Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A Szent Sír templom "mozdíthatatlan létrája"
  2019-09-19 17:23:31, csütörtök
 
  Szent Sír-templomnak hívják azt a keresztény templomot, amely Jeruzsálemben található. a feltételezett Golgota helyszínén épült. Ez a szentély magában foglalja Jézus Krisztus keresztre-feszítésének és egyben közeli sírjának és feltámadásának helyét. A templom a kereszténység egyik legfontosabb szentélye.
*
A Szent sír létrája, mely mozdíthatatlan
...... ........... ........... .......


- Katolikus ma oldalon Link

- Index tudomány oldalon
A jeruzsálemi Szent Sír-templom egyik emeleti ablakához támasztva áll egy létra. Nem nagy ügy, gondolnánk, de a létra már legalább a 18. század óta ott áll. Egészen pici, alig néhány fokos, libanoni cédrusból készült. Az elmúlt majdnem négyszáz évben mégsem mozdíthatta el onnan senki, hiába szerette volna.
A létráról először 1757-ben tesz említést egy szultáni rendelet, egészen pontosan Abdul-Hamid oszmán szultán rendelete. De valószínűleg jóval korábban került az ablak alá, mert egy század eleji metszeten is látható. A Mozdíthatatlan Létra nevet kapta, mert bonyolult egyházjogi szerződések miatt senki nem nyúlhat hozzá.
A Szent Sír-templom az egyik legfontosabb hely a keresztényeknél, a hagyomány szerint Jézus keresztjének helyén épült. Bonyolult szerződések biztosítják a különböző felekezetek jogait, ezeken a legkisebb mértékben sem lehet változtatni, csak akkor történhet bármi az épületben, ha mindenki egyetért. A Szent Sír-templomot hat felekezet kezeli közösen, a római katolikus, a görög ortodox, az egyiptomi kopt, az etiópiai, a szír és az örmény egyház. Annyira kényes a helyzet, hogy a legkisebb apróságokon is összevesznek, ha a templomról van szó, még egy létra helyét sem képesek vita nélkül megoldani.
A homályba vész annak eredete, hogyan került oda a létra, de a legenda szerint egy kőművesé volt, aki épp a munkáját végezte. A gond az volt, hogy a felekezetek nem közösen bízták meg a munkával, a kőműves az örmény ortodox egyház kérésére dolgozott itt. Ez nem tetszett a görög szerzeteseknek, és az ablak alatti téren összeverekedtek az örményekkel. A balhéban a kőművest is megdobálták, aki nem akarta, hogy miatta vallási háború törjön ki, és valószínűleg a bőrét is féltette, így elmenekült a helyszínről. De elkövetett egy hibát: hátrahagyta a létráját.
Az eszközt soha nem kapta vissza, mert a hat felekezet nem tudott megegyezni azon, kié is az. Az elmúlt majdnem négy évszázadban sem sikerült dűlőre jutniuk, ezért kapta a Mozdíthatatlan jelzőt a tárgy. Rengeteg képen, metszeten, litográfián szerepel. Még ma is ott áll.
Az évek alatt többször megpróbálták ellopni, egyszer 1981-ben, egy hónappal a II. János Pál pápa elleni merényletkísérlet után, de a rendőrség akkor gyorsan közbeavatkozott. 1997-ben megesett, hogy két hétig nem volt a helyén a létra, a tolvaj azonban visszavitte. Kérdés persze, hogy az eredeti létrát láthatjuk-e még ma is, mégiscsak eltelt majdnem négy évszázad, és a fából készült eszköz ki van téve az időjárás viszontagságainak.
A létra az évszázadok alatt a kereszténység széthúzásának a jelképévé vált. Amikor VI. Pál pápa Jeruzsálembe látogatott, kijelentette, hogy a létrának addig ott kell maradnia, amíg a keresztények fel nem oldják ellentéteiket.
De mit keres egy cédrusból készült létra közel háromszáz éve egy jeruzsálemi templom falán.
...... .............



- 24.hu oldalon - Ennek a templomnak az oldalán közel háromszáz éve letámasztottak egy létrát, de még mindig ott áll.A jeruzsálemi Szent Sír-templom egyik emeleti ablaka előtt pihenő létráról sokan azt hiszik, hogy csak egy modern felújítás kelléke, pedig a XVIII. század óta ott álló eszköz a kereszténység történetének egyik legfurcsább fejezetéhez kapcsolódik.
A eruzsálemben élő keresztény felekezetek történetében rejlik, hiszen mindannyian úgy érezték, hogy a Szent Sír-templom az ő területük, és ez kisebb-nagyobb ellentétek egész sorát szülte.
Bővebben itt olvasható Link

- Horvát Gábor írása: Jeruzsálemi létra - Itt olvasható Link

- A létra Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
2019.09.22 Szentmise a Szent Charbel tiszteletére.
  2019-09-19 17:05:37, csütörtök
 
  16.00 órakor A szentmisét bemutatja Kocsis Tamás görög-katolikus atya a Szent Charbel tiszteletére.
.A jövőben is ő fogja celebrálni a miséket előre jelzett időpontban - minden hónap 22.-én.
Miért ez a nap a megemlékezés napja? - mert a libanoni pátriárka 2018. augusztus 22 megáldotta Gazdagréten a Szent Charbel-kápolnát .,
*
Kocsis Tamás görög-katolikus atya
Pappá szentelés helye, ideje: Újfehértó, 2015. június 24.
Egyházmegye:Hajdúdorogi Főegyházmegye
2017- Budapesti Görög katolikus Egyetemi Lelkészség egyetemi lelkész
*
Szent Charbel Makhloufra, a Kelet nagy misztikusára és aszkétájára, a maronita egyház három nagy szentjének egyikére emlékezünk liturgikus emléknapján, július 27-én.
Képen: Szent Charbel sírja Annayában
...... ......


A legenda szerint egy este, amikor Charbel olajat kért a lámpásába, hogy próbára tegyék, vizet öntöttek a tartóba, a szerzetes lámpásában mégis fellobbant a láng.
1898-ban súlyosan megbetegedett. Idővel már az ágyat sem tudta elhagyni, de a nehéz szenvedések közepette is szüntelenül imádkozott: ,,Igazság Atyja, íme a te Fiad, aki halálra adta önmagát, hogy elégtételt adjon értem... Fogadd el kezemből az áldozatot, és felejtsd el minden bűnöm, amelyet színed előtt követtem el...". Szenteste halt meg.
VI. Pál pápa 1965. december 5-én boldoggá, majd 1977. október 9-én szentté avatta.
Képen: Szent Charbel ereklyéje a gazdagréti Szent Angyalok-templomban
...... .........


Istenünk, te szent Charbel Makhlouf áldozópapot a remeteség magányos harcára hívtad meg, és az életszentség sokféle adományával halmoztad el. Kérünk, add, hogy életünk keresztjeit mi is szent Fiadhoz hasonlóan készséges lélekkel vállaljuk és így országába eljussunk. Amen


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10329
  • e Hét: 21959
  • e Hónap: 55113
  • e Év: 288860
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.