Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Aranymisét ünnepeltek a Partiumban.
  2019-06-28 10:44:49, péntek
 
  Ötvenévnyi papi szolgálatáért adott hálát Lieb József tiszteletbeli kanonok június 25-én szülőfalujában, Kaplonyban.
...... .........


Verssel és virággal köszöntötték aranymiséje elején Lieb József tiszteletbeli kanonokot szülőfaluja plébániatemplomában, a kaplonyi Szent Antal-templomban.
Az áldozatbemutatás elején a jubiláns lelkipásztor hálát adott életéért, keresztségéért, hitben való növekedéséért. Minden Kaplonyra mutat - mondta -, a szeretett földre és a templomra, ahol elsőáldozó volt, bérmálkozott, első miséjét bemutatta. ,,Titok és ajándék ez az élet, a szenvedés, a szülők, a rokonok, a hivatás és maga az üdvösség is. Hálát kell adnom elsősorban a Teremtőnek, hogy létre hívott engem, Jézus Krisztusnak, aki vérével megváltott engem, a Szentléleknek, aki sugallataival irányított földi életemben."
Szentbeszédében Schönberger Jenő püspök Lieb József atyát első elöljárójaként említette, hiszen az ő irányítása alatt kezdte meg papi szolgálatát. Mint mondta, az emberi élet választások sorozata, József atya pedig Ábrahámhoz hasonlóan Istent választotta. Az üdvösségre vezető utat kereste és a papi pályára lépett. Isten ajándékává lett a híveknek, átengedte az élete feletti vezetést, amely így nyert igazi értelmet.
Ez az élet sem volt mentes a szenvedésektől, Lieb József maga is átélte a súlyos betegség, a műtétek fájdalmait, ez is inspirálta A megfeszített Isten arcára néztem című életrajzi, lelki könyve megírásában. Schönberger Jenő püspök ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, Jézus a példa, örvendező szívvel kell vállalni a kereszteket azért, hogy a keresztény ember tanúságtétele hiteles legyen. Végül mint az egyházmegye püspöke köszönte meg Lieb József minden szolgálatát.
Az áldozás után egykori osztálytársa, Jónucz Mária üdvözölte az aranymisés papot, és felidézte gondtalan gyermekkoruk faluját, az emberek alakját, a hitben telt éveket. Lieb József megköszönte Istennek, hogy évekkel ezelőtti betegségéből felépülhetett, és megünnepelhette ötvenéves jubileumát. A jubiláns aranymisés áldásával bocsátotta el a híveket.
......



Forrás és fotó: Józsa János/Szatmári Római Katolikus Egyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Jelenits István Szent Lászlóról:
  2019-06-28 10:33:10, péntek
 
  Ne legyőzni, hanem megmenteni, védelmezni akarjuk a másik embert. 2019. június 28.
...... .......


Szent László ünnepén, június 27-én Jelenits István piarista szerzetes volt a szónoka a lovagkirály tiszteletére felszentelt, Nagyvárad központjában található templom búcsúünnepének. A város és az egyházmegye alapítóját, védőszentjét gyűltek össze ünnepelni a nagyváradiak.
Az ünnepi szentmisére megtelt a Szent László-templom, melynek fő celebránsa Böcskei László nagyváradi megyéspüspök volt. A szentmisén az egyházmegye papsága koncelebrált. A főpásztor köszöntő szavaiban Szent László példáját mint a sötétben világító fényt állította az ünneplők elé.
Jelenits István piarista szerzetes homíliájának szerkesztett változatát az alábbiakban közreadjuk.
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Útravaló – 2019. június 28., Jézus Szentséges Szíve
  2019-06-28 10:00:04, péntek
 
  Jézus Szentséges Szívét ünnepeljük ma. E középkorban kialakult ünnep Isten végtelen szeretetére akarja ráirányítani a figyelmünket. Valóban érdemes is ma sokat beszélni az igazi szeretet lényegéről, tartalmáról. Sok tévképzet él az emberekben és ezt aztán megsínylik családok, életek. Jézus Szíve látható mindenkinek: mi szívesen elrejtjük, mert félünk, bizalmatlanok vagyunk. Hogy legyen akkor őszinte kapcsolatunk bárkivel is: akár emberrel, akár Istennel? Jézus Szíve megsebzett szív: a fájdalom, a szeretet fájdalma botránynak tűnik a mai világnak, az csak édes és rózsaszín lehet; micsoda tévedés és újabb tragédia, mert csak az élvezetet keressük ebben is, és végtelen nyugtalanság és elégedetlenség forrása lesz. Jézus Szent Szíve, taníts bennünket az igazi szeretetre!

-
Istenünk, te szent Fiadnak bűneink miatt megsebzett Szívében nagy irgalmassággal megnyitottad szereteted végtelen kincstárát; add, kérünk, hogy amikor hűséges szeretetünk hódolatát bemutatjuk neki, a méltó elégtétel köteles adóját is lerójuk iránta. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Jézus Szentséges Szíve - 2019 C év 06.28
  2019-06-28 09:57:56, péntek
 
  OLVASMÁNY Ezekiel próféta könyvéből
Az Úr gondot visel híveire: mint igazi jó pásztornak szívügye a nyáj és minden bárány.
Ezt mondja az Úr, az Isten:
,,Íme, én magam keresem meg juhaimat, és magam gondoskodom róluk.
Amint a pásztor számba veszi nyáját azon a napon, amikor megáll szétszéledt juhai között, íme, én is gondjaimba veszem juhaimat, amelyek szétszóródtak. Visszahozom őket mindenünnen, ahová a sötét fellegek napján szétszóródtak. Kivezetem őket a népek közül, összegyűjtöm őket az országokból, és visszaviszem őket saját hazájukba. Izrael hegyein legeltetem őket, a völgyekben és az ország lakott tájain. Jó legelőre terelem majd őket, és Izrael magaslatain lesz a legelőjük. Jó legelőn pihennek majd, kövér legelőn, Izrael hegyein.
Magam terelgetem majd juhaimat, és magam telepítem le pihenőre őket - mondja az Úr, az Isten. Megkeresem az elveszettet, visszaterelem az elszéledtet, bekötözöm a sérültet, ápolom a beteget, és gondozom a kövéret és egészségeset. Az igazság szerint legeltetem őket."
Ez az Isten igéje. Ez 34,11-16

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Isten szeretete kiárad szívünkbe.
Testvéreim!
A nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete.
Amikor még erőtlenek voltunk, Krisztus az erre alkalmas időben meghalt a bűnösökért, pedig az igazért is alig hal meg valaki, legfeljebb a jótevőért adja életét az ember.
Isten azonban azzal bizonyítja irántunk való szeretetét, hogy amikor még bűnösök voltunk, Krisztus meghalt értünk. Most, hogy vére árán igazzá váltunk, még inkább megment bennünket haragjától.
Mert ha Istent Fia halála kiengesztelte akkor, amikor még ellenségek voltunk, most, hogy kibékültünk vele, az ő életébe beoltva még könnyebben megszabadulunk. Sőt, ezen felül még dicsekszünk is az Istenben Urunk, Jézus Krisztus által, aki megszerezte nekünk a kiengesztelődést.
Ez az Isten igéje. Róm 5,5b-11

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Az elveszett után megy, amíg meg nem találja.
Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta: ,,Ha közületek valakinek száz juha van, és egy elvész belőlük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy-e az elveszett juh után, amíg meg nem találja?
...... .....


Ha megtalálta, örömében vállára veszi, hazasiet vele, összehívja barátait és szomszédait, és azt mondja nekik: »Örüljetek velem, mert megtaláltam elveszett juhomat!«"
Mondom nektek, éppen így nagyobb öröm lesz a mennyben egy megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igazon, akinek nincs szüksége megtérésre.
Ezek az evangélium igéi. Lk 15,3-7

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te egykor parancsba adtad az apostoloknak, hogy elmenvén az egész világra tegyenek minden embert tanítványoddá és kereszteljék meg őket. Az Egyház, amelynek tagja vagyok, minden korban ezt a parancsot igyekszik teljesíteni, tehát parancsod és kérésed nekem is és minden keresztény embernek szól. Segíts minket, hogy - miközben hittel valljuk a három isteni személyt - éljünk is egységben az Atyával, a Fiúval és a Szentlélekkel! Segíts minket életünk során, hogy eljussunk az örökkévalóságba!

Elmélkedés
Keresztény életünk és lelki fejlődésünk útját úgy tudjuk jellemezni, hogy Isten folyamatosan feltárja magát előttünk, egyre jobban bevon minket az ő életébe, érezteti velünk szeretetét. Ez mindig néhány lépést jelent előre. Közben persze mi lázadásunkkal, engedetlenségünkkel, bűnünkkel teszünk egy-egy lépést visszafelé, de azért haladunk előre, legalábbis, ha engedjük, hogy Isten vezessen minket. Ezen az úton vannak olyan élményeink, amelyek során Isten teljességét tapasztalhatjuk meg. Nem arra gondolok, hogy majd a túlvilágon, az örök életben színről színre láthatjuk Istent a maga valóságában, teljességében és dicsőségében, hanem arra, amit például a három apostol, Péter, Jakab és János átéltek az Úr színeváltozásakor, aztán lejöttek a hegyről, a lelki magaslatról, visszatértek a hétköznapok világába.
Isten teljességét akkor tapasztaljuk meg földi életünk során, amikor az ő szeretetével találkozunk. Amikor rácsodálkozunk arra, hogy életünket neki, az ő szeretetének köszönhetjük. Amikor megtapasztaljuk, hogy a bűntől Jézus önfeláldozó szeretetének, az ő kereszthalálának köszönhetően szabadulhatunk meg, ezt nevezzük megváltásnak. És amikor ráébredünk arra, hogy egyedül Isten szeretetének köszönhetjük majd azt, hogy eljuthatunk hozzá az örök üdvösségre.
Ma, Jézus szíve ünnepén erre a végtelen isteni szeretetre gondolunk. Isten szeretetére, amely mindig utánunk siet, mert mi bűneink miatt elveszett bárányok vagyunk. Isten szeretetére, amely a megváltó Jézus szívéből árad felénk.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 333 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6417
  • e Hét: 18047
  • e Hónap: 51201
  • e Év: 284948
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.