Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Ferenc pápa: Bánjunk leleményesen az Úr által ránk bízott ..
  2019-09-24 18:39:19, kedd
 
  Ferenc pápa: Bánjunk leleményesen az Úr által ránk bízott értékekkel!
Szeptember 22-én a vasárnapi evangéliumról, a tisztességtelen intézőről szóló jézusi példabeszédről elmélkedett a Szentatya a déli Angelus elmondásakor, egyúttal arra biztatta a híveket, hogy imádkozzanak az elvándorlókért és a menekültekért.
A pápa magyarra fordított beszédét teljes egészében közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Erdő Péter Brazíliában népszerűsíti a 2020-as Nemzetközi ...
  2019-09-24 18:36:18, kedd
 
  Erdő Péter Brazíliában népszerűsíti a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.
Erdő Péter bíboros, prímás szeptember 23. és 30. között Brazíliában tesz látogatást Orani João Tempesta bíboros, Rio de Janeiro érseke és Odilo Pedro Scherer bíboros, São Paulo érseke meghívására. Számos helyen előadást tart a dél-amerikai országban, és a helyi médiában is bemutatja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeit.
...... ........


Erdő Péter bíboros először Rio de Jaineróba utazott, ahol részt vesz és előadást tart a brazil főegyházmegye találkozóján. A rendezvényen bemutatja a Budapesten 2020. szeptember 13. és 20. között megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeit, és személyesen is meghívja a jelenlévőket a katolikus világeseményre.
...... ........


Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főpásztora útja második felében többek között látogatást tesz a brazil alapítású Katolikus Shalom Közösség são paulói központjában. A közösség tagjai 2009-ben érkeztek Magyarországra Erdő Péter bíboros meghívására, aki - még az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) vezetőjeként - részt vett a Latin-Amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CELAM) találkozóján, és megismerkedett az közösség alapítójával és lelkiségével.
...... ......




Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Osli_Rábaköz védőasszonyának Mosolygós Szűzanya kegyhely
  2019-09-24 17:40:23, kedd
 
  Kirándulás 2019 . 09.21. Kegyhely látogató klub
A Hanság déli szélén fekvő kisközség Győr-Sopron megyéhez és a Győri püspökséghez tartozik. Győri Püspökség területén lévő kegyhely.
Kanizsai János prímás, esztergomi érsek, Kapuvár ura 1390ben a Szűz Mária tiszteletére kápolnát építtetett, amelybe egy Mária-képet helyezett. A hagyomány szerint már ez előtt a kép előtt is sok csodás gyógyulás történt, amelynek hírére a Rábaköz népe nagy számban kereste fel a kegyhelyet. A protestáns képrombolók azonban 1572-ben feldúlták a kápolnát. (Ekkor pusztult el Csorna premontrei prépostsága is.)
Esterházy Pál nádor 1644-ben romjaiból újjáépíttette és 1690-ben kismartoni várából odavitette a máig meglévő Mária-szobrot. Ő maga így ír erről: ,,az ájtatos hívek gyakran oda járulván, sok súlyos betegségektől szabadítanak meg Isteni malaszt által, a' mint hogy most-is a csudák meg nem szűnnek, sőt naponként szaporodnak. A' mely Kép pedig az Oltáron vagyon, asztat Kis-Marton várábul vitettem oda, Isten, 's a' Boldogságos Szűz tisztességére, a' Körösztyén híveknek pedig lölki vigasztalására, mely faragtatott a' mint reá van írva, az 1604. Esztendőben." Ezt a kegyszobor hátán lévő latin nyelvű felírás is megörökíti. A kegyhelynek XIV. Benedek pápa Mária szeplőtelen fogantatása és születése ünnepeire teljes búcsút engedélyezett 1752-ben. IX. Pius ezeket a kiváltságokat 1858-ban, a lourdes-i jelenés évében tovább bővítette.
A hársfából faragott és öltöztetett Mária-szobor aranyozott ezüst koronáit még Esterházy Pál készíttette. A rokokó oltár körül egykor különféle hálaajándékok, fogadalmi tárgyak és képek voltak. Néhány jellegzetes példányuk ma is megvan a templom oratóriumában. A templom körüli Kálvária 14 stációja a múlt század közepén épült (1859). Máig fontos szerepe van a búcsújárás ájtatosságai során.
Búcsúi: Sarlós Boldogasszony (július 2), Nagyboldogasszony (augusztus 15), ez a fő búcsúja, a templom titulusünnepe, ünnepi miserenddel -, Kisasszony napja (szeptember 8). A barokk templom tartogat néhány érdekes látnivalót. Homlokzati fülkéjében álló Szent István- és Szent László-szobrok pl. a győri székesegyházból származnak. A szentély mennyezetén lévő, Mária mennybevitelét ábrázoló kép a XVIII. század közepéről való.
A múlt század közepén (1860) épült az állattartók védőszentjének, Szent Vendelnek a kápolnája.
- A Madonna 77,5 centis és harminchárom ruhája van
Az Osliak szeretik mesélni a múltat: ,,Megérkezett a hajó, kikötött a Fertő tó partján, ami akkoriban még itt volt, a lányok az út széléről a vadvirágokat letépték, és mind a Mosolygó Madonna elé szórták... Aztán az Osliak úgy megszerették, hogy többé el sem akarták engedni, még akkor sem, amikor a veszedelem elmúlt, és Esterházy Pál kétökrös szekeret küldetett érte. Csakhogy épp nagy volt a sár. Akkora, hogy hiába erőlködtek az ökrök, a szekér nem mozdult. Ekkor elébe fogtak még két ökröt meg még kettőt... Már hat ökör próbálta a Madonnát Osliból elvinni. Már csupa vér volt a testük az erőlködéstől, ám a szekér nem mozdult... Így értette meg a falu Esterházy Pállal, hogy a Madonna nem akar elmenni, már ide tartozik."
Az eredeti ugyanis már túlságosan öreg ahhoz, hogy évenként körbehordozzák, de a másolaton is nagyon szép a ruha, és a helyiek szerint a másolat mosolya az eredetinél is megejtőbb
Nagyobb kép Link
...... ........... ........... ........... .......


- A szűz lányok fehérbe öltöznek és vállukra veszik a Mosolygó Madonnát
Rábaköz egyik leghíresebb búcsújáróhelyén, Osliban egy évben hétszer ünneplik meg a Mária napot. Ezek közül a legjelentősebb augusztusban van, ilyenkor fehér ruhás szűz lányok vállukra veszik a Mosolygó Madonnát, és elindulnak a falu Fő utcáján, amit valaha Máriának hívtak, korábban pedig Öreg útnak. A körmenetben az osli férfiak után a lányok jönnek zászlókkal, aztán a fehér ruhás szüzek, akik vállukon hozzák a Madonna másolatát.
...... .......



Képtáram linkje Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Pio atya tíz tanítása
  2019-09-24 13:25:28, kedd
 
  Nagyobb kép Link

...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Több tízezren meneteltek az életért Pozsonyban
  2019-09-24 12:36:30, kedd
 
  Több tízezren vettek részt a Nemzeti menet az életért nevű megmozduláson szeptember 22-én, vasárnap Pozsonyban. A művi terhességmegszakítás ellen tiltakozó demonstrációt immáron harmadszor rendezték meg. A tüntetés főszervezője a Szlovák Püspöki Konferencia és a Kanet katolikus szervezet, de más, egyházi egyesületek is támogatták a megmozdulást.
...... .......


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Friss színekben az Órás játszótér Őrmezőn
  2019-09-24 12:33:38, kedd
 
  Ismét összefogtak Őrmezőn a családok, hogy befejezzék az Órás játszótér még májusban megkezdett festését a Költők Parkjában. Az eszközökről, ecsetekről, festékről Újbuda Önkormányzata gondoskodott, a munkát önkéntes családok végezték el szeptember 20-án.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Megáldották a remény harangját Szent Rita városában
  2019-09-24 12:28:43, kedd
 
  Szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya emléknapján új harangot áldottak meg a három évvel ezelőtt földrengés által sújtott olaszországi Cascia városában, a Sarlós Boldogasszony-plébánián.
...... ........


Renato Boccardo érsek, Spoleto-Norcia főpásztora a következő szavakkal áldotta meg a remény harangját, amelyet a Brescia megyei Castenedolo város Szent Bertalan-plébániájának közössége ajándékozott a casciai plébánia híveinek:

,,Urunk, áldd meg ezt a neked szentelt új harangot. Add, hogy családod tagjai, amikor hallják hívó hangját, fordítsák feléd szívüket és osztozva a testvérek örömében és gyászában gyűljenek össze otthonodban, hogy ott érezzék Krisztus jelenlétét, meghallgassák szavadat és Szentlelked kegyelmébe vetett gyermeki bizalommal megnyíljanak neked."

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szent Gellért püspök és vértanú
  2019-09-24 11:54:07, kedd
 
  ...... ........... ........... ..........



...... ........... ........... .....


- Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
Szent Gellértre, a Szeged-Csanádi Egyházmegye fővédőszentjére emlékezünk liturgikus ünnepén, szeptember 24-én. Népünk kereszténnyé válásának kezdetén vezérelte hozzánk Isten, hogy Imre herceg nevelőjeként, remeteként, püspökként és vértanúként szolgálja Istent és a magyarság krisztusi hitre térését.
...... .........


Szent István halála után a vallási és trónviszályok idején Gellért a lázadók kezére kerül. 1046 szeptemberében az egyik reggel, a Szent Szabina-templomban mondott miséje közben látomása volt közelgő vértanúságukról. Az úgynevezett pesti révhez közeledve Vata pogány lázadói kőzáporral törtek rájuk, és a püspököt a később róla elnevezett Kelen-hegy szikláiról a mélybe taszították. Holttestét ideiglenesen a pesti Boldogasszony-templomban (a mai belvárosi főplébánia-templom helyén álló templomban) temették el, később átszállították Csanádra. Szent László uralkodása idején, 1083-ban avatták szentté István királlyal és Imre herceggel együtt.
Istenünk, te a vértanúság győzelmével koronáztad és a halhatatlanság dicsőségével övezted Szent Gellért püspököt. Engedd jóságosan, hogy akinek emlékét áhítatos lélekkel ünnepeljük itt a földön, annak örök oltalma védelmezzen a mennyben. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

- Szent Gellért weboldalon Link

- Wikipedia oldalon Link
Képen: Szent Gellért tanítja Imre herceget. A székesfehérvári Püspökkút egyik kompozíciója
...... ........... ........... ..........



- Pesti Ferencesek oldalon Link

- TVN blogomba Link
Csont ereklyéje az esztergomi Fő székesegyházi Kincstárban
...... ........... ............



- Útravaló - 2019. szeptember 24.oldalon
Szent Gellért a Szentföldre indult, ám egy vihar következtében Magyarország felé folytatta útját. Élete végén Budára tartott, hogy hivatali kötelességét teljesítse, amikor meggyilkolták. Legendája szerint az előző éjszaka látomásban részesült, a Szűzanya a szent színeket nyújtotta neki, amiből arra következtetett, vértanúság várja, ezért meggyónt, megáldozott, és így folytatta útját. Úgy halt meg, mint a protomártír, Szent István: Úr Jézus Krisztus, ne vedd nekik ezt bűnül, mert nem tudják, mit cselekszenek. Isten sokszor felülírja legszentebb elhatározásainkat is, és más útra vezet. Ha nem torpanunk meg ilyenkor, hanem erőt merítünk azokból az egyszerű eszközökből, amiket az Egyház kínál, a kegyelem bennünket fölülmúló gyümölcseit teremjük meg, a Lélek ereje által.

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3859
  • e Hét: 10549
  • e Hónap: 23225
  • e Év: 256972
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.