Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Nem előjog, hanem felelősség
  2019-08-25 07:10:17, vasárnap
 
  Évközi 21. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,22-30)
Jézus egy olyan kérdésre ad feleletet, amely minden kor minden hívő emberét elevenen foglalkoztatta: kik és hányan fognak üdvözülni? Mert hát szeretnénk valamiféle bizonyosságot, és jó lenne tudni, hogy pontosan hogyan is állunk az örök sorsunkkal. A szekták, az ilyen-olyan zárt és elittudatú csoportosulások, a másokat kirekesztő mozgalmak és irányzatok mindig biztos és szilárd választ adnak erre a kérdésre - szemben a Mesterrel, aki egyszerre megfoghatatlan, mégis világos felelettel szolgál. Nem beszél számokról, sőt, még azt sem ígéri meg, hogy ennek vagy annak az ágazatnak a tagjai be vannak biztosítva, elnyernek valamiféle isteni garancialevelet. Ugyanakkor egyértelművé teszi, miként kell bejárnunk az Isten országának kapujáig elvezető utunkat.
Az evangéliumi szakaszban szereplő példázat szereplői, bár kint rekednek, mégis ráéreznek arra, hogy mi lehet az üdvösségre jutás kulcsa: ,,A szemed láttára ettünk és ittunk, a mi utcánkon tanítottál." Az élet cselekedetei, stílusa, belső elvei a perdöntők. Csakhogy itt lepleződik le a tévedésük: úgy gondolják, elég fizikailag Jézus közelében (vele egy utcában) lenni, és eközben élni a magunk életét. Csakhogy a kaput bezáró Úr nekik szegezi az ítéletet: ,,Nem tudom, honnan valók vagytok. Távozzatok egy szálig, ti gonosztevők!" Nincs olyan Jézus-közelség, ami önmagában megnyitná előttünk az országot. A döntések és tettek Jézus-arcúsága az, ami perdöntő fontosságú. Így van ez az életben is: abból, hogy a legkiválóbb professzor óráján ültem, még egyáltalán nem következik, hogy meg is értettem az adott tudományt, s még kevésbé, hogy jómagam szintén kiváló művelőjévé váltam.
Mi következik mindebből? A hívők sokszor ringatják magukat abban a téves bizonyosságban, hogy Isten ,,a mi Istenünk", az Úr ,,a miénk", ahogyan miénk az igazság, az erkölcsi jóság és a mindenki másénál tökéletesebb tanítás. Való igaz, hogy Isten a Szentírásban és a szenthagyományban átadott nekünk mindent, ami az üdvösség eléréséhez szükséges - de ez egyáltalán nem fog megmenteni bennünket, hacsak nem válik húsunkká-vérünkké, mindennapos életgyakorlatunkká. Ezzel szemben lehet, hogy vannak olyanok a világban, akik nem sajátították el az evangéliumi tanítás szavait (például azért, mert képmutató, álszent keresztények eltaszították őket Krisztustól), ám cselekedeteikben mégis (a kegyelem titkos működése okán) Jézus-arcúan cselekvő életet élnek. Kereszténynek lenni nem előjog, hanem nagyobb felelősség. Annak igénye, hogy az igaz szavak igaz életté váljanak bennük.

Török Csaba - Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Évközi 21. vasárnap 08.25
  2019-08-25 07:08:44, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
A próféta arról jövendöl, hogy a Messiás idejében a pogány népek megtérnek Isten országába.
Ezt mondja az Úr:
,,Ismerem cselekedeteiket és gondolataikat: eljövök, hogy összegyűjtsek minden népet és nyelvet. Eljönnek majd, és meglátják dicsőségemet. Jelet adok nekik; és azok közül, akik megszabadultak, elküldök néhányat a nemzetekhez: Tarzisz, Put, Lud, Mosek, Ros, Tubál és Jáván népéhez, a távoli szigetekre: azokhoz, akik soha nem hallottak rólam, és nem látták dicsőségemet.
Visszahozzák majd minden testvéreteket ajándékul az Úrnak a nemzetek közül; lovakon, kocsikon, hordágyakon, öszvéreken és tevéken hozzák majd őket szent hegyemre, Jeruzsálembe - mondja az Úr. Úgy, ahogy Izrael fiai hozzák az áldozati ajándékot az Úr házába, tiszta edényekben. És közülük is választok majd magamnak papokat és levitákat" - mondja az Úr.
Ez az Isten igéje. Iz 66,18-21

SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
,,Akit az Úr szeret, megpróbálja azt."
Testvéreim!
Megfeledkeztetek a vigasztalásról, amely nektek, a fiaknak szól:
,,Fiam, ne kicsinyeld le az Úr fenyítését, s ne csüggedj el, ha korhol. Mert megfenyíti az Úr, akit szeret, és megostoroz mindenkit, akit fiává fogad." Maradjatok állhatatosak a fenyítéskor: az Isten úgy bánik veletek, mint fiaival. Hol van olyan fiú, akit az apja nem fenyít?
Igaz, most minden fenyítés inkább szomorúságot okoz, mintsem örömet, később azonban az igaz élet és békesség gyümölcsét termi annak, aki elviseli.
Ezért erősítsétek meg a lankadt kezeket és a megroggyant térdeket.
Járjatok egyenesen, hogy a megbénult tag ki ne ficamodjék, hanem inkább meggyógyuljon.
Ez az Isten igéje. Zsid 12,5-7.11-13

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Isten országában napkelettől napnyugatig mindenkinek helye van.
Abban az időben Jézus Jeruzsálem felé tartott. Útközben tanított a városokban és falvakban, melyeken áthaladt.
Valaki megkérdezte tőle: ,,Uram, kevesen vannak, akik üdvözülnek?"
Ő így válaszolt: ,,Törekedjetek bemenni a szűk kapun, mert mondom nektek, sokan próbálnak majd bejutni, de nem tudnak.
A ház ura felkel és bezárja az ajtót, ti kint rekedtek, és zörgetni kezdtek az ajtón: »Uram, nyiss nekünk ajtót.« Erre ő azt feleli nektek: »Nem tudom, honnan vagytok.«
Akkor ti bizonygatni kezditek: »Veled ettünk és ittunk; a mi utcánkban tanítottál.« De ő megismétli: »Nem tudom, honnan vagytok. Távozzatok tőlem mind, ti gonosztevők!«
Ott majd sírás és fogcsikorgatás lesz, amikor látjátok Ábrahámot, Izsákot, Jákobot és mind a prófétákat az Isten országában, magatokat meg kitaszítva onnan.
Jönnek majd keletről és nyugatról, északról és délről, és helyet foglalnak az Isten országában.
Íme, így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók!"
Ezek az evangélium igéi. Lk 13,22-30

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te azt tanácsolod nekünk és azt kéred tőlünk, hogy törekedjünk bemenni a szűk kapun. Részünkről küzdelem, igyekezet, törekvés szükséges ahhoz, hogy eljussunk az üdvösségre. Az üdvösségre nem széles, hanem csak egy szűk kapu vezet, azaz feltételei vannak a belépésnek, de ha megtesszük a szükséges erőfeszítéseket és lépéseket, akkor elnyerhetjük az üdvösséget. Urunk, hisszük, hogy te vagy minden ember Üdvözítője. Segíts minket, hogy minden erőnkkel arra törekedjünk, hogy a te vezetéseddel elérjünk mennyei Atyánkhoz, aki örökké tartó boldogsággal ajándékoz meg minket!

Elmélkedés
A szűk kapu felé haladva
...... .......


A mai evangélium egy kérdéssel kezdődik: ,,Uram, kevesen üdvözülnek?" Ez a kérdés minden korban időszerű, ebben vagy hasonló formában újra és újra elhangzik. Bizony, foglalkoztat minket a kérdés, hogy azok, akik eltávoztak már a földi életből vajon eljutottak-e az üdvösségre? Vagy talán a kárhozatra jutottak? Az Egyház által oltárra emelt szentté vagy boldoggá avatott személyekről nagy meggyőződéssel valljuk, hogy eljutottak az üdvösségre, a mennyországba. Életük sok küzdelmet jelentett, őket is próbára tette a kísértő gonosz, megküzdöttek a lelki sötétség napjaival vagy hosszabb időszakaival, de kiállták a próbát, életük beteljesedett azzal, hogy a mennybe jutottak. Ez természetesen nem csupán az ő érdemeik és buzgóságuk eredménye, hanem Isten irgalmasságának és kegyelmének is köszönhető.
Az ő örök sorsukról tehát biztosat tudunk, de vajon elhunyt szeretteink, családtagjaink hová jutottak földi életük után? Erre a kérdésre már nehezebb válaszolni. Ismertük jóra való törekvésüket és gyarlóságaikat. Saját bőrünkön tapasztaltuk meg jóindulatukat vagy éppen az ellenkezőjét. Vajon mit érdemeltek földi életükért? Jutalmat vagy büntetést? Üdvösséget vagy kárhozatot? Természetesen nem az ítélkezés, mások élete megítélésének szándéka vezet minket, mert jól tudjuk, hogy egyedül Isten lesz minden ember bírája, ő fogja igazságosan és szeretettel megítélni életünket.
És van még egy következő kérdés. Mert tulajdonképpen ez motoszkál a fejünkben, ez a legfontosabb kérdés számunkra. Örömmel gondolunk a megdicsőült szentekre, követendőnek tartjuk hősies életüket, de ez még nem nyugtatja meg szívünket. Bizakodva és aggodalommal gondolunk szeretteinkre, de van lényegesebb is számunkra. Ki kell mondanunk a minket leginkább érintő kérdést: Vajon én hová jutok? Hová tart az életem? Mit fogok majd érdemelni?
Hitünk szerint létezik a túlvilág, ahová halála után jut minden ember. Létezik a mennyország és létezik a pokol, a kárhozat. Önhitt elbizakodottság, ostoba felelőtlenség volna részünkről azt gondolni, hogy a kárhozat nem is létezik. Azt nem tudhatjuk, hogy ki került oda, s egyáltalán került-e oda valaki, de ne gondoljuk azt, hogy nem is létezik! Aki élete végéig megtagadja az engedelmességet Istennek és mindhalálig lázad ellene, az nem képes befogadni Isten irgalmát. Ha valaki nem bízza önmagát és egész életét Jézus Krisztusra, az Üdvözítőre, az tulajdonképpen önmagát ítéli kárhozatra. Aki földi élete során nem törekszik arra, hogy szeresse Istent és embertársai felé sem tud szeretettel fordulni, az miért jutna az örökké tartó szeretet birodalmába? Ha valaki egész életében Isten nélkül élt és mindig elutasította a Teremtő közeledését, arra miért kényszerítené rá magát Isten a mennyországban?
Örök sorsunk nem Isten végzetszerű és főként nem előre meghatározott ítéletétől függ, hanem a mi választásunktól. Mi döntjük el gondolatainkkal, szándékainkkal, szavainkkal és cselekedeteinkkel, hogy hová törekszünk. Mi választunk a szűk és a széles kapu között. Útmutatást nyújt és megerősít minket Jézus szava: ,,Törekedjetek bemenni a szűk kapun!" Legyen ebben segítségünkre a szentek példája és közbenjárása!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Top 30 - A magyar női junior válogatott legszebb góljai
  2019-08-25 07:02:35, vasárnap
 
  Az U19-es kézilabda Eb-n
Kézilabda I. rész videó Link

Kézilabda II. rész videó Link

Kézilabda III. rész videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Final Four 2019 női kézilabda döntő
  2019-08-25 06:53:28, vasárnap
 
  Rosztov - Győri ETO Női kézilabda Final Four 2019. aug. 24.25:24 - ezzel a Bajnok a Győri ETO, mely az 5. alkalom volt.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 16392
  • e Hónap: 29068
  • e Év: 262815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.