Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Szent Zoerárd-András és Benedek remeték 07.17
  2019-07-17 09:39:02, szerda
 
  ...... ............


...... ............


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt második leveléből
Krisztusért olyanok vagyunk, mint akiket halálra szántak, mégis élnek.
Testvéreim!
Úgy viselkedünk minden helyzetben, mint Isten szolgái! Nagy türelemmel viseljük a nyomorúságot, a szükséget és a szorongatást! Vállaljuk, hogy megverjenek, börtönbe zárjanak és tüntessenek ellenünk! Fáradunk, virrasztunk, böjtölünk! Szolgálunk feddhetetlen élettel, tudással, türelemmel, a Szentlélekben, őszinte szeretettel! Hirdetjük az igazságot Isten erejével, harcolunk az igaz ügyért, és védjük minden erőnkkel: akár siker ér, akár kudarc, akár gyalázat, akár dicséret!
Csalónak mondhatnak, mégis igazak vagyunk; ismeretlenek lehetünk, mégis jól ismernek; meghalhatunk, és mégis élünk; megfenyíthetnek, mégsem halunk bele.
Megszomoríthatnak, mégis folyton derűsek vagyunk; szegények vagyunk, mégis sok embert gazdagítunk; semmink sincsen, mégis a miénk minden.
Ez az Isten igéje. 2Kor 6,4-10

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Aki elveszíti életét érettem, megtalálja azt.
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Ha valaki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét és kövessen. Mert mindaz, aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; és aki énértem elveszíti életét, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelke kárt szenved? Mit is adhatna az ember cserébe saját lelkéért?
Az Emberfia ugyanis el fog jönni Atyjának dicsőségében, angyalai kíséretében, és megfizet mindenkinek tettei szerint."
Ezek az evangélium igéi. Mt 16,24-27

*
- Szent István királyunk uralkodása idején jöttek lengyel hazájukból Magyarországra.
......


Zoerardus a hagyomány szerint már odahaza is remeteként élt. Hazánkban előbb a Szent István alapította zoborhegyi bencés apátság lakói lettek, Nyitra vára közelében. Ott adta Fülöp apát Zoerardusnak az András nevet. Az apát engedélyével nemsokára remeteségbe vonult a Trencsénnel átellenben emelkedő Szkalka barlangjába, de időnként részt vett a kolostor közös ünnepi zsolozsmáin és konventmiséin, és rendtársai - különösen barátja és tanítványa, Benedek - is gyakran felkeresték őt magányában.
- András szigorú önmegtartóztatást gyakorolt ételben-italban és az alvásban is. Nem kímélte magát a fizikai munkától sem. A szigorú böjt és a testi megerőltetés felőrölték erejét, látogatói egy alkalommal holtan találtak rá barlangjában. A zoborhegyi bencések a holttestét Nyitrára szállították és a Szent Emmerám tiszteletére épült székesegyházban temették el. A történtek után, mestere példáját követve, Benedek vonult el a szkalkai barlangba, ő néhány évvel később gyilkosság áldozata lett. Rablók törtek rá, és amikor rájöttek, hogy nem remélhetnek tőle gazdag zsákmányt, kíméletlenül agyonütötték. Holttestét a Vág vizébe dobták, hívei itt találtak rá. Szent András mellé temették a nyitrai székesegyházba. A két remete koporsója a keresztlevétel oltára mögötti kápolnában található, a hívek tömegei ma is kegyelettel zarándokolnak ide, valamint a zoborhegyi kolostor romjaihoz.
Szentté avatásukra a kanonizációs eljárások történetének különleges időszakában került sor: a püspöki-zsinati szentavatásokban egyre nagyobb hangsúlyt kapott a pápa jóváhagyása. A remeték oltárra emelésére 1083-ban a Szent László király által összehívott székesfehérvári zsinaton Szent VII. Gergely pápa jóváhagyásával került sor.
(Forrás: mindszentyalapitvany.hu/

- Tiszta lap oldalon Link

- Katolikus oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
Legendája szerint Zobor-hegyen vette át apátja kezéből azt a negyven szem pálmadiót, amely a nagyböjt alatt egyetlen tápláléka volt: egy nap egy szem. A sok böjtölés miatt gyakran elájult munkája közben. Mindez csakhamar felőrölte életerejét, úgyhogy egy alkalommal a tisztelői holtan találtak rá barlangjában. A Zobor hegyi bencések Nyitrára szállították, s ott a Szent Emmerám tiszteletére épült székesegyházban temették el. A két Zobor-hegyi remete kultusza hamar elterjedt a Felvidéken. Szkalkai remetebarlangjánál Jakab nyitrai püspök 1224-ben bencés apátságot alapított. A Zobor-hegyi kolostor romjaihoz és a két remete, a nyitrai székesegyházban található koporsójához kegyelettel zarándokolnak a város és környéke szlovák és magyar katolikusai.

- Lengyel származású magyarországi remeték. András másik neve Zoerard (Szórád). A XI. században Szent István uralkodása alatt jöttek Magyarországra, s a Nyitra melletti Zoborhegyi bencés apátság tagjai lettek. A monostor apátja engedélyével a Zoborhegy egyik barlangjában remete életet kezdtek, majd a nagyobb magány után vágyódva a Vág folyó melletti Szkalkára mentek, ahol András meghalt. Benedek még három évig remetéskedett itt egyedül, amikor rablók megölték és a Vág vizébe dobták. Nyitrán Szent Emmerán vértanú templomában temették el, András holtteste mellé.

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Jót és jól - zarándok utak
  2019-07-17 09:28:40, szerda
 
  Zarándok utak web oldala, melyen választani lehet az utakról és a program részletezése
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Útravaló – 2019. július 17.
  2019-07-17 09:25:13, szerda
 
  Jézus mindent az Atyában tesz. Minden az ő jelenléte. A kicsinyek, akik nincsenek eltelve önmagukkal, tudásukkal, pozíciójukkal, csak ők veszik észre titkait. Akik elbizakodottak, és az Atyát saját elképzeléseikhez, vágyaikhoz igazítanák, önmagukat zárják el tőle. Isten nem automata, hogy bedobok egy imát, aztán beírom, hogy mit szeretnék, és megkapom. Torz istenkép ez. Akár dolgozol, akár nyári pihenésedet töltöd, jusson időd az Istenre. Tudsz-e kicsiny lenni, hogy megismerd a Fiút és általa az Atyát? Ő emberközeli, de rejtőzködő Isten! Elrejtőzik a természetben, az emberekben, életed eseményeiben, és arra vár, hogy észrevedd őt. Nap mint nap jön feléd is!  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
15. évközi hét szerda 07.17
  2019-07-17 09:23:39, szerda
 
  OLVASMÁNY Mózes második könyvéből
Isten meghallgatta népének jajkiáltását, és Mózest küldi szabadításukra.
Miután Mózesnek menekülnie kellett Egyiptomból, Midián földjén telepedett le, és ott Midián papjának, Jetrónak leányát vette feleségül. Mózes egy alkalommal apósának, Jetrónak, Midián papjának juhait őrizte. Messzire behajtotta a juhokat a pusztába, és eljutott az Isten hegyéhez, a Hórebhez.
Itt megjelent neki az Úr angyala: egy égő csipkebokorban, a tűz lángjában. Amikor Mózes odanézett, látta, hogy a bokor ég, de nem ég el. Mózes így szólt magában: ,,Odamegyek és megnézem ezt a különös látványt: miért nem ég el a csipkebokor." Amikor az Úr látta, hogy Mózes vizsgálódva közeledik, megszólította őt a csipkebokorból: ,,Mózes, Mózes!"
,,Itt vagyok" - felelte Mózes.
Erre Isten így szólt: ,,Ne közelíts! Vedd le sarudat a lábadról, mert a hely, ahol állsz, szent föld." Aztán így folytatta: ,,Én vagyok atyáid Istene: Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene." Erre Mózes eltakarta arcát, mert félt Istenre tekinteni.
Aztán ezt mondta az Úr: ,,Íme, felhatolt hozzám Izrael fiainak jajkiáltása, láttam, hogy az egyiptomiak milyen keményen sanyargatják őket. Jöjj tehát, hadd küldjelek a fáraóhoz, hogy kivezesd népemet, Izraelt Egyiptomból!" Mózes erre azt mondta Istennek: ,,Ki vagyok én, hogy a fáraóhoz menjek, és én vezessem ki Izrael fiait Egyiptomból?" Ő azt felelte: ,,Én veled leszek, és ez lesz a jel számodra, hogy én küldöttelek: »Ha majd kivezeted népemet Egyiptomból, ezen a helyen fogtok áldozatot bemutatni az Istennek!«"
Ez az Isten igéje. Kiv 3,1-6.9-12

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Istent és az ő igazságait csak jóakaratú, alázatos emberek ismerhetik meg.
Abban az időben Jézus így fejezte be tanítását:
Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.
Ezek az evangélium igéi. Mt 11,25-27
...... ..........



Imádság
Uram, Jézus, vezess engem a gyógyulás útján és a hit útján. Benned ismerem fel gyógyítómat és a te vagy a hit ajándékozója. Időt adsz nekem a bűnbánatra és a megtérésre. Időt adsz nekem a lelki megújulásra és hitem elmélyítésére. Időt adsz nekem, hogy veled találkozzak. Megbocsátó kegyelmed mindennél többet ér számomra!

Elmélkedés
Tanításának befejezéseként Jézus imádkozik és a mennyei Atyát dicsőíti e szavakkal: ,,Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek!" Szavait már nem a néphez intézi, hanem kifejezetten az Atyához. Minden bizonnyal nem félrevonulva, egyedül imádkozik, hanem hallották imáját a jelenlévő ,,kicsinyek." Azok, akik felismerik emberi kicsinységüket Isten nagysága közelében. Azok, akik felismerik bűnösségüket Isten szentsége mellett. Azok, akik felismerik gyengeségüket Isten végtelen hatalma mellett.
Kicsinyek mindazok, akik nem a maguk erejéből szeretnék megváltoztatni életüket, hanem Isten kegyelmétől várják a lelki újjászületést. Kicsinyek mindazok, akik nem zárják be szívüket az üdvösség tanítása előtt, hanem készek arra, hogy ezen igazság szerint éljenek. Kicsinyek mindazok, akik elismerik, hogy minden jó Istentől származik, ő nyilatkoztatja ki szeretetét és ő mutatja meg irgalmasságát nekünk. Kicsinyek mindazok, akik nem földi kincseket gyűjtögetnek és birtokolnak, hanem lélekben akarnak gazdagodni. A kicsinyek bátran elindulnak a hit útján, a szeretet útján, amelyen Isten a vezetőjük. A kicsinyek nem aggódnak a jövő miatt, hanem a gondviselő Istenre bízzák magukat és életüket. A kicsinyek Istent választják.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 391 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 493
  • e Hét: 6294
  • e Hónap: 39448
  • e Év: 273195
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.