|
2/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 32
|
|
|
|
2014-05-13 16:16:43, kedd
|
|
|
Hozzávalók
2 csomag fehér flamand spárga
1 tojás (elhagyható)
2 evőkanál málnás borecet
2 dl kukoricaolaj
1 zöld alma
4 kisebb kerek kecske sajt
4 szelet bacon sonka
1 evőkanál tárkony
1 doboz vizitorma vagy rukkola
só
bors
Elkészítés módja
Tisztítsuk meg a spárgákat és tegyük fel főni enyhén sós-cukros vízben max. 10 percre. Amikor megfőtt szűrjük le és vágjuk fel őket 3-4 centis darabokra. Mossuk meg az almát, vágjuk ki a csutkáját és szeleteljük fel apró kis kockákra. Tekerjük körbe a kecskesajtokat a bacon sonkával, majd tegyük be a mikrohullámú sütőbe, vagy csak egy serpenyőben süssük 3 percig, amíg a sonka ropogós nem lesz. Készítsük el a dresszinget az olajból, tojásból és a málnás borecetből. Szórjuk meg a tárkonnyal. Mossuk meg a vízitormát és vágjuk apróra. Vegyük elő a tányérokat, helyezzük rá a spárgát, az almát, szórjuk meg a vízitormával, vagy rukkolával és öntsük le a dresszinggel. Végül helyezzük mindegyik tányér közepére a ropogósra sült baconos kecskesajtot.
Mesterszakács |
|
|
0 komment
, kategória: saláták |
|
|
|
|
|
2014-03-12 14:09:53, szerda
|
|
|
Zöld fűszeres saláta
Hozzávalók:
25 dkg krumpli (kicsik),
tengeri só,
negyed csomó metélőhagyma,
negyed csomó kapor (mirelit),
1 evőkanál sovány tejföl,
2 evőkanál joghurt,
1 teáskanál ecet,
1 teáskanál olívaolaj,
bors, 2 tojás
A krumplit megmossuk, héjában, sós vízben puhára főzzük.
A metélőhagymát és a kaprot megmossuk, finomra vágjuk.
A tejfölt a joghurttal összekeverjük, az ecettel, olajjal, sóval,
borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a zöld fűszereket.
A 2 tojást keményre főzzük
A krumplit meghámozzuk.
A zöld fűszeres mártással és a tojásokkal tálaljuk. 425 kcal
|
|
|
0 komment
, kategória: saláták |
|
|
|
|
|
2014-03-07 11:15:39, péntek
|
|
|
SALÁTARECEPT VARIÁCIÓK
Vegyes pitypangsaláta
Olajból, borecetből vagy citromléből kevés só hozzáadásával salátaalapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget, (pl. petrezselyem, hagyma, metélőhagyma, medvehagyma) és szükség szerint finomra őrölt fűszert: kakukkfüvet, repkényt (nagyon keveset), majorannát, bazsalikomot adunk. ízlés szerint más fűszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst, koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát, rozmaringot. Ezekhez esetleg egy szétnyomott főtt burgonyát adunk. A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól átforgatjuk és legalább egy órán át - ha van időnk, tovább - állni hagyjuk.
Pongyola pitypang saláta olvasztott vajban
250 g fiatal pitypanglevelet megmosunk, finomra vágjuk, majd sóval, borssal ízesített olvasztott vajjal leöntve 30 percig állni hagyjuk, közben fokozatosan lehűtjük. Az ízesítést ecet vagy citromlé hozzáadásával fejezzük be.
Pongyola pitypang saláta póriasan
A tál alján egy fokhagymagerezdet szétnyomunk, erre 2-3 evőkanál olajat, 1-2 evőkanál ecetet, 1 teáskanál mustárt, sót és csipetnyi cukrot adunk, simára keverjük. Ebbe a salátaöntetbe kb. 150 g alaposan megmosott, lecsepegtetett, zsenge pitypanglevelet teszünk, majd tálalásig állni hagyjuk (kb. 30 perc).
Pongyola pitypang saláta parasztosan
Meleg, fokhagymával kikent lábosba szórjuk a pitypangleveleket majd vörösborecetben megforgatva, csipet sóval és kevés borssal meghintjük. Tálalás előtt ropogósra pirított füstöltszalonna-szeletekkel díszítjük. Franciaországban ezt a salátát fokhagymaszeletekkel eszik.
Sajtos pitypangsaláta
A fiatal pitypangleveleket 1/3 rész ecetből, 2/3 rész olajból (ízesítés: só, bors, csipet cukor, 1 teáskanál mustár) álló öntetbe keverjük, és egy olyan szelet kenyeret, amelyet előzőleg fokhagymával bedörzsöltünk, aprítunk hozzá. Végül az egészre vékony szeletekben markáns ízű, zsírdús sajtdarabokat hintünk, összekeverjük a salátával és 30 percig érni hagyjuk.
Pitypangfej saláta
A még ,,bimbózó" virágzatot (200 g) keresztben finom szeletekre vágjuk, csipet cukrot, kevés sót, 1 kis, finomra vágott hagymát adunk hozzá. 2 vagy 3 szelet finomra vágott angol szalonnát ropogósra pirítunk. Ha kész van, kivesszük a serpenyőből és a forró zsiradékba 2 evőkanál borecetet öntünk. Ha felforrt, a felaprított pitypangfejeket beleszórjuk és összekeverjük. A salátát összevágott kemény tojással (fejenként 2 db) körítjük és azonnal tálaljuk.
Pitypangbor
Száraz időben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2 liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.
Források: sokszinuvidek.hu, kertesz.blog.hu,
|
|
|
0 komment
, kategória: saláták |
|
|
|
|
|
2014-03-03 15:16:55, hétfő
|
|
|
Hozzávalók:
1 csésze szűz olíva olaj
1/4 csésze kakukkfüves borecet
1/2 csésze száraz pezsgő
csipetnyi só
frissen őrölt feketebors
kevés porcukor, ízlés szerint
2 tojás sárgája (opcionális)
További hozzávalók:
1 marék mandulaforgács vagy lap
2 csirke melle
só
frissen őrölt feketebors
1 tk kakukkfű
vegyes friss saláta
Az öntet hozzávalóiból egy kézimixer segítségével emulziót készítek, amit utána apránként - továbbra is használva a kézimixert - hozzáadok 2 tojás sárgájához. Amikor már kellően krémes, akkor hűtőbe teszem.
A húst lapokra vágom, sózom, borsozom, kakukkfűvel megszórom, majd olajon kisütöm. A salátát a tálra készítem, a pezsgős szósszal meglocsolom, majd a felszeletelt csirkét ráültetem, friss fűszerrel megszórom és egy kevés pirított mandulával díszítem.
|
|
|
0 komment
, kategória: saláták |
|
|
|
|
|
2014-02-12 18:17:09, szerda
|
|
|
Sonka saláta banános öntettel
Hozzávalók:
10-15 dkg füstölt sonka
1 dob. natúr joghurt
2 db banán
4 sz. toast kenyér
chili paprika
durva bors
saláta
Először az öntetet készítjük el. A banánokat egy villával összetörjük, pépesítjük, majd összekeverjük a joghurttal és apróra vágott chili paprikával, durvára őrölt borssal ízesítjük. Jól lehűtjük.
A kenyér szeleteket megpirítjuk és felkockázzuk.
A tányérra salátát tépkedünk, megszórjuk pirított kockával, kicsit megszaggatva rátesszük a hajszálvékony sonkát és a tetejére jön a jó hideg öntet. |
|
|
0 komment
, kategória: saláták |
|
|
|
|
|
2014-01-17 14:58:19, péntek
|
|
|
Ez is nagy kedvenc!
Elkészítés
A káposztát vékonyra gyaluljuk, és besózzuk, majd állni hagyjuk 1 órát.
A hagymát vékony karikára, a répát csíkokra vágjuk, vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük .
A káposztát kinyomkodjuk, és összekeverjük a hagymával, répával.
1 l vizet felforralunk ecettel és cukorral. Beleteszünk még őrölt köményt és ráöntjük a káposztára. Vagy a sótól kinyomkodott, összekevert zöldséget cukor, ecet és pici olaj keverékével leöntjük.
Egy napig hagyjuk az ízeket összeérni hűtőben, és utána fogyasztható.
A tányéron tehetünk rá majonézt. Esetleg frissen őrölt borsot.
A nyers változat jobb !
|
|
|
0 komment
, kategória: saláták |
|
|
|
|
|
2014-01-17 14:54:40, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg párolt zöldborsó, fél doboz ananászkonzerv,
20 dkg főtt sonka (gépsonka), 30 dkg tartármártás.
Az ananászkonzervet lecsepegtetem, a sonkát 1x1 centis kockákra vágom.
Az összes hozzávalót összekeverem, majd jól behűtöm.
|
|
|
0 komment
, kategória: saláták |
|
|
|
|
|
2014-01-17 14:53:09, péntek
|
|
|
Török pásztorsaláta (Çoban Salatasi)
1 kis fej hagyma, 1 uborka, 1 paradicsom,
3 fefferoni, 1 ek olivaolaj, 1 ek citromlé,
1/2 ek finomra vágott petrezselyemzöld, 1/2 kk só.
Az uborkát meghámozom és kis kockákra vágom, a paradicsomot kis kockákra vágom,
a hagymát vékonyan felkarikázom, a fefferonit 2 centis darabokra vágom.
Az olajból, citromléből, sóból és a petrezselyemzöldből öntetet keverek és a salátára öntöm.
|
|
|
0 komment
, kategória: saláták |
|
|
|
|
|
2014-01-17 14:51:24, péntek
|
|
|
Sopszka saláta
3 paradicsom, 1 uborka, 1 hagyma,
4-5 paprika, 10 dkg sziréne sajt (bolgár juhtúró),
ecet, olivaolaj, só, vágott petrezselyemzöld.
A paradicsomokat nyolcfelé vágom, a hagymát felszeletelem,
az uborkát négyfelé vágott 1 cm-es szeletekre vágom,
a paprikákat kicsumázom és felcsíkozom.
Az összes hozzávalót egy tálba teszem.
Az ecetből, sóból és olajból egy marinádot keverek és a salátára öntöm.
Megszórom apróra vágott petrezselyemmel és reszelt sziréna sajttal, majd hidegen tálalom.
|
|
|
0 komment
, kategória: saláták |
|
|
|
|
|
2014-01-17 14:49:14, péntek
|
|
|
Choriatiki (Görög parasztsaláta 2.)
1 nagy fej hagyma, 1 közepes salátauborka,
egy fej saláta, 12-15 szem fekete olajbogyó,
1 ek. borecet, 1 ek. olivaolaj, bors, só, 10 dkg feta sajt.
A salátát megmosom és leveleit féltenyérnyi darabokra tépkedem.
A hámozott uborkát felkockázom és összekeverem az olajból,
az ecetből, sóból és borsból álló lével, valamint az olajbogyókkal.
Végül belekeverem a felkockázott sajtot.
A hagymát felkarikázom és rászórom a salátára.
Jól behűtöm.
|
|
|
0 komment
, kategória: saláták |
|
|
|
|
|
2/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 32
|
|
|
|
2019. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
26 db bejegyzés |
e év: |
350 db bejegyzés |
Összes: |
8743 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 514
- e Hét: 4024
- e Hónap: 5919
- e Év: 56710
|
|
|