Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Márianosztra templom többi oltárai
  2019-08-21 18:53:01, szerda
 
  Orgona
...... ..............


1) Irgalmas Jézus Öt Szent Sebe oltár
Krisztus Öt Szent Sebének tisztelete a pálos lelkiség meghatározó eleme. A bazilika kétszintes kegyoltára a remeteség allegóriája. Páratlan oltárképe 1760-tól az Öt Szent Seb Társulat főoltára volt. Az oltárképtől balra Keresztelő Szt. János, jobbra a szentföldi remeteségbe vonuló, s a kísértések ellen mellét kővel verő Szt. Jeromos szobra látható az általa meggyógyított oroszlánnal. A második szint központi alakja az Atanáz püspök köpenyével a haldokló Remete Szt. Pálhoz siető Remete Szt. Antal. A képet két híres vezeklő, balra az utcanőből szentföldi remetévé vált Egyiptomi Szt. Mária, Szt. Jeromos fölött pedig lelki leánya, a római gazdag életét Krisztusért elhagyó özvegy, Szt. Paula szobra keretezi. Az oltárt a gyermek Jézust tartó Szt. József szobra zárja. (Az oltár történetéről az Ave Regina 2013. 4.sz.-ban lehet bővebben tájékozódni. Ld. bal oldali menüsort.)
...... ...........



...... ..........


2) Szent András oltár
Szent András apostol ábrázolása az ortodox egyházon kívül a pálos hagyomány és művészet elmaradhatatlan motívuma. Keresztelő Szt. János szavára Jézus követőjévé lett. Testvérét, Simon Pétert ő vitte el Jézushoz:"Megtaláltuk a Messiást, vagy más szóval a Fölkentet".(Jn 1,41-42) A hagyomány szerint az ókori szkíták földjén - ahol a vándorló magyar törzsek a későbbiekben átvonultak - hirdette az Úr evangéliumát. Görög földön, X formára ácsolt kereszten lelte halálát 60-ban. A hat angyal keretezte kartus alakú oltárkép - vélhetően Endrődy Mihály pálos atya műve - Szt. András apostolt keresztjével ábrázolja. A golyvázott párkány fölötti baldachin alatt Szt. Anna képe látható a gyermek Szűz Máriával. Az oltár Szalkovics András nosztrai szabados ajándékaként készült el már 1726-ra, de fölszentelését Esterházy Károly - akkor váci püspök - 1760 augusztusában végezte el.
...... ............



...... ...........


3) Boldog Özséb oltár
Az oltárkép a magyar alapítású pálos rend fogantatásának pillanatát ábrázolja. Boldog Özséb esztergomi kanonok a zilált XIII. század derekán lemondva javadalmairól a pilisi remeték közé, a Pilisszántó közelében levő ,,hármas barlang" mellé költözött. Egy éjszaka, imádságos virrasztás közben, sok apró lángocskát pillantott meg az erdő sűrűjében, amint egymás felé közeledve egyetlen lobogó lánggá egyesültek közvetlenül Özséb atya keresztjénél. Úgy vélte a látomás alapján, hogy a pilisi szentéletű remetéket szerzetesrenddé kell szerveznie. Buzgólkodásának gyümölcse csak 38 évvel halála után érett be. A Szentszék 1308-ban ismerte el Első Remete Szent Pál Rendjét, a pálosokat. Az oltárképet a Szt. Hedvig és a Kapisztrán Szt. János oltárképpel együtt Köteles István festette. Az eredeti oltárkép Nepomuki Szt. Jánost ábrázolta
...... ........



...... .........


4) Remete Szent Pál oltár
A bazilika bal oldalának meghatározó mellékoltára a szerzetesség allegóriája. A kétszintes faoltár fókuszában Remete Szt. Pál imára tárt karokkal, az őt naponta kenyérrel tápláló hollóval látható. A kép balján pálos novicius alakja, jobbján a rend rajnai tartományában élt, csodatévő Boldog Kuno szobra áll. A fölső szinten - a Szent Istvánt megkeresztelő, 997-ben lengyel földön mártírhalált halt - Szt. Adalbert bencés szerzetes képét a vértanúság pálmaágával Boldog Csepelényi György és Teisz Henrik pálosok szobra keretezi. Az oltár csúcsán Immaculata szobor köti össze az Eget a földdel. A képek donátora Paulevics József váci kanonok, az oltáré Nádasdy László csanádi püspök, volt pálos szerzetes. Középen a Nádasdy címer látható.
...... ........



...... .......


5) Kapisztrán Szent János oltár
A magyar történelem nevezetes alakja Kapisztrán Szt. János. Jogot végzett, de a világgal meghasonulván ferences szerzetes lett. Kiváló szónok hírében állt, ezért III. Callixtus pápa megbízásából a török ellen keresztes hadjáratot hirdetni érkezett az országba. Az 1456. július 21- 23. között lezajló nándorfehérvári viadal meghatározó egyénisége volt a 70 éves szerzetes. Az ostrom után kitört pestis Teremtőjéhez vitte október 23-án. 1455-ben járt Nosztrán, ahonnan így írt: "Aki testben szenteket akar látni, menjen Nosztrára!" Az oltárkép fölötti baldachin alatt a Hont megyei Nyéki Fekete család címere fedezhető föl, fölötte Avilai Szt. Teréz portréja látható. Az eredeti oltárkép Szt. Ágostont ábrázolta. Az oltárt Boldog Meszlényi Zoltán püspök - csaknem pontosan 13 évvel a kistarcsai internálótáborban bekövetkezett halála előtt- 1938. március 9-én szentelte föl.
...... ............



...... ...........



...... ...........


6) Szent Hedvig oltár
Anjou Szt. Hedvig Nagy Lajos magyar király legkisebb leánya. 1378-ban nőül adták Vilmos osztrák herceghez. Lajos király Hedviget szánta a magyar, amíg nővérét, Máriát a lengyel trónra. Özvegye azonban megváltoztatta a végakaratát, s így Hedviget 1384. október 15-én lengyel királynővé koronázták. A lengyel urak elűzték Vilmost, s a 12 éves királynőt Jagello Ulászló litván fejedelemhez kényszerítették, aki ezért népével együtt megkeresztelkedett. Hedvig áldozata a katolikus egyházért, a lengyel és litván népért további tettekben nyilvánult meg. Számos adománnyal gazdagította a pálos rendet, s a krakkói egyetemet. Már életében a lengyel nép hőn szeretett Jadwigája volt, 1399.július 17-én, 25 évesen bekövetkezett halála után pedig szentként tisztelték. Hedvig 1379 és 1382 nyarán tartózkodott Nosztrán atyja kíséretében. Az eredeti oltárkép Aquinoi Szt. Tamást ábrázolta.
...... ...........



...... ..........



...... ..............



- Fatimai kápolna
A bazilika déli tornya alatt található kápolnába helyezték eredetileg a Boldogságos Szűz Mária kegyképét. 1759-ben a német eredetű Ruesmann Antal pálos szerzetes szülei örökségéből csodálatos oltárt faragott a kegykép számára. A kegykép főoltárra helyezése után a Szűzanya fatimai szobra került ide. Az oltár szobrai a Szűzanya szüleit, Szt. Annát és Szt. Joachimot ábrázolják. A fölső képen Szt. József látható. Az oltár ékessége négy megkapó szépségű angyal alak. A kápolnában található nyolcszögletű faragott keresztelő-medencét Keresztelő Szt. János és Jézus szobrai díszítik. A fogadalmi ajándékok rokokó vitrinje az ,,esztergomi üveges" ajándéka leánya csodás gyógyulásának emlékére. Ebben a kápolnában gyógyult meg Antal testvér maga is. Életének főműve a pesti rendház (ma: Központi Szeminárium) híres könyvtár berendezése.
...... .........



...... .......



...... .........



...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Márianosztra temploma
  2019-08-21 18:15:13, szerda
 
  Márianosztra, Magyarok Nagyasszonya Bazilika - az Élő szent hely
"Győzd le bennünk a világ szellemét, és győzd meg általunk a világot..."
Kegyhelyünk úrnője, Mária hív minket, és örömmel várja gyermekeit erre a megszentelt helyre, hogy könyörögjön értünk Szent Fiánál.
Kedvesség ömlött el ajkadon /Zsolt 45,3 /
Magyarok Nagyasszonya! Nyisd meg ajkadat Fiad nevében, aki megáldott téged minden lelki kegyelemmel. Ő így szól: Én vagyok az Irgalmasság anyja, a szeretettel teljes. Én vagyok a bűnösök lépcsője, a vétkesek reménye és bocsánata. Én vagyok a szomorúak vigasztalója és a szentek különleges öröme. Esedezz érettünk Szent Fiadnál! Ámen
A pálos szerzetesek világtól elvonuló remete rendjének kolostorait gyakran találjuk erdőségekben, hegyvidéken. Márianosztra, valamint környéke, a Börzsöny, a Dunakanyar tartalmas kirándulások célpontja lehet.
A falu legértékesebb műemléke a kegytemplom. Szentélye még gótikus stílusú, hajója barokk. Ékes barokk berendezése XVIII. századi, pálos fafaragó műhelyben készült. Hat mellékoltára közül az egyiken állt a kegykép, amit utóbb a főoltárra helyeztek át.
A falu szélén álló XVIII. századi Kálvária több búcsús ünnepen is központi szerepet kap. A megújított sírkápolnában a kereszt mellett Szűz Mária, Mária Magdolna és a szeretett tanítvány, János szobra

József atya szentbeszéde a csoportunknak
...... ...........


Fő oltáron Fekete Madonna. A háromszor Koronázott Kegykép! A kegykép keletkezésének története elég vitatott, a Fekete Madonna kép Nagy Lajos uralkodása alatt Czestochowába kerül. Majd az 1.) 1700-as évek elején annak másolata visszaérkezik Nosztrára. Rövidesen megkezdődik “öltöztetése", lánc kerül a nyakába és Korona a fejére. 2.) Koronázására 1986-ban kerül sor. 3.) koronázására “2011. október 9-dikén került sor. Dr. Beer Miklós püspök, a Váci Egyházmegye főpásztora - nem mellesleg pálos konfráter, valamint Márianosztra plébánosa volt 1970 és 1976 között - 1500 zarándok előtt a magyar nemzet nevében helyezte el a koronát, és áldotta meg a Magyarok Nagyasszonya Márianosztrai megújult kegyképét." A Kegykép közelében csodás gyógyulások történnek a mai napig, amin egyáltalán nem csodálkozhat az ember.
...... ..........


Fő oltár jobb oldala
...... ........... ........... .......


Fő oltár bal oldala
...... ........... ........... .........



...... ........... ........... ........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Rólam fotó - Márianosztra
  2019-08-21 17:57:02, szerda
 
  Klub vezetőnk Sándorral egy képen
...... ............


Az egyik fán olyan nagy lyuk volt, hogy egy ember vidáman lakhatna ott.
Őszintén megvalva kicsit félve közelítettem meg a lyukas fát
...... ............



...... ........... .......


Vadhús pörkölt tocsnival
...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szent István ünnep 2019 -
  2019-08-21 17:35:00, szerda
 
  Csaba testvér elmélkedése Augusztus 20.
........


Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Látkép Márianosztra
  2019-08-21 17:27:46, szerda
 
  Története
Márianosztra (Nosztra) nevét 1262-ben V. István király oklevele említette először.
Nagy Lajos magyar király 1352-ben - az oklevél szövege szerint - a Börzsönyben kolostor és konvent létesítése számára területet, építőanyagot adott ,,in nostre" (a sajátjából), s később is gazdagon megajándékozta őket. A kolostor és mellé a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére kegytemplom épült. Ez az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok számára épített kolostor és templom kisebb megszakításokkal 1786-ig, a szerzetesrendek feloszlatásáig a pálosoké maradt. A környék Nagy Lajos király kedvenc vadászterülete volt, de Mátyás király is többször megfordult itt. A török időkben, egy portyázó török sereg pusztításai miatt a település elnéptelenedett, majd szlovák, magyar és német nemzetiségű lakossággal népesült be újra. A község a 19. század végétől 1970-ig a Szobi járáshoz tartozott, mely 1923-ig Hont vármegye, 1923 és 1938 között Nógrád és Hont k.e.e. vármegye, 1938 és 1945 között Bars és Hont k.e.e. vármegye, 1945 és 1950 között Nógrád-Hont vármegye része volt, és az 1950-es megyerendezéskor csatolták Pest megyéhez.

...... .........



...... .........



...... .......


Saját fotózású képek
...... .......



...... ..........



...... ........



...... ........



...... ...........



...... .......



...... .......



...... .........



...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Dorosné,Éva ünnepi képe
  2019-08-21 17:06:09, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Ancus ünnepi képe
  2019-08-21 17:05:00, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Mné, Kati ünnepi képe
  2019-08-21 17:04:00, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Szent X. Piusz pápa
  2019-08-21 12:10:19, szerda
 
  ...... ........... ......


,,Senkit sem szabad visszatartani az áldozástól, ha a kegyelem állapotában van, és jó szándékkal közeledik a szent asztalhoz."

...... ........



...... ........... ......


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a tesszalonikai hívekhez írt első leveléből
Az apostol nemcsak Isten evangéliumát, hanem saját életét is híveinek adja.
Testvéreim!
Istenünkben bízva, a sok nehézség ellenére is hirdetni mertük Isten evangéliumát. A mi tanításunk nem megtévesztésből vagy hamis szándékból származik, nem is csalásból, hanem úgy beszélünk, mint akit Isten alkalmasnak ítélt az evangélium hirdetésére. Nem is az embereknek akarunk tetszeni, hanem Istennek, aki szívünket vizsgálja.
Azt is tudjátok, hogy nem szoktunk hízelegni, és kapzsiság sem vezetett minket soha, Isten rá a tanúnk. Emberi elismerést sohasem kerestünk, sem a tietekét, sem másokét. És bár - mint Krisztus apostolai - követelményeket is támaszthattunk volna veletek szemben, mégis olyan gyengédek voltunk hozzátok, mint a gyermekét dajkáló anya. Annyira közel álltatok szívünkhöz, hogy nemcsak Isten evangéliumát, hanem életünket is nektek akartuk adni, annyira megszerettünk benneteket.
Ez az Isten igéje. 1Tessz 2,2b-8

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Legeltesd bárányaimat! Legeltesd juhaimat!
Amikor (feltámadása után egy alkalommal) Jézus megjelent tanítványainak és velük étkezett, megkérdezte Simon Pétertől: ,,Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?" Péter így szólt: ,,Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek!" Erre Jézus azt mondta neki: ,,Legeltesd bárányaimat!"
Aztán újra megkérdezte tőle: ,,Simon, János fia, szeretsz te engem?" Ő azt felelte: ,,Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek!" Erre azt mondta neki: ,,Legeltesd juhaimat!"
Majd harmadszor is megkérdezte tőle: ,,Simon, János fia, szeretsz engem?" Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: ,,Szeretsz engem?", és ezt válaszolta: ,,Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek!" Jézus pedig ismét ezt mondta: ,,Legeltesd juhaimat!"
Ezek az evangélium igéi. Jn 21,15-17

*
- Magyar kurír oldalon Link
X. Piusz (Giuseppe Melchiorre Sarto; Riese, 1835. június 2. - Róma, 1914. augusztus 20.) a Katolikus Egyház 257. pápája volt.
Élete utolsó éveit beárnyékolta a háború. 1914. augusztus 2-án felhívást intézett a világ katolikusaihoz, amelyben mély fájdalmának adott hangot. Néhány nappal később, augusztus 20-án hunyt el, életszentség hírében. Kívánságára testét nem balzsamozták be. Amikor a boldoggá avatáskor felnyitották a sírt, testét teljes épségben találták. XII. Piusz pápa 1951. június 3-án nyilvánította boldoggá, majd 1954. május 29-én a szentek sorába iktatta. Romlatlan teste a Szent Péter-bazilikában, az első bal oldali mellékkápolnában nyugszik.
Ünnepét 1955-ben vették fel a római naptárba, szeptember 3-ra, 1969-től augusztus 21-én ünnepeljük.
Szent X. Piusz mindannyiunknak azt tanítja, hogy mindig a Krisztussal való személyes és bensőséges egységre kell alapoznunk apostoli cselekedeteinket, bármily területről legyen szó - emelte ki tanításában XVI. Benedek pápa. E kapcsolatot napról napra ápolni kell: ez X. Piusz tanításának és elköteleződésének a magva. Csak azok képesek Istenhez vezetni az embereket és megnyitni a szíveket irgalmas szeretetének, akik valóban szerelmesek az Úr Jézusba.
Istenünk, ki Szent Pius pápát égi bölcsességgel töltötted el, hogy védelmezze a katolikus hitet és mindent megújítson Krisztusban, engedd kegyesen, hogy tanítását és példáját követve elnyerhessük örök jutalmadat! Ámen


- Wikipedia oldalon Link

- In memoriam: Szent X. Pius pápa igazi arca Link

- Katolikus oldalon Link

- Mire figyelmeztet Szent X. Piusz pápa jelmondata? Link

...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Útravaló – 2019. augusztus 21
  2019-08-21 11:55:21, szerda
 
  Panaszkodnak, akik komoly összeget nyertek pályázaton valamely beruházásra, hogy mire kivitelezőt találnak, jelentősen csökken a megnyert összeg értéke. Az áremelkedésnek a munkaerőhiány az egyik fő oka. Időnként olvassuk a szentmise olvasmányában a Példabeszédek könyvéből a kérdést: ,,Derék asszonyt ki talál?" - majd sorolja annak értékeit. Úgy érzi az ember, miközben hallgatja, de jó is lehet annak az embernek, akinek ilyen az asszonya! Vagy azt, hogy ilyen asszony talán nincs is. Hasonló lehet az öröme annak, aki derék mesterembert talál. Manapság talán már nem is annyira a nagylelkűség jut eszünkbe az evangéliumi történetről. Így az sem ritka, hogy aki később jön - többet kap.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2529
  • e Hét: 18921
  • e Hónap: 31597
  • e Év: 265344
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.