Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Félévezredes múlttal bíró búcsú
  2019-05-24 17:32:54, péntek
 
  Az 1430. évi török-tatár betörés után a csíksomlyói pálosrend tagjai a közeli Salvator-hegybe húzódva remeteéletet kezdtek élni, és felépítették kápolnájukat. A rend vezetői a török veszély miatt a Szűzanyához fordultak, VIII. Ince pápa pedig 1484-ben a pálosoknak pünkösdre búcsút engedélyező bullát adott ki. Később több pápa is megerősítette ezt, ennek eredményeképpen lendült fel a ma is népszerű székelyföldi búcsús zarándoklat.  
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Aranyrózsát adományoz Ferenc pápa a csíksomlyói Szűzanyának
  2019-05-24 09:32:35, péntek
 
  2019. május 23., csütörtök
Az aranyrózsa a pápák különleges adománya, amelyet napjainkban Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak. Ferenc pápa Csíksomlyón is átad egy aranyrózsát, kifejezve Mária iránti tiszteletét a csodatevő Szűzanya szobra előtt, valamint elismerésként a vidék népének hitéért.
......


Az aranyrózsa (Rosa d'Oro) vagy más néven erényrózsa egy pápai kitüntetés: egy aranyból készült, illatszerekkel megtöltött rózsa. A pápa eredetileg nagyböjt negyedik vasárnapján, Laetare vasárnap áldotta meg. Hagyomány lett, hogy az aranyrózsa megáldásának szertartásán a pápa a rózsa színével egyező - rózsaszínű - miseruhát viselt. A liturgikus rózsaszín elterjedt az egész világegyházban e vasárnaphoz kapcsolódva, és mivel advent harmadik vasárnapja, Gaudete vasárnap kezdőéneke is az örömmel kapcsolatos, azon a napon is szokás lett a rózsaszínű miseruha viselete.
Az aranyrózsát a pápa eredetileg az Egyházat szolgálva nagy érdemeket szerzett személyeknek adományozta. A rövid szertartás kezdetben az aznapi stációs templomban, vagyis a Jeruzsálemi Szent Kereszt-bazilikában, a későbbiekben pedig a pápai palotában zajlott. A rózsa virágjának közepébe eredetileg balzsamot helyeztek el, később vörös drágakövet, majd a rózsaszálból egész rózsacsokor lett, amihez megfelelő vázát is készítettek.
...... .............


A szokást 1049-ben említik először, mégpedig olyan kontextusban, hogy a pápa kiváló hivatalnokának adományozta a rózsát. Később királyok kapták a kitüntetést, majd testületek is, illetve már a 13-14. században is adták templomoknak. Az első nő, aki átvehette, I. Johanna nápolyi királynő volt 1368-ban; a 17. századtól pedig túlnyomórészt királyi családok nőtagjainak adományozta a kitüntetést a pápa, erényeikért és egyház szolgálatukért. A 20. század második felétől pedig a Mennyek Királynőjét, Szűz Máriát tiszteli meg vele a pápa a legfontosabb Mária-kegyhelyeken.
A 15. századtól az aranyrózsa megáldásának külön áldóformulája volt. A kitüntetés eljuttatása a címzetthez a VI. Pál-féle kúriareform előtt külön pápai követ, az úgynevezett aranyrózsa vivője feladata volt.
Az aranyrózsa az öröm és a szeretet szimbóluma, a rózsa a régi szertartáskönyvek szerint Krisztus-szimbólum, ily módon az arany rózsa adományozása nemcsak egyszerű elismerés, hanem küldetés is: a megadományozottnak Krisztust kell elvinnie a világba - jegyzi meg Érszegi Márk Aurél a szentszéki magyar nagykövetség első tanácsosa, Vatikán-szakértő.
A történelem során a szokás sok változáson ment át; XII. Piusz a Xavéri Szent Ferenc sírját őrző székesegyházba küldött aranyrózsát 1953-ban, 1963-ban VI. Pál pápa a betlehemi Születés templomának, 1965-ben a fatimai, 1966-ban pedig a guadalupei kegyhelynek adományozott aranyrózsa kitüntetést.
...... ..........


II. János Pál többek között 1979-ben a częstochowai, 2000-ben a loretói, 2004-ben pedig a lourdes-i Mária-kegyhelyet tüntette ki vele. XVI. Benedek pápa a legtöbb Mária-kegyhelyet megtisztelte a kitüntetéssel, amikor felkereste őket (köztük volt Aparecida és Mariazell, a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás-kegytemplom, a cagliari Nostra Signora di Bonaria-kegyhely, a pompeji Rózsafüzér Királynője-bazilika és Altötting). Ferenc pápa a fatimai, a torinói és a guadalupei Mária-kegyhelyeknek is adományozott aranyrózsát.
A Ferenc pápa által a csíksomlyói Szűzanyának szánt rózsa ezüstből készült, a rózsa szára és a címer 24 karátos arany bevonatú. Az alapja rózsaszín márvány, amelyen egy ezüstözött váza áll a pápai címerrel, benne két szál élethű rózsa, leveleik ezüstből készültek. A rózsa körülbelül 84 cm magas, súlya 1200 gramm.
A Kárpát-medencében jelenleg nem őriznek egyetlen pápai aranyrózsát sem, bár a történelem folyamán több magyar uralkodó részesült e kitüntetésben, Nagy Lajos király, Luxemburgi Zsigmond császár és több Habsburg uralkodó felesége.

Forrás: Romkat.ro
Fotó: Romkat.ro; Wikipédia
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Csíksomlyói pápalátogatás
  2019-05-24 09:03:44, péntek
 
  Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket
2019. május 23., csütörtök | 22:11
A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét.
A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre. Link
*
- Több ezer parkolóhely várja a zarándokokat.
Gőzerővel zajlanak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának előkészületei. A város több ezer parkolóhelyet biztosít az eseményre érkező zarándokok számára, az erről rendelkező polgármesteri rendelet is megjelent. A Gyulafehérvári Főegyházmegye tájékoztatását adjuk közre.
...... ...........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Útravaló – 2019. május 24
  2019-05-24 08:42:59, péntek
 
  A mai nap a segítő Szűz Mária emléknapja. Érdemes áttekintenünk az ünnep jelentését. Mária az egyetlen ember, aki mentes az áteredő bűntől. Isten minden ajándékával, kegyelmével teljes. Ő hozta világra Isten emberré lett Fiát, aki az egyetlen közvetítő Isten és ember között. Mária Fiának nevezte Jézust, és az Isten Fia Anyámnak szólította őt. Jézus Krisztus minden embert testvéréül fogadott, ezért az ő Anyja a mi égi Anyánk is. Úgy gondoskodik rólunk, mint gyermekeiről. Soha nem lehetett hallani arról, hogy magára hagyott volna bárkit, aki oltalma alá futott. A ,,Mária által Krisztushoz" jelszó nyomán a keresztények segítségeként köszöntjük őt a májusi litániákon.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Szűz Mária, a keresztények segítsége 05.24
  2019-05-24 08:39:39, péntek
 
  VII. Piusz a Szűzanya iránti hálából, Mária tiszteletére rendelte el az ünnepet május 24-ére - Szűz Mária, a keresztények segítsége elnevezéssel.
Ennek az emléknapnak saját olvasmányai vannak.
Most segíts meg, Mária, ó irgalmas Szűzanya. Keservét a búnak-bajnak eloszlatni van hatalmad. Hol ember már nem segíthet, a Te erőd nem törik meg. Hő imáit gyermekidnek, nem, Te soha nem veted meg. Hol a szükség kínja nagy, mutasd meg, hogy anya vagy. Most segíts meg, Mária, ó irgalmas Szűzanya.
...... .......


OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Gyermek születik és Fiú adatik nekünk.
A nép, amely sötétségben jár, nagy fényességet lát. Akik a halál árnyékának országában laknak, azoknak nagy világosság támad. Nagy ujjongással töltöd el őket, kitörő örömet adsz nekik. Úgy örülnek majd színed előtt, ahogy aratáskor szoktak örülni, s ahogy akkor örülnek, amikor a zsákmányt osztják. Mert terhes igáját, a vállára nehezedő rudat, sanyargatója botját összetörted, mint Midián idejében.
Mert gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk, s az ő vállára kerül az uralom. Így fogják hívni: Csodálatos Tanácsadó. Erős Isten, Örök Atya, Béke Fejedelme. Messzire kiterjed majd uralma, és a békének nem lesz vége Dávid trónján és királyságában, amelyet a jog és az igazság által megerősít és megszilárdít mostantól fogva mindörökké. Ezt teszi a Seregek Urának féltő szeretete.
Ez az Isten igéje. Iz 9,1-6

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Mária gyermeket fogant a Szentlélektől.
Jézus Krisztus születése így történt: Anyja, Mária, jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, kitűnt, hogy Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. A férje, József igaz ember volt, nem akarta őt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt: ,,József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fia születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg a népét bűneitől."
Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott: Íme, a szűz gyermeket fogan és fiút szül, és az Emmánuel nevet adják neki, ami azt jelenti: ,,Velünk az Isten."
Ezek az evangélium igéi. Mt 1,18-23

Imádság
Urunk, Istenünk! Neked köszönhetjük születésünket, emberi létünket, egész életünket. Te szeretettel fordulsz felénk és gondoskodsz rólunk életünk során. Örömmel adunk most neked hálát mindazért, amit tőled kapunk. Megismerjük isteni nagyságodat és fenségedet, ezért örömmel imádunk téged. Benned felismerjük jóságos Atyánkat, aki a javunkat akarod, ezért szívesen fordulunk hozzád kéréseinkkel. Sokszor megtapasztaljuk irgalmasságodat és megbocsátó jóságodat, ezért bizalommal fohászkodunk hozzád bűneink bocsánatáért. Urunk, hallgasd meg imáinkat!

Elmélkedés
Jézus az Atya szeretetét hozta el a világba és sugározta az emberek felé. Értelemszerű, hogy mindez azzal folytatódik, hogy a Jézusban hívőket az egymás iránti szeretet jellemzi és tartja közösségben. Ezt mondja a mi Urunk: ,,Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket!"A mérték tehát, amire tanítványainak törekedniük kell, az ő szeretete. Jézus értelmezésében a szeretet egyetemes, azaz senki nem zárható ki belőle. Így fordul Isten is minden ember felé és ezt kell utánoznunk.
A szeretet legmagasabb és Isten számára legértékesebb foka az, amikor valaki még az életét is felajánlja, odaadja a másik emberért. Úgy szokás ezt mondani, hogy az illető hősies fokban gyakorolta a szeretetet. Lényeges azonban megjegyeznünk, hogy amikor Jézus erről tanít, akkor nem csupán elméletről van szó, hiszen világos utalás ez az ő keresztáldozatára. Önfeláldozása a bizonyítéka annak, hogy Isten a végsőkig elmegy annak érdekében, hogy az emberek felé kimutassa szeretetét. Isten szeretete, ami legfőképpen Jézus megváltó halálában mutatkozik meg, mindig előzetes és adakozó, várja viszonzásunkat. Az ő és a mi szeretetünk közti különbség azonban mindig megmarad. Igyekezzünk emberi erőnkből telhetően viszonozni természetfeletti, végtelen szeretetét!
C. Horváth István Sándor

*
- 2012. május 24. Magyar kurír oldalon Link

- - 2019 május 24. Magyar kurír oldalon Link
...... ......




-Pálosrend oldalon Link

- Szaléziak oldalon Link
A Szalézi Szent Ferenc Társaság, a Segítő Szűz Mária Leányai Intézmény és a Don Bosco Önkéntesei Világi Intézmény főpatrónája. Főünnep: május 24. .

- ktp/kalendár oldalon Link

- Network katolikusok élő közössége oldalon Link

- Szabó Feri blogja Link

- Az Öföldáki Szűz Mária Keresztények Segítsége videó Link

- Angyaloknak királynéja tiszta szűz videó Link
"Angyaloknak Királynéja, tiszta Szűz! ...
Pátriárkák királynéja, tiszta Szűz! ...
Prófétáknak királynéja, tiszta Szűz! ...
Apostolok királynéja tiszta Szűz! ...

Vértanúknak királynéja tiszta Szűz! ...
Hitvallóknak királynéja tiszta Szűz! ...
A szüzeknek királynéja tiszta Szűz! ...
Mindenszentek királynéja tiszta Szűz! ...

Rózsafüzér királynéja, tiszta Szűz! ...
Békességnek királynéja, tiszta Szűz! ...
Magyarország Nagyasszonya tiszta Szűz! "

*
Angyaloknak Királynéja, tiszta Szűz!
Kérjed a Te szent Fiadat érettünk.
Ékes virágszál, hozzád esdeklünk
Szép Szűz Mária! Könyörögj értünk!

Pátriárkák királynéja, tiszta Szűz!
Kérjed a Te szent Fiadat érettünk.
Ékes virágszál, hozzád esdeklünk
Szép Szűz Mária! Könyörögj értünk!

Prófétáknak királynéja, tiszta Szűz!
Kérjed a Te szent Fiadat érettünk.
Ékes virágszál, hozzád esdeklünk
Szép Szűz Mária! Könyörögj értünk!

Apostolok királynéja tiszta Szűz!
Kérjed a Te szent Fiadat érettünk.
Ékes virágszál, hozzád esdeklünk
Szép Szűz Mária! Könyörögj értünk!

Vértanúknak királynéja tiszta Szűz!
Kérjed a Te szent Fiadat érettünk.
Ékes virágszál, hozzád esdeklünk
Szép Szűz Mária! Könyörögj értünk!

Hitvallóknak királynéja tiszta Szűz!
Kérjed a Te szent Fiadat érettünk!
Ékes virágszál, hozzád esdeklünk
Szép Szűz Mária! Könyörögj értünk!

A szüzeknek királynéja tiszta Szűz!
Kérjed a Te szent Fiadat érettünk.
Ékes virágszál, hozzád esdeklünk
Szép Szűz Mária! Könyörögj értünk!

Mindenszentek királynéja tiszta Szűz!
Kérjed a Te szent Fiadat érettünk.
Ékes virágszál, hozzád esdeklünk
Szép Szűz Mária! Könyörögj értünk!

Rózsafüzér királynéja, tiszta Szűz!
Kérjed a Te szent Fiadat érettünk.
Ékes virágszál hozzád esdeklünk
Szép Szűz Mária! Könyörögj értünk!

Békességnek királynéja, tiszta Szűz!
Kérjed a Te szent Fiadat érettünk.
Ékes virágszál hozzád esdeklünk
Szép Szűz Mária! Könyörögj értünk!

Magyarország Nagyasszonya tiszta Szűz!
Kérjed a Te szent Fiadat érettünk.
Ékes virágszál hozzád esdeklünk
Szép Szűz Mária Könyörögj értünk!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 404 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5269
  • e Hét: 16899
  • e Hónap: 50053
  • e Év: 283800
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.