2019-05-05 19:39:42, vasárnap
|
|
|
Az ember testének szüksége van cinkre a megfelelő működéshez, hiányának egyik tünete éppen a váratlan, fogyókúra nélküli fogyás, azonban a megfelelő cinkmennyiség fogyasztása elengedhetetlen egy sikeres diétához.
A cink szerepet játszik az immunrendszer működésében, a fehérjék felépítésében, a sebgyógyulásban és az egészséges szag- és ízérzékelésben. Mivel a test nem állítja elő ezt az ásványi anyagot, az ember csak ételeken vagy étrend-kiegészítőkön keresztül tud hozzájutni, de szerencsére rengeteg ételben megtalálható.
Mi köze a cinknek a fogyáshoz?
Egy 2013-as, a Biological Trace Element Research-ban megjelent tanulmány azt találta, hogy az elhízott emberek szervezetében rendre alacsonyabb a cinkszint, ebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy a cinkbevitel emelésével talán fogyást lehetne előidézni. Ezt egy másik, 2013-as kutatás igazolta is.
Az Advanced Pharmaceutical Bulletin-en nyilvánosságra hozott eredmények szerint azok a kórosan elhízott alanyok, akik táplálékkiegészítő formájában napi 30 milligramm cink-glükonátot vettek magukhoz, több zsírt veszítettek, és csökkent a súlyuk, valamint javultak a trigliceiridértékeik is.
A cinkben gazdag ételek fogyasztása azért is ajánlott különösen a fogyókúra során, mert többségük sok fehérjét tartalmaz, ami növeli a teltségérzetet, és fontos építőköve az izmoknak.
A legfontosabb cinkben gazdag ételek
Kagyló, osztriga, rák, homár.
Vörös húsok: marha, disznó, bárány.
Szárnyasok: pulyka, csirke.
Halak: szardínia, lazac.
Babfélék és hüvelyesek.
Olajos magvak.
Tejtermékek: tej, joghurt, sajt.
Tojás.
Teljes kiőrlésű gabonák.
Egyes zöldségek: fodros kel, spárga.
Gomba.
A napi ajánlott cinkbevitel a férfiak számára 11, a nők számára 8 mg. Terhes nőknek legalább 11, szoptatós anyáknak pedig 12 milligrammot szoktak javasolni, mivel őket különösen veszélyezteti a cinkhiány, azonban 40 mg-nál többet semmiképpen sem ajánlott fogyasztani ebből a mikrotápanyagból, mert hasi panaszokat okozhat.
Bár a cinkbevitel növelése segíthet növelni a súlyveszteséget, azt fontos megjegyezni, hogy a fogyás mértékét elsősorban a bevitt és elégetett kalóriák aránya határozza meg. A biztos fogyáshoz csökkentsd a napi kalóriabeviteledet 500 kalóriával, ezzel heti fél kiló, egészséges tempójú fogyást érhetsz el.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|