Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/9 oldal   Bejegyzések száma: 89 
Otthoni gyógymódok csontritkulásra (oszteoporózisra)
  2023-01-10 13:53:21, kedd
 
  A csontritkulás a kor előrehaladtával egyre súlyosbodik, a csontszövet újratermelődése lelassul, és a csontszövet sűrűsége lecsökken vagy azért, mert túl sok csontszövet rész pusztul el, vagy azért mert kevés új keletkezik, vagy a kettő együtt.

A csontritkulás a férfiakat és a nőket egyaránt érinti, azonban a menopauza után lévő nők körében a leggyakoribb a szervezet ösztrogénszint csökkenésének következtében. Emellett az ázsiai és a kaukázusi ember a leghajlamosabb erre a betegségre.

Az (Amerikai) Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai szerint több mint 40 millió ember szenved csontritkulásban vagy az alacsony csonttömeggel kapcsolatos betegségekben. Nincs okunk feltételezni, hogy nálunk jobb lenne ez az arány.

Fontos kockázatot növelő tényező még a nem megfelelő étkezés, a mozgáshiány, a dohányzás, bizonyos orvosságok, az alacsony testtömeg, a vékony csontozat és az örökletes faktorok. A pajzsmirigy a mellékpajzsmirigy, illetve az adrenalin mirigyek túlműködése is köthető a csontritkuláshoz. Sőt a nem megfelelő kalciumbevitel és egyéb táplálkozási hiányok, mint a D-, K- vitamin, a magnézium, a mangán, a cink, a réz és a bór hiány is nagy szerepet játszanak ennek kialakulásában.

Az Amerikai Nemzeti Csontritkulási Alapítvány ,,néma betegségnek" híja, ugyanis a korai szakaszban szinte semmilyen tünete nincs. Fő következmény a csonttörés kockázatának jelentős növekedése. A csontok törékennyé válnak, így már egy kisebb esés is komoly töréshez vezethet, például a medence, a csukló és a gerinc területén. A későbbi szakaszokban egyéb tünetek is felléphetnek, mint a hátfájás, a magasságvesztés, a görnyedt testtartás és a korlátozott mozgásképesség.

Amennyiben csontritkulással diagnosztizálták, vagy nagy ennek a kockázata, szigorú étrendet és egészséges életmódot érdemes követnie, hogy ezáltal elhárítsa, vagy legalább lelassítsa a folyamatot. Emellett pár otthoni gyógymódot is kipróbálhat, amely segít csontjai egészségének és erejének megőrzésében.

1. Aszalt szilva
Az aszalt szilva napi fogyasztása jót tesz a csontoknak és kevésbé törékennyé teszi őket, amint azt egy 2011-ben a Florida Állami Egyetem kutatói által a Brit Táplálkozási Folyóiratban közölt tanulmány kimutatta. Az aszalt szilva polifenolokban és antioxidánsban gazdag, amelyek jót tesznek a csontoknak. Emellett található benne bór és a réz két, a csontképzés szempontjából rendkívül fontos ásványi anyag.

Bármilyen korosztály számára ajánlott napi egy-két aszalt szilva fogyasztása. Ezt az adagot fokozatosan felemelheti napi 6-10-re, hogy ezáltal is megelőzze a csontritkulást.

2. Alma
Az almában található különleges antioxidáns kombináció (polifenolok és flavonoidok) az almát rendkívül fontossá teszik a csontritkulás kezelésében. Francia kutatók kimutatták, hogy a phloridzin nevű flavonoid megelőzi a csontritkulás kialakulását a posztmenopauza korban lévő nőknél, a gyulladásjelölők serkentésével és a csontsűrűség növelésével.

Az alma emellett bórban is gazdag, ez az ásványi anyag segíti a szervezetet a kalcium megőrzésében. A kalcium a csontok és izmok építő anyaga. Ahhoz, hogy az alma csonttal kapcsolatos jótékony hatásait észlelje, héjastul fogyassza azt. Válasszon organikus (bio) almát ha lehet, kerülje a rovarirtóval és mesterséges viasszal kezelt almákat.

3. Kókuszolaj
Egy új kutatás azt sugallja, hogy az étrend szűz kókuszolajjal való kiegészítése visszafordíthatja az ösztrogénhiány hatásait, ezek közt a csont sűrűségének csökkenését is. A kókuszolaj antioxidáns tartalma segít megőrizni a csontszerkezetet és megelőzi a hormonális okokra visszavezethető csontvesztést. Ezen felül a kókuszolaj serkenti a kalcium és a magnézium felszívódását is, ez két kulcsfontosságú ásványi anyag a csontok fejlődésében és megtartásában.

- Fogyasszon naponta három evőkanálnyi kókuszolajat a megelőzés, és napi öt kanállal a csontritkulás visszafordításának érdekében.
- Külsőleg is alkalmazható a kókuszolaj az egész testre, masszírozza ezt be gyengéden pár percen keresztül majd vegyen forró fürdőt. Ha ezt rendszeresen megismétli, pozitív változásokat észlelhet.
- Főzéshez is használjon szűz kókuszolajat.

4. Mandulatej
A mandulaolaj rengeteg kalciumot tartalmaz. Flavonoidokban is gazdag, amely csökkenti a szervezetben található szabad gyökök számát. Ezen felül magnéziumban, mangánban és káliumban is gazdag, ezek elengedhetetlenek az erős csontozat kialakításában és megtartásában.

- Áztasson be egy csésze mandulát éjszakára. Másnap hámozza meg majd helyezze robotgépbe 2-2,5 csésze vízzel. A géppel keverje őket krémessé, majd adjon hozzá fahéjat és mézet. A kapott keveréket szűrje le egy csomagolóvászon segítségével. Fogyassza ezt a mandulatejet naponta. A mandulatejet kész formában is megvásárolhatja.
- Áztasson be 10 mandulát éjszakára, majd hámozza meg és robotgépben keverje el egy csésze meleg tejjel (lehetőleg kecsketejjel). Adjon hozzá egy csipetnyi sáfrányt, kardamomot és őrölt gyömbért, majd naponta kétszer fogyassza reggeli és elalvás előtt.

5. Szezámmag
Az ayurvédikus orvoslásban a szezámmag a csontritkulás hatásos ellenszere. A szezámmag kalciumban, magnéziumban, mangánban, rézben, cinkben, foszforban és D- és K-vitaminban gazdag.

- Reggelente ropogtasson el egy maroknyi pirított szezámmagot.
- Keverjen el egy kávéskanálnyi őrölt pirított szezámmagot egy csésze meleg tejben. Ezt naponta kétszer fogyassza.
- Sütés-főzés során is használjon pirított szezámmagot.

6. Halolaj
A halolaj és ennek kiegészítő formája omega-3 zsírsavakban és D-vitaminban gazdag. Egy, a NASA által finanszírozott kutatás, amely a Csont Ásványi Anyag Kutatás című folyóiratban jelent meg, kimutatta, hogy a halolajban található omega-3 zsírsavak meggátolják egyes kockázati tényezők aktivizálódását, amelyek csont- és izomvesztéshez vezetnének.

- A legegyszerűbb megoldás a napi egyszeri 1000mg-os halolaj kiegészítő étkezés közbeni bevétele.
- Folyami halakat is fogyaszthat, mint a lazac, hogy ezzel is több esszenciális zsírsavat vigyen be.

Megjegyzés: A vérhígítóval kezelt betegek mindenképp konzultáljanak orvosukkal mielőtt elkezdenék a kúrát.

7. Ananász
Az ananász mangánban gazdag. A mangánhiány kapcsolatba hozható a csont deformációjával és a csontvesztéssel, amely csontritkuláshoz vezet.

- Fogyasszon naponta egy csésze friss ananászt szeletelve étkezés előtt. Ez a napi mangánszükséglet 75%-át fedezi.
- Fogyasszon naponta egy csésze ananászlevet.

8. Koriander
A koriander levél és a koriander mag is gazdag kalciumban, káliumban, mangánban és vasban. Ezek az idősebb nők körében előforduló gerinci csontvesztést is megelőzhetik.

- Keverjen el két kávéskanál koriander magot egy csésze forró vízben. Fedje le és hagyja ázni 10 percre majd szűrje le és ízesítse mézzel. Napi kétszer fogyassza ezt.
- Használjon több koriander levelet és magvat főzés során.

9. Élvezze a napsütést
Az egészséges és erős csontozat megtartásához D-vitaminra van szükség. Ez elengedhetetlen a kalcium felszívódásához és így a csontritkulás megelőzéséhez is. A D-vitamin legjobb természetes forrása a napsugárzás.
Napozzon főként a reggeli órákban, legalább napi 10-15 percet, ez segíti a szervezet D-vitamin termelését. Azonban kerülje a túlzott napozást és ne felejtse el a napvédő krémek használatát se.

10. Rendszeres testmozgás
A rendszeres testmozgás a legfontosabb módszer a csontritkulás megelőzésében. Csökkenti a csontvesztést, növeli a csontszövet sűrűségét és egészségesebbé teszi azt. Néhány hasznos gyakorlat:

- Saját testsúllyal végzett gyakorlatok, mint a séta, az alacsony intenzitású aerobic vagy a tenisz.
- Ellenállással végzett gyakorlatok, mint a szabadsúlyos és a gumiszalagos gyakorlatok.
- Hajlékonysági és egyensúly gyakorlatok.

Naponta legalább 30 percen keresztül végezze ezeket a gyakorlatokat, vagy legalább hetente háromszor. Amennyiben nincs edzéshez szokva, dolgozzon személyi edzővel, aki kialakítja majd edzésprogramját.

Egyéb tanácsok:
- Fogyasszon kalciumban gazadag ételeket minden nap. A magnézium, a K- és a D-vitamin, a mangán és az esszenciális zsírsavak is fontosak.
- Csökkentse az alkoholfogyasztást.
- Ne dohányozzon, mivel ez felgyorsítja a csontszövetvesztést.
- Előzze meg az esésekből adódó sérüléseket.
- Kövesse figyelemmel gyógyszereit, mivel egyes kortikoszteroidok, vizelethajtók és pajzsmirigy hormon gyógyszerek növelhetik a csontvesztés mértékét.
- Csökkentse a stresszt, amely növeli a kortizon szintet, amely egyes ásványok csontból való kiválását eredményezi.
- Fogyasszon kevesebb colat és koffeint, mivel ez növeli a kalciumvesztést.
- Amennyiben étrendje nem tartalmaz elegendő kalciumot és D-vitamint, az orvossal való konzultáció után fogyassza ezeket kiegészítő formájában.
- Kerülje az előrecsomagolt ételeket, a fehérjeporokat és az erjesztett szója ételeket. Csökkentse a húsbevitelt is, mivel a hús is csökkenti a csontok kalciumtartalmát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Kollagénnel a csontok egészségéért
  2023-01-04 23:21:27, szerda
 
  A kollagén nem csak bőrünk, hajunk és körmeink, hanem csontjaink egészségének megőrzéséhez is nélkülözhetetlen!

Mi az a kollagén?
A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetben. A kötőszövetek fő összetevőjeként az inakban, az ínszalagokban, a bőrben, és a csontokban is megtalálható, és feladatai közé tartozik például a bőr rugalmasságának megőrzése, valamint a csontszövetek felépítése és a csontok erősségének fenntartása.

A kollagén szerepe a csontok egészségének megőrzésében

Természetes, hogy az életkor előrehaladtával csökken a kollagén mennyisége a szervezetben, ez pedig negatív hatást gyakorol a csonttömegre és a csontsűrűségre is. Tanulmányokkal igazolták, hogy a kollagénveszteség többek között olyan állapotok kialakulásához vezethet, mint például a csontritkulás előfutárának tartott oszteopénia, más néven csontsűrűség-csökkenés, vagy súlyosabb esetekben az oszteoporózis, vagy közismertebb néven csontritkulás. Az alacsony csontsűrűség következtében sajnos a csonttörések kockázata is megnövekszik.

A kollagén étrenden keresztüli pótlásával, legyen szó kollagénben gazdag ételekről, vagy kollagént tartalmazó étrend-kiegészítőkről, a csontok ritkulása és bomlása szerencsére lassítható, és ezáltal csökkenthető a csontritkulás és más, a csontokat érintő betegségek kockázata is. 

Vizsgálatok szerint azoknál, akik csonterősítő vitaminok és ásványi anyagok, mint például a D-vitamin és a kalcium mellett rendszeresen fogyasztanak kollagént, számottevően alacsonyabb a csontlebontást elősegítő fehérjék szintje, mint azoknál, akik nem pótolják a kollagént. A kollagén rendszeres, megfelelő mennyiségű pótlásának köszönhetően lassítható a csontsűrűség csökkenése, sőt egyes esetekben a csontsűrűség akár növelhető is.
Hogyan lassíthatjuk le a kollagénvesztést, és fokozhatjuk a kollagén szintjét természetesen és hatékonyan?

A kollagénszint csökkenése egy természetes folyamat, melyet nem lehet elkerülni. Azonban fontos szem előtt tartanunk, hogy bizonyos tényezők felgyorsíthatják, vagy akár le is lassíthatják azt.

Kimutatták, hogy mind az étrend, mind egyes életmódbeli tényezők hatással vannak a szervezet kollagéntermelésére. Az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, valamint a túlzott alkoholfogyasztás gátolhatja azt, míg a tápanyagokban gazdag táplálkozás segíthet szervezetünknek a kollagén előállításában. Az étrendből bevitt kollagén szintén képes beépülni szervezetünkbe, így a kollagénben gazdag ételek rendszeres fogyasztását is érdemes megfontolnunk.

Hogy mit érdemes étrendünkbe iktatni a kollagénszint fokozásának érdekében, és ezáltal a csontok egészségének hosszú távú megőrzéséhez? 

A C-vitamin kulcsfontosságú a kollagén előállításához, ezért az azt tartalmazó zöldségek és gyümölcsök mindennapos fogyasztása alapvető. 

A kollagén természetesen megtalálható az állati kötőszövetekben, például a halakban, a húsokban, valamint a porcokban és a bőrben. A zselatint tartalmazó élelmiszerek, mint például a csontleves vagy a kocsonya remek természetes forrásai a kollagénnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Zsurlóval a csontritkulás megelőzésére
  2023-01-02 11:29:00, hétfő
 
 



A zsurlót már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották és használták ki a gyógynövény egészségügyi előnyeit. A zsurlót fogyaszthatjuk a veseproblémák és a csontritkulás kialakulásának megelőzésére is.

A zsurlónak sok-sok egészségügyi előnye létezik. Többek között használhatjuk a menstruációs görcsök kialakulása ellen, a köszvény és a fagyás kezelésére. Nagyon hasznos gyógynövény lehet vizelet-visszatartási probléma, azaz inkontinencia esetén, de fogyaszthatjuk vese- és hólyagkövek esetén, ha fogyni szeretnénk, vagy ha húgyúti fertőzéstől szenvednünk.

A csontritkulás igen sok embert érintő probléma, ami nem más, mint a csontszövet lágyulása, elvékonyodása. Elsősorban a menopauza szakaszába lépő nőket fenyegeti a csontritkulás mint komoly csontbetegség. A zsurló azonban a segítségünkre lehet, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz szilíciumot, amely ásványi anyag biztosítani tudja az egészséges csontszövetet és kötőszövetet.

Egyes tápanyagok sikeresen felgyorsítják a csontképződés mineralizációját. Ezek a következők: D-vitamin, L-prolin, cink, L-arginin, L-aszkorbinsav. A zsurlókivonat hozzáadása ezekhez előnyös lehet a csontképződés szempontjából.

A zsurló egy cisztein nevű aminosavat is nagy mennyiségben tartalmaz, valamint ásványi anyagok közül kiemelkedő a szeléntartalma, ami nemcsak a haj növekedését támogatja meg, hanem aktívan szerepet vállal a pajzsmirigybetegségek megelőzésében is.

A zsurló gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. Ez a kettős hatás pedig nagy segítséget jelent az immunvédelemben, így ősszel és télen az influenzabetegségek időszakában érdemes naponta egy-két csésze zsurlóteát is elfogyasztani.

A zsurló szilíciumot és szilícium-dioxidot is tartalmaz, vagyis olyan ásványi anyagokat, amelyek erősítik a körmöket és a hajat, illetve elősegítik az egészséges csontszövetet.

A zsurlót egyes esetekben nem javasolt fogyasztani. Ilyen például a mértéktelen alkoholfogyasztás, a terhesség, a szoptatás, a cukorbetegség, de alacsony káliumszint esetén sem javasolt az alkalmazása.

A zsurló sokat segíthet, ha törékenyek a körmeink, illetve segítségünkre lehet, ha vízhajtásra van szükségünk, de akkor is számíthatunk rá, ha gyorsabb sebgyógyulásra vágyunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Erős csontok könnyedén, még idősebb korban is
  2022-10-31 18:12:14, hétfő
 
  A csontváznak számos alapvető funkciója van. A csontok rögzítési pontokat biztosítanak az izmok számára. Lehetővé teszik a mozgást, védő struktúrát képeznek a szervek és idegek körül. Ezen kívül kiemelkedő szerepük van az ásványi és pH-egyensúly megteremtésében és nagyon fontos tény az is, hogy a csontvelőben termelődnek a vörösvértestek és a fehérvérsejtek, utóbbiakat szoktuk immunsejteknek is nevezni.

A csontjaink nagyon dinamikusak, hiszen az életünk folyamán sokféle változáson mennek keresztül.

A csontsejtek felelősek a csontok kialakulásáért. Ahogy öregszünk, úgy a csontképződés folyamata is nagy átalakuláson megy keresztül és fokozatosan egyre kevesebb csonttömeggel rendelkezünk. Ez a folyamat a kalcium, a foszfor, a bór és más ásványi anyagok elvesztését eredményezi, ami könnyebbé, kevésbé sűrűvé és porózussá, törékennyé teszi csontjainkat. A csonttömeg fokozott csökkenése csontritkuláshoz vezethet. Ez a degeneratív csontbetegség fokozott törékenységet és törésveszélyt eredményez.

A csontritkulás a nőket veszélyezteti jobban, főleg a menopauza szakaszában, amikor megszűnik az ösztrogén védő hatása. A csontritkulást tápanyaghiány is okozhatja, például a D-vitamin, a kalcium és a magnézium hiánya. A gyakori csonttörésekért felelőssé tehető a mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás is, de egyes egészségügyi állapotok, betegségek is fokozzák a csontritkulás kialakulását, például a hormonális egyensúlytalanság, a gyomorbetegségek, a lisztérzékenység és a pajzsmirigy-túlműködés. Egyes gyógyszerek és a mozgásszegény életmód is oka lehet a csontritkulás kialakulásának.

Mit tehetünk?
Optimalizáljuk a D-vitamin-szintet és az omega-3 zsírsav szintjét. A D-vitamin elengedhetetlenül fontos a kalcium felszívódásához és a csontképződésben is aktívan részt vesz. A halolaj pedig támogatja a csontok egészségét és csökkenti a csontritkulás kialakulásának a kockázatait.

A kalcium önmagában fogyasztva magnéziumhiányt okozhat. Kalciumforrások: szezámmag, mandula, brokkoli, tofu. Az egészséges csontképződéshez nemcsak kalcium és magnézium szükséges, hanem mangán, cink, réz, szilícium-oxid és B-vitaminok. Sok B-vitamint tartalmaznak a hüvelyesek és a zöld leveles zöldségek.

A magas savtartalmú ételek sok kalciumot és más ásványi anyagot vonnak ki a csontokból, ezért ezeknek a bevitelét csökkentsük.

Melyek ezek az italok és táplálékok?
Például a kávé, az alkohol, a feldolgozott élelmiszerek, a cukor, a fehér kenyér.

A csontsűrűség optimalizálása például testmozgással, súlyok emelgetésével is megtörténhet. Ezzel egészséges csontokat érhetünk el és még az izomerőt is fejlesztjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontegészség és a kálcium
  2022-06-28 13:54:42, kedd
 
  Az emberi szervezetnek alapvető tápanyagokra, azaz vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Az egyik ilyen ásványi anyag nem más, mint a kalcium, amely a csontok egészségét biztosítja. Rendszeres fogyasztásával, bevitelével a csontritkulás is megelőzhetővé válik, amely nem csak az idősek és nem csak a menopauza szakaszába lépő nők betegsége.

A kalcium egy kulcsfontosságú tápanyag, ugyanis a szervezet szinte minden sejtje használ kalciumot, beleértve az idegrendszert, az izmokat és a szívet. A szervezet kalciumot használ a csontok és fogak felépítéséhez, ez az anyag segíti a vérrögképződés megakadályozását, de részt vesz az izmok összehúzódásában és a szívritmus szabályozásában is nagy a szerepe.

Amennyiben nem fogyasztunk olyan táplálékokat, amelyek kalciumot tartalmaznak, úgy a szervezet a csontokból használja fel azt a kalciummennyiséget, amely a normális sejtműködést tudja biztosítani. Azonban ez a csontok elgyengülését és csontritkulást okoz. A kalcium hiánya más gondokhoz is vezethet, ilyen például a hangulati zavar, az ingerlékenység, a szorongás, a depresszió és az alvászavar.

A csontritkulást néma gyilkosnak is nevezik, hiszen úgy veszít az ember a csont tömegéből, hogy a kezdetekben azt észre sem veszi. Majd amikor a csontok meggyengülnek, akkor a rendszeressé váló csonttörések hívják fel a figyelmet arra, hogy valami gond van a csontokkal, azok egészségével. A csontritkulás a második leggyakoribb probléma a nők, különösen a hatvan évesnél idősebb nők körében. A férfiak is ki vannak téve ennek a betegségnek, csak esetükben nem hatvan, hanem 65-70 éves kor körül kezdődnek ezek a gondok.

A kutatások azt mutatják, hogy a szervezet sokkal jobban fel tudja venni a kalciumot természetes forrásokból, mint mesterséges kiegészítőkből, de azért ezeknek a kiegészítőknek sem szabad elhanyagolni a hatékonyságát.

A kalcium gazdag forrásai közé tartoznak a sötétzöld leveles zöldségek, a tejtermékek, a halak, a tofu, a brokkoli, a káposzta, a zöldbab, a fokhagyma, a kalciummal dúsított narancslé és gabonafélék.

Amikor a csontritkulásról és a csontegészségről van szó, akkor önmagában a kalcium nem elegendő. Másfajta tápanyagokra is szükség van, ezek a következők: magnézium, K2-vitamin, D3-vitamin, foszfor, C-vitamin, B12-vitamin.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Zsurlóval a csontritkulás megelőzésére
  2022-06-14 22:44:35, kedd
 
 



A zsurlót már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották és használták ki a gyógynövény egészségügyi előnyeit. A zsurlót fogyaszthatjuk a veseproblémák és a csontritkulás kialakulásának megelőzésére is.

A zsurlónak sok-sok egészségügyi előnye létezik. Többek között használhatjuk a menstruációs görcsök kialakulása ellen, a köszvény és a fagyás kezelésére. Nagyon hasznos gyógynövény lehet vizelet-visszatartási probléma, azaz inkontinencia esetén, de fogyaszthatjuk vese- és hólyagkövek esetén, ha fogyni szeretnénk, vagy ha húgyúti fertőzéstől szenvednünk.

A csontritkulás igen sok embert érintő probléma, ami nem más, mint a csontszövet lágyulása, elvékonyodása. Elsősorban a menopauza szakaszába lépő nőket fenyegeti a csontritkulás mint komoly csontbetegség. A zsurló azonban a segítségünkre lehet, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz szilíciumot, amely ásványi anyag biztosítani tudja az egészséges csontszövetet és kötőszövetet.

Egyes tápanyagok sikeresen felgyorsítják a csontképződés mineralizációját. Ezek a következők: D-vitamin, L-prolin, cink, L-arginin, L-aszkorbinsav. A zsurlókivonat hozzáadása ezekhez előnyös lehet a csontképződés szempontjából.

A zsurló egy cisztein nevű aminosavat is nagy mennyiségben tartalmaz, valamint ásványi anyagok közül kiemelkedő a szeléntartalma, ami nemcsak a haj növekedését támogatja meg, hanem aktívan szerepet vállal a pajzsmirigybetegségek megelőzésében is.

A zsurló gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. Ez a kettős hatás pedig nagy segítséget jelent az immunvédelemben, így ősszel és télen az influenzabetegségek időszakában érdemes naponta egy-két csésze zsurlóteát is elfogyasztani.

A zsurló szilíciumot és szilícium-dioxidot is tartalmaz, vagyis olyan ásványi anyagokat, amelyek erősítik a körmöket és a hajat, illetve elősegítik az egészséges csontszövetet.

A zsurlót egyes esetekben nem javasolt fogyasztani. Ilyen például a mértéktelen alkoholfogyasztás, a terhesség, a szoptatás, a cukorbetegség, de alacsony káliumszint esetén sem javasolt az alkalmazása.

A zsurló sokat segíthet, ha törékenyek a körmeink, illetve segítségünkre lehet, ha vízhajtásra van szükségünk, de akkor is számíthatunk rá, ha gyorsabb sebgyógyulásra vágyunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A csontritkulás megelőzése
  2022-06-04 23:11:12, szombat
 
  A csontritkulás megelőzése néhány egyszerű életmódbeli változtatással

A csontritkulás legfőképpen az idősebb emberek betegsége, de a menopauza szakaszába lépő hölgyeket is veszélyezteti. A csontritkulást oszteoporózisnak is nevezik. Az oszteo jelentése csont, a porózis szó pedig a porózusságra utal, azaz a csont felépítésére.
( a porozus lyukacsosságot jelent, a porozis pedig ritkulást / CzI )
A csontritkulás azért is olyan veszélyes, mert ilyenkor a csontok gyengék és törékenyek lesznek.

A csontritkulást csendes kórnak is nevezik, mert hosszú évekig, évtizedekig semmilyen tünete nincs. A csontbontó folyamatok ugyan elindulnak, de ezt szinte semmilyen tünet nem mutatja. Majd megjelenik a fájó hát, a gyakori elesések és az abból fakadó törések. Amikor valaki gyakran elesik és ez többnyire csonttöréssel végződik, akkor lehet gyanakodni erre a betegségre. Az is előfordulhat, hogy nem esik el az illető, csak megemel egy nehezebb tárgyat vagy lehajol, és akkor történik meg a tragédia.

A menopauza és a posztmenopauza egy mérföldkő a hölgyek életében: sokan ebben az életszakaszban tapasztalnak meg sokféle betegséget. A menopauza időszakában csökken az ösztrogénhormon szintje, amely nemcsak a csontok felépítésében, hanem azok védelmében is jelentős szerepet játszik. A csontbontó folyamatokat azonban lehet lassítani csonterősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például magnéziummal, kalciummal, D3-vitaminnal és K2-vitaminnal, illetve rendszeres testmozgással.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
A csontritkulás megelőzése helyes táplálkozással
  2022-06-01 10:05:21, szerda
 
  Csontritkulás akkor fordul elő, amikor túl sok csontot veszít a szervezet, illetve a csontok sokkal gyengébbek, szivacsos szerkezetűek lesznek és így sokkal hajlamosabbak a törésre is.

A csonttömegünk körülbelül 30 éves korunkig fejlődik, nő, aztán a csontbontó folyamatok lépnek túlsúlyba.

A csontritkulás kialakulásában nagyon sok tényező játszik kiemelkedő szerepet. Nőknél az 50. év egy vízválasztó, ugyanis ilyenkor már sok nő a posztmenopauza szakaszába lépett, amikor is sokkal nagyobb az esélye a csontritkulás kialakulásának. A csontritkulás veszélye reálisabb, ha a családban gyakori ez a betegség. A kockázatokat fokozza a hormonváltozás is, főleg a mellékpajzsmirigy, hiszen ez a szerv szabályozza a csontok kalcium- és foszforszintjét.

Egyes életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak a csontritkulás kialakulásához. Ilyen például a dohányzás, a túlsúly, az inaktív életmód és a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Ahhoz, hogy elkerüljük ezt a rettegett betegséget, mindenképpen szükségünk van kalciumra, amely nagy mennyiségben a fogakban és a csontokban található. Az öregedéssel egyre több kalciumot veszítenek a csontjaink, ez pedig jelentősen megnöveli a csontritkulás kialakulásának az esélyét. Kalciumot nagy mennyiségben a tej, a tejtermékek, a sötétzöld leveles zöldségek, az aszalt gyümölcsök, a magvak és diófélék, illetve a hüvelyesek tartalmaznak.

Léteznek olyan táplálékok és italok, amelyek jelentősen felgyorsítják a csontritkulás folyamatát. A magas nátriumtartalmú ételek elősegítik a kalciumveszteséget. A búzakorpa a fitinsav gazdag forrása, ami gátolja a kalcium felszívódását.

A mértéktelen alkoholfogyasztás is elősegíti a csontvesztést és így a csontritkulás kialakulását. A túlzott mennyiségű koffein pedig megakadályozza a kálium felszívódását, így az nem tud beépülni a csontokba.

Testmozgással növelhetjük a csonttömeget, a súlyzós gyakorlatok nagyon hasznosak lehetnek.

Vitaminok közül meg kell említenünk a D-vitamint, hiszen nagy szerepet játszik a csontok védelmében. A kevés D-vitamin csonttörést eredményez, viszont a túl sok D-vitamin csontvesztéshez vezet.

Kutatások igazolják, hogy a B12-vitamin hiánya is súlyos csontritkulást okozhat. A vitamin gazdag forrása a gomba, a savanyú káposzta vagy a tojás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Az osteoporozis előjelei
  2022-03-04 13:17:54, péntek
 
  Jelek, hogy veszélyben vannak a csontjai és az egészsége

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás nagyon lényeges. Amennyiben valaki kiegyensúlyozott táplálkozást folytat, nem igazán van szüksége kiegészítőkre, esetleg csak akkor, ha valamilyen betegségben szenved.

A testünk árulkodik arról, ha valamilyen tápanyaghiányban szenvedünk, azaz ha hiányt szenvedünk valamilyen vitaminból vagy ásványi anyagból. Az egyik ilyen jel a töredezett köröm. Ha törékenyek a körmei, ez jelezhet kalciumhiányt, de a kollagén hiányát is. A kollagén nemcsak a bőr egészséges működését segíti, hanem a kötőszövet és a csontok egészségéről is gondoskodik. Kalciumban gazdag források a tej, a sötétzöld leveles zöldségek.

Ha egész életében az inaktív életet részesítette előnyben, nagyobb esélye lesz a csontritkulás kialakulására. A rendszeres testmozgás nemcsak erős csontozatot, de erős izomzatot is épít. Az izmok erősítésére a súlyzókkal végzett gyakorlatok a legjobbak.

Sajnos a fogínyorvadás is jelezheti, ha baj van a csontjainkkal. A fogínysorvadás következtében az állkapocs csontállománya is sorvadni kezd, ez az oka annak, ha valakinek nincsenek ugyan lyukas fogai, de elveszíti azokat. Nagyon fontos, hogy megőrizzük fogaink egészségét, mivel a fogínygyulladás számos krónikus betegség előfutára lehet. Többek között a szívbetegségek kialakulásának is kedvez.

A csont tömege a kor előrehaladtával csökken, de ez nem törvényszerű, ha valaki rendszeresen mozog. Azonban ha az évek múlásával egyre alacsonyabb és egyre görnyedtebben jár, nem árt egy csontsűrűség-vizsgálaton részt venni, mert sajnos ennek a betegségnek többek között ez is a tünete.

Egyes szakértők szerint onnan is tudhatjuk, hogy baj van a csontjainkkal, ha például nehezebben nyitunk ki egy üveget, vagy nem tudjuk azt kinyitni. A csontritkulás során csökken a kezekben az erő és az izmok is sorvadni kezdenek, ami azt eredményezi, hogy sokkal gyengébbek vagyunk, mint korábban.

Ha a csontok veszítenek sűrűségükből és tömegükből, akkor gyakori csonttörésekkel kell számolni. Idősebb korban gyakran következik be combnyaktörés, ami nagyon veszélyes, hiszen sok szövődménnyel jár együtt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Csontjaink egészségéért
  2022-02-24 22:51:58, csütörtök
 
  Módszerek, amelyekkel a csontjaink egészségesek maradnak:

A gyenge és törékeny csontozat nemcsak az idős, öreg emberek betegsége. A csontok olyan élő szövetek, amelyek képesek önmaguk újjáépítésére. A csontépítő folyamatok körülbelül a harmincas éveinkig zajlanak, ezt követően a csontbontó folyamatok kerülnek túlsúlyba.

Ahhoz, hogy a csontvázunk sokáig egészséges maradjon, kalciumra van szükségünk, ez az ásványi anyag biztosítja ugyanis a csontozat megfelelő sűrűségét és erősségét. Amennyiben a testünkben nincs elegendő kalcium, a szervezet azt a csontokból veszi ki. Amennyiben túl sok kalcium kerül kivonásra, nagy a veszélye a csontritkulás kialakulásának, ami megnöveli az elesések és a csonttörések kockázatát is. A legjobb, ha táplálékokból viszünk be a szervezetünkbe kalciumot, leginkább a tejtermékek, a tej, a lazac, illetve a bab rendszeres fogyasztásával.

D-vitaminra is szükségünk van az egészséges csontozat fenntartásához, amely szorosan együtt működik a kalciummal. D-vitamin nélkül nem tudjuk az élelmiszerekkel bevitt kalciumot hasznosítani. Ez arra kényszeríti a szervezetet, hogy a csontokból szerezze be ezeket a tápanyagokat, ami pedig szintén gyengíti a csontozatot, és azt is megakadályozza, hogy sokáig egészséges maradjon.

D-vitamin elsősorban napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de táplálékokkal is bevihetjük, leginkább a halakkal, a mandulával, a tojással, a szójával, illetve a gombával.

A rendszeres testmozgásnak nagyon sokat köszönhetünk, többek között azt is, hogy ne kelljen csontvesztéstől rettegnünk. Nem mellesleg a rendszeres mozgás hozzájárul az izmok erősítéséhez, ami segít megnövelni az egyensúlyt és javítja a koordinációt. Ezek pedig mind segítenek az elesések megelőzésében és a csonttörések kockázatainak csökkentésében. Nagyon sokféle testmozgásforma létezik a csontjaink megerősítésére, ilyen például a gyaloglás, a séta, a tánc, a lépcsőzés vagy éppen a futás.

Erősítő edzésekre is szükségünk van, hogy a csontjaink és az izmaink kellőképpen erősek maradjanak. Ez lehet például a fekvőtámaszozás, a súlyemelés vagy az evezés.

A dohányzás nagyon egészségtelen. Nem mellesleg a dohányfüstben található vegyi anyagok lassítják a csontképző sejtek termelődését és a csontok megfelelő vérellátását is akadályozzák, aminek nem más a következménye, mint a csontok törékenysége.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
     2/9 oldal   Bejegyzések száma: 89 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 155 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1575
  • e Hét: 5153
  • e Hónap: 25015
  • e Év: 200890
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.