársamnak, új lehetőséget adok neki. Amikor Isten megbocsát nekem, akkor új lehetőséget kapok tőle, hogy neki tetszően éljek.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 450 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5007
  • e Hét: 10808
  • e Hónap: 43962
  • e Év: 277709
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.