Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Szent Gyermekség Műve missziós mozgalom
  2019-09-22 08:36:05, vasárnap
 
  Szeptember 21-én ünnepelte magyarországi működése megkezdésének tizedik évfordulóját a Szent Gyermekség Műve missziós mozgalom. A jubileumi ünnepségre Budapesten, a Szent István-bazilikában került sor.
"A parányi mustármag terebélyes fává növekedett"
A Szent Gyermekség Művét - vagy más néven a Missziós Művek Társaságát - Charles Auguste Marie de Forbin-Janson (1785-1844), Nancy püspöke alapította, 1843. május 19-én. XIII. Leó pápa az 1880. december 3-án kiadott Sancta Dei Civitas enciklikájával támogatta. XI. Piusz pápa 1922. május 3-án pápai missziós mű státuszt adományozott a mozgalomnak.
A mozgalom missziós tevékenységébe beletartozik az a kötelezettség, hogy leleplezze és elítélje az erőszak bármely formáját, amitől a gyermekek világszerte szenvednek. E cél érdekében hatékonyan együttműködik a helyi egyházakkal, családokkal, plébániákkal és iskolákkal.
A gyermekmisszió Magyarországon tíz éve működik, ,,Kis imával, kis áldozattal, gyermekek segítenek gyermekeknek" mottóval. Ez nemcsak szlogen, hanem tudatos keresztény életforma is egyben. A missziós gyermekek fogadalmukban vállalják a napi rendszeres imát - Miatyánk, Dicsőség, Üdvözlégy - a nehéz sorsú, bajba jutott társaikért. Megfogadják, hogy időközönként kisebb áldozatot is hoznak, pl. lemondanak egy fagyiról, csokiról, chipsről stb. és az árát felajánlják szegényebb társaik számára.
- A tízéves jubileumi ünnepségre szeptember 21-én délelőtt került sor a budapesti Szent István-bazilikában, mintegy négyszáz-ötszáz nagyszülő, szülő, nevelő, gyermek jelenlétében. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt.
A jubileumi ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be koncelebrált szentmisét.
...... ..............


Szentbeszédét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük: Link

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Budapesten rendez konferenciát a Vatikáni Joseph Ratzinger
  2019-09-22 08:31:49, vasárnap
 
  Budapesten rendez konferenciát a Vatikáni Joseph Ratzinger Alapítvány.
A közép-európai országok gazdasági, társadalmi és spirituális helyzete az Egyház társadalmi tanításának tükrében címmel október 8-9-én rendez Budapesten konferenciát a Vatikáni Joseph Ratzinger - XVI. Benedek Alapítvány és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara.
A konferencia célja, hogy bemutassa az közép-európai térségben az elmúlt 30 évben lezajló társadalmi, gazdasági és kulturális változásokat, erkölcsi válaszokat keresve az Egyház társadalmi tanításának fényében. A vizsgálódás kifejezetten az úgynevezett visegrádi országok - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország - problémáira terjed ki, érintve a keleti blokk egyéb országait is. A privatizáció visszásságai, a térségben lezajlott változásokat kísérő korrupció, a piacgazdaságra való átállásból fakadó nehézségek és veszteségek, a gyors gazdasági és kulturális változások következtében kialakuló önértelmezési nehézségek, a Nyugat országaitól bennünket elválasztó virtuális vasfüggöny és a fiataloknak az EU-csatlakozás utáni dinamikus Nyugatra vándorlása egyfajta erkölcsi válságot okoztak a térségben. A konferencia szervezőinek meggyőződése, hogy az Egyház hagyományos társadalmi tanításának fényében adhatnak olyan új válaszokat ezekre a felmerülő problémákra, melyekkel hozzájárulhatnak ezen országok erkölcsi megújulásához.
A római székhelyű Vatikáni Joseph Rantzinger Alapítvány időről időre rendez konferenciákat Rómában és az Örök Városon kívül is, de Magyarországon ez lesz az első alkalom. A tudományos tanácskozást a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) buzdítására és támogatásával rendezik meg.



- A konferencia helyszíne az első napon a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasóterme (1051 Budapest, Széchenyi tér 9.), a második napon a Pázmány Péter Katlikus Egyetem Hittudományi Karának VIII-as előadója (1053 Budapest, Veres Pálné utca 24.).
*
- Ferenc pápa a Ratzinger-díj átadásán: A teológiát és a művészetet a Lélek ereje hassa át.
Itt olvasható Link

- A pápa fogadta a Ratzinger-díj nyerteseit: XVI. Benedek tanítása élő és értékes örökség
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Útravaló – 2019. szeptember 22
  2019-09-22 08:21:55, vasárnap
 
  Ma gyakran beszélnek arról, hogy elfogy a hívők közössége. Legtöbbször azt látni, tétlenül, olykor közönyösen szemléljük ezt a folyamatot, nemegyszer asszisztálunk is hozzá, amit tetéz, hogy a negatív élmények feszültsége sarokba szorít minket, és így már a létben maradásért sem küzdünk: önként adjuk át a hitélet világát a csendes enyészetnek. Ebben a közegben a mai példabeszéd iránymutatásként két dolgot állít elénk: az okosságot és a megbízhatóságot. A példabeszéd intézője okos ember. Az adóslevelek módosításával ugyanis nem a gazdáját megillető pénzösszeget írja át, hanem az uzsorakamat viszonyítási alapját változtatja meg. Így az eladó megkapja, ami jogosan az övé, a vevő pedig hálás, mert a jogtalanul követelt összeg csökken. Ura ezt, a megmaradásért vívott gyakorlatias okosságot dicséri benne. Erre épül Jézus konklúziója is, amit ha saját korunkra értelmezünk, így szólhat: ne engedjetek a sarokba szorításnak, hanem forduljatok vele szembe! Minél inkább azt érzitek, hogy Isten nélkülivé válik a világ, ti nézzetek körül környezetetekben, és találjatok rá, hol és hogyan érinthetők meg az emberek. A hit háttérbe szorulása nekünk ugyanis éppen azt a felszólítást hordozza: a hamis mammon világában élőkhöz van hivatásunk, onnan kell barátokat szereznünk, egyszerűen azért, mert ma ott él az emberek legjelentősebb része, ez az Egyház és a tanítvány missziós területe. Ám nagyon fontos, hogy ismerjük őket, azaz arca legyen számunkra ezeknek az embereknek.
Nemrég egy jegyesoktatáson két hitetlen - egyikük igen kemény kritikus -, és egy lombikprogramból született személy volt jelen. Ezt látva, ott volt bennem a feszültség, miként beszéljek egy ilyen közegben a család, a mesterséges megtermékenyítés egyházi értelmezéséről vagy éppen az imádságról. Arra jutottam, megpróbálom ezeket mindenféle feszültség és megalkuvás nélkül eléjük tárni, és úgy bemutatni, mint számukra is választható lehetőséget. A találkozásokon sok kritika hangzott el, de az utolsó alkalommal éppen ők jegyezték meg: arra számítottunk, hogy itt majd meg akarnak téríteni minket, ehelyett meghívást kaptunk az Egyház életrendszerébe. E tapasztalat alapján éreztem meg: a nem hívők és közénk emelkedő egyik legnagyobb fal, hogy ők arra számítanak, mi meg akarjuk téríteni őket, amitől menekülnek. Ezt a retorikát kellene átváltanunk a meghívás nyelvezetére, amiben - félelemből, népszerűségvágyból, kisebbségi érzetből - nem tagadjuk le, amit és Akit tovább kell adnunk, de arca lesz számunkra azoknak is, akiknek Krisztust át kell hagyományoznunk.
Jézus az e létért vívott küzdelemben való megbízhatóságról is beszél, ami ugyancsak különösen fontos a mai életben. Családok mondják el, milyen nehéz olyan vállalkozót találni, aki ha nem is szívvel-lélekkel, de legalább szakszerűen végzi feladatát, és nem hagyja ott őket egy befejezetlen épülettel. Valószínű, a megbízhatóság az élet más területein is hiányt szenved, ami megint a keresztényeknek nyit teret: nekünk kell ezt az űrt betöltenünk, olyan minőségű munkavégzéssel, amire támaszkodni lehet, ahol Isten is otthonra találhat, mert benne neki készítettek helyet. Volt az egyházközségünkben egy ápolónő, aki haldoklók mellett vállalt munkát, és áldozatossága miatt keresve keresték őt az emberek. Ő pedig a betegeitől mindig megkérdezte: örülnének-e, ha egy atya elhozná a szent kenetet? Munkája, megbízhatósága által nyert az Úrnak lelkeket.
Örök fogadalmunk miséjében, jól emlékszem, a mai evangélium hangzott el, és a tartományfőnök azt mondta nekünk: hűségünk növelője és próbája, hogy életünk során egyre nagyobb megbízhatóságot vár el tőlünk a Rend. Összecsengett ez szerzetesi életünk első évével, amikor az egyik novíciustársunk vagy túllocsolta, vagy kiszárította a növényeket. Magiszterünk, Balázs atya erre így szólt hozzá: figyelj oda azokra a növényekre, mert ebben a munkában tanulod meg, hogy kell jól gondozni a lelkeket!
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Útravaló – 2019. szeptember 21.
  2019-09-22 08:20:22, vasárnap
 
  Máté elhívásának és asztalhoz telepedésének tanúi vagyunk az evangéliumban. Ahhoz, hogy igazán átéljük az Úrnak velünk vállalt életközösségét, nekünk is mindent hátrahagyva kell követnünk őt. Nem elég csak a hívó szót hallani, és aztán annak romantikájában vagy csupán érzésében élni, hanem hozzá kell alakulnunk, életmódszerűen is. Sőt, helyet kell készítenünk magunkban, hogy miközben mi a nyomában haladunk, ő letelepedhessen nálunk. Mert Krisztus nálunk lakása nyitja meg szívünket mások, sorstársaink befogadására; így már nem csupán érzelmeinkben vagy memóriánkban lesz jelen az Úr irgalommal teljes szólítása, hanem legbensőnk világában.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Évközi 25. vasárnap 09.22
  2019-09-22 08:19:26, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Ámosz próféta könyvéből
A próféta ostorozza a szegényekkel szemben elkövetett szívtelenséget.
Halljátok, ti, akik eltiporjátok a szegényt, és szorongatjátok az országban a szűkölködőket! Azt mondjátok: ,,Mikor múlik el az újhold, hogy eladhassuk a búzánkat? A szombat, hogy árulhassuk gabonánkat? Csökkentjük a mértéket, növeljük a sékelt, meghamisítjuk a mérleget, hogy megvehessük pénzért a szegényt, egy pár saruért a szűkölködőt, és eladhassuk a gabona ocsúját." Ezért megesküdött az Úr arra, aki Jákob büszkesége: ,,Sose felejtem el egyetlen tettüket sem!"
Ez az Isten igéje. Ám 8,4-7

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a Timóteushoz írt első leveléből
Könyörögjetek minden emberért Istenhez, aki azt akarja, hogy mindenki üdvözüljön!
Szeretett Fiam!
Mindenekelőtt arra kérlek, végezzetek imát, könyörgést, esedezést és hálaadást minden emberért, a királyokért és az összes elöljárókért, hogy békés, nyugodt életet élhessünk, szentségben és tisztességben. Ez jó és kedves üdvözítő Istenünk szemében, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére.
Hiszen egy az Isten, s egy a közvetítő Isten és ember között: az ember Krisztus Jézus, aki váltságul adta magát mindenkiért, és tanúságot tett a meghatározott időben. Ezért kaptam a küldetést, hogy hírnök és apostol legyek - igazat mondok, nem hazudom -, a pogányok tanítója hitre és igazságra. Azt kívánom tehát, hogy a férfiak mindenütt tiszta lélekkel emeljék imára kezüket, ne haragos és viszálykodó érzülettel.
Ez az Isten igéje. 1Tim 2,1-8

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Okosan használjuk fel a ránk bízott javakat!
Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak:
,,Egy gazdag ember előtt bevádolták intézőjét, hogy eltékozolja ura vagyonát. Erre ő magához hívatta és így szólt hozzá: Mit hallok rólad? Adj számot gazdálkodásodról, mert nem maradhatsz tovább intézőm.
Az intéző így gondolkodott magában: Mitévő legyek, ha Uram elveszi tőlem az intézőséget? Kapálni nem tudok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek, hogy befogadjanak az emberek házukba, ha gazdám elmozdít az intézőségből.Egyenként magához hívatta tehát urának adósait. Megkérdezte az elsőt: »Mennyivel tartozol uramnak? Azt felelte: Száz korsó olajjal. Erre azt mondta neki: Vedd elő adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet. Aztán megkérdezett egy másikat: Te mennyivel tartozol? Száz véka búzával - hangzott a válasz. Fogd adósleveledet - mondta neki -, és írj nyolcvanat.
Az úr dicsérte a hűtlen intézőt, hogy okosan járt el. Bizony, a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál. Mondom tehát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogy amikor meghaltok, befogadjanak titeket az örök hajlékokba.
* (Abban az időben Jézus ezeket mondta tanítványainak:)
Aki a kicsiben hű, az a nagyban is hű. Aki pedig hűtlen a kicsiben, az a nagyban is hűtlen. Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazi értéket? És ha a máséban nem voltatok hűek, ki adja oda nektek a tiéteket?
Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy: ragaszkodik az egyikhez, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak."
Ezek az evangélium igéi.
...... ......


Vagy rövidebb forma a *-tól Lk 16,10-13 Lk 16,1-13

Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Add, hogy mindig felismerjem, mit kell tennem az üdvösségért! Adj erőt mindannak megtételéhez, ami üdvösségemhez szükséges. Segíts engem abban, hogy becsületesen, tisztességesen élve, az embereket szolgálva és hozzád hűségesen haladjak előre az örök élet útján! Céljaim és végső célom elérésében vezessen engem igazságban és tisztességben a Szentlélek! Taníts engem a tökéletes engedelmességre és istenszolgálatra és taníts engem embertársaim önzetlen szolgálatára! Te vagy életem Ura, örömmel szolgálok neked.

Elmélkedés
Egy bűnöző történetének tanulsága
Jézus mai példabeszéde hallatán felcsillanna a szeme napjaink adókerülőinek, szélhámosainak, becstelen kereskedőinek, korrupt hivatalnokainak, dörzsölt üzletembereinek, gátlástalan számlahamisítóinak, pályázati ügyeskedőinek és a lebukást eddig elkerülő sikkasztóinak, de ők nem hallják a hűtlen intézőről szóló történetet, mert nem szentmisére járnak, hanem vélhetően most is fekete ügyleteikkel és csalásaik szervezésével foglalkoznak. Ha a szentmisén jelenlévők vagy e történetet hallók közül valaki mégis ,,védőszentjét és példaképét" látná a hűtlen intéző személyében, akkor arra kérem az illetőt, hogy gondolkodjon el saját lelkületén. Jézus dicsérete ugyanis nem szentté avatást jelent, mert a dicséret nem a csalásnak szól, hanem annak, hogy egy nehéz helyzetben valaki megtalálja a kiutat, a megoldást.
A történet, amit Jézus elmond, nagyon egyszerű, de a helyes üzenet megfejtése már egyáltalán nem az. Már Lukács evangélistának is gondot jelenthetett a helyes értelmezés, erre utal, hogy a történet után több mondás szerepel, amelyek kivétel nélkül azt a célt szolgálják, hogy megmagyarázzák a tanítást és megóvják Jézus mondanivalóját a téves értelmezésektől. A történet szerint egy intézőt az a vád ér, hogy rosszul gazdálkodik a rábízott javakkal, eltékozolja ura vagyonát. Az úr nem vizsgálja ki az esetet, tehát nem derül ki, hogy a vád jogos volt-e vagy csak féltékenységből, irigységből, rosszindulatból született-e a feljelentés, a hamis vádaskodás. Mivel napjainkban is előfordul ilyen, ezért senki nem is gondolja, hogy 2000 évvel ezelőtt nem történhetett ilyen. Az úr tehát az eset kivizsgálása nélkül dönt, az intézőnek távoznia kell, nem tart igényt többé a munkájára. Az intéző nem áll neki védekezni, nem vitatkozik urával, hanem gyorsan kitalálja, hogyan gondoskodhat jövőjéről, hogyan tud magának barátokat szerezni. A barátokon jelen esetben bűnrészeseket kell értenünk, akik belemennek a csalásba, megkárosítják az urat, akitől korábban kölcsönt kaptak, tehát az ő felelősségük is legalább akkora, mint az intézőé. Ez bizony nem egy gyermekeknek szánt tanmese és nem is gyermeki lelkű felnőtteknek szóló motivációs történet, hanem egy bűnöző, egy bűnszervezet története.
Mit akart Jézus mondani ezzel a történettel? A világban uralkodó szociális igazságtalanság, a gazdagok és a szegények közti egyenlőtlenségek láttán kézenfekvő volna egy olyan magyarázat, miszerint az úr uzsorakamatot kért adósaitól, megérdemelte, hogy becsapták, megkárosították, csökkentették hasznát, amely jogtalan volt. Szép ez a gondolat, de úgy tűnik, hogy Jézus nem erkölcsi tanítást akar mondani, nincs ilyen jellegű befejezése a történetnek. Az egyik helyes értelmezés kulcsa a történethez fűzött első mondásban lelhető fel, amely így hangzik: ,,Az úr (Jézus) dicsérte a hűtlen intézőt, hogy okosan járt el. Bizony, a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál. Mondom tehát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból", pénzből, vagyonból. Az intéző nem esett kétségbe, hanem leleményesen gondoskodott jövőjéről. Józanul átlátta a helyzetet és gyorsan cselekedett. Használta az eszét és kigondolta, hogy egy vesztes helyzetből, hogyan tud a lehető legjobban kikerülni. Amikor az Isten országába való bejutás és az üdvösség megszerzése a tét, akkor ilyen leleményességre van szükségünk. Természetesen nem csalásra, mert Istent nem tudjuk becsapni vagy megtéveszteni, hanem józan gondolkodásra, felelősségteljes döntésre és cselekvésre.
Az utolsó mondás még ennél is jobb értelmezési kulcsot ad kezünkbe. Így hangzik: ,,Egy szolga sem szolgálhat két úrnak." Nem lehet egyszerre Istennek is és a pénznek, a vagyonnak is szolgálni. Jézus üzenete ez: Állítsuk életünket Isten szolgálatába! Egyedül őt tekintsük életünk Urának!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szent Máté apostol és evangélista 09.21
  2019-09-22 08:14:32, vasárnap
 
  - Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
Képen: Guido Reni: Szent Máté (1635-40)
...... ..............



- Katolikus oldalon Link

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te meghívsz minket, hogy téged kövessünk és vezetéseddel eljussunk a mennyei Atyához. Meghívsz, hogy tőled tanuljunk és szolgálatodba álljunk. Tudjuk, hogy tanítványodként ugyanaz a sorsunk, mint a tiéd, aki mesterünk és tanítónk vagy. Nem akarjuk kikerülni a keresztutat. Nem keresünk más utat, ami könnyebbnek tűnhet. Azzal a szándékkal hallgatjuk szavaidat, hogy azok szerint éljünk. Hozzád hasonlóan engedelmeskedünk a mennyei Atyának, mert hisszük, hogy türelemmel viselt szenvedéseink jutalma az örök élet és az örökké tartó boldogság lesz. Segíts minket az üdvösségre!
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Legjobb papos közmondások
  2019-09-22 08:07:13, vasárnap
 
  - Kinek a pap, kinek a papné
- Bort iszik és vizet prédikál .
- A jó pap holtig tanul.
- Szegény az eklézsia a pap maga harangozik.
- Könnyű annak üdvözölni, kinek Isten a barátja.
- A pap sem prédikál kétszer.
- A pap példás élete a prédikáció.
- Böjtben jól élnek a papok
- Alázatos, mint a pap macskája.
- Izzad, mint evéskor a pap szolgája
- Nem ind pap, akinek hosszú a ruhája.
- Urak a papok, de csak a nagyok.
- A pap is ember, a király nem Isten
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8101
  • e Hét: 19731
  • e Hónap: 52885
  • e Év: 286632
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.