Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
A magabiztosság tanulható !
  2013-02-23 10:50:56, szombat
 
 
Ha egy málhás szamár összeroskad, akkor két lehetőség van: vagy a teher volt aránytalanul nehéz az erejéhez képest, vagy pedig a szamár volt túlságosan gyenge az átlagos súlyú teher cipeléséhez. Így van ez nálunk, embereknél is.

Ha valamely helyzetben bizonytalanul viselkedünk, az a következő két ok valamelyikére vezethető vissza: valóban bizonytalanok vagyunk és képtelenek a helyzet magabiztos megoldására, vagy pedig a helyzet meghaladja a képességeinket, túl nagy kihívás a számunkra.

Helyzettől függően.

A mindennapi élet során több száz olyan szituációval kerülünk szembe, amelyet különösebb erőfeszítés és gondolkodás nélkül meg tudunk oldani. Vannak azonban olyan esetek is, amikor nem elegendő valamely képesség átlagos szintű birtoklása. Vegyük például a "mások meggyőzésének képességét"! Ha ezzel a képességgel átlagos szinten rendelkezünk, át tudjuk magunkat küzdeni a mindennapi kihívások döntő többségén.

Ugyanez a szintű képesség azonban messze nem elegendő egy biztosítási ügynök számára. Az ő munkájában erre a képességre magas szinten van szükség. Ha Ön tehát nem tud érvényesülni biztosítási ügynökként, annak nem feltétlenül az az oka, hogy a képességei gyengébbek másokéinál. Lehet, hogy az okot a helyzetben kell keresni, amely átlagon felüli képességet igényel a sikerhez.


A figyelem iránya: befelé

Az, hogy a viselkedésünk egy adott helyzetben magabiztos vagy bizonytalan lesz-e, tényezők egész sorának összjátékától függ. Az egyik ilyen tényező az, hogy merre irányul a figyelmünk beszélgetés közben. Kutatások azt igazolják, hogy a bizonytalan ember figyelme befelé, önmagára irányul, míg a magabiztosé kifelé.

A befelé irányuló figyelem azt kérdezteti velünk: "Mit gondolhat a másik ember rólam?", "Vajon meglátszik rajtam az izgatottságom?", "Szégyent fogok-e vallani?" Természetes, hogy ezek a kérdések félelem kialakulását vonják maguk után: "Valami rosszat teszek, vagy mondok!", "Mások rossz képet alkotnak rólam." Végül ezek a félelmek olyan irracionális meggyőződésekké formálódnak, amelyek öntudatlanul is meghatározzák cselekvésünket a mindennapi életben: "Nem szabad mások előtt gyengeséget mutatnom!", "Senki sem veheti észre, hogy félek!"

A figyelem iránya: kifelé

A magabiztos ember nem csak önmagára, hanem beszélgetőpartnerére, sőt még a külső körülményekre is kiterjeszti figyelmét. Így például figyel partnere külsejére, öltözetére, testbeszédére, a környezetükre. A figyelem külső irányultsága sokkal tágabb teret hagy a kreatív gondolkodásra, a problémamegoldásra, míg a bizonytalan ember gondolatai csak önmaga körül forognak.

Tanulni, tanulni, tanulni.

A bizonytalanná válás tehát ugyanúgy, mint a magabiztossá válás, tanulási folyamat eredménye. A folyamat elején áll a viselkedés, a viselkedés gyakorlás útján szokássá válik, a szokás pedig beépül a személyiségbe és meghatározza azt.

Pozitív, kontra negatív gondolkodás

Ugyancsak fontos szerepe van a magabiztosság szempontjából a gondolkodásnak és az ebből következő belső párbeszédnek, az önverbalizációnak. Viselkedésünket az határozza meg, hogy miként értelmezzük a szituációt és önmagunkat az adott helyzetben. Ez az értelmezési munka erősen függ attól, hogy gondolkodásunk alapvetően pozitív vagy negatív irányultságú-e. Azt, hogy a viselkedésre milyen hatásai vannak az egyik, illetve másik gondolkodási és értelmezési módnak, jól szemlélteti a következő példa: a múlt század egyik nagy pszichoterapeutáját megkereste egy fiatal hölgy a következő problémával: a főnöke, aki nagyon domináns férfi, gyakran megalázza, nevetségessé teszi mások előtt, és ez őt nagyon bántja, de nem tud védekezni ellene.

A pszichoterapeuta ezt tanácsolta neki: "Amikor legközelebb ilyen helyzetbe kerül, hívja félre a főnökét, és mondja el neki, hogy amikor mások előtt megalázza, akkor ez Önt szexuálisan nagyon felizgatja." A hölgy el volt képedve a terapeuta tanácsától. Ennek ellenére úgy döntött, kipróbálja. Már szinte várta az alkalmat, ám erre nem került sor. Miért? Mert fel volt készülve a támadásra, olyan magabiztosságot sugárzott, hogy a főnöke egyszerűen nem merte többé megalázni mások előtt!

Tehát, amíg a hölgy negatívan értelmezte a főnökével való konfliktust, nem volt képes megoldást találni, mert gondolkodása túlságosan leszűkült a problémára és negatív érzéseire. Ám amikor a terapeuta tanácsára megpróbált pozitív színezetet vinni a helyzetbe, olyan energiákat tudott felszabadítani, hogy aktív közreműködése nélkül, egyszerűen "magától" megoldódott a probléma.


Perdöntő belső párbeszéd

A bizonytalanság kialakulásában nagy szerepe van a mellőzésnek, illetve a kínos helyzetek elkerülésének is. A magabiztos viselkedés feltétele, hogy vállaljuk az esetleges konfliktusokat.

. Jegyezzük meg! Annál, aki tudatosan elkerül minden olyan szituációt, amelyet nehéznek ítél meg, különösen súlyos bizonytalanság alakulhat ki. Így járhat például egy olyan fiatalember, aki rossz tapasztalata után évekig elkerül mindenféle intim kapcsolatot a másik nemmel.

. Jegyezzük meg! A negatív belső párbeszéd, a negatív érzelmek és a kínos helyzetek mellőzése rövid idő alatt kialakítja a bizonytalan személyiséget. Az ilyen ember már nem csak alkalmanként lesz bizonytalan, hanem ez lesz számára a természetes viselkedési forma, amit önmagától nagyon nehezen tud megváltoztatni!

A bizonytalansághoz hasonlóan, a magabiztos viselkedés is rögzülhet és erősödhet.
Folyamatos és kitartó gyakorlás útján ezek a viselkedési formák szokássá válnak, ezek pedig beépülnek a személyiségbe, így magabiztossá - de legalábbis az eddiginél feltűnően magabiztosabbá - válhatunk.


...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - Magabiztosság  
A magabiztosság
  2013-02-23 10:36:30, szombat
 
 
"A magabiztosság-miként a művészet-soha nem abból fakad, hogy tudod a válaszokat,hanem abból hogy nyitott vagy minden kérdésre"

Gary Stevens



...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - Magabiztosság  
A magabiztosság az önismeret gyümölcse
  2013-02-23 10:23:51, szombat
 
 
A leginkább vágyott, ugyanakkor a legnehezebben megszerezhető állapotok egyike.
Az önbizalom és az öntudatosság szinonimája, belső bizonyosság, amely lehetővé teszi, hogy azok legyünk, akik lenni akarunk és hogy aszerint is éljünk.

A magabiztosság az önismeretből fakad. Az ,,Ismerd meg önmagad!" régi tanítása, amely sohasem vesztette érvényét, most is a magabiztosság alapfeltétele. Nem erősödhetünk meg abban, amit nem ismerünk.

Ez az önismeret nem felszínes. Mindenki meg van győződve arról, hogy ismeri magát, valójában azonban csak a hétköznapi életét, szokásos reagálásait, kinézetét ismeri, és azt, amit a többiek mondanak róla. Hiányzik a lényünk gyökeréig hatoló önismeret, amely minden látszat és körülmény mögé lát. Ez az ismeret lehetővé teszi, hogy a felszínen zajló változások mögött megismerjük valódi önmagunkat, felismerjük hibáinkat és feltárjuk még ki nem bontakoztatott erényeinket.

Nem kevés bátorságra van szükségünk ahhoz, hogy alaposan megismerhessük önmagunkat.

Hogyan őrizzük meg a magabiztosságot, hogy a nehéz pillanatokban se hagyjon cserben bennünket?
A nehéz helyzetek legnagyobb része - ha nem az összes - érzelmeinkből fakad. Az érzelmi zavarok, az irányítatlan szenvedélyek ledönthetik a magabiztosság türelmesen megalkotott építményét.
Ezért ne alapozzuk ezt az öntudatosságot kizárólag az érzelmi tényezőkre.
Nem elég csak érezni, gondolkodni is kell, ráadásul szeretettel gondolkodni, mert tévhit, hogy a gondolatok ,,hidegek". A tiszta, pontos, szilárd gondolatok fognak a leginkább hozzájárulni a magabiztosság megőrzéséhez.

A magabiztosság az ésszerű erőfeszítés eredménye
A valódi magabiztosság lelkiállapot. Nincs köze a hiúsághoz, gőghöz vagy önteltséghez, ami azokra jellemző, akik nagynak képzelik magukat ugyan, de nincs egyéb érdemük, mint hogy elnézőek önmagukkal szemben. Ez azonban nem magabiztosság, hanem jókorára duzzadt önelégültség.

A valódi magabiztosságot sok-sok próbálkozás, hibázás és a hibák kijavítása, nagy türelem, sok szenvedés és a mélypontok utáni újbóli magunkra találás érleli meg. A hosszan tartó igyekezet gyümölcse.

A valódi magabiztosság tehát intelligens erőfeszítés eredménye. Azt jelenti, hogy világos előttünk a cél, meghatározott utat járunk, nem térünk le róla és nem állunk meg. A magabiztosságot nem ajándékba kapjuk, hanem megszerezzük, és ez bizonyítja a szellemi érettséget.
Azt gondolod talán, hogy sosem találkoztál még a győzelemnek ezzel a különleges fajtájával?

De, biztosan találkoztál vele.

Amikor rendesen felkészültél egy vizsgára, tapasztalhattad, hogy a kérdések nem hoztak zavarba. Sőt, boldog voltál, hogy helyes válaszokat tudtál adni, és teljesen magabiztosan feleltél.

Amikor lelkiismeretesen elvégeztél egy munkát és figyeltél minden részletére, teljesen biztos voltál abban, amit csinálsz, és boldog voltál, amikor befejezted.



Forrás : Link

...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - Magabiztosság  
Mi a helyes magabiztosság ?
  2013-02-23 10:11:56, szombat
 
 
18,5-7 Ezékiás bízott az Úrban, Izráel Istenében; nem volt hozzá hasonló senki Júda királyai között, sem előtte, sem utána. Ragaszkodott az Úrhoz... megtartotta parancsolatait... Ezért vele volt az Úr, és minden vállalkozása eredményes volt. (2 Királyok)

Mi a helyes magabiztosság? Úgy gondolom, a helyes magabiztosság azt jelenti, hogy pozitívan állunk azokhoz a dolgokhoz, amiket meg tudunk csinálni, és nem aggódunk azok felől, amiket nem tudunk megcsinálni. Egy magabiztos ember nyitott a tanulásra, bátran átsétál az élet ajtóin, és izgalommal várja, mi rejlik az ajtón túl. Tudja, hogy minden ismeretlen, új dolog lehetőség arra, hogy többet megtudjon magáról, és kibontakoztathassa a képességeit.

A magabiztos emberek nem a gyengeségeikre koncentrálnak, hanem az erősségeiket fejlesztik a lehető legjobb szintre. Például egy tízes skálán, én körülbelül a hármast ütöm meg, ha zongorázásról van szó. Ha elég sokat, és nagyon keményen gyakorolnék - és a férjem elviselné a lármát, amit csapok - akkor egy átlagos zongoristává tudnám magam felküzdeni, aki a tízes skálán megüti az ötöst. Azonban előadóként a nyolcas szinten lehetek. Így, ha az időmet és az energiámat ebbe a képességembe fektetem, akkor eljuthatok a tízes szintre. Ha elkezded ilyen szemszögből vizsgálni a dolgokat, akkor könnyen meg fogod látni, mely területekre érdemes összpontosítani az erődet.

Mik az erősségeid? Ha nem tudod, kérd meg Istent, hogy mutassa meg neked.

Uram, ha Ezékiás képes volt Rád támaszkodni, és Benned bízni, akkor tudom, hogy ez számomra is lehetséges. Kérlek, segíts, hogy felismerjem, és a maximálisra tudjam fejleszteni az erősségeimet, ahelyett, hogy a gyengeségeimre koncentrálnék. Ámen.

Joyce Meyer



Magyar fordítás: ahitatok.hu : Link...

...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - Magabiztosság  
Magabiztosság
  2013-02-23 10:06:35, szombat
 
 
,,Az Úr tisztelete magabiztosságot és védelmet nyújt az embernek és családjának." (Példabeszédek 14: 26, GNB)

A magabiztosság alapjában véve lelki ügy. Hamis tanácsok tömkelege a földön azzal kapcsolatos, hogyan legyünk magabiztosak. Mégsem működik egyik sem. A magabiztosság titka az Istenre hangolódásban van.

A Biblia azt mondja: ,,Az Úr tisztelete magabiztosságot és védelmet nyújt az embernek és családjának." (Péld. 14:26, GNB) Ezt láthatjátok a tanítványok életében. A kereszthalált követően megrázta őket a magabiztosság hiánya. Az épp csak bimbózó mozgalom kudarcot vallott. Fáradtak voltak, féltek.


...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - Magabiztosság  
A büszkeség
  2013-02-19 15:41:39, kedd
 
  A büszkeség inkább azzal függ össze, hogy mi a véleményünk önmagunkról, a hiúság azzal, hogy milyen legyen rólunk mások véleménye.

Jane Austen




 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - Magabiztosság  
Magabiztos
  2013-02-18 07:05:53, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - Magabiztosság  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 139 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 303
  • e Hét: 2691
  • e Hónap: 7097
  • e Év: 63030
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.