Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Útravaló – 2019. május 1.
  2019-05-01 13:29:37, szerda
 
  Szent Józsefnek, az ácsnak, aki hitvese lett Isten szent anyjának, egyetlen szavát sem jegyezték föl az evangéliumok. Viszont igaz embernek nevezik. Mit jelent az ,,igaz ember" kifejezés a Szentírás szókincsében? Merem mondani, hogy annyit jelent: ez az ember olyan, amilyennek Isten akarja. Mindnyájunknak törekednünk kell arra, hogy igaz emberekké legyünk.
Nos, az ,,igaz" szónak van egy alapértelme. Létrendileg arról mondhatjuk, hogy igaz, aminek a neve pontosan fedi a valóságot. Az igazi arany az, amely az arany minden tulajdonságával, fizikai lényegével rendelkezik.
Az igazság másik értelme a logikai értelem. Ez arról tanúskodik, hogy igaznak ismert minden dolog, amiről beszélünk. Ez azonban függ az emberi megismeréstől, mert tévedhetünk is.
Végül az erkölcsi igazság azt jelenti, hogy amit mondunk vagy leírunk, az megfelel a létbeli és logikai igazságnak. Erkölcsileg igaz a szavunk, ha a dolgokat úgy mondjuk el, ahogyan tudomásunk szerint vannak. Ellentéte a hazugság, a szándékos eltérés az igazságtól.
Szent József miden szempontból igaz ember volt. Lehet, hogy voltak, akik nem ismerték Józsefet, az ácsot, vagy rosszakarattal, hamisan nyilatkoztak róla. Mindez azonban nem mond ellent annak, hogy a szentírási megállapítás szerint József gondolkozásában, beszédében, cselekvésében és a megpróbáltatások viselésében is olyan volt, amilyennek Isten akarta. Úgy is fogalmazhatunk: Isten akarata szerinti ember volt.
Nos, ez a józsefi igaz emberség az, amire az Istent ismerő embernek törekednie kell. Mindegy, hogy minek látnak, miként ítélkeznek rólunk az emberek ma és a jövőben, szóban, írásban, a médiában. Nekünk egyedül az a fontos, hogy Isten fogadjon el igaznak. Hogy olyan emberek legyünk, amilyennek az Isten képére és hasonlatosságára teremtett embernek lennie kell. Mivel hibátlan ember nincs, Józsefről sem állítható, hogy hibátlan volt. Viszont az ember igaz volta mindig helyreállítható, minden hiteles megtéréssel. Ez a mi kötelességünk és igazságunk.
Mivel ezen a világon az áteredő bűn terhét hordozzuk, és esendő emberek vagyunk, a bűnbánat lelkületét állandóan fönn kell tartani az imával. Katolikus vagy keleti ortodox ember esetében, aki ismeri a gyónás szentségét, ez örök életünk reményét adja.
A keresztény lelkiségben Szűz Máriát illeti meg a legnagyobb tisztelet (hüperdulia), és rögtön utána - minden más szentet megelőzve - Szent József tisztelete következik (protodulia). Közbejárónk is lett a család szolgálatában, a munkánk végzésében. Ő Isten földi családjának, az Egyháznak oltalmazója. És a jó halál kieszközlője, hogy üdvösségre érettként jussunk el Isten ítélőszéke elé.
Az előttünk élő hívő nemzedékek Szent Józsefnek ajánlották föl Magyarországot, hogy legyen szószólónk Jézus Krisztus előtt. Nem csalatkozik, aki hozzá fohászkodik.

- Dr. Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus májusi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Így még soha sem láttad a kassai vértanúkat
  2019-05-01 13:27:15, szerda
 
  Április 30-án, Kassán a teológiai fakultás a három szent kassai vértanú nevét viselő aulájában ünnepélyesen mutatták be Körösi Márk, esztergomi kanonok, Pongrácz István és Grodziecki (Grodecz) Menyhért jezsuiták rekonstruált arcképének másolatát.
...... .........



Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Május szép imádsága: a loretói litánia
  2019-05-01 13:23:59, szerda
 
  ,,Néked ajánljuk, Szűzanyánk, a legszebb hónap alkonyát" - hangzik fel május estéin hazánk sok templomában a szép népének a Loretói litánia elimádkozása után. Égi édesanyánkat köszöntjük májusban.
...... ........... ........... ........


Egyházunk a Szűzanyának, Isten legszebb teremtményének ajánlja májust, a virágba borulás hónapját. Az Énekek éneke vőlegényének köszöntése méltó alapja tiszteletünknek: ,,Kelj föl, kedvesem, gyere szépségem! A föld színén immár virágok nyílnak" (vö. Én 2,10-12).
Először X. Alfonz, Castiglia királya kapcsolta össze májust a Szűz Mária személyével a 13. században - ilyenkor megkoronázta a Szűzanya képét, szobrát, és énekekkel magasztalta Máriát. Ez a májushoz kapcsolódó tisztelet kibontakozott szerte Európában; számos kiadvány jelent meg, és a pápák is jóváhagyták tanításaikkal, körleveleikkel. Egyre inkább elterjedt és általánossá vált, hogy a hívek litánia imádkozására gyűltek össze esténként.
A litánia kifejezés a görög litaneuó (könyörgök) szóból származik. A 7. századra alakult ki a mai formája: szándék - hívek válasza.
A loretói litánia a Boldogságos Szűz Máriát köszöntő és segítségül hívó imádság. A Párizsban fönnmaradt, 1200 körüli rímes litániára vezethető vissza, mely valószínűleg a bizánci szertartás akathiszt himnusza hatására készült. Mai formája a 16. századból származik: a fennmaradt adatok szerint nyilvánosan imádkozták Loretóban, a bazilikában lévő Szent Házban szombat esténként. Nyomtatásban 1558-ban jelent meg Németországban, valószínűleg Kaníziusz Szent Péter kiadásában, aki Loretóban járva hallotta az imádságot. VIII. Orbán pápa a 17. század végén egyetemes használatra rendelte el a loretói litániát, a különböző helyi Mária-litániák helyett. XIII. Leó pápa ezt 1886-ban megerősítette.
A loretói litánia alapformája: 48 (12x4) invokáció, a Szűzanya 48 megszólítása. Ebből 13 Isten szűz anyját, 5 az erények hordozóját, 13 az ószövetségi előképekben jövendölt Máriát, 5 az oltalmazót, 12 a királynőt kéri: ,,Könyörögj érettünk!"
Mivel e litánia az Egyházban eleven valóság, újabb és újabb invokációi születnek - a II. vatikáni zsinat után például: ,,Egyházunk Anyja, könyörögj érettünk!" Ide kapcsolódik a Ferenc pápa által elrendelt ünnep, melyet pünkösdhétfőn ülünk meg: Szűz Mária, az Egyház Anyja kötelező emléknapja.
Az egyes invokációkról részletesebben a Magyar katolikus lexikon megfelelő címszavainál olvashatunk.
A loretói litánia magyar énekelt változatában (Éneklő Egyház 693-694., Hozsanna 199-200.) négy invokáció után ismétlődik a ,,Könyörögj érettünk!" kérés.
Hazánkban május minden estéjén imádkozzák a legtöbb templomban e litániát, melyhez egyházmegyei és helyi szokások szerint különböző Mária-imádságok kapcsolódnak.
Könyörögjünk! Istenünk, te egyszülött Fiadnak, Urunk, Jézus Krisztusnak feltámadásával megörvendeztetted a világot. Add, kérünk, hogy az ő Anyjának közbenjárására eljussunk az örök élet örömébe. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

Forrás: Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Szent József, a munkás 05.01
  2019-05-01 13:10:34, szerda
 
  ...... .......


A Szent Józsefet, mint a munkás élet példaképét ünnepeljük. Életútja ugyanolyan hitbeli zarándokút, az engedelmesség és a szolgálat útja, mint jegyese, Mária élete. Szűz Mária, amikor az angyali üdvözletkor értesül küldetéséről, a megváltás művében betöltendő szerepéről, akkor kimondja az igent, elfogadja Isten vele kapcsolatos tervét: ,,Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint" (Lk 1,38).
József egy álombeli látomásban ismeri meg saját küldetését, és jegyese, Mária anyaságának titkát. Ez téríti el attól, hogy elküldje, elbocsássa Máriát és megszakítsa vele a jegyességet. Nem értette ugyanis korábban, hogy miként születhet gyermeke Máriának, de az álomban megismeri Isten szándékát. Ezt az isteni akaratot József nem szavakkal, hanem tettel fogadja el, egyszerűen azzal, hogy ,,úgy cselekedett, ahogy az Úr angyala megparancsolta neki" (Mt 1,24). Ez az engedelmes cselekvés jellemezte őt a későbbiekben is. Mindennapi munkájával fejezte ki szeretetét, gondoskodását családjáról. A munka és a szolgálat nem volt megalázó számára, hanem eszközül szolgált ahhoz, hogy közelebb kerüljön a Megváltóhoz, részese legyen a megváltás művének és együttműködjön az emberek üdvösségét akaró Istennel.
Ahogyan Szent József számára a munka a mindennapi élet megszentelését jelentette, ugyanúgy mi is odaadó szolgálatunkkal és becsületes munkánkkal törekedjünk az életszentségre.
C. Horváth István Sándor

Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY a Teremtés könyvéből
Töltsétek be a földet és hajtsátok uralmatok alá!
Szólt az Isten: ,,Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá. Ő uralkodjék a tenger halai, az ég madarai, a háziállatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog." Isten megteremtette az embert saját képmására: Isten képmására teremtette őt; férfinak és nőnek teremtette őket.
Isten megáldotta őket és ezt mondta nekik: ,,Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és minden állat fölött, amely a földön mozog." Azután ezt mondta Isten: ,,Íme, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem, és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen. A mező vadjainak, az ég madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, táplálékul adok minden növényt."
Úgy is történt. Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott. Este lett és reggel: a hatodik nap.
Így készült el a föld, az ég, és minden, ami benne van. Isten a hetedik napon befejezte művét, amelyet alkotott. A hetedik napon megpihent munkája után, amit végzett.
Ez az Isten igéje.
vagy
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a kolosszeiekhez írt leveléből
Bármit tesztek, tegyétek szívből, hiszen az Úrnak és nem embereknek teszitek.
Testvéreim!
Legfőként szeressétek egymást, mert ez a tökéletesség köteléke. Krisztus békéje töltse be szíveteket, hiszen erre kaptatok meghívást az egy test közösségében. Legyetek hálásak!
Bármit mondtok vagy tesztek, mindent az Úr Jézus nevében tegyetek. Így adjatok hálát általa az Atyaistennek! Bármit tesztek, tegyétek szívből, hiszen az Úrnak és nem embereknek teszitek. Tudjátok, hogy az Úrtól jutalmul megkapjátok érte az örökséget; az Úr Krisztusnak szolgáljatok.
Ez az Isten igéje. Ter 1,26-2,3 vagy Kol 3,14-15.17.23-24

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Nemde az ács fia ez?
Tanító körútján Jézus az ő városába, Názáretbe érkezett, és ott tanított a zsinagógában.
Hallgatói csodálkoztak, és így beszéltek róla: ,,Honnan van ennek a bölcsessége és csodatevő ereje? Hát nem az ács fia ez? És nem Mária az anyja? Nemde Jakab, József, Simon és Júdás az (unoka)fivérei? És nem itt élnek-e közöttünk az (unoka)nővérei is? Honnét vette hát mindezt?" És csak botránkoztak rajta. Jézus erre így szólt: ,,Sehol sem becsülik kevesebbre a prófétát, mint szülőföldjén és otthonában."
Hitetlenségük miatt nem is művelt ott sok csodát.
Ezek az evangélium igéi. Mt 13,54-58

Egyetemes könyörgés
Pap: Testvéreim! Szent Józsefnek, a Szent Család gondviselőjének (a munkás élet eszményképének) ünnepén terjesszük kéréseinket mennyei Atyánk elé!
Lektor: 1. Szent József közbenjárására oltalmazd meg, Urunk, Egyházadat az egész világon!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Az emberiség vezetői Szent József bölcsességével gondoskodjanak a népek nagy családjáról!
3. A názáreti otthon békéje és meghitt öröme töltse el családjaink életét!
4. Szent József hite, egyszerűsége és Istenbe vetett bizalma legyen a családapák eszményképe!
5. Szent József követésével szenteljük meg mindennapi munkás életünket!
Pap: Istenünk! Te Szent Józsefet példaképül adtad nekünk a családi élet megszentelésére. Add, hogy a mi fáradozásunk is a te dicsőségedre, családunk és embertársaink javára váljék! Krisztus, a mi Urunk által.
Hívek: Ámen.

*
- Magyar kurír oldalon
Képen: Gerard van Honthorst: Szent József, az ács (17. sz.)
...... .....


Az emléknapot XII. Pius pápa vezette be 1955. május 1-jén.
József, a Boldogságos Szűz jegyese, a Megváltó nevelőapja foglalkozását tekintve ács volt - egyszerű, kétkezi munkás. Ezért tekintünk rá úgy mint a munkások védőszentjére. Emellett az ácsok, a favágók, az asztalosok, a kézművesek, a keresztény házasságok és családok, az üldözöttek és a jó halál, valamint a katolikus egyház patrónusa.
Életéről hosszabban csak a két gyermekségtörténet szól Máté és Lukács evangéliumában. Eszerint József Názáretben lakott, ,,Dávid házából és nemzetségéből származott" (Lk 2,4). A fiatal, szintén dávidi származású Mária jegyese lett. Mindkét evangélium úgy mutatja be Józsefet, mint aki az apa helyén áll a Megváltó életében. Lukács többször nevezi őt Jézus atyjának. Az Úr József mellett dolgozott, megtanulta tőle az ácsmesterséget.
Szent József a mindennapok hallgatag szentje. Nem hagyott nekünk hátra semmilyen bölcsességet. Csendben, hallgatva élte le életét a Megváltó mellett. A hagyomány úgy tartja, hogy hűségéért és ,,hallgatásáért" cserébe a legnagyobb ajándékot kapta: ahogy életében, úgy halálakor is jelen voltak Jézus és Mária. Egyetlen ember sem halt meg olyan szépen, hogy szemei előtt voltak Isten és az Ő anyja.
Szent II. János Pál pápa - idézet:
,,Amiként a názáreti család az üdvösség és szentség rendjében az emberi családok példaképe, hasonlóképpen elmondhatjuk ezt Jézus munkájáról is, melyet József, az ács oldalán végzett. Korunkban az Egyház azzal kívánta kiemelni ennek a jelentőségét, hogy május hónap első napjára helyezte munkás Szent József liturgikus emléknapját. Az evangéliumban nagy becsületnek örvend az emberi munka, különösen, ha azt kézzel végezték. A munka együtt lépett be a Megtestesülés misztériumába Isten Fiának emberségével, sőt sajátos módon részesült a megváltásból. József, munkapadjának köszönhetően, amelyen Jézussal együtt végezte tevékenységét, az emberi munkát is közelebb vitte a megváltás titkához. [...]
»Szent József a példaképe azoknak az alázatosaknak, akiket a kereszténység nagy célokra rendel... Ő annak a bizonyítéka, hogy nincs szükség rendkívüli dolgokra ahhoz, hogy az emberek Krisztus jó és hiteles követői legyenek, csak általános, emberi, egyszerű, de igaz és hiteles erények szükségesek.« (VI. Pál, Párbeszéd (1969. március 19.): Insegnamenti, VII (1969), p. 1268.)"
Imádság
Istenünk, te adtad a törvényt, hogy az ember dolgozzék és részt vegyen teremtő munkádban. Segíts jóságoddal, hogy Szent József példájára és oltalmával úgy dolgozzunk, ahogy megparancsoltad, és elnyerjük tőled a jutalmat, amelyet megígértél. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

*
- Szent József a csendben, hűséggel végzett munka példája.
Május 1-je Szent József, a munkás liturgikus emléknapja Egyházunkban, az egyeki plébánia pedig templomának pártfogójaként is köszönti ezen a napon. Az emléknapot XII. Pius pápa vezette be 1955. május 1-jén. Először 1956. május 1-jén ülte az Egyház mint Munkás Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese, hitvalló, a munkások patrónusa ünnepét. Jubileumi évére készülő egyházközségünk idén is búcsúi szentmisével és azt követően családi nappal emlékezett és ünnepelt.

*
- Munkás Szent József Link
Imádság
Szent József légy házunk ura, kis családunk patrónusa.
Egyetértés, hű szeretet egyesítse szíveinket.
Az ég felé mutass utat, gyámolítsd az ellankadtat.
Küzdelmekben légy segélyünk, erényekben példaképünk.
Átadjuk a ház kulcsait, oltalmazd és védd lakóit.
Zárd ki mindazt ami káros, ami üdvünkre hátrányos.
Engedd be az Isten áldást, minden jóban gyarapodást.
Ajánlj minket Jézusodnak, szeplőtelen Szűz Arádnak,
hogy családunk kisded háza Názáretnek legyen mása.
Ámen.


- Saját TVN blogomba Link

- Wikipedia oldalon Link
Munkás Szent József az ácsok, asztalosok, erdészek, famunkások, favágók, bognárok, koporsókészítők, kádárok, tímárok védőszentje.

- Jeles napok oldalon Link

- Katolikus rádió oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Húsvét 2. hét szerda 05.01
  2019-05-01 12:58:06, szerda
 
  SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Az apostolok miután kiszabadultak a börtönből, ismét tanították a népet.
A főpap és akik vele tartottak - vagyis a szadduceusok pártja -, féltékenységből elfogatták az apostolokat, és nyilvános börtönbe vetették őket. De az Úr angyala éjszaka kinyitotta a börtön ajtaját, kivezette az apostolokat, és így szólt hozzájuk:
,,Menjetek, álljatok ki nyíltan, és hirdessétek a népnek a templomban az örök életről szóló tanítást!" Az angyal szava szerint virradatkor be is mentek a templomba, és tanítani kezdtek.
Amikor a főpap és kísérete megérkezett, összehívták a főtanácsot - vagyis a zsidó nép összes véneit -, és üzentek a börtönbe, hogy vezessék elő az apostolokat. Amikor a szolgák odaértek, nem találták őket a börtönben. Visszatértek tehát, és jelentették: ,,A börtönt ugyan gondosan bezárva találtuk, az őrök is ott álltak az ajtók előtt, de mikor benyitottunk, odabent senkit sem találtunk."
A templomőrség parancsnoka és a főpapok a hír hallatára nem tudták elképzelni, mi történhetett. Egyszer csak beállított valaki, és hírül hozta: ,,Azok a férfiak, akiket a börtönbe vetettetek, a templomban vannak, és tanítják a népet."
Ekkor a parancsnok szolgáival együtt elment, és elővezette őket. Erőszakot nem alkalmaztak, mert féltek, hogy a nép kövekkel támad ellenük.
Ez az Isten igéje. ApCsel 5,17-26

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Isten elküldte Fiát, hogy üdvözítse a világot.
Abban az időben így tanított Jézus:
,,Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Isten nem azért küldte Fiát a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön általa a világ. Aki hisz benne, az nem esik ítélet alá, de aki nem hisz, az már ítéletet vont magára, mert nem hitt Isten egyszülött Fiában.
Az ítélet ez: A világosság a világba jött, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert tetteik gonoszak voltak. Mert mindenki, aki gonoszat tesz, gyűlöli a világosságot, és nem megy a világosságra, nehogy napvilágra kerüljenek tettei. Aki azonban az igazságot cselekszi, a világosságra megy, hadd jusson nyilvánosságra, hogy tetteit Istenben vitte végbe."
Ezek az evangélium igéi. Jn 3,16-21
...... ........... ......



Imádság
Úr Jézus, köszönjük, hogy közöttünk való jelenléteddel ajándékozol meg. Utunkon erősítesz és bátorítasz. Add, hogy mélyen tudatában legyünk jelenlétednek. Küldő szavadra örömmel válaszoljunk minden cselekedetünkkel. Adj nekünk bölcsességet és alázatot, hogy felismerjük jelenlétedet más testvéreink között is. Tégy eggyé bennünket!.

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4634
  • e Hét: 15696
  • e Hónap: 28372
  • e Év: 262119
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.